FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2042 ČLAN OD: : 2012-10-29 LJ, nekad SFRJ
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) Sun Jan 19, 2014 12:32 am
Stazio (citat):
Pero™ (citat):
Jednom sam u vrtiču dobi vampe, ili kako god jih ko zove. Smrdeli su mi! Probao sam dve kašike i počeo da povračam. Sad da jih vidim i kroz staklo smrde mi! Radije ostanem gladan, ako nema ništa drugo za jelo. Nikad više u životu jih neču probati, ne mogu. Ostalo što si naveo barem lepo miriše, i ne briga me šta je unutra mleveno. U stvari je od iste životinje od koje jedemo šnicle i drugo meso.
Ali ko voli nek' izvoli.
Slažem se Pero, ni ja ne bih mogao jesti krvavice i još neke specijalitete.
U vreme socializma ni krvavice mi nisu bile baš omiljene, ali sam jih ipak mogao malo da pojedem, čak mi se i sviđalo crevo u koje su ''zavijena''. Ono što je bilo unutra je bilo vrlo loše mleveno, i zčini su bili malo preterani. Naravno to govorim o krvavicama što su jih kupovali moji roditelju i trgovini. Oni što su imali rodbinu na selu su imali dosta bolje.
Sad u kapitalizmu su dosta bolje i jestive i one iz trgovine. Ali ako je to sve što može da ponudi kapitalizam, ne hvala.
Ako se ti jedna hrana zagadi, teško da češ (čemo) je opet jesti.
dinosaurus Kapetan I klase
BROJ POSTOVA: : 4064 ČLAN OD: : 2013-10-10 Beograd
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) Sun Jan 19, 2014 12:37 am
Kakav im je tek Čips ili pomfrit?? ali može...samo ne tripice...to se neko gadno poigrao sa kulinarstvom
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) Sun Jan 19, 2014 12:40 am
Max, ovi izgledaju vrhunskih boja, ali
mene je moja bolja polovina naučila i razlike između ukusa krompira iz Slovenije da o sortama i ne govorimo. Sada kupujem krompir samo od jednog dobavljača več godinama. Otac i sin ga razvoze, dovezu mi ga, uzmem ako treba. Jeste skuplji nego u trgovini ali je uvek dobrog okusa.
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) Sun Jan 19, 2014 12:44 am
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) Sun Jan 19, 2014 12:44 am
dinosaurus (citat):
Kakav im je tek Čips ili pomfrit?? ali može...samo ne tripice...to se neko gadno poigrao sa kulinarstvom
Nekad su ljudi bili siromašni, pa su morali sve da pojedu, sada barem imamo toliko da možemo da biramo. Svako parče prasenceta, krave, piliča, itd...Ali kako ide, opet čemo možda morati..
Kakav im je pomfrit... pa u bojama kao bombone
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) Sun Jan 19, 2014 12:46 am
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) Sun Jan 19, 2014 12:56 am
Ne verujem Pero da smo ih ubedili da se vrate na pravu hranu...svi su u kuhinji i spremaju po svom receptu crevca..
alexandar Kapetan I klase
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re Sun Jan 19, 2014 1:05 am
Pa ti onda nisi probao corbu od jagnjecih crevaca ?!
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) Sun Jan 19, 2014 1:11 am
Hvala generale...ipak ću SDO
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) Sun Jan 19, 2014 1:18 am
A znate li za ovo jelo?
Brački vitalac
Vitalac se priprema na slijedeći način: janjeća ili kozleća iznutrica (jetra, slezena, pluća) nataknu se komad po komad na tanji ražanj, zatim se vrlo malo posole (da se iznutrice ne bi stvrdnule), sve zajedno se omota janjećom maramicom te se na laganom žaru okreće oko pola sata. Nakon toga se to omota neopranim janjećim crijevima, a ako je janjac stariji, dakle "ako je okusio travu", crijeva se prethodno operu. Tako omotani ražanj i dalje se okreće dok crijeva ne postanu hruskava. Sve se to peče oko jedan sat, potom se skine s ražnja, nareže na kriške, posoli i jede vruće. Vitalac se obično poslužuje dok se čeka da janjac ili kozlić budu pečeni. Probao sam to i dobro je.
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) Sun Jan 19, 2014 1:19 am
dinosaurus (citat):
Ne verujem Pero da smo ih ubedili da se vrate na pravu hranu...svi su u kuhinji i spremaju po svom receptu crevca..
Neka, neka, ostače više za nas!
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) Sun Jan 19, 2014 1:27 am
Verujem da je dobro za one koji vole te iznutrice,ja bi radije strpljivo sačekao jagnje.... Nemam predstavu kakvog je ukusa.... Recimo jednom na karauli je kuvar ispekao zmiju,ni ja ne mogu da verujem ali sam probao trunkicu
P.S. Samo nemoj sada opet da menjaš temu Maxe
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) Sun Jan 19, 2014 1:32 am
Evo jedan video da se podsetite, a crevca bacite kerovima da ne podjebavaju...
na brzinu, da ne popijete previše piva uz gledanje
za muziku bi ja radije izabrao ono što mislim o prasencetu
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) Sun Jan 19, 2014 1:39 am
dinosaurus (citat):
Verujem da je dobro za one koji vole te iznutrice,ja bi radije strpljivo sačekao jagnje.... Nemam predstavu kakvog je ukusa.... Recimo jednom na karauli je kuvar ispekao zmiju,ni ja ne mogu da verujem ali sam probao trunkicu
P.S. Samo nemoj sada opet da menjaš temu Maxe
Ja bi rade volje probao da nisam tada. Naravno da ne smrde kao ona. Možda bi se mi i sviđalo. Ali ovako ne mogu, podsavestno mi se gade.
Probao bi svašta, ali ima granica šta nebi probao. Više volim da poručim jeftinu šniclu, nego porciju nekih specialiteta (žabe, puževi, insekti...)
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) Sun Jan 19, 2014 1:48 am
Pero™ (citat):
Ja bi rade volje probao da nisam tada. Naravno da ne smrde kao ona. Možda bi se mi i sviđalo. Ali ovako ne mogu, podsavestno mi se gade.
Probao bi svašta, ali ima granica šta nebi probao. Više volim da poručim jeftinu šniclu, nego porciju nekih specialiteta (žabe, puževi, insekti...)
To je bila trunkica,neko je navatao a kuvar Makedonac odmah očistio i isekao na kolutove i ispržio... Malo sam uzeo i čini mi se da ima ukus ribe koliko se sećam ali to ne bi ponovio nikada..ne bi ni tada nego svi uzeli...PA JBG ZNAŠ KAKO JE..
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) Sun Jan 19, 2014 2:56 am
Isto mislimo Pero, sve su nešto navalili sa crijevima, iznutricama, pa ovo pa ono, kao da si mi čitao misli, zato po ovlasti koje imam kao postavljač teme ide plus (ali sutra pošto sam danas ispunio kvotu glasovanja)
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) Sun Jan 19, 2014 10:44 am
Suimenjače Pera, znamo mi Pere šta je prava hrana Neka kobasica još može da prođe, ali ostale ''delikatese''
Inače imaču i ja danas dosta mesa, iako malo u kineskom stilu kao što žena želi da napravi, ali pobrinuču se ja da bude dobro.
Stazio Major
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) Sun Jan 19, 2014 12:46 pm
BEOGRAD (citat):
Za ljubitelje "delikatesa"
Kako bi ova srca i džigerice dobro "legle" na roštilj.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) Sun Jan 19, 2014 2:21 pm
Max Blitz (citat):
Vitalac se priprema na slijedeći način: janjeća ili kozleća iznutrica (jetra, slezena, pluća) nataknu se komad po komad na tanji ražanj, zatim se vrlo malo posole (da se iznutrice ne bi stvrdnule), sve zajedno se omota janjećom maramicom te se na laganom žaru okreće oko pola sata. Nakon toga se to omota neopranim janjećim crijevima, a ako je janjac stariji, dakle "ako je okusio travu", crijeva se prethodno operu. Tako omotani ražanj i dalje se okreće dok crijeva ne postanu hruskava. Sve se to peče oko jedan sat, potom se skine s ražnja, nareže na kriške, posoli i jede vruće. Vitalac se obično poslužuje dok se čeka da janjac ili kozlić budu pečeni. Probao sam to i dobro je.
Možda bolje paše na neku drugu temu, ali prenosim i ovo, original recept:
Recept za pripravu vitalca, na bračkom dijalektu glasi:
Tribo non: jotra i pluća ol jančića oli kozlića i tuo onega s mlika, onega ča još ni pasa trovu, njegova čriva, zduor, soli i papra po guštu. Čriva se ne peredu nego somo dobro ištrukodu rukuon. Jotra i pluća učinimo u bokune, natakniemo hi na ražnjić, zasolimo i popaprimo po guštu po stavimo peć na žeravu nepristonce vartieć, duoklie guod ni na puol gotovo. Kalomo rožon na bondu, dobro omotomo zduor okolo jotrie pok sve obavijemo črivima, s puomnjuon, da dobro utakniemo kraje. Nasolimo, vrotimo na žeravu, pečemo i svo vrime vartimo, duokle guod čriva ne ćapodu zlotni kolur. S ražnića skidomo vitalac z dvi fete kruha i tuko da ga izimo tepliega.
Kad ovaj tekst pravi Bračani izgovore, e onda to treba razumjet...
dpuric Kapetan
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) Sun Jan 19, 2014 2:59 pm
Max Blitz (citat):
Čiča Petre, evo ti prilog pa skuhaj prije toga juhicu-supicu, da ti ne padne naglo na želudac...
Glava se raskuva tako da se meso odvoji od kostiju. Dodati seckane crni luk, papriku i jedan paradajz. Zaciniti sa malo vegete i bibera,U tanjir dodati (po zelji) nekoliko kapi vinskog sirceta.
dpuric Kapetan
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) Sun Jan 19, 2014 3:07 pm
Puzeve staviti u lonac-serpu sa hladnom vodom, poklopiti kuvati bar 2 sata. Ohladiti ih u vodi, i izvaditi iz kucice. Ostaviti samo stopalo sa prstenom ostalo odbaciti. Rasporiti puzeve duz gornje strane do rogova i jednim potezom noza odstraniti sadrzaj utrobe i rogove. Isprati vise puta u hladnoj slanoj vodi. Napraviti pac u kome ce puzevi biti 24 sata. Posle toga pohovati (sa prezlama) Sluziti sa majonezom,
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) Sun Jan 19, 2014 3:54 pm
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) Sun Jan 19, 2014 4:54 pm
Mislim da je u svom prvom postu autor ove teme precizno definisao pravila i ako me pamcenje (i znanje maternjeg jezika) jos sluzi, skoljke i krompirici u duginim bojama su OFF TOPIC!
A dinosaurusu + za sliku i kuharsko umijece. Posniji komad mesa je pozeljno umotati u slaninu da bi zadrzao socnost.
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) Sun Jan 19, 2014 5:21 pm
Hvala Pera....inače donji deo modela je od ribljih specijaliteta ..
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) Sun Jan 19, 2014 8:31 pm
pera84 (citat):
Mislim da je u svom prvom postu autor ove teme precizno definisao pravila i ako me pamcenje (i znanje maternjeg jezika) jos sluzi, skoljke i krompirici u duginim bojama su OFF TOPIC!
A dinosaurusu + za sliku i kuharsko umijece. Posniji komad mesa je pozeljno umotati u slaninu da bi zadrzao socnost.
Da Petre, kao i svi ostale teme, pre i kasnije odu u OFF
A sto se krompirica i skoljke tice nisu nista gori niti bolji od svih ostali komentara na ovu temu. NE pogotovo ako uporedis sa starijim postovima. Spominju se sir, pite, testnine, krompiri, kiseli kupus, rafioli, Bosanski lonac, pasulj, djuvec od povrca, supa od koprive itd, itd .
Tu negde si vec postavio pitanje: Dobri ljudi, 'ocel meni neko objasnit' kako smo krenuli od rostilja i raznja a zavrsili na koprivi i konjogrizu ???? [You must be registered and logged in to see this image.]
E sad kako to izbeci/zaobici to nam nek moderatori odgovore dali je ovo tema Meso i samo izkljucivo meso?
Ili kao sto je dpuric napisao: Tema je - prava hrana. [You must be registered and logged in to see this image.] O ukusima se ne raspravlja!
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) Sun Jan 19, 2014 9:21 pm
Važna napomena: Kod nas se za janje stvarno misli janje, znači beba od ovce, ne njena majka ili otac!
BEOGRAD Podporučnik
PV Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 1648 ČLAN OD: : 2013-03-15 Scottsdale
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) Mon Jan 20, 2014 4:52 am
Jede se i kod nas jagnjeca corba ali nisam video da se za nju koristi glava. Verovatno svaki kraj ima svoj nacin spremanja. Ja nisam neki ljubitelj te corbe, pre svega zbog mirisa. U Vojvodini sam video da spremaju neku vrsu gulasa od ovcijih creva. Max to bi definitivno bio specijalitet po tvojoj meri.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) Mon Jan 20, 2014 4:58 am
BEOGRAD (citat):
Ja nisam neki ljubitelj te corbe, pre svega zbog mirisa. U Vojvodini sam video da spremaju neku vrsu gulasa od ovcijih creva. Max to bi definitivno bio specijalitet po tvojoj meri.
Napomenuo sam i u prethodnom postu, a i ranije na temi:
Janjad NAPRIJED, ovce STOP!! Nije isti 'miris'.
Tamo gdje sam odrastao jako razlikujemo što je janjetina, a što ovčetina. Znači još jednom - kad se priča o janjetini, mora bit jako mlada životinja. Tako da bi u tom vojvođanskom gulašu za mene trebala bit janjeća crijeva.
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) Mon Jan 20, 2014 10:12 am
Na miris jagnjećeg mesa mnogo uticaja (više nego kod drugih vrsta mesa) ima podneblje i ispaša. Danas kada se većina mesa kupuje u trgovačkim centrima je teško birati a nekada se to znalo. Ljudi su znali iz kog je sela (ili čak zaseoka) doneseno i kakav će zbog toga ukus i miris biti.
Mikula 67 Podporučnik
VZ VZ JM JM PV Tehnička Služba BROJ POSTOVA: : 1546 ČLAN OD: : 2013-12-22 DOB : 57 Šabac
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) Tue Jan 21, 2014 1:09 pm
Patarice su u toku, pa ako je neko u proputovanju, dobro mi došao... P.S. Važi i treći dan
_________________ Koliko god bila varljiva, nada služi barem tome da nas ugodnim putem vodi do kraja života.
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) Tue Jan 21, 2014 1:25 pm
Mikula što su patarice?
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
Mikula 67 Podporučnik
VZ VZ JM JM PV Tehnička Služba BROJ POSTOVA: : 1546 ČLAN OD: : 2013-12-22 DOB : 57 Šabac
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) Tue Jan 21, 2014 2:00 pm
purger (citat):
Mikula što su patarice?
To je drugi dan krsne slave kod pravoslavaca.
_________________ Koliko god bila varljiva, nada služi barem tome da nas ugodnim putem vodi do kraja života.
semsudin Podporučnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 1435 ČLAN OD: : 2013-03-11 DOB : 57 GRABOVAC, VELIKA KLADUSA
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) Tue Jan 21, 2014 2:01 pm
Janjeća ili ovčija glava mislim da tu nema neke razlike u okusu mesa a kod mene u krajini ona se koristi sa onom čuvenom ,pogačom, što su je znale ispeći naše stare nene.A priprema ide ovako otprilike.Glavuša se peče u tepsiji posebno i nakon što je pečena sve jestivo odvoji se od kosti dok se još vruća pogača komada nožem na manje komade i stavlja u jednu veću tepsiju i rasporedi da ne bude na jednoj gomili i zalijeva se sa nešto vruće vode i sa mrsi od glave gdje se je pekla glava.Na vrh toga ide to meso koje smo prethodno odvojili i rasporedimo ravnomjerno.Smisao zalijevanja pogače je da bude mekana i preuzme mirise a da ne zaboravim reći to se kod nas zove ,POTKRIŽA,i naravno posle toga svako pivo dobro dođe za gasiti žeđ.
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) Tue Jan 21, 2014 2:14 pm
Šemso, ta pogača je više kao somun ili je klasična hlebna pogača?
semsudin Podporučnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 1435 ČLAN OD: : 2013-03-11 DOB : 57 GRABOVAC, VELIKA KLADUSA
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) Tue Jan 21, 2014 2:32 pm
To je klasična pogača negdje debljine 5-6 cm i mislim da ti nije nepoznata i ja je volim jesti samo dok je još vruća.
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) Tue Jan 21, 2014 2:36 pm
Mikula 67 (citat):
purger (citat):
Mikula što su patarice?
Vidim mali tamo na slici nešto čemušlja a ne mogu odgonetnut što jer se slabo vidi pa sam pomislio da su patarice neko jelo
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) Tue Jan 21, 2014 2:55 pm
Mikula 67 (citat):
purger (citat):
Mikula što su patarice?
Mikula vidi se da naslednik uživa u obuci..
ZAGORAC Kapetan
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 3592 ČLAN OD: : 2012-02-13 DOB : 60
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) Tue Jan 21, 2014 2:58 pm
Mislim da je malo žedan.
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) Tue Jan 21, 2014 3:02 pm
ZAGORAC (citat):
Mislim da je malo žedan.
Čeka da Ćale izadje
Mikula 67 Podporučnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) Tue Jan 21, 2014 7:41 pm
Ma dete samo uživa u plodovima svoga rada
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme)