FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 31.01.14 2:22
Hvala zemljaku Milutinu na lijepim stihovima. Opjeva me ko Kraljevic Marka.
A sto se tice zenine kutlace, da sijevne ponekad, sijevne. Al' cika Pera se u zivotu drzi jednog pravila: kajem se samo zbog onog sto nisam, nikad sto jesam.
bojnik Poručnik
PV BROJ POSTOVA: : 2745 ČLAN OD: : 2012-11-13 DOB : 59 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 31.01.14 7:31
pera84 (citat):
Uhvatili ste me mangupi na terenu pa nemam vremena ni da se branim. Nije im dosta sto silje patku na meni nego olajavaju pravu-zdravu zenu,nikad je ni sreli nisu. U pravu si, Mikula. Od sad ce Perica kao i ostali kad stavljaju slike: odsijeci glavu, zamazi lice, prekrizi sve podatke...Sto manje to bolje.
pa kada se neće bojnik slušati , što manje podataka to bolje, jerbo ovi napadaju čim žensko vide ko vukovi
bojnik Poručnik
PV BROJ POSTOVA: : 2745 ČLAN OD: : 2012-11-13 DOB : 59 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 02.02.14 12:56
I ako nisam još napisao, Planinsko polje je deo reke Ljubljanice što prolazi kroz Ljubljanu. Zapravo ima više imena pre nego stiže kroz Ljubljanu, A originalni izvor je u Hrvatskoj, pa se poneki put malo izgubi... ali ubrzo iza Ljubljane se izliva u Savu.
_________________ Bata Nidža, zvani Đole, u slobodno vreme iskusni politički radnik
Pero™ Poručnik
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2042 ČLAN OD: : 2012-10-29 LJ, nekad SFRJ
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 22.02.14 2:28
E.... druže E&W Znam ja za izraz Trinaesto prase. Ovde jih ima više od 12!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 22.02.14 4:30
Iz etnografske kuće Rebičina kiša u Klani kod Opatije, koja ima stalni postav. Otvorena je 2006. s ciljem očuvanja narodne baštine. Objekt je izgrađen u starom stilu, u prizemlju je bila konoba, a na katu prostor za obitelj.
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4608 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 22.02.14 5:39
Fino je sve to. Mene zanima kako bi se vecina vas uklopila u zivot kojim su zivjeli nasi stari. Ko bi znao naloziti vatru na ognjistu?I kada se lozi? Prva vatra u kuci,na ognjistu ili u sporetu mora se naloziti obavezno prije podne,radi uroka.Ko je do tada ne nalozi ostaje "gladan i hladan" Nije ona sluzila samo za grejanje i kuhanje.Bila je i meteorology.Ako vatra u kuci "gudi"-pjeva bice padanja,obicno posle sushe. Ako dim iz odzaka ide prema zemlji nailaze kishni dani. Ni slucajno nema zvizdanja oko vatre,prizivash djavole. Vidim dosta posudja za spremanje hrane,narocito za mlijeko. Prvo treba pomusti kravu,ko to zna?I kada je pomuzesh treba da zamocish prst u mlijeko i pomazish kravu,radi uroka,da ne presushi. Znate li napraviti sir,osushiti ga? Povrce,priprema leje u bashti,rasada,ehe. Josh ako ga slucajno posejete za vreme mladog mjeseca,dzaba trud ima da sve istrune ,ili ga pojedu crvi. U cetvrtak ne raditi u povrcu-obice led. Kada umorni iz bashte ili sa njive dodjete kuci ni slucajno da perete odjecu blizu bunara da vam ne pobjegne voda. Kada kopate bunar kopajte tamo gdje ima zove,obavezno izmedju Male i Velike Gospe,tada su najvece sushe,gdje nadjes vodu tada uvijek ce je biti u bunaru.......................................................
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 22.02.14 6:13
Odlutasmo mi debelo s teme, al' samo jednu da dodam. Milutine, da si ostao da zivis u starom kraju, Bog me ubio ako pred tvojom kucom svake nedjelje ne bi bio red zena da im saljevas strave, pises zapise, skidas uroke....
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4608 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 22.02.14 6:21
Hehe,dobro si,neko bi trebao otvoriti temu o selu,obicajima,vjerovanjima,praznovjerima i sl. Znam tehniku saljevanja strave sa mashama i ugarcima,tj zharom-vatrom. Za zapise je najbolji Hodza Klepic iz Piljuzica(kod Plehana),josh uvijek je popularan tamo-lik je pravi.
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
Minolovac Desetar
PV BROJ POSTOVA: : 290 ČLAN OD: : 2013-03-09 DOB : 64 Zagreb
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 01.03.14 8:51
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 06.03.14 14:23
Stazio, kakva je situacija kod tebe po pitanju šparoga?
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
Stazio Major
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 06.03.14 14:27
lacoš (citat):
Stazio, kakva je situacija kod tebe po pitanju šparoga?
Kiša i obaveze, nisam stigao da obiđem teren. Trebalo bi da su počele.
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 06.03.14 14:30
U Dalmaciji su počele.Bere se naveliko.Ako bude sreće sutra ću i ja valjda probati fritaju.
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
Srdjan Radovanov Vodnik
BROJ POSTOVA: : 432 ČLAN OD: : 2013-12-16
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 06.03.14 14:56
Nisam nikada jeo šparoge, voleo bih i to da probam. Pre koji sat sam saznao i za neko povrće, valda, raste u Sremu zove se sremuš, kao mali zeleni listovi, mirisa kao beli luk. Što sam stariji sve manje mesa jedem, tako mi organizam traži, a više čorbice supice i salate, šopska, sira... jaja, krompira... njam njam
Stazio Major
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 06.03.14 15:06
Imaš konzervirane, u tegli, u svakoj boljoj radnji, to su uzgajane i mnogo su deblje, mada to baš nije to ...
Srdjan Radovanov Vodnik
BROJ POSTOVA: : 432 ČLAN OD: : 2013-12-16
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 06.03.14 15:07
Stazio (citat):
Imaš konzervirane, u tegli, u svakoj boljoj radnji, to su uzgajane i mnogo su deblje, mada to baš nije to ...
Da znam da to nije to, od moje kume, njeni su poreklom i živili u Dalmaciji, te su rekli, nije to ni blizu "pravih" šparoga, jel to kao salata il se jede presno, il kao začin neki dodatak... ? Primer, kao slanina ide uz bela luka i sira, primer samo kažem .
dojran Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1335 ČLAN OD: : 2013-01-08 DOB : 61 Zagreb
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 06.03.14 18:28
Srdjan Radovanov (citat):
Stazio (citat):
Da znam da to nije to, od moje kume, njeni su poreklom i živili u Dalmaciji, te su rekli, nije to ni blizu "pravih" šparoga, jel to kao salata il se jede presno, il kao začin neki dodatak... ? Primer, kao slanina ide uz bela luka i sira, primer samo kažem .