FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 09.04.14 21:26
ercov54 (citat):
dpuric (citat):
Kako pravim kajmak
Skuva se (uzvari) u siru serpu min 10 l svezeg kravljeg mleka, Za vreme kuvanja kada se pojavi pena mesa se. Kada se mleko skuva skloni se sa vatre i saceka da ispari. Uzme se cista kuhinjska krpa (mokra) i prekrije serpa. Posle 3-4 satana na povrsini se nakupi kajmak koji se skida (najbolje rukama u jednom potezu) Kajmak se stavi u plicu ciniju i posoli. To je mlad kajmak koji stajanjem postaje zreo. Od ostalog mleka moze se praviti nemasni sir ili se konzumira. Prosto!
Sta vise reci,osim tako treba,tj tako mora,a kao sto vidim savet da se mleko mesa sa nekakvom slaninom iliti vec,to se kod nas neradi,mozda negde drugde,ali na Zlatiboru a vidim i u Kraljevu tako se ne radi,vec poslusajte savet iliti recept DPURIC-A,to je ono pravo i najbolje
Ercov, nije to savjet, nego kazem sta ljudi rade i podvaljuju na pijacama.
dpuric Kapetan
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 09.04.14 21:28
Nekada je kraljevacki kajmak bio nadaleko poznat.A onda su se pojavili razni recepti.....
ercov54 Kapetan
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 3740 ČLAN OD: : 2013-12-01
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 09.04.14 21:32
pera84 (citat):
ercov54 (citat):
Sta vise reci,osim tako treba,tj tako mora,a kao sto vidim savet da se mleko mesa sa nekakvom slaninom iliti vec,to se kod nas neradi,mozda negde drugde,ali na Zlatiboru a vidim i u Kraljevu tako se ne radi,vec poslusajte savet iliti recept DPURIC-A,to je ono pravo i najbolje
Ercov, nije to savjet, nego kazem sta ljudi rade i podvaljuju na pijacama.
A to,ako su podvale u pitanju kobi to bolje umeo i mogao nego ercovi ,ali to mi neradimo,doduse pod imenom zlatiborski sir i kajmak puno raznih mesavina se prodaje.Mesaju margarin sa kajmakom da bi dobili masu i masnocu!!
BEOGRAD Podporučnik
PV Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 1648 ČLAN OD: : 2013-03-15 Scottsdale
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 09.04.14 21:48
ercov54 (citat):
A to,ako su podvale u pitanju kobi to bolje umeo i mogao nego ercovi ,ali to mi neradimo,doduse pod imenom zlatiborski sir i kajmak puno raznih mesavina se prodaje.Mesaju margarin sa kajmakom da bi dobili masu i masnocu!!
Uzimajuci u obzir do koje mere je spala kontrola a i postenje, ne bih se iznenadio da mesaju i motorno ulje. Pre neki dana sam procitao da preradjavine sadrze samo 30% mesa a ostatak je otpad.
Pero™ Poručnik
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2042 ČLAN OD: : 2012-10-29 LJ, nekad SFRJ
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 09.04.14 23:20
Tomerc, Hvala za link i veoma eksplicitni prikaz kako se radi. Sir verovatno neču raditi, koliko sam video po internetu sirilo se dosta teško pronalazi, nije nemoguče ali teško. Možda kroz neko vreme ako če mi uspeti eksperiment sa kajmakom, pa ču malo više praviti. Sad i nemam puno vremena, imam familijarne obaveze, nabavio sam nov žar, pa moram da ga natreniram, znači puno da pečem, itd.
Ipak, ne baš sutra, ali uskoro ču probati da pravim svoj kajmak, pa da vidimo šta če nastati.
Dpuric: Koliko odprilike dobiješ kajmaka iz 10 litara mleka?
Beograde, zato i pitam oko pavlake, našao sam svakakve recepte, od samo mleka, kombinacije ili samo pavlake. Postupak je u principu bio svugde isti. Volim da pitam prijatelje ako ima ko iskustva. Vidim da neki ovde imate puno iskustva a i bolje je da pitam ljude iz prve ruke, šta če slovenci da mi govore o balkanskoj hrani.
Ercove, Doživeo sam i to. pre neko vreme sam kupio u trgovini kajmak od proizvođača Meggle, nije lošeg ukusa, iako mu još fali do kajmaka, ali me razočarao jer je unutra bilo parče putera.
Beograde, u pravu si oko kvalitete mesa u raznim prerađenim proizvodima,: viršle, kobasice, salame. Bar ako govorimo industrijskim stvarima. Jednom sam gledao jednu nemačku TV emisiju o jednoj manjoj proizvodnji viršli, pa majstor kaže za dobre viršle mora da bude i dobro meso. Barem ono što su snimali, stvarno je bilo dobro. Ovde je moto u viršle ide sve što može da se samelje.
tomerc Razvodnik
BROJ POSTOVA: : 227 ČLAN OD: : 2014-01-09
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 10.04.14 0:12
Pero™ (citat):
Tomerc, Hvala za link i veoma eksplicitni prikaz kako se radi. Sir verovatno neču raditi, koliko sam video po internetu sirilo se dosta teško pronalazi, nije nemoguče ali teško. Možda kroz neko vreme ako če mi uspeti eksperiment sa kajmakom, pa ču malo više praviti. Sad i nemam puno vremena, imam familijarne obaveze, nabavio sam nov žar, pa moram da ga natreniram, znači puno da pečem, itd.
Ipak, ne baš sutra, ali uskoro ču probati da pravim svoj kajmak, pa da vidimo šta če nastati.
Nemoj da te muci nedostatak sirila.Sirilo je ekstrakt iz sirista mladih prezivara. Za proizvodnju sirila koriste se sirista mlade teladi i jagnjadi
U nedostatku kupovnog, industrijskog sirila, moze da se koristi najobicnije sirce/ocat/kis (kvalitet nece biti najbolji, ali ...). Ovo je industrijska proizvodnja:
a ovako to radi baka kuci:
Ako moze ova baka ...
_________________ Potpis editiran od strane administracije (ovo nije mjesto za romane!)
Pero™ Poručnik
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2042 ČLAN OD: : 2012-10-29 LJ, nekad SFRJ
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 10.04.14 1:43
Tomerc,
najlepša ti dala za savete i videje što si mi jih pokazao.
Sad si me zapalio da počnem da se bavim i sirarstvom.
Uživam u videu kako baka pravi sir, stručna joj je oprema .
I muzika baš ide uz to, ona prava starinska narodna. Iz kojih krajeva je taj naglas?
dpuric Kapetan
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 10.04.14 11:11
[You must be registered and logged in to see this link.] Dpuric: Koliko odprilike dobiješ kajmaka iz 10 litara mleka?
Negde oko 1/2 kg
PS Javi kad probas da vidimo kako ti ide
ercov54 Kapetan
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 3740 ČLAN OD: : 2013-12-01
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 10.04.14 23:16
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 10.04.14 23:24
Ercov, jeste li vi izgubili kalendar il' ne postite?
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 10.04.14 23:31
pera84 (citat):
Ercov, jeste li vi izgubili kalendar il' ne postite?
Nista mi ne vredi i da postim samo na vodi,to me nece opravdati za pocinjene nenamerne grehe,pa bilo kako,nek svakom bude po zasluzi pa i meni.Ako do sada nisam izborio neko dobro mesto u raju,nevredi mi vise da se pravim dobrim kad vec dosije formiran,jos samo da se overi i prosledi nadleznom za raspored
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 10.04.14 23:40
Ja sam prijatelju, vise ciljao na odmor od zimskih krkanluka i stabilizovanje pritiska prije ljetnih vrucina. A sto se tice posta i ko ce gdje, moj je pokojni djed govorio: nije Bog konobar, pa da pise ko je sta pojeo i popio.
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 11.04.14 0:03
pera84 (citat):
Ja sam prijatelju, vise ciljao na odmor od zimskih krkanluka i stabilizovanje pritiska prije ljetnih vrucina. A sto se tice posta i ko ce gdje, moj je pokojni djed govorio: nije Bog konobar, pa da pise ko je sta pojeo i popio.
A sto se tice krkanluka tokom zime.e moj prijatelju,sve se to vec potrosilo na fizikalisanje,sto se bilo akumuliralo,a da bi imao upotrebnu dozvolu moram biti stalno u zavidnoj kondiciji.A oko pritisaka gornjih donjih,e sa tim nikad nisam imao frku
dinosaurus Kapetan I klase
BROJ POSTOVA: : 4064 ČLAN OD: : 2013-10-10 Beograd
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 11.04.14 0:39
BROJ POSTOVA: : 372 ČLAN OD: : 2014-04-06 DOB : 54 kostolac
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 14.04.14 22:57
ERCOV 54 I DOJRAN MOZE KOD MENE NA RIBLJE CPECIJALITETE A I NA OKRETANJE MESISTA KAKVOG POZELITE I ROSTILJANJA PORED DUNAVA!!!!!! PA ONDA LADNO!!!!!!!
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 14.04.14 23:57
guster danijel (citat):
ERCOV 54 I DOJRAN MOZE KOD MENE NA RIBLJE CPECIJALITETE A I NA OKRETANJE MESISTA KAKVOG POZELITE I ROSTILJANJA PORED DUNAVA!!!!!! PA ONDA LADNO!!!!!!!
Hvala na pozivu,ali sto se mene tice,nisam nekakav ljubitelj ribljih specijaliteta,a tebe bre ima po celoj drzavi,i u Ivanjici,Palanci,a i pored Dunava,dali se ikad i gde smirivas
ercov54 Kapetan
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 15.04.14 0:01