FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez
 
HomeEventsRegistracijaLogin

 

 VJERA I VJERSKE LITURGIJE

Go down 
Idi na stranicu : 1, 2, 3 ... 10 ... 20  Next
AutorPoruka
lacoš
Kapetan I klase
Kapetan I klase
lacoš

Prim(j)eran Vojnik znacka PV
BROJ POSTOVA: : 4005
REPUTACIJA : 16
ČLAN OD: : 2012-12-07

VJERA I VJERSKE LITURGIJE Empty
KomentarNaslov komentara: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE Icon_minitime20.12.13 16:47

Otvorio sam novu temu kako nas nebi moderatori kritikovali.Milutine evo nešto da se podsjetimo o krizmi.

Sveta potvrda (poznata i kao krizma) obred je u mnogim kršćanskim Crkvama. U katoličkoj, pravoslavnoj, istočnim Crkvama, te u anglikanaca sveta potvrda je jedan od sakramenata.

Sakrament Svete potvrde ili Krizme zajedno s krštenjem i euharistijom čini cjelinu "sakramenata kršćanske inicijacije". Time je ovaj sakrament nužan za primanje krstove milosti. Potvrda, kao što i samo ime govori, je sakrament kojim osoba potvrđuje svoju vjeru i svoju pripadnost Crkvi.

Krizmu obično dodjeljuje biskup, dok svećenik krizmu može podijeliti osobama kojima je zdravlje ugroženo, a nisu se krizmale, bez pitanja biskupa.

Po nauku Katoličke crkve, na krizmi katolici primaju na sebe Duha Svetoga kojeg je Isus obećao. Da bi se jasnije označio dar Duha Svetoga, vrlo je rano uz polaganje ruku dodano i mazanje mirisnim uljem (krizmom). To mazanje tumači i sam naziv "kršćanin" što znači pomazanik, izvedeno iz samoga imena Krista kojega je Bog pomazao Duhom Svetim. Tako i danas ljudi prilikom sakramenta Svete potvrde primaju na sebe Duha Svetoga koji će im dati dodatnu snagu, ispuniti ih svjetlom za bolji kršćanski život, da bi što bolje mogli razumjeti ono što im je Bog objavio.

Katoličko je vjerovanje da obred u kršćanima usavršuje i dopunjuje unutarnju sličnost s Isusom Kristom što im je darovana na krštenju, te ih ispunjuje ljubavlju da bi u događajima i ljudima koje susreću mogli prepoznati Božju prisutnost i Božji poziv da se neprestano što dosljednije uključuju u izgradnju novoga, Božjega svijeta. Priopćuje im osobitu snagu Duha Svetoga da kao pravi svjedoci Kristovi, riječju i djelom, šire i brane vjeru, da hrabro ispovijedaju ime Kristovo i nikada se ne stide njegova križa.

Da bi netko mogao pristupiti Svetoj potvrdi mora biti:

kršten
u prijateljstvu s Bogom i ljudima (ne smije imati grijeha, mora se ispovjediti)
prethodno prikladno poučen o vjeri i kadar svojevoljno i svjesno obnoviti svoja obećanja koje je sklopio s Bogom prilikom krštenja. Budući potvrđenici koji su bili kršteni nesvjesno, tj. kao mala djeca moraju obnoviti svoja krsna obećanja koja su kao djeca primila pristankom svojih roditelja, kumova i kršćanske zajednice. Tada se svjesno odriču sotone i ispovijedaju krsnu vjeru. Osoba mora biti u dobi rasuđivanja, tj. mora biti svjesna svojih postupaka da bi mogla biti potvrđena. Iznimka je smrtna pogibelj kada se i smiju krizmati i djeca koja nisu dostigla dob rasuđivanja.
Osoba koja prima svetu potvrdu/svetu krizmu se zove potvrđenik/krizmanik.

Izvorni djelitelj potvrde je biskup. Iako biskup može samo iz vrlo važnih razloga dati nekim svećenicima ovlast da dijele potvrdu, poželjno je ipak da radi značenja samog sakramenta podjeljuje on sam, zato jer je ipak zbog biskupa potvrda odvojena od krštenja. Osoba prima Duha Svetoga u trenutku kada mu biskup kaže: „Primi pečat dara Duha Svetoga“, nakon toga mu biskup na čelu posvećenim uljem utiskuje duhovni pečat, a sada već potvrđenik odgovara s „Amen“.

Važan je i sam značaj katekumenskog ulja koji se još naziva i krizma. Od tuda dolazi i taj drugi popularan naziv za ovaj sakrament. Prema biblijskom i starodrevnom simbolizmu, pomazanje uljem obiluje brojnim značajkama. ulje je znak obilja i radosti – osoba prima Duha Svetoga i potvrđuje vjeru te je to radostan trenutak.Isto tako pomazanik zrači ljepotom, zdravljem i snagom. Sva ta značenja možemo otkriti u sakramentalnom životu. Tim pomazanjem uljem potvrđenik postaje zauvijek obilježen Božjom ljubavlju i svojim obećanjem da će živjeti po božjem zakonu.

Potvrđenika biskupu predstavlja kum. Poželjno je da to bude isti kum koji je prisustvovao i krštenju. Kum postaje pomoćnik, vodilja i uzor u kršćanskom životu potvrđenka. Osim što će ta osoba krizmaniku biti osobni prijatelj na kojeg će se uvijek moći osloniti, on mora zadovoljavati određene uvijete i mora se isticati uzornim kršćanskim životom.

Kao prvo mora biti dovoljno zreo i svjestan primitka te vrlo važne zadaće. Mora biti kršten, potvrđen i pričešćen te pripadat zajednici Katoličkoj Crkvi. Isto tako mu crkveni zakoni ne smiju zabranjivati vršenje službe kumovanja.

Na vrh Go down
lacoš
Kapetan I klase
Kapetan I klase
lacoš

Prim(j)eran Vojnik znacka PV
BROJ POSTOVA: : 4005
REPUTACIJA : 16
ČLAN OD: : 2012-12-07

VJERA I VJERSKE LITURGIJE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE Icon_minitime20.12.13 17:20

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju praznik Sveti Nikola koji je u istoriji hrišćanstva zabeležen kao jedan od najvatrenijih zagovornika hrišćanske crkve i veliki protivnik jeretičkih učenja u prvim vekovima hrišćanske propovedi.

Svetog Nikolu podjednako poštuju i zapadni i istočni hrišćani, a u Srbiji je jedna od najčesćih slava i zaštitnik pravoslavnih porodica. Smatra se da svi pravoslavni Srbi proslavljaju svetog Nikolu - polovina kao krsnu slavu, dok su druga polovina gosti pravoslavnih domaćina.

SPC obeležava dan smrti svetog Nikole, čudotvorca Mirlikijiskog koji je rođen u gradu Patari, u oblasti Mire Likijske, u vreme cara Valerijana (190-260). Umro je 6. decembra 345. godine (19. decembra po zvaničnom gregorijanjskom kalendaru), pa tog dana svi hrišćani daju pomen svetitelju.

Sveti Nikola, čije je ime u grčkom značenju - pobeditelj naroda (niki - pobeda i laos - narod) smatra se u hrišćanskom svetu kao simbol pobednika dobra nad zlom, koji je kao propovednik pravoslavnog hrišćanstva u prvim vekovima imao najveći broj pristalica.

Taj slavni svetitelj duhovni život započeo je u manastiru Novi Sion, kod svog strica, svetog Nikolaja episkopa patarskog, a posle smrti roditelja krenuo je da širi veru, pravdu i milosrđe. Ubrzo je postao arhiepiskop mirlikijski pa je u vreme progona hrišćanja, pod carevima Dioklecijanom i Maksimijanom, dospeo u tamnicu, ali je i tamo nastavljao svoje propovedi.

Sveti Nikola je istorijska ličnost, a istorija hrišćanske crkve pamti ga kao učesnika Prvog vaseljenskog sabora kojeg je 325. godine sazvao car Konstantin (280-337) želeći da uvede red u hrišćanskoj crkvi koju je ozvaničio Milanskim ediktom 313. godine.

Na tom prvom saboru na kome su se rešavala pitanja hrisćanske dogme i smbola vere učestvovali su najugledniji predstvanici hrišcanski crkava među kojima i arhiepiskop Nikolaj kao poglavar Likijske mitropolije.

Mnogopoštovan u srpskom pravoslavlju sveti Nikola je bio zaštitnik srpskih kraljeva pa su najstarije crkve njemu posvetili. U manastiru Studenica crkvu Svetog Nikole (13. vek) podigao je Stefan Nemanja, a kralj Uroš I Nemanjić i kraljica Jelena Anžujska sagradili su pored svoje zadužbine u manastiru Gradac crkvicu Svetog Nikole koja je i danas gotovo netaknuta.

Među mnogobrojnim svedočanstvima zabeleženo je i da je kralj Stefan Dečanski kome je, prema predanju, sveti Nikola vratio vid, zlatom okitio crkvu svetog Nikole u Bariju.
U srpskim manastirima Sveti Nikola se slika u odeždi arhiepiskopa a među najlepše predstave spadaju i scene sa Prvog vaseljenskog Sabora su u manastiru Dečani (14. vek).

Običaj je da se uoči Svetog Nikole, u vreme prazničnog bdenija, sve lađe zaustave i bace sidra. U srpskom pravoslavlju slava Svetog Nikole pada u vreme Božićnog posta pa je običaj da se na slavsku trpezu iznose posna jela.

Na vrh Go down
milutins
Kapetan
Kapetan


Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Prim(j)eran Vojnik Znacka PV
BROJ POSTOVA: : 3253
REPUTACIJA : 90
ČLAN OD: : 2009-08-19
DOB : 59

VJERA I VJERSKE LITURGIJE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE Icon_minitime20.12.13 21:04

Hvala na podacima o krizmi-bolje reci svetoj potvrdi.Objasnjenje je temeljito.
Znao sam da krizma kod katolika nije isto sto i krstenje.
Posto sam ziveo u Bosni cesto smo imali dodire sa katolicima,odlazili smo na njihova vjerska desavanja-jednostavno islo se tamo gdje se okuplja omladina.Prilika da se upozna neka djevojka i tome slicno.
Urezalo mi se u sjecanje nesto poput"Shanti,pamti,dite malo kad je krizmano".
Ako sam dobro shvatio krizma je sacrament-tj sveta tajna,isto  kao i krstenje,vjencanje,miropomazanje......
Josh jedno pitanje-"cisto tehnicko"
Da li je krizma obavezna ukoliko se sacrament krstenja obavlja u godinama kada je osoba svjesna,punoletna-odnosno krstenjem je pripala svojoj vjeri-crkvi- u nazovimo to zrelim,svjesnim godinama.
Vjerovatno je obavezna posto si spomenuo da je prate ispovijest i sveto ulje?

ps-procitao pazljivo jos jedanput tekst-odgovor se nalazi u samom tekstu,tj pripadnost crkvi i vjeri kod katolika nije potpuna samim cinom svete tajne(sakramenta)krstenja,kao sto je slucaj kod nas pravoslavaca.
Pored krstenja potrebna je i evharistija i krizma.

_________________
ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
Na vrh Go down
lacoš
Kapetan I klase
Kapetan I klase
lacoš

Prim(j)eran Vojnik znacka PV
BROJ POSTOVA: : 4005
REPUTACIJA : 16
ČLAN OD: : 2012-12-07

VJERA I VJERSKE LITURGIJE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE Icon_minitime20.12.13 22:41

U pravu si Milutine,krizma je jedan od sakramenata u katoličkoj crkvi.Redosljed je poznat ali nije određen vremenski ,mislim na dob čovjeka.Samo krštenje može se obaviti u bilo koje doba života ali je prvo po redosljedu.Poslije toga dolazi prva pričest pa krizma.Za vjenčanje moraš imati obavljena sva tri sakrementa,ima slučajeva da se obave u istom danu,iako nije po propisu.

_________________
"Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu."  -Tritantehma
Na vrh Go down
milutins
Kapetan
Kapetan


Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Prim(j)eran Vojnik Znacka PV
BROJ POSTOVA: : 3253
REPUTACIJA : 90
ČLAN OD: : 2009-08-19
DOB : 59

VJERA I VJERSKE LITURGIJE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE Icon_minitime21.12.13 0:01

Da malo se dotaknem i vjerskog zivota u iseljenistvu.
Uostalom pravila ovog foruma su jasna,dozvoljavaju  civilne teme,pa i vjerske.Naravno uz uslov da se time ne vrijedjaju pripadnici drugih vjerskih konfesija,bez isticanja zabranjenih simbola,govora mrznje,omalovazavanja drugih religija.....
Jedne prilike sam ubacivao nekakve linkove sa ovdasnjih kulturnih,duhovnih i sportskih desavanja-naislo je na zestok otpor kod bezbednjaka,sve je izbrisano-da li sam te prilike zaradio i ban nisam bash 100%siguran,baniranja je bilo dosta,vjerovatno ce ih biti josh.
Nadam se da ce svako buduce,eventualno baniranje biti plod mog(ne)angazmana a ne nekakvih insuinacija,losheg tumacenje forumskih pravila i sl.
Vjerski zivot u iseljenistvu,bez obzira kojoj religiji se pripada,kod nas iseljenika sa podrucja Ex Yu vrlo je slican.
Kompletan kulturni,sportski i duhovni zivot odvija se u krilu lokalnih crkava.Takav je slucaj u svim sredinama gdje je koncentracija nasih iseljenika.
Znaci u crkvu i na crkvena imanja idemo da se molimo Bogu ali i da pijemo,"krkamo",slusamo poznate pjevace u nasim crkvenim salama.
Tu obavljamo sve vjerske proslave-krstenja,vjencanja,zaruke,opela,godisnjice,parastosi.....
Kod mene crkva je vlasnik velelepnog imanja od 40-ak hektara + jezero bogato ribom.
Tu je piknik zona,4 velika fudbalska igralista,tereni za basket,odbojku,bocanje,park za najmladje ,pecenjara kapaciteta 30 raznjeva u turnusu.
Moderna kuhinja sa mogucnosti usluzivanja oko 1000 porcija hrane na sat,rostilji...
Banket sala(u sklopu objekta) je jedna od najmodernijih na istocnoj obali uopste,oko 800 stolica,visokih plafona,"goli mermer i hrastovina".
U izgradnju i uredjenju tog objekta nasa mala zajednica je ulozila oko $10 miliona,bez kredita,sve dobrovoljni prilozi.
Tu je i sala za manje proslave,oko 200 stolica,kao i bilijar sala,biblioteka-ukratko  imanje je kulturni,sportski i duhovni centar .U vlasnistvu je SPC Sv Jovan Krstitelj ,Paterson,NJ.
Preko leta piknici su skoro svaki vikend,cijene su popularne,ulaz na imanje je slobodan tokom cijele godine,ljudi kampuju,love ribu.....
U toku raspusta organizuju kampovi za djecu,casovi vjeronauke,folklorne aktivnosti,razni humanitarni radovi
Na nekim desavanjima se skupi i po nekoliko hiljada prisutnih.
Nerijetko se to izdaje i drugim konfesijama-mi u shali kazemo"hajdemo svi u nedelju na poljski dan na srpsko imanje".
Poljaci rentaju za svoj etno food festival.
Nema tu mnogo nacionalistickog folklora,svaki pokushaj se ostro sankcionise,obezbedjenje reaguje na vrijeme.

_________________
ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL


Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24335
REPUTACIJA : 657
ČLAN OD: : 2012-10-30

VJERA I VJERSKE LITURGIJE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE Icon_minitime22.12.13 3:27

@lacoš (citat):
Za vjenčanje moraš imati obavljena sva tri sakrementa, ima slučajeva da se obave u istom danu,iako nije po propisu.
 
Ne moraš.
Sve se da sredit.  Very Happy 
Imao sam samo krštenje, i sve ok.
Moj kum ni krštenje.
 
Možeš se oženit u katoličkoj crkvi i ako nemaš ni jedan sakrament (ni krštenje), ili ako si druge vjeroispovijesti.
U tom slučaju se smatraš nekom vrstom 'gosta' (u crkvi) koji poštuje običaje bračnog druga, i ide mu 'u susret'.
Tako nekako.
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL


Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24335
REPUTACIJA : 657
ČLAN OD: : 2012-10-30

VJERA I VJERSKE LITURGIJE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE Icon_minitime22.12.13 3:33

@milutins (citat):
Jedne prilike sam ubacivao nekakve linkove sa ovdasnjih kulturnih,duhovnih i sportskih desavanja-naislo je na zestok otpor kod bezbednjaka,sve je izbrisano-da li sam te prilike zaradio i ban nisam bash 100%siguran, baniranja je bilo dosta,vjerovatno ce ih biti josh.
Nadam se da ce svako buduce,eventualno baniranje biti plod mog(ne)angazmana a ne nekakvih insuinacija,losheg tumacenje forumskih pravila i sl.
 
 
O čemu ti pričaš?? confused 
Ovo što si napisao nije istina.
 
Nitko ti ništa nije rekao za te linkove, a izbrisao si ih sam kad si se nafrljio i naljutio.
 
O kojim točno linkovima se radi?
Možda mi je ipak nešto promaklo, a sasvim sigurno ti ništa nisam uklanjao ja.  No
 
Tko je uklonio link u tvom drugom postu na ovoj stranici na temi 'Iseljenici'?? Ti ili netko drugi?
 
https://jna-sfrj.forumbo.net/t1730p120-iseljenici
 
Radi se o ovom linku, ostao je u mom (trećem) postu, jer sam ga uzeo u 'quote' prije nego si brisao post.  No 
 
http://www.vranjak.net/Vranjak_31.03.13/#DSC_8555.JPG
 
I na prethodnoj stranici ima još tvojih postova koje si sam brisao!!   Exclamation Evil or Very Mad 
 
I ovo je tvoje na forumu, pa nitko nije micao:
 
http://www.vranjak.net/pk_prica_o_jednom_prijateljstvu.php

Na vrh Go down
milutins
Kapetan
Kapetan


Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Prim(j)eran Vojnik Znacka PV
BROJ POSTOVA: : 3253
REPUTACIJA : 90
ČLAN OD: : 2009-08-19
DOB : 59

VJERA I VJERSKE LITURGIJE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE Icon_minitime22.12.13 5:33

Da li namjerno karikiras ili ne,nije uopste bitno.
Bitno je da karikiras.
Vrlo dobro znas na sta mislim!
Cak sam u gornjem tekstu i naveo o cemu se radi-nema razloga da glumis francusku sobaricu.
Linkove koji si naveo sam sam izbrisao.Time nisam narusio nikakva forumska pravila-razlog brisanja je jednostavan-osveta zbog baniranja.
Uostalom moj tekst-mogu da radim sa njim sto ja hocu

_________________
ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL


Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24335
REPUTACIJA : 657
ČLAN OD: : 2012-10-30

VJERA I VJERSKE LITURGIJE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE Icon_minitime22.12.13 5:42

@milutins (citat):
Da li namjerno karikiras ili ne,nije uopste bitno.
Bitno je da karikiras.
Vrlo dobro znas na sta mislim!
Cak sam u gornjem tekstu i naveo o cemu se radi-nema razloga da glumis francusku sobaricu.
Linkove koji si naveo sam sam izbrisao.Time nisam narusio nikakva forumska pravila-razlog brisanja je jednostavan-osveta zbog baniranja.
Uostalom moj tekst-mogu da radim sa njim sto ja hocu
 
Nemam pojma na koje linkove misliš!
 
Što ti je uklonjeno i kad?
 
E, ne mogu se više masakrirati vlastiti postovi.
Samo u roku tjedan dana od postavljanja.
Na vrh Go down
milutins
Kapetan
Kapetan


Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Prim(j)eran Vojnik Znacka PV
BROJ POSTOVA: : 3253
REPUTACIJA : 90
ČLAN OD: : 2009-08-19
DOB : 59

VJERA I VJERSKE LITURGIJE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE Icon_minitime22.12.13 5:58

Znam za 7 dana-redovno pratim promjene forumskih pravila.
Nije moje brisanje potpomoglo tome,niti sam jedini koji je brisao.Uostalom nije vrijeme za svadju,ljudi su u predpraznickom raspolozenju a i kvarimo lacosu topic.Javicu ti u pm to u vezi linka koji si obrisao.

_________________
ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL


Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24335
REPUTACIJA : 657
ČLAN OD: : 2012-10-30

VJERA I VJERSKE LITURGIJE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE Icon_minitime22.12.13 6:31

@milutins (citat):
Javicu ti u pm to u vezi linka koji si obrisao.
 
 
Nevjerojatan si.  
 
Ja tvoje s foruma nisam ništa brisao.  Exclamation Exclamation
Na vrh Go down
dpuric
GENERAL JNA - Zam(j)enik Načelnika GŠ
GENERAL  JNA - Zam(j)enik Načelnika GŠ
dpuric

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
JM10 JM
Pravna Služba Pravna Služba
BROJ POSTOVA: : 3443
REPUTACIJA : 564
ČLAN OD: : 2012-10-22
DOB : 54
M(j)esto Kraljevo

VJERA I VJERSKE LITURGIJE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE Icon_minitime22.12.13 6:54

@Max Blitz (citat):
@lacoš (citat):
Za vjenčanje moraš imati obavljena sva tri sakrementa, ima slučajeva da se obave u istom danu,iako nije po propisu.
 
Ne moraš.
Sve se da sredit.  Very Happy 
Imao sam samo krštenje, i sve ok.
Moj kum ni krštenje.
 
Možeš se oženit u katoličkoj crkvi i ako nemaš ni jedan sakrament (ni krštenje), ili ako si druge vjeroispovijesti.
U tom slučaju se smatraš nekom vrstom 'gosta' (u crkvi) koji poštuje običaje bračnog druga, i ide mu 'u susret'.
Tako nekako.

Kum moga brata je katolicke veroispovesti i nije bilo problema od strane crkve prilikom vencanja. Jedino je morao doneti krsteni list iz svoje crkve - posto se nekrsteni ne mogu vecavati u crkvi niti biti kumovi.

Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL


Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24335
REPUTACIJA : 657
ČLAN OD: : 2012-10-30

VJERA I VJERSKE LITURGIJE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE Icon_minitime22.12.13 6:59

@dpuric (citat):
Kum mog abrata je katolicke veroispovesti i nije bilo problema od strane crkve prilikom vencanja. Jedino je morao doneti krsteni list iz svoje crkve - posto se nekrsteni ne mogu vencavati u crkvi niti biti kumovi.
 
Ovo je nešto drugo.
Sakrament krštenja se obostrano priznaje.
Niti se možeš dva puta krstit, ako se radi o katoličkoj i pravoslavnoj crkvi.
U nekim drugim (protestantskim) crkvama, možeš, tj. ako prijeđeš na to.
 
Moj vjenčani kum u crkvi nije bio kršten (nigdje).
Sve se da sredit, ovisi o svećeniku.  Very Happy 
 
Nekršteni ili druge (nekršćanske) vjere se mogu vjenčati u crkvi jer priznaju vjeru i običaje svog bračnog druga.
(I moraju dati neku izjavu da će djeca bit odgajana u vjeri ovog drugog, tako nekako, ne znam točno.)


Max Blitz: komentar modifikovan dana: 22.12.13 8:45; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
milutins
Kapetan
Kapetan


Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Prim(j)eran Vojnik Znacka PV
BROJ POSTOVA: : 3253
REPUTACIJA : 90
ČLAN OD: : 2009-08-19
DOB : 59

VJERA I VJERSKE LITURGIJE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE Icon_minitime22.12.13 7:13

@Max Blitz (citat):
(I moraju dati neku izjavu da će djeca bit odgajana u vjeri ovog drugog, tako nekako, ne znam točno.)

Nema nikakve izjave,kum mi je katolik,istrijanac.Krstio sam mu djecu.
Djeca su pripadnici one vjeroispovijesti gdje se obavio sam cin krstenja.
Sasvim logicno,katolik ili pravoslavac postajemo krstenjem a ne rodjenjem, po tome koje je vjere kum,izjava i sl.
Znaci ako si krsten u katolickoj crkvi-katolik si -bez obzira sto su ti roditelji i kumovi pravoslavci- i obrnuto.

_________________
ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju

Doktor Živago voli ovaj upis

Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL


Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24335
REPUTACIJA : 657
ČLAN OD: : 2012-10-30

VJERA I VJERSKE LITURGIJE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE Icon_minitime22.12.13 7:22

@milutins (citat):
Nema nikakve izjave,kum mi je katolik,istrijanac.Krstio sam mu djecu.
Djeca su pripadnici one vjeroispovijesti gdje se obavio sam cin krstenja.
Sasvim logicno,katolik ili pravoslavac postajemo krstenjem a ne rodjenjem, po tome koje je vjere kum,izjava i sl.
Znaci ako si krsten u katolickoj crkvi-katolik si -bez obzira sto su ti roditelji i kumovi pravoslavci- i obrnuto.
 
Ja se u ovo potpuno ne razumijem i ne znam pričamo li o istom, ali mislim da ne.
Krštenjem se prvenstveno postaje kršćanin.
 
Nekršteni i drugi nekršćanskih vjera se mogu vjenčati u katoličkoj crkvi, znam sigurno, jer su mi poznati neki konkretni slučajevi.
Ovo za djecu se odnosi na njihovu djecu u braku sa katolikom (kršćaninom).
 
Izmiješali smo ovdje kršćane i nekršćane, nije sve isto, mislim.  scratch

Također je velika razlika u onome što propisuju pravila i kako to stvarno izgleda, odnosno odvija se u praksi.
Na vrh Go down
lacoš
Kapetan I klase
Kapetan I klase
lacoš

Prim(j)eran Vojnik znacka PV
BROJ POSTOVA: : 4005
REPUTACIJA : 16
ČLAN OD: : 2012-12-07

VJERA I VJERSKE LITURGIJE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE Icon_minitime22.12.13 9:56

Postoje pravila po kojima se vrše obredi,evo nešto o obredu vjenčanja.Zanimljivo nisam nigdje našao neko pravilo o kumovima,spominju se samo kao svjedoci  na obredu vjenčanja.

Ženidba katolika i nekrštenog je nevaljana (zapreka različitosti vjere), dok je ženidba katolika i krštenog nekatolika (mješovita ženidba) zabranjena. No od zapreke različitosti vjere se može dobiti oprost, a i dozvola za mješovite ženidbe.

Dozvolu i oprost daje mjesni ordinarij samo ako oba supružnika prihvaćaju bitne svrhe i svojstva ženidbe (jednost i nerazrješivost) te katolička strana obeća da će sačuvati vjeru te providjeti krštenje i katolički odgoj djece o čemu se obavještava nekatolička strana.

Ovakve ženidbe valjano se sklapaju na isti način kao i ženidbe između katolika. Ipak, ženidbe po obredu druge kršćanske zajednice, iako valjane, zabranjene su osim uz dozvolu.

Po kanonskom pravu, koje nije nepromjenjivo, sakramentalnom (ili tvrdom) se smatra svaka i samo ona valjana ženidba između dvoje krštenika, neovisno o tome jesu li katolici ili ne. Ženidba sklopljena prije krštenja automatski postaje sakramentalna krštenjem obiju strana
Ženidbene zapreke su okolnosti koje ženidbu čine nemogućom, kao što je trajna spolna nemoć jedne strane, prijašnja ženidba jedne strane ili različitost vjere (jedna osoba nije krštena). Od nekih zapreka, kao što je različitost vjere, može se dobiti oprost mjerodavne crkvene vlasti te je nakon toga ženidba moguća.

Na vrh Go down
lacoš
Kapetan I klase
Kapetan I klase
lacoš

Prim(j)eran Vojnik znacka PV
BROJ POSTOVA: : 4005
REPUTACIJA : 16
ČLAN OD: : 2012-12-07

VJERA I VJERSKE LITURGIJE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE Icon_minitime22.12.13 10:14

Evo nešto o kumovima

»Krštenoj osobi 'koja pripada nekatoličkoj crkvenoj zajednici' može se dopustiti da, 'zajedno s katoličkim kumom', bude ipak svjedok krštenja. Isto može učiniti katolik za osobu koja se krsti u drugoj crkvenoj zajednici (usp. ZKP, 874 § 2)«, ističe dr. Berljak i doslovno pojašnjava: »Ipak, treba naglasiti da se ta zabrana ne odnosi na nekatolike istočnih Crkava (pravoslavne). Precizirano je da izraz 'communitas ecclesialis' ne isključuje istočne Crkve koje nisu u punom zajedništvu s Katoličkom Crkvom (Acta Commissionis, Communicationes 5, 1983, str. 182). Direktorij za primjenu načela i normi o ekumenizmu iz 1993. (prijevod Zagreb 1994), koji vrijedi za cijelu Katoličku Crkvu, jasan je: on izričito dopušta da nekatolici istočnih Crkava (pravoslavni) mogu biti pravi kumovi, a ne samo jednostavno svjedoci. Doslovno piše: 'Zbog tijesnog zajedništva koje postoji između Katoličke Crkve i istočnih pravoslavnih Crkava, slobodno je, iz opravdanih razloga, dopustiti da istočni vjernik zajedno s katoličkim kumom (ili katoličkom kumom) kumuje pri krštenju katoličkog djeteta ili odrasle osobe, pod uvjetom da je dovoljno osiguran katolički odgoj krštenika i da je taj kum prikladna osoba. Katoliku, ako je na to pozvan, nije zabranjeno kumovati na krštenju koje se vrši u istočnoj pravoslavnoj Crkvi. U tom slučaju, skrb za kršćanski odgoj spada u prvom redu na kuma (ili kumu) koji je član Crkve u kojoj je dijete kršteno' (br. 98).« Jasno je da vjernik nekatoličke istočne Crkve (pravoslavac) pri tome mora imati sve one uvjete koje smo prethodno naveli da bi mogao kumovati, dok članovi ostalih Crkava ili crkvenih zajednica (npr. protestanti) ne mogu kumovati, te mogu biti samo svjedoci. Dakako da se traži da kandidat za kuma isto tako »nije udaren nikakvom zakonito izrečenom ili proglašenom kanonskom kaznom«, a kumovati ne mogu, na primjer »otac ili majka krštenika«.

Na kraju samo dodajemo: Nemojte zaboraviti da se prikladnost kumova prosuđuje ne samo na temelju kanonskih uvjeta, koje je lako provjeriti, nego i na stvarnoj sposobnosti i volji za suradnjom na odgoju i kršćanskom rastu krštenika.

_________________
"Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu."  -Tritantehma
Na vrh Go down
East&West
Poručnik
Poručnik
East&West

Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik Prim(j)eran Vojnik
BROJ POSTOVA: : 2575
REPUTACIJA : 191
ČLAN OD: : 2012-11-06
DOB : 65
M(j)esto BG-RU

VJERA I VJERSKE LITURGIJE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE Icon_minitime22.12.13 10:34

Hehehe, neka pravila koja liče na pravila JNA. Nabraja se, to, to, i to, a na kraju ako se drugačije ne naredi, ili u zavisnosti od slučaja do slučaja. Laughing 
Između redova: svaki dogovor je moguć u zavisnosti od broja  nula (0) na novčanici  Wink 

Ipak, važno je da između dve najdominantnije crkve na ovim prostorima postoji visok stepen saglasnosti po pitanju krštavanja, venčavanja i kumovanja, međusobnog uvažavanja, saradnje i suživota (koji je očito moguć) njihovih vernika.


I jedan mali PS

Da mi je neko nekada rekao da ću na Dan armije obrađivati pitanja iz veronauke slatko bih se nasmejao.  Very Happy 
Međutim, bilo je i onih koji su za svako i najmanje pominjanje vere, ne samo na Dan armije već i svaki drugi dan, osim redovne prijave bezbednjaku bili spremni na svađu i fizički obračun.
E sada od takvih u crkvi ne možeš prići do oltara!  No 

_________________
Bata Nidža, zvani Đole, u slobodno vreme iskusni politički radnik
Na vrh Go down
dinosaurus
Kapetan I klase
Kapetan I klase


BROJ POSTOVA: : 4083
REPUTACIJA : 297
ČLAN OD: : 2013-10-10
M(j)esto Beograd

VJERA I VJERSKE LITURGIJE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE Icon_minitime22.12.13 12:07

Weste..+ za konstataciju
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL


Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24335
REPUTACIJA : 657
ČLAN OD: : 2012-10-30

VJERA I VJERSKE LITURGIJE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE Icon_minitime22.12.13 16:45

Dogodi se nekad da pojedini svećenik neće vjenčati nekoga bez potvrde (krizme) ili vidno trudnu mladenku.  Very Happy 

Kako se to rješava?
Vrlo jednostavno, ode se drugom svećeniku.
Biskup ovog prvog ni na što ne prisiljava, kao ni drugog.
I svi zadovoljni.
 
Bude tu i tamo takva vijest u novinama, pa se uzbude duhovi i uzavru strasti, a na kraju - tresla se brda, rodio se miš.
Na vrh Go down
East&West
Poručnik
Poručnik
East&West

Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik Prim(j)eran Vojnik
BROJ POSTOVA: : 2575
REPUTACIJA : 191
ČLAN OD: : 2012-11-06
DOB : 65
M(j)esto BG-RU

VJERA I VJERSKE LITURGIJE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE Icon_minitime22.12.13 16:52

@Max Blitz (citat):
Dogodi se nekad da pojedini svećenik neće vjenčati nekoga bez potvrde (krizme) ili vidno trudnu mladenku.  Very Happy 

Kako se to rješava?
Vrlo jednostavno, ode se drugom svećeniku.
Biskup ovog prvog ni na što ne prisiljava, kao ni drugog.
I svi zadovoljni.
 
Bude tu i tamo takva vijest u novinama, pa se uzbude duhovi i uzavru strasti, a na kraju - tresla se brda, rodio se miš.

Max, ima i među svećenicima-sveštenicima svakakvih zagula, kao što je i među nama starešinama JNA bilo. Pa kako se kome zalomi!  Wink 

_________________
Bata Nidža, zvani Đole, u slobodno vreme iskusni politički radnik
Na vrh Go down
lacoš
Kapetan I klase
Kapetan I klase
lacoš

Prim(j)eran Vojnik znacka PV
BROJ POSTOVA: : 4005
REPUTACIJA : 16
ČLAN OD: : 2012-12-07

VJERA I VJERSKE LITURGIJE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE Icon_minitime22.12.13 18:12

East&West (citat):
Hehehe, neka pravila koja liče na pravila JNA. Nabraja se, to, to, i to, a na kraju ako se drugačije ne naredi, ili u zavisnosti od slučaja do slučaja. Laughing 
Između redova: svaki dogovor je moguć u zavisnosti od broja  nula (0) na novčanici  Wink 

Ipak, važno je da između dve najdominantnije crkve na ovim prostorima postoji visok stepen saglasnosti po pitanju krštavanja, venčavanja i kumovanja, međusobnog uvažavanja, saradnje i suživota (koji je očito moguć) njihovih vernika.


I jedan mali PS

Da mi je neko nekada rekao da ću na Dan armije  obrađivati pitanja iz veronauke slatko bih se nasmejao.  Very Happy 
Međutim, bilo je i onih koji su za svako i najmanje pominjanje vere, ne samo na Dan armije već i svaki drugi dan, osim redovne prijave bezbednjaku bili spremni na svađu i fizički obračun.
E sada od takvih u crkvi ne možeš prići do oltara!  No 

Druže E&W najprije + što ste se uopče uključili u raspravu na ovu temu.Drugo vidim da ste dobro konstatirali da skoro nema razlike u organizaciji,postoje pravila koja se moraju poštivati a mogu se promijeniti, ali samo iznutra,unutar organizacije.
I sad ovo treće,što ste dobro konstatirali,u crkvama je sve puno preobračenika koji zauzimaju prve redove,puni su ih crkveni zborovi,čak i čitaju sveto pismo na liturgijama.
Nisam nikad bio neki veliki vjernik,išao sam u crkvu kad sam morao ili na veće svece,a sad uopće neidem,jednostavno tamo ne spadam,ne osječam se ugodno.Ne radi tih preobračenika,ljudi idu gdje vole,a kako kažete sad  im niko ni ne brani,nego zbog ovih drugih silent

Na vrh Go down
Marduk
Mladji Vodnik
Mladji Vodnik
Marduk

Član foruma od prvog dana Spomenica Prvoborca
BROJ POSTOVA: : 323
REPUTACIJA : 55
ČLAN OD: : 2009-05-01
M(j)esto Njemacka

VJERA I VJERSKE LITURGIJE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE Icon_minitime22.12.13 22:11

Bas me briga, ja sam u JNA otisao s biblijom cheers 
Na vrh Go down
lacoš
Kapetan I klase
Kapetan I klase
lacoš

Prim(j)eran Vojnik znacka PV
BROJ POSTOVA: : 4005
REPUTACIJA : 16
ČLAN OD: : 2012-12-07

VJERA I VJERSKE LITURGIJE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE Icon_minitime23.12.13 11:13

@Marduk (citat):
Bas me briga, ja sam u JNA otisao s biblijom cheers 

Kolega ja mislim da niko nije branio,u slobodno vrijeme moglo se molit ili čitat što je kome bilo volja,bar kod mene.
Na vrh Go down
KIKIRIKI
Gušter
Gušter


BROJ POSTOVA: : 12
REPUTACIJA : -1
ČLAN OD: : 2013-04-26

VJERA I VJERSKE LITURGIJE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE Icon_minitime23.12.13 22:09

Ma kako nije branio, sta pricas?
Na vrh Go down
lacoš
Kapetan I klase
Kapetan I klase
lacoš

Prim(j)eran Vojnik znacka PV
BROJ POSTOVA: : 4005
REPUTACIJA : 16
ČLAN OD: : 2012-12-07

VJERA I VJERSKE LITURGIJE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE Icon_minitime23.12.13 22:54

@KIKIRIKI (citat):
Ma kako nije branio, sta pricas?

Kod mene nisu,ko ti je branio,molim napiši.
Na vrh Go down
KIKIRIKI
Gušter
Gušter


BROJ POSTOVA: : 12
REPUTACIJA : -1
ČLAN OD: : 2013-04-26

VJERA I VJERSKE LITURGIJE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE Icon_minitime24.12.13 0:33

@lacoš (citat):
@Marduk (citat):
Bas me briga, ja sam u JNA otisao s biblijom cheers 

Kolega ja mislim da niko nije branio,u slobodno vrijeme moglo se molit ili čitat što je kome bilo volja,bar kod mene.

Niko nije mogao citati sta mu bilo volja a najmanje vjersku literaturu.  No

Na vrh Go down
lacoš
Kapetan I klase
Kapetan I klase
lacoš

Prim(j)eran Vojnik znacka PV
BROJ POSTOVA: : 4005
REPUTACIJA : 16
ČLAN OD: : 2012-12-07

VJERA I VJERSKE LITURGIJE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE Icon_minitime24.12.13 10:46

Ima na forumu oficira bivše JNA, pa je najbolje da oni kažu kakav je bio službeni stav JNA o tome.

_________________
"Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu."  -Tritantehma
Na vrh Go down
dpuric
GENERAL JNA - Zam(j)enik Načelnika GŠ
GENERAL  JNA - Zam(j)enik Načelnika GŠ
dpuric

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
JM10 JM
Pravna Služba Pravna Služba
BROJ POSTOVA: : 3443
REPUTACIJA : 564
ČLAN OD: : 2012-10-22
DOB : 54
M(j)esto Kraljevo

VJERA I VJERSKE LITURGIJE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE Icon_minitime24.12.13 10:50

Iz sostvenog iskustva> prilikom povremenih pregleda vojnickih kaseta oduzimana je verska i pornogtafska literatura.Pornografsku literaturu je obicno zadrzavao neko od komandira a gde je zavrsavala verska nemam pojma. Uglavnom niko nije pozivan na odgovornost.
Na vrh Go down
milutins
Kapetan
Kapetan


Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Prim(j)eran Vojnik Znacka PV
BROJ POSTOVA: : 3253
REPUTACIJA : 90
ČLAN OD: : 2009-08-19
DOB : 59

VJERA I VJERSKE LITURGIJE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE Icon_minitime24.12.13 21:42

Covjek fino otvorio vjersku temu,idealan tajming pred praznike.
A vecina tandara-mandara sve neke ateisticke gluposti,svargle,cvarci.
U vremenu kada treba da se okrenemo duhovnim vrijednostima vi virite iz pushnica.
Ako me ista nervira a to je izvlacenje jedne recenice iz teksta(nacelno) i diskusija po tome-eto nashao se da to opovrgne.A razlog tome je jednostavan-nema se argumenata za opovrgnuti-ili je u pitanju nesto krupnije-totalan nedostatak tolerancije i demokraticnosti.
Toliko finih stvari o obje nase hriscanske konfesije-a tek protestanti-prica za sebe.
Neka Vam je cestit i blagosloven Bozic,svi na ponocku-upalite svecu i za moje zdravlje.
Hvala unaprijed.

_________________
ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
Na vrh Go down
dinosaurus
Kapetan I klase
Kapetan I klase


BROJ POSTOVA: : 4083
REPUTACIJA : 297
ČLAN OD: : 2013-10-10
M(j)esto Beograd

VJERA I VJERSKE LITURGIJE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE Icon_minitime24.12.13 22:06

Milutine šta ti je tandara..mandara? drunken
Na vrh Go down
milutins
Kapetan
Kapetan


Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Prim(j)eran Vojnik Znacka PV
BROJ POSTOVA: : 3253
REPUTACIJA : 90
ČLAN OD: : 2009-08-19
DOB : 59

VJERA I VJERSKE LITURGIJE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE Icon_minitime24.12.13 23:03

@dinosaurus (citat):
Milutine šta ti je tandara..mandara? drunken

prazna prica,naklapanje itd

_________________
ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL


Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24335
REPUTACIJA : 657
ČLAN OD: : 2012-10-30

VJERA I VJERSKE LITURGIJE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE Icon_minitime25.12.13 15:41

@milutins (citat):
Covjek fino otvorio vjersku temu,idealan tajming pred praznike.
A vecina tandara-mandara sve neke ateisticke gluposti,svargle,cvarci.
U vremenu kada treba da se okrenemo duhovnim vrijednostima vi virite iz pushnica.
Ako me ista nervira a to je izvlacenje jedne recenice iz teksta(nacelno) i diskusija po tome-eto nashao se da to opovrgne.A razlog tome je jednostavan-nema se argumenata za opovrgnuti-ili je u pitanju nesto krupnije-totalan nedostatak tolerancije i demokraticnosti.
Toliko finih stvari o obje nase hriscanske konfesije-a tek protestanti-prica za sebe.
Neka Vam je cestit i blagosloven Bozic,svi na ponocku-upalite svecu i za moje zdravlje.
Hvala unaprijed.
 
Kakvu bi ti temu?
Da pričamo realno iz života kako jest i koliko tko zna ili da skidamo vjerske propise s neta.
Ili isto s neta o narodnim (i vjerskim) običajima kakvi su nekad bili.
 
U Hrvatskoj realno ima oko 15% katolika koje se drže pravila i propisa.
(A i to je upitno. Npr. predbračna čistoća??????  Laughing  Laughing  Laughing )
Tko se drži svih 10 božjih zapovjedi baš onako kako su napisane?  scratch 
 
Ovdje žive stvarni ljudi sa svim svojim slabostima i vrlinama.
 
Evo, pa usporedite sa realnim životom gdje je tko:

http://hr.wikipedia.org/wiki/Deset_Bo%C5%BEjih_zapovijedi
 
http://hr.wikipedia.org/wiki/Deset_Bo%C5%BEjih_zapovijedi_s_katoli%C4%8Dkog_gledi%C5%A1ta

Na vrh Go down
milutins
Kapetan
Kapetan


Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Prim(j)eran Vojnik Znacka PV
BROJ POSTOVA: : 3253
REPUTACIJA : 90
ČLAN OD: : 2009-08-19
DOB : 59

VJERA I VJERSKE LITURGIJE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE Icon_minitime25.12.13 16:46

Cestit Bozic.

Ma ne sa neta,to moze svako.
Iz obicnog zivota naravno,kako se obiljezavaju vjerski obicaji.Siguran sam da I kod katolika ima obicaj darivanja osobe koja izjutra na Bozic prva dodje u kucu-donese radosnu vijest o rodjenju Isusa.
Vjera,tradicija-jedno sharenilo,ogromne razlike od sela do sela kada je i jedna konfesija u pitanju.
Pre par godina sam u kuci jednog talijana,katolika naisao na "diploma"-indulgencija-INDULGANCY.
Da li je toga bilo kod katolika na nasem podrucju(ex Yu)?
Nisam siguran-a poprilicno dobro poznajem pravoslavlje i katolicanstvo-kako slicnosti tako i razlike.
Ponavljam-vjera je individualni oblik ljudske svijesti-duhovna nadgradnja kao sto je i filozofija,kultura i td.
A za podatak da je samo 15%ljudi u RH koji prakticiraju religiju prvi put cujem-prosto je nevjerovatno

_________________
ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
Na vrh Go down
purger
GENERAL JNA - Zam(j)enik Načelnika GŠ
GENERAL  JNA - Zam(j)enik Načelnika GŠ
purger

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) Orden NA
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Jubilarna Medalja 10 godina JM
BROJ POSTOVA: : 4446
REPUTACIJA : 557
ČLAN OD: : 2009-11-15
DOB : 55
M(j)esto ZAGREB

VJERA I VJERSKE LITURGIJE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE Icon_minitime25.12.13 17:48

@milutin (citat):
U vremenu kada treba da se okrenemo duhovnim vrijednostima vi virite iz pushnica

Pa bolje i to nego iza puskhica Smile

_________________
Tko pjeva često zlo i misli
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL


Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24335
REPUTACIJA : 657
ČLAN OD: : 2012-10-30

VJERA I VJERSKE LITURGIJE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE Icon_minitime25.12.13 17:48

@milutins (citat):
Cestit Bozic.

Da li je toga bilo kod katolika na nasem podrucju(ex Yu)?
Kojih katolika?
Koji se samo tako izjašnjavaju? Iz kojih područja? Kojeg stupnja obrazovanja, zaposlenih, nezaposlenih...?
Kako 'inače' žive ti katolici??
 
@milutins (citat):
Ponavljam-vjera je individualni oblik ljudske svijesti-duhovna nadgradnja kao sto je i filozofija,kultura i td.
Apsolutno. Vjera i duhovnost se mogu istinski prakticirati i daleko od prvih redova u crkvama (građevinama).
 
 
@milutins (citat):
A za podatak da je samo 15%ljudi u RH koji prakticiraju religiju prvi put cujem-prosto je nevjerovatno
Podatak je iznio don Ivan Grubišić, svećenik, saborski zastupnik. Bio je na rubu izopćenja iz Crkve zbog sukoba s nadređenim visokim klerom. Međutim on nije ovdje tema jer ćemo uć u nepotrebno poliktikanstvo.

Na vrh Go down
purger
GENERAL JNA - Zam(j)enik Načelnika GŠ
GENERAL  JNA - Zam(j)enik Načelnika GŠ
purger

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) Orden NA
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Jubilarna Medalja 10 godina JM
BROJ POSTOVA: : 4446
REPUTACIJA : 557
ČLAN OD: : 2009-11-15
DOB : 55
M(j)esto ZAGREB

VJERA I VJERSKE LITURGIJE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE Icon_minitime25.12.13 17:56

Ako je ovo pitanje........
@milutin (citat):
A za podatak da je samo 15%ljudi u RH koji prakticiraju religiju prvi put cujem-prosto je nevjerovatno
Onda je ovo i odgovor..........
@milutin (citat):
Ponavljam-vjera je individualni oblik ljudske svijesti-duhovna nadgradnja kao sto je i filozofija,kultura i td.

_________________
Tko pjeva često zlo i misli
Na vrh Go down
milutins
Kapetan
Kapetan


Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Prim(j)eran Vojnik Znacka PV
BROJ POSTOVA: : 3253
REPUTACIJA : 90
ČLAN OD: : 2009-08-19
DOB : 59

VJERA I VJERSKE LITURGIJE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE Icon_minitime25.12.13 18:12

Cestit Bozic.

Oba komentara,Maxov i Purgerov su jaka,sa dosta duhovnosti.
Religiju ne posmatram sa aspekta"moja je prava sve ostalo je iskrivljeno posmatranje" religije kao-opet ponavljam oblika svijesti.
Svjedoci smo da pojedinci koji za sebe tvrde da su veliki vjernici- trube nam kako nismo dovoljno religiozni.
Obicna glupost.
Vjernicima netreba govoriti o vjeri,oni to znaju.A onima koji nisu njima je "dzaba" govoriti o vjeri.

_________________
ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL


Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24335
REPUTACIJA : 657
ČLAN OD: : 2012-10-30

VJERA I VJERSKE LITURGIJE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE Icon_minitime25.12.13 18:14

@milutins (citat):
Pre par godina sam u kuci jednog talijana,katolika naisao na "diploma"- indulgencija- INDULGANCY.
Da li je toga bilo kod katolika na nasem podrucju(ex Yu)?
 
Radi se o ovome:
 
http://hr.wikipedia.org/wiki/Oprost
 
Sorry Milutine, moram po netu, jer ne znam za to u današnje vrijeme.
I da postoji kao "diploma".  Surprised 
Pojam oprost grijehova mi je poznat iz povijesti.
Martin Luther je istupio iz Crkve zbog prodaje oprosta.
Na vrh Go down
milutins
Kapetan
Kapetan


Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Prim(j)eran Vojnik Znacka PV
BROJ POSTOVA: : 3253
REPUTACIJA : 90
ČLAN OD: : 2009-08-19
DOB : 59

VJERA I VJERSKE LITURGIJE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE Icon_minitime25.12.13 18:26

Procitao.
I objasnjenje koje sam dobio od talijana identicno je.Naravno on nije bio vlasnik "diplome" nego njegov davno preminuli predak.
Smisao bi bio-najprostije receno-nekakav kraci put u raj,bez cistilista.
Ili mozda garantovan put u raj.
Nisam znao to o bazilici Sv Petra u vezi  ndulgencije,niti sam igdje cuo za podatak o postojanju tih "diploma"na nasim podrucjima

_________________
ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL


Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24335
REPUTACIJA : 657
ČLAN OD: : 2012-10-30

VJERA I VJERSKE LITURGIJE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE Icon_minitime25.12.13 18:36

@milutins (citat):
Procitao.
I objasnjenje koje sam dobio od talijana identicno je. Naravno on nije bio vlasnik "diplome" nego njegov davno preminuli predak.
 
Koliko je bila stara ta diploma?
Više stoljeća?  Very Happy  Onda joj je mjesto u muzeju.
 
Moguće da su negdje pojedini svećenici prodavali kojekakve papire neukom svijetu i kasnije.
Na vrh Go down
milutins
Kapetan
Kapetan


Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Prim(j)eran Vojnik Znacka PV
BROJ POSTOVA: : 3253
REPUTACIJA : 90
ČLAN OD: : 2009-08-19
DOB : 59

VJERA I VJERSKE LITURGIJE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE Icon_minitime25.12.13 18:53

Neznam koliko je stara.Jednostavno uokvirena na zidu,pored raspeca.
Zato me je i zainteresovala,rijedak je slucaj da se pored raspeca drze "svjetovne vrijednosti",znao sam odmah da je u pitanju nesto vezano za religiju.
To je bio moj prvi i zadnji susret sa indulgencijom.
ps-razgovarao sam sa jednim svjecenikom,brazilcem-po njemu katolicizam to ne priznaje kao nekakav oprost greha-poenta u grehu je jednostavno receno-svako odgovara za svoje grehe-i samo svoje.

_________________
ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
Na vrh Go down
lacoš
Kapetan I klase
Kapetan I klase
lacoš

Prim(j)eran Vojnik znacka PV
BROJ POSTOVA: : 4005
REPUTACIJA : 16
ČLAN OD: : 2012-12-07

VJERA I VJERSKE LITURGIJE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE Icon_minitime25.12.13 19:41

Indulgencija (lat. indulgere - biti blag, obziran, popustljiv) ili oprost je u katoličkom nauku otpuštanje vremenite kazne za grijehe.

Katolička crkva podjeljuje oprost nakon što je krivica grijeha izbrisana sakramentom pomirenja ili ispovijedi. Prema katoličkom nauku, učinak indulgencije je oslobađanje od čistilišta, za sve grijehe počinjene do trenutka kada je oprost podijeljen.

Godine 1517. papa Leon X. je uveo praksu podjele oprosta za novac, čime se financirala izgradnja Bazilike sv. Petra, što je bio jedan od glavnih prigovora Martina Luthera. Današnji uvjeti za stjecanje oprosta su određene molitve.
Danas Crkva sakramentom pomirenja daje oprost za grijehe, ali daje oprost od vječne kazne, tj. pakla. Dakle ispovijeđu, naravno ispravnom, čovjek je oslobođen vječne kazne, no ostaje mu ona vremenita, tj. još uvijek mora ispaštati za svoje grijehe, no takav čovjek može živjeti u nadi da će vidjeti Oca, recimo tako, da će ući u raj. Vječna kazna je pakao, vremenita kazna je čistilište. Jedino postoje situacije kada je moguće dobiti potpuni oprost, to takve situacije obuhvaćaju čitav niz različitih djela koje nije baš lako ispuniti, ne zato da bi malo ljudi to činilo, nego zato da bi se tim činima pročistilo vjerovanje i produbilo pouzdanje u Boga.
Nekad su pokore za grijehe bile vrlo dugotrajne i čovjek, vjernik je jednom počeo činiti pokoru za svoje grijehe i do kraja života je vršio takvu pokoru, koja nije bila lagana i jednostavna. Čovjek je za to vrijeme bio "osuđen" da živi sam, bez obitelji, morao je biti na ulazu u Crkvu i moliti ljude da mole za njega itd., itd. Naravno sve je počelo javnim priznanjem grijeha i ulaskom u pokornički stalež, koji se i ruhom prepoznavao. Vremenom su ljudi izbjegavali priznavati grijehe, što je i normalno ako se uzme u obzir ono što se događalo, pa su se i kazne, tj. pokora počele skračivati. Početak se dogodio na Britanskom otočju gdje je postojala praksa privatne ispovijedi, tj. monah je monahu ispovijedio svoje grijehe i dobio i za to je dobio pokoru, još uvijek dugotrajnu i mučnu. Jedina razlika je bila u tajnosti ispovijedi, tj. nije bilo javnog ispovijedanja i priznavanje grijeha. To je naravno bilo "rezervirano" za monahe. Tada su ti monasi krenuli u ponovnu evangelizaciju Europe i donjeli svoju praksu. Oni su sa sobom donijeli i tzv. libri poenitentiales - pokorničke knjige, gdje je za svaki grijeh bila propisana "tarifa". Npr. laganje je bilo deset dana strogog posta, krađe 30 i vraćanje duga itd., itd. Sve su se te kazne matematički zbrajale tako da se dogodilo da je čovjek trebao biti na kruhu i vodi sljedećih 400 - 500 godina.
Kad je recimo neki trgovac ili plemić, ili obrtnik došao na ispovijed i rekao svoje grijehe i morao postiti, recimo, 50 dana, a time bi trpio njegov posao on je mogao svoju kaznu prepustiti nekom od siromašnih za neku određenu svotu i taj je siromašni ili podanik ili kmet vršio tu pokoru. Tada se smatralo da samo stroga pokora može spasiti čovjeka i vratiti ga na pravi put. Tako je nastalo mnoštvo seljaka i sirotinje koji su ispaštali tuđe grijehe, a sve da bi preživjeli. Da bi Crkva tome stala na kraj, ona je počela uzimati novac od bogatih, a kao pokoru davala neki simbolični čin. Po meni, propust koji je ocrtao cijeli danji razvoj sakramenta pomirenja. A taj novac je davala za pomoć sirotinji, monasima, i gradnju crkava i samostana. Stvarnost je ta da je Crkva htjela spasiti siromašne, no stvorila je potrošački mentalitet, nešto što nam svi, donekle s pravom, prebacuju. Ovo je ukratko, stvarno ukratko razvoj od životne pokore do tarifne pokore, a danji razvoj nije ni tema a i puno je za pisati. Treba naglasiti da se ponovno dogodio velik zaokret, u kojem je i Luther imao svoju ulogu, naime u Crkvi sve krize donesu ploda, samo sa malim zakašnjenjem, gdje se ponovno vratilo na taj "stari" mentalitet, tj. pomirenje. Najvažnije je da više u Crkvi nema indulgencija i sve se ne vrti oko novca, premda se vrti mnogo novca.

Na vrh Go down
milutins
Kapetan
Kapetan


Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Prim(j)eran Vojnik Znacka PV
BROJ POSTOVA: : 3253
REPUTACIJA : 90
ČLAN OD: : 2009-08-19
DOB : 59

VJERA I VJERSKE LITURGIJE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE Icon_minitime25.12.13 19:55

Cestit Bozic Lacos,srecu i blagostanje domu tvome.
Sustina moga i tvoga posta po pitanju indulgencije je potpuno ista-ako se pazljivo procita.
Jos malo o vjeri i hriscanskim vrijednostima koji nam mogu pomoci u svakodnevnom zivotu,pa i ovdje na forumu.
Htjeli mi priznati ili ne-razni forumi postaju deo nase svakodnevnice-nekakav ustaljen ritam.
Pravi vjernik je tolerantan,bolje je upotrijebiti izraz, malo vise duhovan-trpeljiv.
Cesto puta pogresno reagujemo(svi mi ukljucujuci i mene) na neciji komentar.
Ta nasa reakcija vise govori o nama nego o onome koji je isti napisao.
Nemamo dovoljno trpeljivosti u nasoj svakodnevnici.
A trpeljivost je jaka vrlina-ne mana.

_________________
ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
Na vrh Go down
lacoš
Kapetan I klase
Kapetan I klase
lacoš

Prim(j)eran Vojnik znacka PV
BROJ POSTOVA: : 4005
REPUTACIJA : 16
ČLAN OD: : 2012-12-07

VJERA I VJERSKE LITURGIJE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE Icon_minitime25.12.13 20:12

Hvala Milutine na ljepim željama,blagostanja i sreće nikad dovoljno,isto želim i domu tvome sa nadom da ga prati i dobro zdravlje.
Slažem se sa tobom kad govoriš o trpeljivosti,toga nažalost ima sve manje.
Za trpeljivost trba iskusto,steće se  godinama,druženjem,upoznavanjem i komunikacijom s ljudima različitih pogleda na svijet.U tom procesu je nemoguče doći do cilja bez povremenih sukoba i različitog pogleda.
Nadam se da i ovaj forum doprinosi tome cilju na ovaj ili onaj način.
Na vrh Go down
milutins
Kapetan
Kapetan


Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Prim(j)eran Vojnik Znacka PV
BROJ POSTOVA: : 3253
REPUTACIJA : 90
ČLAN OD: : 2009-08-19
DOB : 59

VJERA I VJERSKE LITURGIJE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE Icon_minitime25.12.13 20:36

Odgovor je vrlo prost.

_________________
ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju


milutins: komentar modifikovan dana: 29.12.13 1:34; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
lacoš
Kapetan I klase
Kapetan I klase
lacoš

Prim(j)eran Vojnik znacka PV
BROJ POSTOVA: : 4005
REPUTACIJA : 16
ČLAN OD: : 2012-12-07

VJERA I VJERSKE LITURGIJE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE Icon_minitime25.12.13 20:46

Pošto več ideš na katolički Božični ručak,uživaj, ja mislim da če ti biti oprošteno ako danas ne postiš,bar s naše katoličke strane Very Happy
Na vrh Go down
milutins
Kapetan
Kapetan


Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Prim(j)eran Vojnik Znacka PV
BROJ POSTOVA: : 3253
REPUTACIJA : 90
ČLAN OD: : 2009-08-19
DOB : 59

VJERA I VJERSKE LITURGIJE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE Icon_minitime25.12.13 20:57

Nebi bio veliki greh ni da se omrsim,desavalo se i to.
Jutros kada sam ih zvao za cestitanje strina mi je "izdeklamovala"posni deo rucka.
Salmon sa prelivom od bijelog luka,sitno isjeckan paradajz i persun.
Pastrmka sa malo drugacijim prelivom,pekarski krompir,posni podvarak,razni posni kolaci....

_________________
ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
Na vrh Go down
VBČ
GENERAL JNA NAČELNIK GŠ Administrator
GENERAL JNA   NAČELNIK GŠ   Administrator
VBČ

Član foruma od prvog dana SP
Jubilarna Medalja 7 g. JM
BROJ POSTOVA: : 8766
REPUTACIJA : 180
ČLAN OD: : 2009-05-01

VJERA I VJERSKE LITURGIJE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE Icon_minitime25.12.13 21:19

@milutins (citat):
Salmon sa prelivom od bijelog luka,sitno isjeckan paradajz i persun.
Pastrmka sa malo drugacijim prelivom,pekarski krompir,posni podvarak,razni posni kolaci....

Bome ja bih uz ovakav izbor mogao postiti tijekom cijele godine  Cool
Na vrh Go down
https://jna-sfrj.forumbo.net
purger
GENERAL JNA - Zam(j)enik Načelnika GŠ
GENERAL  JNA - Zam(j)enik Načelnika GŠ
purger

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) Orden NA
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Jubilarna Medalja 10 godina JM
BROJ POSTOVA: : 4446
REPUTACIJA : 557
ČLAN OD: : 2009-11-15
DOB : 55
M(j)esto ZAGREB

VJERA I VJERSKE LITURGIJE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE Icon_minitime25.12.13 21:26

Postavio bih jedno pitanje možda će zvučat čudno a možda i glupo  ali ja ih nisam primjetio scratch 
Postoje li časne sestre,kaluđerice,opatice ...........u pravoslavnoj crkvi?

_________________
Tko pjeva često zlo i misli
Na vrh Go down
Sponsored content
VJERA I VJERSKE LITURGIJE Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE Icon_minitime

Na vrh Go down
 
VJERA I VJERSKE LITURGIJE
Na vrh 
Stranica 1/20Idi na stranicu : 1, 2, 3 ... 10 ... 20  Next

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA 22.12.1941 - 18.07.1991 :: CIVILNA PLATFORMA :: DUHOVNA NADGRADNJA-
Idi na: