FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 11.05.16 3:06
Pileca prsa "A la Petrasin"
Pileca prsa (bez kostiju i koze) ovciji sir, prsut, bijeli luk i slanina. Meso nema potrebe mastiti niti soliti (slanina i so iz sira i prsuta su vise nego dovoljni)
_________________ Koliko god bila varljiva, nada služi barem tome da nas ugodnim putem vodi do kraja života.
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4608 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 30.07.16 19:44
Buffet Restoran u komsiluku [You must be registered and logged in to see this image.]
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4608 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 30.07.16 19:51
Cijene su ok, meni je raznovrstan- plodovi mora i plodovi tora, voce i deserti takodje [You must be registered and logged in to see this image.] Cisto radi uporedbe sa Evropom, dobar restoran, lokacija atraktivna, rucak sa kiselom vodom $10.68
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 06.08.16 19:43
Favoritna ljetna kombinacija uz rashladjenu dunjevacu [You must be registered and logged in to see this image.]
Stanko1 Podporučnik
JM JM PV BROJ POSTOVA: : 1905 ČLAN OD: : 2013-02-24 DOB : 75 Zagreb
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 21.08.16 11:37
U ponedjeljak 15. kolovoza/augusta, na katolički blagdan Velike Gospe, malo sam odšetao u susjedstvo do župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Stenjevcu gdje se svake godine na ovaj dan održava tradicionalno proštenje. Za neupućene, prema enciklopedijskoj definiciji proštenje je ''naziv za hodočašće u sjeverozapadnim hrvatskim krajevima, nastao u vezi s oproštenjem grijeha, odnosno ispovijedi koja se za hodočašća obavljala; također, društveno okupljanje seljana, njihovih rođaka i prijatelja, uz hodočasnike i druge namjernike, na blagdan seoskih ili župnih svetaca zaštitnika (god, kirbaj, kirvaj, fjera). Vjerski sadržaj proštenja (procesije, ispovijedi, svečana bogoslužja i dr.) pratila je tzv. hramska ekonomija svetih mjesta, izmjena ljudi i dobara, pa su na proštenja obvezatno dolazili trgovci, različiti obrtnici, ugostitelji, glazbenici i drugi zabavljači (vlasnici vrtuljaka i sličnih naprava, mađioničari, proricatelji i dr.), priređivali su se plesovi, sportska natjecanja i sl. Proštenja su bila prilika za predah od svakidašnjih poslova, posjećivanje rođaka iz drugih mjesta i općenito za komuniciranje sa širom društvenom zajednicom. Bila je to i prilika za druženje mladih, iskazivanje naklonosti mladića i djevojke, među ostalim i darivanjem medenim kolačima (licitari), ogrlicama od nanizanih oraha (grotulje) i sl., pa i biranje budućih bračnih drugova. Proštenja se održavaju i danas, s donekle reduciranim značenjem''. Pošto smo definiciju riješili pređimo na krkanje u skladu s naslovom ove teme.
Najprije nešto zdravo i domaće (ako nije iz Argentine):
U mojem djetinjstvu nije bilo eurokrema, linolade i sličnih delicija, pa smo se mi klinci sladili licitarijama. Na ovim srčekima je univerzalna poruka za sve zemlje bivše Juge, naročito pred parlamentarne izbore :
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 14.09.16 17:52
Habanero?
mirko bratuš Kapetan
NA VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 3737 ČLAN OD: : 2012-04-15 DOB : 77
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 14.09.16 18:05
pera84 (citat):
Habanero?
Ja.Sem bil prejšnji teden na degustaciji teh najmočnejših čilijev.Smo kar uporabljali jogurt. Ta namreč ublaži pekočino,ki traja od 10-20 minut.
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 14.09.16 18:57
Imam zemljaka s kojim ponekad odem na pecanje. On obavezno ima jednu saksiju habanera. Kao ukras. Jednom spremao riblji paprikas, pa stavio jednu u kotlic. I to isjeckao. Onda dodao jos jednu, "da malo pojaca". Svi kusnuli po kasiku, skocili od stola, pomenuli mu svako zensko (neki i musko) u familiji....
Inace, u prodavnici u kojoj se snabdijevam za zacine drze i par stotina vrsta ljutih sosova. Cijene su od 5-10 dolara. Flase su od 1-5 dcl. Na jednoj rafi se nalazi desetak, koji prelaze 200 (za flasicu velicine nasih "unucica"). Gazda fotokopira licnu kartu, i prikaci uz svoju kopiju "ugovora" kojim se kupac odrice bilo kakve tuzbe ili nadoknade invalidnine ili bolnickih troskova nastalih konzumacijom sosa.
mirko bratuš Kapetan
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 14.09.16 19:18
[You must be registered and logged in to see this image.] Pri proizvodnji teh omak kmalu pride do goljufij.Malo čilijev pa več drugih primesi,cena pa v nebo. Jaz jih posušim,ker se mi zdi,da mi največ zaležejo. Pa še žena in otroci jih ne uporabljajo,kar pa za ,npr,čokolado ne bi mogel reči.
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 05.10.16 3:13
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 11.10.16 19:54
[You must be registered and logged in to see this image.] Zraven mesa na gornji sliki je to odlično.
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 11.10.16 20:27
Citat :
Zraven mesa na gornji sliki je to odlično.
Mirko, ja imam jednu jednostavnu metodu kojom provjeravam kvalitet (i sanitarnu ispravnost) hrane.
Stavim komad pred kera i macku. Ako oni nece, necu ni ja.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 11.10.16 20:30
pera84 (citat):
Jeste li znali da margarin neće nikakvo živo biće osim čovjeka, 100% plastika.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 11.10.16 21:45
Max i ti ga " posoli" danas.Odoh do frizidera (valjda ima margarina u njemu)da procitam sta sve sadrzi margarin.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 11.10.16 21:48
milutins (citat):
Max i ti ga " posoli" danas.
Ostavi ga da vidiš hoće li doć mravi ili bilo što. Neće.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 11.10.16 21:55
E max kapa dole.Ja ceo zivot kontao da je pa skoro 100 % prirodno.Ima da leti iz frizidera . Skoro sve, vrlo blizu 100 % plastika. Evo procitaj. [You must be registered and logged in to see this image.]
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 11.10.16 22:02
milutins (citat):
E max kapa dole.Ja ceo zivot kontao da je pa skoro 100 % prirodno.
Odavno kupujem samo maslac ako je za namazat štogod, da nije samo kruh i nešto....
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 11.10.16 22:23
Dok sam ziveo na selu u Bosni hranio sam se 100 % prirodnom hranom.Nista nije bilo procesovano, sve organik i bez hemije- ako izuzmem " plavi kamen".Sada je to apsolutno nemoguce ali i izuzetno skupo . Upravo iz tih razloga forsiram vrt i domace kokoske zbog jaja. Od one tri koke samo jedna do sada mi svako jutro podari po jaje.Nadam se da ce i ove dve ubrzo.
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 11.10.16 22:35
Pa dobro, nije ni djavo crn koliko izgleda. Osnovna razlika izmedju putera i margarina je prvi se dobije preradom mlijeka, drugi iz biljnih masnoca. Osim razlike u ukusu (za sta ne treba doktorat) postoje i razlike u sastavu zasicenih i nezasicenih masnih kiselina oko cijeg uticaja na nastanak srcanih oboljenja se naucnici spore i mijenjaju misljenje svakih par godina. "Margarin je plastika" je stari mit nastao iz laickog novinarskog tumacenja cinjenice da se i plastika i margarin mogu napraviti od biljnog ulja.
Mikula 67 Podporučnik
VZ VZ JM JM PV Tehnička Služba BROJ POSTOVA: : 1546 ČLAN OD: : 2013-12-22 DOB : 57 Šabac
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 11.10.16 23:09
Uf Perice, dobro izgledaju tvoje krmenadle, nadam se da ih nisi pekao na plastici
_________________ Koliko god bila varljiva, nada služi barem tome da nas ugodnim putem vodi do kraja života.
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 11.10.16 23:35
pera84 (citat):
Citat :
Zraven mesa na gornji sliki je to odlično.
Mirko, ja imam jednu jednostavnu metodu kojom provjeravam kvalitet (i sanitarnu ispravnost) hrane.
Ne jedes luk i ljute papricice?
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 11.10.16 23:36
Citat :
Jedem!
Al' jedu i oni!
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 11.10.16 23:52
pera84 (citat):
Citat :
Jedem!
Al' jedu i oni!
E, jos ako piju i pivo
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
mirko bratuš Kapetan
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 18.10.16 20:47
[You must be registered and logged in to see this image.] Te so zadnje letos.Kajenski poper.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 19.10.16 15:30
Probajte ovu:
S više od milijun Scovilleovih jedinica bhut jolokia ili Ghost Pepper jedna je od najljućih papričica na svijetu. Zbog toga je sasvim jasno da je treba unositi u malim količinama. Ipak, jedan 47-godišnji Amerikanac je na natjecanju u brzom jedenju hrane smazao burger s pireom od bhut jolokije, piše Stuff. (YouTube je prepun snimaka ljudi koji jedu tu “vrelinu” pa možete zamisliti kako je to izgledalo). Ubrzo nakon toga počeo je silovito povraćati. Zbog strahovitih bolova u trbuhu prebačen je na Hitnu, a reakcija organizma bila je toliko jaka da je došlo do rupture jednjaka. Srećom, liječnici su brzo reagirali – hitna operacija spasila je život pacijentu koji je u bolnici nakon toga proveo 23 dana....
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 19.10.16 16:30
Tudi Carolino Reaper uporabljam.Na krožnik jedi jo dam v velikosti pol glavice šibic.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 19.10.16 16:38
Objašnjavao mi je moj prijatelj Slavonac tu spiku s ljutim papričicama. Meni kao Dalmatincu odraslom na dalmatinskoj kuhinji koja zapravo ne poznaje ljuto, izuzetno je važno da kod hrane dobijem sve mirise i okuse. Kod ljutog ne osjećam ništa osim što me neugodno peče jezik i sva usta. Prijatelj kaže da osjeća i okuse, jer od malena jede ljuto, pa se navikao. Valjda je to to onda, ne znam. Čini mi se da se u prošlosti, a u nekim drugim djelovima svijeta i danas, ljuto zapravo koristilo da ubije 'sumnjiv' okus hrane koja se uslijed nedostatka suvremenih sredstava čuvanja (prvenstveno hladnjaka) kvarila.....
mirko bratuš Kapetan
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 19.10.16 18:09
Okus ostane,kljub pekočini.Vsaj jaz ga občutim.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 12.11.16 13:27
Alen Barić, 32-godišnji stočar iz Ivankova koji se uzgojem svinja, prasaca i ovaca bavi od kada zna za sebe, otvorio je u Vinkovcima Praseći butik u kojemu prodaje pečenu prasetinu izrezanu na kocke ili u drugim oblicima i to je prva ovakva trgovina u Vinkovcima. U nekoliko dana koliko radi, Praseći butik je izazvao veliko zanimanje Vinkovčana koji se pitaju kako se toga nitko u Slavoniji nije do sada sjetio. "Preko društvenih mreža, ali i drugim putevima pustio sam u javnost ideju o Prasećem butiku i dobio povratnu informaciju koja mi je govorila da ljudi žele takvu trgovinu i da je to nešto što na tržištu nedostaje. Na ideju sam došao kada sam primijetio da nigdje ne možeš kupiti kilogram pečene prasetine već moraš kupiti nekoliko kilograma i ispeći je. Prije nekoliko dana smo otvorili Praseći butik i za sada sam zadovoljan zanimanjem. Koliko znam, nigdje u Slavoniji, a ni u Hrvatskoj nema ovakve trgovine. Planiramo, ako u Vinkovcima bude dobro kako očekujemo, otvoriti ovakav butik i u Osijeku. Kupcima nudimo toplu i hladnu pečenu prasetinu narezanu na kocke po cijeni od 70 kuna po kilogramu, iz salamure ili dimljenu po 80 kuna, rolovanu po 100, kilogram krumpira pečenog ispod sača po 10 kuna, a ako netko želi praseću glavu, ona košta 35 kuna. Sve pečemo na našem imanju u Ivankovu u krušnoj peći i na ražnju isključivo na drvetu i istovremeno se može peći 10 prasaca", kaže Alen Barić...