FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
PV Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 1648 ČLAN OD: : 2013-03-15 Scottsdale
Naslov komentara: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 09.08.14 17:22
Nisi valjda pekao weisswurst?
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 09.08.14 18:35
BEOGRAD (citat):
Nisi valjda pekao weisswurst?
Yes, weisswurst. Što je tu čudno?
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
BEOGRAD Podporučnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 09.08.14 18:40
lacoš (citat):
Yes,weisswurst. Što je tu čudno?
To bi u Bavarskoj okarakterisali kao krivicno delo. Weisswurst se iskljucivo kuva kao virsle i to polako da im ne pukne koza, a ti ih jos izrezao.
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 09.08.14 18:46
BEOGRAD (citat):
To bi u Bavarskoj okarakterisali kao najtezi zlocin. Weisswurst se iskljucivo kuva kao virsle i to polako da im ne pukne koza, a ti ih jos izrezao.
Te su za pečenje,ustvari Bratwurst u Njemačkoj.Ove proizvodi Vajda pod imenom Bavarska bijela(weisswurst). Pravi Bavarski Weisswurst pakiran je u vrećici sa tekučinom i samo je za kuhanje,tu si potpuno u pravu.
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
BEOGRAD Podporučnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 09.08.14 18:55
Onda si dobar posto im je Weisswurst nacionalni ponos. Ja kada sam bio u Bavarskoj, neki kafedzija mi je drzao pola sata predavanje o tome kako se pravi i jede Weisswurst. Covek je pored kafane imao i mesaru, tako da je bio strucan. Pricu je zavrsio time kako "glupi Prusi" dodju u restoran i traze da im se spremi Weisswirst na grilu, sto naravno ne dolazi u obzir.
Gringo Kapetan
BROJ POSTOVA: : 3705 ČLAN OD: : 2011-09-29
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 09.08.14 21:13
BEOGRAD (citat):
Nivi valjda pekao weisswurst?
Kaj je to bijela kobasica ili devenica??? Nisam to nikad jeo...objasni malo???
_________________ Čovjek je gospodar svih onih riječi koje nikada nije izgovorio, kao i rob svega onoga što mu je izmaklo!
Pero™ Poručnik
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2042 ČLAN OD: : 2012-10-29 LJ, nekad SFRJ
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 09.08.14 22:34
Weisswurst je specifična kobasica iz Bavarske. U drugim krajevima se ju teško dobije.
Glavi sastojci, goveđe meso, svinjska slanina i specifični začini. Nekad se spremala ujutru i morala pojesti do uveče. Servira se u vodi u kojoj se kuvala, ali ''koža'' se ne pojede. Ili se meso izsisa ili se preseče na pola pa izdubi meso.
BEOGRAD Podporučnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 10.08.14 0:56
Gringo (citat):
Kaj je to bijela kobasica ili devenica??? Nisam to nikad jeo...objasni malo???
Pera je vec objasnio a ja samo da dodam. U Oberbayernu je simbol, a jede se u kombinaciji sa lokalnom vrstom djevreka Brzen i specijalnim senfom. Obicno ih jedu za dorucak ali ima i onih koji ih jedu za ostale obroke. Ako pitas konobara sta bi mogao da preporuci, u 90% slucajeva preporucice ti to ako si stranac. Razlikuju se od ostalih belih kobasica jer imaju persun kao sastojak. Bavarci su inace poznati po raznim kobasicama. U kraju oko Nirnberga proizvode nekih 1400 razlicitih vrsta.
Prema ovome, Austrijanci mogu nastaviti koristiti nazive Käsekrainer, Schweinskrainer, Osterkrainer i Bauernkrainer.
Gringo Kapetan
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 11.08.14 6:45
tomerc (citat):
U Austiji sam jeo krainerwurst za koje se ispostavilo da su ustvari Kranjske klobase
U Austriji sam jeo dosta puta te kobasice onako na kiosku na brzaka, no moram priznati da su daleko ispod Slovenske Kranjske kobasice!!! Originalan recept ima prepoznatljiv i miris i okus....teško je kopirati nešto što je nacionalni brend!!!
_________________ Čovjek je gospodar svih onih riječi koje nikada nije izgovorio, kao i rob svega onoga što mu je izmaklo!
guster danijel Mladji Vodnik
BROJ POSTOVA: : 372 ČLAN OD: : 2014-04-06 DOB : 54 kostolac
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 11.08.14 7:28
To je moja komsika donosila ali mi se ne svidjaju najbolje su KREZE KRAJNE.To sam se razvalio pa salatica a za picence dusu dalo.
BEOGRAD Podporučnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 11.08.14 15:46
Za ljubitelje egzoticne hrane italijanski sir sa crvima. Preporucljivo ga je jesti sa naocarima jer crvi skacu te mogu da ulete u oko.
PV BROJ POSTOVA: : 607 ČLAN OD: : 2013-10-10 DOB : 67 SG - SLO
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 11.08.14 16:01
Gringo (citat):
tomerc (citat):
U Austiji sam jeo krainerwurst za koje se ispostavilo da su ustvari Kranjske klobase
U Austriji sam jeo dosta puta te kobasice onako na kiosku na brzaka, no moram priznati da su daleko ispod Slovenske Kranjske kobasice!!! Originalan recept ima prepoznatljiv i miris i okus....teško je kopirati nešto što je nacionalni brend!!!
Gringo, tako je. Svako područje ima nešto svoje po kome je prepoznatljivo i ne može se tek tako kopirati. Mislim, da nema šanse da u Sloveniji neko napravi kulen i da je isti kao u Sremu i tim krajevima.
Gringo Kapetan
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 11.08.14 19:22
A najbolje su žene!!!!!"najprihvatljivije, najupečatljivije!!!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 11.08.14 23:43
zokika (citat):
Gringo, tako je. Svako područje ima nešto svoje po kome je prepoznatljivo i ne može se tek tako kopirati. Mislim, da nema šanse da u Sloveniji neko napravi kulen i da je isti kao u Sremu i tim krajevima.
Za prepoznavanje autentičnosti domaćih proizvoda, treba ih zaštititi, najprije na nacionalnoj razini, jer se ulaskom u EU, stvari mogu dodatno zakomplicirati.
Iz članka u linku:
Iz Slavonije i Baranje u Hrvatskoj zaštićeni samo slavonski i baranjski kulen te virovitička paprika...
Hrvatska je u Europsku uniju ušla samo sa 13 na nacionalnoj razini zaštićenih autohtonih poljoprivrednih proizvoda, a od prije nekoliko dana tome se broju, nakon gotovo desetogodišnjih nastojanja, pridružio i slavonski kulen/kulin. Pritom naša zemlja nije imala ni jedan proizvod sa zaštitom zemljopisnog podrijetla ili izvornosti na razini EU, i još ga nema, osim što je u proceduri dobivanja takve zaštite istarski pršut. U pregovorima o pravima i obvezama Hrvatske nakon ulaska u EU dogovoreno je da u roku od 12 mjeseci od dana pristupanja, znači, najkasnije do početka srpnja 2014., moramo registrirati i zaštititi poljoprivredne i prehrambene proizvode već registrirane i zaštićene na nacionalnoj razini oznakama izvornosti, zemljopisnog podrijetla i tradicionalnog ugleda....
Zato preporuka Srbiji i ostalom kandidatima za EU, zaštitite svoje nacionalne izvorne poljoprivredne proizvode već sada, poslije će biti složenije, a možda i kasno.
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 12.08.14 8:21
BEOGRAD (citat):
Za ljubitelje egzoticne hrane italijanski sir sa crvima. Preporucljivo ga je jesti sa naocarima jer crvi skacu te mogu da ulete u oko.
I ti se gadis onih Svedski riba (Haringe).
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
Stazio Major
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 12.08.14 11:54
Prilog: peceni krompir nafilovan pavlakom ( ne vidim,mozda ima i putera) i povrce (brokoli, mrkva, karfiol) na pari.
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 17.08.14 22:49
Hvala pera,
pokušavam da se naučim pečenja na pokrivenom žaru. Znam ima na internetu puno recepta i videa kako se radi, ali ipak treba malo prakse.
Ono meso što vi kupujete u USA je sasvim drugo, nego ovo što se ovde dobije, na slici mi je ovo izgledalo svinjsko. Ali svinjsko se obično ne peče do manje pečenog/crvenog. Da ima i specializiranih prodavnica mesa, ali su redke, i nije više jeftino kao u supermarketima. Ne mislim na obične mesare, nego one što baš prodaju meso za žar.
Jer želim da naučim, svaki savet mi je dobrodošao. Hvala unapred.
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 17.08.14 23:59
Pero™ (citat):
Hvala pera,
pokušavam da se naučim pečenja na pokrivenom žaru. Znam ima na internetu puno recepta i videa kako se radi, ali ipak treba malo prakse.
Pero,
kuhanje je kao seks. Mozes gledati, slusati, citati....dok sam to ne uradis, neces nikad nauciti.
O, da.... i za dobar "komad mesa", moras dobro i platiti.
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 18.08.14 0:45
Pera, za sex znam, ali sad več polako zaboravljam
Za tanje kose mesa mi ide dobro, za veče... pa neznam, zašto da nabavljam ako nisam naučio osnove.
Recimo celo pile mi ide dobro. Ali jedamput sam uzeo komad svinskog vrata pa sam ga izsušio, a to bi moralo da bude dobro meso za žar.
Ovde je i bilo dugo vremena i loše vreme pa nisam mogao da treniram, iako je žar ispod balkona. Probaču iduče nedelje da kupim neko malo veče parče mesa pa da probam. Najviše bi voleo goveđe, jer je ovde redko na žaru.
BEOGRAD Podporučnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 18.08.14 12:32
Pero™ (citat):
Hvala pera,
Ono meso što vi kupujete u USA je sasvim drugo, nego ovo što se ovde dobije, na slici mi je ovo izgledalo svinjsko. Ali svinjsko se obično ne peče do manje pečenog/crvenog. Da ima i specializiranih prodavnica mesa, ali su redke, i nije više jeftino kao u supermarketima. Ne mislim na obične mesare, nego one što baš prodaju meso za žar.
Kasno sam video tvoj post, a imenjak ti je vec odgovorio na pitanje. Ne bih puno vremena gubio trazeci junece meso po specifikacijama iz SAD u Evropi. Radi se pre svega o drugacijoj obradi ali i uzgoju. Pokusaj da pripremas meso koje je dostupno koristeci tehnike sa neta.
Četni evidentičar Podporučnik
BROJ POSTOVA: : 1310 ČLAN OD: : 2014-01-18 DOB : 55 Tu i Tamo
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 19.08.14 17:33
Sladkog li janca, a kakva panika.
_________________ Audaces fortuna iuvat
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 23.08.14 22:07
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 24.08.14 1:02
Stazio, nije da zagovaram mog suimenjaka, ali ono što je on stavio šta je on pekao, sve je ortodoksno 100% mesno. Ništa bizarno. Ja ga pratim kao što su neki pratili budu. Slušam svaku njegovu reč. Ali jednog dana ču ga prevaziči (nadam se).
Stazio Major
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 24.08.14 1:13
I meni je bilo neobično ali ovdje je pojam bizarnog više upotrebljen u smislu nepoznat ili manje poznat a ne čudan (neobičan). Inače ovaj lik jede sve što mu ponude.
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 24.08.14 1:22
Pero™ (citat):
Stazio, nije da zagovaram mog suimenjaka, ali ono što je on stavio šta je on pekao, sve je ortodoksno 100% mesno. Ništa bizarno. Ja ga pratim kao što su neki pratili budu. Slušam svaku njegovu reč. Ali jednog dana ču ga prevaziči (nadam se).
Imenjace, ono na prethodnim slikama nije mojih ruku djelo, al' zahvaljujem se na lijepim rijecima.
Inace, ni meni nije jasno sto su ga uvrstili u kategoriju bizarnog. Istina, domacima ovdje, sarma je "egzoticno" jelo.
Gazda Suljo je legenda, i najveci gurmani mu skidaju kapu. Na jelovniku su jela s Yugo prostora a ima i americku kuhinju. Porcije su obilne (cak i za razmazene americke standarde) i sve je svjeze. Ako nesto nema na jelovniku, nema veze, samo mu reci, skuhace. A moze i bilo kakva kombinacija. Ovo gore se zove "daj nam svega pomalo i stavi malo i ribe"
Četni evidentičar Podporučnik
BROJ POSTOVA: : 1310 ČLAN OD: : 2014-01-18 DOB : 55 Tu i Tamo
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 24.08.14 9:46
Mnogo je to lepo, možda čak i ukusno ali mi nekako fali atmosfera iz vašara u Rumi.
I sjetim se, kad mi pričao prijatelj dok je u mladim danima radio u Njemačkoj, kako je sa sobom poneo i šunko i vino. Naglasio je, kako su i šunka i vino sasvim izgubili svoj pravi ukus.
_________________ Audaces fortuna iuvat
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 28.08.14 4:28
Pile na soli (recept)
Kupite pile oko 1kg, +/- i nešto, i kilu soli.
U pekač stavite skoro kilu soli, ne treba preterivati, ne treba ni štediti.
Pile operite, osušite i stavite na sol. Ne treba nikakvih dodatnih začina, nikako soli. Možda nekoliko kapi ulja, ali ne treba ni to, ima pile dosta masti u sebi.
Pecite 1 sat za kilo pileta, Temperatura oko 190 stepeni (u rerni, štednjaku, pečnici) Nemojte okretati pile, samo če se ispeči. Videčete kad je pečeno.
Prosto ko pasulj, ili još lakše. Za to vreme napravite salatu, povrče, supu...
Svi što su probali ovaj recept su bili prvo skeptični, ali kad su jeli bili su oduševljeni.
E a sol ostane tehnički višak, može da se nešto malo pojede/posoli za koji dan, a na dugi rok treba da se baci.
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme)