FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 13.04.12 11:07
ZAGORAC (citat):
aleksandar obradovic (citat):
E jbg...generacijo......pa ne da sam "poderao" internet,...."ispilio" sam ga,...... ne nadjoh sta je "tandzara".......
Generacijo,pa to ti je M-48
Opaka stvar sa optikom To sam ja zvao puška sa kurblom
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
alexandar Kapetan I klase
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re 13.04.12 12:35
"Vrazja" sprava generale.......ima "kurblu" al' kad zakurbla....
@generacijo.....jel' moze i K98 i M24 u "tandzare"....ja sam M-63.....ne znam
ZAGORAC Kapetan
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 3592 ČLAN OD: : 2012-02-13 DOB : 60
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 13.04.12 13:59
"Vrazja" sprava generale.......ima "kurblu" al' kad zakurbla....
@generacijo.....jel' moze i K98 i M24 u "tandzare"....ja sam M-63.....ne znam
K98 DA ,To je to, M24 NE, ne odgovara izvornoj "mauzerki" i nije po mom ukusu! Mada mi je draga i ona bez optike
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 13.04.12 14:28
Снајперска муниција 7,92 Први партизан, врсте и карактеристике: Надзвучна Почетна брзина 730 m/s Маса зрна 12,85 g Дужина зрна 34 mm Пречник зрна 8,22 mm Подзвучна Почетна брзина 290 m/s Маса зрна 15,6 g Дужина зрна 39,5 mm Пречник зрна 8,17 mm
Ovo je ako mislis na snajpersku pusku zastava M76............od proizvodjaca municije zavisi tezina zrna.....ima ih nekolicina.. Nisi bio "najprecizniji" ZAGORAC....
Zaboravio sam reći da sam M76 prvi put vidio 82"na Orizarju, vršili smo probna gađanja,optika nije bila nešto,mogao si biti relativno precizan do 500 m Bila je jedna jedina i ista je vračena vrag bi ga znao kamo zajedno sa čahurama,metama i dnevnikom Nisam je vidio do 90",imala je bolju optiku(mislim rusku) i imala je plastićni kundak.
Naslov komentara: Re 13.04.12 14:57
Znaci m-24 nije "tandzara".... A M-76 .....u vojsci nisam video, nismo je imali u Crnomelju..
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 13.04.12 16:31
Znaci m-24 nije "tandzara".... A M-76 .....u vojsci nisam video, nismo je imali u Crnomelju..
"Tanđare" su puške porodice "Mauser"(ne poluaotomatske i automatske)
Naslov komentara: Re 13.04.12 17:38
Kada sam rekao K98 i M24......mislio sam na M1924.......ne na SWS........
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 13.04.12 20:02
Generacijo,24 i 1924, nikako nije isto ovu prvu(M24) mislim da proizvodi Izrael,ali nisam siguran Što se tiće ove druge,to je u redu,koliko me služi sječanje sa nastave gađanja bila je "trometka" imala je magacin za samo 3 metka! To je ono što pamtim
Naslov komentara: Re 13.04.12 20:36
Ma dobro , samo se nismo razumeli.......kad pricamo o "tandzarama", odnosno tzv karabinima, M-24 , podrazumeva M-1924, zato sam i stavio sliku......A M24, je vrsta REMINGTONA, Americkog , Odnosno Sniper Weapon System (SWS) , kao sto sam ti vec napisao.....
PS.....ne ljuti se sto sam se malo salio
Naslov komentara: Re 13.04.12 20:42
Inace u vojsci sam bojevo gadjanje imao iz PM-a vec sam pisao.......Ovu nasu m-48 nisam ni video u JNA , duzile su se PAP-ovke , i automatske puske....kako ko.... Inace zanimljivo , sada sam se setio.....Kada sam bio 4.godina u Gimnaziji, imali smo BOJEVO GADJANJE, na vojnom strelistu....i to svi cela generacija.....U okviri predmeta ONO i DSZ......Tada se gadjanje izvodilo sa M-48......Joj al' je bilo polupanih obraza i noseva, pogotovo kod devojaka.....
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 13.04.12 20:44
Ma dobro , samo se nismo razumeli.......kad pricamo o "tandzarama", odnosno tzv karabinima, M-24 , podrazumeva M-1924, zato sam i stavio sliku......A M24, je vrsta REMINGTONA, Americkog , Odnosno Sniper Weapon System (SWS) , kao sto sam ti vec napisao.....
PS.....ne ljuti se sto sam se malo salio
Kakva ljutnja,nimalo ,znaći ameri, a ne Izrael,neznam gdje sam to "pokupio" ,ali u "trometku"sam siguran, to se ne zaboravlja
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 17.04.12 19:17
Vojnik Graničar (citat):
Citat :
ZAGORAC - KARAULA "DRENAK".!!!
Sve je ovisilo o zdravlju i kondiciji pasa. Po PS-u jednom mjesečno se pas vodio veterinaru u Debar na pregled. Pošto je kurir išao jednom tjedno po poštu, obavezno je vodio i psa, pa bi i mimo PS-a navratio do veterinara. Psi su jednom godišnje išli u Ohrid na provjeru sposobnosti i kondicije. To je trajalo 7 dana, tada smo naručili i nove gramofonske ploče jer u Debru nije bio neki izbor. Svakog tko bi došao novi na karaulu,psi su prihvačali sa suzdržanošču.Nakon par dana sve bi bilo u redu.
Graničar Zagorac, ovo je svima promaklo.!!!! Zamima me koje ste ploče kupovali, znam da je svatko od vas imao različite ukuse za glazbu, ali šta si ti slušao i šta se je na karauli naj više slušalo, šta bi vas bacalo u trans, koju je pjesmu "GAVRO" naj više slušao.!!! Žeim iscrpan odgovor.!!!
Slušalo se svašta,narodnjaci,rock,zabavna glazba,jednostavno,sve. Gavro je kao i mi,slušao što je sviralo,ako se nekome i nije nešto sviđalo, pretrpio je. Meni je najdraža bila "singl" Meri Cetinič - "U prolazu"!
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Samo za Graničara Zagorca , pjesma od Meri Cetinić "U prolazu".!!! Ovu pjesmu darujem Graničaru Zagoracu.!!! Da se sjeti te 1982/1983 godine i karaule "DERNAK" u Makedoniji na Jugoslovensko - Albanskoj granici.!!!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 18.04.12 11:45
ODGOVORI ZA "NERONU":
1.Kako sam sve to popamtio? Kad prođeš takvu obuku,pa te onda pošalju na Drenak,jednostavno nemožeš zaboraviti kolko je bilo zajebano! Istina, bilo je i lijepih trenutaka,a njih smo si većinom stvorili sami!
2.U mojoj klasi,na Drenku,nije bilo zagrebčana,čak ni nikog iz okolice Zagreba. Interesantno,nije bilo ni nikog od "guštera",koji su došli dok sam ja bio dolje!
3.Major Jezdić je bio korektan,nije nas "davio" nićim,osim povremenih kontrola.Kad sam se razdužio sa unuformama,javio sam se po knjižicu i potpis,kulturno smo se pozdravili,uz najbolje obostrane želje u civilstvu i službi.(naoružanje i streljivo sam razdužio na karauli) Nikad se "Jezdi"nije desilo, da se ne pozdravi sa granićarem koji odlazi,to su znali svi i zbog toga su ga cijenili.Moglo se desiti da se ne pozdravi,samo ako je bio službeno odsutan! On i Marko Angelovski iz Velesa,bili su jedini od mojih nadređenih vrijedni spomena.
The author of this message was banned from the forum - See the message
nerona Džomba
BROJ POSTOVA: : 152 ČLAN OD: : 2011-07-20
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 18.04.12 16:34
ZAGORAC (citat):
ODGOVORI ZA "NERONU":
1.Kako sam sve to popamtio? Kad prođeš takvu obuku,pa te onda pošalju na Drenak,jednostavno nemožeš zaboraviti kolko je bilo zajebano! Istina, bilo je i lijepih trenutaka,a njih smo si većinom stvorili sami!
2.U mojoj klasi,na Drenku,nije bilo zagrebčana,čak ni nikog iz okolice Zagreba. Interesantno,nije bilo ni nikog od "guštera",koji su došli dok sam ja bio dolje!
3.Major Jezdić je bio korektan,nije nas "davio" nićim,osim povremenih kontrola.Kad sam se razdužio sa unuformama,javio sam se po knjižicu i potpis,kulturno smo se pozdravili,uz najbolje obostrane želje u civilstvu i službi.(naoružanje i streljivo sam razdužio na karauli) Nikad se "Jezdi"nije desilo, da se ne pozdravi sa granićarem koji odlazi,to su znali svi i zbog toga su ga cijenili.Moglo se desiti da se ne pozdravi,samo ako je bio službeno odsutan! On i Marko Angelovski iz Velesa,bili su jedini od mojih nadređenih vrijedni spomena.
Točno!Nije uopće bio loš!Naprotiv! I drugi časnici u Debru(kasarni)!Jedan kapetan Branko(mislim da je bil Makodonac i svršeni pravnik),zastavnik Albanac,vodnik Gocev... bili su kulturni korektn ljudii! Ovdje su valjda živjeli miran život bez stalne prismotre viših časnika pa su mogli biti više ljudi neg na obuci u Bitoli!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 18.04.12 20:05
Naravno,"Gavro" pripada uz spomenutu dvojicu!!!
pelister1 Džomba
BROJ POSTOVA: : 101 ČLAN OD: : 2011-08-02
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 19.04.12 11:22
Zagorac , cestitam ti jubilejnu 15 stranicu za temu "Karaula Drenak" . Nisam ni sanjao da ce jedna karaula podstaci toliki interes , veci i od kasarne Stip.Idemo dalje
Doktor Živago voli ovaj upis
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 19.04.12 12:41
pelister1 (citat):
Zagorac , cestitam ti jubilejnu 15 stranicu za temu "Karaula Drenak" . Nisam ni sanjao da ce jedna karaula podstaci toliki interes , veci i od kasarne Stip.Idemo dalje
Hvala, nije karaula Drenak bila bez razloga najbolja karaula 82" godine. Nisi rekao,jesi li zadovoljan odgovorom što se tiće obuke. Koliko bi tek stranica bilo,da neke "papire" nisam ostavio kod "nerone" na "Debar 83"
pelister1 Džomba
BROJ POSTOVA: : 101 ČLAN OD: : 2011-08-02
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 19.04.12 17:34
Hvala ti za odgovor ,zadovoljan sam.A sto se tice karaule,sigurno imas sta jos pricati o dozivljanjima tamo na planini.Sigurno da je tamo zivot bio dinamicniji nego li da si ostao u kasarni u Veles.
Vojnik Graničar Pukovnik
Mislim da se Graničar ZAGORAC ne smije opustiti nikada a nikada se nije ni opustio, on je prošao specijalnu obuku Graničnih jedinica JNA i spreman je za nove zadatke i da neprijatelja pokori na prvoj crti obrane Jugoslavije tj. na Jugoslavensko - Albanskoj granici.!! Samo da ga podsjetim na borbenu gotovost Karaule "Drenak" .!!! Prvi komentar na Karauli "DRENAK" je ostavila moja malenkost...!!!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 19.04.12 20:02
Znate li,kako se izbjegavalo šišanje na karauli Drenak,osobito pred odlazak na "redovno"??? Osobito me zanima, jesu li to mogli raditi ovi glumci sa slovenskih karaula???
Vojnik Graničar Pukovnik
Znate li,kako se izbjegavalo šišanje na karauli Drenak,osobito pred odlazak na "redovno"??? Osobito me zanima, jesu li to mogli raditi ovi glumci sa slovenskih karaula???
Pa kod mene na karauli "Ceršak" kad bi došao brico iz Mariborskog graničnog odsjeka morali smo svi na šišanje, jedino da kojom slučajnošću odeš u Maribor u ambulantu ili tako nešto.!!! Uglavnom brico je na karauli ostao dok sve nije ošišao i dok se svi nisu vratili sa zasjeda i obilaska granice tj. terena .!!!
Naslov komentara: Re 20.04.12 15:11
Citat :
ZAGORAC Znate li,kako se izbjegavalo šišanje na karauli Drenak,.........?
Koji li je to sistem bio........objasnjavaj generacijo...
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 21.04.12 21:20
Vojnik Graničar (citat):
Citat :
ZAGORAC - KARAULA DRENAK.!!!
Pa kod mene na karauli "Ceršak" kad bi došao brico iz Mariborskog graničnog odsjeka morali smo svi na šišanje, jedino da kojom slučajnošću odeš u Maribor u ambulantu ili tako nešto.!!! Uglavnom brico je na karauli ostao dok sve nije ošišao i dok se svi nisu vratili sa zasjeda i obilaska granice tj. terena .!!!
Postojala su dva termina kad se izbjegavalo,pred odlazak na redovno i pred skidanje,ako si uspio još i između bilo je super. Taktika je bila,izbjegavanje odlaska u Debar kao kurir,ali i da sam išao ,lako sam se izvukao iz Debra neošišan.Uvijek si mogao reći dežurnom ili bilo kome nadređenom da ideš na šišanje kad obaviš sa psom kod veterinara,jer pas je važniji od šišanja i nije nitko tome mogao ptigovoriti. "Brico"je na karaulu dolazio svakih 30-35 dana,uz plaćeno par rundi u "Čardaku" znao sam kad je Drenak na rasporedu,te si sredim rejon 2 do E-27,ali od 8 do 20h,pa ostanem neošišan,na Drenku gospoda iz Debra nisu baš imala neku posebnu volju za zadržavanjem,bili bi do 16h i "magla". Gavro je "kužio",ali nije stvarao ptobleme.
Naslov komentara: Re 21.04.12 21:37
Pa to je klasicna "krivina"...... Niste vi imali vojnika kalibra kao Split.... .........to bi bilo smisljeno.......
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 21.04.12 21:48
Pa to je klasicna "krivina"...... Niste vi imali vojnika kalibra kao Split.... .........to bi bilo smisljeno.......
E,moj generale,kad je trebalo mi smo bili praktićari, a po potrebi i inprovizatori. Mislim da bi se Split uz neke naputke mogao prikljućiti Drenku,možda bi ga malo "proveli"kroz naš poligon i mislim da bi bio u redu.
Naslov komentara: Re 21.04.12 22:07
Vi ste 82. bili najbolja karaula u vasoj Armijskoj oblasti ili....
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 21.04.12 22:26
Vi ste 82. bili najbolja karaula u vasoj Armijskoj oblasti ili....
Što ti misliš generacijo???
Naslov komentara: Re 21.04.12 22:32
Pa ......ja mislim........eeeeej, sad vidim, neka je sa srecom ml.vodnice
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 21.04.12 22:38
Pa ......ja mislim........eeeeej, sad vidim, neka je sa srecom ml.vodnice
Da,izgleda da sam upravo izašao iz Bileće, da me vide oni "moji" križali bi se do besvjesti!!!!
Doktor Živago voli ovaj upis
Naslov komentara: Re 21.04.12 22:46
Pa ja mislim da ste bili najbolji , na nivou..........Armije...
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 21.04.12 23:10
Pa ja mislim da ste bili najbolji , na nivou..........Armije...
Rekli bi u mom kraju: "Ni tvoj vrag bedast!"
Naslov komentara: Re 22.04.12 12:39
A sta se ocenjivalo....?.Odnosno sta je obuhvatalo rangiranje i davanje ocene najbolja karaula.....malo nam priblizi..
Vojnik Graničar Pukovnik
Mlađi vodniče ZAGORAC, čestitke na novom činu MLAĐEG VODNIKA.!!! Da si takav čin imao na karauli "DRENAK" pokorio bi i karaulu "Drenak", Debar, Albaniju, Gavru i Brnju sve odjednom i ne bi ti bilo premca ni kraja.!!!
A što kaže General potpukovnik Aleksandar Obnradović za mene, hm, hm... Bar u JNA imaš vremena za razmišljanje, vojsci svašta pada na pamet, uvijek nešto možeš isplanirati i predvidjeti, a mislim da i Zagorcu to nebi bilo teško nešto smisliti i isplanirati.!!! Ima jedna izreka u narodu koja bi se mogla odnositi na Zagorca pa kaže: "Mogao bi žednoga prevesti preko vode".!!!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 22.04.12 16:21
Vojnik Graničar (citat):
Mlađi vodniče ZAGORAC, čestitke na novom činu MLAĐEG VODNIKA.!!! Da si takav čin imao na karauli "DRENAK" pokorio bi i karaulu "Drenak", Debar, Albaniju, Gavru i Brnju sve odjednom i ne bi ti bilo premca ni kraja.!!!
A što kaže General potpukovnik Aleksandar Obnradović za mene, hm, hm... Bar u JNA imaš vremena za razmišljanje, vojsci svašta pada na pamet, uvijek nešto možeš isplanirati i predvidjeti, a mislim da i Zagorcu to nebi bilo teško nešto smisliti i isplanirati.!!! Ima jedna izreka u narodu koja bi se mogla odnositi na Zagorca pa kaže: "Mogao bi žednoga prevesti preko vode".!!!
Mislim da bi zadnju rečenicu trebao pojasniti. Na što konkretno misliš?
Naslov komentara: Re 23.04.12 15:39
Ja mislim da je to Split .....vise onako
Vojnik Graničar Pukovnik
Mlađi Vodniče - ZAGORAC. Sjetio sam se one tvoje rečenice koju si jednom uputio meni a glasila je ovako.!!!
Citat :
Primjerna vojnićino, koji ti je bio broj osnovnog naoružanja na obuci, a koji na karauli?
I jedno i drugo se može protumačiti na 100 načina. Pa ZAGORAC, uzmi onu verziju koja ti naj više odgovara, he he he he.!!!
Vojnik Graničar: komentar modifikovan dana: 26.04.12 20:44; prepravljeno ukupno 1 puta
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 24.04.12 13:40
Vojnik Graničar (citat):
Citat :
Mlađi Vodniče - ZAGORAC. Sjetio sam se one tvoje rečenice koju su jednom uputio meni a glasila je ovako.!!!
Citat :
Primjerna vojnićino, koji ti je bio broj osnovnog naoružanja na obuci, a koji na karauli?
I jedno i drugo se može protumačiti na 100 načina. Pa ZAGORAC, uzmi onu verziju koja ti naj više odgovara, he he he he.!!!
J.... muhe po tavanu,fakin jedan!
Naslov komentara: Re 27.04.12 15:15
ZAGORAC "di si", bre.........ne odgovori mi na pitanje;......."sta je obuhvatalo rangiranje i davanje ocene najbolja karaula"...... PS......nece brajde pobeci...
Vojnik Graničar Pukovnik
Ehhhhhhhhhhh Ovaj čovjek je biciklom krenuo iz Crne Gore da bi došao u Sarajeva i rekao nešto o tome kako droga uzima živote mladih..... On je imao naj bolju želju i volju ali kad je trebao dati intervju novinarima o tom svome pothvatu, krenulo je sve naopako... I onda se to nije dalo ispraviti......
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 02.05.12 14:29
ZAGORAC "di si", bre.........ne odgovori mi na pitanje;......."sta je obuhvatalo rangiranje i davanje ocene najbolja karaula"...... PS......nece brajde pobeci...
Još sam živ ,malo sam u gužvi na poslu i doma odgovor brzo slijedi!
Naslov komentara: Re 02.05.12 15:35
Karaula je dobila ime po mestu Drenak....a mesto........po cemu od ova dva....
Mislim da po ovome desno,jer u okolici Drenka nisam vidio vinograda,dok je drenovine bilo dosta.Nisam se trudio naći značenje imena "Drenok". Što se tiče ocjenjivanja: -nastava gađanja -rezultati bojevog gađanja -pokazne vježbe -sposobnosti i kondicija pasa -poznavanje svakog dijela rejona(linijska i dubinska staza) -poznavanje situacije u "zaleđu"karaule(potencijalna ugroženost stanovništva i matrijalnih dobara) -kvaliteta i točnost izviješča(dnevnik) -kvalitetna procjena borbene gotovosti,brojnog stanja,vatrene moći karaule sa Albanske strane -poznavanje vojne infrastrukture sa Albanske strane granice(rovovi,bunkeri) -poznavanje šifrovanog oblika komuniciranja patrola,zasjeda i rejonskih stražara sa karaulom -psihofizićke sposobnosti -znanje i praktićno pokazivanje sposobnosti izvedbe svega što se "apsorbiralo"tijekom obuke
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 03.05.12 11:27
Vojnik Graničar (citat):
Citat :
Mlađi Vodniče - ZAGORAC. Sjetio sam se one tvoje rečenice koju si jednom uputio meni a glasila je ovako.!!!
Citat :
Koja je bila procedura kod vas prilikom odlaska na "redovno"? Kad več nečeš odgovoriti na gornje pitanje!
Naslov komentara: Re 03.05.12 16:10
Citat :
ZAGORAC .........Što se tiče ocjenjivanja:.......
Boga mi, stvarno nije mala stvar bila, biti prvi u armijskoj oblasti iz svih ovih disciplina... Svaka cast ZAGORAC
Vojnik Graničar Pukovnik
Mislim da po ovome desno,jer u okolici Drenka nisam vidio vinograda,dok je drenovine bilo dosta.Nisam se trudio naći značenje imena "Drenok". Što se tiče ocjenjivanja: -nastava gađanja -rezultati bojevog gađanja -pokazne vježbe -sposobnosti i kondicija pasa -poznavanje svakog dijela rejona(linijska i dubinska staza) -poznavanje situacije u "zaleđu"karaule(potencijalna ugroženost stanovništva i matrijalnih dobara) -kvaliteta i točnost izviješča(dnevnik) -kvalitetna procjena borbene gotovosti,brojnog stanja,vatrene moći karaule sa Albanske strane -poznavanje vojne infrastrukture sa Albanske strane granice(rovovi,bunkeri) -poznavanje šifrovanog oblika komuniciranja patrola,zasjeda i rejonskih stražara sa karaulom -psihofizićke sposobnosti -znanje i praktićno pokazivanje sposobnosti izvedbe svega što se "apsorbiralo"tijekom obuke
MLAĐI VODNIČE ZAGORAC...!!! Mislim da u ovome gornjem tekstu nešto fali.!!! Svaka kasarna i svaka karaula je to imala na prvome mjestu.. Ne mogu vjerovati da si to zaboravio , a u vezi toga su te tlačili i u kasarni i na karauli svaki dan.... Urednost karaule i prostora oko karaule, čistoča naoružanja i opremne, urednost vojnika i uniforme, međuljudski odnosi na karauli, izvršavanje službenih zadataka, ophođenje prema starješinama...
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 04.05.12 7:10
Vojnik Graničar (citat):
Citat :
ZAGORAC - KARAULA "DRENAK"....!!!
MLAĐI VODNIČE ZAGORAC...!!! Mislim da u ovome gornjem tekstu nešto fali.!!! Svaka kasarna i svaka karaula je to imala na prvome mjestu.. Ne mogu vjerovati da si to zaboravio , a u vezi toga su te tlačili i u kasarni i na karauli svaki dan.... Urednost karaule i prostora oko karaule, čistoča naoružanja i opremne, urednost vojnika i uniforme, međuljudski odnosi na karauli, izvršavanje službenih zadataka, ophođenje prema starješinama...
Spomenuo sam samo bitne stvari,čak je i Gavro političku nastavu održavao u najmanjoj mogučoj mjeri. Urednost karaule i vojske se podrazumijevala kao svakodnevna normalna stvar,ako izuzmemo šišanje. Čistoča naoružanja također,pa te su stvari onda sa nama jednostsvno "srasle",tako je onda bilo!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 04.05.12 9:29
Zaboravio sam spomenuti odnos prema starješinama,još uvijek čekam da se javi netko od mojih pa da veli što se dogodilo kad su došli drugovi iz generalštaba. Što su drugovi potpukovnici i pukovnici doživjeli na Drenku. dotad..
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 04.05.12 9:29
Zaboravio sam spomenuti odnos prema starješinama,još uvijek čekam da se javi netko od mojih pa da veli što se dogodilo kad su došli drugovi iz generalštaba. Što su drugovi potpukovnici i pukovnici doživjeli na Drenku. dotad..
Vojnik Graničar Pukovnik
Ima jedna izreka u narodu koja bi se mogla odnositi na Zagorca pa kaže: "Mogao bi žednoga prevesti preko vode".!!!
Citat :
ZAGORAC - KARAULA "DRENAK"..!! Mislim da bi zadnju rečenicu trebao pojasniti. Na što konkretno misliš?
Pa da i ovu enigmu riješimo.!!!??? Mislim da je ova narodna izreka bila vrlo slikovito kazana.!!! Sposobnost vojnika da u bilo kakvoj nepredviđenoj i zahtjevnoj situaciji kako u karauli tako i na terenu riješi problem na koji je naišao bez nečije pomoći u svoju korist... Kao "ulaziti u kuhinju i pripremati hranu bez znanja kuhara i komandira karaule", "koristiti municiju iz skladišta bez znanja komandira karaule", "izbjegavati šišanje" itd....!!!
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme)