FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 23.12.13 23:59
pera84 (citat):
"Svjeze" iz internacionalne prodavnice hrane.
Je li to ta što vi zovete 'ethnic shop'?
Otkud su feferoni i lutenica?
I zaboravim pitat, ne znam je li tko pitao:
Pošto je litra maslinovog ulja u SAD? Ima li ga svuda i otkud je?
bojnik Poručnik
PV BROJ POSTOVA: : 2745 ČLAN OD: : 2012-11-13 DOB : 59 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 24.12.13 0:10
East&West (citat):
bojnik (citat):
Sutra mi je jedan od teških danba što se tiće jela, ima neka ribetina, krumpir salata, ma neću ni da nabrajam, iz pisanja vidite da se baš i ne pridržavam vjerskih naputaka/uputstava, zato postoji ispovijed, imam svečenika koji je za 20 kg teži od mene pa ima razumijevanja. Što se tiće čuvanja suhomesnatih proizvoda i mesa, a pošto je danas preminuo tovariš Kalašnikov, imam jedan njegov proizvod za svaki slućaj da mrski neprijatelj pokuca na kriva vrata (pušnice i tavana), a i pas je spreman, navečer ga se pušta sa lanca, pa ko voli nek izvoli. (a i onaj PM M53 mada onesposobljen ima efekat kada se sjurim u dvorište)
Svejedno, hajde nabroj badnjački meny, a ti jedi šta hoćeš kad već imaš naklonost svećenika. Mada, u vezi poštovanja verskih uputstava, mogao bi malo da posetiš Veronauku što je organizovao "lacoš", bio i ja nije loše
U Slavoniji je običaj da se na Badnjak u kuću dariva prvo muško dijete, kada u ranu zoru dječaci pohode kuće u susjedstvu, rodbine tzv. položaji, kada domaćinu zaželi obilje roda u novoj godini,njemu se daje najveća kobasica i kojekakvi slatkiši. Tada se dan provodi u pripremanju. Prije večernjeg zvona je večera, svi se zajednički mole. Za večeru se jede posna hrana (božićni kruh, riba,itd.) Kada se oglasi večernje zvono unosi se slama u kuću, i tada djeca skaču na nju. Kada je i to gotovo uz Božićnu pjesmu i veselje kiti se krizban (bor). U pola noći je ponoćka i cijela obitelj ide na nju. Kada dođu kući s ponoćke već je Božić, i on se slavi s veseljem i srećom. No kako vrijeme ide sve se više starih obićaja zaboravlja.
BEOGRAD Podporučnik
PV Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 1648 ČLAN OD: : 2013-03-15 Scottsdale
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 24.12.13 1:50
Max Blitz (citat):
Pošto je litra maslinovog ulja u SAD? Ima li ga svuda i otkud je?
Ima ga u skoro svim prodavnicama hrane. Cena mu pocinje negde oko $8 za litar a tesko je naci gornju granicu. Ima ga domace proizvodnje a i uvoznog iz Italije i Grcke. Feferoni i ljutenica uglavnom uvoz iz Bugarske i Makedonije mada ima i lokalnih firmi koje ih prave.
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 24.12.13 2:11
Cijene zavise od prodavnice do prodavnice, od proizvodjaca do proizvodjaca. Ne samo maslinovo ulje nego i sva ostalo je pocesto jedna ista roba a razlicito pakovanje. Profesionalno saradjujem vec desetak godina sa prehrambenom industrijom. Samo jedan primjer: mlijeko. Iz iste mljekare, iz iste cijevi, od istih krava, na trziste ide desetine razlicitih "proizvodjaca". I razlicite cijene u prodavnicama. Max Blitz moze da dodje i kaze: hocu svoju marku mlijeka, evo pare-evo roba....I sutradan na rafama "Max-Milk". A to sto on mozda nije u zivotu vidio kravu osim na TV, nema veze. Ne znam koliko puta sam u prodavnici slusao ljude kako razgovaraju ispred frizidera s robom koja je prosla kroz moju opremu: uzmi ovo, mnogo je bolje(i skuplje) nego ono.
dinosaurus Kapetan I klase
BROJ POSTOVA: : 4064 ČLAN OD: : 2013-10-10 Beograd
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 24.12.13 2:18
Kao kod nas Premia...sve imaju..sokovi,majonez,ulje,konzervirane ribe..još malo i Premia avioni..
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 24.12.13 2:25
pera84 (citat):
Ne samo maslinovo ulje nego i sva ostalo je pocesto jedna ista roba a razlicito pakovanje. Profesionalno saradjujem vec desetak godina sa prehrambenom industrijom. Samo jedan primjer: mlijeko. Iz iste mljekare, iz iste cijevi, od istih krava, na trziste ide desetine razlicitih "proizvodjaca". I razlicite cijene u prodavnicama. Max Blitz moze da dodje i kaze: hocu svoju marku mlijeka, evo pare-evo roba....I sutradan na rafama "Max-Milk". A to sto on mozda nije u zivotu vidio kravu osim na TV, nema veze.
Misliš na robne marke? Ima toga i ovdje. Ista roba drugo pakiranje.
Ipak sitno na deklaraciji piše proizvođač, mora pisat.
Ili uopće ne piše pravi proizvođač?
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 24.12.13 2:34
Ne mora! Mora sastav odgovarati onom sto je na etiketi. Ako je (da ostanemo kod mlijeka) punomasno, mora biti punomasno, ako je 2% mlijecne masti, mora biti 2%...A ko je proizvodjac, nije bitno. Sitnim slovima pise ko je distributer ili uvoznik ako je roba stranog porijekla.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 24.12.13 2:49
Btw, kad smo bili kod maslinova ulja, kažu da ga na Karibima ima samo gdje su ostale francuske kolonije, a daleko najskuplje voće su - jabuke!
BEOGRAD Podporučnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 24.12.13 3:18
Na Karibima i Centralnoj Americi, u ishrani se dosta koristi svinjska mast, tako da je verovatno tacno da se tesko nalazi maslinovo ulje. Sumnjam da jabuke uspevaju u tim krajevima, pa je i to verovatno tacno. Francuska ostrva je najbolje zaobilaziti, jer na njima ne da su samo jabuke skupe, nego budi srecan ako ti i vazduh ne naplate.
bojnik Poručnik
PV BROJ POSTOVA: : 2745 ČLAN OD: : 2012-11-13 DOB : 59 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 24.12.13 9:47
Dečki nemojte mi o jabukama pisati na MOJOJ temi, prihvaćam jabuke jedino ako su u svinjskoj gubici.
Za prilog se pobrinite sami. Moj omiljeni je dvije "sljive" i cetiri pive (po bataku)
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 25.12.13 12:23
Šteta što nema 4 noge...
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 25.12.13 15:51
Nisam ljubitelj prasetine, odnosno nije mi Top 1 mesne hrane.
Ali ako stane pola odojka u pećnicu (običnu kućnu), onda da!
Evo, kao danas.
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 28.12.13 16:38
Bozic i trpeza stime je dosta razlicita u nasoj familiji. Sobzirom da smo rasli ovde normalno da smo prihvatili i ovu tradiciju i obicaje za ovaj veliki praznik. Iz detinjstva se secamo hrane sto su nasi roditelji spremali i sobzirom da je velika mesavina u familiji normalno da za Bozic se trudimo da zadovoljimo sve zelje. Kaze se "Svedski sto" ja bi nazvao Sto ujedinjenih nacija posto tu ima svega i svacega.
Na slici se vidi: Dimljeni losos, pecena sunka, Köttbullar (cufte), Prinskorv (virsle), sir ovu Svedski specijaliteti. Fuzi (tri vrste) i Gulas po Prijinim obicajima iz Labin, Istra. Posto je vreme bilo povoljno ubacili smo i malo rostilja (koje NIJE niciji obicaj). I eto stvorcemo mozda neku novu tradiciju.
Jedna kratka reportaza kako smo mi ovde proveli krcenje unuka i Bozicne praznike.
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4607 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 28.12.13 16:48
Svaka cast Sve-Jug.Cestitke za krstenje unuka. Sto jeste svedski ali nogari su iz ex yu
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 28.12.13 17:02
milutins (citat):
Svaka cast Sve-Jug.Cestitke za krstenje unuka. Sto jeste svedski ali nogari su iz ex yu
Hvala drugar, kako da covek nebude ponosan. Tri u istoj godini. Kao sto sam i rekao, velika mesavina pa bude malo vise i hrane i obicaja.
BEOGRAD Podporučnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 28.12.13 17:11
SveJug da li je losos na prvoj slici pecen ili samo prodimljen?
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 28.12.13 17:27
Svejug Čestitke!
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 28.12.13 17:28
BEOGRAD (citat):
SveJug da li je losos na prvoj slici pecen ili samo prodimljen?
Dimljen, losos u ovom formatu se u Svedsku ne pece, pece se jedino na kriske.
BEOGRAD Podporučnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 28.12.13 18:25
SveJug (citat):
To sam i mislio, ali rekoh ipak da proverim. Jedes li i one ukiseljene haringe? Ako to mozes da svaris, onda si odavno postao Svedjanin.
East&West Poručnik
Prva Petol(j)etka PV BROJ POSTOVA: : 2558 ČLAN OD: : 2012-11-06 DOB : 68 BG
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 28.12.13 19:40
SveJug (citat):
Jedna kratka reportaza kako smo mi ovde proveli krcenje unuka i Bozicne praznike.
Iskrene čestitke kako za Božić, tako i krštenje unuka.
_________________ Bata Nidža, zvani Đole, u slobodno vreme iskusni politički radnik
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 28.12.13 19:58
BEOGRAD (citat):
SveJug (citat):
To sam i mislio, ali rekoh ipak da proverim. Jedes li i one ukiseljene haringe? Ako to mozes da svaris, onda si odavno postao Svedjanin.
A poznato ti je.
BEOGRAD Podporučnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 28.12.13 20:27
SveJug (citat):
A poznato ti je.
Jedan od prvih poslova koje sam imao je bio u Royal Caribbean a barem u to vreme, puno Svedjana je radilo na odrzavanju brodske elektronike. Ponudili me tom haringom, a ja mlad i zelen jos je probam. Ono iz pristojnosti , da ne uvredim kolege.... Taj dan nisam docekao kraj radnog vremena . Da ne idem u detalje, dusu sam ispustio koliko mi se to smucilo.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 28.12.13 22:26
SveJug (citat):
Sjajno SveJug, stvarno raznovrsni bogati stolovi!
I čestitam na svim unucima!
Sad me zainteresirala ta ukiseljena haringa! Baš bih probao, sve što je morsko nije mi strano, iako sam probao i stvari koje mi se nisu svidjele. Ima li to kod nas u velikim lancima trgovina?
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 28.12.13 22:39
Domacinski, nema sta! + ko garazna vrata.
A ukiseljene haringe sam prvi put probao u restoranu ciji je vlasnik prije nekih cetrdeset godina dosao iz Njemacke i donio recepte iz Brandenburga u Iowu. Spremao ih je kao salatu s rotkvicama, crvenim lukom, zelenom salatom i jos nekakvim zelenisem. Sest godina zaredom (tri puta godisnje) sam posjecivao njegov restoran i svaki put obavezno narucivao i to. A onda se Martin penzionisao i zatvorio restoran.
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 28.12.13 23:58
Ima sa svakojakim ukusima bas kao sto je pera84 opisao. Nekazem da ih ne jedem ali nisam bas neki ljubimac makar da sam rodom sa Dunava i navikao na ribu. Ali moja supruga, sto kazemo mi Lale "tamani" ih. Evo ovde ima par slika:
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 29.12.13 2:03
Max Blitz (citat):
Citat :
Sad me zainteresirala ta ukiseljena haringa! Baš bih probao, sve što je morsko nije mi strano, iako sam probao i stvari koje mi se nisu svidjele. Ima li to kod nas u velikim lancima trgovina?
IKEA bi trebala da ih ima, a pored Svedjana jedu ih Rusi i Poljaci. Nego kada si vec radoznao imam ja za tebe nesto bolje. Ukiseljene svinjske nogice. Nisam probao ali gadno je na izgled, a ukus mogu samo da zamislim. Redneck specijalitet.
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 29.12.13 2:29
Jedem inače svinjske nogice. I kao suhe i svježe. Ukiseljene? Probao bih, zašto ne. Volim ponekad pojest ohlađeno kuhano meso na salatu s octom, pa je malo kiselo.
E, nisam duže vrijeme čuo ovaj izraz - redneck (crveni vrat).
To su ovi farmeri južnjaci, suncem opaljeni. Imaš dodira s njima? Kod njih je prisutan još KKK?
pera84 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 29.12.13 2:44
Slabo je te robe u NY, Max. Ako ti je do takvog drustva, dodji kod mene. Jos uvijek ima krajeva gdje jasu bijele "kukuljice" i gdje "obojena" dusa ne zalazi ni u ludilu. Prije par mjeseci u obliznjem gradicu setali su ulicama i dijelili pamflete.
BEOGRAD Podporučnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 29.12.13 3:09
Max Blitz (citat):
Jedem inače svinjske nogice. I kao suhe i svježe. Ukiseljene? Probao bih, zašto ne. Volim ponekad pojest ohlađeno kuhano meso na salatu s octom, pa je malo kiselo.
E, nisam duže vrijeme čuo ovaj izraz - redneck (crveni vrat).
To su ovi farmeri južnjaci, suncem opaljeni. Imaš dodira s njima? Kod njih je prisutan još KKK?
To je izraz koji se koristi za juznjake. Volim da odlazim na Smoky Mountains, te sam tamo video te specijalitete. Na svakoj benzinskoj pumpi mozes da pokupis kuvani kikiriki u ljusci,przene jabuke i ostale specijalitete. Od svega ja obozavam grits i ne propustam priliku da se najedem. Sto se rasizma tice, Jug se emancipovao u najvecoj meri , mada ima i dalje ekstrema. U tom pogledu, danas je mnogo gori "severozapad", Montana, Wyoming, Idaho.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 29.12.13 3:38
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 31.12.13 3:44
Beograd, imam jednu malu dilemu ipak... Jesu ove haringe što si spominjao i svinjske nogice, baš ukiseljene, znači imaju kiseo okus po octu, ili su zapravo samo konzervirane?
Da nije neka jezična disharmonija?
BEOGRAD Podporučnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 31.12.13 4:02
Max Blitz (citat):
Beograd, imam jednu malu dilemu ipak... Jesu ove haringe što si spominjao i svinjske nogice, baš ukiseljene, znači imaju kiseo okus po octu, ili su zapravo samo konzervirane?
Da nije neka jezična disharmonija?
Haringe koje sam probao su bile ukiseljene. Svinjske nogice nisam probao, ali na teglama pise da su u sircetu.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 31.12.13 4:10
BEOGRAD (citat):
Haringe koje sam probao su bile ukiseljene. Svinjske nogice nisam probao, ali na teglama pise da su u sircetu.
Nisam ništa slično našao kod nas (još). Ne znam da ima konzervirane ribe i mesa u octu.
Neki ovdje vole dodati na usoljene srdele, osim maslinovog ulja i ocat, pa je to onda možda slično tim haringama, ali ja ih jedem samo s uljem.
BEOGRAD Podporučnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 31.12.13 4:41
Tesko ces to naci u HR. Mozda je najbolje da pitas nekoga da ti donsese iz Nemacke ili Poljske. Druga opcija je da nadjes kako se sprema na netu, pa onda napravis sam. [You must be registered and logged in to see this link.]
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 31.12.13 5:02
BEOGRAD (citat):
Tesko ces to naci u HR. Mozda je najbolje da pitas nekoga da ti donsese iz Nemacke ili Poljske. Druga opcija je da nadjes kako se sprema na netu, pa onda napravis sam. [You must be registered and logged in to see this link.]
Sad sam tek skužio o čemu se tu radi! To je jedan oblik mariniranja. Ide ocat! I mi to radimo sa srdelama, može i druga riba, najčešće plava.
Nitko ovdje to ne zove ukiseljavanjem, a konzervirane marinirane ribe ima, ali u malim količinama, ponegdje. Neki privatnici to rade pa stavljaju u staklenke, ali do toga je teško doći, jer nema velike proizvodnje. Okus marinirane ribe nije prvenstveno kiseo, svašta tu ide (i šećer!), pa se okusi prožimaju.
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 31.12.13 16:28
Sutra mi je jedan od teških danba što se tiće jela, ima neka ribetina, krumpir salata, ma neću ni da nabrajam, iz pisanja vidite da se baš i ne pridržavam vjerskih naputaka/uputstava, zato postoji ispovijed, imam svečenika koji je za 20 kg teži od mene pa ima razumijevanja. Što se tiće čuvanja suhomesnatih proizvoda i mesa, a pošto je danas preminuo tovariš Kalašnikov, imam jedan njegov proizvod za svaki slućaj da mrski neprijatelj pokuca na kriva vrata (pušnice i tavana), a i pas je spreman, navečer ga se pušta sa lanca, pa ko voli nek izvoli. (a i onaj PM M53 mada onesposobljen ima efekat kada se sjurim u dvorište)
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 31.12.13 16:34
BEOGRAD (citat):
Dva dana sam je krckao a sutra ima i da se jede....
prijatelju poduzete su sve mjere osiguranja, krvoločni mješanac je sakriven iza objekta, a sa grane vreba krvoločan istrenirani vrabac
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 03.01.14 17:08
Znači radite malo drugačije nego naši Slavonci.Meso za kulen je kod njih drugačije,kvalitetnije,samo crveno meso.A i crijevo za kulen je drugačije,deblje.Ovakovo ko na slici je kulenova seka,znači isto meso samo tanje crijevo da prije sazrije i može u konzumaciju.Zrijanje kulena traje min 6 mjeseci,ovisno o masi.Ali o tome možda nešto progovori naš expert Bojnik,on je tu doma
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme)