FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Vidim sir.Da se pohvalim prijatelju,jučer sam jeo Zlatiborski sir.Izvrstan
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
ercov54 Kapetan
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 3740 ČLAN OD: : 2013-12-01
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 06.04.14 21:58
Hvala prijatelju Lacos na pohvali,a da je bilo uz sir,domace sljivovice i malo prsute,e tek tad je kompletan dozivljaj,sto neznaci da tako nesto i ne bude pod uslovom da se najavis kad prolazis kroz ove zlatiborske predele!
Pero™ Poručnik
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2042 ČLAN OD: : 2012-10-29 LJ, nekad SFRJ
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 06.04.14 22:56
Ercove, pitanje,
šta je ono na sredini i šta je ono kao pita? Kao što bi u vojsci rekli, ono na 4-5 sata
Da ja malo potražim recepte.
dinosaurus Kapetan I klase
BROJ POSTOVA: : 4064 ČLAN OD: : 2013-10-10 Beograd
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 06.04.14 23:00
Pero™ (citat):
Ercove, pitanje,
šta je ono na sredini i šta je ono kao pita? Kao što bi u vojsci rekli, ono na 4-5 sata
Dobro je i ono na 5 sati..ali van tanjira ...pardon..na 3 sata
ercov54 Kapetan
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 3740 ČLAN OD: : 2013-12-01
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 06.04.14 23:07
Sjajni ste oba,Pero i Dinosaurus.Proja,sir,kajmak,opet sir pa pita gibanica,govedja prsuta,domaca kobasica,svinjska prsuta,a u sredini duvan cvarci.A sasvim pored,domaca sljivovica!
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 07.04.14 2:15
ercov54 (citat):
Hvala prijatelju Lacos na pohvali,a da je bilo uz sir,domace sljivovice i malo prsute,e tek tad je kompletan dozivljaj,sto neznaci da tako nesto i ne bude pod uslovom da se najavis kad prolazis kroz ove zlatiborske predele!
Nije skupa karta St.Louis-BG i taxi do Zlatibora.
A za onaj cokanj, i trubace cu da me prate.
BEOGRAD Podporučnik
PV Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 1648 ČLAN OD: : 2013-03-15 Scottsdale
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 07.04.14 18:40
lacoš (citat):
Vidim sir.Da se pohvalim prijatelju,jučer sam jeo Zlatiborski sir.Izvrstan
Treba da probas sa drugog kraja, "iz Pirot", pa da vidis sta je sir. Moja majka je uvek govorila da tamo gde se pravi kajmak nema dobrog sira.
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 08.04.14 8:59
ercov54 (citat):
Prijatelju, sir je donjela sestrična sa Zlatibora.Nije se jeo uz pršut nego uz Šumadijski roštilj-ide izvrsno.Rakije je bilo, Šumadijske,nažalost ne pijem žesticu. Što se tiće najave,svakako.Nisu mi nepoznate delicije tvoje regije,puno sam puta tu uživao ,a pošto mi tu živi sestrična,nadam se da nije nemoguče da probam to i kod tebe .
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 08.04.14 9:59
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 08.04.14 10:07
dinosaurus (citat):
Pazarski ćevapi...vredi probati
Novi Pazar ili pazar kao vašar
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 08.04.14 10:10
lacoš (citat):
Novi Pazar ili pazar kao vašar
Novi Pazar ...ako te na nese put,probaj
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 08.04.14 10:17
dinosaurus (citat):
Novi Pazar ...ako te na nese put,probaj
Neznam baš.Spavao sam tamo mnogo puta u hotelu,mislim da se zvao Vrbice,i tu sam uvijek jeo.U samom gradu nisam.Nekako mi je izgled grada,mislim na čistoću,branio da jedem van hotela.Govorim o razdoblju do 91.Kako je sada neznam,poslije nisam bio.
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 08.04.14 10:28
lacoš (citat):
Neznam baš.Spavao sam tamo mnogo puta u hotelu,mislim da se zvao Vrbice,i tu sam uvijek jeo.U samom gradu nisam.Nekako mi je izgled grada,mislim na čistoću,branio da jedem van hotela.Govorim o razdoblju do 91.Kako je sada neznam,poslije nisam bio.
Sam centar deluje pristojno,što se tiče objekata za prodaju hrane..tu i tamo,u principu mene podsećaju na Prizren..
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 08.04.14 11:39
ercov54 (citat):
Sjajni ste oba,Pero i Dinosaurus.Proja,sir,kajmak,opet sir pa pita gibanica,govedja prsuta,domaca kobasica,svinjska prsuta,a u sredini duvan cvarci.A sasvim pored,domaca sljivovica!
Pogledao sam recept za duvan čvrke, izgleda zanimljivo, ali verovatno neču da pravim, ja pojedem vrlo malo čvaraka, ne da jih ne volim, ali nemam ni neku želju za njima. Gibanicu sam več pravio ali iz kupljenog testa.
I u Sloveniji imamo jednu specifičnu gibanicu: prekmurska gibanica, ali to je sladka stvar. Dosta zahtevna za izradu:
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 08.04.14 11:52
KAJMAK
Dali neko od vas sam pravi kajmak? Treba mi neka iskustva, ovi recepti što sam jih pročitao, skoro svaki je drugačiji. A ono što se sad dobije u trgovinama, isuviše je sterilno.
Šta koristite za osnovu? samo mleko, mleko i pavlaku/vrhnje, ili samo pavlaku/vrhnje ?
Šta je razlika između mladog i starog kajmaka? Samo vreme koliko odstoji pre upotrebe, ili je i u procesu izrade?
Znam da bi mogao da idem da pretražim koju pijacu, ali više volim sam da uradim ako izgleda moguče.
Stazio Major
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 08.04.14 12:16
Pero, teško da ćeš od obranog mlijeka kakvo se jedino prodaje u radnjama napraviti kajmak, pođi na pijacu i nađi nekog čistog proizvođača. Obično ti daju da isprobaš razne vrste pa biraj.
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 08.04.14 12:21
Stazio (citat):
Pero, teško da ćeš od obranog mlijeka kakvo se jedino prodaje u radnjama napraviti kajmak, pođi na pijacu i nađi nekog čistog proizvođača. Obično ti daju da isprobaš razne vrste pa biraj.
Najpraktičnije je jedno kratko školovanje negdje na Zlatiboru
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 08.04.14 12:40
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 08.04.14 12:50
Na Zlatiborskoj pijaci zatekli smo sledece cene namernica (Cene su po 1 kg).
Stari sir -300 din Mladi sir - 250din Stari kajmak - 700 din Mladi kajmak - 650 din Govedja prsuta 1200 din Slanina od 600 - 800 din Kobasica - 650 din Stelja - 900 din Svinjska prsuta od 1000 do 1200 din Zlatiborska paprika u pavlaci - 300 din Krompir - 35 din Cvarci – 800 din Rebra -400 din Ovcetina -1000 din
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 08.04.14 14:36
Stazio, imam mogučnos kupiti sasvim neprerađeno mleko. Sad su (i) po Sloveniji postavili mlekomate. Koliko čitam seljak koji hoče dobije svojeg, pa ga svaki dan puni neprerađenim svežim mlekom. Ima jih i u mojoj blizini, ali pijace su mi daleko. Jedna je u centru, ali je u okolini zatvoren promet pa bi morao daleko da parkiram, druga je na sasvim drugom delu grada pa je dosta vožnje, znači i trošak za benzin.
Meni je zabavnije i zanimljivije da sam radim, i da probam.
Ono što če ostati mleka od kajmaka, možemo i da popijemo.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 08.04.14 20:31
e to je pravi kajmak,svaka cast dinosauruse,a i Stazio je potpuno u pravu,da od obranog mleka nikako nemoze da se dobije kajmak.A za ovu kolicinu kajmaka na fotki treba najmanje 10l mleka,koje najpre treba skuvati i ostaviti da se ohladi u posudi u kojoj je kuvano.Najbolje ostaviti posudu kad se ohladi da prenoci u frizider,i tek sutradan skinuti kajmak,sve zavisi od zelje,moze odmah da se konzumira sa ili bez dodatka soli,to bi bio mladi kajmak,a malo vise dana treba da odstoji tako posoljen da bi dobio na ukusu i kvalitetu!
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 08.04.14 22:54
Negde drugde sam pročitao, mleko direktno iz krave ima odprilike 4,2% posto masti kad dođe u mlekaru, odvoje mu mastni deo, pasteriziraju pa vrate masnoču po potrebi: 3,5 - 1,6 -0,5 ili kako več ima koja mlekara.
Ako se mleko prokuva pre skidanja kajmaka, pasterizira se pa mislim da je slično onom iz trgovine (ili možda grešim). Ipak probaču sa onim svežim iz mlekomata, praktično je iste cene.
Ma nije mi do nekih količina, nego tek onako da napravim 100-200 grama da vidim dali bi bilo uredu.
