FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 25.11.16 1:43
Gorica 660 (citat):
Slobo druže, uz dužno poštovanje bio si komunista, i ja sam bio takvih ubjeđenja i još mali milion nas je bilo. Bogu se čovjek uvjek može okrenuti, On je milostiv i prašta tako da ako želiš naravno možeš i ti to učiniti, otiđi popu, svećeniku ili kome već hoćeš, posavjetuj se, uzmi malo literature (a i ne moraš pored današnjeg net-a) pa ćeš naći sebe negdje sigurno a ujedno ćeš se vratiti na pravi put naravno uz Božiju dozvolu i određenje. .............
Slobo, druze, i ako si ostao komunista i ateista, Bog te voli i cijeni kroz tvoj odnos prema drugim ljudima. Siguran sam da si mu blizi nego mnogi koji mu se klanjaju i krste, a u medjuvremenu na zlo misle. Ne treba ti posrednik, ako pozelis da se obratis Svevisnjem, ni jedan svetac i nijedan Njegov poslanik. Obrati se iskrenog srca direktno Njemu. Osim toga, to je i prva Njegova zapovijest.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Gorica 660 Zastavnik I klase
PV BROJ POSTOVA: : 989 ČLAN OD: : 2016-06-20 DOB : 53 Brčko dc, BiH
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 25.11.16 9:47
Drug porućnik, na istoj smo strani :-) ..............
_________________ "Bolje hrabro pobjeći sa fronta nego kukavički poginuti !" [You must be registered and logged in to see this image.]
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 25.11.16 14:03
Blagdan Svete Katarine Aleksandrijske (25. studenog) po pučkom je vjerovanju u mnogim krajevima početak Adventa (lat. adventus - dolazak) ili Došašća i vrijeme kada se počinju pjevati božićne pjesme. Npr. iz prošlosti:
Sveta Kate drvarica, misec dana do Božića Sveta Kate Božji dan, do Božića misec dan Sveta Kate kokošica, misec dana do Božića Sveta Kata, snig na vrata...
Od tada do Božića nema više vjenčanja i većih proslava uz što postoji i izreka: "Sveta Kata zatvara vrata". Sveta Katarina Aleksandrijska (oko 282. - oko 307.) je kršćanska svetica i mučenica. Prema predaji, Katarina je bila lijepa mlada Egipćanka koja je, u trenutku kad je upravitelj Maksimin Daja preuzimao vlast u Aleksandriji, bila pozvana na svečanost koja je uključivala i pogansko žrtvovanje životinja. Katarina je odbila u tome sudjelovati zbog svoje kršćanske vjere. Maksimin Daia, koji je došao na vlast u rimskim afričkim provincijama naslijedivši rođaka Galerija, zaljubio se u Katarinu i odlučio rastati se od svoje žene da bi oženio Katarinu. Mlada ga je kršćanka najodlučnije odbila. On ju je tada suočio s pedesetoricom filozofa s namjerom da je oni uvjere kako Krist, jer je umro na križu, ne može biti Bog. No Katarina, služeći se govorničkom vještinom, a još više dobrim poznavanjem filozofije i teologije, pridobila je na svoju stranu mudrace koji su prionuli uz kršćanstvo. Ne mogavši slomiti Katarinu, Maksimin se razbjesnio i dao načiniti posebnu spravu za mučenje: kotač s bodežima, koji će je sasjeći. No ta se sprava raspala. Tada je mučenica odvedena izvan grada pa joj je odrubljena glava.
Sveta Katarina Aleksandrijska, začetnik baroknog slikarstva Caravaggio (1595.-1596.)
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 25.11.16 15:08
Gorica 660 (citat):
Drug porućnik, na istoj smo strani :-) ..............
skroz
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 25.11.16 16:51
Nek smo se razumijeli, znaš kako se kaže...nikad nije kasno doći na tobe ..............
_________________ "Bolje hrabro pobjeći sa fronta nego kukavički poginuti !" [You must be registered and logged in to see this image.]
Sloba1 Podpukovnik
PM VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 6762 ČLAN OD: : 2014-12-21 DOB : 61 Petrovaradin
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 25.11.16 20:09
Kod mene je zanimljiv slučaj, kršten u crkvi ali nisu mi roditelji to usadili u mene, već sam po završetku srednje škole, sa 19 godina postao član partije kao društveno-politički aktivista omladinac u mesnoj zajednici. Dve godine kasnije, 1984 g sam napredovao i postao omladinski funkcioner u dva mandata, tako da je vera ostala po strani... Ni otac kordunaš ni mater dalmatinka nisu bili u tom fazonu crkve te i nije imao ko da me kanališe. Deda se kasnije uključio jer nije hteo da se trpa pored rođenih roditelja, ali to je bilo već dosta kasno jer sam u završnoj fazi postao sekretar partije u firmi do raspada tog saveza, a deda je te 1990 g imao već 91 godinu...
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15049 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 25.11.16 20:26
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 25.11.16 20:28
Sloba1 (citat):
Kod mene je zanimljiv slučaj, kršten u crkvi ali nisu mi roditelji to usadili u mene...
To bi bilo to i kod mene, također član SK, međutim, ne odviše aktivan. Meni je po pitanju crkve i vjere zapravao isto onda i sad. Ne brani mi nitko, a nemam osjećaj da mi je netko branio i onda, osim da sam imao neke velike političke aspiracije.
Nego, je li tebi Slobo fali neka zamjena za partiju u vidu vjere kao što je čini mi se kod nekih drugara ovdje slučaj? Kao vid nadautoriteta, da bi uopće funkcionirao? Meni ne.
Vjersko prvenstvno doživljavam kao dio kolektivne opće kulture i tradicije naroda, a što ja u stvari o tome mislim ne tiče se nikoga. Teoretski rečeno.
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 25.11.16 20:41
Ja mislim da ima nešto gore na nebu i da ima boga, te eto, možda je ovo nekom malo čudno, ali sve više uviđam da bog sve vidi, sve gleda, kažnjava ili nagrađuje i ređa po zasluzi. Bog ne voli hvalu, pompu, reklamiranje već dela u tišini, te otud me nerviraju crkveni velikodostojnici koji ono što urade, odmah lete da to se obnaroduje.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 25.11.16 20:44
Sloba1 (citat):
Ja mislim da ima nešto gore na nebu i da ima boga, te eto, možda je ovo nekom malo čudno, ali sve više uviđam da bog sve vidi, sve gleda, kažnjava ili nagrađuje i ređa po zasluzi.
Baš mi i nisi odgovorio , a kozmičke sile postoje, eto Mjesec utječe na plimu i oseku na primjer.... pa i na čovjeka ako smo 70% od vode.
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 25.11.16 22:29
Razmišljam o pitanju Maksa, i dao me malo u dilemu. Pa, probaću da odgovorim. Voleo bih da se vrati ono vreme u smislu društvenog rada, to mi nedostaje, jer ja nisam onda nastupao sa pozicije partije, već kao mladi aktivist u Mesnoj zajednici, imao sam sklonosti ka tim aktivnostima, sastancima, organizovanju tribina, rad na panoima, dobrovoljnim akcijama i bez uplitanja u politiku. Sada toga više nema, već stranački rad i to nije isto jer ovo danas je rad najviše iz interesa a tek onda da bi se nešto kvalitetno uradilo za narod.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 25.11.16 22:32
Sloba1 (citat):
Razmišljam o pitanju Maksa, i dao me malo u dilemu. Pa, probaću da odgovorim. Voleo bih da se vrati ono vreme u smislu društvenog rada, to mi nedostaje, jer ja nisam onda nastupao sa pozicije partije, već kao mladi aktivist u Mesnoj zajednici, imao sam sklonosti ka tim aktivnostima, sastancima, organizovanju tribina, rad na panoima, dobrovoljnim akcijama i bez uplitanja u politiku. Sada toga više nema, već stranački rad i to nije isto jer ovo danas je rad najviše iz interesa a tek onda da bi se nešto kvalitetno uradilo za narod.
Ovo podebljano sve možeš danas raditi u crkvenoj zajednici.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 25.11.16 22:43
Da, upravo čitam. Ja u stvari bih voleo biti društveno koristan i mislim da bi mi tako srce bilo ispunjeno i na mestu. Ja sam i funkciju u omladini shvatao kao konkretan rad i rezultat, bez filozofije i politikanstva. Tu sam sebe nalazio, shodno okolnostima i društvenom uređenju koje je tada postojalo.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 26.11.16 0:30
Sloba1 : "Da, upravo čitam. Ja u stvari bih voleo biti društveno koristan i mislim da bi mi tako srce bilo ispunjeno i na mestu. Ja sam i funkciju u omladini shvatao kao konkretan rad i rezultat, bez filozofije i politikanstva. Tu sam sebe nalazio, shodno okolnostima i društvenom uređenju koje je tada postojalo." ............
Jesi nekada kojim slučajem razmišljao ili "vagao" šta ti je prioritetnije pročitati i proučiti...Bibliju, Kur an, Toru ili Marksov "Kapital" !? ............
gerard ford Podporučnik
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 1636 ČLAN OD: : 2014-03-12 Jaska
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 26.11.16 12:51
Gorica 660 (citat):
Pročitao sam, svojevremeno sam slušao razne izjave kritičara da ih tako nazovem koji smatraju da ni u jednoj vjeri ne treba i ne smije biti neke vrsta straha i bojazni od Svevišnjeg nego da treba biti maximalno opušten u vjerovanju.
Ovaj dole citirani tekst govori da da Kršćanstvo kao i Islam apsolutno preporučuje strahopoštovanje prema Bogu što mi se apsolutno sviđa i podupirem u svakom slučaju..... .................
Citat : ...Citat što ga navodite iz Lukina evanđelja svoje razmišljanje izvodi iz drugoga Psalma (Ps 2, 9): »Vladat ćeš njima palicom gvozdenom, i razbit ih kao sud lončarski«, u kojemu se govori o mesijanskoj drami, o narodima koji se bune protiv Boga i njegova Pomazanika, te se ljude poziva na razumnost: »Opametite se sada, vi kraljevi, urazumite se, suci zemaljski. Služite Jahvi sa strahom, s trepetom se pokorite njemu, da se ne razgnjevi te ne propadnete na putu, kad uskoro plane srdžba njegova« (Ps 2, 10-12)... ............
Korisno je za pročitati sve ,ali ako hoćeš saznati tko ustvari vlada svijetom pročitaj ,,Protokole ..
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 26.11.16 12:54
Max Blitz (citat):
Sloba1 (citat):
Ja mislim da ima nešto gore na nebu i da ima boga, te eto, možda je ovo nekom malo čudno, ali sve više uviđam da bog sve vidi, sve gleda, kažnjava ili nagrađuje i ređa po zasluzi.
Baš mi i nisi odgovorio , a kozmičke sile postoje, eto Mjesec utječe na plimu i oseku na primjer.... pa i na čovjeka ako smo 70% od vode.
Kosmičke sile i red stvari u svemiru i u svemu drugome su nečija volja. Netko savršen je sve to posložio i stavio u funkciju.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 26.11.16 12:55
Max Blitz (citat):
Blagdan Svete Katarine Aleksandrijske (25. studenog) po pučkom je vjerovanju u mnogim krajevima početak Adventa (lat. adventus - dolazak) ili Došašća i vrijeme kada se počinju pjevati božićne pjesme. Npr. iz prošlosti:
Sveta Kate drvarica, misec dana do Božića Sveta Kate Božji dan, do Božića misec dan Sveta Kate kokošica, misec dana do Božića Sveta Kata, snig na vrata...
Od tada do Božića nema više vjenčanja i većih proslava uz što postoji i izreka: "Sveta Kata zatvara vrata". Sveta Katarina Aleksandrijska (oko 282. - oko 307.) je kršćanska svetica i mučenica. Prema predaji, Katarina je bila lijepa mlada Egipćanka koja je, u trenutku kad je upravitelj Maksimin Daja preuzimao vlast u Aleksandriji, bila pozvana na svečanost koja je uključivala i pogansko žrtvovanje životinja. Katarina je odbila u tome sudjelovati zbog svoje kršćanske vjere. Maksimin Daia, koji je došao na vlast u rimskim afričkim provincijama naslijedivši rođaka Galerija, zaljubio se u Katarinu i odlučio rastati se od svoje žene da bi oženio Katarinu. Mlada ga je kršćanka najodlučnije odbila. On ju je tada suočio s pedesetoricom filozofa s namjerom da je oni uvjere kako Krist, jer je umro na križu, ne može biti Bog. No Katarina, služeći se govorničkom vještinom, a još više dobrim poznavanjem filozofije i teologije, pridobila je na svoju stranu mudrace koji su prionuli uz kršćanstvo. Ne mogavši slomiti Katarinu, Maksimin se razbjesnio i dao načiniti posebnu spravu za mučenje: kotač s bodežima, koji će je sasjeći. No ta se sprava raspala. Tada je mučenica odvedena izvan grada pa joj je odrubljena glava.
Sveta Katarina Aleksandrijska, začetnik baroknog slikarstva Caravaggio (1595.-1596.)
Sveta Kata, snig na vrata,ide Blaž i kaže da je laž!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 26.11.16 13:01
gerard ford (citat):
Ovaj dole citirani tekst govori da da Kršćanstvo kao i Islam apsolutno preporučuje strahopoštovanje prema Bogu što mi se apsolutno sviđa i podupirem u svakom slučaju.....
Poštovanje može, prema onome tko to zaslužuje, bez straha. Tj. nikako strah, ne ide u moj način razmišljanja.
Strahopoštovanje silom iznuđuju diktatori.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 26.11.16 13:07
Sloba1 (citat):
Ja mislim da ima nešto gore na nebu i da ima boga, te eto, možda je ovo nekom malo čudno, ali sve više uviđam da bog sve vidi, sve gleda, kažnjava ili nagrađuje i ređa po zasluzi. Bog ne voli hvalu, pompu, reklamiranje već dela u tišini, te otud me nerviraju crkveni velikodostojnici koji ono što urade, odmah lete da to se obnaroduje.
Bog je u nama i u naj skrovitijoj čestici našega bića i u našem duhu koji nam je telefon do njega.Što će nam Bog koji negdje iza granice materijalnog svemira na fotelji gleda na svijet i ljude?Treba nam Bog sa kojim dijelimo sve naše slutnje,radosti ili boli.Kršćani u milijardama vjeruju u takvoga boga.On ne kažnjava nego oprašta,ne osuđuje nego prešućuje i uvijek nam nanovo daje priliku.Kao što voda i vatra nemogu zajedno jednako tako se isključuju Bog koji je sama ljubav i zlo što ga prihvaća čovjek svojom slobodnom voljom.Savijest vlastita je uvijek naj bolje mjerilo.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 26.11.16 13:10
Max Blitz (citat):
gerard ford (citat):
Ovaj dole citirani tekst govori da da Kršćanstvo kao i Islam apsolutno preporučuje strahopoštovanje prema Bogu što mi se apsolutno sviđa i podupirem u svakom slučaju.....
Poštovanje može, prema onome tko to zaslužuje, bez straha. Tj. nikako strah, ne ide u moj način razmišljanja.
Strahopoštovanje silom iznuđuju diktatori.
Ti si onda u zavidnoj duhovnoj fazi koja ti omogućuje gotovo pa ravnopravan odnos prema Stvoritelju?
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 26.11.16 13:17
gerard ford (citat):
Ti si onda u zavidnoj duhovnoj fazi koja ti omogućuje gotovo pa ravnopravan odnos prema Stvoritelju?
Fali mi dio priče o tome, za života je neću kompletnom dočekat, a ne mogu konačne istne tražiti u spisima koje su napisali ljudi prije više tisuća godina.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 26.11.16 13:52
Naći ćeš je u sebi,samo bez predrasuda vidi se da tražiš.
gerard ford: komentar modifikovan dana: 26.11.16 18:56; prepravljeno ukupno 1 puta
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 26.11.16 14:14
gerard ford (citat):
Naćći ćeš je u sebi,samo bez predrasuda vidi se da tražiš.
Ne u smislu u kojem se vjerojatno/možda nadaš.
Mogu ja sjest i popričat i s teologom, laikom i "sotonistom" jer sam jednostavno znatiželjan, gladan informacija, kako bi se reklo. A neke krupne promjene, ono baš iz pete i temelja kod mene nisu moguće. Ja sam ti zapravo jedan sasvim običan čovjek od kojeg zlo neće prvo krenuti, ali mogu vratiti, ne sistemom drugom obraza.
Tko je u životu zasluživao moje poštovanje? Razni ljudi, osobito pojedini (ne svi) profesori na fakultetu. Kad ga vidiš da ti dođe da mu se iskreno pokloniš i zažališ da nema značajnije mjesto u društvu.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 26.11.16 18:53
Max Blitz (citat):
gerard ford (citat):
Naćći ćeš je u sebi,samo bez predrasuda vidi se da tražiš.
Ne u smislu u kojem se vjerojatno/možda nadaš.
Mogu ja sjest i popričat i s teologom, laikom i "sotonistom" jer sam jednostavno znatiželjan, gladan informacija, kako bi se reklo. A neke krupne promjene, ono baš iz pete i temelja kod mene nisu moguće. Ja sam ti zapravo jedan sasvim običan čovjek od kojeg zlo neće prvo krenuti, ali mogu vratiti, ne sistemom drugom obraza.
Tko je u životu zasluživao moje poštovanje? Razni ljudi, osobito pojedini (ne svi) profesori na fakultetu. Kad ga vidiš da ti dođe da mu se iskreno pokloniš i zažališ da nema značajnije mjesto u društvu.
Poniznost kao duhovna kategorija u svim kombinacijama isključuje ,,ja,, ili ego.Tek kada se odreknem sebe samoga mogu biti istinski čovjek okrenut vječnim ili neprolaznim vrednotama.
Zbog toga ljudi u današnjem vremenu bježe iz urbanih u ruralne sredine da bi pronašli svoju vlastitu osobnost i onda na tim temeljima grade i odnos sa apsolutnim.Uvijek sam poštivao ili lako zavolio mačku kada mi onako lijepo prede ili psa kada umiljato zavrti repom....no svijet pasa i mačaka nije baš crno bijel.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 26.11.16 19:52
gerard ford (citat):
Poniznost kao duhovna kategorija u svim kombinacijama isključuje ,,ja,, ili ego.Tek kada se odreknem sebe samoga mogu biti istinski čovjek okrenut vječnim ili neprolaznim vrednotama.
Boldano mi nije prihvatljvo, zamijenio bih terminima u smislu legalnog i legitimiteta (poštivanje svjetovnih zakona).
Naravno da više volim svoju kćer i sebe nego druge ljude.
Poštujem i prirodu, recimo, lov mi je nešto odvratno i barbarski, ako nije u smjeru uklanjanja viška objektvno štetnih životinja, npr. štakora, divljih svinja, i sl. Ribolov mi je prihvatljiviji, ali nikako kao nekontrolirano tamanjenje svega što pliva.
Ali tu sam licemjeran, kupit ću prvenstveno u dućanu već razrezano i spakirano, ne zanima me puno od kud je tu došlo, a na divljač nisam navikao, pa ne kupujem ni na taj način.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 26.11.16 20:20
Max Blitz (citat):
Poštujem i prirodu, recimo, lov mi je nešto odvratno i barbarski, ako nije u smjeru uklanjanja viška objektvno štetnih životinja, npr. štakora, divljih svinja, i sl. Ribolov mi je prihvatljiviji, ali nikako kao nekontrolirano tamanjenje svega što pliva.
Ali tu sam licemjeran, kupit ću prvenstveno u dućanu već razrezano i spakirano, ne zanima me puno od kud je tu došlo, a na divljač nisam navikao, pa ne kupujem ni na taj način.
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4603 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 27.11.16 0:18
Slobo mozes biti aktivan u crkvi I na taj nacin koristan u zajednici.Npr ako imas dobre glasovne mogucnosti prikljucis se crkvenom hour-toga uvek manjka
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
NebojsaB Gušter
BROJ POSTOVA: : 46 ČLAN OD: : 2016-10-26 DOB : 55 Doboj
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 27.11.16 17:15
Свака је помоћ добро дошла.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 27.11.16 17:31
NebojsaB : "Свака је помоћ добро дошла." ...........
Финансијска/финанцијска поготово ............
NebojsaB Gušter
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 27.11.16 22:32
Без пара не иде . И Христос и апостоли су имали касу из које су плаћали потрошено. Тако је за свако удружење на овом свијету, а на оном ћемо видјети. Сјетих се огласа из 80'их у добојском "Гласу комуне " Џемат у Н. тражи имама . Плата по договору и Застава 750.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 28.11.16 0:59
Како свачије тако и твоје мишљење земо Небојша поштујем, поштујем али се не слажем са њим. Вјера/вјере у Свевишњег, цркве и џамије по мени нису никаква "удружења" него нешто сасвим друго, то што је човјек извадио из Божијих објава и заповиједи оно што му одгововара односно преиначио то је нешто сасвим друго јер :
"Kad Isus govori o novcu i odnosu prema njemu, to za njega nije moralno, već duhovno pitanje. Govoreći o bogatstvu, ne govori o tome kako bi se njime trebalo koristiti, već želi potaknuti slušatelje na razmišljanje o tome što je za njih važno, odnosno na čemu grade i kojem se »bogu« mole, jer zna da novac lako može postati taj »bog«. U privlačnosti novca zapravo se skriva strah od smrti jer se pojedincu čini da ga novac može trajno zaštititi. U evanđeljima se o moći novca govori kao o »nepravednom Mamonu« iz dva razloga. Ponajprije stoga što je novac cirkulirajući u rimskom gospodarskom sustavu dovodio do nepravdi, a onda i zato što je novac varljiv i ne »drži ono što obećava«. On je božanstvo s iluzornim obećanjima koje čovjeku ne može donijeti vječnost. Mamon ne daje ono što se od njega obećava, oni koji ga sabiru u novcu sudionici su nepravednoga sustava i žrtve smrtonosne iluzije."
Дати односно донирати добровољно новац за црквене/џамијске потребе-текуће трошкове је једно а наплаћивање од стране свећеника, свештеника и хоџа вјерницима за разно разне молитве, посвећивања, сахране и сл. је нешто сасвим што се апсолутно коси са вјером, истинском вјером ! ............
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 28.11.16 1:08
А о којекавим тзв. "чланаринама" да и не говорим јер се опет своди на то да ја ако желим бити по нечијем "правилу" истински вјерник и припадник те конфесије морам платити годишњу чланарину јер ако је не платим онда ја јадноставно без те плаћене чланарине аутоматски нисам ни члан тог како си га ти назвао "удружења" ! ......... П.С.: Пусти "Заставу 750", погледај шта возе свештеници у Босни и Херцеговини односно Р. Српској а и другдје па се мало почеши по глави...заједно са мном и са свим осталима којима је бар колико толико стало...
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4603 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 28.11.16 1:23
Naravno da je novac veoma bitan factor u funkcionisanju svake vjerske institucije,pogotovo na zapadu. Lako je vama na prostorima ex yu po tom pitanju,bez obzira kojoj konfesiji pripadate.Skoro da nemate nikakvu finansijsku obavezu prema vjerskim starjesinama.Platite im propisano kada vrsite vjerske obrede .I to je to-manje vise. Ovdje se svesteniku mora obezbijediti plata propisana vjerskim ustavom,stanarina,rezijski troskovi,penziono I socijalno osiguranje,nadoknada za automobile............... Kada se sve to sabere cifra je velika. I vjerski objekat ima nemale troskove odrzavanja,rezije,osiguranja..... Kako to ukomponovati bez finansija?
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 28.11.16 1:52
Kako se ispisati iz Crkve? Ispis iz Katoličke crkve potrebno je pismeno zatražiti od župnog ureda u kojem je obavljeno krštenje te isti zahtjev proslijediti i Biskupskom ordinarijatu. Takozvanoj ispisnici, podučavaju aktivisti Udruge David (udruga građana za zaštitu ljudskih prava) koji u Hrvatskoj imaju najviše iskustva s takvim postupcima, nije naodmet priložiti i Papinu odredbu o istupu iz Crkve (iako bi je trebali imati svi biskupi) te odredbe Ustava, odnosno članke 40. i 41. kojima se jamči sloboda savjesti i vjeroispovijedi i slobodno javno očitovanje vjere ili drugog uvjerenja te po kojem su sve vjerske zajednice jednake pred zakonom i odvojene od države. A kako bi svima zainteresiranima olakšali pripremu tih formalnosti, u Udruzi David na svojim su stranicama objavili predloške svih tih dokumenata... Više u članku:
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 28.11.16 12:32
Uz dužno poštovanje, jasno sam napisao da su dobrovoljni prilozi potpuno normalna stvar (prethodni post), svaki istinski vjernik bilo koje vjeroispovjesti sigurno neće dozvoliti da njegova Bogomolja bio de bez struje, vode i svega ostalog i isto tako da službenikbu njoj bude gladan, žedan i nezbrinut, to je prava i iskonska vjera svakog od nas.
Kakav vjerski ustav ? U kojoj to Božijoj objavi, zapovijedi je Svevišnji objavio taj "ustav" !? Naravno, ni u jednoj nego je čovjek to preinačio za svoje potrebe i korist ! Je li Isus čovjeka spasio u pustinji noseći ga kilometrima na leđima ili ga je prevozio zajedno sa sobom u nekim zap kolima, devi (što bi bio ekvivalent današnjim "skromnim" autima koje svi ti službenici voze) !? Kršćanstvo 100% a Islam dobrim dijelom se zasnivaju na vjerovanju u Isusa, pa je li toliki problem se pridržavati i vidjeti uzor u tom Bogom danom savršenstvu !? Nemojmo se opet vraćati na zaklučke da se danas ne može bez novca, svi to znamo i već sam napisao da niti jedan vjernik neće svoju Bogomolju i službenika ostaviti i pustiti kao štetu niz vodu, dobiti će i više nego što je očekivao to je sigurno. U BiH nije lakše nego na zapadu, sa 330 km (170 eura) platiti sahranu/dženazu od 1200 km (630 eura) je ravno nemogućoj misiji !
Opet ćemo pasti u kontradiktornosti i drugačije stavove ali valjda zato forum i služi.... ...........
NebojsaB Gušter
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 28.11.16 13:00
Све си ти ово побркао као луда плетење. Христос није био против богатства као таковог , јер новац не спасава, ствар је у његовој употреби. Било је богатих људи око Христа нпр.Никодим, који полаже Распетога у свој гроб. Апостоли су примали новац од народа, а зна се како су прошли Ананије и Сафира. Не знам како је код вас муслимана , али код нас православних је проблем што се спреми тона јела и пића за сахрану, гледа се што скупљи сандук и већи споменик, а прозива поп због 100 КМ. Исто кад су весеља, никога никад нисам чуо да јауче што је дао паре на музику или на лупање, али ако је нешто оставио у цркви, често зажали. Шта је са чланарином СКЈ коју сте плаћали како се она користила
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 28.11.16 13:09
Gorica 660 (citat):
Uz dužno poštovanje, jasno sam napisao da su dobrovoljni prilozi potpuno normalna stvar (prethodni post), svaki istinski vjernik bilo koje vjeroispovjesti sigurno neće dozvoliti da njegova Bogomolja bio de bez struje, vode i svega ostalog i isto tako da službenikbu njoj bude gladan, žedan i nezbrinut, to je prava i iskonska vjera svakog od nas.
Kakav vjerski ustav ? U kojoj to Božijoj objavi, zapovijedi je Svevišnji objavio taj "ustav" !? Naravno, ni u jednoj nego je čovjek to preinačio za svoje potrebe i korist !
Ako se referiraš na članak, radi se o svjetovnom Ustavu, temeljnom zakonu svake države koji je jedini relevantan i čije je poštivanje obavezno. Vjerski propisi se poštuju na dobrovoljnoj osnovi u sekularnim demokratskim društvima.
'Ispis iz Crkve' je područje gdje udruge za ljudska prava propituju granice tih prava u skladu sa svjetovnim Ustavom, a za pravu evidenciju o broju vjernika uzimaju se podaci iz popisa stanovništva, te procjena. U državama gdje postoji vjerski porez, vjernici se 'prijavljuju' i onda plaćaju taj propisani porez, ali je moguće i odjaviti se, a to bi valjda značilo da je netko i izašao iz Crkve. (Moguće se i 'vratiti', vjerojatno sada uz par klikova mišem preko aplikacija za to.)
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 28.11.16 13:17
Kakav vjerski ustav? Kada je rijec o SPC postoji tzv Ustav SPC za Sjevernu Ameriku kao i Jednoobrazna pravila koja utvrdjuju prava i obaveze vjernika,crkvenih uprava(starateljstva),crkvenih sluzbenika(mirsko svestenstvo)i visokih crkvenih dostojanstvenika/episkopa. Navedeni ustav je u skladu sa zakonima zemlje u kojima se nalazimo,priznat je od istih takodje. Svestenik je zaposleno lice i kao takvo po vazecim americkim zakonima institucija u kojoj radi duzna mu je obezbijediti adekvatno socijalno i zdravstveno osiguranje,penziono takodje. To o troskovima sahrane/dzenaze u BiH malo mi je nejasno,sumnjam da je ta cifra od 630 eura nadoknada za svestena lica,pretpostavljam da su uracunati kompletni troskovi sahrane(ukop,oprema i sl. Sto se tice pretjeranog luksuza pojedinih(ne slazem se svih kao sto si napisao)-toga ima. Moj stav je otprilike ovakav. Oni su se zavjetovali na skroman zivot,ako krse taj zavjet jednog dana ce za to odgovarati pred svevisnjim.Nije moje da o tome sudim,uostalom svako odgovara za svoja (ne)djela i samo svoja.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 28.11.16 16:38
100 људи 100 ћуди... Погледај да ли и у једном од мојих ових виртуалних разговора са свима Вама има не једна ријеч него и једно слово које би на било који начин дало до знања да само због тога што неко има своје/другачије мишљење и став требало га обиљежити и дати му до знања да "мијеша као луда плетење", "да готово ништа не зна" и слично, то нећеш наћи сигурно код мене за разлику од неких других који и на тај начин показују и доказују свој поглед на свијет, вјеру и све остало.
Даље, зашто дајеш/дајемо попу/ефендији 100 км ако ћеш/ћемо му то приговарати, је ли то дато онда од срца према вјери и Свевишњем, је ли то онда изгледа да се једно говори, друго ради а треће мисли !?
Треће, тај Уставни Закон који је темељни Закон сваке државе би значило да га је држава донијела односно човјек ? А шта сам ја написао претходно...да човјек је тај који доноси те и такве Законе у име Бога ! Је ли има неке контрадикторности у мојем тексту или се све уклапа онако како од почетка пишем и тврдим !? Је ли у том Уставном Закону стоји кои је држава написала да се вјерском службенику мора да за посвећење куће минимално 100 км, да се за техвид мора платити ефендији 50 км, да се не може споменик у гробљу/мезару не може направити својој родбини без претходно плаћене таксе у износу од 350 км, да се укопно мјесто платити не знам колико (зависно од града до града, о великим градовима типа Београд, Загреб, Београд да не говоримо о коликим је цифрама ријеч) итд. итд. ?
Јел опет као папагај требам понављати да сви ми истински вјерници (а има нас сигурно велики број) никада не бисмо дозволили да свака конфесијска заједница којој припадамо неће и не би никада остала заборављена са њеним службеником и да би сигурно била у изобиљу свега оног што јој је потребно и неопходно а и онога што јој и није толико потребно !
Што се тиче било чијег повлачења црте између плаћања чланарине СК-у или било којој политичкој опцији-партији са плаћаљем чланарине припадности одређеној вјерској заједници само може бити показатељ колико је тај појединац догурао у схватању и зрелости односно лучењу (не)мијешања исконске вјере, страхопоштовања према једном и једином Свевишњем Богу и политике...а поготово наше ех Ѕу не трећеразредне него десеторазредне политике чији "мирис" нажалост и овдје на овом аполитичком форуму/платформи могу осјетити/намирисати и то прилично често !! ........
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 28.11.16 16:53
Gorica 660 (citat):
... да човјек је тај који доноси те и такве Законе у име Бога ! Је ли има неке контрадикторности у мојем тексту или се све уклапа онако како од почетка пишем и тврдим !?
??? U sekularnim društvima, gdje su vjerske zajednice odvojene od države, zakoni se donose u ime čovjeka, a ne Boga.
Sve interpretacije u drugom smjeru su proizvoljne, bez pravne težine.
U nekim državama gdje postoji vjerski porez, ako si se prijavio kao vjernik (ne znam točan postupak), iz plaće ti se izdvaja postotak i šalje tvojoj vjerskoj zajednici. Bio bih prvi da je tako ovdje (u RH). Inače se iz državnog proračuna izdvaja za vjerske zajednice, po meni prema nejasnim i netransparentnim kriterijima. Plus milodari, dobrovoljni prilozi, itd...
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 28.11.16 20:36
NebojsaB (citat):
Све си ти ово побркао као луда плетење. Христос није био против богатства као таковог , јер новац не спасава, ствар је у његовој употреби. Било је богатих људи око Христа нпр.Никодим, који полаже Распетога у свој гроб. Апостоли су примали новац од народа, а зна се како су прошли Ананије и Сафира. Не знам како је код вас муслимана , али код нас православних је проблем што се спреми тона јела и пића за сахрану, гледа се што скупљи сандук и већи споменик, а прозива поп због 100 КМ. Исто кад су весеља, никога никад нисам чуо да јауче што је дао паре на музику или на лупање, али ако је нешто оставио у цркви, често зажали. Шта је са чланарином СКЈ коју сте плаћали како се она користила
Obratiti pažnju na pravilo 7.2 Općih pravila Foruma:
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 28.11.16 23:11
Изрека, а не увреда. Изгледа да су нека мишљења непожељна овде.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 28.11.16 23:44
VBČ (citat):
NebojsaB (citat):
Obratiti pažnju na pravilo 7.2 Općih pravila Foruma:
Vrlo korektno, druze VBC Upozorenje clanu prije nego sto prekrsi pravila foruma je mnogo bolje nego sankcionisanje poslije.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.11.16 0:01
Max Blitz (citat):
Kako se ispisati iz Crkve?
nije naodmet priložiti i Papinu odredbu o istupu iz Crkve (iako bi je trebali imati svi biskupi) te odredbe Ustava, odnosno članke 40. i 41. kojima se jamči sloboda savjesti i vjeroispovijedi i slobodno javno očitovanje vjere ili drugog uvjerenja te po kojem su sve vjerske zajednice jednake pred zakonom i odvojene od države.
Ah koje peripetije. Gradjanin uopće ne bi trebao biti dužan bilo šta prilagati izuzev zahtjeva za ispisom. Vjerska zajednica je ta koja mora poznavati zakone države a i svoje interne. Ako ih ne zna, naučit će ih prilikom sudskog postupka kojeg će morati platiti, pa neće više bit u neznanju.
Dakle samo zahtjev i obvezno poslati preporučeno. Sa svim ostalim nek se bakću vjerske zajednice.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.11.16 0:28
VBČ (citat):
Ah koje peripetije. Gradjanin uopće ne bi trebao biti dužan bilo šta prilagati izuzev zahtjeva za ispisom. Vjerska zajednica je ta koja mora poznavati zakone države a i svoje interne. Ako ih ne zna, naučit će ih prilikom sudskog postupka kojeg će morati platiti, pa neće više bit u neznanju.
Dakle samo zahtjev i obvezno poslati preporučeno. Sa svim ostalim nek se bakću vjerske zajednice.
To je postupak kod oslobađanja od crkvenog/vjerskog poreza?
Ovdje toga nema pa izostaju takvi razlozi (da se eventualno ne plaća). Postupak 'ispisa iz Crkve' u stvari ovdje neme neku posebnu težinu, osim osobne zadovoljštine podnosioca zahtjeva. Možda ako bi naknadno išao tražiti neke crkvene usluge. Statistika broja vjernika se također ne vodi kroz crkvene evidencije krštenih (i ispisanih, kojih je objektvno vrlo malo), kako rekoh ove teme vole udruge za ljudska prava, da se tako malo 'vježbaju'.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.11.16 0:37
Citat :
"U novozavjetnoj crkvi, dakle, vrijedi isti princip kao i u starozavjetnom Izraelu. Osim starješina i pastira crkva treba financirati i misionare. Ovo je dakle pravilo koje trebaju znati vjernici i propovjednici. Drugo pravilo trebaju znati posebno propovjednici.
Propovjednici ne rade za plaću, nego za Boga. Ovo je drugo pravilo. Ono se odnosi na nekoliko stvari. Propovjednici trebaju biti zadovoljni i sa malom kao i sa velikom plaćom. Većina ljudi radi zbog plaće. Biraju onaj posao gdje mogu dobiti veću plaću. Za propovjednika plaća je sporedna, a ne glavna stvar. Sjetimo se šta je Isus zapovjedio onima koje je poslao:
Kad u koji grad uđete pa vas prime, jedite što vam se ponudi. (Lk 10:9).
Dakle, propovjednik, kao ni bilo koji drugi vjernik, ne smije biti srebroljubac. Treba znati biti zadovoljan onim što ima. On svojim životom treba pokazati da su materijalne i prolazne stvari sporedne u životu, a da su duhovne i nebeske najvažnije."
Završen citat
....................
alexandar Kapetan I klase
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.11.16 0:39
Kada vec spomenuste placanja i veru , nesto se mislim.....
Koliko li je "grosa" uzeo Sv. jovan Krstitelj za Isusovo krstenje ....? Boze me oprosti .
Bog i novac su gospodari koji su u suprotnosti .
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.11.16 0:45
Meni je poznata samo jedna religija i to Bahai religija koja ne prima novac ni od koga osim od svojih članova. Ove ostale zgrću i ne pitaju od koga je.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.11.16 1:03
Ulomak/odlomak iz Novozavjetnog učenja :
"Pavao izričito naglašava da u Korint nije došao s uzvišenim govorima ili mudrošću, jer nije htio da se vjera ljudi oslanja na ljudsku mudrost nego na silu Božiju. (1. Kor 1:2:1- 5). Pavao u Korint nije došao zbog posla, odnosno zbog novca, nego zbog Evanđelja. On nije ni želio da ga ljudi vide kao jednog od filozofa koji su došli u Korint da traže posla, nego kao Kristovog apostola i upravitelja Božijih tajni. (1. Kor 4:1)" ...........
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.11.16 10:44
alexandar (citat):
Kada vec spomenuste placanja i veru , nesto se mislim.....
Koliko li je "grosa" uzeo Sv. jovan Krstitelj za Isusovo krstenje ....? Boze me oprosti .
Bog i novac su gospodari koji su u suprotnosti .
Ustavom SPC strogo je zabranjeno vjerskim sluzbenicima naplata krstenja. To je "uvod u religiju,prva sveta tajna koja se prima.