FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 08.09.20 17:41
Kao i oko svega i svacega na ovom svijetu, postoje razlicite teorije i najveci eksperti se spore oko toga. Tvoja logika je tacna. I otprilike pola vrhunskih kuvara se slaze. Druga polovica podrzava mene (ili ja njih, tako nekako). Ja sam probao i jedno i drugo. I za moj ukus je bolje minut prije nego sto se stavi na vatru jer korica koja se tad stvori je ukusnija. I bolje se osjeti ukus samog mesa. Nesto kao kad iz baste uberes paradajz. Drugaciji je osjecaj kad stavis so po vrhu i zagrizes nego kad ga izrezes na komade pa posolis. E sad, za ovaj drugi nacin obavezno se koristi KRUPNA SO!!! Nikako obicna kuhinjska. I obavezno jaka vatra, da momentalno zatvori pore na mesu. Ako ces stavljati na umjerenu vatru, pa se ono "dinsta" dugi dan do podne.... zaboravi. Ono sto se i jedna i druga strana slaze je da ako se vec ostavlja usoljeno duze vremena, onda da to bude najmanje dva sata. Evo kako hemijski proces funkcionise u najkracim crtama. So na povrsini prvo izvlaci vodu iz mesa. Pa onda meso ponovo upija tu istu vodu, ali mu se mora dati dovoljno vremena. Ako se pocne kuhati prije nego se sva voda vrati nazad onda bude suvo. Isto tako, voda na povrsini mesa isparava, hladi ga i ne dozvoljava da se uhvati cvrsti sloj koji cuva meso socnim. U zadnje vrijeme je popularan i takozvani "reverse sear". Meso se prvo pece na umjerenoj temperaturi i indirektnoj vatri (oko 110C) 40-50 minuta zavisno od debljine i preferenci a onda se prebaci direktno iznad jake vatre, par minuta sa svake strane. Ovaj nacin je bolji za one koji vole da se kroz meso provlaci ukus dima. Neki na ugalj polazu i trescice aromaticnog drveca natopljene u vodu. Isti se moze uraditi i bez rostilja, kombinacija pecnica-tava. Prednost rostilja je ona aroma dima. Sporeta, lakse se kontrolise temperatura. A i to je sve manje pravilo jer na trzistu imaju rostilji ciju temperaturu mozes kontrolisati direktno sa svog telefona. Bez obzira kako se kuva, soli, zacini... jedno pravilo za ukusan stejk je da se meso prije kuvanja ostavi na sobnoj temperaturi barem pola sata. Nikako direktno iz frizidera.
goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis
goran9030 Podpukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 7506 ČLAN OD: : 2015-03-20 DOB : 58 Đakovo
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 09.09.20 10:11
Pero, nemam šta dodati na tvoj post. Definitivno moram isprobati tvoju metodu, pa kud puklo da puklo. Osim toga počeo sam smišljati neku akrobaciju kako da u svoj roštilj (zidani) dodam neku konstrukciju koja bi bila pokretna i mogla poslužiti kao poklopac. Već sam jučer isprobao jednu mogućnost sa komadom lima, ali nije baš najbolje ispalo - odnosno bolje reći da je dobro otpalo Živi bili, pa vidjeli
_________________ In medias (t)res...
Doktor Živago Pukovnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 13028 ČLAN OD: : 2020-07-15 DOB : 57 Vinkovci
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 09.09.20 10:58
Ne ne, kupi poklopac za peku promjera 53 cm i to je to. U stvari, ovisi o vel. roštilja. Ja sam uzeo one tepsije od rostfraja jer imaju već ručke sa strane, a bavim se idejom da ručku nekako navarim na tepsiju. Imao sam jedan dobar link na Youtubeu o tome, ali sam zaboravio, pa ako pronađem javim.
goran9030 voli ovaj upis
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 09.09.20 11:02
Imam ja taj poklopac i on ima ručku za koju bih ga mogao zakačiti. Peku povremeno koristim, i ona mi nije "zahrđala" Gore u dimnjaku sam ostavio komade armature za koju bih mogao taj pokopac zakačiti, jedino je problem, kako ga dizati/spuštati prema potrebi, a da istovremeno ja ne završim na roštilju
Doktor Živago voli ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 09.09.20 11:09
Pa koliki je taj poklopac?? Ja sam stavio lanac i imam gore kuku, tako da stvar bude lakša za baratanje
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 09.09.20 12:45
[You must be registered and logged in to see this image.] Evo, išao sam izmjeriti... Poklopac je fi 56 cm i ima ručku za objesiti. Osim toga, imam ja i lanac sa dvije kuke i na njega sam nekada znao objesiti kotlić za fiš ili čobanac kada sam htio kuhati "pod krovom". Na slici su ti vidljivi komadi armature ispod dimnjaka koje sam ostavio za slične prilike. Znači, nije problem da objesim i taj poklopac, ali kada se vatra naloži, nije baš lako rukovati tom skalamerijom, trebao bih sistem kako da poklopac mogu dizati i spuštati tokom pečenja. Jer kad se ovaj moj roštilj dobro zagrije, ako bih gurnuo glavu unutra da nešto dohvatim ispod dimnjaka, vjerojatno se jedno vrijeme ne bih morao brijati ili šišati
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 09.09.20 14:14
Krasan je. Moj je tezak 9.5 tona. Ima 3 betoske ploče i rađen je sa starom rimskom opekom i biber crijepom kojem smo odrezali kljunić. Ne znam jedino kako da stavim sliku sa mobitela.
goran9030 voli ovaj upis
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 09.09.20 14:31
Ja sam svoj roštilj škljocnuo kad sam išao mjeriti poklopac od peke, pa nije baš nešto reprezentativno ispao. Stoji mi ispod nadstrešnice koju ja i supruga koristimo kao garažu za aute. U nekoj budućnosti, plan mi je zatvoriti tu nadstrešnicu i od nje napraviti neku vrstu konobe, sa veeeeelikim stolom i stolicama (ne volim klupe), malim šankom i sličnim detaljčićima. Slike sa mobitela sam prenio na računalo i onda ih postavio. Predlažem da napraviš isto, ili se pokušaj ulogirati ovdje sa mobitelom. Možda i tako fercera
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 09.09.20 14:38
Moram pronaci onaj kabl za računalo.
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 09.09.20 14:41
hahaha pa eno ga u donjoj ladici lijevo Možeš koristiti i kabl za punjenje sa usb završetkom i jednostavno ga uštekaš u računalo. A možeš slike poslati na svoje računalo i "emajliranim" porukama, pa ih onda spremiti. Sretno u traženju, odoh ja dalje računati ono što mi već po četvrti puta ispada drugačije.
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 11.09.20 23:31
Zamotani u aluminijsku foliju i ne na direktnoj vatri jos najmanje sat vremena, zavisno od temperature. Niza temperatura a duze vrijeme daju bolje rezultate. U medjuvremenu ista vatra se moze iskoristiti i za ostatak jelovnika.
Ja sam ranije pominjao prednosti veceg i zatvorenog rostilja, ali kao i obicno moze se koristiti kombinacija rostilj-pecnica da se dovrsi kuhanje. Jednom kad se zamotaju u foliju, dim vise ne igra nikakvu ulogu a vatra je vatra nema razlike odakle dolazi.
Ja sam tako radio i zajebav'o se par godina a onda rijesio problem. Cisto da ne slusam zvocanje, opet mi zauzimas sporet....kad cu ispeci krompir....gosti dolaze za sat a ja jos nisam ni pocela svoje....
11.04.2018. Mi se svi sjećamo klasike crtića u kojem razmaženi i debeljuskasti princ, od jadnog kuhara traži da mu donese Hasenpfeffer i kuhar tada odlazi u lov u šumu. Sve je dobro dok ne naiđe na Zekoslava Mrkvu. Tako je Hasenpfeffer ušao u besmrtnost i legende. Nijemci tradicionalno pripremaju gulaš od marinirane zečetine po imenu Hasenpfeffer, koji u prijevodu označava paprenog zeca. No na ovaj način mogu se spremiti i druge životinje s malo masnoće, a postoje zapisi o njemačkim emigrantima u Sjevernoj Americi koji su ovako nekoć spremali i vjeverice.
Sastojci
6 osoba
Marinada:
2dl jabučnog octa
2 dl bijelog vina
1/2 dl limunova soka
3 kom narezanih stabljika celera
4 zrna češnjaka
4 kom prepolovljenih ljutika
10 kapi tabacsca
3 lista lovora
3 čuperka ružmarina
1 grancica peršina
1 grancica timijana
1 žlica soli
1/2 žličice papra
4-5 klekovih boba
Ostalo:
1.5 do 2 kg mesa divljeg zeca
2 žlice maslac
1 dl ulja
-- brašna
Priprema
[list="clear pt_s item_preparation_steps"] [*]1. Sve sastojke za marinadu stavite u lonac i zakuhajte. Neka kuha 3 minute. Izgasite i stavite sa strane da se ohladi.
[*]2. Zeca položite u posudu za pečenje, pa preliti marinadom. Ostavite da se marinira 48h.
[*] 3. Marinadu procijedite, odbacite tvrde stvari a tekućinu zadržati .
[*]4. Zeca rasijeci na prikladno velike komade pa uvaljajte u brašno otresti višak brašna, pa peći na vrućem ulju , pomiješanim s maslacem.
[*]5. Složiti u posudu za pečenje, preliti marinadom i stavite da se peče oko sat i pol do dva na laganoj vatri.
[*]6. Provjerite okusa, te gustoću umaka, ako je potrebno prilagoditi okus, posolite i popaprite.
[/list]
Posluživanje
Poslužuje se uz tjesteninu, njoje, pire krumpir ili pak na tradicionalni njemački način, s knedlama od kruha.
Vojnik Graničar and Doktor Živago vole ovaj upis
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 21.09.20 18:48
Blizu si, ali đakovačka vina su bolja od kutjevačkih... Moraš probati misni traminac ili chardonay
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 22.09.20 14:08
goran9030 (citat):
Današnji recept iz naše kuhinje posvećujem Vojniku Graničaru i onom zekonji kojeg je ulovio
Hasenpfeffer
Ostao zeko pokraj puta u Žrnovnici. Ništa od Hasenpfeffer-a.
goran9030 voli ovaj upis
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 22.09.20 14:14
Šteta, ali u kakvom je bio stanju, sumnjam da bi ti prijao Hasenpfeffer. Ipak ti ne preporučam da i idući puta uloviš zeca na ovaj način. Znaju se ljudi smantati, pa završiti u kanalu. Sreća tvoja da u Dalmaciji nema kanala uz cestu, ali nikad se ne zna
Vojnik Graničar voli ovaj upis
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 22.09.20 14:24
goran9030 (citat):
Šteta, ali u kakvom je bio stanju, sumnjam da bi ti prijao Hasenpfeffer. Ipak ti ne preporučam da i idući puta uloviš zeca na ovaj način. Znaju se ljudi smantati, pa završiti u kanalu. Sreća tvoja da u Dalmaciji nema kanala uz cestu, ali nikad se ne zna
Varaš se tu sa desne strane je kanal i teće rijeka Žrnovnica.
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 22.09.20 14:37
Ups, onda samo laganini da ne bi imao rafting Žrnovnicom radi nekog zekana
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 22.09.20 20:41
Evo ja pokušao da tvoj tekst prebacim u pravu temu. Nisam moderator i ne znam kako se to radi, ali vrijedi pokušati. Ipak punjena paprika ima više dodirnih točaka sa receptima nego sa religijom - osim ako ne napraviš kako treba, onda se spominju određeni sveci i tako to
[You must be registered and logged in to see this image.]Naslov: Re: Jeste li religiozni [You must be registered and logged in to see this image.]Today at 18:36
Evo sad radimo zajedno punjenu papriku za sutra..pa sam ovdje povremeno. Baš spominjem jednog druga koji je sa mnom služio Predrag Videnović iz Niša..volio je pojest i bio je odebeo i krupan..uvijek je spominjao Leskovačku mućkalicu..pa je žena odlučila da ju spremi. Žena obožava kuhanje i pretplaćena je na YT na te neke kuharske kanale
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 30.09.20 6:05
Biftek u tavi.
Tri komada (za nas troje) +/- 300gr svaki. Sitno sjeckani bijeli luk Mjesavina zacina, (krupna so, bijeli i crni biber, suseno sjeme chili paprike) Puter
U dobro zagrijanoj tavi rastopiti pola putera i zapeci meso. Dva minuta sa svake strane. Ubaciti tavu u zagrijanu pecnicu (220C) petnaest minuta za "medium". Znam, znam, kolega iz Djakova ce se buniti ali ko voli pecenije, nek ostavi duze vremena. Izvaditi meso iz tave da odstoji pet do deset minuta . U medjuvremenu u tavu dodati ostatak putera i bijeli luk i bez dodatnog grijanja ili na vrlo blagoj vatri sve zajedno promijesati dok se puter ne istopi i stvori preliv od masnoce, luka i zacina koji su pali s mesa za vrijeme pecenja. Meso isjeci i preliti. Sluziti toplo.
pera84: komentar modifikovan dana: 30.09.20 7:20; prepravljeno ukupno 2 puta
Vojnik Graničar and goran9030 vole ovaj upis
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 30.09.20 6:32
I nekoliko dodatnih "savjeta" uz gornji prilog. (Kao ja fol znam nesto o kuhanju)
Masnocja je ono sto daje mesu aromu. Biftek sam od sebe je nema zbog toga se dodaje. U vidu putera. Nemojte ga peci na ulju, nije pomfrit. Neko vadi i ono malo masnoce sto se nadje, ja naprotiv ostavljam. Istopi se i ne primjecuje se na tanjiru a poboljsava ukus. A ako vam je doktor (pravi, ne ovaj nas Zivago) preporucio da se klonite masti u ishrani, klonite se tog doktora. Za manje ili vise peceno, ekperimentisite s vremenom u rerni, ne u tavi. Koliko dugo, zavisi i od debljine. Moze i s temperaturom. Ponovo, onoj u rerni. Tava mora biti zagrijana da se dimi iz nje, tacka. U ovom drugom slucaju, oprezno. Sto visa temperatura, sve se brze zahebe. Bolje je izvaditi malo ranije (univerzalno pravilo u zivotu). Ako nije peceno, moze se dopeci. Kad izgori, mozes ga jel ... baciti. Pazljivo s bijelim lukom, dovoljno je nekoliko sekundi da izgori. I jos nesto, zagrijan puter dimi. Ko sam djavo. Ako imate pozarni alarm u kuhinji, privremeno ga skinite. Preporucljivo je uz (ako je imate) napu iznad sporeta otvoriti i prozor na kuhinji. Vecina zena se ne odusevljava zadimljenim stanom, narocito ako je jutros oprala i okacila nove zavjese. Ja nisam znao koliko zivotinjskih vrsta ima na ovoj planeti dok nesto u kuci ne zahebem. I da se Darwinova teorija ne odnosi na moju familiju. Mi smo direktni potomci one bosanske. Medjed bukvu.
Vojnik Graničar, goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 30.09.20 14:48
pera84 (citat):
Biftek u tavi.
Tri komada (za nas troje) +/- 300gr svaki. Sitno sjeckani bijeli luk Mjesavina zacina, (krupna so, bijeli i crni biber, suseno sjeme chili paprike) Puter
U dobro zagrijanoj tavi rastopiti pola putera i zapeci meso. Dva minuta sa svake strane. Ubaciti tavu u zagrijanu pecnicu (220C) petnaest minuta za "medium". Znam, znam, kolega iz Djakova ce se buniti ali ko voli pecenije, nek ostavi duze vremena. Izvaditi meso iz tave da odstoji pet do deset minuta . U medjuvremenu u tavu dodati ostatak putera i bijeli luk i bez dodatnog grijanja ili na vrlo blagoj vatri sve zajedno promijesati dok se puter ne istopi i stvori preliv od masnoce, luka i zacina koji su pali s mesa za vrijeme pecenja. Meso isjeci i preliti. Sluziti toplo.
Pera84 ili si na godišnjem odmoru ili si na bolovanju kad si ga oviliko nadrobio. Ja mislim da te ispred firme osjete da dolaziš raditi.
goran9030 voli ovaj upis
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 30.09.20 16:06
Granicar, ni jedno ni drugo. Sirovi luk da, ovako prodinstan nema problema. A ako bas imate u firmi obicaj da se ujutru ljubite i pogadjate ko je sta vecerao, pravi vikendom.
Vojnik Graničar voli ovaj upis
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 30.09.20 16:17
pera84 (citat):
Granicar, ni jedno ni drugo. Sirovi luk da, ovako prodinstan nema problema. A ako bas imate u firmi obicaj da se ujutru ljubite i pogadjate ko je sta vecerao, pravi vikendom.
Baš mi je nekidan jedna kolegica komentirala. Uh, ma jesi li se ti to najeo luka.!!!! A ja smiješak od uha do uha.
pera84 and goran9030 vole ovaj upis
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 30.09.20 16:22
Luk i pasulj su najbolji protiv korone
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
pera84, Vojnik Graničar, goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15056 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 30.09.20 19:06
Ja ne znam za bifteke od čitavih komada mesa. Ovdje je biftek od mljevenog mesa, nešto u obliku pljeskavice, a naziv dolazi od grčkog bifteki.
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 30.09.20 20:08
pera84 (citat):
Biftek u tavi.
Druže Pero, da ti nisam kliknuo na plus za ovaj post, moj sin mi ne bi dao mira dok ga ne bih odveo u restoran na biftek. Zato mi je ovo bilo jeftinije, ali ne i manje zadovoljstvo. Definitivno smo postigli konsenzus u kući da je ovo nešto što će biti napravljeno prvom prilikom kada smo svi troje u kući. Što se pečenja tiče, neću se buniti nego ću propeći da se sa svake strane barem još po pola minute. Ja volim da je roskasto, a ne krvavo crveno. Pri tome ću primjeniti i one savjete iz recepta i članka koji si objavio o bifteku. Ako mi uspije, i svi ostanu živi i zdravi, postoji velika mogućnost da otvorim restoran "Ala Pero"
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 30.09.20 20:15
VBČ (citat):
Google prepoznaje biftek kao tursku riječ za Beefsteak. I zvuči nekako kao iskrivljenica ove druge.
U svakom slučaju za jelo sa slike kod mene se kaže steak, a bifteci su grčko jelo od mljevenoga mesa.
Moram priznati da i ja obično kod konobara naručim "stek" ili kako se piše "steak". Međutim u mnogo restorana jednostavno u jelovniku piše biftek. Ispod je izvod iz cjenika iz moje omiljene Trattorie Rustica u Čakovcu gdje (bez pretjerivanja) rade najbolje stekove u krugu od 500 km. Tu je vidljiv naziv "Biftek" Inače, moj izbor je biftek u umaku od zelenog papra i šampinjona. To je nekadašnji gazda Nidžo dotjerao do savršenstva, a novi je samo nastavio.
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 30.09.20 20:24
pera84 (citat):
I nekoliko dodatnih "savjeta" uz gornji prilog. (Kao ja fol znam nesto o kuhanju)
Masnocja je ono sto daje mesu aromu. Biftek sam od sebe je nema zbog toga se dodaje. U vidu putera. Nemojte ga peci na ulju, nije pomfrit. Neko vadi i ono malo masnoce sto se nadje, ja naprotiv ostavljam. Istopi se i ne primjecuje se na tanjiru a poboljsava ukus. A ako vam je doktor (pravi, ne ovaj nas Zivago) preporucio da se klonite masti u ishrani, klonite se tog doktora. Za manje ili vise peceno, ekperimentisite s vremenom u rerni, ne u tavi. Koliko dugo, zavisi i od debljine. Moze i s temperaturom. Ponovo, onoj u rerni. Tava mora biti zagrijana da se dimi iz nje, tacka. U ovom drugom slucaju, oprezno. Sto visa temperatura, sve se brze zahebe. Bolje je izvaditi malo ranije (univerzalno pravilo u zivotu). Ako nije peceno, moze se dopeci. Kad izgori, mozes ga jel ... baciti. Pazljivo s bijelim lukom, dovoljno je nekoliko sekundi da izgori. I jos nesto, zagrijan puter dimi. Ko sam djavo. Ako imate pozarni alarm u kuhinji, privremeno ga skinite. Preporucljivo je uz (ako je imate) napu iznad sporeta otvoriti i prozor na kuhinji. Vecina zena se ne odusevljava zadimljenim stanom, narocito ako je jutros oprala i okacila nove zavjese. Ja nisam znao koliko zivotinjskih vrsta ima na ovoj planeti dok nesto u kuci ne zahebem. I da se Darwinova teorija ne odnosi na moju familiju. Mi smo direktni potomci one bosanske. Medjed bukvu.
Samo da znaš, i ovaj tvoj post sam kopirao - za svaki slučaj. Dobar savjet zlata vrijedi i zato ću ipak eksperimentirati sa pečenjem u rerni nego na tavi. Hvala!!! Što se životinjskih i drugih vrsta tiče, to potpisujem. Prvu podjelu na gmizavce i puzavce sam čuo davnih dana kada sam palačinku (samo napola!!!!) zalijepio za strop (plafon). Od tada pazim kako ih okrećem.
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 30.09.20 20:25
VBČ (citat):
Doro da znam, kad budem dolje
Jer ja kad čujem biftek, odmah mislim na grčku pljeskavicu A to mi se baš ne jede!
Osim pljeskavice, ja bih radije izbjegao "Tatar steak"
p.s. ovo za Rusticu potpisujem.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 30.09.20 20:41
goran9030 (citat):
VBČ (citat):
Doro da znam, kad budem dolje
Jer ja kad čujem biftek, odmah mislim na grčku pljeskavicu A to mi se baš ne jede!
Osim pljeskavice, ja bih radije izbjegao "Tatar steak"
p.s. ovo za Rusticu potpisujem.
Ne jedem vani ništa od mljevenoga mesa, jer ne znam šta sve trpaju u to. Ako i jedem onda samo doma, i samo od mljevenoga mesa koje se direktno melje od komada koje sam izabireš.
Ovdje vidim upakirano mljeveno meso po takvim niskim cijenama, da se zapitam šta je to unutra. To jednostavno ne može biti kvalitetno.
A evo i link za kompletan clanak sa detaljnijim slikama i opisom. I samo jos da dodam, ovo je gruba podjela. Za one koji se malo intenzivnije bave ovim sportom postoje jos i podvrste i verzije da ti se zavrti u glavi.
Vojnik Graničar, goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 01.10.20 23:40
VBČ (citat):
Ne jedem vani ništa od mljevenoga mesa, jer ne znam šta sve trpaju u to. Ako i jedem onda samo doma, i samo od mljevenoga mesa koje se direktno melje od komada koje sam izabireš.
Ovdje vidim upakirano mljeveno meso po takvim niskim cijenama, da se zapitam šta je to unutra. To jednostavno ne može biti kvalitetno.
Zna se dobro da u mljeveno meso obično ide sve ono što otpadne i nije za prvi izlog. Pa još kada ga našopaju biberom, onda sigurno znaš da je za otpad. A upakirano meso po trgovinama je posebna priča. Svojevremeno sam od kolege koji je radio u jednom trgovačkom lancu čuo priče o tome da im je meso stizalo pred istek roka, a nakon njega su ga opet prepakiravali i stavljali drugi datum. Ili o pilićima koje su pekli u trgovini, i kupiš svježe pečeno pile - a prethodno su ga prali octom da mu vrate "svježinu"
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 01.10.20 23:44
Joj Pero, sunce mu kalaisano... Onu podjelu sa prve slike, ali manje detaljno sam vidio par puta u mesnici. Kako si ti to sve nama fino prikazao, siguran sam da stek neću raditi od repa. Dalje sam se potpuno izgubio
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 02.10.20 12:40
VBČ (citat):
Google prepoznaje biftek kao tursku riječ za Beefsteak. I zvuči nekako kao iskrivljenica ove druge.
U svakom slučaju za jelo sa slike kod mene se kaže steak, a bifteci su grčko jelo od mljevenoga mesa.
Da nisi mislio na ćufte?
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 02.10.20 15:23
PORUCNIK (citat):
Da nisi mislio na ćufte?
Nisam, jer ćufte je od turskog köfte i kad to želiš jesti, onda naručiš köfte.
Grčki bifteki nisu kuglasti, već pljosnati i eliptičnoga oblika gledano odozgor.
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 04.10.20 5:43
goran9030 (citat):
Joj Pero, sunce mu kalaisano... Onu podjelu sa prve slike, ali manje detaljno sam vidio par puta u mesnici. Kako si ti to sve nama fino prikazao, siguran sam da stek neću raditi od repa. Dalje sam se potpuno izgubio
Gorane, nije mi namjera da te dalje zbunjujem, al umalo da zaboravim. Istina, ovaj nije od goveceta. Ham Steak. Kod mene ih prodaju ovako izrezane. Mislim da sam negdje citao da "Gavrilovic" pravi citave sunke. Treba samo (imati prijatelja mesara koji ce na mesarskoj testeri) izrezati na 10-12 mm. I jednostavnije se priprema. Nauljena tava, ne trebaju zacini, srednje jaka vatra, pet minuta sa svake strane, tek toliko da se uhvati "glazura". A za one koji i ovaj recept uhebu, gore pomenuta firma jos uvijek pravi i pastete.
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 04.10.20 15:33
Nemaš ti brige Pero, ako se lako zbunjujem, još se lakše odzbunjujem. Ne brini, neće mi trebati pašteta po pitanju zadnjeg recepta, samo bih ja ipak malčice posolio ovaj Ham Steak. No, svakako će biti na repertoaru. Inače, ispričavam se, ali sam se tek sada sjetio da sam mogao slikati današnji ručak. Moji roditelji obilježavaju 56-u godišnjicu braka i pravio sam peku/sač/črepnju - kako već to netko kaže. Na žalost, slikanja sam se tek sada sjetio, a tepsija više nije u onom stanju kakva je bila nakon micanja ispod zvona...
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV) 04.10.20 23:38
Citat :
samo bih ja ipak malčice posolio ovaj Ham Steak.
Od volje ti, k'o Sokcu post.
Samo da znas, ove sunke su vec i vise nego dovoljno usoljene. Dodatnim kuhanjem gube vodu tako da je koncentracija soli jos veca... Ti si se i prije kuhanja svrstao u grupu onih kojima sam preporucio pastetu.
goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (IV)