FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Pecurke smo isto koristili ali da ne zna Gavrilo jer se bojao trovanja. Zbog toga smo ih krili u bibliotecu po ormanima sa knjigama. On je bio na karauli neprekidno od ponedeljka do petka kada je odlazio sa karaule. Vikend nam je bio slobodniji. Normalno, obezbedjenje granice se vrsilo redovno ali smo bili komotniji da skuvamo paprikas od pecuraka ili zeceva koji su dolazili na detelinu u krugu karaule.
Šerife, kod mene na Karauli "Ceršak" V.P. 5457 - Mariborski granični odsjek - 1988 -1989 godina., bilo je drugačije.!!! Od nas niko nikada nije spremao gljive ali je zato gljive volio komandir karaule Zastavnik prve klase Spasković Radoje. Jedva bi dočekao da mu netko sa rajona donese gljiva, on je to nosio kući i kod kuće je to spremao, jer se na karauli nije smjelo spremati neko jelo koje nije predviđeno pravilnikom JNA. Samo mi još nije jasno za zeca .!!! Volio bi tu priću saznati od tebe, kako ste do njega došli, kako ste ga uhvatili - ubili, ako ste iz puške odkuda meci, ko ga je spremao, bi li na kraju komandir karaule "Gavro" od nekoga "slučajno" doznao što ste radili .... Daj nam to malo pojasni mislim da je to zanimljivo ne samo meni nego i ostalima.....
The author of this message was banned from the forum - See the message
nerona Džomba
BROJ POSTOVA: : 152 ČLAN OD: : 2011-07-20
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 07.03.12 12:21
Od ulaza pa sve do komande sa lijeve i desne strane(iza drvoreda borova i puta) možeš vidjeti dvije velike parcele kaj smo ih mi onda obrađivali naravno za naše potrebe !!Sa desne se sijalo žito a sa ljeve uzgajale povrtlarske kulture!! Dva ili tri vojnika su zaduživali jednu malokalibarsku pušku koja je isključivo služila za rastjerivanje štetočina(uglavnom ptice)sa tih polj.površina!!Municija se lako pravdala tj .majopr nebi ni pitao za metke!! Tako da se moglo bez problema srokati i zeca ali pošto je nas bilo više neg na karauli to nismo radili.Vjerovatno je i kod njih na karaulama bile nekaj slično!!
ZAGORAC Kapetan
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 3592 ČLAN OD: : 2012-02-13 DOB : 60
Naslov komentara: Karaula Drenak 07.03.12 12:39
tose (citat):
Zdravo druže ZAGORAC! Ono što si pito o Marku Angelovskom, biije jedan Marko za prezime ne znam tašno ako pitaš za kasarnu u Titovom Velesu .Ja sam ga sreo u 2001-ve godine ali tada je bio major,ibio je bezbednjak u istu kasarnu. Sad je u penziu, sreo sam ga kasnije opet imao neku vikendicu u gorno Vranoce u Velesu. Daj mi neki kratki opis da ynam dali se radi za isti čovek
pozdrav
Poručnik Marko Angelovski bio je zapovjednik 4.voda(protivoklopni) i zamjenik zapovjednika 2.mtč. Stevana Vampole.Bio je visok oko 175cm,pročelav i crvenog lica,pa smo mu dali nadimak "crveni Marko".Bio je strog, ali pravedan i vojska ga je cijenila više nugo Vampolu. On nas je vodio na pokretnom logorovanju na Krivolaku(21 dan).Prićalo se da je on bio rezervni oficir,pa su ga primili u aktivnu službu. Vidi što možeš "iskopati" o njemu.
Veliki podrav VELESU!!!
tose Gušter
BROJ POSTOVA: : 72 ČLAN OD: : 2011-12-08 DOB : 57 Titov Veles
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 07.03.12 17:31
Ok zagorac po opisu koi si mi dao mislim da se radi za isti čovek bio je srog ali dobar i pošten,pročelav i crvenog lica. Ali ja ko što znam bio je aktivni oficir.Mislim da mogu da dođem do njega, može da potraje al ču pokušati. Jednom sam čuo da je bio nešto bolestan.Pokuša ču da nešto nađem.
Pozdrav:
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 07.03.12 18:55
tose (citat):
Ok zagorac po opisu koi si mi dao mislim da se radi za isti čovek bio je srog ali dobar i pošten,pročelav i crvenog lica. Ali ja ko što znam bio je aktivni oficir.Mislim da mogu da dođem do njega, može da potraje al ču pokušati. Jednom sam čuo da je bio nešto bolestan.Pokuša ču da nešto nađem.
Pozdrav:
Učini što možeš,bit ču ti zahvalan. Znaš li možda što je sad na "Javorskom putu",tamo je nekad bilo skladište streljiva i poligon.
tose Gušter
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 07.03.12 19:25
Molim te objasni krato za koi Javorsk put je reč.
tose: komentar modifikovan dana: 07.03.12 20:08; prepravljeno ukupno 1 puta
SherifMCloud Gušter
BROJ POSTOVA: : 9 ČLAN OD: : 2012-03-05
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 07.03.12 19:53
Divlji zecevi su dolazili u cik zore da pasu detelinu koja je rasla u cosku (kutu) kruga karaule, Smeli smo da pucamo na njega samo kada Gavrilo nije bo n karauli, odnosno subotom i nedeljom. Za municiju smo kombinovali tromblonski i skolski metak. U kosuljicu skolskog metka smo ulili olovo. Takav metak se mogao koristiti iz PAP-ovke tj. za pojedinacnu paljbu. Gavrilo je primetio da fale trobmlonski i skolski meci ali nije shvatio zbog cega. Ime Gavrilo smo mu nadenuli da mozemo da procamo o njemu a da on to ne zna. Stalno nas je pitao ko je taj Gavrilo ali nikad nije saznao.
Da kazem da u mom komsiluku zivi covek koji je isto sluzio na Drenku,cini mi se 1986. godine. Nagovaram ga da se i on ukljuci u ovaj forum.Cini mi se da cu uspeti. Pozdrav svima sa Drenka
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 07.03.12 20:21
tose (citat):
Molim te objasni krato za koi Javorsk put je reč.
To je bilo mjesto,čini mi se istočno od Velesa,iznad neke tvornice,čini mi se da je ta tvornica proizvodila koks. Tamo je bio poligon za obuku i stražarnica.
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 07.03.12 20:25
SherifMCloud (citat):
Divlji zecevi su dolazili u cik zore da pasu detelinu koja je rasla u cosku (kutu) kruga karaule, Smeli smo da pucamo na njega samo kada Gavrilo nije bo n karauli, odnosno subotom i nedeljom. Za municiju smo kombinovali tromblonski i skolski metak. U kosuljicu skolskog metka smo ulili olovo. Takav metak se mogao koristiti iz PAP-ovke tj. za pojedinacnu paljbu. Gavrilo je primetio da fale trobmlonski i skolski meci ali nije shvatio zbog cega. Ime Gavrilo smo mu nadenuli da mozemo da procamo o njemu a da on to ne zna. Stalno nas je pitao ko je taj Gavrilo ali nikad nije saznao.
Da kazem da u mom komsiluku zivi covek koji je isto sluzio na Drenku,cini mi se 1986. godine. Nagovaram ga da se i on ukljuci u ovaj forum.Cini mi se da cu uspeti. Pozdrav svima sa Drenka
Što je sa rejonom 2 i selom Modrić te mastikom?
tose Gušter
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 07.03.12 21:39
Da ta tvornica je bila topionica za olovo i cink ja sam radio tamo. Sad je zatvorena.Izgledala je kao tvornica koksa jer smo trošili mnogo koksa za visoke peči pa plac je bio pun koksom. Poligon je jos uvek takav kako ga pamtiš, a skladište streljiva je prodato, neki prifatnjak je napravio neku kožaru. Na taj poligon kao srednjoškolac imam gađano sa m-48.A tekove na koje ste vežbali to su ljudi posekli i prodali za staro gvožđe Ako imam vremena napraviču neke fotke i objaviču ih.
pozdrav
tose: komentar modifikovan dana: 08.03.12 14:32; prepravljeno ukupno 1 puta
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 08.03.12 14:11
tose (citat):
Da ta tvornica je bila topionica za olovo i cink ja sam radio u tamo. Sad je zatvorena.Izgledala je kao tvornica koksa jer smo trošili mnogo koksa za visoke peči pa plac je bio pun koksom. Poligon je jos uvek takav kako ga pamtiš, a skladište streljiva je prodato, neki prifatnjak je napravio neku kožaru. Na taj poligon kao srednjoškolac imam gađano sa m-48.A tekove na koje ste vežbali to su ljudi posekli i prodali za staro gvožđe Ako imam vremena napraviču neke fotke i objaviču ih.
pozdrav
Puno hvala! Još jedanput veliki pozdrav VELESU!
SherifMCloud Gušter
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 08.03.12 15:45
Mi konkretno nismo koristili mastiku. Ponekad subotom bi neko zajahao konja i otisao u Modric po pivo ili vino, narocito ako spremamo gljive ili zecetinu. Nismo se opijali. Desilo se par puta da se neko nacvrca, ali je to stvarno bilo retko. Zbog promene jelovika povremeni bi patrola otisla na bacila i menjala nareske i pastete za ovciji sir i slicno. Nama je bilo dobro a i pastirima. Na karauli je sluzio i Josimovski Zvone ciji su baba i deda ziveli u Drenku,sto ce reci da je sluzio na par stotina metara od svojih. Svi smo isli kod njegovih, kosili im travu, cepali drva i na bilo koji nacin gledali da im pomognemo. Normalno da smo tamo uvek bili dobrodosli. Pre sam napravio gresku u vezi kerova. Imali smo Cara i Cezara Careva kucica je bila na proplanku iznad karaule, a Cezareva iza karaule (prema E-24). Za sada toliko, pozdrav
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 08.03.12 20:53
SherifMCloud (citat):
Mi konkretno nismo koristili mastiku. Ponekad subotom bi neko zajahao konja i otisao u Modric po pivo ili vino, narocito ako spremamo gljive ili zecetinu. Nismo se opijali. Desilo se par puta da se neko nacvrca, ali je to stvarno bilo retko. Zbog promene jelovika povremeni bi patrola otisla na bacila i menjala nareske i pastete za ovciji sir i slicno. Nama je bilo dobro a i pastirima. Na karauli je sluzio i Josimovski Zvone ciji su baba i deda ziveli u Drenku,sto ce reci da je sluzio na par stotina metara od svojih. Svi smo isli kod njegovih, kosili im travu, cepali drva i na bilo koji nacin gledali da im pomognemo. Normalno da smo tamo uvek bili dobrodosli. Pre sam napravio gresku u vezi kerova. Imali smo Cara i Cezara Careva kucica je bila na proplanku iznad karaule, a Cezareva iza karaule (prema E-24). Za sada toliko, pozdrav
Pa, nismo se ni mi opijali,nego je mastika bila sinonim za sva alkoholna piča.U Modrić se išlo i zbog cigareta. Što se tiče jelovnika, mi smo imali kuhara koji je i pekao kruh.Paštetu i narezak smo imali za doručak,ali ne prečesto.Što se tiče grešaka,mislim da sam i ja napravio jednu,kad provjerim slike bit ču siguran.U glavi mi "kljucka" E-24/6 naše osmatračko mjesto,iznad stijene na kojoj je pisalo crnom bojom:TIGAR,ako je tome tako,onda je nasuprot karaule bio E-25! Proplanak koji spominješ bio je na strani rejona 2. Iznad staze je bio grudobran za punjenje i pražnjenje naoružanja sa maketom(reljefom)naših rejona. Malo iznad bila je kučica za Bina,a Rexova je bila (boks) između stražarske kučice i drvarnice u smjeru Albanije. Daj nagovori kolegu iz 86" da se prijavi na forum,volio bih znati dali je kasnije popustila napetost koja je bila posljedica Kosova 81".
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 09.03.12 22:22
tose (citat):
Da ta tvornica je bila topionica za olovo i cink ja sam radio tamo. Sad je zatvorena.Izgledala je kao tvornica koksa jer smo trošili mnogo koksa za visoke peči pa plac je bio pun koksom. Poligon je jos uvek takav kako ga pamtiš, a skladište streljiva je prodato, neki prifatnjak je napravio neku kožaru. Na taj poligon kao srednjoškolac imam gađano sa m-48.A tekove na koje ste vežbali to su ljudi posekli i prodali za staro gvožđe Ako imam vremena napraviču neke fotke i objaviču ih.
pozdrav
Molim te, ne zamjeri, ali moram te pitati dali još postoji gostionica "SAHARA" kod kasarne?
SherifMCloud Gušter
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 09.03.12 22:33
Pozdrav Zagorcu, mi smo isto imali kuvara i pekara. Granicni kamen koji razdvaja reon 1 od reona 2 mi je jako ostao u secanju jer sam jednomu sumrak otisao da jedem drenjine (tu je bilo drvo drena na tom proplanku). Otisao bez oruzja (koja glupost), pridjem drvetu i pocnem da berem drenjine kada sa druge strane drveta zacujem neko suskanje. Bolje pogledam a ono medved isto jede drenjine. Cim me je video, on tutanj u Albaniju a ja na karaulu. Mislimda nikada nisam brze stigao do nje. I medo i ja smo se prepali. Odrzavam kontakt sa jednim granicarem koji je sluzio na Drenku kada sam i ja bio tamo. On zivi na 100 km. od mene. Par puta smo se videli ili culi telefonom. Sa ostalim bih da uspostavim kontakt ali ne znam kako. Mislim da bi preko fejsa bilo lakse. Za sada toliko, pozz
tose Gušter
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 09.03.12 22:39
Ne brini ne moraš se izvinjavat.Pratio sam vaš razgovor SAHARA mislim da vise ne postoi, ja živim u blizini proveri ču. Što se tiče (Pod mostot) ta je radila do skora tamo je bila dobra skara proveri ču dal je još u funcii i postavi ču neke fotke.
Strelište u Orizari je u istom stanju kao i tada, danas sam video kako vode vojnike ARM normalno peške na boevo gađanje.
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 09.03.12 22:41
SherifMCloud (citat):
Pozdrav Zagorcu, mi smo isto imali kuvara i pekara. Granicni kamen koji razdvaja reon 1 od reona 2 mi je jako ostao u secanju jer sam jednomu sumrak otisao da jedem drenjine (tu je bilo drvo drena na tom proplanku). Otisao bez oruzja (koja glupost), pridjem drvetu i pocnem da berem drenjine kada sa druge strane drveta zacujem neko suskanje. Bolje pogledam a ono medved isto jede drenjine. Cim me je video, on tutanj u Albaniju a ja na karaulu. Mislimda nikada nisam brze stigao do nje. I medo i ja smo se prepali. Odrzavam kontakt sa jednim granicarem koji je sluzio na Drenku kada sam i ja bio tamo. On zivi na 100 km. od mene. Par puta smo se videli ili culi telefonom. Sa ostalim bih da uspostavim kontakt ali ne znam kako. Mislim da bi preko fejsa bilo lakse. Za sada toliko, pozz
Moraš priznati da je naša karaula bila specifična po koječemu. Misli da je bilo malo takvih!
Molim da se ostali ne uvrijede!!!
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Priča druga: Javim se kao gušter da idem u stacionar radi "remonta" zubi. Ne znam kako je to bilo drugdje, ali u nas se išlo ekstremno rijetko ili samo u hitnim slučajevima. Čekam u redu, proziva me neki dečko koji je radio kao asistent kod zubarke. Ulazim kad tip ko iz topa: Jesi li ti onaj što je vodio zapisnički stol 1983. u .......? Odgovorim da jesam. On se predstavi tko je i tek ga se onda sjetih: Peetar Pejčić iz Višegrada, igrao playa u Vardi. Izpozdravljasmo se, i onda mi on reče: "Od sada si svaki tjedan ovdje kod mene ne remontu, bit ćeš jedini koji je iz vojske došao sa boljim zubima nego li je otišao." Tako je i bilo. Nadalje je njegova ordinacija u gradu, a bila je namijenjena djeci i ženama ondašnjih oficira, bila sigurno utočište kada se sa curom koju sam tada imao tamo trebalo "maknuti sa vidika". Grad je bio malen, a SMB boja nije bila najomiljenija u Sinju, a pogotovo da se lokalne djevojke viđaju sa vojskom. Mislim da je spomenuti gospodin kasnije bio koš.trener nekoliko klubova u BiH. Sport je čudo!!!
Citat :
Z A G O R A C.!!!
E moj Profa, nešto mi tu ne štima, sjest ču ja pod "brajde" i pokušati shvatiti!
Graničar Zagorac, za ovu izjavu od mene sutra imaš jedan veliki +.!!!
Vojnik Graničar Pukovnik
Daj mi reci Splite,kakav je bio običaj ispračaja vašeg kolege granićara koji se "skidao"???
Pa graničar Zagorac.!!!
Izvjestio sam te kakav je bio "običaj" kod mene na [You must be registered and logged in to see this link.]! Sada da ja čujem kako je kod tebe na "Karauli Drenak - V.P. 6052/9 - 1982/1983" bio običaj ispračaja vašega kolege graničara koji se skida iz JNA.!!!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 11.03.12 9:29
Kod nas, za dan prije skidanja mogao si dobiti raspored na dužnost po želji.Ako je Gavro bio na karauli,pozdravio bi se sa onim koji odlazi navečer prije spavanja.Na dan skidanja,ustajalo se u 4h,oblačenje u civilku,a uniforma u transportnu torbu. Svi koji nisu bili na dužnosti postrojili su se kod jarbola za dizanje i spuštanje zastave,dežurni bi komandovao:"tri puta zdravo za druga koji odlazi"!Poslije toga slijedilo je pojedinačno pozdravljanje sa vojskom,odlazilo se do Rexa i Bina,stražar je imao "čast"da ti digne rampu i Drenak si napustio najkasnije u 5h ujutro i pravac Debar,razduživanje uniforme,javljanje i podrav sa majorom Jezdićem i time bi završilo tvojih 14 mjeseci.
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 11.03.12 20:52
Vojnik Graničar (citat):
Citat :
Graničar Zagorac.!!!
Točno,sve prema sposobnostima, he, he,.. Što je sa osnovnim naoružanjem?
Graniičar Zagorac, što je sa tvojim osnovnim naoružanjem na "Karaula Drenak - V.P. 6052/9 - 1982/1983" .!!! Tj. sa kakvim ste vi to naoružanjem baratali, a koje moja karaula nije imala.!!!
Pamtiš ili ne broj svojega osnovnog naoružanja? Što se tiče "šarca" kojeg si tako lijepo prikazao na slikama,o gađanju iz njega drugom prilikom!
Vojnik Graničar Pukovnik
Kod nas, za dan prije skidanja mogao si dobiti raspored na dužnost po želji. Ako je Gavro bio na karauli,pozdravio bi se sa onim koji odlazi navečer prije spavanja. Na dan skidanja,ustajalo se u 4h,oblačenje u civilku,a uniforma u transportnu torbu. Svi koji nisu bili na dužnosti postrojili su se kod jarbola za dizanje i spuštanje zastave,dežurni bi komandovao:"tri puta zdravo za druga koji odlazi"! Poslije toga slijedilo je pojedinačno pozdravljanje sa vojskom, :arrow:odlazilo se do Rexa i Bina, :arrow:stražar je imao "čast"da ti digne rampu i Drenak si napustio najkasnije u 5h ujutro i pravac Debar,razduživanje uniforme,javljanje i podrav sa majorom Jezdićem i time bi završilo tvojih 14 mjeseci.
Pamtiš ili ne broj svojega osnovnog naoružanja? Što se tiče "šarca" kojeg si tako lijepo prikazao na slikama,o gađanju iz njega drugom prilikom!
Pa Graničar Zagorac.!!
Prvo mi nisi rekao do kraja zašto ste odlazili do Rexa i Bina.!? Je li to bila neka nasljeđena procedura da se i sa njima pozdravljate, te tko je tebi od stražara podigao rampu da napustiš karaulu "DRENAK", tko je taj da je imao tu čast.!!! Mislim da ima onih koji bi voljeli da i to saznaju.
A na drugo pitanje, ako si mislio na serijski broj moga puškomitraljeza.!? Nisam ga zapamtio ali mislim da imam negdje zapisano u mome dnevniku.!!!
alexandar Kapetan I klase
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 12.03.12 15:48
ZAGORAC (citat):
Vojnik Graničar (citat):
Citat :
Graničar Zagorac.!!!
Graniičar Zagorac, što je sa tvojim osnovnim naoružanjem na "Karaula Drenak - V.P. 6052/9 - 1982/1983" .!!! Tj. sa kakvim ste vi to naoružanjem baratali, a koje moja karaula nije imala.!!!
Pa evo prilike , hajde da cujemo i tebe.......
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 12.03.12 21:43
Ja osobno nisam mogao otiči sa Drenka,a da se ne "pozdravim"sa Rexom i Binom,jer kad čuješ ono njihovo "mumlanje",jer te prepoznaju a nisi u uniformi,oni jednostavno znaju da se nešto događa,to se neda opisati,a zajedno smo bili nepunih 9 mjeseci. Zaslužili su oni da ih se "pozdravi"! Stražar koji je imao čast da mi digne rampu,bio je jedan pravi makedonac,Živko Sokolovski iz okolice Bitole.
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 12.03.12 22:00
aleksandar obradovic (citat):
ZAGORAC (citat):
Vojnik Graničar (citat):
Citat :
Graničar Zagorac.!!!
Pa evo prilike , hajde da cujemo i tebe.......
Lakše malo,gospodine generale! Moram provjeriti položaj nogu,fleksibilnost desnog ramena,kako mi stoji brada na lijevoj ruci,položenoj preko poklopca zatvarača na kojem se nalazi "klizač"koji "gura"redenik.Znate gospodine generale, taj "klizač" volio je zaštekati čak i kod najbolje strojnice!
SherifMCloud Gušter
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 12.03.12 22:11
ZAGORAC (citat):
Kod nas, za dan prije skidanja mogao si dobiti raspored na dužnost po želji.Ako je Gavro bio na karauli,pozdravio bi se sa onim koji odlazi navečer prije spavanja.Na dan skidanja,ustajalo se u 4h,oblačenje u civilku,a uniforma u transportnu torbu. Svi koji nisu bili na dužnosti postrojili su se kod jarbola za dizanje i spuštanje zastave,dežurni bi komandovao:"tri puta zdravo za druga koji odlazi"!Poslije toga slijedilo je pojedinačno pozdravljanje sa vojskom,odlazilo se do Rexa i Bina,stražar je imao "čast"da ti digne rampu i Drenak si napustio najkasnije u 5h ujutro i pravac Debar,razduživanje uniforme,javljanje i podrav sa majorom Jezdićem i time bi završilo tvojih 14 mjeseci.
Ja konkretno sam prvi otisao sa karaule. Nisam bio siguran kog datuma se skidam u civilku. Secam se, bila je nedelja, Gavrilo se pojavio na karauli ujutro u 7 h. Tada sam zakljucio da sam verovatno na redu za razduzivanje sto je on i potvrdio rekavsi da pripremim PM, municiju i opremu za razduzivanje. Ostalo je bilo isto kao i kod tebe, s tim da sam imao oruzanu pratnju sve do komande (bio je decembar/prosinac) pa su mi odredili oruzanu pratnju, valda zbog vukova. Ja Bogdana moram zvati Gavrilo, vi ga zovite Gavro, jednostavno sam tako navikao.
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 12.03.12 22:26
SherifMCloud (citat):
ZAGORAC (citat):
Ja konkretno sam prvi otisao sa karaule. Nisam bio siguran kog datuma se skidam u civilku. Secam se, bila je nedelja, Gavrilo se pojavio na karauli ujutro u 7 h. Tada sam zakljucio da sam verovatno na redu za razduzivanje sto je on i potvrdio rekavsi da pripremim PM, municiju i opremu za razduzivanje. Ostalo je bilo isto kao i kod tebe, s tim da sam imao oruzanu pratnju sve do komande (bio je decembar/prosinac) pa su mi odredili oruzanu pratnju, valda zbog vukova. Ja Bogdana moram zvati Gavrilo, vi ga zovite Gavro, jednostavno sam tako navikao.
Ja sam osobno naoružanje i streljivo razdužio 06.03.83g. u 19h poslije poratka sa rejona 2.jer sam za posljedni dan htio otići još jedanput do E-27. Tako da sam posljednih 12h službe bio u patroli koja je imala "efektive" 12h.Kad se išlo na rejon 2. do E-27 patrola je dobila SDO, jer je sa obzirom na udaljenost od karaule i E-27 bila na dužnosti 12h.
Naslov komentara: Re 12.03.12 23:08
A sada mi pade na pamet......POSETA......ako se desi da vam dodje neko u posetu a vi na reonu, sigurno se cekalo ili sta... Da li je bilo slucajeva
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 12.03.12 23:17
A sada mi pade na pamet......POSETA......ako se desi da vam dodje neko u posetu a vi na reonu, sigurno se cekalo ili sta... Da li je bilo slucajeva
Posjeta?Nepoznat pojam,posječivale su nas kontrole i stanovnici sela Drenak i Modrić i to samo prilikom dana graničara,15.08. što se ne odnosi na kontrole! KNOJ je osnovan 15.08.1945.
Naslov komentara: Re 12.03.12 23:20
Pa cekaj.....neko od kuce..... Je li bilo zabranjeno da dodju na karaulu ili
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 12.03.12 23:30
Pa cekaj.....neko od kuce..... Je li bilo zabranjeno da dodju na karaulu ili
Nije bilo zabranjeno,ali obzirom da smo bili tamo gdje smo bili,to jednostavno nikome nije padalo na um.Čak ni graničarima makedoncima i njihovim obiteljima!
Vojnik Graničar Pukovnik
A sada mi pade na pamet......POSETA......ako se desi da vam dodje neko u posetu a vi na reonu, sigurno se cekalo ili sta... Da li je bilo slucajeva.
Citat :
Graničar Zagorac.!!!
Posjeta? Nepoznat pojam, posječivale su nas kontrole i stanovnici sela Drenak i Modrić i to samo prilikom dana graničara,15.08. što se ne odnosi na kontrole! KNOJ je osnovan 15.08.1945.
Nije bilo zabranjeno,ali obzirom da smo bili tamo gdje smo bili,to jednostavno nikome nije padalo na um. Čak ni graničarima makedoncima i njihovim obiteljima!
To što je rekao Graničar Zagorac je u potpunosti točno.!! Otkada sam ja bio na karauli "Ceršak" V.P. 5457 - Mariborski granični odsjek - 1988 -1989 godine, nikada, baš nikada se nije desilo da je netko vojniku došao u posjetu.!!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Karaula Drenak 13.03.12 13:50
NA GRANICI
Stari borac na krevetu leži, a ti remo na uzbunu bježi! Uzbuna če biti ove noči, al i ona če ti proči!
Sada zbogom ostaj krivudava cesto i ti, Drenku zajebano mjesto! Oj,Drenku grom u tebe pukao, jedva sam se iz tebe izvukao!
Služio sam,gdje moj nitko nije, na granici,kraj Albanije!
06.03.83.
SherifMCloud Gušter
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 13.03.12 19:41
Ni kod nas nije bilo poseta. Ne znam ni da li je bila dozvoljena ili nije. Jednostavno, nikome nije padalo na pamet da dodje tamo, bogu iza nogu. Ni mi granicari nismo pomisljali da bi nam neko dosao u posetu (osim sluzbene tj. neke kontrole ili provere).
Vojnik Graničar Pukovnik
Kad se išlo na rejon 2. do E-27 patrola je dobila SDO, jer je sa obzirom na udaljenost od karaule i E-27 bila na dužnosti 12h.
Ma Graničar Zagorac, ovo te moram pitati kad si ovo spomenio.!!! SDO.!!! Kada si bio u kasarni i kada si dobio SDO, u svakome pakiranju je bila konzerva.!? E sad je tu problem, kad dobiješ konzervu tada sigurno ne radi kuhinja u kasarni, kako ste onda tu jebenu konzervu jeli.!? Jer kad je otvoriš u njoj je hrana bila hladna , puna masnoće , sve skoreno , bože sačuvaj za jesti u takvome stanju.!!! Kako ste se snalazili po tome pitanju.!!! Jer se zna da nije bilo u kasarni kuhala da bi tu konzervu mogao podgrijati kako bog zapovjeda.!!!
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8060 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Karaula Drenak 82/83 13.03.12 22:52
nozem od automatske puske otvoris konzervu i jedes.konzerve nisu bile problem ali dvopek je bio tvrd kao kamen ,zube da polomis.
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 13.03.12 22:53
Zagorac koliko su godina psi bili u službi? Kako su tebe prihvatili kao novu facu kad si došao na karaulu?
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
nerona Džomba
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 14.03.12 1:27
purger (citat):
Zagorac koliko su godina psi bili u službi? Kako su tebe prihvatili kao novu facu kad si došao na karaulu?
Psi su ponekad velikodušniji od ljudi! Zar ne vidiš kak ljudi i nakon toliko godina gotovo u pravilu pamte imena svih pasa ili konja ,a imena ljudi zaboravlaju!
Bili smo deca,i trebala nam je bezuvijetna i čista ljubav!! A u vojsci je stega!
Pas uvijek ima iskren i zaigran pogled! On ne pita za uspješnost zadatkai nije mu bitan pod konac složen krevet! Uz tebe je od 03 do 05 u zoru kada je naj teže!
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 14.03.12 7:39
Vojnik Graničar (citat):
Citat :
ZAGORAC - KARAULA DRENAK.!!!
:arrow:Kad se išlo na rejon 2. do E-27 patrola je dobila SDO, jer je sa obzirom na udaljenost od karaule i E-27 bila na dužnosti 12h.
:arrow:Ma Graničar Zagorac, ovo te moram pitati kad si ovo spomenio.!!! SDO.!!! :arrow:Kada si bio u kasarni i kada si dobio SDO, u svakome pakiranju je bila konzerva.!? E sad je tu problem, kad dobiješ konzervu tada sigurno ne radi kuhinja u kasarni, kako ste onda tu jebenu konzervu jeli.!? :arrow:Jer kad je otvoriš u njoj je hrana bila hladna , puna masnoće , sve skoreno , bože sačuvaj za jesti u takvome stanju.!!! Kako ste se snalazili po tome pitanju.!!! :arrow:Jer se zna da nije bilo u kasarni kuhala da bi tu konzervu mogao podgrijati kako bog zapovjeda.!!!
Kad nam je kuhar dao SDO otvorio sam ga,ako je unutra bila konzerva sa kupusom i ovčetinom, jednostavno mi je zamijenio za gulaš ili konzervu sa skušom koja mi je bila najbolja. Sve sam mogao pojesti hladno osim tog kupusa i ovčetine. Kruh se pekao svaki dan,tako da to nije bio problem.
Vojnik Graničar Pukovnik
Kad nam je kuhar dao SDO otvorio sam ga,ako je unutra bila konzerva sa kupusom i ovčetinom, jednostavno mi je zamijenio za gulaš ili konzervu sa skušom koja mi je bila najbolja. Sve sam mogao pojesti hladno osim tog kupusa i ovčetine. Kruh se pekao svaki dan,tako da to nije bio problem.
U prvoj rečenici spominješ situaciju na karauli "DRENAK" gdje si konzervu mogao zamjeniti kod kuhara ali kakva je situacija bila u kasarni gdje nisi imao izbora tj. gdje dobiješ tu konzervu sa "Kupusom i ovčetinom", što si tada radio..... ha ha ha ha Na karauli je bila mila majka , mogao si na terenu zapaliti vatru i konzervu zagrijati, u karauli staviti je u lonac vruće vode ali u kasarni je bilo zajebano , nikoga nije bilo briga što konzerva nije podgrijana , što je puna masnoće , što je sve skoreno u njoj i hladno , što na sredini kasarne nisi mogao zapaliti vatru i zagrijati konzervu , he he he he.!!!???
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 14.03.12 9:23
purger (citat):
Sve je ovisilo o zdravlju i kondiciji pasa. Po PS-u jednom mjesečno se pas vodio veterinaru u Debar na pregled. Pošto je kurir išao jednom tjedno po poštu, obavezno je vodio i psa, pa bi i mimo PS-a navratio do veterinara. Psi su jednom godišnje išli u Ohrid na provjeru sposobnosti i kondicije.To je trajalo 7 dana, tada smo naručili i nove gramofonske ploče jer u Debru nije bio neki izbor. Svakog tko bi došao novi na karaulu,psi su prihvačali sa suzdržanošču.Nakon par dana sve bi bilo u redu.
ZAGORAC: komentar modifikovan dana: 15.03.12 9:08; prepravljeno ukupno 1 puta
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 14.03.12 19:00
Vojnik Graničar (citat):
Citat :
U prvoj rečenici spominješ situaciju na karauli "DRENAK" gdje si konzervu mogao zamjeniti kod kuhara ali kakva je situacija bila u kasarni gdje nisi imao izbora tj. gdje dobiješ tu konzervu sa "Kupusom i ovčetinom", što si tada radio..... ha ha ha ha Na karauli je bila mila majka , mogao si na terenu zapaliti vatru i konzervu zagrijati, u karauli staviti je u lonac vruće vode ali u kasarni je bilo zajebano , nikoga nije bilo briga što konzerva nije podgrijana , što je puna masnoće , što je sve skoreno u njoj i hladno , što na sredini kasarne nisi mogao zapaliti vatru i zagrijati konzervu , he he he he.!!!???
U kasarni je bilo vojnika koji iz vjerskih razloga nisu jeli konzerve iz SDO-a,koje su sadržavale svinjetinu, pa sam onda mijenjao kupus i ovčetinu, najčešće za narezak. To je bilo osobito aktualno na Krivolaku.
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Karaula Drenak 82/83 14.03.12 21:11
upravo tako.ja nisam mogao jesti konzerve sardine i davao sam albancima. e sad dali su jeli sto su voleli ribu ili iz verskih razloga nisu jeli druge konzerve bog zna.
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 14.03.12 21:22
vladimir (citat):
upravo tako.ja nisam mogao jesti konzerve sardine i davao sam albancima. e sad dali su jeli sto su voleli ribu ili iz verskih razloga nisu jeli druge konzerve bog zna.
Njima je vjera branila da jedu svinjetinu, ja to poštujem,a to što sam temeljem toga "profitirao" u sadržaju SDO-a,pasalo mi je!
nerona Džomba
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 16.03.12 0:31
ZAGORAC (citat):
vladimir (citat):
Njima je vjera branila da jedu svinjetinu, ja to poštujem,a to što sam temeljem toga "profitirao" u sadržaju SDO-a,pasalo mi je!
Dečec! Jeli to bila javna stvar?
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 16.03.12 7:31
nerona (citat):
ZAGORAC (citat):
vladimir (citat):
Dečec! Jeli to bila javna stvar?
Da,svi koji nisu jeli svinjetinu nisu to skrivali i nitko nije imao ništa protiv toga. Mjenjali smo konzerve,oficiri su znali to,nitko se nije obazirao.
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Karaula Drenak 82/83 16.03.12 8:08
po PS bilo je zabranjeno nosenje verskih simbola,poseta verskim objektima i vrsenje verskih obreda/molitva/ ali ko sta jede ili nejede to je bila potpuno licna stvar pojedinca.
nerona Džomba
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 16.03.12 10:19
Istina je, ali nije se to baš tako javno govorilo! No službeno se prelazilo preko takvih stvari ako one ne prelaze nekakve granice! No vojska je o tome razgovarala i postojala je tolerancija mišljenja među nama!
Kaplar M Stariji Vodnik
BROJ POSTOVA: : 657 ČLAN OD: : 2010-11-06 DOB : 59 Belgrade
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 16.03.12 11:19
Nije se puno ni razgovaralo... pogotovu kada je kraj dorucku a drug za stolom ne jede slaninu... Nema tu neke price, prebacis je munjevito u svoj tanjir.
ZAGORAC Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme) 16.03.12 11:52
Vojnik Graničar (citat):
Citat :
Pusti ti SDO, nego ti meni reci kako ste "drpali" eurokrem,voče,salame i ostale stvari iz skladišta namirnica?
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme)