FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
PV BROJ POSTOVA: : 2745 ČLAN OD: : 2012-11-13 DOB : 59 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 16.12.12 1:04
bojnik: komentar modifikovan dana: 17.05.13 8:46; prepravljeno ukupno 1 puta
Boske Zastavnik
BROJ POSTOVA: : 879 ČLAN OD: : 2012-10-28 DOB : 60 Austrija
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 16.12.12 1:18
Šta je Bojniče, sigurno te ribe izmorile? Vidim ja da će i ovdje biti veselo pa da krenemo: Moje zadnje roštiljanje (kraj septembra ili početak oktobra). Ovo su svinjski butovi, mislim da se to kod nas koljenica zove. Ako griješim ispravi me
PS Znao sam da nećeš izdržati da ne postaviš ovu temu.
bojnik Poručnik
PV BROJ POSTOVA: : 2745 ČLAN OD: : 2012-11-13 DOB : 59 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 16.12.12 1:28
bojnik: komentar modifikovan dana: 17.05.13 8:47; prepravljeno ukupno 1 puta
Stazio Major
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 16.12.12 1:29
Nema vise, dobri svete one lepe se'set pete kad smo bili na svecari kod kumova nasih starih klizio je voz ko sanke al' smo stigli do Palanke Severac je duv'o 'ladan pa ko ne bi bio gladan
I cim smo stigli viknu kum svoju zenu Sido, postavljaj, Bog te vid'o spremila nam kuma nasa za uzinu paprikasa pa kolace, krmenadle i par sarmi svakom mesto leba mesa bela princes krofne vangla cela suvih sljiva i koljiva i rezance s makom e, kad se samo setim al' se nekad dobro jelo, bas
Do vecere vreme kratko za kitnikes i za slatko da odbijes, to ne vredi da se kuma ne uvredi nas kum Pera, dipl. agronom rec o ovom, rec o onom sve uz vino, porto-gizer 'di gutljaji sami klize
Taman smo bili gladni kada se zacu Sido, veceru, Bog te vid'o odjedared astal saren, sos paradajz, krompir baren suve snicle, ko promincle kara-batak svakom na podvarku curka, zna se gdi je curka, tu je prase onda torte, razne sorte i rezanci s makom ej, kad se samo setim al' se nekad dobro jelo, bas
Vejao je sneg po soru sedeli smo do pred zoru baba rece, deder kaput radni dan je, ajmo na put al' kum Pera odma' skoci sta to vide moje oci Sido, ne daj nikom kaput prvo frustuk, e, ondak na put
Ne drema vredna kuma ne slusa prve petle brza je od raketle nosi vruce 'leba kriske fafarone, cvarke friske zacas sprema sunke, rena i pihtije svakom pitamo ih ljudi, dokle cekaj, kazu, jos snenokle i sufnudle i griz-strudle i rezance s makom hej, kad se samo setim, al' se nekad dobro jelo, bas
I ondak, sat i frtalj kol'ko je is'o sinobus nismo nista jeli i kad smo stigli na stanicu odma kupimo burek, lep, frisak mastan, sve nam onako, mast curila niz bradu. pa ondak opalimo preko toga jednu tepsiju sampita i gajbu piva mlakog, crnog
Đ. Balašević
bojnik Poručnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 16.12.12 1:30
bojnik: komentar modifikovan dana: 17.05.13 8:47; prepravljeno ukupno 1 puta
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 16.12.12 1:37
Ovo je bečki odrezak serviran u gostionici moga susjeda. Ako ovo nije komad onda ne znam što je. Susjed je Austrijanac, inače ekscelentan kuhar i dobar poznavalac vina. Često skupa roštiljamo bilo kod njega ili kod mene a svaki put se i popije nešto
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 16.12.12 13:41
bojnik: komentar modifikovan dana: 17.05.13 8:48; prepravljeno ukupno 1 puta
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 16.12.12 15:57
Keiserschmarrn je svjetski poznati desert austrijske kuhinje.Priprema se tako da se od brašna, mlijeka, jaja, malo šećera i soli pripremi tijesto. To tijesto se onda u tavi, na srednjoj temperatur, zapeče dok se donja strana malo ne stvrdne. Onda se tijesto kuhačom razdijeli na manje komade i, uz povremeno okretanje, još malo zapeče. Onda se sve to pospe sa čećerom u prahu i tradicionalno servira sa dinstanim šljivama. Umjesto dinstanih šljiva može se posluživati sa grožđicama, bademom, raznim marmeladama... Oni koji su bili na skijanje u Austriju su zasigurno već, u skijaškim kolibama, kušali ovaj specijalitet koji je brz i jednostavan za pripremu.
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 16.12.12 16:56
Ja sam ovu sliku vec jednom postavio u nekoj temi, al' valjda ce pasovati ovdje.
Dimljena rebra: so, biber, paprika, secer, sok od jabuke, konjak......I jos svasta nesto.Svako ima svoj "tajni sastojak" i recepturu. Ostave se potopljena u smjesu noc prije, obavezno u frizideru! Dime se na laganoj vatri 6-8 sati. Temperatura u zatvorenom rostilju ne bi trebalo da prelazi 100-110 stepeni. Prevrtanje svakih pola sata i prelivanje svjezom smjesom. (Nikako onom u kojoj su rebra odlezala, to se baca!!!) Sa strane se doda pasulj pomijesan sa ljutim papricicama, slaninom ....ponovo: svako ima svoj recept
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 16.12.12 17:14
Evo i piletine na rostilju:
Potrebna je posebna posuda koja u sredini ima cunak na kome pile "sjedi" a isti se napuni pivom. Pivo sprecava da se pile isusi. Ugalj se podijeli na dvije kupice i stavi sa strane, nikako direktno ispod pileta.
Jako je vazno da i rostilj majstor koristi istu vrstu piva i zaljeva svoje iznutrice da ne dehidriraju.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 16.12.12 17:16
bojnik (citat):
Poštovane kolege, molio bih Vas da se aktivno uključite u polemiku o pravoj hrani, meso i samo meso
Bojniče, bojniče, i riba je prava hrana.........
Evo jedan recept za dalmatinsku pašticadu s njokima!
Potrebna je govedina ili junetina od buta, sušena slanina, crveni luk, peršin, mrkva, korijen celera, češnjak, koncentrat rajčice, ulje, vegeta, suhe šljive, suhe smokve, jabuka, crno vino, senf, lovorov list, ružmarin, majčina dušica, sol i papar. Za izradu njoka, bijeli krumpir, brašno, jaja, maslac.
Meso se opere i u njega se ubodu trake slanine. Posoli se, premaže senfom i uljem, pa tako pripremljeno mora odstajati najmanje dva sata ili preko noći. Poslije toga se meso naglo zapeče sa svih strana u vrućem ulju. Izvadi se iz posude, i na tom ulju se zatim propirja luk, češnjak i povrće. Zatim se vrati meso u posudu i sve zajedno se pirja uz dodatak vegete, vode i vina oko dva sata. Kad meso napola omekša, dodaje se razmućeni koncentrat rajčice, šljive, smokve i na četvrtine razrezana jabuka. Pred kraj kuhanja se umiješa lovorov list, ružmarin, majčina dušica, te se popapri i posoli.
Meso se zatim izvadi, nareže na ploške i stavi na zagrijan tanjur, a povrće s umakom protisne, prokuha i prelije preko mesa. Za njoke, krumpir se skuha u kori, zatim oguli i potisne dok je još vruć. Doda se brašno, maslac i jaja te posoli. Izradi se tijesto, podijeli na par dijelova, svaki se oblikuje kao valjak i izrežu njoki - komadi tijesta jednake veličine. Njoki se skuhaju u slanoj kipućoj vodi desetak minuta i posluže kao prilog pašticadi. Mogu se u propasirani umak dodati i grožđice namošene u prošek.
Pašticada je tradicionalno dalmatinsko jelo koje se služi u svečanim prilikama kao što je vjenčanje ili primanje većeg broja gostiju. Ta tradicija vjerojatno počiva u činjenici da se u Dalmaciji često jela riba i bila je puno dostupnija od mesa. Meso se moralo posebno kupiti, pa je bilo cjenjenije u posebnim prilikama i zbog činjenice da je bilo nedostupnije i skuplje od ribe.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 16.12.12 17:20
pera84 (citat):
I Max Blitz, ne zajebavaj oko velicine slike
Budem dragi, kako ne, uvijek. Trudim se nešto složiti da je pregledno, a ti iz Amerike ekspresno i admiralski razvučeš ekran da je nepregledno. I onda se uvrijediš kad sam te pristojno zamolio da to popraviš! I nije ti neka fora!
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 16.12.12 17:25
Ajde, omaklo se. Ne moras me odma' po usima.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 16.12.12 18:01
pera84 (citat):
Ajde, omaklo se. Ne moras me odma' po usima.
P.S. Sve smo se dogovorili, izmirili i izljubili na PP Pera i ja..........
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 16.12.12 18:29
Boske (citat):
Keiserschmarrn je svjetski poznati desert austrijske kuhinje.Priprema se tako da se od brašna, mlijeka, jaja, malo šećera i soli pripremi tijesto. To tijesto se onda u tavi, na srednjoj temperatur, zapeče dok se donja strana malo ne stvrdne. Onda se tijesto kuhačom razdijeli na manje komade i, uz povremeno okretanje, još malo zapeče. Onda se sve to pospe sa čećerom u prahu i tradicionalno servira sa dinstanim šljivama. Umjesto dinstanih šljiva može se posluživati sa grožđicama, bademom, raznim marmeladama... Oni koji su bili na skijanje u Austriju su zasigurno već, u skijaškim kolibama, kušali ovaj specijalitet koji je brz i jednostavan za pripremu.
Mene ovo neodoljivo podsjeća na "roštule" koje se prave kod nas na primorju.
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 16.12.12 20:57
Pa to se jelo proširilo širom KUK monarhije a Boka je bila dio monarhije. Evo još jednog jela koje se udomaćilo u mnogim zemljama (i izvan monarhije) a inače je češki specijalitet. To su buhtle (u Austriji Buchteln; u Bavarskoj Ofennudeln...u nekim dijelovima Njemačke Dampfnudeln a češki original je buchtičky):
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 16.12.12 21:06
Obožavam jela ispod peke (sača) i pošto imam svu opremu često pripravim nešto na oduševljenje mojih prijatelja Austrijanaca jer peka kod njih nema tradiciju i većina njih nije nikad kušala takvo što. Naročito obožavam ova dva jela pripravljena na taj način:
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 16.12.12 21:38
Stazio (citat):
Meni je onaj "toć s njokama" kao bojniku slika sa ćevapima, stalno se vraćam na nju.
Istina, i ja. Meni je pašticada jedno od najdražih jela. Dobro je i sam znam napraviti. Nisam ljubitelj masne svinjetine, vrlo ponekad, u manjim količinama. E, janjetina, to već može češće i više......
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 16.12.12 21:42
Max Blitz (citat):
Stazio (citat):
Meni je onaj "toć s njokama" kao bojniku slika sa ćevapima, stalno se vraćam na nju.
Istina, i ja. Meni je pašticada jedno od najdražih jela. Dobro je i sam znam napraviti. Nisam ljubitelj masne svinjetine, vrlo ponekad, u manjim količinama. E, janjetina, to već može češće i više......
Ma junetina ti je za "toćeve" zakon. (i da se ne raskuva previše.)
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 16.12.12 21:54
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 16.12.12 22:33
Interesantna ona kokoš (pile) od Pere iz Amerike. Amerikanci ne samo da su imali "Bika koji sjedi", nego imaju i "Pile koje sjedi" A još trticu zabilo u pivu
_________________ Živjeti znači boriti se
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 16.12.12 22:49
Koja "mehanizacija" u Americi, onaj roštilj sa rebarcima mi liči na mješalicu za beton.
bojnik Poručnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 16.12.12 22:52
bojnik: komentar modifikovan dana: 17.05.13 8:49; prepravljeno ukupno 1 puta
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 16.12.12 23:16
Prebranac (tavče na gravče, .....), neiskorišteni izvor energije (vjetra)
I mi ga u Dalmaciji najprije napola ispečemo u pećnici. Ima nekih razlika u pripremi vidim. Mada nisam neki ljubitelj divljači, ali zec i fazan uvijek mogu. I ne volim ljuto, pa to ti je...........
Ovdje su sastojci: zec, peršin, crveni luk, bijelo vino, mrkva, celer, limun, mast, šećer, sol, papar, kiselo vrhnje, senf...... Ovaj se služi uz knedle od griza.
bojnik Poručnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 17.12.12 0:28
bojnik: komentar modifikovan dana: 17.05.13 8:50; prepravljeno ukupno 1 puta
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 17.12.12 2:52
Boske (citat):
Interesantna ona kokoš (pile) od Pere iz Amerike. Amerikanci ne samo da su imali "Bika koji sjedi", nego imaju i "Pile koje sjedi" A još trticu zabilo u pivu
Obratno, Boske, obratno! Piva ide u......trticu.
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 17.12.12 3:13
Zato se i zove : "beer in the butt chicken".
Pero™ Poručnik
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2042 ČLAN OD: : 2012-10-29 LJ, nekad SFRJ
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 17.12.12 9:15
bojnik (citat):
Kako da ne Max, to ti se kod nas veli HAZNFEFER, kolega iz Duboševice je pravi majstor za to jelo. Samo njegova priprema traje duže, a poradi specifičnosti mesa, ostavi u pacu najmanje 2 dana a pac se sastoji od bjelog luka, ulja, papra, soli, vegete, malo vina, nasjeckanog persina i malo vlasca. No ima i drugih načina pripreme (malo bržih), inaće volim divljač u dobrome čobancu.
morao sam Još bi bilo bolje da je ''recept'' na SH.
zastavnik Zastavnik
BROJ POSTOVA: : 899 ČLAN OD: : 2010-12-07 DOB : 62 Bačka Topola
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 17.12.12 9:30
"Paprikaš od zeca na baranjski način"
A talijanski "zečji" gulaš???
(Dobro, ovo bi možda trebalo u temu o vicevima )
Pero™ Poručnik
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2042 ČLAN OD: : 2012-10-29 LJ, nekad SFRJ
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 17.12.12 9:35
Stazio (citat):
Prebranac (tavče na gravče, .....), neiskorišteni izvor energije (vjetra)
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 17.12.12 11:58
zastavnik (citat):
"Paprikaš od zeca na baranjski način"
S neta je slika i sastojci druže zastavniče, tako piše, nije podvala, zaista!
zastavnik Zastavnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 17.12.12 12:01
Znam da nije podvala, ja sam iz tih krajeva (pardon sa desne obale Drave, Baranja je na lijevoj).
A ono za talijanski "zečji" gulaš i jeste vic - osnovni sastojak je nešto drugo.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 17.12.12 12:09
zastavnik (citat):
A ono za talijanski "zečji" gulaš i jeste vic - osnovni sastojak je nešto drugo.
To isto nije tajna. Mačka. Da, obična domaća mačka. Moji su iz Dalmacije, i pričala mi je baka da je za vrijeme talijanske okupacije u II. svjetskom ratu imala prilike upoznati taj običaj kojeg su prakticirali talijanski vojnici. Ljudima su nestajale kućne mačke iz dvorišta. Zaista nije vic. Je li samo zbog ratnih zbivanja i nedostatka mesa, ne znam, ali priča se o ovom talijanskom običaju. U jugoistočnoj Aziji je to uobičajena namirnica. Ipak, ne baš u svim dijelovima......
zastavnik Zastavnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 17.12.12 12:15
Vic je naziv "zečji". Inače to je nastalo u toku II SR, kada je usled nestašice hrane zaključeno da je mačka najsličnija zecu i počelo se masovno koristiti u Italiji.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 17.12.12 12:21
Talijani su inače poznati 'gurmani', tj. svejedi. Iz mora npr., jedu apsolutno sve, osim kamenja valjda. Njihovo podmorje je slično pustinji, nema skoro ničega. I stalno upadaju u krivolov na istočnu stranu Jadrana.
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 17.12.12 14:45
Za mene je Italijanska najbolja kuhinja na svijetu. Možda je neko nekada i jeo te mačke, ali sigurno od nevolje. Gledao sa dokumentarac snimljen negdje u prašumi Papua Nove Gvineje, kada domorodac objašnjava da su mu Japanci najukusniji, pripadnici susjednog plemena mogu proći a bijelce ne bi jeo nikako jer smrde. Pacifička kuhinja.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 17.12.12 15:00
Stazio (citat):
Za mene je Italijanska najbolja kuhinja na svijetu. Možda je neko nekada i jeo te mačke, ali sigurno od nevolje. Gledao sa dokumentarac snimljen negdje u prašumi Papua Nove Gvineje, kada domorodac objašnjava da su mu Japanci najukusniji, pripadnici susjednog plemena mogu proći a bijelce ne bi jeo nikako jer smrde. Pacifička kuhinja.
Da, na Papui Novoj Gvineji je također običaj da se jede mozak preminulog člana obitelji. To je povezano s nastankom Creutzfeldt-jakobove bolesti kod ljudi (varijanta kravljeg ludila).
P.S. Bojnik će 'poludit' kad vidi o čemu pričamo na ovoj temi..... hm, a htio je da se priča o mesu, pa............
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 17.12.12 15:06
U pravu si Max. Izvini prijatelju bojniče - nećemo više.
bojnik Poručnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme) 17.12.12 15:37
bojnik: komentar modifikovan dana: 17.05.13 8:50; prepravljeno ukupno 1 puta
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (prvi dio teme)