FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 25.05.21 16:19
Ja sam prvi put probao maslac kad sam pošao u VoGi. Nedavno sam poklonio stap u kom je mama mela mlijeko. Skorup sam pravio sam do prije par godina, a sad moram da izbacim iz jelovnika, kao i mnoge druge namirnice...
Moja mama nije koristila poklopac, a i stap je bio dublji.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 25.05.21 16:55
VBČ (citat):
Ne znam što bi irski ili nordijski maslaci bili bolji od naših.
Razlika je u ishrani krava. Irske se hrane samo travom. E sad i za tu travu strucnjaci tvrde da je zbog klimatskih uslova kvalitetnija nego u drugim podnebljima. Upravo zbog toga i irski puter se razlikuje u sastavu masnih kiselina, odnosu zasicenih i nezasicenih, pa se smatra zdravijim za ishranu. Ovdje je od irskih popularan "Kerrygold" i cijena mu se krece oko $4 za 8 ounci pakovanje (227gr)
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15057 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 25.05.21 18:29
Pa ne znam baš jedu li zimi travu. U najboljem slučaju sijeno.
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 13028 ČLAN OD: : 2020-07-15 DOB : 57 Vinkovci
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 25.05.21 18:43
Ja sam isto čitao da je razlika u ishrani krava..i normalno da to utječe i na kvalitetu mlijeka. Ovo sto je napisao Poručnik za pravljenje mslaca je vrlo interesantno jrr mi je seljak koji mi je prodao mlijeko rekao da je njegova baka to sve ručno radila u posebnoj drvenoj kutiji sa štapom nekakvim batom slicno kao Poručnikova majka
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15057 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 25.05.21 21:37
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 25.05.21 23:44
Dobro je da nema neke razlike..ja volim kad ima onu spec.kiselinu i slast..a ne da je kao papir
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 26.06.21 6:20
Svjetski poznat i priznat, britanski kuvar Gordon Ramsay snimio je u okviru serije "Gordon Ramsay Uncharted" epizodu u Hrvatskoj. Epizoda je prvi put emitovana 20.06 2021. na kanalu National Geographic-a a snimljena prosle godine u Istri. Domacin mu je bio hrvatski kolega, David Skoko.
goran9030 Podpukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 7506 ČLAN OD: : 2015-03-20 DOB : 58 Đakovo
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 28.06.21 8:54
Zanimljiva emisija. Istina nisam baš sve uspio razumjeti. Ono "piiiiip" nikako da shvatim. A što se tiče magaraca i magarica - za trenutak sam se zabrinuo da ne vikne "na, mali na" pa da ne pomuze magarca. Ne znam kako bi mu se svidjelo to "mlijeko"
_________________ In medias (t)res...
Doktor Živago voli ovaj upis
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 28.06.21 14:33
"Piiip" je uobicajen s ovu stranu bare kad neko lane pa rezija preko toga nasnimi da se nebi zgrazavali puritanci i crvenile mlade domacice. A Gordon je poznat po bogatom rjecniku pa su njegove emisije pune piiiiiipanja. Zavisi i od kanala na kome se prikazuje. Kod javnih i "porodicnih" to je obavezno. Kablovska, vecina nema cenzure.
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 28.06.21 17:22
Ma to nije u redu. Kako da naučim strani jezik uz taj univerzalni Piiiiiip? Sad ja trebam reći konobarici: "Please, give me piiiiiiiip", "which piiiiiiip do you recommend?" ili ako me netko nervira, trebam mu reći " go to piiiiiip"? ma piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiippppp
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 29.06.21 4:15
goran9030 (citat):
A što se tiče magaraca i magarica - za trenutak sam se zabrinuo da ne vikne "na, mali na" pa da ne pomuze magarca. Ne znam kako bi mu se svidjelo to "mlijeko" [You must be registered and logged in to see this image.]
Pratim njegove "neistrazene". Da ti je vidjeti sa kakvim se sve "delikatesima" susrece i probava, mlijeko od magarca je mila majka. Cak i da ga "pomuze" bez ruku.
goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 08.07.21 0:08
Poredati po plehu, zapeci 5-7 minuta (samo gornji grijac) ili dok se sir ne istopi. Ide dobro uz casu crvenog vina, moze kao laganija vecera ili predjelo za one s malo boljim apetitom.
PORUCNIK, goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 23.07.21 8:03
Ej...ovo je super za nas ukućane. Sve zdravo i sve volimo...a lagano...laganija večera bar za mene...i rose vino...fantastično Pero
goran9030 voli ovaj upis
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 23.07.21 13:20
Doktor Živago (citat):
Ej...ovo je super za nas ukućane. Sve zdravo i sve volimo...a lagano...laganija večera bar za mene...i rose vino...fantastično Pero
Vi Slavonci mene zajebavate. Moze i malo drugacija verzija. Paradajz se isijece na sitnije kockice, bosiljak isitni (kao persun za supu) i sve pomijesa sa maslinovim. Tako dobijena smjesa se maze na hljeb, sir preko. Ostalo je isto.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 23.07.21 13:42
Ma ne volim baš bosiljak...ostalo može proći bez greške...hehehe...i onda neko fino vino
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 25.07.21 0:57
Imamo dovoljno humoristickih tema a ovdje pisite o hrani.
Mikula 67 voli ovaj upis
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 31.07.21 8:44
PORUCNIK, šole, goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis
dojran Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1335 ČLAN OD: : 2013-01-08 DOB : 61 Zagreb
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 01.08.21 17:08
pera84 (citat):
Imamo dovoljno humoristickih tema a ovdje pisite o hrani.
Nije šala,mi stalno ozbiljni...evo bas prije nekoliko dana završio gradnju "smokera" pa da i mi probamo malo američki mačin pripreme hrane.Još nije isproban ali...brzo će. [You must be registered and logged in to see this image.]
dojran: komentar modifikovan dana: 01.08.21 17:23; prepravljeno ukupno 1 puta
pera84, goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 01.08.21 17:12
Evo kad se "smoker" bude isprobavao, pristajem na žrtvu da dođem i iz prve ruke javim onim amerikancima da li je uspio ili ne.
dojran Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1335 ČLAN OD: : 2013-01-08 DOB : 61 Zagreb
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 01.08.21 17:25
Malo iz faze izrade.....još visokotemperaturna boja..
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 01.08.21 23:07
dojran (citat):
Malo iz faze izrade.....još visokotemperaturna boja..
Jedan savjet, prije nego sto presijeces vrpcu i pocnes (s punim pravom) da se kurcis po komsiluku, nalozi jednu (duzu i jacu) vatru 'nako. I najkvalitetniji proizvodjaci savjetuju isto za svoje proizvode.
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 02.08.21 0:06
U principu ne mora se ložiti ta prva vatra, ali onda meso ima onaj neki poseban šmek... malo vuče na izgorjelu farbu.
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 18.08.21 21:43
Lijepo je znati da su i stari Sumerani konzumirali njemački Weißbier. Tko zna, možda su svake godine sudjelovali na Oktoberfestu... Ipak, recept je zanimljiv ako uspijete nabaviti sve sastojke.
Recept za najstariji gulaš na svijetu, star skoro 4000 godina
[You must be registered and logged in to see this image.] Foto: Shutterstock
Recept nalik ovom je pronađen na klinastim pločicama - za jelo koje se zove Tuh'uza, a radi se o nekoj vrsti drevnog sumerskog gulaša. Recept je star otprilike 3750 godina Ovaj drevni sumerski recept pronašao je korisnik Reddita koji je jednog dana slušao podcast 'Pad civilizacije' u kojem se pričalo o Sumeranima. Voditelj podcasta spomenuo je recept star 3750 godina, a korisnik ga je prepisao i odlučio podijeliti s drugima na Redditu.
Tuhu's recept
Sastojci: Sastojci: pola kile mesa od ovčje noge (ovčetina starija od godinu dana) - na kockice narezane, ½ šalice otopljene ovčje masti, 1 mali luk - nasjeckani, ½ žličice soli, pola kile cikle - oguljena i narezane na kockice, 1 šalica rukole - nasjeckane, ½ šalice svježeg korijandera - nasjeckanog, 1 šalica perzijske ljutike - nasjeckane, 1 žličica sjemenki kima, 1 šalica piva (mješavina kiselog piva i njemačkog Weißbiera), ½ šalice vode, ½ šalice poriluka - nasjeckanog, 2 režnja češnjaka - oguljena i zdrobljena. Za serviranje: ½ šalice svježeg korijandera - sitno sjeckanog, ½ šalice kurrat poriluka (ili mladog poriluka) - sitno nasjeckanog, 2 žličice sjemenki korijandera - grubo zdrobljene [You must be registered and logged in to see this image.] Foto: Getty Images
Priprema: Zagrijte ovčju mast u loncu dovoljno širokom da se meso narezano na kockice raširi u jednom sloju. Pržite na jakoj vatri dok sva voda ne ispari. Dodajte luk i kuhajte dok ne postane gotovo proziran. Dodajte sol, repu, rukolu, svježi korijander, perzijsku ljutiku i kim.
Kada voda ispari, ulijte pivo, a zatim dodajte vodu. Lagano promiješajte, a zatim prokuhajte. Smanjite vatru i dodajte poriluk i češnjak. Pustite da se krčka oko sat vremena dok se umak ne zgusne. Napravite pastu od poriluka i svježeg korijandera. Gulaš stavite u zdjele i pospite sjemenkama korijandera i porilukom te svježom pastom. Jelo se može poslužiti uz bulgur na pari, kuhani slanutak i kruh.
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 29.09.21 3:23
Malo jednostavnog i dijetalnog. Posno meso, paprike, luk, krupna so i biber. Paradajz na vrhu, cista dekoracija. Priprema brza, kuvanje (na rostilju) jos brze. Prilog salata. Pice (C je sa kvacicom) po zelji.
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 01.11.21 13:45
Doktor Živago (citat):
Da da..živim u gradu. To se smije činiti u gradu. U gradu se ne smije držati krupna stoka..i sl.
Krupna stoka u gradu mora biti propisno zbrinuta [You must be registered and logged in to see this image.]
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 01.11.21 14:03
VBČ (citat):
Ako imaš kuću onda je ok. Ali ovdje ne smiješ kiselit kupus u stanu ili podrumu.
Živim u kući. Ni kod nas se ne smije niti bi mi to palo na pamet..zbog tzv.pravno rečeno imisija..odn.neugodnih mirisa koji bi drugima smetali. Mora se voditi briga i o drugim građanima.
VBČ and goran9030 vole ovaj upis
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 03.11.21 18:40
Ne bi se moglo reći da se donji recept odnosi na hranu, ali kako dolaze hladniji dani možda ovo nekome posluži da zaobiđe doktora. Naletio sam na ovaj recept, a siguran sam da ću ga zagubiti. Ovdje je siguran, pa ga možda isprobam u narednom vremenu:
UBLAŽAVAJU KAŠALJ, SPREČAVAJU PREHLADU I SMANJUJU BOL U GRLU: Proveren recept za domaće bombone gotove za 15 minuta
Bombone koje ublažavaju kašalj mogu se jesti i kad vam se jede slatko. [You must be registered and logged in to see this image.] Napravite vitaminske domaće bombone za bol u grlu, prehladu i ublažavanje kašlja. Ovo je jedan stari dobri recept uz sada nove lekovite sastojke. Gotove su za 15 minuta. Ukoliko ne volite bombone, probajtesirup za ublažavanje kašljai bolova u grlu. Sastojci: 150 g šećera 1 kašičica cimeta 1 kašičica kurkume pola limuna (iscediti) malo karanflića (narendanog) đumbir pola kašičice 1 kašika meda malo šećera u prahu
Priprema: U šerpicu stavite sve sastojke osim meda, rastopite uz stalno mešanje. Kuvajte desetak minuta, sklonite sa ringle i umešajte med. Ako se zgusne vratite kratko na toplu ringlu. Na pek papir pravite male bombonice uz pomoć kašičice. Ostavite 15 minuta da se stegnu, pospite šećerom u prahu, dovoljna je jedna kašičica. Izmešajte. Čuvajte u kutiji ili tegli. Mogu da stoje dugo.
A za nas koji ništa ne znamo ako to ne vidimo, evo i videa:
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 22.11.21 17:29
[You must be registered and logged in to see this image.] Pripreme za zimu...
goran9030 voli ovaj upis
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 26.11.21 20:26
Ajde mesarosi i gurmani, sta je ovo?
Da malo pomognem, Ameri imaju za to jedan poduzi naziv: "part that went over the fence last"