FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Svakom prema zasluzi. Imali smo stvarno dobre uvjete na karauli, vjerojatno je to bila kompenzacija za udaljenost i teren. Svatko tko je bio na toj karauli u ono vrijeme može to potvrditi, samo što se baš ne javljaju.
Bilo je kako je bilo, sve je to sada iza nas, ispred nas je samo F.B.P.N. JNA.!!
Hajdemo dalje, nisi mi rekao je li na vašem području bilo ilegalnih prelazaka državne granice, je li se više bježalo iz Jugoslavije ili se je ulazilo u Jugoslaviju.!???
ZAGORAC Kapetan
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 3592 ČLAN OD: : 2012-02-13 DOB : 60
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 29.02.12 12:05
U ono vrijeme nije nikome padalo na pamet da bježi iz "JUGE" u Albaniju, pa oni su stvarno loše živjeli. Sa njihove strane orao se "mekani pojas" i granicu su dobro držali pod kontrolom tako da na našem području nije bilo nepodopština te vrste.
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
U ono vrijeme nije nikome padalo na pamet da bježi iz "JUGE" u Albaniju, pa oni su stvarno loše živjeli. Sa njihove strane orao se "mekani pojas" i granicu su dobro držali pod kontrolom tako da na našem području nije bilo nepodopština te vrste.
Kad si već to spomenio "oranje mekanoga pojasa".!? Je su li to orali traktorima i je li od toga bilo bar neke koristi ili je to bilo bože žali para i truda.!!!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 29.02.12 12:22
Vojnik Graničar (citat):
Citat :
Graničar Zagorac.!!!
Kad si već to spomenio "oranje mekanoga pojasa".!? Je su li to orali traktorima i je li od toga bilo bar neke koristi ili je to bilo bože žali para i truda.!!!
Ja nisam vidio čime oru,ali gdje je god teren dozvoljavao bilo je izorano. Možda su oranje vidjeli drugi dok su bili u ophodnji, vjerojatno jesu. Da mi je sad knjiga dnevnih zapovjedi i dežurstva!
The author of this message was banned from the forum - See the message
nerona Džomba
BROJ POSTOVA: : 152 ČLAN OD: : 2011-07-20
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 29.02.12 12:59
ZAGORAC (citat):
Vojnik Graničar (citat):
Citat :
Graničar Zagorac.!!!
Ja nisam vidio čime oru,ali gdje je god teren dozvoljavao bilo je izorano. Možda su oranje vidjeli drugi dok su bili u ophodnji, vjerojatno jesu. Da mi je sad knjiga dnevnih zapovjedi i dežurstva!
Orali su ...ono kaj smo mi vidjeli uglavnom drvenim plugom kojeg su vukle krave ili volovi?? Jen put se pojavio neki prastari traktor od prije dr.svj. rata!!Znalo se dogoditi da smo bili u ophodnji a sa druge strane veća grupa radnika radi na njivama(kod njih je i tada bilo zadrugarsvo Stanjinističkog tipa)..radnici bi prekinuli posel i pjevali Albanske revolucionarne pjesme sve dok mi nismo prošli dalje !!
Vojnik Graničar Pukovnik
Orali su ...ono kaj smo mi vidjeli uglavnom drvenim plugom kojeg su vukle krave ili volovi?? Jen put se pojavio neki prastari traktor od prije dr.svj. rata!! Znalo se dogoditi da smo bili u ophodnji a sa druge strane veća grupa radnika radi na njivama(kod njih je i tada bilo zadrugarsvo Stanjinističkog tipa)..radnici bi prekinuli posel i pjevali Albanske revolucionarne pjesme sve dok mi nismo prošli dalje !!
Nerone, opet se vračamo na početak, koja je bila svrha "oranje mekanoga pojasa". To me zanima, je su li od toga oni imali koristi ili nisu.!!!???
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 29.02.12 13:34
Vojnik Graničar (citat):
Citat :
Neron.!!!
Orali su ...ono kaj smo mi vidjeli uglavnom drvenim plugom kojeg su vukle krave ili volovi?? Jen put se pojavio neki prastari traktor od prije dr.svj. rata!! Znalo se dogoditi da smo bili u ophodnji a sa druge strane veća grupa radnika radi na njivama(kod njih je i tada bilo zadrugarsvo Stanjinističkog tipa)..radnici bi prekinuli posel i pjevali Albanske revolucionarne pjesme sve dok mi nismo prošli dalje !!
Nerone, opet se vračamo na početak, koja je bila svrha "oranje mekanoga pojasa". To me zanima, je su li od toga oni imali koristi ili nisu.!!!???
Kakav si ti bio graničar a neznaš svrhu "mekanog pojasa"?
Vojnik Graničar Pukovnik
Pa Graničar Zagorac, kod mene na karauli "Ceršak" toga "oranja mekanoga pojasa"nije bilo, prvi put to čujem od tebe, zato te i pitam.!?
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 29.02.12 13:45
Vojnik Graničar (citat):
Citat :
Graničar Zagorac.!!!
Pa Graničar Zagorac, kod mene na karauli "Ceršak" toga "oranja mekanoga pojasa"nije bilo, prvi put to čujem od tebe, zato te i pitam.!?
Daj za promjenu malo razmisli,tamo gdje radiš imaš vremena. General iz Loznice prati situaciju. Što ne pitaš nega? Generali moraju znati!
nerona Džomba
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 29.02.12 14:09
Vojnik Graničar (citat):
Citat :
Neron.!!!
Kaj koja je svrha?
Pa bili su gladni čovječe!!Dobro se sjećam granice posred rijeke Crni Drim i malog polja i brežuljaka iza njega prek rijeke.Sve je bilo uredno obrađeno.Izgledalo je kao Austrija!!Bilo je lepo za vidjeti! Apsurd je da su sve to uspijevali bez ikakve agro mehanizacije.Sam vrijedne ruke tih bijednih ljudi i pokoja konjska ili kravlja snaga.
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 01.03.12 7:20
"Mekani pojas"prvenstveno su orali iz razloga uočavanja tragova."Mekani pojas" bio je izoran u širini 12-15 metara,a nalazio se unutar granićnog pojasa koji je kod nas bio u dubini 100 m, vjerojatno je i kod njih bilo slićno.
alexandar Kapetan I klase
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: re 01.03.12 9:40
Citat :
zagorac ........General iz Loznice prati situaciju. Što ne pitaš nega? Generali moraju znati!
Hmmm.......Ovo moram citati svaki dan....koliko je dobro
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 01.03.12 9:52
aleksandar obradovic (citat):
Citat :
zagorac ........General iz Loznice prati situaciju. Što ne pitaš nega? Generali moraju znati!
Hmmm.......Ovo moram citati svaki dan....koliko je dobro
Generali, ko generali, imaju profesionalnu deformaciju maltretiranja vojske.
Naslov komentara: Re 01.03.12 10:17
'Ajde "generacijo"ne zezaj ......pricamo, caskamo, jel' problem kada se ukljucim u razgovor
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 01.03.12 10:25
'Ajde "generacijo"ne zezaj ......pricamo, caskamo, jel' problem kada se ukljucim u razgovor
Baš nikakav, dapače! Samo ti daj!
Vojnik Graničar Pukovnik
"Mekani pojas"prvenstveno su orali iz razloga uočavanja tragova. "Mekani pojas" bio je izoran u širini 12-15 metara,a nalazio se unutar granićnog pojasa koji je kod nas bio u dubini 100 m, vjerojatno je i kod njih bilo slićno.
Graničar Zagorac.!! To me je zanimalo, ovo je pravi odgovor očito je da me "NERONA" nije razumio već on meni odgovara o poljoprivredi i kakva je bila glad u Albaniji. Znam je da je kod njih bilo loše, da je kod njih bilo kao u Rumunjskoj za vrijeme predsjednika Nicolae Ceauşescu kada je tjerao vojsku da sa tenkovima oru zemlju.!!! Tada je u poljoprivredi ma zamisli slučajnosti njegovo rodno selo bilo naj bolje u poljoprivredi.!!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 01.03.12 11:26
Naučit ču ja tebe svašta. Nešto je u zadnje vrijeme "gužva" oko nas.
Naslov komentara: Re 01.03.12 11:32
Nikakva guzva samo zanimljiva prica......
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 01.03.12 11:41
Nikakva guzva samo zanimljiva prica......
A znaš li generale kako se krala municija na karauli?
Naslov komentara: Re 01.03.12 11:47
Voleo bi da znam......hajde da cujemo Mora da je bio neki "sistem"...
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 01.03.12 12:02
Voleo bi da znam......hajde da cujemo Mora da je bio neki "sistem"...
-Gavro je bio na karauli svaka 24h. -Ključ i pečat skladišta municije u vrijeme njegova izbivanja dužio je dežurni karaule. -Otpečatiš, oključaš, otvoriš drveni sanduk u kojem je u visini 3 reda u papirnim kutijama složena municija, digneš 2 reda, uzmeš kutiju na dnu, na krajeve susjednih kutija staviš dvije "letvice" od gloga koje si bajonetom stanjio poput štapiča od sladoleda. -Zatvoriš, zaključaš, zapečatiš i to je to.
Naslov komentara: Re 01.03.12 12:13
Eeee, pa to je bilo jednostavno....Verujem da je Gavro to znao A ti Splite, jeli kod tebe bilo nesto slicno. I salu na stranu, ipak je pored, neke uslovno receno "slobode" na karaulama bilo odgovorno sluziti....Ipak nije sala kada je PS u pitanju a moze da iskrsne svasta.Nisam jos cuo da ste spominjali ili napisali nesto o "ekscesnim" situacijama....Ili ako ih nije bilo da ste bar culi neku vojnicku pricu
nerona Džomba
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 01.03.12 12:27
ZAGORAC (citat):
Vojnik Graničar (citat):
Citat :
Graničar Zagorac.!!!
:arrow:Kakav si ti bio graničar a neznaš svrhu "mekanog pojasa"?
:arrow:Pa Graničar Zagorac, kod mene na karauli "Ceršak" toga "oranja mekanoga pojasa"nije bilo, prvi put to čujem od tebe, zato te i pitam.!?
Daj za promjenu malo razmisli,tamo gdje radiš imaš vremena. General iz Loznice prati situaciju. Što ne pitaš nega? Generali moraju znati!
Si zaboravil kak se ,,general,,iz Loznice povlačil pred jednim vojnikom koji je bil pod ,,dejstvom,,alkohola!!Napustil je položaj(pistu)i zbrisal u komandu!!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 01.03.12 12:30
Eeee, pa to je bilo jednostavno....Verujem da je Gavro to znao A ti Splite, jeli kod tebe bilo nesto slicno. I salu na stranu, ipak je pored, neke uslovno receno "slobode" na karaulama bilo odgovorno sluziti....Ipak nije sala kada je PS u pitanju a moze da iskrsne svasta.Nisam jos cuo da ste spominjali ili napisali nesto o "ekscesnim" situacijama....Ili ako ih nije bilo da ste bar culi neku vojnicku pricu
Dali je Gavro znao? Mislim da ne. Istina, krađa municije nije šala, ali to nisu radili svi, osobito ne "fazani". O odgovornosti nas sa "devetke" najbolje bi mogli govoriti oni koji su dolazili u kontrolu i oni koji su nas 82" proglasili najboljom karaulom. Da se barem javi netko od "mojih" pa da veli što smo dobili kao najbolja karaula, da potvrdi tko je bio iz generalštaba 82" na Drenku. Bili smo "fakini",ali obaveze su bile "zakon"!
Naslov komentara: Re 01.03.12 13:12
Citat :
Nerona ....Si zaboravil kak se ,,general,,iz Loznice povlačil pred jednim vojnikom koji je bil pod ,,dejstvom,,alkohola!!Napustil je položaj(pistu)i zbrisal u komandu!!
Bez'te noge.beganovamajka nece zaplakati...
Vojnik Graničar Pukovnik
Pogledaj što sam našao na internetu za Jugoslovensko - Albansku granicu.!!!
ODNOSI IZMEĐU ALBANIJE i SFRJ-a.!!!
Spomenik albanskim partizanima u Tirani Jugoslavija je bila prva zemlja, članica antihitlerovske koalicije, koja je priznala vladu Narodne Republike Albanije, još aprila 1945. godine i sa njom uspostavila diplomatske odnose. Zalagala se da se Albaniji prizna status savezničke zemlje i po tom osnovu da uživa sva prava koja joj pripadaju. Jugoslovenska vlada je prihvatila molbu Albanije i zastupala i štitila njene interese u 16 evropskih zemalja, preko svojih diplomatskih i konzularnih predstavništava.
Nakon izuzetno prijateljske saradnje dve zemlje, posle Rezolucije Informbiroa, juna 1948. godine, dolazi do iznenadnog i naglog zaokreta u međudržavnim odnosima. Albanija je samo jedan dan posle usvajanja Rezolucije jednostrano raskinula čak 27 bilateralnih ugovora, sporazuma i aranžmana. Odmah potom je zatražila da svi jugoslovenski stručnjaci, savetnici i specijalisti napuste Albaniju u roku od 48 časova. Počela je organizovana kampanja protiv FNRJ u kojoj su učestvovala štampa, radio, partijski i državni organi na čelu sa najodgovornijim albanskim rukovodiocima. O toj i takvoj aktivnosti Albanije, Jugoslavija je 1961. godine pripremila Belu knjigu i prezentovala je Ujedinjenim nacijama.
U periodu od 1948. do 1958. godine organizovano je 649 pograničnih incidenata ili drugih diverzantskih i subverzivnih akcija protiv Jugoslavije. Intenzitet je bio najjači 1949, 1950. i 1951. godine. Na jugoslovensko-albanskoj granici su u periodu između 1948. i 1954. godine ubijena 12 i ranjena 22 jugoslovenska graničara. U 1960. godini izdata su čak 21 zvanična saopštenja u kojima se napada Jugoslavija. Na radiju ili u štampi 1959. i 1960. godine objavljeno je 486 članaka, komentara, predavanja sa antijugoslovenskim sadržajem.
Pa tebi doli i nije bilo baš divno kako ti to meni opisuješ a rekao si mi ovako.!!
Citat :
Graničar Zagorac.!
Citat :
Imali smo stvarno dobre uvjete na karauli, vjerojatno je to bila kompenzacija za udaljenost i teren. Svatko tko je bio na toj karauli u ono vrijeme može to potvrditi, samo što se baš ne javljaju.
Zato se i imali takve uvjete Graničar Zagorac, nitko nije volio imati takve susjede i sa njima imati posla.!!!
nerona Džomba
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 02.03.12 0:04
Graničar!!
Naravno da je i u naše vrijeme bilo tamo stanovite opasnosti(1983g.) čak i lagane napetosti .. Hoće li se nedavni sukob(1981) sa Kosova možda obnoviti i proširiti na nas i kaj će biti, a onda smo prvi na udaru??
Mi onda nismo bili pretjerano otvoreni zapadu.niti se moglo reći da nam cvijeta demokracija i sloboda kao tamo..ali smo svi kroz otkškrinuti prozor koliko toliko živjeli zapadni stil života dok su oni bili totalno potlačeni i izmanipulirani!!Nešto kao danas sj. Koreja!!Tako da nama tamo baš i nije bilo lagano kako se to danas čini!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 02.03.12 7:43
Moj Splite, ja sam rekao i to je točno da smo imali vrhunske uvjete na karauli. Spomenuti uvjeti i stanje na terenu su dvije različite stvari. Na našim rejonima su bile ruševine dviju napuštenih karaula iz vremena KNOJ-a. Na rejonu 2 u blizini E-26 bilo je mjesto koje se zvalo "desetarov grob", tu nam je bilo zasjedno mjesto i bilo je malo južnije od napuštene karaule. Na tom je mjestu ubijen desetar KNOJ-a.
Vojnik Graničar Pukovnik
Albanija već desetljećima nosi naziv "zemlje bunkera", još iz vremena komunističke diktature. Na svakog četvrtog Albanca dolazi po jedan bunker.
Prema naređenju komunističkog diktatora Envera Hodže od 1960. do 1985. godine izgrađeno je 750.000 bunkera kako bi se zemlja mogla obraniti od kapitalističke invazije sa Zapada. U njihovom podizanju praktično su susdjelovali svi građani. Sada se nameće dilema što s bunkerima: uništiti ih ili ih sačuvati, iako su s ulaskom Albanije u NATO izgubili svoj obrambeni značaj. Ti bunkeri građeni su da budu jaki i mobilni, tako da se mogu kranom ili helikopterom postavljati u rupe. Prototip tog bunkera napravljen je 1950-tih godina. Poznata je priča kako je nekadašnji vrhovni vođa Enver Hodža naredio inženjeru koji je gradio bunkere da uđe u jedan od njih, a onda je dao da se ispali tenkovska granata na bunker da vi vidio da li je dobro izrađen, ali inženjer u bunkeru je preživio. Hodža je umro 1985. godine, a bunkeri su još tu, na svakom koraku.
Graničar Zagorac.!!!!
Znaš što me zanima.!? Kad si ti bio dolje na granici sa Albanijom, je li na području tvoje karaule bilo bunkera sa Albanske strane granice i koliko. Jesu li se ti bunkeri tada koristili od strane njihove vojske ili su bili zapušteni. Jesmo li mi na strani Jugoslavije imali bunkere kao neka vrsta potumjere.
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 02.03.12 19:12
Bilo ih je puno, iskreno nisam brojao.Bili su u dubini 4-5 km.Mi na našoj strani nismo imali bunkere. Što se tiče inžinjera koji je preživio pogodak tenkovske granate u bunker što je navedeno u citatu, to su priče za one koji neznaju što je izravni pogodak iz tenka.
Vojnik Graničar Pukovnik
"Mekani pojas"prvenstveno su orali iz razloga uočavanja tragova. "Mekani pojas" bio je izoran u širini 12-15 metara,a nalazio se unutar granićnog pojasa koji je kod nas bio u dubini 100 m, vjerojatno je i kod njih bilo slićno.
Graničar Zagorac, sa tvojim odgovorima dolazi još 100 pitanja i potpitanja a i komentara.!!!
Ja ne znam koja je tu svrha svega toga , ostavio neko tragove na tom uzoranom 15-metarskom području ili ne ako je netko prešao granicu, on je otišao niko ga više ne može zaustaviti i vratiti nazad .!! Je da se vidi odkuda je došao i gdje je otišao (po pravcu stopala), ali palo mi je na pamet a šta ako taj netko hoda unatrag , ti misliš da je netko ušao u državu a u stvari netko je izišao iz države , opet tu bi bila ona narodna izreka: "Uzalud vam trud svirači", bože žali para i truda.!!!
Kaplar M Stariji Vodnik
BROJ POSTOVA: : 657 ČLAN OD: : 2010-11-06 DOB : 59 Belgrade
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 04.03.12 17:08
E, sada Albanci neka prave tenkove, a spremne kupole ih cekaju za montazu... Ovi bunkeri im mogu taman toliko posluziti.
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Karaula Drenak 04.03.12 17:14
Vojnik Graničar (citat):
Citat :
Graničar Zagorac.!!!
Graničar Zagorac, sa tvojim odgovorima dolazi još 100 pitanja i potpitanja a i komentara.!!!
Ja ne znam koja je tu svrha svega toga , ostavio neko tragove na tom uzoranom 15-metarskom području ili ne ako je netko prešao granicu, on je otišao niko ga više ne može zaustaviti i vratiti nazad .!! Je da se vidi odkuda je došao i gdje je otišao (po pravcu stopala), ali palo mi je na pamet a šta ako taj netko hoda unatrag , ti misliš da je netko ušao u državu a u stvari netko je izišao iz države , opet tu bi bila ona narodna izreka: "Uzalud vam trud svirači", bože žali para i truda.!!!
Odgovor je u tvojem komentaru od 01. ožujka.
Vojnik Graničar Pukovnik
Znam Graničar Zagorac, ali ti nisam komentirao ovo hodanje unatrag, daje ljudima totalno drugačiju sliku , nisi siguran više gdje je netko otišao, je li izišao ili je ušao.!!! A toliko truda uloženoga nizašto..!!!!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 05.03.12 7:25
Vojnik Graničar (citat):
Citat :
Graničar Zagorac.!!!
Odgovor je u tvojem komentaru od 01. ožujka.
Znam Graničar Zagorac, ali ti nisam komentirao ovo hodanje unatrag, daje ljudima totalno drugačiju sliku , nisi siguran više gdje je netko otišao, je li izišao ili je ušao.!!! A toliko truda uloženoga nizašto..!!!!
To su bila njihova pravila, pa tako i njihov problem!
Vojnik Graničar Pukovnik
-Gavro je bio na karauli svaka 24h. -Ključ i pečat skladišta municije u vrijeme njegova izbivanja dužio je dežurni karaule. -Otpečatiš, oključaš, otvoriš drveni sanduk u kojem je u visini 3 reda u papirnim kutijama složena municija, digneš 2 reda, uzmeš kutiju na dnu, na krajeve susjednih kutija staviš dvije "letvice" od gloga koje si bajonetom stanjio poput štapiča od sladoleda. -Zatvoriš, zaključaš, zapečatiš i to je to.
Nisam rekao ništa o ovome.!!! Krađa municije u JNA.!!! To je jebena stvar, da se blago izrazin. Tko je to uspio u ono vrijeme svaka mu čast i na domišljatosti i na hrabrosti. Sa tim se igrati trebao si znati i smjeti. Svaka karaula na Jugoslavenskoj granici kad na njoj nije bio komandir karaule morala je ključeve skladišta držati kod dežurnog karaule ili kod skladištara. Da vojska u slučaju bilo kakvog napada ima pristup oružju, municiji i elsplozivu 24 sata na dan. Mogli smo ući u skladište i uzeti ali nije bilo potrebe.!!!! Kod mene na Karauli "Ceršak" V.P. 5457 - Mariborski granični odsjek - 1988 -1989 godina, po pitanju krađe municije, nabavke municije, bar to nije bio problem. Uvijek smo imali metaka i viška.!!! Kako smo dolazili do municije.!? Jednostavno, preko našega zapadnoga terena često je bilo ilegalnih prelazaka državne granice. I tu je ključ za taj problem. Kad bi god nekoga uhvatili ispalili bi 5 metaka a prijaviš da si ispalio 10, ispališ 10 a prijaviš da si ispalio 15.!!! I tako smo dolazili do municije na "legalan" način municiju nam je "legalno" davao komandira karaule zastavnik prve klese Spasković Radoje.!! >>>>Spaskoviću Radoje Bog te blagoslovio, ma gdje god bio tvoj vječni Vojnik Graničar.!!! Imali smo toliko municije da nismo znali što da sa njom radimo, čak smo nagovarali kuhara na karauli da bi li nam ispekao srnu ako je ulovimo na terenu ali nikada nije pristao jer ga je bilo strah da mu ne dođe netko u kontrolu iz Mariborskog graničnog odsjeka.!!! I kada sam se skinuo iz JNA sa sobom sam kući ponio nekoliko metaka za uspomenu.!!!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 05.03.12 13:34
Kod nas se nije pucalo samo tako, što smo uhvatili, uhvatili smo na "STOJ" ili iz zasjede, ali su to bili lovci i stanovnici sela Drenak i Modrić koji su se malo "zaigrali". Točno se znalo kad se puca i na koga. Mogao si opravdati onoliko metaka koliko si vratio praznih čahura. U slučaju da je bilo nešto "živahnije" vjerujem da te nitko nebi pitao za čahure.
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8060 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Karaula Drenak 82/83 05.03.12 22:09
ko kod da je presao iz YU u Albaniju kupio je sebi kartu bez povratka u najboljem slucaju je vracen posle 10 do 20 godina provedenih u zatvorima Albanije. koje iz Albanije uspeo da pobegne tamo se nikad nije vracao.jedan deo je dobijao dozvolu dase nastani u YU a drugi su registrovani kao izbeglice i preko UN dobijali azil u trecim zemljama. bunkeri su korisceni i 1999 u napadi na SRJ regularne vojske Albanije I Atlanske brigade.
SherifMCloud Gušter
BROJ POSTOVA: : 9 ČLAN OD: : 2012-03-05
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 05.03.12 22:32
Pozdrav granicarima sa Drenka. Ja sam sluzio 1977. godine. Mi smo komandiru karaule Angelovski Bogdanu i nadenuli ime Gavrilo. Vidim da je kasnije skraceno u Gavro. Negde sam procitao da je Bogdan otisao sa nase karaule, cini se u Bitolu. Mi smo tada lozili svuda drva (nismo imali centralno grejanje), a preko leta ni vodu u karauli. Kada si hteo da se okupas, morao si Brnju povesti na izvor i doneti vodu u kantama. Za vreme moje sluzbe smo imali dva psa (Car i Rex). Car je bio mnogo pametniji od Rex-a ali je imao 7 godina. Jedan je od retkih koji je otisao u penziju a nije uspavan. Ja sam sinoc preko neta slucajno nasao ovaj forum. Drago mi je da se podsetim karaule i vojnickih dana.
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8060 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Karaula Drenak 82/83 05.03.12 22:57
Nakon izuzetno prijateljske saradnje dve zemlje, posle Rezolucije Informbiroa, juna 1948. godine, dolazi do iznenadnog i naglog zaokreta/ nije samo rezolucija informbiroa u pitanju vec i osnivanje prizrenske lige od strane komunista albanaca sa KIM U kojoj se oni zalazu za ujedinjenje KIM I ALBANIJE.ovu odluku su kasnije komunisti albanci pravdali da nisu znali da oni pripadaju KPJ vec KP Albanije.
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 05.03.12 22:59
Dobrodošao Sherif
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 06.03.12 7:50
SherifMCloud (citat):
Pozdrav granicarima sa Drenka. Ja sam sluzio 1977. godine. Mi smo komandiru karaule Angelovski Bogdanu i nadenuli ime Gavrilo. Vidim da je kasnije skraceno u Gavro. Negde sam procitao da je Bogdan otisao sa nase karaule, cini se u Bitolu. Mi smo tada lozili svuda drva (nismo imali centralno grejanje), a preko leta ni vodu u karauli. Kada si hteo da se okupas, morao si Brnju povesti na izvor i doneti vodu u kantama. Za vreme moje sluzbe smo imali dva psa (Car i Rex). Car je bio mnogo pametniji od Rex-a ali je imao 7 godina. Jedan je od retkih koji je otisao u penziju a nije uspavan. Ja sam sinoc preko neta slucajno nasao ovaj forum. Drago mi je da se podsetim karaule i vojnickih dana.
Nasuprot ulaza u karaulu bio je manji poligon za treniranje pasa, na kojem smo i mi povremeno vježbali.Ispod njega ,dalje u smjeru sela Drenak bila je pumpna stanica i odatle se voda pumpala u rezervoar iznad karaule.Kod te pumpne stanice kurir je ostavljao mastiku i ostali alkohol kad bi se vračao sa poštom iz Debra,ako je Gavro bio na karauli. Kakva je bila prilazna cesta kad si ti bio dolje? Jeste li i vi u povratku sa E-27 poneki put skrenuli u Modrić po mastiku?
Vojnik Graničar Pukovnik
Kod nas se nije pucalo samo tako, što smo uhvatili, uhvatili smo na "STOJ" ili iz zasjede, ali su to bili lovci i stanovnici sela Drenak i Modrić koji su se malo "zaigrali". Točno se znalo kad se puca i na koga. Mogao si opravdati onoliko metaka koliko si vratio praznih čahura. U slučaju da je bilo nešto "živahnije" vjerujem da te nitko nebi pitao za čahure.
Graničar Zagorac... Nije se pucalo nigdje samo tako. Postojala su pravila kako postupiti ako netko pokušava preći državnu granicu ilegalno. Ali kad sam imao priliku zašto ne ispucati koji rafal, zašto da ja jednoga iz Rumunjske molim i kumim da pođe sa mnom u moju karaulu, kad ispališ rafal u zrak njemu a i drugima je bilo sve jasno što treba raditi.!!! A što se tiče pravdanja metaka i sakupljanja čahura.... Pa Graničar Zagorac, naš je teren bila gusta šuma i lišća do koljena.!! Pa ti sada traži čahure ako možeš.!!!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 06.03.12 12:24
Mi smo,kao imali teren opločen i asfaltiran? Bojevo streljivo se ne rasipa samo tako,moglo ti se teoretski i praktično desiti da u prvih sat i pol na dužnosti imaš 5 ilegalnih prelaza pa za svakog rafal,na 6. bi valjda bacao kamenje?
Vojnik Graničar Pukovnik
Mi smo,kao imali teren opločen i asfaltiran? Bojevo streljivo se ne rasipa samo tako,moglo ti se teoretski i praktično desiti da u prvih sat i pol na dužnosti imaš 5 ilegalnih prelaza pa za svakog rafal,na 6. bi valjda bacao kamenje?
Pa dobro Graničar Zagorac, ne moraš doslovno sve shvatiti. Granica ko granica, znam da nije asfaltiran i popločan ali sam ti spomenio da je kod mene bila šuma i puno lišća i tu je bila gotova stvar što se tiče traženja čahura. A i ilegalnih prelaznika nije baš bilo tako kako ti misliš kao na pokretnoj traci.!??? Osim toga rekao sam ti kad sam imao priliku zašto ne ispaliti koji metak i prijaviti komandiru karauli koji više.!!!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 06.03.12 13:05
Vojnik Graničar (citat):
Citat :
Graničar Zagorac.!!!
Pa dobro Graničar Zagorac, ne moraš doslovno sve shvatiti. Granica ko granica, znam da nije asfaltiran i popločan ali sam ti spomenio da je kod mene bila šuma i puno lišća i tu je bila gotova stvar što se tiče traženja čahura. A i ilegalnih prelaznika nije baš bilo tako kako ti misliš kao na pokretnoj traci.!??? Osim toga rekao sam ti kad sam imao priliku zašto ne ispaliti koji metak i prijaviti komandiru karauli koji više.!!!
Vama,hvala bogu i nije bilo tako loše. Znam jako dobro da se granica nije prelazila ko na pokretnoj traci,čak ni ona prema Austriji i Italiji.
tose Gušter
BROJ POSTOVA: : 72 ČLAN OD: : 2011-12-08 DOB : 57 Titov Veles
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 06.03.12 17:49
Zdravo druže ZAGORAC! Ono što si pito o Marku Angelovskom, biije jedan Marko za prezime ne znam tašno ako pitaš za kasarnu u Titovom Velesu .Ja sam ga sreo u 2001-ve godine ali tada je bio major,ibio je bezbednjak u istu kasarnu. Sad je u penziu, sreo sam ga kasnije opet imao neku vikendicu u gorno Vranoce u Velesu. Daj mi neki kratki opis da ynam dali se radi za isti čovek
pozdrav
SherifMCloud Gušter
BROJ POSTOVA: : 9 ČLAN OD: : 2012-03-05
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 07.03.12 10:49
U vreme moje sluzbe na Drenku, put do karaule je bio obican, poljski pa smo imali problema sa snabdevanjem svezim vocem i povrcem kada je bilo lose vreme (kisa i sneg). To smo nadoknadjivali branjem lesnika, pitomog kestena, redje drenjina kojih je bilo na reonu. Pecurke smo isto koristili ali da ne zna Gavrilo jer se bojao trovanja. Zbog toga smo ih krili u bibliotecu po ormanima sa knjigama. On je bio na karauli neprekidno od ponedeljka do petka kada je odlazio sa karaule. Vikend nam je bio slobodniji. Normalno, obezbedjenje granice se vrsilo redovno ali smo bili komotniji da skuvamo paprikas od pecuraka ili zeceva koji su dolazili na detelinu u krugu karaule.
U Beogradu je bilo zasedanje KEBS-a (sada OEBS) pa smo davali dnevno po 16 casova obezbedjenja sto je bilo naporno, narocito kada je stigla nova klasa i sav teret pao na moju klasu. Nijo bilo slobodnog dana dok nova klasa nije prosla granicarsku obuku. Ja sam pisao dnevnu zapovest i u tom periodu jedva sam uspevao da sastavim raspored tako da ne moze da se uoci sablon, da bude promenljiv po mestu i vremenu obezbedjenja.
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme)