FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Naslov komentara: Cijepljenje u JNA 08.08.13 22:40
Zagorac.!!! Deder da se izjasniš o ovome što graničar Šepa navodi.!!!
šepa (citat):
Neko je u rubrici "kantina" započeo temu o vakcinaciji u JNA. Ja se ne sječam kad sam dobio vakcinu po dolasku u JNA, niti šta je ta vakcina u stvari bila, ali se dobro sječam da je ljekar major po činu došao nekoliko dana prije našeg skidanja na karaulu i izvršio devakcinaciju onima koji za koji dan idu kući. Pričalo se da je to nekakvo čudo poslije kojeg možeš da jedeš kamenje i ne možeš da se razboliš i tome slično. Ovo sa razbolijevanjem znam da nije tačno jer sam proveo 4-5 dana u bolnici ili stacionaru u kadetnici zbog angine grla imao sam tako jaku upalu da ni vlastitu pljuvačku nisam mogao progutati, zbog toga nisam početkom janura išao na logorovanje na PIVKU, a kažu da je bilo "veselo" pod šatorima na minus 15. Možda Vojnik graničar ima u svom dnevniku zabilježeno kad je primio te dvije vakcine i šta su one ustvari bile, pa da nam to ovdje i napiše.
ZAGORAC Kapetan
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 3592 ČLAN OD: : 2012-02-13 DOB : 60
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 09.08.13 10:13
Vojnik Graničar (citat):
šepa (citat):
Neko je u rubrici "kantina" započeo temu o vakcinaciji u JNA. Ja se ne sječam kad sam dobio vakcinu po dolasku u JNA, niti šta je ta vakcina u stvari bila, ali se dobro sječam da je ljekar major po činu došao nekoliko dana prije našeg skidanja na karaulu i izvršio devakcinaciju onima koji za koji dan idu kući. Pričalo se da je to nekakvo čudo poslije kojeg možeš da jedeš kamenje i ne možeš da se razboliš i tome slično. Ovo sa razbolijevanjem znam da nije tačno jer sam proveo 4-5 dana u bolnici ili stacionaru u kadetnici zbog angine grla imao sam tako jaku upalu da ni vlastitu pljuvačku nisam mogao progutati, zbog toga nisam početkom janura išao na logorovanje na PIVKU, a kažu da je bilo "veselo" pod šatorima na minus 15. Možda Vojnik graničar ima u svom dnevniku zabilježeno kad je primio te dvije vakcine i šta su one ustvari bile, pa da nam to ovdje i napiše.
Nikakvu "devakcinaciju" nisam primio. U podforumu kantina sam postavio sliku stranice iz moje vojne knjižice gdje je vidljiv datum kad sam cijepljen u JNA.
šepa Mladji Vodnik
BROJ POSTOVA: : 384 ČLAN OD: : 2012-04-27 DOB : 54 ZENICA
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 09.08.13 11:31
ZAGORAC (citat):
Vojnik Graničar (citat):
šepa (citat):
Nikakvu "devakcinaciju" nisam primio. U podforumu kantina sam postavio sliku stranice iz moje vojne knjižice gdje je vidljiv datum kad sam cijepljen u JNA.
Možda izraz "devakcinacija" nije najsretniji, ali znam 100% da smo je svi morali primiti prije napuštanja JNA, tako da je ovaj ljekar koji je došao na karaulu pred skidanje septembarske klase strogo napomenuo da oni koji su u tom trenutku bili na rejonu navrate u ambulantu da istu prime.I naravno siguran sam da smo je tada primili samo mi koji idemo kući.Možda neko od članova foruma ko je bio aktivno vojno lice zna o ćemu se radi. Kolega iz kancelarije mi kaže da je to "tetanus" vakcina, ali u civilstvu sam je primao u tri doze tokom šest mjeseci, nakon neke povrede koju sam imao.
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 09.08.13 11:45
šepa (citat):
ZAGORAC (citat):
Vojnik Graničar (citat):
šepa (citat):
Možda izraz "devakcinacija" nije najsretniji, ali znam 100% da smo je svi morali primiti prije napuštanja JNA, tako da je ovaj ljekar koji je došao na karaulu pred skidanje septembarske klase strogo napomenuo da oni koji su u tom trenutku bili na rejonu navrate u ambulantu da istu prime.I naravno siguran sam da smo je tada primili samo mi koji idemo kući.Možda neko od članova foruma ko je bio aktivno vojno lice zna o ćemu se radi. Kolega iz kancelarije mi kaže da je to "tetanus" vakcina, ali u civilstvu sam je primao u tri doze tokom šest mjeseci, nakon neke povrede koju sam imao.
Sve u redu,ja samo velim da toga 83" na Drenku nije bilo.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Zagorac u rezervi.! 11.08.13 22:26
Zagorac. Nisam te ovo nikada pitao. Nakon što si napustio karaulu "Drenok" i izišao iz JNA i vratio se kući da li si ikada dobio poziv da se javiš u rezervu ili kako se to već zvalo.!?
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 12.08.13 21:00
Zagorac. Nisam te ovo nikada pitao. Nakon što si napustio karaulu "Drenok" i izišao iz JNA i vratio se kući da li si ikada dobio poziv da se javiš u rezervu ili kako se to već zvalo.!?
Na vojnoj vježbi od 22.06-26.06.85.(pet dana)i od 14.06-15.06.86(dva dana)
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 12.08.13 21:07
Razdužio vojnu opremu u VP 9078 Dugo Selo,isto 20.10.1990.Tad je završila moja karijera u JNA.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Vojna knjižica 13.08.13 9:22
Eeeeee Zagorac, Zagorac. Mutno, mutno, mutno. Ali nema veze. Volja i želja je tu bila. Trebao si to slikati na danjem svjetlu. A ja te mogu razočarati. Nikada nisam pozvan u JNA "u rezervu" nakon što sam izišao iz JNA. Ali ću uskoro pokušati nešto da skeniram iz moje vojne knjižice, neka se vidi i neka se zna.!!!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 13.08.13 9:48
Vojnik Graničar (citat):
Eeeeee Zagorac, Zagorac. Mutno, mutno, mutno. Ali nema veze. Volja i želja je tu bila. Trebao si to slikati na danjem svjetlu. A ja te mogu razočarati. Nikada nisam pozvan u JNA "u rezervu" nakon što sam izišao iz JNA. Ali ću uskoro pokušati nešto da skeniram iz moje vojne knjižice, neka se vidi i neka se zna.!!!
Tako je bilo,morao sam "obnavljati" gradivo. Imam i ja nešto za skenirati,samo ta "bukvica" nije za ovaj forum,pazi što radiš.
šepa Mladji Vodnik
BROJ POSTOVA: : 384 ČLAN OD: : 2012-04-27 DOB : 54 ZENICA
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 13.08.13 11:30
Vojnik Graničar (citat):
Godinu dana nakon povratka iz JNA, pozvan sam u vojni odsjek, tako se to zvalo, odakle su me uputili u kasarnu u Zenici gdje su mi zadužili kompletnu vojnu opremu kakvu sam imao u JNA, osim puške i graničarske značke, i to se nosilo kući, ali nisam išao na vojnu vježbu jer su uskoro počeli da se dešavaju nemili događaji sa JNA, pa Slovenija, Hrvatska itd. Stav Predsjedništva BiH je bio da se građani ne odazivaju na mobilizaciju tako da nisam više obukao uniformu JNA, Bošnjaci i Hrvati nisu ali Srbi jesu, ostalo znate. Opremu sam predao kad je počeo rat opet na poziv. Sve moje vojske su okončane 15.09.1989. na Špičniku
ćato2 Gušter
BROJ POSTOVA: : 8 ČLAN OD: : 2012-07-30
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 15.08.13 9:28
Pozdrav svim graničarima i bivšim graničarima.Sretan dan graničara.
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 15.08.13 11:20
ćato2 (citat):
Pozdrav svim graničarima i bivšim graničarima.Sretan dan graničara.
Živio ti meni ćato2
Danas je za ručak vojnički grah. Kuhar je dobio jučer naredbu da ispeče kruha i pripremi za ručak duplo nego inače. Gosti, mještani sela Drenak,kao i članovi njihovih familija koji provode godišnji u selu, a došli su iz drugih mjesta dolaze u posjet karauli u 11.00. Od 11.00 do 12.30 je službeni program,pokazna vježba i nastup njihovih kulturnih sekcija. U 12.30 je zajednički ručak. U13.30 patrola koja je došla ujutro u 7.00 sa rejona 2 (E-27),vodi goste koji žele na rejon 1, do E-24/4. Povratak je dubinskom stazom,predviđen oko 14.45. Sa gostima na rejon ide i "Gavro". Patrola po povratku sa gostima,nastavlja dnevni odmor do 19.00. Neformalno druženje predviđeno je do 17.00. Ostalo u skladu sa rasporedom po dnevnoj zapovjedi.
DEŽURNI KARAULE
----------------------------
Pero™ Poručnik
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2042 ČLAN OD: : 2012-10-29 LJ, nekad SFRJ
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 15.08.13 16:03
Pozdrav i čestitke svim graničarima SFRJ za 15.8. dan graničara.
Nama tada niko nije rekao da je to dan graničara, nismo imali nikakvu proslavu, niti nam je ko došao iz sela.
Za nas je bio to običan dan.
Tada smo več počeli da uzimamo zimske jakne za nočni odlazak na teren, iako nije bilo po PS, ali ne može da se preživi u košulji na 5-10 stepeni 6 sati.
I vreme se več duboko naginjalo na jesen, što za septembarce znači skidanje kuči i u civilizaciju!
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4602 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 15.08.13 17:30
Kod nas je bila svecana atmosfera,karaula je blistala,sve je okreceno,"tockas"je sredio Pinca,blistao se .Imali smo mnogo gostiju,kako iz civilstva,tako i iz vojnog vrha.Stigao nam je Nacelnik Generalstaba General Potpukovnik Petar Gracanin,kao i par penzionisanih oficira koji su provodili leto na Dojranu u odmaralistu Mrdaja. General je sletio sa svitom na heliodrom koji smo napravili iza karaule specijalno za tu priliku. SV Salevic,komandir karaule ga je docekao po slijetanju,ja sam mu raportirao sa postrojenim vodom ispred karaule,svi su bili prisutni osim kuvara Maksimovica koji je pripremao rucak. Gracanin je dao vojsci voljno,uputili smo se u karaulu.Na hodniku,ispred kuhinje stajao je kuvar Maksimovic u besprekorno ispeglanoj kuvarskoj uniformi. Salutirao je(parafriziram citat iz sjecanja)"Druze Generale,vojnik Maksimovic kuvar na karauli Stari Dojran,...prisutno toliko,odsutno toliko..za rucak spremam vojnicki pasulj. Ima li pasulja za Generala-Ako ostane od vojske druze Generale. Epilog-prije odlaska zatrazio je moju i kuvarevu vojnu knjizicu,ja sam dobio 10 dana nagradnog a kuvar sedam. Gracanin me impresionirao,bio je covjek prva klasa,mada sam bio redovan vojnik takvo drustvo bash mi je prijalo.
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: JNA vojna knjižica 18.08.13 8:54
ZAGORAC (citat):
Imam i ja nešto za skenirati,samo ta "bukvica" nije za ovaj forum,pazi što radiš.
Cenzurirat ću ja to tako da nitko od vas neće ni shvatiti o čemu se radi.!!!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 24.08.13 20:59
Rejon 2, E-27,ovaj sa PM-om je klasa srpanj 82". Došao je iz Bitole.
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 26.08.13 8:25
ćato2 (citat):
SJEĆAM SE ĆATE JER SAM GA NASLIJEDIO A DOBRO SE SJEĆAM I OVOG VOJNIKA SA SLIKE SA NOŽEM.MISLIM DA SAM SA NJIM IMAO NAJVIŠE PATROLA NA TERENU.DA SE NE UVRIJEDI ZNAO SAM MU REĆI DA IMA I MALO BOSANSKE KRVI.
On je slovenac. Sjećaš li se koga si pitao je li on bosanac? Bilo je to na rejonu 1, u popodnevnim satima,dok si još bio "gušter" na Drenku.
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 29.08.13 10:37
ZAGORAC (citat):
Vojnik Graničar (citat):
ZAGORAC (citat):
Nemam pojma, meni liči na pečenjaru za roštilj i ražanj. Siguran sam da ti to možeš saznati.
Mislim da bi mogli nešto više saznati od graničara "drenok" koji je zatekao tu građevinu kada je došao u karaulu. On sigurno nešto o toj građevini zna. Samo se nekako povukao, gdje li je samo nestao.!?
A ovo što spominješ da je vjerojatno pečenjara za roštilj i ražanj. He he he he Zagorac, kako god okreneš očito su ovi graničari koji su došli poslije tebe u karaulu "Drenok" dobro jeli. Nebi se iznenadio da u karauli nisu napravili i šank za posluživanje pića. He he he he A ti moj Zagorac, patroliraj uz granicu, uzbrdo - nizbrdo, po snijegu i po kiši. A oni uzmu gradela, malo mesića i ražnjića pa okreni prevrni. Kada je tako i ja bi se prijavio za graničara.
Kud je nestao "drenok" nemam pojma, a ni gigi63 se ne javlja. Mislim da su kasnije generacije na Drenku mogle biti malo komotnije od moje. Hvala bogu ako jesu.
Baš me zanima, gdje su ta dvojica?
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 29.08.13 11:28
milutins (citat):
Kod nas je bila svecana atmosfera,karaula je blistala,sve je okreceno,"tockas"je sredio Pinca,blistao se .Imali smo mnogo gostiju,kako iz civilstva,tako i iz vojnog vrha.Stigao nam je Nacelnik Generalstaba General Potpukovnik Petar Gracanin,kao i par penzionisanih oficira koji su provodili leto na Dojranu u odmaralistu Mrdaja. General je sletio sa svitom na heliodrom koji smo napravili iza karaule specijalno za tu priliku. SV Salevic,komandir karaule ga je docekao po slijetanju,ja sam mu raportirao sa postrojenim vodom ispred karaule,svi su bili prisutni osim kuvara Maksimovica koji je pripremao rucak. Gracanin je dao vojsci voljno,uputili smo se u karaulu.Na hodniku,ispred kuhinje stajao je kuvar Maksimovic u besprekorno ispeglanoj kuvarskoj uniformi. Salutirao je(parafriziram citat iz sjecanja)"Druze Generale,vojnik Maksimovic kuvar na karauli Stari Dojran,...prisutno toliko,odsutno toliko..za rucak spremam vojnicki pasulj. Ima li pasulja za Generala-Ako ostane od vojske druze Generale. Epilog-prije odlaska zatrazio je moju i kuvarevu vojnu knjizicu,ja sam dobio 10 dana nagradnog a kuvar sedam. Gracanin me impresionirao,bio je covjek prva klasa,mada sam bio redovan vojnik takvo drustvo bash mi je prijalo.
Mora da ste bili neka ugledna karaula da vas je došao posetiti načelnik generalštaba. Zaslužili bi si i mi, ali eto...
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 29.08.13 13:16
Pero™ (citat):
milutins (citat):
Mora da ste bili neka ugledna karaula da vas jedošao posetiti načelnik generalštaba. Zaslužili bi si i mi, ali eto...
Nisu ti oni išli tamo gdje je bilo z.......!
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4602 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 29.08.13 14:42
Bili smo strateski vazna karaula poznata po discipline i savjesnom izvrsavanju duznosti.Bilo je problema.Naveo sam da mi je jedan vojnik(Jovanovic-Umcari kod BG)kasnio 7 dana sa redovnog odsustva.Momak se pojavio u civilki sa kishobranom na karaulu.I dan danas zalim sto sam ga stitio,trebao sam ga prijaviti. Vrhunska ekipa,svih nacija i religija. Dnevna zapovijest je bila zakon,morala se postovati. Nikada necu zaboraviti jednog vojnika,Kraljevic Josip,purger,zavrsio strojarstvo,ozenjen,imao je 26,27 godina,umjetnicki nadaren-cak je radio i tapiserije,goblene. Uvijek sam ga stavljao za vodju patrole,bio je primjer discipline i karaktera uopste.
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
dojran Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1335 ČLAN OD: : 2013-01-08 DOB : 61 Zagreb
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 30.08.13 11:17
milutins (citat):
Bili smo strateski vazna karaula poznata po discipline i savjesnom izvrsavanju duznosti.Bilo je problema.Naveo sam da mi je jedan vojnik(Jovanovic-Umcari kod BG)kasnio 7 dana sa redovnog odsustva.Momak se pojavio u civilki sa kishobranom na karaulu.I dan danas zalim sto sam ga stitio,trebao sam ga prijaviti. Vrhunska ekipa,svih nacija i religija. Dnevna zapovijest je bila zakon,morala se postovati. Nikada necu zaboraviti jednog vojnika,Kraljevic Josip,purger,zavrsio strojarstvo,ozenjen,imao je 26,27 godina,umjetnicki nadaren-cak je radio i tapiserije,goblene. Uvijek sam ga stavljao za vodju patrole,bio je primjer discipline i karaktera uopste.
To ti kod nas ne bi prošlo....... Došao čini mi se major(zap.gr.ods.),najjača kontrola,stojimo u vrsti,kvisko k'o mačak pod šljemom,samo gleda tko će prvi u smijeh......to nam je bila najjača fora.Ali hajde,izdržali smo i to,tako da su pale pohvale,bez knjižica naravno. A i St.Dojran vam blizu,ekipa jede,pije,odmara.....zato ste im bili interesantni,kod nas u vukojebini nemaš što vidjeti,ali što veća to se bolje živi a disciplina ni "d".
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 30.08.13 11:27
dojran (citat):
milutins (citat):
To ti kod nas ne bi prošlo....... Došao čini mi se major(zap.gr.ods.),najjača kontrola,stojimo u vrsti,kvisko k'o mačak pod šljemom,samo gleda tko će prvi u smijeh......to nam je bila najjača fora.Ali hajde,izdržali smo i to,tako da su pale pohvale,bez knjižica naravno. A i St.Dojran vam blizu,ekipa jede,pije,odmara.....zato ste im bili interesantni,kod nas u živoj vukojebini nemaš što vidjeti,ali što veća to se bolje živi a disciplina ni "d".
Jedino se živjelo dobro u smislu da u ničem nismo oskudijevali osim u kremi za obuću. Što se discipline tiče,"prošeći" malo ovim stranicama,piše ponešto o tome.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 07.09.13 1:06
Zagorac, mislim da ti je ovo jedan stariji kolega, ne znam od kud...
Naslov komentara: Sa gostima u obilazak granične linije. 07.09.13 6:38
ZAGORAC (citat):
Danas je za ručak vojnički grah. Kuhar je dobio jučer naredbu da ispeče kruha i pripremi za ručak duplo nego inače. Gosti, mještani sela Drenak,kao i članovi njihovih familija koji provode godišnji u selu, a došli su iz drugih mjesta dolaze u posjet karauli u 11.00. Od 11.00 do 12.30 je službeni program,pokazna vježba i nastup njihovih kulturnih sekcija. U 12.30 je zajednički ručak. U 13.30 patrola koja je došla ujutro u 7.00 sa rejona 2 (E-27),vodi goste koji žele na rejon 1, do E-24/4. Povratak je dubinskom stazom,predviđen oko 14.45. Sa gostima na rejon ide i "Gavro". Patrola po povratku sa gostima,nastavlja dnevni odmor do 19.00. Neformalno druženje predviđeno je do 17.00. Ostalo u skladu sa rasporedom po dnevnoj zapovjedi.
DEŽURNI KARAULE
Zagorac. Ovo što spominješ je li se to stvarno tako radilo da ste uz granicu hodali sa "gostima" koji su došli u posjetu graničarima u karaulu „Drenok“ ili je ovo šala mala.!?
Vojnik Graničar Pukovnik
Ovaj je stavio i rukavice. Očito da je đavao odnio šalu, he he he he
Zagorac.!!! Kad sam ovo spomenuo sjetih se da te nešto pitam. Jeste li ikada ložili vatru na terenu da se ugrijete.? Ili ste se grijali na mjesecu i zvijezdama, he he he he
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Graničar na vrhu planine 07.09.13 6:56
Max Blitz (citat):
Zagorac, mislim da ti je ovo jedan stariji kolega, ne znam od kud...
Ovaj se je očito popeo na vrh ove planine. Mada mislim da je ova slika slikana samo radi nekakve reklame za granične jedinice JNA.
Dok oni gore u Sloveniji iz karaule "Žirovnica 90/91", nisu se penjali na planinu STOL jer je navodno bila visoka.!? A ovome se očito nije bilo visoko popeti na vrh ove planine.!
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 07.09.13 11:05
Ovo mi više sliči na alpe. Po slikama Zagorca i onom što sam ja video na balkanu su brda okruglija.
Meni ova slika izgleda nameštena za propagandu. Izgleda lepo, ali... šta če ovaj vojnik tamo, pa jedva da se on popeo, kde če neki ilegalci. Šta uopšte gleda. Na takvom terenu vidiš kretanje čoveka na nekoliko kilometara, ali to je več praktično nemoguče da nekog uhvatiš. Naročito po ovakvom terenu. Jeli možda gleda dali ko dolazi sa tenkovima? haha
To da iz Žirovnice nisu išli na Stol mi je jedino logično. Zašto bi ugrožavali živote vojnika kad nije potrebe. Ali postavlja se drugo pitanje. Po zakonu smo mi u pojasu 100m od granice mogli da budemo zakon, i bog i batina. Iako nikde nije bilo tačno ucrtano do kde je 100m. Ali kakva prava su imali oni kad su bili u patrolama dosta dalje??? Po kojem zakonu su imali pravo zaustavljanja, legitimisanja, privođenja, pucanja... ???
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 07.09.13 11:19
Jedno pitanje za Zagorca, iako može da odgovori i Graničar (ili ostali graničari sa foruma).
Na slikama ne vidim... dali ste imali graničnu liniju? Mi smo imali iskopan jarak nekih 30 cm dubine, između graničnih kamena. Leti se je tačno znalo kad si na kojoj strani. Zimi je zaveo sneg, pa nismo baš bili sasvim blizu, osim kod kamena. Inače to se čistilo od trave i zemlje jednom godišnje. Došli neki jadnici što su morali to da rade, zapravo sa obe strane, bili i neki oficiri, kao komisija, mi smo jih samo nadgledali i kao čuvali.
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 09.09.13 7:44
Vojnik Graničar (citat):
ZAGORAC (citat):
Danas je za ručak vojnički grah. Kuhar je dobio jučer naredbu da ispeče kruha i pripremi za ručak duplo nego inače. Gosti, mještani sela Drenak,kao i članovi njihovih familija koji provode godišnji u selu, a došli su iz drugih mjesta dolaze u posjet karauli u 11.00. Od 11.00 do 12.30 je službeni program,pokazna vježba i nastup njihovih kulturnih sekcija. U 12.30 je zajednički ručak. U 13.30 patrola koja je došla ujutro u 7.00 sa rejona 2 (E-27),vodi goste koji žele na rejon 1, do E-24/4. Povratak je dubinskom stazom,predviđen oko 14.45. Sa gostima na rejon ide i "Gavro". Patrola po povratku sa gostima,nastavlja dnevni odmor do 19.00. Neformalno druženje predviđeno je do 17.00. Ostalo u skladu sa rasporedom po dnevnoj zapovjedi.
DEŽURNI KARAULE
Zagorac. Ovo što spominješ je li se to stvarno tako radilo da ste uz granicu hodali sa "gostima" koji su došli u posjetu graničarima u karaulu „Drenok“ ili je ovo šala mala.!?
Nije šala,točno tako je bilo.
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 09.09.13 7:49
Pero™ (citat):
Jedno pitanje za Zagorca, iako može da odgovori i Graničar (ili ostali graničari sa foruma).
Na slikama ne vidim... dali ste imali graničnu liniju? Mi smo imali iskopan jarak nekih 30 cm dubine, između graničnih kamena. Leti se je tačno znalo kad si na kojoj strani. Zimi je zaveo sneg, pa nismo baš bili sasvim blizu, osim kod kamena. Inače to se čistilo od trave i zemlje jednom godišnje. Došli neki jadnici što su morali to da rade, zapravo sa obe strane, bili i neki oficiri, kao komisija, mi smo jih samo nadgledali i kao čuvali.
Nije bilo nikakvog iskopanog jarka. Inžinjerija je očistila graničnu liniju od grmlja i drveća,na jednoj od slika vidi se presjek kroz šumu.
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 09.09.13 7:51
Ovaj je stavio i rukavice. Očito da je đavao odnio šalu, he he he he
Zagorac.!!! Kad sam ovo spomenuo sjetih se da te nešto pitam. Jeste li ikada ložili vatru na terenu da se ugrijete.? Ili ste se grijali na mjesecu i zvijezdama, he he he he
E-27 je na nadmorskoj visini većoj od 2000m, u ožujku baš i nije bilo toplo gore,rukavice nije ponio bez veze.
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 09.09.13 7:56
Naslov komentara: Vojska zapalila vatru 09.09.13 8:53
ZAGORAC (citat):
Onaj dan kad je ovo slikano,jedini put smo palili vatru na rejonu. Nismo bili na dužnosti i nismo palili da se zagrijemo.
Palili vatru a ne da se zagrijete.? To mogu i pretpostaviti jer se je ovaj sa slike skinuo i raskopčao jer mu je očito bilo vruće i bez vatre.
A sad se postavlja pitanje zašto je gorila vatra. Valjda ste ponijeli nešto da ispečete na vatri.!?
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Čišćenje granične linije 09.09.13 9:05
Pero™ (citat):
Kod mene u karauli "Ceršak" nije bilo nikakvih iskopanih "jaraka". Jednostavno si došao do graničnog kamena i onda si gledao na vrh tog graničnog kamena kuda crtica pokazuje gdje je sljedeći granični kamen i to je to. Tako si išao od jednog do drugog graničnog kamena ukoliko nisi zapamtio gdj se granična linija nalazi. Tko bi po brdu kopao jarke. A i mi smo čistili granični pojas od raslinja. Ja sam baš jednom u tom sudjelovao. Dobio sam nekakvu mačetu i sječi sve na što naiđeš.
Nego Pero™ nisi mi objasnio tko su bili ti "jadnici" sa naše strane a tko iz susjedne države koje ovdje navodiš koji su čistili jarak od zemlje i raslinja?
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Obilazak graničnog pojasa sa civilima 09.09.13 9:12
Vojnik Graničar (citat):
ZAGORAC (citat):
Nije šala,točno tako je bilo.
Kod mene u karauli "Ceršak" nikada nitko nije vodio civile u obilazak granične linije.!
Možda mogu i pretpostaviti zašto. Bili smo kod velikog graničnog prijelaza. Bilo je puno pokušaja ilegalnih prelazaka državne granice. Pa komandir karaule nije nikoga vodio uokolo vjerojatno da netko nebi otkrio gdje se nalazimo i kako čuvamo državnu granicu. Jer i onako je nismo mogli čitavu pokriti sa vojskom.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Graničar na planini 09.09.13 9:22
Pero™ (citat):
Ovo mi više sliči na alpe. Po slikama Zagorca i onom što sam ja video na balkanu su brda okruglija.
Meni ova slika izgleda nameštena za propagandu. Izgleda lepo, ali... šta če ovaj vojnik tamo, pa jedva da se on popeo, kde če neki ilegalci. Šta uopšte gleda. Na takvom terenu vidiš kretanje čoveka na nekoliko kilometara, ali to je več praktično nemoguče da nekog uhvatiš. Naročito po ovakvom terenu. Jeli možda gleda dali ko dolazi sa tenkovima? haha
To da iz Žirovnice nisu išli na Stol mi je jedino logično. Zašto bi ugrožavali živote vojnika kad nije potrebe. Ali postavlja se drugo pitanje. Po zakonu smo mi u pojasu 100m od granice mogli da budemo zakon, i bog i batina. Iako nikde nije bilo tačno ucrtano do kde je 100m. Ali kakva prava su imali oni kad su bili u patrolama dosta dalje??? Po kojem zakonu su imali pravo zaustavljanja, legitimisanja, privođenja, pucanja... ???
Drži se ti Pero slika Zagorca i okruglih planina na balkanu. Nije granica izgledala kao kod mene, kod Zagorca ili kod tebe. Granica Jugoslavije je bila velika bila je i na ravnicama i na planinama, pa nekoga je dopala planina a nekoga ravnica. Ovoga jadnika sa slike je očito dopala planina, smo nažalost o ovoj slici ne znamo ništa ni gdje je slikana ni kada je slikana kao ni tko je na njoj.
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 09.09.13 9:23
Vojnik Graničar (citat):
ZAGORAC (citat):
Onaj dan kad je ovo slikano,jedini put smo palili vatru na rejonu. Nismo bili na dužnosti i nismo palili da se zagrijemo.
A sad se postavlja pitanje zašto je gorila vatra. Valjda ste ponijeli nešto da ispečete na vatri.!?