FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 28.09.17 6:36
"Ribeye roast"
Otprilike 10kg, dva i po sata na srednjoj vatri. Ili dok unutrasnja temperatura ne dostigne 60C. Uz redovno zalijevanje marinadom svakih dvadeset minuta.
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 28.09.17 22:07
Recept za slanu tortu, s neta:
Pecite dva odvojena biskvita koje kasnije prepolovite u dvije kore (4 sveukupno) - 3 jaja i pola žličice soli pjenasto izmiksajte te dodaje 4 žlice milerama, 1 prašak za pecivo i 4 žlice glatkog brašna te lagano izmiksajte. Na kraju dodaje 3 žlice ajvara (može i špinata za zelene kore), promiješajte tijesto i stavite u kalup za tortu 26-28 cm promjera. Kalup za tortu namažite svinjskom masti i pobrašnite da se biskvit ne lijepi. Pecite na 180 stupnjeva oko 15-20 min. Gotovo je kada čačkalica koju upiknete u biskvit izađe suha. Ponovi za drugu koru. Fila: 1 kg svježeg sira (nikako ne posni jer je pun vode, ne želite tortu iz koje curi voda) i 1 vrhnje za sir (25% mm) ili pola milerama izmiksajte mikserom i posolite po želji. Možete dodati i vlasca ili dimljenu crvenu papriku ako želite fil u boji. Za mesni dio vam treba 30 dkg pureće šunke (savjetujem Vindon), 20 dkg zimske slame, 15 dkg pršuta bez puno masnog, 15 dkg ementalera (ne kvarite tortu s Podravcem ili Gaudom), 10-15 naribanih kiselih krastavaca, crne kalamata odkoštene masline i krupno naribana Grana Pandano za dekoraciju. Kantica Zvijezda francuske salate ili napravite domaću ako niste ljeni. Premažite sirom prvu koru, stavite sloj pureće šunke i ravnomjerno rasporedite kisele krastavce, stavite drugu koru na to i na nju francusku salatu. Stavite sljedeću koru gore i na nju pureću šunku, ementaler i kisele krastavce. Poklopiti sa zadnjim korom, sve skupa premažite ostatkom sira, naribajte Granu Pandano na vrh i ukrasite ružicama od zimske salame, maslina i pršuta. Zimsku salamu složite uokolo po obodu. Ostavite u hladnjaku najmanje dva sata prije posluživanja.
Agencija Kreativa marketing organizovala je danas u Tuzli manifestaciju "Tuzla gastro show“ čija je glavna atrakcija bila pravljenje najveće pite i porcije ćevapa na svijetu za Guinnessovu knjigu rekorda.
Jesu li u tome uspjeli, znat će otprilike za tri mjeseca, ali današnja priredba privukla je na Trgu slobode veliki broj građana. Sa zanimanjem, ali i željom da kušaju jela, pratili su nastanak pite teške 650 kg i porcije sa 1.500 ćevapa.
- Dimenzije bureka su 6x5 metara. U pripremi i pečenju bureka sudjelovalo je 14 ljudi. Dužina jufke je 1.500 metara i izazov je bio pripremiti sve ovo, kao i njegov sam prevoz za koji smo koristili specijalno vozilo - izjavio je novinarima Omer Isović iz Agencije Kreativa marketing.
Podsjetio je da je prije BiH u Sloveniji napravljen burek prečnika pet i po metara i kao takav ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda.
Pokaže li se da je danas u Tuzli sve bilo prema propozicijama čuvene knjige rekorda, Tuzlaci će osjetno nadmašiti rekord Slovenaca, rečeno je Feni.
Organizatori kažu da je stvarni cilj manifestacije promocija domaćih proizvoda, te da se burek i ćevapi zaštite kao nacionalno jelo u BiH.
Danas pripremljeni burek dijeljen je građanima, medicinskom osoblju, vatrogascima i policajcima, odnosno dežurnim službama koje se brinu za sigurnost građana.
U okviru ove manifestacije predstavljena je i nagrada "Zlatno zmajevo srce" za doprinos i rezultate ostvarene u određenim segmentima života, a to priznanje dodijeljeno je Edinu Džeki, Zvjezdanu Misimoviću, Enisu Bešlagiću te Vedadu Ibiševiću.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 17.10.17 3:52
Perin "zdravi hamburger". U poznijim (nasim) godinama, povecava se sklonost debljanju i progresivno se gubi misicna masa pa se preporucuje ishrana sa vise bjelancevina, masti i povrca a sto manje ugljenih hidrata (hljeb, tjestenine...)
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
mirko bratuš Kapetan
NA VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 3737 ČLAN OD: : 2012-04-15 DOB : 77
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 30.10.17 8:06
[You must be registered and logged in to see this image.] Darilo romunskega pastirja.Skuta.Skromno,a od srca.Tudi mi smo se mu oddolžili z dobrotami iz nahrbtnika.
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 05.11.17 20:36
Ako se pravilno koristi i odrzava, ima sva svojstva, (minus kancerogeno) teflona. Za razliku od istog, nema opasnosti da bude izgrebana i moze se koristiti na vecim temperaturama. U domacinstvima koja drze do starina i tradicije nije rijetkost naci komade posudja stare i po stotinjak godina. Najvaznija stvar je kod pranja ne koristiti deterdzent. Samo vrucu vodu i mekanu cetku. I odmah posusiti i premazati krpicom umocenom u ulje. Neki idu u krajnost pa je uopste ne peru, samo prebrisu krpom dok je jos topla. Moj stric, pokoj mu dusi, imao je slicnu nekih tridesetak godina, nikad kap vode nije vidjela. Dal' je to razlog sto je strikan napustio ovaj svijet malo ranije, nisam siguran.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 16.12.17 2:11
Božićni puran - stariji recept iz 'Vegetine kuharice'.
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 27.05.18 15:03
VBČ (citat):
Uh kojih problema neki imaju!
He, he jednom sam se na nekom roštilju, malo kasnije okoristio s jednom djevojkom koju je jako oduševilo što nisam halapljivo posegnuo za lukom kao ostali. Živa istina.
Pa sam i kasnije obratio pozornost na 'slično'.
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 27.05.18 15:28
Ne cudim joj se ni najmanje. Prije nekoliko godina bio sam poslom u Chikagu s jednim od direktora u firmi i odemo na veceru u grcki restoran. Vidim na jelovniku, imaju jagnjece glave. On (inace Kinez, izjelica i dosadan k'o svrab), proputovao poslom skoro cijeli svijet pa sere kako je jeo ovdje ono, tamo ovo, sve neka egzotika i naucna fantastika. Ja se pravim blesav i "odusevljavam" se njegovim gastronomskim avanturama. Kad smo bili pri kraju, dolazi konobar i pita jesmo li raspolozeni za desert. On narucuje baklavu a ja pitam da mi donese jagnjecu glavu. Sad obadva bleje u mene, konobar (s familijarnim akcentom) ponavlja: something sweet, Turkish delight, maybe coffee... Ama reko zemljace, jebo ratluk, imal' glava il' nema!? Idi, kaze, ukurac, sto ne kazes da si nas covek, Sad ce glavucica. Sad Li-Mun gleda u nas dvojicu, cese se po glavi. Urnebes nastaje tek kad je glava dosla sa sve zabijenim nozem u mozak. Ja prvo gulim ono malo sto ima na obrazima, otvaram lobanju i nudim njemu jednu kasicicu za mozak, on se zahvaljuje al' odbija a vidim mu na licu da se ona vecera nece zadrzati u njemu. Kidam donju vilicu, cupam jezik on vec koluta ocima. U neka doba ustaje, izvinjava se i kaze mora do toaleta. Vraca se malo blijed, zavrsavamo veceru, vozimo se nazad u hotel, laku noc-laku noc. Sutradan za doruckom kaze, sve je bilo i nekako dok nisi poceo da cupas nepce a onda mi se prevrnuo stomak. Jos smo nekoliko godina putovali zajedno, jeli i pili svagdje, nikad vise nije pomenuo pohovane skakavce, supu od pticijih gnijezda i psece kotlete....
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 28.05.18 0:09
pera84 (citat):
Ne cudim joj se ni najmanje. Prije nekoliko godina bio sam poslom u Chikagu s jednim od direktora u firmi i odemo na veceru u grcki restoran. Vidim na jelovniku, imaju jagnjece glave. On (inace Kinez, izjelica i dosadan k'o svrab), proputovao poslom skoro cijeli svijet pa sere kako je jeo ovdje ono, tamo ovo, sve neka egzotika i naucna fantastika. Ja se pravim blesav i "odusevljavam" se njegovim gastronomskim avanturama. Kad smo bili pri kraju, dolazi konobar i pita jesmo li raspolozeni za desert. On narucuje baklavu a ja pitam da mi donese jagnjecu glavu. Sad obadva bleje u mene, konobar (s familijarnim akcentom) ponavlja: something sweet, Turkish delight, maybe coffee... Ama reko zemljace, jebo ratluk, imal' glava il' nema!? Idi, kaze, ukurac, sto ne kazes da si nas covek, Sad ce glavucica. Sad Li-Mun gleda u nas dvojicu, cese se po glavi. Urnebes nastaje tek kad je glava dosla sa sve zabijenim nozem u mozak. Ja prvo gulim ono malo sto ima na obrazima, otvaram lobanju i nudim njemu jednu kasicicu za mozak, on se zahvaljuje al' odbija a vidim mu na licu da se ona vecera nece zadrzati u njemu. Kidam donju vilicu, cupam jezik on vec koluta ocima. U neka doba ustaje, izvinjava se i kaze mora do toaleta. Vraca se malo blijed, zavrsavamo veceru, vozimo se nazad u hotel, laku noc-laku noc. Sutradan za doruckom kaze, sve je bilo i nekako dok nisi poceo da cupas nepce a onda mi se prevrnuo stomak. Jos smo nekoliko godina putovali zajedno, jeli i pili svagdje, nikad vise nije pomenuo pohovane skakavce, supu od pticijih gnijezda i psece kotlete....
Kod kuma je odmah poviše prozora nadstrešnica, na kojoj su laste napravile gnijezdo. Tu je već preko 25 godina. I svake godine kum s nestrpljenjem očekuje dolazak lasta i raduje se kao dijete kad se usele. Njegov mlađi sin i ja smo se udružili u borbi protiv njegove "strahoVlade" (inače se zove Vlado). I kad hoćemo da mu dignemo pritisak, ja se nagnem na prozor i pitam:
- Roko, nađe li onaj recept za supu od lastavičjeg gnijezda? - Ček, vidio sam na jutjubu, sad ću naći - odgovara Roko ozbiljno i džara po laptopu.
U prvom momentu kum iskolači oči, onda gleda jednog, pa drugog izbečenim pogledom i počinje da kuva.
- Slušajte vas dvojica, ako tako nastavite, ješćete vi svoje pohovane jezike! - prijeti zajapuren dok mu para šiklja iz ušiju od ljutine.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) 20.08.18 1:23
Poznati tradicionalni recept stane u jednu rečenicu.
Oderano ovčje mladunče nabiješ na dugačak šiljak, valjano ga posoliš i sporo okrećeš nad žeravom.
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme)