FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
PV BROJ POSTOVA: : 265 ČLAN OD: : 2010-03-03 DOB : 57 Bački Petrovac
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 03.01.14 19:29
Ono sto vidis ,to su svinjska tanka i debela creva,pa sad zavisi i od same svinje kakve ce debljine biti i creva.Nekad su tanja a ponekad deblja.Jedno je sigurno a to je da je najbolji kulen u prirodnom crevu....barem je to moje misljenje..
Pero™ Poručnik
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2042 ČLAN OD: : 2012-10-29 LJ, nekad SFRJ
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 03.01.14 21:46
Beograde, hvala za objašnjenje, baš pre neki dan smo dobili na poklon neke sarme, pa kao nisu bile dosta kuvane. Meso je bilo kuvano pirinač/riža mekan, ali kupus nije bio baš najmekši. Znam, zavisi i od vrste kupusa. Malo sam potražio po internetu za vreme kuvanja, pa je puno variralo. A i ti si me uplašio sa dva dana. I kod nas imamo naviku da sarme pogrevamo i dokuvavamo sledeči dan. U svakom slučaju hvala za savet. Volim da dobijem savete ljudi što stvarno iz užitka kuvaju, a i slike su slastne.
BEOGRAD Podporučnik
PV Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 1648 ČLAN OD: : 2013-03-15 Scottsdale
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 04.01.14 23:46
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 06.01.14 21:05
Beograde, pa izgleda da se kod vas u NY, dobije više stvari iz ex Juge nego u Ljubljani.
Šalim se, ovde još uvek ima puno stvari iz ex Juge, ali mora malo da se jih potraži između ostalih iz zapadne europe. Ipak zanimljivo mi je da su se neke firme potrudile da izvoze i u USA.
A ima i ovde zanimljivih stvari, recimo tetovac iz Kirgizije, beli luk/češnjak iz Novog Zelanda, voče i povrče od šta ja znam kde...
Nego ozbiljno pitanje, koliko je razlike od ''domačeg'' mesnog narezka i Spam-a, koliko čitam to bi nekde moralo da bude slično, ili grešim?
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 12.01.14 5:09
BROJ POSTOVA: : 4064 ČLAN OD: : 2013-10-10 Beograd
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 13.01.14 3:05
Pa što mu glavu otkinu..
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 13.01.14 3:31
dinosaurus (citat):
Pa što mu glavu otkinu..
Odugovlacio s predajom poklona.
dinosaurus Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 13.01.14 3:36
pera84 (citat):
dinosaurus (citat):
Pa što mu glavu otkinu..
Više neće...
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 13.01.14 3:54
dinosaurus (citat):
pera84 (citat):
dinosaurus (citat):
Pa što mu glavu otkinu..
Više neće...
Goni ga u kurac. Poceo da prosipa fazone moje zene: neeeznaaam, nisi bas bio dobar ove godine...ajde da ostavimo za iduci put....sta ce ti to, vozis.....koja ti je ovo po redu...
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 13.01.14 4:02
pera84 (citat):
Goni ga u kurac. Poceo da prosipa fazone moje zene: neeeznaaam, nisi bas bio dobar ove godine...ajde da ostavimo za iduci put....sta ce ti to, vozis.....koja ti je ovo po redu...
Matora jarčina i on se pravi pametan...ako si ga likvidirao,meni doneo samo kiselu vodu...
Stazio Major
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 13.01.14 10:54
Perice što se ljutiš na tog tvog Djeda Mraza, vidiš kako je on iznutra ipak dobra osoba.
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 13.01.14 13:35
Stazio (citat):
Perice što se ljutiš na tog tvog Djeda Mraza, vidiš kako je on iznutra ipak dobra osoba.
Mogao je i lošije proći da ga nije bilo doma
East&West Poručnik
Prva Petol(j)etka PV BROJ POSTOVA: : 2558 ČLAN OD: : 2012-11-06 DOB : 68 BG
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 15.01.14 0:59
Za ovu sezonu smo propustili riječku triperijadu, ali bit će još prilike otić...
Nešto smo trpice (fileke) malo spominjali na temi ili mi se tako čini.
Ja ih volim, ako su skuhane meni po guštu, a što bi to bilo, teško je ovako objasnit. Ne da mi ih se doma kuhat, pa posjetim koji put kad mi se jedu, neki restorančić koji ih ima u ponudi gableca (marendi). Ima ih najmanje na par mjesta u Zg meni sasvim ok.
BEOGRAD Podporučnik
PV Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 1648 ČLAN OD: : 2013-03-15 Scottsdale
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 18.01.14 0:43
U Srbji bi retko ko navratio na festival pod tim imenom. Max ima li neki drugi naziv za tripe? Nije li to skembe ili svinjski stomak?
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 18.01.14 0:48
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 18.01.14 1:10
U čemu je problem Dinosaurus??
Jesi ih probao uopće, ili te i sam izgled unaprijed odbija?
Kod tripica je stvar vrlo jasna, ili ih se voli, ili ih ovi drugi gledaju s gađenjem, nema između.
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 18.01.14 1:13
Max Blitz (citat):
U čemu je problem Dinosaurus??
Jesi ih probao uopće, ili te i sam izgled unaprijed odbija?
Kod tripica je stvar vrlo jasna, ili ih se voli, ili ih ovi drugi gledaju s gađenjem, nema između.
Makse,jednom u životu sam samo ušao u prostoriju gde se to kuvalo i nikada više!!! Negde u Dalmaciji,bilo je to odavno ali samo kad i sliku vidim nije mi dobro..
East&West Poručnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 18.01.14 1:19
Nekada su bili fantastični u "Gospodarskoj mehani", možda su i sada, dugo nisam odlazio.
_________________ Bata Nidža, zvani Đole, u slobodno vreme iskusni politički radnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 18.01.14 1:27
East&West (citat):
Nekada su bili fantastični u "Gospodarskoj mehani", možda su i sada, dugo nisam odlazio.
Mehana mi je blizu ali sam samo jednom svratio...
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 18.01.14 1:29
dinosaurus (citat):
Makse, jednom u životu sam samo ušao u prostoriju gde se to kuvalo i nikada više!!!
Istina! Dok se kuhaju, osobito u početku, ne mirišu baš primamljivo. (I sasvim sirove se dugo kuhaju.) Međutim, sad ih ima za kupit polugotovih, pa smrznutih, a može i ovako:
Je li još proizvodi '29. novembar'? Čini mi se da se do nedavno moglo kod nas naći po trgovinama tu i tamo gotovih jela, nisam tražio u zadnje vrijeme, odnosno nije mi 'zapalo za oko'.
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 18.01.14 13:40
Tripice, škembići, tripe, ... ili kako ih god zvali mogu biti samo goveđe ili nekog drugog preživara. Tačno je, ili se vole ili se uopšte ne jedu ali u njima se ne formira ono što se nekome gadi i što je vezano za debelo crijevo.
O preživarima (link)
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 18.01.14 13:57
Stazio (citat):
Tripice, škembići, tripe, ... ili kako ih god zvali mogu biti samo goveđe ili nekog drugog preživara.
Ok ako gledamo onako što nam je poznato ili uobičajeno.
Jeo sam jednom tripice od tune, iako sam s mora. (Može i od grdobine.)
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 18.01.14 14:35
Od ovce su mnogo ukusniji. Govedji su bolji pohovani.
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 18.01.14 16:58
Ljudi ovo je tema- samo za ljubitelje prave hrane-što stavljate fileke na te stranice[You must be registered and logged in to see this image.]
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 18.01.14 22:51
lacoš (citat):
Ljudi ovo je tema- samo za ljubitelje prave hrane-što stavljate fileke na te stranice[You must be registered and logged in to see this image.]
Eto još jedan naziv. Ne znam što bi bili gori od krvavica, raznih punjenih ili praznih crijeva i sličnih specijaliteta.
East&West Poručnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 18.01.14 23:16
Stazio (citat):
lacoš (citat):
Eto još jedan naziv. Ne znam što bi bili gori od krvavica, raznih punjenih ili praznih crijeva i sličnih specijaliteta.
Šta da se radi, sve se to sada izokrenulo. Što je nekada bila radnička i sirotinjska hrana postalo je specijalitet. Što sam jednom prilikom u Kragujevcu jeo Teleću glavu u škembetu, što no kažu i sopstveni jezik da pojedeš.
A škembiće iz "Gospodarske " sa jednim pravim generalom, inače zemljakom od našeg genarala AO. Valjda je i do kuvara. Majstor od ništa pravi nešto?
_________________ Bata Nidža, zvani Đole, u slobodno vreme iskusni politički radnik
alexandar Kapetan I klase
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 18.01.14 23:28
East&West (citat):
.................... A škembiće iz "Gospodarske " sa jednim pravim generalom, inače zemljakom od našeg genarala AO. Valjda je i do kuvara. Majstor od ništa pravi nešto?
Cuj........"zemljakom"
Jel' to kada ste se zakljucali da ih onako s' merakom posrcete...?
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 18.01.14 23:33
I ja sam pronašao restoran gdje povremeno odem sa društvom na tripice. Tu ih spremaju kuvane bez dodataka (lešo) i sa cijelim kuvanim krompirima. Spremamo novu "akciju" za sledeću sedmicu.
East&West Poručnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 18.01.14 23:38
Izvini Aco, ne sa zemljakom već sa rođakom............naravno zaključani, hm što je dobro ili škodi ili je zabranjeno!
Stazio, Gospodarska je preko puta sajma, pa kad dođeš na sajam, ako si raspoložen da probamo!
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 18.01.14 23:42
Nemam ništa protiv.
alexandar Kapetan I klase
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re 18.01.14 23:46
Ovo su oni teleci , pravi , onako "iscela".......samo treba dosta posla i kuvanja da se doteraju kako treba.
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 18.01.14 23:59
Stazio (citat):
lacoš (citat):
Jednom sam u vrtiču dobi vampe, ili kako god jih ko zove. Smrdeli su mi! Probao sam dve kašike i počeo da povračam. Sad da jih vidim i kroz staklo smrde mi! Radije ostanem gladan, ako nema ništa drugo za jelo. Nikad više u životu jih neču probati, ne mogu. Ostalo što si naveo barem lepo miriše, i ne briga me šta je unutra mleveno. U stvari je od iste životinje od koje jedemo šnicle i drugo meso.
Ali ko voli nek' izvoli.
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 19.01.14 0:02
Pero™ (citat):
Jednom sam u vrtiču dobi vampe, ili kako god jih ko zove. Smrdeli su mi! Probao sam dve kašike i počeo da povračam. Sad da jih vidim i kroz staklo smrde mi! Radije ostanem gladan, ako nema ništa drugo za jelo. Nikad više u životu jih neču probati, ne mogu. Ostalo što si naveo barem lepo miriše, i ne briga me šta je unutra mleveno. U stvari je od iste životinje od koje jedemo šnicle i drugo meso.
Ali ko voli nek' izvoli.
Slažem se Pero, ni ja ne bih mogao jesti krvavice i još neke specijalitete.
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 19.01.14 0:10