FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
NA VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 3737 ČLAN OD: : 2012-04-15 DOB : 77
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Wed Mar 01, 2017 4:19 pm
Max Blitz (citat):
VBČ (citat):
Nažalost su prvo protestanti odustali od posta, pa sad i katolici. Ne dijelim takav stav o postu.
Kad sam bio mali i malo veći, mislio sam da su post dani kad se jede riba, prvenstveno bakalar na više načina, to jest sve osim mesa, ali prvenstveno riba, iz 'iskustva' kuhinje moje bake tih dana. (Inače nam riba nije bila rijetka na jelovniku, pa je bio naglasak na bakalaru.)
Nije mi bilo savim jasno o čemu se radi glede posta, a nije ni danas.
Čisto na kratko glede posta.Skrb (briga) za zdravje.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-29
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Wed Mar 01, 2017 5:35 pm
Max Blitz (citat):
Nije mi bilo savim jasno o čemu se radi glede posta, a nije ni danas.
Reći ću još koju iz vlastitog zapažanja iz dalje i bliže prošlosti...
Što se hrane tiče, koliko sam shvatio, postoji post (kad se ne bi trebalo jest ništa ili doslovno vrlo oskudno) i nemrs (kad se ne jede meso, a drugo sve može). Kad je točno što, ne znam. Postoji 'čista srijeda', 'veliki petak', 'badnji dan', cijeli period posta (ili nemrsa, valjda u korizmi), a i svaki petak je za neke dan bez mesa. Može se npr. vidjeti u restoranima društvene prehrane (kantine u firmama i studentske menze) kada je petkom obavezno ponuđeno jedno jelo od ribe, ali bude i mesna ponuda, pa tko što izabere.
Obični prosječni ljudi iz mojeg vidokruga se najčešće drže posta, tj. nemrsa na badnji dan i veliki petak (moram opet spomenuti tada gotovo nezobilazni bakalar), za ostale dane nisam primijetio neku značajnu promjenu. Također, navedni dani nisu post za novčanik, više se potroši na (riblja) jela, uz neke prigodne slastice... i sl...
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15051 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Wed Mar 01, 2017 5:52 pm
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 1636 ČLAN OD: : 2014-03-12 Jaska
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Thu Mar 02, 2017 11:38 am
VBČ (citat):
Ova ti je dobra. Post je odreknuće od sebe samoga za potpuno predanje Bogu.!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Thu Mar 02, 2017 12:54 pm
gerard ford (citat):
Ova ti je dobra. Post je odreknuće od sebe samoga za potpuno predanje Bogu].!
Pali su mi sad napamet ovi 'moji' gurmani u Dalmaciji. I sveta dalmatinska kuhinja.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Thu Mar 02, 2017 1:09 pm
Max Blitz (citat):
gerard ford (citat):
Ova ti je dobra. Post je odreknuće od sebe samoga za potpuno predanje Bogu].!
Pali su mi sad napamet ovi 'moji' gurmani u Dalmaciji. I sveta dalmatinska kuhinja.
Kakva Dalmatinska kuhinja?Onaj tko je imao dovoljno žganaca preživio je ako se ne udavi od pohlepe. Ovi što su živjeli od same ribe davno su emigrirali di god je tko stigao. Ovi što su ostali živjeli su od prošnje po Zagori i sjevernije. Dalmatincu su postili o kruhu i vodi barem pola godine.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Thu Mar 02, 2017 1:12 pm
gerard ford (citat):
Ovi što su ostali živjeli su od prošnje po Zagori i sjevernije. Dalmatincu su postili o kruhu i vodi barem pola godine.
Pričam za mog života u doba samoupravljanja, a bome i u novije doba.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Thu Mar 02, 2017 1:17 pm
Max Blitz (citat):
gerard ford (citat):
Ovi što su ostali živjeli su od prošnje po Zagori i sjevernije. Dalmatincu su postili o kruhu i vodi barem pola godine.
Pričam za mog života u doba samoupravljanja, a bome i u novije doba.
Ribu treba uhvatit a to znači da netko treba letat za njom: Koliko vidim ti se u životu nisi vruć vode napio' Šteta što tu nije Milutins jer on bi mi potvrdio da ste prosili sve gore do njegove Bjeljine ako se ne varam?
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Thu Mar 02, 2017 1:46 pm
gerard ford (citat):
Ribu treba uhvatit a to znači da netko treba letat za njom: Koliko vidim ti se u životu nisi vruć vode napio'
Jesam nakon nogometa, a inače sam grijao stolicu za knjigom.
Riba se kupi na ribarnici, a može bit, osim onoga kome je ribolov zanimanje, i hobi.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Thu Mar 02, 2017 1:51 pm
Max Blitz (citat):
gerard ford (citat):
Ribu treba uhvatit a to znači da netko treba letat za njom: Koliko vidim ti se u životu nisi vruć vode napio'
Jesam nakon nogometa, a inače sam grijao stolicu za knjigom.
Riba se kupi na ribarnici, a može bit, osim onoga kome je ribolov zanimanje, i hobi.
Ma daj,od kada je Viša pedagoška u Savskoj učenje?
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Thu Mar 02, 2017 1:55 pm
gerard ford (citat):
Imam druge diplome, ali nisam sasvim shvatio pokušaj duhovitosti, a točno je da za odgajatelje u vrtiću i nastavnike razredne nastave treba fakultetska diploma, kako i treba bit. S tim da nema više 'više', nego je 'visoka'.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Thu Mar 02, 2017 2:28 pm
Max Blitz (citat):
gerard ford (citat):
Imam druge diplome, ali nisam sasvim shvatio pokušaj duhovitosti, a točno je da za odgajatelje u vrtiću i nastavnike razredne nastave treba fakultetska diploma, kako i treba bit. S tim da nema više 'više', nego je 'visoka'.
Opasno si ozbiljan
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Thu Mar 02, 2017 2:33 pm
gerard ford (citat):
Opasno si ozbiljan
Smatram da su navedena zanimanja izuzetno važna za društvo, pa i nije za neku zahebanciju, a sam kvalitet konkretnog studija je posao za ljude koji se bave kurikulumima visokog školstva, a ne za običnu raju.
A majstor pretakanja iz šupljeg u prazno je bila moja bivša supruga vjeroučiteljica, koja je u stvari taj posao u školi dobro obavljala.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Thu Mar 02, 2017 2:54 pm
Max Blitz (citat):
gerard ford (citat):
Opasno si ozbiljan
Smatram da su navedena zanimanja izuzetno važna za društvo, pa i nije za neku zahebanciju, a sam kvalitet konkretnog studija je posao za ljude koji se bave kurikulumima visokog školstva, a ne za običnu raju.
A majstor pretakanja iz šupljeg u prazno je bila moja bivša supruga vjeroučiteljica, koja je u stvari taj posao u školi dobro obavljala.
Puno je spominješ?
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Thu Mar 02, 2017 3:08 pm
gerard ford (citat):
Puno je spominješ?
Ne u kontekstu koji možda misliš (a ne znam što misliš) nego eto imam neka iskustva iz prve ruke s tom strukom. Za imat je kao poznanika i frendicu sve super, ali za stalno doma ne. Velika je razlika. Ovo bi zahtijevalo širi elaborat, pa možemo o tome na kavi kad dođeš u Zg ako hoćeš, samo pošalji poruku na pp, nema frke.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Fri Mar 03, 2017 11:52 am
Bahai post
Jučer su i Bahaije zapostili. Njihov post traje 19 dana od 02.03 do 20.03. 21.03 je Newroz, veliki perzijski i kurdski blagdan kad i Bahije slave završetak posta.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Fri Mar 03, 2017 8:59 pm
Vladina istraga ustanovila je kako se u kanalizaciji nekadašnjeg katoličkog sirotišta u Irskoj nalaze ostaci beba... Katolička crkva na tom je mjestu vodila utočište za neudane majke
Ostaci trupala beba, od novorođenčadi do trogodišnjaka, otkrivena su u kanalizaciji kuće u Irskoj u kojoj je Crkva nekoć vodila utočište za neudane majke, objavila je u petak irska vlada. Vladino izvješće o istrazi pokrenutoj 2014. potkrijepilo je tvrdnje povjesničara da u kući, u neoznačenim grobovima, leže ostatci trupala oko 800 beba. Značajna količina ljudskih ostataka pronađena je u istraženim podzemnim komorama", stoji u izvješću. Analiza radioaktivnim ugljikom pokazala je da ostatci potječu iz vremena od 1925. do 1961., kada su kuću vodile irske redovnice. Istraga je pokrenuta pošto je lokalni povjesničar ukazao na dokaze da se u kući nalazi neoznačeno groblje na kojem leže posmrtni ostatci gotovo 800 beba umrlih od 1925. do 1961. Neudane majke i njihova djeca smatrala su se mrljom na slici Irske kao pobožne katoličke nacije. Bili su i problem za njihove očeve, posebno za moćnike poput svećenika i bogatih, oženjenih muškaraca. Istražitelji koji još uvijek istražuju tretman djece kažu kako još uvijek pokušavaju identificirati "tko je odgovoran za zbrinjavanje posmrtnih ostataka na ovaj način", javlja AP. Ovaj su dom vodile Bon Secours sestre, red katoličkih časni. Primale su neudane žene kako bi rodile. Žene su se tada odvajale od njihove djece, koje su ostajale u domu dok nisu usvojene. Ovo otkriće potvrđuje sumnje da su djeca koja su umrla pokapana u neoznačenim grobovima, što je bila uobičajena praksa u takvim katoličkim domvoima koji su imali visoku smrtnost u ranom 20. stoljeću u Irskoj.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Fri Mar 03, 2017 11:06 pm
IRSKA POVJESNIČARKA PRIZNALA [size=33]‘Nikada nisam tvrdila da je 800 mrtve djece bačeno u septičku jamu kraj crkvenog doma, to su izmislili mediji’[/size]
Svjetski mediji danas su objavili vijest da su irski istražitelji potvrdili kako je u napuštenoj septičkoj jami pronađen “značajan broj” posmrtnih ostataka umrle djece čime je potvrđena sumnja koja je i dovela do istrage. Nažalost, naši su mediji u naslovima ponovno objavili kako je u jami pronađeno 800 tijela – laž koja je demantirana još 2014. godine. Ne možemo sa sigurnošću znati koji motivi leže iza ovakve očite i namjerne manipulacije hrvatskih mainstream medija, no čini se kako je riječ o novom pokušaju diskreditacije Katoličke Crkve, posebice imajući u vidu jučerašnju odluku Ustavnog suda o zakonu o pobačaju. Medijska priča o “licemjernoj Crkvi” dobro nam je poznata, stoga ponovno objavljujemo tekst o irskom domu za samohrane majke.
Irska povjesničarka Catherine Corless, koja je istraživala broj umrle djece u domu za samohrane majke u Tuamu u oblasti Gallway, izjavila je za The Irish Times kako je frustrirana načinom na koji mediji prate njezin rad, te da nikada nije izjavila kako je 800 mrtve djece “bačeno” u septičku jamu kraj doma. Podsjetimo, svi svjetski mediji u lipnju 2014. godine prenijeli su vijest kako je utvrđeno da su kraj doma za samohrane majke i njihovu djecu koji su vodile sestre iz Bon Secours reda pronađeni ostatci tijela djece koja su umrla od bolesti i pothranjenosti u tom domu. Tvrdilo se da je riječ o 800 njih. Međutim sada Corless, koju su mediji navodili kao izvor te informacije, tvrdi da su je pogrešno citirali i stavljali joj u usta ono što nije rekla.
“Nikada to nisam rekla, nikada nisam tvrdila da je 800 tijela bačeno u betonsku septičku jamu. To nisu moje riječi”, izjavila je Corless i izrazila frustraciju kako su mediji potpuno iskrivili njezin rad. Ono što je ona željela jest da se oda počast djeci koja su umrla u tom domu koji je bio aktivan od 1925. do 1961. i kojih je ukupno bilo, utvrdila je ona – 796. To je bila svrha njezina rada koji je objavljen još prošle godine i nakon kojeg su počela prikupljanja sredstava za gradnju memorijalnog centra u blizini nekadašnjeg doma. Iako je irska vlada najavila istragu o cijelom slučaju, Corless je rekla kako je još nitko nije kontaktirao za pomoć u istrazi. Članak u The Irish Timesu spominje i izjavu jednog od dječaka koji je 1975. otkrio posmrtne ostatke unutar septičke jame. Bary Sweeney se igrao s prijateljem taj dan u blizini nekadašnjeg doma kada su vidjeli nekoliko lubanja unutar betonskog bloka. “Ali, nije ih bilo 800, sigurno, ne znam od kuda medijima taj podatak. Bilo ih je možda dvadesetak”, rekao je Sweeney. Corless i dalje tvrdi kako je jedan broj umrle djece možda pokopan u toj napuštenoj septičkoj jami (što je istraga i potvrdila). Kada su djeca 1975. pronašla grobnicu, vjerovalo se da je riječ o žrtvama Velike gladi iz XIX. stoljeća (puno masovnih grobnica iz toga razdoblja je rasuto po Irskoj) i lokalne vlasti nisu tome posvećivale pažnju. Pojedini irski mediji pišu kako mjesto pokopa 796 djece iz doma u Tuamu tek treba utvrditi i kako je moguće da su pokopana na nekom mjestu u blizini doma. U to vrijeme u Irskoj vanbračna djeca bila su pokapana izvan groblja, žalosna praksa koje se, nažalost, i Crkva toga vremena pridržavala, a takva “ilegalna” groblja nalaze se diljem Irske, pa i u blizini doma u Tuamu. Djeca iz tamošnjeg doma, dakle, pokopana su na nekom od njih. Nadalje, sada se pokazuje kako je tragična bilanca od 796 djece umrlih u domu tijekom 36 godina, nažalost, bila uobičajena za to vrijeme u Irskoj koju su mučili siromaštvo, glad i nestašica lijekova. Čak, prema nekim izvorima, stopa smrtnosti djece u Tuamu bila je niža nego u drugim ustanovama takvog tipa. Pa, o čemu je onda ovdje riječ i zašto su mediji tako pisali o cijelom slučaju? Evo odgovora Brendana O’Neilla, konzervativnog komentatora i urednika internetske stranice Spiked. “Transformacija irske prošlosti u jamu ljudske pokvarenosti u koju potom suvremeni irski povjesničari i antikatolički publicisti mogu zagrabiti kako bi opravdali svoje predrasude nužno vodi do iskrivljenja činjenica. Zapanjujuće je koliko se navodnih otkrića o mračnim stranama prošlosti katoličke Irske pokazalo pogrešnim”, piše O’Neill i navodi slučaj sirotišta koje su vodile Sestre Marije Magdalene za koje se tvrdilo da je zlostavljanje djevojčica koje su odrastale tamo bila uobičajena praksa. Državna istraga je pokazala da je riječ o običnoj laži i medijskoj manipulaciji.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Fri Mar 03, 2017 11:20 pm
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Fri Mar 03, 2017 11:28 pm
gerard ford (citat):
Irska povjesničarka Catherine Corless, koja je istraživala broj umrle djece u domu za samohrane majke u Tuamu u oblasti Gallway...
Eh, pila naopako... Zašto su uopće neudane majke i njihova djeca tamo završavala, kakav su to zločin počinila? Tko je stvorio takvo stanje u društvu da ih se stigmatizira? Prema filmu 'Sestre Marije Magdalene', neudana majka nije mogla ostat na slobodi s djetetom i da je htjela tako. Policija bi je privela i odvela još za vrijeme trudnoće. Te stvari su se događale do nedavno, nije priča iz srednjeg vijeka.
Prihvatilište bi bilo opravdano za jedan dio takvih žena, koje bi tu vrst pomoći tražile, a ne za sve redom.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Fri Mar 03, 2017 11:43 pm
Max Blitz (citat):
gerard ford (citat):
Irska povjesničarka Catherine Corless, koja je istraživala broj umrle djece u domu za samohrane majke u Tuamu u oblasti Gallway...
Eh, pila naopako... Zašto su uopće neudane majke i njihova djeca tamo završavala, kakav su to zločin počinila? Tko je stvorio takvo stanje u društvu da ih se stigmatizira? Prema filmu 'Sestre Marije Magdalene', neudana majka nije mogla ostat na slobodi s djetetom i da je htjela tako. Policija bi je privela i odvela. Te stvari su se događale do nedavno, nije priča iz srednjeg vijeka.
Prihvatilište bi bilo opravdano za jedan dio takvih žena, koje bi tu vrst pomoći tražile, a ne za sve redom.
Da se razumijemo ne mislim da je katolička crkva kao institucija bezgrešna,naprotiv ali stvari moramo gledati iz okolnosti onoga vremena.I kod nas se nisu mogli u zajedničko groblje ukopavati takva djeca i samoubojice,no takva rješenja kao u Irskoj su Salamonska a gledano očima današnjeg modernog čovjeka to je nedopustiva. No onda i danas nije ni približno isto.
Abortus sigurno nije nešto lijepo ni dobro, no njegovom zabranom, ako si to htio poručiti, se istog časa otvara crno tržište takvih djelatnosti, što u ilegalnim ordinacijama, što u kućnoj radinosti, uz pletaće igle i slične instrumente... putovanja u zemlje gdje je dopušten tko ima sreće da ima novaca... itd. I može se šutjet o tome kao da se ništa ne događa.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Sat Mar 04, 2017 12:05 am
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Sat Mar 04, 2017 11:42 am
Naveo sam gore link sada samo citat na kraju. Stvaranje crnih legendi protiv katolika funkcionira po isprobanoj šabloni, staroj nekoliko stoljeća. Sjetite se izmišljotina o papi Piju XII. kao antisemitu. Takvi opisi nikome nisu padali na pamet dok se 60-ih nije pojavio kazališni komad “Namjesnik”, zasnovan na izmišljenim konstrukcijama. Irska državna televizija prošle je godine morala platiti veliku kaznu i odštetu misionaru Kevinu Reynoldsu jer su cijeli dokumentarac napravili o njegovim navodnim zločinima u Keniji. Magdalenske praonice su također tema “autobiografske” knjige Irkinje Kathy O’Beirne, prodane u 400 tisuća primjeraka, za koju se utvrdilo da je laž motivirana psihičkom patologijom. Između ostalog, njezina imena uopće nema na popisima štićenica. Na temelju takvih izvješća nastao je film “Sestre Marije Magdalene”. Imaginacija je jača od činjenica. Dublje se ureže u naše pamćenje i emocije. To mi čitatelji i gledatelji trebamo imati u svijesti, kad već autori nemaju savjesti.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Sat Mar 04, 2017 5:13 pm
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Mon Mar 06, 2017 3:45 pm
Irinej Bulović, episkop bački, zapretio je organizatorima Rumenačke pihtijade da će biti anatemisani iz crkve uz zvonjavu mrtvačkih zvona ako ovu "pagansku manifestaciju" organizuju u vreme posta...
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4604 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Mon Mar 06, 2017 9:25 pm
Procitao sam clanak. Crkva(crkveni sluzbenici/dostojnici)nemogu nikome narediti post,niti zabraniti mrsnu hranu u toku posta u objektima,zemljistu koje nije u crkvenom vlasnistvu.Crkva moze da odredjuje pravila posta,zabraniti javne manifestacije sa mrsnom hranom,muzikom I sl u toku posta-samo u svojim objektima,pridrzavajuci se jevandjelja,crkvenih kanona,crkvenog statuta isl. Ja zaista neznam kako je u RS,u smislu finansiranja crkve(plate svestenicima,penzije I sl),da li su iz drzavnog proracuna ili ne.Ukoliko su iz drzavnog proracuna onda bi drzava trebala reagovati I natjerati vise crkvene vlasti da povuku tu odluku,pogotovo sto je u pitanju sekularno drustvo,gdje je crkva odvojena od drzave. Sto se tice anatemisanja,to je ono najgore sto je izneseno u clanku.Po statutu SPC,po jevandjelju takodje,parohijski svestenik je odgovoran za grehe svih svojih parohijana,odgovara za njih pred Bogom,nikakvo anatemisanje zbog ovakvih bizarnosti.Druga je prica ako neko u toku posta mrsi u crkvenim prostorijama,onda moze biti izopsten iz crkve(moguce I anatemisan)ali ne od strane lokalnog paroha ili vladike nego od strane eparhijskog suda.
Zakljucak. Crkva moze da "upravlja",donosi zakone/kucni red samo na onim objektima koji su u njihovom vlasnistvu,sve van toga je apsolutna budalastina.
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Mon Mar 06, 2017 10:15 pm
Ni meni nije jasno ovo za anateme i prijetnje. U nekakvom sekularnom društvu, Crkva se ne bi trebala na ovakav način miješati u društvene stvari.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Mon Mar 06, 2017 10:21 pm
milutins (citat):
... pogotovo sto je u pitanju sekularno drustvo, gdje je crkva odvojena od drzave.
Sekularno društvo nažalost doživljava uplitanje crkava u svjetovne stvari na svim razinama, a dobro je navedeno u članku - "da je krajnje vreme i da izađu na izbore"... Meni se čini da im nije zabranjeno državnim aktima, a ni obrnuto također. Tj. svaki građanin ima pravo birati i biti biran.
Lako je ovako 's visoka' slati pisma. Ima toga i kod nas, samo ih tisak i portali sasijeku, pa se ipak ne petljaju u sve i svašta jer bude kontaproduktivno. S oltara može bit kakvo mišljenje i preporuka isključivo vjernicima i to je sve.
alexandar Kapetan I klase
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Mon Mar 06, 2017 10:27 pm
Daj bre Milutine , kakav eparhijski sud.... Duznost svestenika, a pogotovo episkopa , je da skrene paznju ALI SAMO VERNIKU I CLANU SPC na greh ili gresku , pa i da propise epitimiju , ekskomunikaciju ili drugo ali bez suda Kakav eparhijski sud u konkretnom slucaju.
Ovde treba videti sam bombasticni naslov i bice sve jasno. Novinarska krempita kao i u mnogim stvarima do sada. Jesmo li culi drugu stranu? Jesmo li videli pretece pismo?
Na kraju krajeva , sta su ti organizatori manifestacije? Ako su vernici i pripadnici SPC kako im je moglo uopste pasti na pamet da organizuju u vreme posta tako nesto? Znaci s pravom su opomenuti i predoceno im je . Ako pak nisu , sta ih briga , neka organizuju i tacka.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Mon Mar 06, 2017 10:29 pm
Max Blitz (citat):
milutins (citat):
... pogotovo sto je u pitanju sekularno drustvo, gdje je crkva odvojena od drzave.
Sekularno društvo nažalost doživljava uplitanje crkava u svjetovne stvari na svim razinama, a dobro je navedeno u članku - "da je krajnje vreme i da izađu na izbore"... Meni se čini da im nije zabranjeno državnim aktima, a ni obrnuto također. Tj. svaki građanin ima pravo birati i biti biran.
Lako je ovako 's visoka' slati pisma. Ima toga i kod nas, samo ih tisak i portali sasijeku, pa se ipak ne petljaju u sve i svašta jer bude kontaproduktivno. S oltara može bit kakvo mišljenje i preporuka isključivo vjernicima i to je sve.
Maxe mislim da pricamo bez veze. Zna se koga treba pitati za organizovanje manifestracije. Toga su i pitali a ne vladiku!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Mon Mar 06, 2017 10:46 pm
alexandar (citat):
Maxe mislim da pricamo bez veze. Zna se koga treba pitati za organizovanje manifestracije. Toga su i pitali a ne vladiku!
Ja ne znam koliko je to značajna gastronomsko-turistička manifestacija, kolika joj je tradicija i koliko se kosi s vjerskim pravilima. Dozvolu bi trebala davati jedinica lokalne samouprave, tj. grad (općina). Moj je osobni dojam da je reakcija s najvišeg vrha crkve pretjerana.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Mon Mar 06, 2017 10:58 pm
Maksimilijane sve si u pravu. Gradske vlasti i ministarstvo daju dozvolu. Reakcije je sigurno bilo ali je uzimam sa rezervom kao i sve drugo u stampi. Vec rekoh nisam cuo drugu stranu , nemam pismo pred sobom!!!
Stampa je na zalost kao i svuda postala biznis. Sredstvo.
Moj neki stav jos od davno je, da smo dovde dogurali a doguracemo i do samog kraja , zbog novinara , advokata i teske malogradjanstine ( prevedeno -seljacine) na svim visokom nivoima . Na zalost!
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Mon Mar 06, 2017 11:05 pm
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4604 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Mon Mar 06, 2017 11:21 pm
alexandar (citat):
Daj bre Milutine , kakav eparhijski sud.... Duznost svestenika, a pogotovo episkopa , je da skrene paznju ALI SAMO VERNIKU I CLANU SPC na greh ili gresku , pa i da propise epitimiju , ekskomunikaciju ili drugo ali bez suda Kakav eparhijski sud u konkretnom slucaju.
Ovde treba videti sam bombasticni naslov i bice sve jasno. Novinarska krempita kao i u mnogim stvarima do sada. Jesmo li culi drugu stranu? Jesmo li videli pretece pismo?
Na kraju krajeva , sta su ti organizatori manifestacije? Ako su vernici i pripadnici SPC kako im je moglo uopste pasti na pamet da organizuju u vreme posta tako nesto? Znaci s pravom su opomenuti i predoceno im je . Ako pak nisu , sta ih briga , neka organizuju i tacka.
Takodje mislim da je u pitanju novinarska patka,tj da nema nekakvog pisma ove sadrzine od strane Vladike Irineja Bulovica.E sad da li su organizatori pogresili ili ne- druga je stvar.Treba uzeti u obzir I finansijski aspect,vremenske uslove I sl. Nacelno,nema crkva nista sa drustvenim zivotom,moze da propoveda,ne da odredjuje,ustrojava itd. Mi ovdje ,eparhija kojoj pripadam je u sastavu SPC,znaci postujemo zakone SPC,odliuke Patrijarsije............... Za vreme vladike Dionisija(srpski americki vladika ovdje)1963 doslo je do velikih sukoba(incident na JFK u NYC),na protestu povodom dolaska Koce Popovica.Demonstranti na aerodromu probijaju policijski kordon,Koca zavrsava u gipsu,crkveni sinod (Patrijarh German je tada bio),izdaje ukaz o smeni Vladike Dionisija.Ovaj to odbija-automatski crkveni raskol.Vl Dionisije osniva novu Novogracanicku Eparhiju-ne priznaje odluke Bg. Mnoge crkve prelaze u novoosnovanu eparhiju,grade se mnogobrojne nove crkve,takodje one ne priznaju Beogradsku Patrijarsiju,osnivacki akti su im korporacijski,tj ne kao neprofitne organizacije, 1992 raskol je de jure nestao,pomirenje izmedju novogracanickog vladike I Patrijarha Pavla u nasoj sabornoj crkvi Sv Save u NYC.Pomirenje u smislu pricesce iz jedne chashe,kako je to uobicajeno. I dan danas pojedine crkve iz nekadasnje Novogracanicke Eparhije imaju potpunu kontrolu nad crkvom,u smislu finansiranja-chak mogu(ima I toga)zabraniti visokim crkvenim dostojanstvenicima prilaz u svoje crkve,imanja isl.Opet u pitanju su vlasnicki odnosi,zna se ko pravi zakone,kucni red na svom vlasnistvu. Americki sudovi priznaju odluke crkvenog suda,bilo eparhijskog ili odluke sinoda SPC iz Beograda ali samo u slucaju ukoliko je isti vlasnik objekta/zemljista.Neko mora biti vlasnik,to je regulisano osnivackim aktima. Znaci nema crkva pravo uplitanja u te pihtijade,kobasijade,kupusijade-moze da sugerira,nikakva anatemisanja,pretnje izopstenjem .................
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Mon Mar 06, 2017 11:24 pm
Nisam bio u temi , iskreno tek sada sam cuo za ceo slucaj i malo se informisao.....
Vidim da je manifestacija bila zakazana mimo posta. Odlozena zbog zime , ali je i posle bilo vremena ..........Bog ce znati.
U Bacu je na primer odlozena slicna manifestacija bez reakcije SPC [You must be registered and logged in to see this link.]
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Mon Mar 06, 2017 11:32 pm
Isto tako je cinjenica da je duznost vladike da na ovakve stvari ukaze!
Ovde je problem na relaciji vladika - organizatori. Sto je i logicno. I vrlo je mucno da dolazi do ovakvih stvari. Vidimo da se situacija ponavlja! Znaci bilo je istih problema pre cetiri godine. I otisla je anatema NA ORGANIZATORE a niko nije predupredio ovo sada.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Tue Mar 07, 2017 12:14 am
alexandar (citat):
Isto tako je cinjenica da je duznost vladike da na ovakve stvari ukaze!
Ovde je problem na relaciji vladika - organizatori. Sto je i logicno. I vrlo je mucno da dolazi do ovakvih stvari. Vidimo da se situacija ponavlja! Znaci bilo je istih problema pre cetiri godine. I otisla je anatema NA ORGANIZATORE a niko nije predupredio ovo sada.
Svugdje ima takvih problema,pogotovo u rasejanju. Navescu primer iz svoje parohije. Trazili smo od Vladike dozvolu za proslavu kalendarske NG u banket sali na crkvenom imanju,nas predlog je bio posna hrana uz muziku I alkohol.Predlog je odbijen,jednostavno u toku posta nema proslava uz muziku niti tocenja alkohola u crkvenim prostorijama.Veliki problem za nas u crkvenom povjerenistvu(Upravni Odbor CSO),nekih 700 gostiju ,konzumacija $120 po osobi,cista zarada barem $50K. Isto tako imamo problem u Petrovskom postu,zna biti predugacak,pada u sezoni piknika,takodje na Vidovdanski piknik-znaci posna hrana bez muzike.Jedva se finansijski pokrijemo,slab odziv,nema prodaje alkohola. Ovdje je crkva manje vise centar svega,duhovnog,kulturnog,sportskog,obrazovnog zivota.Sve se odvija u njenim prostorijama.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Tue Mar 07, 2017 12:35 am
milutins (citat):
Navescu primer iz svoje parohije. Trazili smo od Vladike dozvolu za proslavu kalendarske NG u banket sali na crkvenom imanju, nas predlog je bio posna hrana uz muziku I alkohol. Predlog je odbijen, jednostavno u toku posta nema proslava uz muziku niti tocenja alkohola u crkvenim prostorijama.
Dobro, ali organizirali ste proslavu na drugom mjestu? Prema prethodnoj temi, ispada da se u Rep. Srbiji ne bi smjela slavit kalendarska Nova Godina onda nigdje.... To je ipak značajniji (ili nije) dan od lokalne pihtijade.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Tue Mar 07, 2017 12:58 am
Jeste ali na drugom mjestu placamo rentiranje sale,hranu I sl.U nasim prostorijama hranu sprema kolo srpskih sestara(KSS)na volunterskoj bazi,konobari takodje. U crkvenim prostorijama strogo po crkvenim zakonima,jevandjelju isl.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Tue Mar 07, 2017 1:46 am
U subotu, 4. ožujka, u prostorijama Duhovnog centra na Svetom Duhu u Zagrebu mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin Porfirije primio je nadbiskupa zadarskog i predsjednika Hrvatske biskupske konferencije (HBK) mons. Želimira Puljića.
Nadbiskup Puljić i mitropolit Porfirije složili su se da je važan dijalog, suradnja i iskreni pristup i zalaganje za zajedničke evanđeoske vrijednosti koje dijele i Katolička i Pravoslavna Crkva...
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Wed Mar 08, 2017 3:34 pm
Jeli se približilo vrijeme otkrivanja tajni? [You must be registered and logged in to see this link.]
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Sat Mar 11, 2017 8:24 pm
[size=12] Petar Ljubičić [/size] Gospodine, nikada Ti ne mogu dovoljno reći hvala za sve! Neka Te hvali i slavi svaki udisaj, nek Ti hvalu pjeva svaki srca moga otkucaj. Do posljednjega otkucaja srca moga, neka svaka misao bude Tebi hvala! Nemam Ti ništa drugo reći: velika hvala, dobri Bože, na ovoj sreći!
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Sat Mar 11, 2017 10:22 pm
Jedan od rjeđih mističnih pojava u kršćanstvu je i ‘dar letenja’ odnosno levitacija. Taj dar imao je i sveti padre Pio, ali najpoznatiji po tom daru je sveti Josip Kupertinski, svetac za kojeg kažu da je dobar dio svog života zapravo proveo u zraku. Zvali su ga još i ‘leteći svetac’ Taj dar bio je samo jedan od mnoštva onih koji su krasili njegov život. Ti su se njegovi letovi događali naročito za vrijeme Euharistije i prigodom različitih blagdana i svečanosti.
Dosta je bilo da čuje neki sveti stih, ili da se zagleda u svetohranište, ili u koji sveti lik, i uslijedio je ‘najprije usklik, zatim let – nekoliko centimetara ili više metara nad zemljom – ili jednostavno sabranost s gubitkom vanjskih osjetila’.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Sun Mar 12, 2017 8:47 pm
U Marijanskom svetištu Vepric kod Makarske netko je Bogu odlučio zahvaliti što mu je pomogao da otplati kredit i to velikom pločom sa zanimljivom porukom. Osim neobičnom gestom, natpis autora nasmijao je korisnike društvenih mreža i gramatičkom pogreškom. "Havla ti Bože da sam vratio kredit." Ako je vjerovati stranici Dnevna doza prosječnog Dalmatinca, (ne)sretnik je kredit otplaćivao 13 godina, od 2000.-2013.
Netko neupućen, tko bi se našao na liturgiji Asirske Crkve Istoka bio bi u prvi mah zbunjen. Unutrašnjost crkve, bez ikona i kipova bi ga podsjetila na protestantsku crkvu. Oltar i liturgija prema oltaru bi ga možda posjetili na katoličku latinsku misu. Odvojenost oltara je slična pravoslavnim hramovima, iako bez ikonostasa. I euharistija je slična pravoslavnoj, iako su prilike kruha i vina razdvojene kao kod evangikalnih. I učenja ove Crkve kao da su kolaž raznih Crkava. Nešto se poklapa s katoličkim i pravoslavnim naukom, kao što su sedam sakramenata. Ipak u Kristu iako dvije prirode, one su odvojene. To više liči na evangikalne Crkve koje kažu da je Krist odložio svoje božanstvo kad je utjelovljen kao čovjek i za šta ima čvrstih pokazatelja u Pismu. Blažena Marija je Kristotokos odnosno Kristorodica, a nikako Bogorodica ili Teotokos, jer je rodila čovjeka, ne Boga koji ne može biti rodjen. I ovo je više protestantsko učenje, točnije evangikalno.
Dakle netko bi mogao pomisliti da je ova Crkva pokupila svašta pomalo iz drugih Crkava. Ipak radi se o drevnoj Crkvi staroj 2 tisuće godina koja nikad nije mijenjala teologiju ili liturgiju, a vuče korjene od samih apostola. Kako je onda ovo sve moguće. Od kud tolike sličnosti s Crkvama koje su relativno mlade?
Odgovor je u tome, da se ova drevna Crkva jako davno i kao prva Crkva odvojila od službene Crkve Rima i u sebi konzervirala tadašnji nauk. To se desilo nakon Efeškog koncila 431 godine. Ova Crkva nije prihvatila novu kristološku dogmu o Kristovim prirodama, te odbacila novu dogmu o bogorodici.
Od tad nikakve nove dogme nisu ušle u nauk ove Crkve. Onda ovo znači samo to da su protestantske i evangikalne Crkve iznova nalazile i usvajale učenja koja su već davno postojala. Neke sličnosti s katoličkom i pravoslavnom crkvom su razumljive, jer im je korijen isti.
Ako ste u mogućnosti, posjetite liturgiju ove Crkve. Bit ćete vraćeni dvije tisuće godina u kršćansku prošlost.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Mon Mar 13, 2017 5:49 pm
Kip Gospe od Loreta, visok 17 metara, koji će biti postavljen na brdu Gaj iznad Primoštena, 20. ožujka će biti dopremljen iz Zagreba, a do 1. svibnja će biti okončani svi radovi oko jednog od najvećih marijanskih spomenika na svijetu. Kip će biti obložen mozaikom od zlata, srebra i bojenog stakla, a otvaranje spomenika najavljeno je za 6. svibnja, četiri dana prije blagdana primoštenske zaštitnice Gospe od Loreta, piše Slobodna Dalmacija. Na sjednici općinskog vijeća u petak je odlučeno i da se oko svetišta postavi video nadzor, a Gospu od Loreta čuvat će i zaštitari. Vijećnici su raspravljali i o izradi dokumentacije za izgradnju pristupne staze sa stepeništem do brda Gaj, a planira se i otvaranje suvenirnice, caffe bara te sanitarnog čvora za posjetitelje. Podsjetimo, u razgovoru za Lokalni.hr načelnik Primoštena Stipe Petrina govorio je o spomeniku Gospi od Loreta koji će se, tvrdi Petrina, za vedra vremena vidjeti iz Italije.