Sad sam več zaboravio kad sam poslednji put kupovao mleko iz hladnjaka/frižidera u trgovini, nema više toga. Ali sečam se velike traume kad sam bio klinac pa su me poslali između drugih stvari da kupim i mleko u kesici (sveže). Ma to se cepalo ko blesavo, pa onda otvori ga da ga ne razliješ, pa kuvanje i gledanje da neče da pređe kad zavri, naravno tada kad si samo malo pogledao na stranu....TRAUMA
Hvala svima za savete, verovatno ga neču u skoro vreme praviti, ali kad ču, obečavam slike.
Stazio Major
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 08.04.14 22:58
Čekamo rezultate, kajmak "A la Pero".
tomerc Razvodnik
BROJ POSTOVA: : 227 ČLAN OD: : 2014-01-09
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 08.04.14 23:33
Pero™ (citat):
Negde drugde sam pročitao, mleko direktno iz krave ima odprilike 4,2% posto masti kad dođe u mlekaru, odvoje mu mastni deo, pasteriziraju pa vrate masnoču po potrebi: 3,5 - 1,6 -0,5 ili kako več ima koja mlekara.
Ako se mleko prokuva pre skidanja kajmaka, pasterizira se pa mislim da je slično onom iz trgovine (ili možda grešim). Ipak probaču sa onim svežim iz mlekomata, praktično je iste cene.
Ma nije mi do nekih količina, nego tek onako da napravim 100-200 grama da vidim dali bi bilo uredu.
Sad sam več zaboravio kad sam poslednji put kupovao mleko iz hladnjaka/frižidera u trgovini, nema više toga. Ali sečam se velike traume kad sam bio klinac pa su me poslali između drugih stvari da kupim i mleko u kesici (sveže). Ma to se cepalo ko blesavo, pa onda otvori ga da ga ne razliješ, pa kuvanje i gledanje da neče da pređe kad zavri, naravno tada kad si samo malo pogledao na stranu....TRAUMA
Hvala svima za savete, verovatno ga neču u skoro vreme praviti, ali kad ču, obečavam slike.
Evo male pomoci u rijeci i slici (nije isprobano, pa javi ako isprobas )
pravljenje kajmaka kod kuce
zlatiborski sir i kajmak ( Milenija Janjić, domaćica iz sela Bioska na obroncima Zlatibora, pokazala je kako ona pravi sir i kajmak od ovčijeg mleka)
_________________ Potpis editiran od strane administracije (ovo nije mjesto za romane!)
dpuric Kapetan
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 09.04.14 7:54
Kako pravim kajmak
Skuva se (uzvari) u siru serpu min 10 l svezeg kravljeg mleka, Za vreme kuvanja kada se pojavi pena mesa se. Kada se mleko skuva skloni se sa vatre i saceka da ispari. Uzme se cista kuhinjska krpa (mokra) i prekrije serpa. Posle 3-4 satana na povrsini se nakupi kajmak koji se skida (najbolje rukama u jednom potezu) Kajmak se stavi u plicu ciniju i posoli. To je mlad kajmak koji stajanjem postaje zreo. Od ostalog mleka moze se praviti nemasni sir ili se konzumira. Prosto!
BEOGRAD Podporučnik
PV Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 1648 ČLAN OD: : 2013-03-15 Scottsdale
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 09.04.14 17:05
Ko nema punomasno mleko, moze da doda slatku pavlaku i na taj nacin dobije vise kajmaka.
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 09.04.14 17:46
A da bi kajmak i sir bili masniji, i naizgled "zgoreli", dok se kuha mlijeko se mijesa drvenim stapicem na koji se natakne komad slanine. Stari trik sa planine Zlatara.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 09.04.14 21:20
dpuric (citat):
Kako pravim kajmak
Skuva se (uzvari) u siru serpu min 10 l svezeg kravljeg mleka, Za vreme kuvanja kada se pojavi pena mesa se. Kada se mleko skuva skloni se sa vatre i saceka da ispari. Uzme se cista kuhinjska krpa (mokra) i prekrije serpa. Posle 3-4 satana na povrsini se nakupi kajmak koji se skida (najbolje rukama u jednom potezu) Kajmak se stavi u plicu ciniju i posoli. To je mlad kajmak koji stajanjem postaje zreo. Od ostalog mleka moze se praviti nemasni sir ili se konzumira. Prosto!
Sta vise reci,osim tako treba,tj tako mora,a kao sto vidim savet da se mleko mesa sa nekakvom slaninom iliti vec,to se kod nas neradi,mozda negde drugde,ali na Zlatiboru a vidim i u Kraljevu tako se ne radi,vec poslusajte savet iliti recept DPURIC-A,to je ono pravo i najbolje
dpuric Kapetan
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 09.04.14 21:25
Ja sam ono sa slaninim shvatio kao salu
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme)