FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 04.08.14 21:29
Gringo (citat):
Gljive i tijesto a možda i malo blitve ili poriluka!!!
Morske biljke kolega
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
bojnik Poručnik
PV BROJ POSTOVA: : 2745 ČLAN OD: : 2012-11-13 DOB : 59 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 04.08.14 21:45
Dali je to prava hrana? ili čista provokacija?
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur. – Šta god se kaže na latinskom, zvuči mudro.
sasa staza Podporučnik
Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 1231 ČLAN OD: : 2013-02-06 Svuda po malo
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 04.08.14 22:00
Nista bez mlade presetine i jagnjetine - ovaj zelenis mozes jesti koliko hoces i opet si gladan....
Gringo Kapetan
BROJ POSTOVA: : 3705 ČLAN OD: : 2011-09-29
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 04.08.14 22:06
lacoš (citat):
Gringo (citat):
Gljive i tijesto a možda i malo blitve ili poriluka!!!
Morske biljke kolega
To ti ja jako volim.....više nego prasence!!!
_________________ Čovjek je gospodar svih onih riječi koje nikada nije izgovorio, kao i rob svega onoga što mu je izmaklo!
guster danijel Mladji Vodnik
BROJ POSTOVA: : 372 ČLAN OD: : 2014-04-06 DOB : 54 kostolac
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 05.08.14 18:26
sasa staza (citat):
Nista bez mlade presetine i jagnjetine - ovaj zelenis mozes jesti koliko hoces i opet si gladan....
Ma druze zelenis jedu koze a mi udri samo na prasetinu i jagnjetinu.Pa onda Golobacko vino ono domace belo.Ja sam u Saraorce pio vino iz Goloboka pre dve godine 4 bokala i nista mi nije falilo jer sam ubio dobru prasetinu .Proslog ponedeljka sam bio u Planu za neko ocevo nasledsto.
GRANIČAR DPŠ Gušter
BROJ POSTOVA: : 18 ČLAN OD: : 2014-02-04
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 05.08.14 19:38
[You must be registered and logged in to see this image.] Danas probali šarana na rašlji mogu reći da je odlično!
guster danijel Mladji Vodnik
BROJ POSTOVA: : 372 ČLAN OD: : 2014-04-06 DOB : 54 kostolac
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 05.08.14 21:16
GRANIČAR DPŠ (citat):
[You must be registered and logged in to see this image.] Danas probali šarana na rašlji mogu reći da je odlično!
Gde ces bolje od toga.Kod mene je to specijalitet pa onda preliv sa belim lukom,ufuf .I na kraju ladan spriceraj.
sasa staza Podporučnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 06.08.14 8:14
BRACO-pazite na pritisak od tolikog vina i hrane...
Gringo Kapetan
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 06.08.14 11:43
guster danijel (citat):
GRANIČAR DPŠ (citat):
Gde ces bolje od toga.Kod mene je to specijalitet pa onda preliv sa belim lukom,ufuf .I na kraju ladan spriceraj.
Samo bi pil špricere....da i ti nemaš kaj Zagorske krvi u sebi????
_________________ Čovjek je gospodar svih onih riječi koje nikada nije izgovorio, kao i rob svega onoga što mu je izmaklo!
sasa staza Podporučnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 06.08.14 12:25
Posle ovakvog jela mora ici alkohol u vidu spricera jer riba mora de se kupa 3 puta......
Gringo Kapetan
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 06.08.14 12:36
Ma daj,...... pa neće moći plivati u toliko Vina!!!!
sasa staza Podporučnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 06.08.14 13:57
Prvi put se kupa u VODI ,drugi put se kupa u ULJU (zetinu), a treci put ide u SPRICER -ili nesto drugo,zavisi od situacije....
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 06.08.14 14:19
Ne kvarite covjeku temu s ribom!
'Ebo mezu koja se pljucka.
BEOGRAD Podporučnik
PV Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 1648 ČLAN OD: : 2013-03-15 Scottsdale
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 06.08.14 14:41
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 06.08.14 17:50
Koljenica?? teleća!!!
BEOGRAD Podporučnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 06.08.14 18:28
Svinjska. Zdrava hrana.
Gringo Kapetan
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 06.08.14 19:11
Pero™ Poručnik
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2042 ČLAN OD: : 2012-10-29 LJ, nekad SFRJ
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 06.08.14 22:51
Beograde jeli ovaj slatkiš ispečen u štednjaku ili na žaru (pokriveno). Ako znaš, naravo, ali izgleda njami.
semsudin Podporučnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 1435 ČLAN OD: : 2013-03-11 DOB : 57 GRABOVAC, VELIKA KLADUSA
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 06.08.14 23:52
Za ljubitelje hrane iz prirode predlažem uz jestive gljive i puževe sa kućicama koji su se pojavili posle ovih kiša u velikom broju.Najviše ih se može naći pored potoka,rijeka i u šumi.Jesti se mogu kao prženje na ulju,pohovati ili kao gulaš a sistem čišćenja je ovakav kako je ovaj čovjek preko snimka youtube objasnio.Puževe sam probao pre 20 godina prvi put i evo juče ponovo iz znatiželje jeo pržene u jestivom ulju.
BEOGRAD Podporučnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 07.08.14 3:46
Pero™ (citat):
Beograde jeli ovaj slatkiš ispečen u štednjaku ili na žaru (pokriveno). Ako znaš, naravo, ali izgleda njami.
Na zaru, pokriveno u posudi od gline. Pece se nekoliko sati, a meso se samo odvaja od koske. To je specijalitet iz Virdzinije, u kombinaciji sa karamelisanim jabukama i pireom. Svaki put kada odem tamo ja se nakokam, a trebalo bi da izbegavam svinjetinu.
Gringo Kapetan
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 07.08.14 15:17
semsudin (citat):
Za ljubitelje hrane iz prirode predlažem uz jestive gljive i puževe sa kućicama koji su se pojavili posle ovih kiša u velikom broju.Najviše ih se može naći pored potoka,rijeka i u šumi.Jesti se mogu kao prženje na ulju,pohovati ili kao gulaš a sistem čišćenja je ovakav kako je ovaj čovjek preko snimka youtube objasnio.Puževe sam probao pre 20 godina prvi put i evo juče ponovo iz znatiželje jeo pržene u jestivom ulju.
Pa više i nema puževa, kod nas došli neki crvenkasto-smeđi bez kućica i jedu i pojeli su sve živo u vrtu čak i živice, šimšire, cvijeće....strašno prava pošast!!! A ne znam kako ih se riješti ima ih na milijune!!!
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 07.08.14 17:04
Mi o pravoj hrani a Šemsudin nam servira puževe.
Gringo jeli ti treba rešenje za baštu ili za pravu njivu. Inače takvi puževi su kod nas odkad pamtim, a ima i običnih. Ima otrova za puževe, a možeš oko vrta do posuješ vapno/kreč, samo to kiša ispire
A što nemaju kučica, kriza je pa ne mogu da reše stambeno pitanje
BEOGRAD Podporučnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 07.08.14 17:45
Pero™ (citat):
Puzevi su ipak bezbedniji od gljiva. Mada ukus i nije neki ali jos nisam cuo da se neko otrovao od puzeva.
Gringo Kapetan
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 07.08.14 20:15
Pero™ (citat):
Gringo jeli ti treba rešenje za baštu ili za pravu njivu. Inače takvi puževi su kod nas odkad pamtim, a ima i običnih. Ima otrova za puževe, a možeš oko vrta do posuješ vapno/kreč, samo to kiša ispire
Pa tko bi pokupovao toliko pužomor a i kratko traje posipao sam 3 vreče vapna ali je ove godine kiša pak je nestalo, otoplilo se i ušlo u zemlju,.... na godinu ak _Bog da zdravlja budem grabicu oko vrta, pa nasipao malo više....a sad dvorište je ipak preveliko....bi trebal i kompoziciju!!!!
BEOGRAD Podporučnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 07.08.14 21:09
E da su ti puzevi Kinezima lumpovali bi do zore, a vi ih trujete.
mirko bratuš Kapetan
NA VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 3737 ČLAN OD: : 2012-04-15 DOB : 77
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 07.08.14 21:20
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 1435 ČLAN OD: : 2013-03-11 DOB : 57 GRABOVAC, VELIKA KLADUSA
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 07.08.14 21:30
Ha ha dobro si me nasmijao Pero u vezi puževa.Ti naviko na klasično meso koje svi poznajemo a nudi se nešto iz potoka i šuma.Ja sam nekad bio skeptičan po pitanju jedenja nečeg neobičnog ali danas ne bih se ustručavo pojesti neki specijalitet ako je jestiv.Za Sloveniju sam slušao da se puno vole loviti po šumi puhovi i jesti.Čak sam čuo i za naziv,IDEMO U PUHARIJU,a na moru sam vidio da domaći ljudi vade školjke i onako svježe jedu.
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 07.08.14 22:09
Gringo (citat):
Pero™ (citat):
Pa tko bi pokupovao toliko pužomor a i kratko traje posipao sam 3 vreče vapna ali je ove godine kiša pak je nestalo, otoplilo se i ušlo u zemlju,.... na godinu ak _Bog da zdravlja budem grabicu oko vrta, pa nasipao malo više....a sad dvorište je ipak preveliko....bi trebal i kompoziciju!!!!
I ja imam manju bašticu 5x5 m, tek toliko da se nađe nešto sveže, svaki komšija je ima jer je urađena u projektu kuča, i sklonjen od ulice. Ove godine sam odlučio da sadim samo takve stvari što jih puževi ne jedu. Ako ti želiš salatu i slično što ide puževima stavi samo u deo bašte, pa češ manje potrošiti za odbranu. A i ne fali mi zelena salata, ove sezone je nisam ni kupio, puno sam dobio od rodbine i poznanika, koji su imali viška.
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 07.08.14 23:23
E moj Šemsudine, pečurke se love u Crnoj gori, kod nas se skupljaju.
To je u mnogim zemljama specialitet. Začudilo me da u JNA on sa juga nisu znali ništa o pečurkama/gljivma iako su bili sa sela. Inače pečurke se beru/skupljaju tako da se jih nožem odseče od korenja, da če i druge godine porasti i stavljaju se u korpe, ne u vrečice/kese. Pa ako neko zna kde jih je ''pustio'' pokupiče jih druge godine opet.
Ima više vrsti, takve što se teško zamene za otrovne, takve što je dobro pitati nekog ko zna, takve što su napola otrovne, ali kad se skuvaju su OK, i takve što se jedu samo jednom i nikad više.
Na slici pileči odrezci sa vrganjima. Zaprapravo skoro svaka kafana sa hranom ima i supu od pečuraka i različite odreske/šnicle u umaku od gljiva.
Ima puuuuuno načina kako mogu da se spremaju, U supama, u solatama, na žaru samostalno, kao dodatak ražnjičima, kao umaci, u rižotama ili paštama, ukiseljene za zimnicu, posušene za dodatak jelima, smrznute, na Pizama, u solatama... Naravno nije svaka pečurka za sve.
U pravu si da neki jedu puževe, ali meni to nije ona prava hrana ko prasence na žaru, dobar gulaš ( i tu mogu pečurke), prebranc, tek tolko da malo nabrojim, ima još puno dobre hrane, priloga, umaka, itd.. Ovde mogu ponekde da se dobiju i žablji bataci, ali ni to nije za mene po nekim krajevima azije i afrike jedu se i insekti, skorpijoni, male ptice i šta ja znam šta. Nije to za mene.
semsudin Podporučnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 07.08.14 23:58
Druže Pero kad sam rekao lovenje ,PUHA, u šumi mislio sam na životinjicu sličnu vjeverici a u Dolenjskoj (Kočevje)sam to slušao od prijatelja slovenaca da je to dobar specijalitet za jesti.
BEOGRAD Podporučnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 08.08.14 3:48
Semsudine tvoj zemljak napravio bum u Teksasu.Bio sam dva puta kod njega u restoranu ali je u medjuvremenu otvorio jos dva.
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 08.08.14 9:02
BEOGRAD (citat):
Semsudine tvoj zemljak napravio bum u Teksasu.Bio sam dva puta kod njega u restoranu ali je u medjuvremenu otvorio jos dva.
Bosanac Amerima otkrio čevape i Bosanski lonac . Za čevape u Texasu ništa čudno,ali lonac,tj povrče iz lonca .To valjda naručuju samo Piročanci
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 08.08.14 9:41
semsudin (citat):
Druže Pero kad sam rekao lovenje ,PUHA, u šumi mislio sam na životinjicu sličnu vjeverici a u Dolenjskoj (Kočevje)sam to slušao od prijatelja slovenaca da je to dobar specijalitet za jesti.
Nekad je to bio popularan ''sport''. Stave se klopke uveče, pa se zapali vatra, pa se pije, pije, pije (zato i jeste bil popularno). Pa se ujutru pokupi plen.
Meso puhova (polha) je bilo tek tako za usput, lovili su se uglavnom za kože, pa su se pravile kape/šubare. Za jednu je trebalo da umre barem 32 životinja. Sad takve šubare i ostala odela od divljih životinja nisu više popularna, pa je i lovljenja manje.
Četni evidentičar Podporučnik
BROJ POSTOVA: : 1310 ČLAN OD: : 2014-01-18 DOB : 55 Tu i Tamo
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 08.08.14 10:00
Pero™ (citat):
semsudin (citat):
Nekad je to bio popularan ''sport''. Stave se klopke uveče, pa se zapali vatra, pa se pije, pije, pije (zato i jeste bil popularno). Pa se ujutru pokupi plen.
Meso puhova (polha) je bilo tek tako za usput, lovili su se uglavnom za kože, pa su se pravile kape/šubare. Za jednu je trebalo da umre barem 32 životinja. Sad takve šubare i ostala odela od divljih životinja nisu više popularna, pa je i lovljenja manje.
Puh je veliki specialitet još i danas. Nekad su se lovili zbog potrebe, pre svega zbog ljekovite masti (ulja), zbog kože i da kako zbog hrane. Puhova mast izleči želudac od čirova i svih tegoba, a isto tako jako brzo isceljuje otvorene rane.
Danas je to više "sport", kako kaže Pero, jer se hrpama odlazi u šumu i stavlja se klopke. Toga ne podpiram, kako se u klopke uhvate i premladi puhovi i lov nema svog pravog namena zbog potrebe, osim onog isprevrženog namena t.j opijanja i objesnog tamanjenja tih divnih životinjica.
Svoje vreme u Skradu pored Delnica bio je restoran Skrad, gdje jim je bio puh specijaliteta. U tom restoranu bio jim je specijalitet i kiselo mleko, kojeg su posluživali u kriglama. Postoji taj restorančič i danas ali nije više ni R od onog starog, čak se u njemu ne poslužje hrana, več je samo Bistro odnosno kafič. Malo napred prema Rijeci bio je restoran Žaba sa specijalitetom žabjih krakova, no i toga više nema. Iamali su žabje krakove i u Skradu ali bili su najbolji u tom restoranu ispred Delnica. A da bi puha mogao kao specialitet naručiti, tad ili kasnije, u bilo kojoj drugoj gostioni, toga isto nije bilo.
_________________ Audaces fortuna iuvat
BEOGRAD Podporučnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 08.08.14 12:26
lacoš (citat):
Bosanac Amerima otkrio čevape i Bosanski lonac . Za čevape u Texasu ništa čudno,ali lonac,tj povrče iz lonca .To valjda naručuju samo Piročanci
Promakle ti jagnjece butkice u loncu. Sada nije bas da samo Bosanci u Americi reklamiraju cevape.
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 08.08.14 12:36
BEOGRAD (citat):
Promakle ti jagnjece butkice u loncu.
Nije,nije.To je OK.Ja komentiram ono pride što ti utrpaju u tanjur,onu zelenjavu. Kupus i Texas .Ali jebga,gdje god dođu ljudi s ovih prostora promjene sve živo,a kako nebi kauboje naučili jesti kupus . Kolega jel služe voz,ali lovački,kakav služe u Pirotu?
ps:šešir ne čini čovjeka
BEOGRAD Podporučnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 08.08.14 13:50
lacoš (citat):
Ja komentiram ono pride što ti utrpaju u tanjur,onu zelenjavu. Kupus i Texas .Ali jebga,gdje god dođu ljudi s ovih prostora promjene sve živo,a kako nebi kauboje naučili jesti kupus . Kolega jel služe voz,ali lovački,kakav služe u Pirotu?
ps:šešir ne čini čovjeka
Nema voza ali ima sve ostalo. Od sarme do bureka i cevapa.Mnogo dobar mali restoran a najvece iznenadjenje je bas to sto je u Teksasu. Sesir ne cini coveka a kako stoji sa odelom?
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 08.08.14 14:23
BEOGRAD (citat):
Nema voza ali ima sve ostalo. Od sarme do bureka i cevapa.Mnogo dobar mali restoran a najvece iznenadjenje je bas to sto je u Teksasu. Sesir ne cini coveka a kako stoji sa odelom?
I sarmu spremaju?Svaka čast. Da je bar David Crockett živ . Ps:to ti je staro odijelo,još iz Francuske 1998g.
Mikula 67 Podporučnik
VZ VZ JM JM PV Tehnička Služba BROJ POSTOVA: : 1546 ČLAN OD: : 2013-12-22 DOB : 57 Šabac
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 09.08.14 3:19