FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 3592 ČLAN OD: : 2012-02-13 DOB : 60
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 06.05.12 14:31
Vojnik Graničar (citat):
Citat :
VOJNIK GRANIČAR...!!!
Ima jedna izreka u narodu koja bi se mogla odnositi na Zagorca pa kaže: "Mogao bi žednoga prevesti preko vode".!!!
Citat :
ZAGORAC - KARAULA "DRENAK"..!! Mislim da bi zadnju rečenicu trebao pojasniti. Na što konkretno misliš?
Pa da i ovu enigmu riješimo.!!!??? Mislim da je ova narodna izreka bila vrlo slikovito kazana.!!! Sposobnost vojnika da u bilo kakvoj nepredviđenoj i zahtjevnoj situaciji kako u karauli tako i na terenu riješi problem na koji je naišao bez nečije pomoći u svoju korist... Kao "ulaziti u kuhinju i pripremati hranu bez znanja kuhara i komandira karaule", "koristiti municiju iz skladišta bez znanja komandira karaule", "izbjegavati šišanje" itd....!!!
ZAHVALJUJEM NA POJAŠNJENJU!!!!! Nego, što je sa odlaskom na redovno i procedurom? Što se je nosilo na rejon, u onim čuvenim, plastićnim kutijama za sapun?
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Što se je nosilo na rejon, u onim čuvenim, plastićnim kutijama za sapun?
Moji sa Karaule "Ceršak" V.P. 5457 - Mariborski granični odsjek - 1988 -1989 godine, su na teren u tim plastičnim kutijama za sapun nosili duhan tj. onaj usitnjeni kako se kaže "škilja" ili ručno sječeni duhan.... Sada kad gledaš na to u tim plastičnim kutijama se moglo nositi svega i svačega , čega se sve vojska mogla dosjetiti u tim vremenima i što im je trebalo tada za njihove potrebe...!!! Kako je kod tebe na Karauli Drenak - V.P. 6052/9 - 1982/1983 bilo tada ne znam, baš me zanima šta ste vi izmislili.!!???
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 08.05.12 21:25
Vojnik Graničar (citat):
Citat :
ZAGORAC - KARAULA "DRENAK"...!!!
Što se je nosilo na rejon, u onim čuvenim, plastićnim kutijama za sapun?
Moji sa Karaule "Ceršak" V.P. 5457 - Mariborski granični odsjek - 1988 -1989 godine, su na teren u tim plastičnim kutijama za sapun nosili duhan tj. onaj usitnjeni kako se kaže "škilja" ili ručno sječeni duhan.... Sada kad gledaš na to u tim plastičnim kutijama se moglo nositi svega i svačega , čega se sve vojska mogla dosjetiti u tim vremenima i što im je trebalo tada za njihove potrebe...!!! Kako je kod tebe na Karauli Drenak - V.P. 6052/9 - 1982/1983 bilo tada ne znam, baš me zanima šta ste vi izmislili.!!???
Mi smo u tim kutijama nosili: špricu+iglu+ampulu=protivotrov za zmijski ugriz(bio je na bazi konjske krvne plazme) Kad je patrola išla na teren to se nije smjelo zaboraviti! Meni još dan danas nije jasno zašto baš u tim kutijama
Vojnik Graničar Pukovnik
Kakva je bila procedura za odlazak na redovno na Karauli "Ceršak" V.P. 5457 - Mariborski granični odsjek - 1988 -1989 godina.!??? Nije bilo procedure za odlazak na redovno.!!! Na karauli je vedrio o oblačio zastavnik I klase Spasković Radoje. On je taj koji je donosio odluke tko ide na redovno a tko ne ide na redovno, kad se može ići a kad ne. Nije bilo izbora ni pogađanja sa njim , svidjelo se to nekome ili ne. Njegova je bila prva i posljednja.....
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 12.05.12 7:57
Vojnik Graničar (citat):
Citat :
Nego, što je sa odlaskom na redovno i procedurom?
Kakva je bila procedura za odlazak na redovno na Karauli "Ceršak" V.P. 5457 - Mariborski granični odsjek - 1988 -1989 godina.!??? Nije bilo procedure za odlazak na redovno.!!! Na karauli je vedrio o oblačio zastavnik I klase Spasković Radoje. On je taj koji je donosio odluke tko ide na redovno a tko ne ide na redovno, kad se može ići a kad ne. Nije bilo izbora ni pogađanja sa njim , svidjelo se to nekome ili ne. Njegova je bila prva i posljednja.....
Mi smo se uredno izjasnili,kad kome odgovara,pa je onda Gavro to "frizirao"da ne trpi raspored i borbena gotovost. Što se tiće procedure mislio sam na to kod koga ste išli po dozvolu? Mi smo morali u Debar kod Jezde. O odlasku na redovno u čizmama,oprtačima, sa borbenim rancem i sumnjom u dezerterstvo drugom prilikom.
Vojnik Graničar Pukovnik
Mi smo u tim kutijama nosili: špricu+iglu+ampulu=protivotrov za zmijski ugriz(bio je na bazi konjske krvne plazme) Kad je patrola išla na teren to se nije smjelo zaboraviti! Meni još dan danas nije jasno zašto baš u tim kutijama
Zašto ste u tim plastičnim kutijama nosili špricu - iglu - ampulu. Pa vjerojatno zato kada bi to svatko dirao rukama i nosio po džepovima to bi bilo sve samo ne igla, šprica i ampula. Mislim da bi se sve isprljalo, igla bi se slomila, a možda bi dio toga izgubili, razbili ili oštetili. Jer patrolirati kilometrima uz granicu, i danju i noću, biti po zasjedama a da šprica - igla i ampula budu na okupu i čitave nije baš moguće. Naj kasnije nije moguće da su baš svi bili i spretni i odgovorni prema tim stvarima.!!!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 14.05.12 8:12
Vojnik Graničar (citat):
Citat :
Zašto ste u tim plastičnim kutijama nosili špricu - iglu - ampulu. Pa vjerojatno zato kada bi to svatko dirao rukama i nosio po džepovima to bi bilo sve samo ne igla, šprica i ampula. Mislim da bi se sve isprljalo, igla bi se slomila, a možda bi dio toga izgubili, razbili ili oštetili. Jer patrolirati kilometrima uz granicu, i danju i noću, biti po zasjedama a da šprica - igla i ampula budu na okupu i čitave nije baš moguće. Naj kasnije nije moguće da su baš svi bili i spretni i odgovorni prema tim stvarima.!!!
Sve ja to znam,samo mislim da je možda bilo moguče naći nešto primjerenije od plastićnih kutija za sapun,žute i zelene boje!
alexandar Kapetan I klase
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re 15.05.12 11:46
Evo pitanja....... Nikako da spomenete sledece........Da li ste imali situacije da se susretnete sa granicarima sa susednih nasih karaula, odnosno, da li je postojalo "preklapanje" reona ili nesto slicno......Neka situacija kada ste se u patroli sretali ili bar bili blizu jedni drugih..... Generacijo nemoj pos'o da trpi.... Splite pitanje je isto i za tebe i ostale granicare na Forumu.....
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 16.05.12 10:19
aleksandar obradovic (citat):
Evo pitanja....... Nikako da spomenete sledece........Da li ste imali situacije da se susretnete sa granicarima sa susednih nasih karaula, odnosno, da li je postojalo "preklapanje" reona ili nesto slicno......Neka situacija kada ste se u patroli sretali ili bar bili blizu jedni drugih..... Generacijo nemoj pos'o da trpi.... Splite pitanje je isto i za tebe i ostale granicare na Forumu.....
Nikad za vrijeme mog boravka na Drenku,nisam sreo susjenu patrolu,pa čak ni vidio. Bezbroj puta sam ostavio poruke kod E-23 i E-27,nikad odgovora. Pokušavao sam i preko radio-veze,sistemom "dva manje"i mijenjanjem kanala na sve moguće naćine,ali nikad ništa.
Vojnik Graničar Pukovnik
Nikad za vrijeme mog boravka na Drenku,nisam sreo susjenu patrolu,pa čak ni vidio. Bezbroj puta sam ostavio poruke kod E-23 i E-27,nikad odgovora. Pokušavao sam i preko radio-veze,sistemom "dva manje"i mijenjanjem kanala na sve moguće naćine,ali nikad ništa.
Ovo je zanimljivo.!!! "Bezbroj puta sam ostavio poruku kod E-23 i E-27".... Zagorac, na koji način si im ostavljao poruku i gdje bi je stavio.!!! Meni je palo na pamet ono "Poruka u boci".!!! Šta bi u toj poruci napisao.!!! I kada bi se vratio drugom prilikom ta poruka je predpostavljam i dalje ostala tamo gdje si je i ostavio.!!! Očito da ta karaula nije davala neku veliku važnost obilasku granice kao vi. Vjerojatno su imali neke druge važnije zadatke i prioritete.!!!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 16.05.12 14:14
Vojnik Graničar (citat):
Citat :
ZAGORAC - KARAULA "DRENAK".!!!
Ovo je zanimljivo.!!! "Bezbroj puta sam ostavio poruku kod E-23 i E-27".... Zagorac, na koji način si im ostavljao poruku i gdje bi je stavio.!!! Meni je palo na pamet ono "Poruka u boci".!!! Šta bi u toj poruci napisao.!!! I kada bi se vratio drugom prilikom ta poruka je predpostavljam i dalje ostala tamo gdje si je i ostavio.!!! Očito da ta karaula nije davala neku veliku važnost obilasku granice kao vi. Vjerojatno su imali neke druge važnije zadatke i prioritete.!!!
Poruke sam ostavljao u foliji od kutija cigareta da se ne navlaže,stavio bi na poruku kamen da se vidi,ali obavezno sa one strane granićnog stupa gdje je bio grb. Samo slijepac je nebi vidio. U poruci sam naveo kad mi dolazimo kroz dva dana,a raspored sam si sredio. Da sam ih sreo,znao bih nešto o važnosti i prioritetima koje su oni imali,ovako jedno veliko ništa!
Vojnik Graničar Pukovnik
Poruke sam ostavljao u foliji od kutija cigareta da se ne navlaže,stavio bi na poruku kamen da se vidi,ali obavezno sa one strane granićnog stupa gdje je bio grb. Samo slijepac je nebi vidio. U poruci sam naveo kad mi dolazimo kroz dva dana,a raspored sam si sredio. Da sam ih sreo,znao bih nešto o važnosti i prioritetima koje su oni imali,ovako jedno veliko ništa!
Baš šteta.!!! Nikada nisi sreo vojnike graničare sa karaula koje se nalaze sa lijeve i desne strane tvoje karaule "DRENAK".!!! Baš bi me zanimalo što su to oni radili kad nisu ništa radili, kako su oni provodili dane JNA graničara na svojim karaulama... Ali i ovaj podatak o radu na tvojoj karauli, a koji si sam naveo je zanimljiv.!!! Pa kažeš: "U poruci sam naveo kad mi dolazimo kroz dva dana,a raspored sam si sredio". Kod mene na Karauli "Ceršak" V.P. 5457 - Mariborski granični odsjek - 1988 -1989 godine, se to nije dalo srediti gdje će i kada će ko ići u obilazak državne granice...!!! Bilo je onako kako kaže komandir karaule Zastavnik I klase Spasković Radoje i nikako drugačije...
The author of this message was banned from the forum - See the message
nerona Džomba
BROJ POSTOVA: : 152 ČLAN OD: : 2011-07-20
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 16.05.12 21:39
za zagorec! Dali se ti sjećaš onog bezbednjaka iz Debra,kako se ono zvao?Nas je strašil tankim brkovima kaj su mu zakljanale osmjeh! Jezda ga se bojal ko vraga! No jeli svraćao na Drenak?
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 17.05.12 11:55
nerona (citat):
za zagorec! Dali se ti sjećaš onog bezbednjaka iz Debra,kako se ono zvao?Nas je strašil tankim brkovima kaj su mu zakljanale osmjeh! Jezda ga se bojal ko vraga! No jeli svraćao na Drenak?
Ne sječam se takvog lika,možda je dolazio na Drenak,jednostavno ga nisam uočio.
Vojnik Graničar Pukovnik
Pa VODNIČE ZAGORAC, vidim da i ti ideš mojim stopama.!!! Čestitka na promaknuću od strane Generalštaba F.B.P.N. JNA...!!! Nemoj se zaustavljati sve do čina General graničnih jedinica JNA.!!! Neka graničari sa Karaule "DRENAK" vide koga imaju na forumu.!!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 18.05.12 12:13
Vojnik Graničar (citat):
Citat :
Baš šteta.!!! Nikada nisi sreo vojnike graničare sa karaula koje se nalaze sa lijeve i desne strane tvoje karaule "DRENAK".!!! Baš bi me zanimalo što su to oni radili kad nisu ništa radili, kako su oni provodili dane JNA graničara na svojim karaulama... Ali i ovaj podatak o radu na tvojoj karauli, a koji si sam naveo je zanimljiv.!!! Pa kažeš: "U poruci sam naveo kad mi dolazimo kroz dva dana,a raspored sam si sredio". Kod mene na Karauli "Ceršak" V.P. 5457 - Mariborski granični odsjek - 1988 -1989 godine, se to nije dalo srediti gdje će i kada će ko ići u obilazak državne granice...!!! Bilo je onako kako kaže komandir karaule Zastavnik I klase Spasković Radoje i nikako drugačije...
Raspored dužnosti (dnevne zapovovjesti),na Drenku je radio dežurni karaule,Gavro bi povremeno prekontrolirao,prvenstveno je gledao pokrivenost rejona. Valjda sam mogao sam sebi složiti raspored ,ili mi to uradi kolega Nisi valda pomislio da 2 dana nije bilo nikog na rejonu? "Kroz dva dana",tu sam prvenstveno mislio na patrolu u sastavu koja je ostavila potuku! Ubuduće ću stavljati "svaki zarez",vidim da je kod nas bilo bitno drugaćije,pa sam neki put nerazumljiv.
pelister1 Džomba
BROJ POSTOVA: : 101 ČLAN OD: : 2011-08-02
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 18.05.12 12:43
Zagorac cestitam ti unapredzenje ! Ujedno predlazem da se Vojnik granicar tj. Splico vanredno i direktno unapredi u kapetana 1 klase !! - Nema tu sta da se ceka .A zasto ? Pa zna se - zbog sarena slova ! Dosada je potrosio ton boje , a to kosta dzavo ipo ...
Vojnik Graničar Pukovnik
Raspored dužnosti (dnevne zapovovjesti),na Drenku je radio dežurni karaule,Gavro bi povremeno prekontrolirao,prvenstveno je gledao pokrivenost rejona. Valjda sam mogao sam sebi složiti raspored ,ili mi to uradi kolega Nisi valda pomislio da 2 dana nije bilo nikog na rejonu? "Kroz dva dana",tu sam prvenstveno mislio na patrolu u sastavu koja je ostavila potuku! Ubuduće ću stavljati "svaki zarez",vidim da je kod nas bilo bitno drugaćije,pa sam neki put nerazumljiv.
Zagorac.!!! Niti sam mislio niti sam napisam da vas dva dana nije bilo rajonu.!!! Ja znam da je glavnu odluku kod tebe donosio "Gavro" , pa kad bi i on rekao "danas nitko neće ići u obilazak granice", tako je moralo biti i tu se nije dalo ništa učiniti. Samo me je interesiralo to kako si sređivao raspored da te se stavi za obilazak tog rajona gdje si ostavio poruku za dva dana.!!! Sve je j a s n o.....!!!!
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Drenak - V.P. 6052/9 - 1982/1983 18.05.12 21:27
Citat :
P O L I E S T E R 1...
Zagorac cestitam ti unapredzenje ! Ujedno predlazem da se Vojnik granicar tj. Splico vanredno i direktno unapredi u kapetana 1 klase !! Nema tu sta da se ceka . A zasto ? Pa zna se - zbog sarena slova ! Dosada je potrosio ton boje , a to kosta dzavo ipo ...
POLIESTER1...!!! Predlažem da se Generalštab ipak pozabavi uvođenjem čina "General graničnih jedinica JNA"...!!! To bi trebao biti prioritet... A kao prvog nosioca tog čina ja osobno predlažem graničara "Zagorca" sa Karaule "Drenak"... A za tebe Poliester1 evo velike promjene, bez šarenih slova, he he he he.!!!
pelister1 Džomba
BROJ POSTOVA: : 101 ČLAN OD: : 2011-08-02
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 18.05.12 22:05
A da nije to malo previse - cak General granicnih jedinica,bolje porucnik. Jeste da je i drug Tito bio zagorac, ali ljudi ce reci da je to protekcija. A zasto predlazes to unapredzenje,da nije to zbog izuzetne brige oko Brnje ???
Vojnik Graničar Pukovnik
A da nije to malo previse - cak General granicnih jedinica,bolje porucnik. Jeste da je i drug Tito bio zagorac, ali ljudi ce reci da je to protekcija. A zasto predlazes to unapredzenje,da nije to zbog izuzetne brige oko Brnje ???
Pa sad što se tiče čina Generala graničnih jedinica JNA. Hm hm hm, mislim da bi ipak trebao biti General graničnih jedinica JNA. Granica države je jako velika, treba nadzirati vojsku u svim republikama a to nije baš lako. Organizirati zasjede, obilaziti granicu, raditi rsaporede, pratiti stanje na terenu itd.... Mislim da to nije lagan posao u današnje vrijeme.!!! Što se tiče protekcije, ma pusti ljude što oni misle, ljudi nemaju pametnijega posla nego se baviti tuđim problemima. Mislim da je Graničar Zagorac osvjetlao obraz svoje karaule "Drenak" ispisan na 18 stranica ovoga foruma što do sada nije postigla niti jedna karaula na prostoru bivše države SFRJ...!!!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 20.05.12 13:35
Vojnik Graničar (citat):
Citat :
Zagorac.!!! Niti sam mislio niti sam napisam da vas dva dana nije bilo rajonu.!!! Ja znam da je glavnu odluku kod tebe donosio "Gavro" , pa kad bi i on rekao "danas nitko neće ići u obilazak granice", tako je moralo biti i tu se nije dalo ništa učiniti. Samo me je interesiralo to kako si sređivao raspored da te se stavi za obilazak tog rajona gdje si ostavio poruku za dva dana.!!! Sve je j a s n o.....!!!!
Raspored mi nije bilo teško srediti,između ostalog obavljao sam i dužnost dežurnog karaule,kad sam bio dežuran,napisao sam si raspored za drugi dan,ako se to poklapalo sa terminom ostavljene poruke,o.k.,a ako ne,dužnost mi je prilagodio kolega koji je pisao dnevnu zapovjest za dan koji se poklapao sa ostavljenom porukom Spomenuo sam da je dnevnu zapovjest i dnevnik službe vodio dežurni,Gavro je samo nadgledao i potpisivao,za dane kad je bio na karauli,a ostalo su potpisivali dežurni. Po naredbi Gavre,na rejon se nije išlo samo onda i na dio na kojem se nalazila inžinjerija koja je čistila granićnu liniju.
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 20.05.12 13:44
pelister1 (citat):
Pustite "puste"činove,Brnjo nije bio zanemarivan,dapače,ali su prednost ipak imali Rex i Bin što je mislim, razumljivo i u redu!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 23.05.12 21:29
Vojnik Graničar (citat):
Citat :
Nego, što je sa odlaskom na redovno i procedurom?
Mi smo se uredno izjasnili,kad kome odgovara,pa je onda Gavro to "frizirao"da ne trpi raspored i borbena gotovost. Što se tiće procedure mislio sam na to kod koga ste išli po dozvolu? Mi smo morali u Debar kod Jezde.
Po PS-u prilikom odlaska na redovno morao sam se javiti kod "Jezde",gdje bih dobio potvrdu od kojeg datuma i sata sam na redovnom i kojeg se datuma i sata moram "nacrtati" na karauli. Znaći jedna vrsta "raporta",a na isti se po PS-u moralo ići u čizmama i oprtačima. Potvrdu sa majorovim potpisom dao mi je neki zastavnik,ne sječam se imena,normalno da sam bio upozoren na šišanje,a podrazumjevalo se da se vratim na Drenak i ostavim čizme i oprtače,te idem u cipelama i onom torbicom. Ja sam uredno pokupio na kapiji borbeni ranac koji sam tamo ostavio,pravac"Čardak" iznad autobusnog kolodvora,te prvim busom za Skoplje. U ono vrijeme željeznićki kolodvor u Skoplju bio je najmoderniji u "Jugi". Prvim vlakom za Zagreb, sa presjedanjem u Beogradu. Po dolasku u Beograd,morao sam čekati vlak za Zagreb nepuna dva sata,sa titovkom zavučenom za opasač,pravac u kolodvorski restoran na pivicu. Mislim da sam nakon treće pivice izašao i motao se po peronima,nakon određenog vremena,eto dežurnog oficira u činu kapetana. Pošto mi je kapa bila zataknuta za opasač,stao sam u stav "mirno",a on uredno pozdravio i zatražio dokumente. Kad je pregledao dokumente,rekao je da je pomislio zbog moje malo duže kose da sam rezervista, a činilo mu se da sam ipak malo premlad za rezervistu. Ni jednom rijeći nije spomenuo kapu za opasačem. Rekao mi kad ide vlak za Zagreb,zaželio sretan put,pozdravio,a ja opet u stav "mirno". Meni bilo malo neugodno zbog kape,on se okrenuo baš kad sam ju stavljao na glavu i malo bacio osmjeh, te otišao. Tog gospodina neću nikad zaboraviti,dao mu bog sreću i zdravlje. Dalje do mog Zagorja nikakvih problema. Taman sam uhvatio "radnički"autobus u 14,10 do mog sela,bio je pun ko šipak,svi su me malo čudno gledali kad sam rekao da sam na redovnom,nije mi bilo jasno zašto,pa svi su me poznavali. Drugo jutro oko 04,30 moji su se starci spremali na posao,probudio me otac i rekao da me traži milicija,stvarno u dvorištu milicijski "fičo" i dva milicajca. Otac ih je pozvao u kuču,tražili su moje dokumente,jer sam prijavljen na miliciji, da sam pobjegao iz vojske.Dok smo mi to razjasnili,mojim starcima je zbrisao autobus tako da ih je na kraju na posao odvezla milicija. Putem su mom ocu rekli tko me je prijavio za navodno dezerterstvo. Sve zbog čizama i oprtača.
Kemo Specijalac GENERAL POTPUKOVNIK u rezervnom sastavu
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 1139 ČLAN OD: : 2012-03-03 Beograd
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 23.05.12 22:39
Citat :
Putem su mom ocu rekli tko me je prijavio za navodno dezerterstvo. Sve zbog čizama i oprtača.
je li to bio neki vojnik, desetar, komandir karaule, ili neko iz granicnog odseka?
sta je posle bilo sa njim?
nerona Džomba
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 23.05.12 23:30
,,,Po PS-u prilikom odlaska na redovno morao sam se javiti kod "Jezde",gdje bih dobio potvrdu od kojeg datuma i sata sam na redovnom i kojeg se datuma i sata moram "nacrtati" na karauli. Znaći jedna vrsta "raporta",a na isti se po PS-u moralo ići u čizmama i oprtačima,,
Ne razumjem ak si imal objavu kako te se moglo tretirati kao dezertera ili slati miliciju? To je bila možda nečija zahe...cija ili samo proceduralna pogreška! Stvarno kako?
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 24.05.12 7:32
Nije me prijavila vojska,već moj sumještanin,skinuo se nedavno prije mog dolaska na redovno. Bio sam mu sumnjiv zbog oprtača i čizama,a još da sve bude ljepše to je bio moj danji rođak.
nerona Džomba
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 24.05.12 9:19
ZAGORAC (citat):
Nije me prijavila vojska,već moj sumještanin,skinuo se nedavno prije mog dolaska na redovno. Bio sam mu sumnjiv zbog oprtača i čizama,a još da sve bude ljepše to je bio moj danji rođak.
Čudni smo mi Zagorci!
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 24.05.12 12:44
Citat :
Nije me prijavila vojska,već moj sumještanin
Citat :
Čudni smo mi Zagorci!
ima toga svuda, i ovde...kažu, Nek komšiji crkne krava
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 24.05.12 20:35
Sve je dobro završilo,jer nije ni bilo problema. Na Drenak sam se vratio isto bez problema,normalno sa punim rancem!
nerona Džomba
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 24.05.12 22:19
ZAGORAC (citat):
Sve je dobro završilo,jer nije ni bilo problema. Na Drenak sam se vratio isto bez problema,normalno sa punim rancem!
Kaj veli sused denes ,ono mislim si ga videl? Jebete vrag kaj mu nisi opalil pljusku? Mi Zagorci se znamo sam kaj šutimo..rekel bi Drele!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 24.05.12 22:30
nerona (citat):
ZAGORAC (citat):
Kaj veli sused denes ,ono mislim si ga videl? Jebete vrag kaj mu nisi opalil pljusku? Mi Zagorci se znamo sam kaj šutimo..rekel bi Drele!
On veli da nije,ja znam da je i na tome je ostalo. Meni je dovoljno da on zna,da ja znam!
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 24.05.12 23:20
Prekrsio je "omertu"...dovoljan razlog za pola "vendette"....
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 25.05.12 11:25
Oprostio jesam ,zaboravio nisam !
Vojnik Graničar Pukovnik
Mi smo se uredno izjasnili,kad kome odgovara,pa je onda Gavro to "frizirao"da ne trpi raspored i borbena gotovost. Što se tiće procedure mislio sam na to kod koga ste išli po dozvolu? Mi smo morali u Debar kod Jezde.
Po PS-u prilikom odlaska na redovno morao sam se javiti kod "Jezde",gdje bih dobio potvrdu od kojeg datuma i sata sam na redovnom i kojeg se datuma i sata moram "nacrtati" na karauli. Znaći jedna vrsta "raporta",a na isti se po PS-u moralo ići u čizmama i oprtačima. Potvrdu sa majorovim potpisom dao mi je neki zastavnik,ne sječam se imena,normalno da sam bio upozoren na šišanje,a podrazumjevalo se da se vratim na Drenak i ostavim čizme i oprtače,te idem u cipelama i onom torbicom. Ja sam uredno pokupio na kapiji borbeni ranac koji sam tamo ostavio,pravac"Čardak" iznad autobusnog kolodvora,te prvim busom za Skoplje. U ono vrijeme željeznićki kolodvor u Skoplju bio je najmoderniji u "Jugi". Prvim vlakom za Zagreb, sa presjedanjem u Beogradu. Po dolasku u Beograd,morao sam čekati vlak za Zagreb nepuna dva sata,sa titovkom zavučenom za opasač,pravac u kolodvorski restoran na pivicu. Mislim da sam nakon treće pivice izašao i motao se po peronima,nakon određenog vremena,eto dežurnog oficira u činu kapetana. Pošto mi je kapa bila zataknuta za opasač,stao sam u stav "mirno",a on uredno pozdravio i zatražio dokumente. Kad je pregledao dokumente,rekao je da je pomislio zbog moje malo duže kose da sam rezervista, a činilo mu se da sam ipak malo premlad za rezervistu. Ni jednom rijeći nije spomenuo kapu za opasačem. Rekao mi kad ide vlak za Zagreb,zaželio sretan put,pozdravio,a ja opet u stav "mirno". Meni bilo malo neugodno zbog kape,on se okrenuo baš kad sam ju stavljao na glavu i malo bacio osmjeh, te otišao. Tog gospodina neću nikad zaboraviti,dao mu bog sreću i zdravlje. Dalje do mog Zagorja nikakvih problema. Taman sam uhvatio "radnički"autobus u 14,10 do mog sela,bio je pun ko šipak,svi su me malo čudno gledali kad sam rekao da sam na redovnom,nije mi bilo jasno zašto,pa svi su me poznavali. Drugo jutro oko 04,30 moji su se starci spremali na posao,probudio me otac i rekao da me traži milicija,stvarno u dvorištu milicijski "fičo" i dva milicajca. Otac ih je pozvao u kuču,tražili su moje dokumente,jer sam prijavljen na miliciji, da sam pobjegao iz vojske. Dok smo mi to razjasnili,mojim starcima je zbrisao autobus tako da ih je na kraju na posao odvezla milicija. Putem su mom ocu rekli tko me je prijavio za navodno dezerterstvo. Sve zbog čizama i oprtača.
Ma mogu sve da zamislim ali da JNA vojnika koji je došao sa redovno sa Karaule, traži i kontrolira "Policija" ne mogu zamisliti nikako. Zagorac, imamo koga pitati da li je JNA ikada angažirala pripadnike "Policije" da traži i kontrolira JNA vojnike. Pitat će mo "DIXI - Maribor - VP 4095 kasarna Vojvode Misic... Ustvari tražit ću od DIXI-ja da dođe na Karaulu "DRENAK" i da to malo razjasni.!!!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 25.05.12 21:27
"Mudrac",mene je "savjestan"građanin prijavio miliciji,ne vojsci.Milicijska stanica je od mog sela bila udaljena 6,5 km. Najbliži garnizoni JNA bili su udaljeni 50-60 km(Varaždin,Zagreb,Karlovac),pa malo vidi. Dali je milicija kontaktirala po prijavi vojsku? Nemam pojma! Molim, čitaj pažlivije i sa razumjevanjem,mene Jna nije tražila i kontrolirala jer je znala da sam na redovnom. Moje osobno mišljenje je da su milicajci došli na osnovu prijave.
nerona Džomba
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 25.05.12 22:25
Bilo je žbirova kaj su sam čekali prigodu za nekoga prijaviti pa mi tu nema niš čudno! Zanimljivo je kak te prijavil civil te još i rođak , a ne onaj kapetan iz Beograda ili netko drugi iiz redova vojske , na dugom putu! Čini se da je u vojsci bilo puno više solidarnosti barem kaj se tiče nekih stvari! U civilstvu je sve bilo premreženo raznim doušnicima kao što je bil tvoj sused!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 25.05.12 22:32
Kapetan me nije imao razloga prijavljivati,papiri su mi bili u redu. Problem su mogle biti čizme,oprtači i kosa,vidio je čovjek otkud idem pa si pustio mira. Jedino se značka sjajila ko "pesja jajca".
Vojnik Graničar Pukovnik
"Mudrac",mene je "savjestan"građanin prijavio miliciji,ne vojsci. Milicijska stanica je od mog sela bila udaljena 6,5 km. Najbliži garnizoni JNA bili su udaljeni 50-60 km(Varaždin,Zagreb,Karlovac),pa malo vidi. Dali je milicija kontaktirala po prijavi vojsku? Nemam pojma! Molim, čitaj pažlivije i sa razumjevanjem,mene Jna nije tražila i kontrolirala jer je znala da sam na redovnom. Moje osobno mišljenje je da su milicajci došli na osnovu prijave.
ZAGORAC...!!! Pročitao sam ja kompletan događaj.!!! I sve sam razumio. I tko te je prijavio i tko je došao kod tebe na osnovu prijave... Samo mi je to čudno, "Policija" se mješa u poslove vojske. Bez obzira na dojavu policija bi sva saznanja trebala telefonom izvjestiti naj bližu kasarnu u kojoj je smještena Vojna Policija, jer to je njihov posao i u njihovoj nadležnosti bez obzira na udaljenost od garnizona. Zato me baš zanima mišljenje "DIXI-ja" - Maribor - VP 4095 kasarna Vojvode Misic... da vidim kako on gleda na ovaj događaj...
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 26.05.12 17:07
Te 82",nisam imao pojma jeli milicija nadležna,ili nije,nije mi palo na pamet da ih pitam. Nikad dotad nisam imao sa njima posla,oni su odradili ono zbog čega su došli,smjeli ili ne. Oni su onda bili jedan od čuvara ustavnog poretka!
Vojnik Graničar Pukovnik
Te 82",nisam imao pojma jeli milicija nadležna,ili nije,nije mi palo na pamet da ih pitam. Nikad dotad nisam imao sa njima posla,oni su odradili ono zbog čega su došli,smjeli ili ne. Oni su onda bili jedan od čuvara ustavnog poretka!
ZAGORAC...!!! Nebitno je li Policija tada bila nadležna ili nenadležna. Mene je zanimalo šta kaže na takvu situaciju DIXI - VOJNI POLICAJAC...!!! Da vidim njegovo mišljenje kao Vojnog Policajca na takvu situaciju u kojoj si ti bio te 1982 godine.!!!
Vojnik Graničar Pukovnik
Deder (rekao bi jedan od članova ovoga foruma)...!!!! he he he he Zagorac izvjesti me javno kad budeš imao vremena, koliko ste vi graničari sa karaule "DRENAK" nosili sa sobom metaka kad bi ste išli u obilazak granice. Pokušaj se sjetiti bar za sebe za ostale baš nije tako hitno.. Jer različita oružja su imala na raspolaganju različiti broj metaka...
Vojnik Graničar: komentar modifikovan dana: 26.05.12 20:29; prepravljeno ukupno 2 puta
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 26.05.12 20:24
Razumijem ja tebe,samo mislim da su odnosi 82",bili bitno drugačiji od vremena kad ste Vi služili JNA.
nerona Džomba
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 26.05.12 22:55
I tko te je prijavio i tko je došao kod tebe na osnovu prijave... Samo mi je to čudno, "Policija" se mješa u poslove vojske. Bez obzira na dojavu policija bi sva saznanja trebala telefonom izvjestiti naj bližu kasarnu u kojoj je smještena Vojna Policija, jer to je njihov posao i u njihovoj nadležnosti bez obzira na udaljenost od garnizona. Zato me baš zanima mišljenje "DIXI-ja" - Maribor - VP 4095 kasarna Vojvode Misic... da vidim kako on gleda na ovaj događaj... [/color][/b][/quote]
Milicija je bila između ostalog i represivni aparat kaj je štitil poredak,a intervenirala je ak je bila bliže od VP!U ovom slučaju je to jasno jer da se čekalo VP drug sa uprtačima kaj je u žbirovoj prijavi vjerovatno predstavljen kao neprijatelj poredka i države , bi zbrisal prek grane i odnesel bi povjerljive podatke neprijatelu!Radilo se o sekundama!
Vojnik Graničar Pukovnik
Čestitke na unapređenju Zagorac...!!! Da te "GAVRO" vidi rekao bi ovo je moja škola, ja sam ovo obučio i izvježbao, ovo je pravi graničar sa Karaule "DENAK"...!!!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 27.05.12 10:18
Vojnik Graničar (citat):
Deder (rekao bi jedan od članova ovoga foruma)...!!!! he he he he Zagorac izvjesti me javno kad budeš imao vremena, koliko ste vi graničari sa karaule "DRENAK" nosili sa sobom metaka kad bi ste išli u obilazak granice. Pokušaj se sjetiti bar za sebe za ostale baš nije tako hitno.. Jer različita oružja su imala na raspolaganju različiti broj metaka...
-Snajperist:50 kom. 7,9mm -AP:150 kom. 7,62mm -PM:150 kom.+150 kom 7,62mm,ovih drugih 150kom.bilo je u zasebnom rap-u na šoškama povrh PM-a,a uzimali su se u slučaju uzbune i drugih ekstremnih situacija. Na rejon je svakodnevno nošeno propisanih 150 kom za AP i PM, te 50 kom. za snajper.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naš Vojnik Granićar želi nešto naučiti, nemoj mu uskratiti to zadovoljstvo, bez obzira što on na sve gleda birokratski.
Citat :
VOJNIK GRANIČAR...!!!
Zagorac.!!! Deder se ti vrati doli u Makedoniju na Karaulu "Drenak".!!! Država nije sigurna kad tebe nema.!!! A "Gavro" zbog toga ne spava nočima... I zadnje forum je velik, doće još neki vojnik koji je rukovao protu-avijonskim topom.!!!
Citat :
Čemu nervoza druže stariji vodniće? Nemoj se brinuti za Drenak i Makedoniju,ima tko će me zamijeniti. Gavru bih sad mogao smijeniti,imam zvjezdicu više!
ZAGORAC...!!! Joj da mi je viditi tu situaciju.!!! Dolaziš na karaulu, sa činom "Vodnik I klase".!!! A onda ona situacija o kojoj samo mogu sanjati, "Zagorac" zajaše konja "Brnju" i uz pratnju komandira karaule "Gavre" svi krenuše do prvog stajališta za autobus.!!! Pa kome obojci kome opanci, he he he he
JE LI SADA BOLJE...!!!
Vojnik Graničar: komentar modifikovan dana: 28.05.12 10:25; prepravljeno ukupno 1 puta
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 27.05.12 20:59
Majko moja,opet će te staviti u rubriku "najsmješniji komentar"!!!
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 27.05.12 22:06
Citat :
Vodnik I klase ZAGORAC zajaše na Brnju a Gavro vodi Brnju na kome jaše Zagorca do prvog stajališta za autobus.!!!
ko koga ovde jase ?
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 28.05.12 6:56
Pitaj Vojnika Granićara!
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme)