FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 01.08.22 2:13
Evo jos jedan sa piletinom.
Potrebno jedno vece pile, crveni krompir, prokelj, mrkva. Puter, nastrugana kora limuna, kasika limunovog soka, kasika maslinovog ulja, so, biber.(viljuskom naprabiti homogenu smjesu) Sa pileta se isijece (najbolje i najlakse kuhinjskim makazama) kicma i napravi "leptir" S unutrasnje strane se samo posoli i pobiberi. S vanjske strane, jedna polovina smjese se ugura pod kozu na prsima i batacima/karabatacima a druga polovica se rasporedi po vrhu. Tako pripremljeno pile se polozi na pleh (ako ima moze sa vostanim papirom ali nije neophodno). Okolo se poreda isjecen krompir, mrkva i prokelj. Poskropiti uljem, krupnom soli i biberom. Staviti u pecnicu zagrijanu na 200C. Jedan sat je dovoljan.
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 13028 ČLAN OD: : 2020-07-15 DOB : 57 Vinkovci
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 01.08.22 7:45
Obožavam piletinu na sve načine.
goran9030 Podpukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 7506 ČLAN OD: : 2015-03-20 DOB : 58 Đakovo
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 01.08.22 10:13
U ovom slučaju, ja biram prilog. Meso prepuštam drugima Ali hvala za recept. Upoznat ću svoju deblju polovicu sa istim. Siguran sam da će u nekom od idućih dana nešto slično ili upravo ovo osvanuti na našem stolu.
p.s. može li umjesto maslinovog ulja, ovo naše obično, seljačko, suncokretsko? Mislim, imamo mi i maslinovo, ali ja nisam baš pristalica maslinovog ulja van pripreme "morskih" recepata
_________________ In medias (t)res...
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 01.08.22 13:18
Doktor Živago (citat):
Obožavam piletinu na sve načine.
I s krompirom i u krompiristu.
Citat :
p.s. može li umjesto maslinovog ulja, ovo naše obično, seljačko, suncokretsko?
Ma moze i masinsko. Nisam ni ja veliki pobornik maslinovog osim za ribu i (neke) salate. Ako vec recept trazi onda koristim "light". Nema onaj "maslinasti" okus a kobajagi zdravije je. Osim toga, kad se pomijesa sa puterom i limunovim sokom i ne osjeti se razlika. Nemoj samo pretjerivati sa limunovom korom. Jedna supena kasika je dovoljno.
goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15057 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 01.08.22 18:19
Ja koristim gotovo isključivo maslinovo ulje. Jeste skupo, ali baš me briga.
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 01.08.22 18:25
Meso, a osobito piletinu valja dobro prokuhati. Ima tu antibiotika i drugog. U biti jedem samo kuhano meso. Izuzetak je npr. Mljeveno meso, ali i tad treba gledat da se spravi na visokoj temperaturi.
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 01.08.22 20:21
U našoj piletini nema ni a od antibiotika. Mi to kod kuće uzgajamo i jedu samo prirodnu hranu. Domaći kukuruz, domaću soju, domaće krmno brašno... Sve što je potrebno samljeti, samelje se na mom mlinu i ručno umješa. U pojilicama je voda iz gradskog vodovoda.
Doktor Živago voli ovaj upis
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 01.08.22 20:31
Nego, pade mi na pamet, može li se ta smjesa i prilog iskoristiti za pečenje prasećeg buta? Pri tome mislim na šunkicu od praseta čija je polovica ukupno bila teška oko 5,5-6 kg. Šunkicu prorežem na više mjesta, do kosti i onu smjesu utrpam unutra. Pitam se samo kako bi se limun slaže sa prasetinom?
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 01.08.22 21:07
Probaj. Nece se bacit. Ako ne valja ukucanima ili gostima, tu je uvijek Pujdo.
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 01.08.22 21:18
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 01.08.22 22:03
Admirale, ovaj put slika nije moja. Istina, koristim (skoro) istu recepturu samo meso meljem sitnije. Moram priznati da osim zene, kcerke i mladje sestre jos nikog nisam ubijedio da proba. A bilo je i onih koji su skakali od stola i trazili "de molim te skloni to, samo dok ja jedem..." Prvi put sam ovo probao u Tuzli. Ako ovdje ima neki Tuzlak, sjetice se da je prije rata u hotelu Tuzla bio sjajan restoran u kojem su izmedju ostalog sluzili i ovo. Da sve bude zanimljivije, pripremalo se na kolicima do stola tako da je gost mogao po zelji da trazi malo slanije, paprenije... po zelji. U podrumu istog hotela bio je i nocni bar sa "zivim programom" al' to vec izlazi iz okvira ove teme.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 02.08.22 8:13
pera84 (citat):
Admirale, ovaj put slika nije moja. Istina, koristim (skoro) istu recepturu samo meso meljem sitnije. Moram priznati da osim zene, kcerke i mladje sestre jos nikog nisam ubijedio da proba. A bilo je i onih koji su skakali od stola i trazili "de molim te skloni to, samo dok ja jedem..." Prvi put sam ovo probao u Tuzli. Ako ovdje ima neki Tuzlak, sjetice se da je prije rata u hotelu Tuzla bio sjajan restoran u kojem su izmedju ostalog sluzili i ovo. Da sve bude zanimljivije, pripremalo se na kolicima do stola tako da je gost mogao po zelji da trazi malo slanije, paprenije... po zelji. U podrumu istog hotela bio je i nocni bar sa "zivim programom" al' to vec izlazi iz okvira ove teme.
Pa to je u redu. Prvo nesto fino pojesti sa kolica a onda u podrum po desert. Meni se to čini sasvim u redu.
Ja Pero mislim da je i kod tebe to išlo bas tim redom. [You must be registered and logged in to see this image.]
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 02.08.22 12:52
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 15.08.22 5:58
Evo jos nesto za ljubitelje botanike u kuhinji. Patlidzani sa mocarelom u marinara sosu. Na prilog ne polazem autorska prava, zasluga je drugarice supruge.
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 15.08.22 7:59
Iz priloženog se vidi da ti ne znaš napravit patlidžane. Ono fino izgleda, ali patlidžan bude kao djon. Patlidžan se uvijek mora peći ili pržiti (nikako kuhati!) sam za sebe, a tek onda dodavati druge sastojke. Patlidžane odlično spremaju na Bliskome istoku.
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 15.08.22 14:29
Iz tvog komentara se vidi da ti ovo nikad nisi jeo. Barem ne u mojoj kuci. Patlidzan JESTE posebno ispecen pa je onda sastavljen sa svim ostalim sastojcima i ponovo sve zapeceno u rerni. Ako sumnjas u kvalitet, Lufthansa ima direktnu liniju St Louis-Frankfurt, gosti su uvijek dobrodosli. Samo, moras se dogovarat sa domacicom, ja bezmesna jela ne spremam. A uzmem ponekad zalogaj "zbog mira u kuci". Inace, ovdje je obavezan na jelovnicima italijanskih restorana ali je uvijek izlistan kao predjelo. Spremaju ga na vise nacina. Ovaj u crvenom je pecen, onaj u plavom pohovan.
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 15.08.22 19:44
Na slici izgleda slabo pečen, pa zato primjetih. Odista je malo i ljudi i restorana na Zapadu koji znaju pripremit ovaj ukusan plod. Jer ako se ne pripremi kako valja, onda ništa nije ukusan. No, drago mi je da tebi uspijeva, i hvala na pozivu. Tko zna...
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 16.08.22 3:11
Da izgleda anemican, izgleda, to ti moram priznati. (mislim da je pecen pokriven folijom) Kao sto sam vec napisao, osim sto sam postavio sliku, sve ostalo je drugarica gospodja. U "zdravo" se ne petljam puno. A za poziv, moja su vrata uvijek otvorena.
PORUCNIK voli ovaj upis
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 23.08.22 20:33
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 25.09.22 12:00
Šurenje je specifičan postupak skidanja dlake sa jareta, svinje, praseta. To mi radimo u koritu tako da se voda koja e proključala pomiješa sa malo hladne vode u omjeru 10:2 i najveci je problem pogoditi toplinu vode. Jare se stavi zaklano u korito..vrti se i dlaka sama otpada a uzme se i strugač da se dobro skine.
goran9030 voli ovaj upis
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8065 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 25.09.22 12:09
moj prijatelj amerikanac produzio boravak u Srbiji. nema sta nije probao.od leskovacke muckalice,rostilja, lepinje, jela i pecenja ispod saca. brinem se za njegovo zdravlje
SveJug and goran9030 vole ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 25.09.22 14:22
vladimir (citat):
moj prijatelj amerikanac produzio boravak u Srbiji. nema sta nije probao.od leskovacke muckalice,rostilja, lepinje, jela i pecenja ispod saca. brinem se za njegovo zdravlje
Nema sta da se brineš. Otrovao se svakako nije. A da ce mu ostat nezaboravne uspomene, e to hoće - u pozitivnom smislu!
vladimir voli ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 25.09.22 14:24
[You must be registered and logged in to see this image.]Šaran u rašljama, naš slavonska delicija. Sinoć, u mom sojaku!
SveJug voli ovaj upis
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 25.09.22 19:18
Doktor Živago (citat):
Je, šurena je...takvu jedino priznajem. Odlična je i po cijeni..vrlo korektna.
Nikad cu za to nisam. Odrastao sa surenjem praseta, krmace pri zimokolju ali surenje jareta, ne.
Cuo za "odrano kao jare". Prema tome smatram da se to tako radilo.
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 25.09.22 19:36
vladimir (citat):
Taman posla da dodje u Srbiju pa da skokne do McDonald´sa na jedam bigmac.
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 25.09.22 20:03
SveJug (citat):
vladimir (citat):
Taman posla da dodje u Srbiju pa da skokne do McDonald´sa na jedam bigmac.
za 35 godina provedenih u USA bio 3-4 puta u MC donaldsu. bas mi zao sto nisi bio sa nama na rucku.
SveJug voli ovaj upis
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 25.09.22 20:06
SveJug (citat):
Doktor Živago (citat):
Nikad cu za to nisam. Odrastao sa surenjem praseta, krmace pri zimokolju ali surenje jareta, ne.
Poanta je u tome da ostane koža, i zato je jare šureno. Može se spremiti i "derano", ali nema te slasti. Zamisli da netko ispeče prase kojem su prethodno oderali kožu...
SveJug and Doktor Živago vole ovaj upis
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 25.09.22 20:10
danas gledam na FB neko postavio snimak peku NOJA na raznju i cuju se narodnjaci. nije poznata lokacija gde se to desilo
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 25.09.22 20:12
Oja, oja, majko moja, peče Joja noja...
Malo sam modificirao pjesmicu iz Bukvara kada smo učili slovo "J"
vladimir and Doktor Živago vole ovaj upis
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 25.09.22 21:16
:wink:goran9030 (citat):
SveJug (citat):
Doktor Živago (citat):
Poanta je u tome da ostane koža, i zato je jare šureno. Može se spremiti i "derano", ali nema te slasti. Zamisli da netko ispeče prase kojem su prethodno oderali kožu...
Svacam vic sa tome a pomisli da izpeces jagnje neodrano.
goran9030 voli ovaj upis
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 25.09.22 21:25
vladimir (citat):
danas gledam na FB neko postavio snimak peku NOJA na raznju i cuju se narodnjaci. nije poznata lokacija gde se to na raznju i cuju se narodnjaci. nije poznata lokacija gde se to desilo
Ma Ameri su to prijatelju moj, neovisno da su sa Balkana ili urođeni, misle samo da im je ugodno i prijatno.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 25.09.22 21:59
Ima i ovdje nojevo meso već odavno kupit. Nije ništa neobično. Ja to dakako ne jedem.