FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1958 ČLAN OD: : 2014-08-16 DOB : 73 Beograd
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 02.03.15 10:41
Jupiiii
Slanina, jaja i puter više nisu NEZDRAVI.
Brojna nova istraživanja pokazala su da holesterol i zasićene masti i nisu toliko loši kao što smo bili uveravani poslednjih nekoliko decenija. Holesterol ima važnu / vitalnu ulogu u funkcionisanju određenih telesnih funkcija. Sada bez griže savesti ponovo možete da jedete svoje omiljene namirnice koje ste do sada izbegavali zato što su imale reputaciju nezdravih, kao što su slanina, puter, jaja, punomasno mleko, školjke ...
Detaljnije na sledećem linku, ali ne navode poreklo tih informacija što inače rade ????
_________________ Ceterum censeo Carthaginem esse delendam Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti
013gonzo Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1958 ČLAN OD: : 2014-08-16 DOB : 73 Beograd
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 05.03.15 17:36
Početak pravljenja sendviča
Palo mi je na pamet da podelim sa kolegama koji vole ne samo da jedu već i da ukrašavaju / aranžiraju hranu kako ja pravim ukrase na sendvičima.
Vrhom viljuške ili noža na pašteti u crevu (tako se u bgd zove pakovenja), izbušim rupicu, zatim stiskanjem creva isterujem paštetu na tu rupicu i slažem, u ovom slučaju na hleb, a interesantnije je na slane kekse. Dobijaju se u zavisnosti od oblika rupice različiti oblici "zmijuljice" za šaranje
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 25.03.15 1:32
Teško je u Dalmaciji (a i nešto šire) nać kuću (stan, vikendicu) koja nema ovu (staru) knjigu recepata. Ne bilo koju 'dalmatinsku kuhinju', nego baš od ove autorice. Malo je reć - Biblija.
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 25.03.15 2:14
Max Blitz (citat):
Teško je u Dalmaciji (a i nešto šire) nać kuću (stan, vikendicu) koja nema ovu (staru) knjigu recepata. Ne bilo koju 'dalmatinsku kuhinju', nego baš od ove autorice. Malo je reć - Biblija.
Pa skeniraj je onda i okaci i za nas koji je nemamo
_________________ Potpis editiran od strane administracije (ovo nije mjesto za romane!)
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 25.03.15 3:03
tomerc (citat):
Pa skeniraj je onda i okaci i za nas koji je nemamo
Ima 470 stranica (i nemam skener).
Evo nešto u zamjenu, ali nije to to. (Šalim se, nije loše.)
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 27.03.15 15:54
BG, jel ovo 'komplet lepinja" na japanski nacin?
BEOGRAD Podporučnik
PV Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 1648 ČLAN OD: : 2013-03-15 Scottsdale
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 27.03.15 16:39
A ne. Dekoracija je japanska, a lepinja je sa obliznjeg kioska. Prolazila pored njega, pa se setila da ja volim njihove hamburgere i kupila jedan. Kao sto vidis sa slike, vrlo obilna vecera.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 27.03.15 16:48
BEOGRAD (citat):
A ne. Dekoracija je japanska, a lepinja je sa obliznjeg kioska. Prolazila pored njega, pa se setila da ja volim njihove hamburgere i kupila jedan. Kao sto vidis sa slike, vrlo obilna vecera.
Ljubomoran sam kako ljudi (parovi) nađu recept za harmoniju u odnosima da su svi sretni i zadovoljni. Kako to nije meni pošlo za rukom, pitam se...
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 27.03.15 18:08
BEOGRAD (citat):
Pametna zena, zna da put do muskog srca vodi kroz stomak. A i koji ce ti moj vise? Prvo - ne radis u rudniku, drugo - vecera je, trece - nema pranja posudja.
Max Blitz (citat):
Ljubomoran sam kako ljudi (parovi) nađu recept za harmoniju u odnosima da su svi sretni i zadovoljni. [You must be registered and logged in to see this image.] Kako to nije meni pošlo za rukom, pitam se...
Max, jel ti mi licimo na bracno savjetovaliste?
mirko bratuš Kapetan
NA VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 3737 ČLAN OD: : 2012-04-15 DOB : 77
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 27.03.15 18:33
Po tako "obilni" večerji tudi žena ne bo imela veliko od tebe.
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 27.03.15 21:36
mirko bratuš (citat):
Po tako "obilni" večerji tudi žena ne bo imela veliko od tebe.
Ja bih prije rekao da je ovo sto je "zaradio" prosli put.
miro81 Džomba
BROJ POSTOVA: : 136 ČLAN OD: : 2015-01-08 DOB : 63 Ljubljana
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 27.03.15 22:45
Pero™ (citat):
Max, pa zar se kod vas među običnim (malo boljim) mesarima ne dobije polovine i četvrtine odojka? Inače postoji ovde u LJ još nekoliko mesara što znaju i imaju meso baš za žar.
Kod nas se dobiju pored drugog več uležani T-bone u nekim supermarketima.
Nabavio sam si novi žar s poklopcem, sličan okruglom Weberu.... Žao mi je što je ovakvo nikakvo leto (bilo) pa sam jedva dva puta uroštiljao nešto.
Ali nije loše ni u kučnoj radionosti. Kod žene svake nove godine pečemo u rerni/štednjaku ''komadič'' odojčeta. mmmmm nije loše.
Pa moras da ides v PUJS BUTIK na koncu Zaloske v Ljubljani(proti Zalogu) nema da nema sto nema
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 31.03.15 19:36
Bila Sosa u pazar pa uzput svratila kod mog zemljaka i kupila neke sitnice.
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 31.03.15 21:43
BEOGRAD (citat):
Sve Jug
ovo je odlicna trpeza samo mislim da su Meksikanci sa cvarcima prevazisli i vas Vojvodjane. Oni ih krupnije seku i obavezno sa kozurom.
To nisu cvarci vec BACON big formata.
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
BEOGRAD Podporučnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 31.03.15 21:59
Sve Jug
secas li se mozda one madjarske kasapnice na pancevackoj pijaci? Covek je je pravio vrhunske kobasice i preradu. Moj strice je znao da ide za Pancevo samo zbog tih kobasica, a barem par puta godisnje i u Vrsac za preradu. Hranu mu i dosla glave...
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 31.03.15 22:01
BEOGRAD (citat):
Sve Jug
secas li se mozda one madjarske kasapnice na pancevackoj pijaci? Covek je je pravio vrhunske kobasice i preradu. Moj strice je znao da ide za Pancevo samo zbog tih kobasica, a barem par puta godisnje i u Vrsac za preradu. Hranu mu i dosla glave...
Staru ili novu pijacu?
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
BEOGRAD Podporučnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 31.03.15 22:06
Ona kod groblja. Ne znam da li je stara ili nova.
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 31.03.15 22:12
BEOGRAD (citat):
Ona kod groblja. Ne znam da li je stara ili nova.
Da, poznata kasapnica. Postoji i danas, mislim da se zove Burjan.
BEOGRAD Podporučnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 03.04.15 3:02
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 03.04.15 5:56
Max Blitz (citat):
PORUCNIK (citat):
Ne mogu da vjerujem... U kom studendomu je bila bolja hrana nego u JNA 1986/87. godine?
Definitivno hrana studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu nije vrhunac kulinarstva, ali je bila bolja nego u JNA.
PORUCNIK (citat):
Vec sam pisao o mukama In uprave da nahrani 'sendvic-generaciju', koji su ostavljali kvalitetan rucak, da bi u kantini kupili cetvrt hljeba i eurokrem...
S druge strane, slažem se i s ovim, istina je.
Jel ono gdje je izvjesnog Zderica zamijenio Drpic?
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
dojran Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1335 ČLAN OD: : 2013-01-08 DOB : 61 Zagreb
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 03.04.15 21:09
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 03.04.15 22:16
dojran (citat):
BEOGRAD (citat):
Grcki pasulj
Ima li kakve razlike od negrčkog?
To su ti američki ethno nazivi, čini mi se.
Sve što nije anglosaksonsko može bit il' native il' ethno...
Brkakougar Podporučnik
PV BROJ POSTOVA: : 1557 ČLAN OD: : 2015-01-15
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 03.04.15 23:30
Nista bez TETOVCA!!
BEOGRAD Podporučnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 04.04.15 2:27
dojran (citat):
Razlika je u velicini zrna. Zrno kod grckog pasulja je barem dva puta vece od obicnog pasulja.
dojran Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1335 ČLAN OD: : 2013-01-08 DOB : 61 Zagreb
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 04.04.15 6:24
BEOGRAD (citat):
dojran (citat):
Razlika je u velicini zrna. Zrno kod grckog pasulja je barem dva puta vece od obicnog pasulja.
Kod nas rastu ribizli k'o rajčice
zokika Stariji Vodnik
PV BROJ POSTOVA: : 607 ČLAN OD: : 2013-10-10 DOB : 67 SG - SLO
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 04.04.15 9:13
BEOGRAD je u pravu. Kod nas u SLO je poznata sorta graha pod nazivom "laški fižol" (bar u našim području ga tako nazivamu) i zrna tog graha su bar dva puta veča od običnog graha. Pomenuti grah je različite boje (najpoznatiji je "šareni") a postoji i bele boje, kao tetovac.
PV BROJ POSTOVA: : 2745 ČLAN OD: : 2012-11-13 DOB : 59 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 06.04.15 13:51
evo ekipa par slika mojeg uratka, izvinjavam se na kvaliteti slika, digitalac mi je otišao u 3PM, pa sam slikao mobitelom. Kratim vrijeme sa spravljenjem domaćeg kruha, peciva i sl. umjesto pince bila je madžarska pletenica:
Kolega zagorac, ovo ti je originalni Slavonski sendvić, domaći kruh, domaća svinjska mast, domaća mljevena paprika i sol, ma ko to more platiti, a ujedno održava vitku liniju, provjereno 100%.