FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 3592 ČLAN OD: : 2012-02-13 DOB : 60
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 18.03.12 20:34
Izgleda da je kod kolege na karauli "Ceršak" bilo zanimljivo što se tiće "inventure" u skladištu namirnica! Mi smo na Drenku to pojednostavili,nešto smo "drmnuli" prilikom istovara i to sakrili u zob i sijeno,a ostalo smo rješavali interventno. Opskrba je vršena jednom mjesečno i tom prilikom je dio eurokrema,sokova i jabuka završio u zobi i sijenu,jer smo imali isti način istovara kao i kod kolega na karauli "Ceršak"! Salame i ostale stvari uzimali smo na način da noču kad dođemo sa rejona uzmemo kuharu ključ od skladišta, uđemo u skladište i uzmemo,najčešče salamu i kobasice,koje smo onda pekli u kuhinji. Mislim da nas je kuhar "kužio",jer kad pečeš salamu ili kobasicu u 4h ujutro,ostaje onaj specifičan miris kojeg je on osjetio u 5h kad je ustao da peče kruh i priprema doručak. Činjenica je bila da mi nismo bili gladni,da nije bilo manjka u skladištu i da je kuhar uvijek imao ključeve od skladišta u desnom džepu hlača koje su bile prebačene preko naslona kreveta(kod nogu). Mi nismo pretjerivali, a on se nije trudio da sakriva ključ,nitko nije ništa govorio i to je tako funkcioniralo.
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Izgleda da je kod kolege na karauli "Ceršak" bilo zanimljivo što se tiće "inventure" u skladištu namirnica! Mi smo na Drenku to pojednostavili,nešto smo "drmnuli" prilikom istovara i to sakrili u zob i sijeno,a ostalo smo rješavali interventno. Opskrba je vršena jednom mjesečno i tom prilikom je dio eurokrema,sokova i jabuka završio u zobi i sijenu,jer smo imali isti način istovara kao i kod kolega na karauli "Ceršak"! Salame i ostale stvari uzimali smo na način da noču kad dođemo sa rejona uzmemo kuharu ključ od skladišta, uđemo u skladište i uzmemo,najčešče salamu i kobasice,koje smo onda pekli u kuhinji. Mislim da nas je kuhar "kužio",jer kad pečeš salamu ili kobasicu u 4h ujutro,ostaje onaj specifičan miris kojeg je on osjetio u 5h kad je ustao da peče kruh i priprema doručak. Činjenica je bila da mi nismo bili gladni,da nije bilo manjka u skladištu i da je kuhar uvijek imao ključeve od skladišta u desnom džepu hlača koje su bile prebačene preko naslona kreveta(kod nogu). Mi nismo pretjerivali, a on se nije trudio da sakriva ključ,nitko nije ništa govorio i to je tako funkcioniralo.
Graničar Zagorac.!? Znaš što me zanima.! Pa zar niste imali neko drugo mjesto za sakrivati hranu nego u "zob i sijeno".!! Mi smo mogli u potkrovlje karaule , mogli smo u vojničke kasete koje nikada nitko nije pregledavao.!!! Još me zanima je li se ikada dogodilo da je do jabuka koje su bile skrivene u sijenu i zobi, prije vas došao konj "Brnjo".. ha ha ha ha ha .!? I na kraju Graničar Zagorac sa moje strane za svoju priču imaš jedan +.!!!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 19.03.12 14:36
Vojnik Graničar (citat):
Graničar Zagorac.!? Znaš što me zanima.! Pa zar niste imali neko drugo mjesto za sakrivati hranu nego u "zob i sijeno".!! Mi smo mogli u potkrovlje karaule , mogli smo u vojničke kasete koje nikada nitko nije pregledavao.!!! Još me zanima je li se ikada dogodilo da je do jabuka koje su bile skrivene u sijenu i zobi, prije vas došao konj "Brnjo".. ha ha ha ha ha .!? I na kraju Graničar Zagorac sa moje strane za svoju priču imaš jedan +.!!!
Kruške i jabuke bile su najbolje kad su se čuvale u zobi i sijenu.Tko nezna prednosti takvog čuvanja neka pita djeda i baku. Osim toga,kontrolu nad "drpanjem"imalo je nas četvoro i to se poštivalo. U kasete nismo stavljali,jer sa Gavrom nikad nisi smio biti opušten. Salama i kobasica uvijek smo uzimali onoliko koliko smo mislili da čemo pojesti,nikad nismo stvarali zalihe. Nismo pretjerivali, "drpali"smo kontrolirano!
Vojnik Graničar Pukovnik
Kruške i jabuke bile su najbolje kad su se čuvale u zobi i sijenu. Tko nezna prednosti takvog čuvanja neka pita djeda i baku. Osim toga, kontrolu nad "drpanjem"imalo je nas četvoro i to se poštivalo. U kasete nismo stavljali,jer sa Gavrom nikad nisi smio biti opušten. Salama i kobasica uvijek smo uzimali onoliko koliko smo mislili da čemo pojesti,nikad nismo stvarali zalihe. Nismo pretjerivali, "drpali"smo kontrolirano!
Daj mi Graničar Zagorac ovo malo razjasni.!!!??? Kaže da je: "kontrolu nad drpanjem imalo nas četvero i to se poštivalo".!? To me zanima , kako vas četvorica, na osnovu čega vas četvorica, je li to bilo nekakvo biranje , neki dogovor, po nekim zaslugama, po povjerenju ili ste imali neki drugi način kako su se privilegirani birali.!!!???
alexandar Kapetan I klase
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re 22.03.12 15:43
Pa verovatno prvenstvo imaju stare kajle.......
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 22.03.12 16:18
aleksandar obradovic (citat):
Pa verovatno prvenstvo imaju stare kajle.......
Točno tako,pa nebi bilo razumno da smo u skladište ulazili tko je kako htio,brzo bi došlo do anarhije i bilo bi glupo da sami sebe zajebemo. Tako kako je bilo,baš je dobro funkcioniralo.Nama je bilo dobro,a nismo pretjerivali i dovodili nikoga u situaciju da mora reagirati. Polako,pametno,smireno i bez posljedica i onda se stvari lako drže pod kontrolom.
Naslov komentara: Re 22.03.12 20:04
Ima tu jos jedna stvar koja mi pade na pamet.......ne secam se cak da smo je i obradjivali na Forumu... To su neka nepisana pravila u vojsci, koja nisu bila PS ali su se znala i funkcionisalo je sve kao sat. Bila su odredjena, ili su odredjivana, ali su ih generacije prihvatale i prenosile isto tako "gusterima"....Sa generacije na generaciju... Mislim da smo mogli i temu o ovome otvoriti.......budite se..
Kemo Specijalac GENERAL POTPUKOVNIK u rezervnom sastavu
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 1139 ČLAN OD: : 2012-03-03 Beograd
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 23.03.12 1:10
u pravu si generale Aleksandre Obradovicu...uspavala nam se vojska...ja ne znam sta je ovo...
stoga...ako vec nisi...otvaram temu nepisana pravila u vojsci u Kantini
Vojnik Graničar Pukovnik
Graničar Zagorac, pokušao sam preko interneta naći slike Albanskih Graničara ali ..............ništa od toga.. Kao da su u zemlju propali.! Daj mi opiši kako oni izgledaju, kakvo su naoružanje nosili, usporedi ih sa JNA vojskom.!!! Još me zanima kako su oni osiguravali granicu, jesu li radili kao i mi ili nešto drugačije, daj ako ti nije problem to mi opiši..!!??
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 28.03.12 10:36
Vojnik Graničar (citat):
ZAGORAC - KARAULA DREANAK.!!!
Graničar Zagorac, pokušao sam preko interneta naći slike Albanskih Graničara ali ..............ništa od toga.. Kao da su u zemlju propali.! Daj mi opiši kako oni izgledaju, kakvo su naoružanje nosili, usporedi ih sa JNA vojskom.!!! Još me zanima kako su oni osiguravali granicu, jesu li radili kao i mi ili nešto drugačije, daj ako ti nije problem to mi opiši..!!??
Nosili su uniforme boje i kroja,poput uniformi domobranskih jedinica iz 2.svjetskog rata. Osobito se to odnosi na kape. Za razliku od nas,nosili su gumene čizme,moglo se na prste izbrojati kolko ih je nosilo kožne. Kožni opasači bez oprtača. Naše patrole, a osobito rejonski stražari obračali su osobitu pažnju na "gustoču"izlazaka na teren i brojno stanje njihovih patrola. Iz svega se dalo zaključiti da im je ukupno brojno stanje do 40 vojnika na karauli,od toga do 3 "aktivna"sa činovima, ostalo ročnici. Od naoružanja do 10 ruskih "špagina",ostalo PAP bez trombolskog nastavka(mislim da su bile kineske),ako su imali PM,najvjerojatnije su ih imali samo za osiguravanje karaule.PM-ove nismo vidjeli da nose na teren. Na terenu su provodili 4-6 sati,slično kao i mi,osim što je patrola do našeg E-27 imala efektivu od 12 sati. Mi smo često kombinirali patrolu i zasjedu,a kod njih smo primjetili da su to često radili sa osmatranjem osobito kod E-24/6 Njihov "mekani pojas"sam več spomenuo ranije.
Naslov komentara: Re 28.03.12 11:36
Gumene cizme.... Jel' TIGAR... Pa da li je bilo ikakvog kontakta, ili su bili onako "drveni"...
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 28.03.12 13:50
Gumene cizme.... Jel' TIGAR... Pa da li je bilo ikakvog kontakta, ili su bili onako "drveni"...
E moj generale, nismo imali prilike dizati im noge ,pa da vidimo što im piše na đonovima. Kontakte smo imali samo u slučaju "BRNJO"!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 29.03.12 7:32
Iskreno,nije ni meni jasno zašto gumene čizme.Ne vjerujem da je tome bio razlog nekakvo siromaštvo vojske,pa i da je, našli bi toliko da imaju za graničare. Svatko želi da dojam prema "van" bude što bolji,pa tako i oni. Očito je bilo nešto drugo u pitanju. Možda zato jer je gumena obuča "tiša"? Ubij me ako znam!
Naslov komentara: Re 29.03.12 11:54
Bog ce ga znati......moze biti da su obavljali i neke zadatke mimo vojnih Moze biti da su i jos nesto radili Logike nema da nisu imali VOJNICKE CIZME.... . Pa bar je bilo rashodovanih po celom svetu....Nije ni meni jasno
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 29.03.12 13:11
Stvarno ne vidim čemu se čudite? Znate i sami kako su živjeli u ono doba neimaštine,političke i trgovačke zatvorenosti..........represije....
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 29.03.12 14:32
purger (citat):
Stvarno ne vidim čemu se čudite? Znate i sami kako su živjeli u ono doba neimaštine,političke i trgovačke zatvorenosti..........represije....
Ima nešto u tome,ali mislim da nije samo to,pa ipak su oni bili na granici i bitan je dojam o protivniku. Mislim da nitko ne želi da u samom startu bude shvačen kao "luzer",ipak je to nekakva vojska!?
Naslov komentara: Re 29.03.12 16:03
Cinjenica je interesantna......ipak su to 80-te godine.... Ali ipak purgerova teza" pije vodu".... Pa i dan danas je vrlo tesko naci neke stvari iz tog vremena,... jedino se bunkeri slikaju .....A cini mi se da je danasnje brojno stanje Albanske armije nesto oko 20.000ljudi.....Vrlo, vrlo specificno ali je gotovo nemoguce nesto vise saznati o tom periodu o kome govorimo....
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 29.03.12 17:10
ZAGORAC (citat):
purger (citat):
Ima nešto u tome,ali mislim da nije samo to,pa ipak su oni bili na granici i bitan je dojam o protivniku. Mislim da nitko ne želi da u samom startu bude shvačen kao "luzer",ipak je to nekakva vojska!?
"Dojam" o protivniku je kao i poslovica da odjelo ne čini čovjeka. Sad da ne nabrajam počevši od partizana,vijetkonga......mislim da im je moral bio jači i bitnijii od "dojma". Ono vrijeme doista je bilo mračno doba Albanije važniji im je bio bunker nego čovjek,kao danas novi i uvezeni poslodavci dobit na prvom mjestu a onda sve ostalo(nije baš za usporedbu ali....). Sjetite se samo prebjega,drug Enver je bio bog da je naredio da hodaju bosi,bosi bi hodali.
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 29.03.12 18:00
Cinjenica je interesantna......ipak su to 80-te godine.... Ali ipak purgerova teza" pije vodu".... Pa i dan danas je vrlo tesko naci neke stvari iz tog vremena,... jedino se bunkeri slikaju .....A cini mi se da je danasnje brojno stanje Albanske armije nesto oko 20.000ljudi.....Vrlo, vrlo specificno ali je gotovo nemoguce nesto vise saznati o tom periodu o kome govorimo....
Kao da su sad tu,dobro sam ih zapamtio,a specifićno je i to da su mi njihove "papovke"ostale u sječanju jer nisu imale trombolski nastavak i sve sam upamtio po tamnim kundacima.
pelister1 Džomba
BROJ POSTOVA: : 101 ČLAN OD: : 2011-08-02
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 29.03.12 18:21
Zagorac,interesuje me dali pre nego sto su te poslali na granicu,si imao neku specijalnu obuku za granicare?I ako si imao u cemu se sastojala i koliko je trajala ?
Naslov komentara: Re 29.03.12 18:46
Pa gde si ti Pelister.... A ti nama objasni malo ovo posto si cini mi se bio protivpozarac Evo ovde smo se "raspravljali" [You must be registered and logged in to see this link.]
Kemo Specijalac GENERAL POTPUKOVNIK u rezervnom sastavu
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 1139 ČLAN OD: : 2012-03-03 Beograd
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 29.03.12 21:38
na ovom linku (filmu) moze se na kratko videti 2 albanska vojnika, granicni prelaz je u pitanju, albansko makedonska granica ...godina 1991, tada su vec poceli da pustaju van zemlje
Naslov komentara: Re 29.03.12 22:22
Citat :
zagorac Kao da su sad tu,dobro sam ih zapamtio,a specifićno je i to da su mi njihove "papovke"ostale u sječanju jer nisu imale trombolski nastavak i sve sam upamtio po tamnim kundacima.
Ovo mi je bilo nepoznato pa sam malo "procackao",i......nadjoh Nasa papovka m59/66je bila kopija ruske sms Simonov a za razliku od ruske imala je dodatak za tromblonske projektile.Isto je zanimljivo da su prvi modeli "nasih " papovki radjeni isto sa prstenom na kraju cevi, ,tek posle kad su videli potrebu za tromblone, produzili su joj cev za 5 cm i dodali tromblonski nisan i tromblonski nastavak. :!:Kao sto sam rekao"izvorna" je ruska verzija a radili smo je mi, zatim, Kinezi, Rumuni,Istocni Nemci, Poljaci,Vijetnamci , Korejanci , i Albanci
Znaci ZAGORAC sve si dobro primetio i zapamtio.Ostalo ti je u secanju, to je to.... E sad ja nadjoh papovke , a ti 'ajde vidi za cizme....
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 30.03.12 8:53
pelister1 (citat):
Zagorac,interesuje me dali pre nego sto su te poslali na granicu,si imao neku specijalnu obuku za granicare?I ako si imao u cemu se sastojala i koliko je trajala ?
Ništa posebno,obuku sam proveo u Velesu,na poligonima "Javorski put" i "Gornje i Donje Orizarje"!Bojeva gađanja iz pješačkog naoružanja su se vršila na Orizarju,posebno se ocjenivalo gađanje sa "šarcem"i to ona dubinska (osobito mete pod kutom). Na Javorskom putu imali smo bacanja ručne bojeve bombe,vježbe sa dinamitom(kapislaM8),postavljanja protu-pješačkih i protu-tenkovskih minskih polja("sistem karo"),protutenkovska borba-iskopaš rov za stoječi stav,dobiješ školsku magnetnu minu, te kad T-55 prolazi iznad tebe,staviš mu minu i ako se nakon toga kod tenka pojavi žuti dim to je to. Za desert je bilo pokretno logorovanje na Krivolaku u trajanju od 21 dan.Tu je bilo odjelenje,pa vod i na kraju četa u napadu sa bojevom municijom,prelaz Bregalnice kod neke svinjogojske farme(noču,u donjem rublju).Mislim da to nijedan pripadnik 2.mtč, 1.mtb.,212.mt.brigade,klasa siječanjska 82"neče zaboraviti. Za kraj kopaš rov za stoječi stav (noču),a ujutru ti puste dijelove 63.iz Niša,pa onda:presjeci, zatvori,potiskuj prema "lažnom" koridoru,opkoli i to je ta protiv-desantna borba.Krajem svibnja i početkom lipnja 82"bila je jebena gužva na Krivolaku. Usput,tamo i natrag,zna se,pješice!Nikad neču zaboraviti ono poslijepodne kad smo se vratili u Veles,prašnjavi,prljavi,neobrijani,a tek oni čudni pogledi i face vojnika koji su gledali naš povratak.Kad smo prošli vešeraj i prostoriju za tuširanje Vampola je naredio:strojevim korakom.
Vojnik Graničar Pukovnik
Za razliku od nas,nosili su gumene čizme, moglo se na prste izbrojati kolko ih je nosilo kožne. Iskreno,nije ni meni jasno zašto gumene čizme. Ne vjerujem da je tome bio razlog nekakvo siromaštvo vojske,pa i da je, našli bi toliko da imaju za graničare. Svatko želi da dojam prema "van" bude što bolji,pa tako i oni. Očito je bilo nešto drugo u pitanju. Možda zato jer je gumena obuča "tiša"? Ubij me ako znam!
Zagorac - Karaula Drenak.!!! Mislim da je ovdje u pitanju jedno vrlo jednostavno objašnjenje zašto su nosili gumene čizme.!! Hrvatska vojska je tek prije mislim jedne godine obzanila da prvi put Hrvatske tvrtke proizvode vojne čizme za Hrvatsku vojsku. :arrow:Ali....... Na kraju te dobre vijesti sljedilo je opet nešto što im nije išlo u prilig.!! Pa kažu, u Hrvatskoj ne postoji niti njedna firma koja može prizvesti donji dio čizme tj. đon te taj dio moramo uvoziti. I tu je odgovor za Albansku enigmu.!!! Ni Albanija pogotovo u ono vrijeme nije sigurno mogla proizvesti vojnu čizmu već je to vjerojatno uvozila. Sad se postavlja pitanje zašto su vojnici nosili gumene čizme. Lakše je bilo za njih iz inozemstva uvesti gumene čizme i sa njima opskrbiti vojsku nego nabaviti vojne čizme. Gumene čizme možeš kupiti u bilo kojoj trgovini i u bilo kojoj zemlju i nitko te neće ništa pitati a vojne ne možeš.! Još ako se netko prema njima odnosio neprijateljski, ili im uveo neki embargo na vojnu opremu, pa ako se uzme da su bili siromašni eto stotionu razloga zašto.!!!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 06.04.12 17:51
Moguče da je tako,vrag bi ga znao! Nešto drugo mene mući,po aktivnostima na karauli "Ceršak"vi ste čuvali Austriju, a ne SFRJ!!!
The author of this message was banned from the forum - See the message
nerona Džomba
BROJ POSTOVA: : 152 ČLAN OD: : 2011-07-20
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 09.04.12 1:02
Svim vojnicima(koji slave) na Drenku i diljem vp6052 Debar želim Sretan Uskrs!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 09.04.12 9:42
nerona (citat):
Svim vojnicima(koji slave) na Drenku i diljem vp6052 Debar želim Sretan Uskrs!
Pridružujem se "neroni"sa malim zakašnjenjem,najljepše želje kompletnom forumu uz ispriku,ali mi je jučer bio preveliki blagdan pa nisam "njuškao" po forumu!
Vojnik Graničar Pukovnik
Moguče da je tako,vrag bi ga znao! Nešto drugo mene mući, po aktivnostima na karauli "Ceršak"vi ste čuvali Austriju, a ne SFRJ!!!
Pa Zagorac, tako ispada.. Austrijanci nisu imali na granici vojsku. Ja njihova vojnika nisam nikada vidio na granici. :arrow:Ali sam zato mislim 3 puta vidio njihove policajce kao patroliraju uz granicu. Oni to gospodski, kada je lijepo vrijeme, kada nema blata, polako hopa cupa prođu uz granicu i o svome poslu. Ja sam ih gledao čak ne bi prošli iz čitavi graničnu crtu već bi skratili i prečicom bi se vratili prema Austriji.!!! Nikada nisu nosili puške već smo pištolje. Samo pogledaju da li je tko micao granična kamenja, da li ima što nova uz graničnu crtu i to je to. Noću nikada niko nije obilazio granicu. A zašto i bi kad mi je deremo 24 sata na dan i za sebe i za njih. A sve je to koštalo Jugoslavij, koštalo i prekoštalo, zato se je zadužila i u boga i u đavla. I što je interesantno svi ilegalni prelasci državne granice su bili iz Jugoslavije u Austriju ja sam doživio samo jedan slučaj da je bilo obrnuto iz Austrije u Jugoslaviju. I to je bilo na način da je jedan stranac mislim da je bio Turčin legalno je prešao preko graničnog prijelaza "Šentilj" u Austriju i jadnik se išao odmoriti u šumu i tako je lutao i zalutao na stranu Jugoslavije. Onda ga priveli na karauli "CERŠAK" , predali policiji, pa ponovno na granični prijelaz pa ponovno u Austriju....!! Čudni su pitu gospodnji.!!! Ili bolje kazano koliko para toliko muzike....
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 09.04.12 19:36
Da mi je tebe malo provuči kroz onih mojih 5 mjeseci i 22 dana!!!
Vojnik Graničar Pukovnik
Uostalom znam što me čeka na obuci, ja sam to prošao, znam što znači skoro godinu dana nespavati noću, smrzavati se u šumi, čekati da ti netko u mraku naiđe.... Pa zašto prvo ne pozoveš nekoga tko ne zna kakav je život Graničnih jedinica JNA bar takvih ima na ovom forumu da malo okuse divljinu državne granice i život na karauli, daleko i od Boga i od ljudi.!!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 10.04.12 20:49
Vojnik Graničar (citat):
Citat :
ZAGORAC - KARAULA DRENAK.!!!
:arrow:Da mi je tebe malo provuči kroz onih mojih 5 mjeseci i 22 dana!!!
Pa Graničar Zagorac, ja sam spreman i ne samo ja već i oni:
Uostalom znam što me čeka na obuci, ja sam to prošao, znam što znači skoro godinu dana nespavati noću, smrzavati se u šumi, čekati da ti netko u mraku naiđe.... Pa zašto prvo ne pozoveš nekoga tko ne zna kakav je život Graničnih jedinica JNA bar takvih ima na ovom forumu da malo okuse divljinu državne granice i život na karauli, daleko i od Boga i od ljudi.!!
Gdje si našao te stare "kuke"? Koga vraga će mi oni koji neznaju,neka čitaju i uće! Koliko grama ima metak za snajper 7,9,ostali da šute,to je pitanje za tebe!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 11.04.12 18:49
Možete reći i ostali,Split ZNA!
nerona Džomba
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 11.04.12 23:43
ZAGORAC (citat):
Vagnul sam ga i teži 13g.star je dosta . a neznam baš dali je dobra ova digitalka kaj imam!
Naslov komentara: Re 11.04.12 23:59
Снајперска муниција 7,92 Први партизан, врсте и карактеристике: Надзвучна Почетна брзина 730 m/s Маса зрна 12,85 g Дужина зрна 34 mm Пречник зрна 8,22 mm Подзвучна Почетна брзина 290 m/s Маса зрна 15,6 g Дужина зрна 39,5 mm Пречник зрна 8,17 mm
Ovo je ako mislis na snajpersku pusku zastava M76............od proizvodjaca municije zavisi tezina zrna.....ima ih nekolicina.. Nisi bio "najprecizniji" ZAGORAC....
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 12.04.12 7:33
Снајперска муниција 7,92 Први партизан, врсте и карактеристике: Надзвучна Почетна брзина 730 m/s Маса зрна 12,85 g Дужина зрна 34 mm Пречник зрна 8,22 mm Подзвучна Почетна брзина 290 m/s Маса зрна 15,6 g Дужина зрна 39,5 mm Пречник зрна 8,17 mm
Ovo je ako mislis na snajpersku pusku zastava M76............od proizvodjaca municije zavisi tezina zrna.....ima ih nekolicina.. Nisi bio "najprecizniji" ZAGORAC....
Nisam mislio da "poderete"internet,več da odgovorite onako kako ste učili na nastavi gađanja,naravno, tko je učio
Naslov komentara: Re 12.04.12 15:40
Cuj........da "poderem" internet... A..... nisam ucio,pretrazio sam NET i sada naucih
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 12.04.12 19:25
Cuj........da "poderem" internet... A..... nisam ucio,pretrazio sam NET i sada naucih
Drugovi vojnici i generali,82" nastava gađanja veli: 9 grama čahura,kapisla i barutno punjenje,a 8 grama zrno sa košuljicom!
Vojnik Graničar Pukovnik
Graničar Zagorac, dok si bio na karauli "Drenak" je si li ikada prešao državnu granicu te ušao iz Jugoslavije u Albaniju.!??? Naravno osim u slučaju "BRNJO".!!!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 12.04.12 21:03
Da,nekoliko puta dalje ništa,ćekam da dođe netko od mojih
Vojnik Graničar Pukovnik
Da,nekoliko puta dalje ništa,ćekam da dođe netko od mojih.
Jesi li prelaženje državne granice između Jugoslavije i Albanije izvodio danju ili noću.!??? Ma sada mi pade na pamet nešto.!!! Zagorac, jeste li vi na području tvoje karaule imali neki znak koji je upozoravao ljude da se približavaju državnoj granici.!???
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 12.04.12 21:22
Vojnik Graničar (citat):
Jesi li prelaženje državne granice između Jugoslavije i Albanije izvodio danju ili noću.!??? Ma sada mi pade na pamet nešto.!!! Zagorac, jeste li vi na području tvoje karaule imali neki znak koji je upozoravao ljude da se približavaju državnoj granici.!???
Noću nikakve table ni znaka nije bilo prije rampe
Vojnik Graničar Pukovnik
Noću nikakve table ni znaka nije bilo prije rampe.
Vidiš na terenu moje karaule Slovenci su postavili znak na kojem piše na Slovenskom jeziku "GRANIČNI POJAS".!!! Spletom okolnosti imam jednu mutnu sliku gdje sam se slikao kod takvog znaka koji je postavljen na naj zapadnijoj strani karaule "Ceršak".. Uskoro ću je objaviti pa taman dobio kritiku od General Potpukovnika A. O. i spreman sam za tad dan, he he he.!!!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 12.04.12 22:18
Vojnik Graničar (citat):
Vidiš na terenu moje karaule Slovenci su postavili znak na kojem piše na Slovenskom jeziku "GRANIČNI POJAS".!!! Spletom okolnosti imam jednu mutnu sliku gdje sam se slikao kod takvog znaka koji je postavljen na naj zapadnijoj strani karaule "Ceršak".. Uskoro ću je objaviti pa taman dobio kritiku od General Potpukovnika A. O. i spreman sam za tad dan, he he he.!!!
Neće tebi general Aco ništa,što ne znaći da ga još koji put nećemo razljutiti.
Vojnik Graničar Pukovnik
Sve je ovisilo o zdravlju i kondiciji pasa. Po PS-u jednom mjesečno se pas vodio veterinaru u Debar na pregled. Pošto je kurir išao jednom tjedno po poštu, obavezno je vodio i psa, pa bi i mimo PS-a navratio do veterinara. Psi su jednom godišnje išli u Ohrid na provjeru sposobnosti i kondicije. To je trajalo 7 dana, tada smo naručili i nove gramofonske ploče jer u Debru nije bio neki izbor. Svakog tko bi došao novi na karaulu,psi su prihvačali sa suzdržanošču.Nakon par dana sve bi bilo u redu.
Graničar Zagorac, ovo je svima promaklo.!!!! Zamima me koje ste ploče kupovali, znam da je svatko od vas imao različite ukuse za glazbu, ali šta si ti slušao i šta se je na karauli naj više slušalo, šta bi vas bacalo u trans, koju je pjesmu "GAVRO" naj više slušao.!!! Žeim iscrpan odgovor.!!!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 12.04.12 22:52
nerona (citat):
ZAGORAC (citat):
Vagnul sam ga i teži 13g.star je dosta . a neznam baš dali je dobra ova digitalka kaj imam!
nerona,taj metak je od "tanđare"(valjda ju imaš doma) vidi odgovor nakon "deranja" interneta!
Naslov komentara: Re 12.04.12 23:32
E jbg...generacijo......pa ne da sam "poderao" internet,...."ispilio" sam ga,...... ne nadjoh sta je "tandzara".......
nerona Džomba
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 12.04.12 23:57
ZAGORAC (citat):
nerona (citat):
ZAGORAC (citat):
nerona,taj metak je od "tanđare"(valjda ju imaš doma) vidi odgovor nakon "deranja" interneta!
To je suvenir! Kaj bi mi oružje doma kad sam uvjereni pacifist!Tko bi znal kaj ti tražiš?
Neg gdje ste vi sa Drenka imali bojevo gađanje! Gore na brdu iznad Debra ili tamo negdje prema Peškopeji?
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 13.04.12 7:43
E jbg...generacijo......pa ne da sam "poderao" internet,...."ispilio" sam ga,...... ne nadjoh sta je "tandzara".......
Generacijo,pa to ti je M-48
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 13.04.12 7:49
nerona (citat):
To je suvenir! Kaj bi mi oružje doma kad sam uvjereni pacifist!Tko bi znal kaj ti tražiš?
Neg gdje ste vi sa Drenka imali bojevo gađanje! Gore na brdu iznad Debra ili tamo negdje prema Peškopeji?
Jako dobar i upotrebljiv suvenir Bojevo gađanje vršili smo na našem poligonu između karaule i pumpne stanice za vodu Debar nam je bio predaleko
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme)