FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
PM VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 6762 ČLAN OD: : 2014-12-21 DOB : 61 Petrovaradin
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Sun Nov 20, 2016 11:13 pm
VBČ... Negde sam pročitao, baš to što si i ti rekao, da molitva nije nešto što bi trebalo širiti da se reklamira i pomodarstvo postaje. Sad su ti kao spolja, veći vernici od onih što to u tišini svoga doma rade. Ja sam baš za tu skromnost i tišinu privatnosti, jer bog to sve vidi, i ne treba ići javno na ulici ili busu, da te svi vide !
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15053 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Sun Nov 20, 2016 11:16 pm
Matej 6,5 I kad se moliš Bogu, ne budi kao licemjeri, koji rado po zbornicama i na raskršću po ulicama stoje i mole se da ih vide ljudi. Zaisto vam kažem da su primili platu svoju.
Matej 6,6 A ti kad se moliš, uđi u klijet svoju, i zatvorivši vrata svoja, pomoli se ocu svojemu koji je u tajnosti; i otac tvoj koji vidi tajno, platiće tebi javno.
Matej 6,7 A kad se molite, ne govorite mnogo kao neznabošci; jer oni misle da će za mnoge riječi svoje biti uslišeni.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Sun Nov 20, 2016 11:18 pm
Tada sam bio komunista, posle se raspalo i mene zovu u komitet, da vratim dokumentaciju, zapisnike i lik mi u sred komiteta kaže: Uzmi ove pristupnice, potpiši i nosi u firmu, sada nismo više komunisti, sada smo SPS. Ja odneo u fabriku, kad ono, od 34 partijca, samo 13 potpisalo. Pitam u čemu je problem i kažu mi kolege: Nije to više isto, sada ćemo mi birati u koju ćemo partiju ići ili nećemo nigde biti ? Gorica, tako je bilo.
Gorica 660 Zastavnik I klase
PV BROJ POSTOVA: : 989 ČLAN OD: : 2016-06-20 DOB : 53 Brčko dc, BiH
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Sun Nov 20, 2016 11:23 pm
Razumijem, SPS je u Srbiji bio pravni nasljednik SK ali i za vrijeme komunizma/socijalizma su ljudi de znali vjenčavati crkveno i pored toga što su bili članovi SK-a, ići na Bajrame familiji i sl., nije to bilo baš tako čvrsto i žestoko, naravno govorim o mojoj sredini u kojoj sam živio u tom periodu a i danas živim. ....... P.S.: Mislim da nisam jedini koji ima ovakva i slična iskustva....
_________________ "Bolje hrabro pobjeći sa fronta nego kukavički poginuti !" [You must be registered and logged in to see this image.]
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Sun Nov 20, 2016 11:24 pm
Hvala VBČ, ovim dokazom koji si naveo, sve je jasno. Nema potrebe se hvaliti i da drugi to vide. Slično je uradio, po meni u lošem smeru, vladika Porfirije. Nosi pomoć srpskom narodu po zabačenim selima, i vuče za sobom kameru i slika sve to. Jednoj porodici daje pakete, drugoj belu tehniku, trećoj motokultivator... Ama, pope... radi dobro delo u tišini, našta to liči. To mi se nije dopalo, kao pomaže ali i da se javno zna ???
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4606 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Sun Nov 20, 2016 11:27 pm
Sada me nisi nasmejao ali si me naveo na duboko razmisljanje ???
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Sun Nov 20, 2016 11:29 pm
Moj deda nije gotivio komuniste, išao je u crkvu, slavu slavio, popa u kuću dočekivao i nisu ga komunisti dirali. Deda je rođen 1899 i doživeo je duboku starost... Međutim, kad sam ja nastavio slavu posle dede, bilo je otpora, dirali su me i provocirali: Mali komunista slavi slavu i sa tri prsta se krsti ? Tako da sam imao dosta neugodnosti, zbog prethodne komuno prošlosti.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Sun Nov 20, 2016 11:37 pm
Ah Slobo, neko ima nekakva (različita) iskustva iz tog perioda, ja se sjećam 1979 kada je moj djed umro da je moj otac koji je bio deklarirani komunista i samim tim član SK-a na sahrani se potpuno normalno krstio kao i svi ostali pristuni vjernici. Niko nikada nije postavio pitanje što se toga tiče ni na poslu niti bilo gdje drugo a napominjem da je na sahrani bilo dosta njegovih radnih kolega, prijatelja i poznanika koji su to bez ikakve dvojbe sve vidjeli. ..........
_________________ "Bolje hrabro pobjeći sa fronta nego kukavički poginuti !" [You must be registered and logged in to see this image.]
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Sun Nov 20, 2016 11:41 pm
Što se tiče činjenja dobrih djela i pomaganja siromašnim, apsolutno je najbolje i u svakoj vjerskoj knjizi kristalno jasno stoji da je najbolje to činiti u miru, tišini i neznanju drugih i da se takva djela učinjena na taj način mnogostruko bolje prihvaćaju kod Svemogućeg.
Te pompe i reklamiranja vjerskih dužnosnika svih religija kada dodijeljuju pomoć uopšte ne želim komentarisati jer je potpuno suvišno. .........
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Sun Nov 20, 2016 11:43 pm
I da, uvijek je teže onome kome je ruka ispod (onaj koji traži) nego onome kome je ruka iznad (onaj koji dodjeljuje). .............
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Sun Nov 20, 2016 11:50 pm
Matej 6,1 Pazite da pravdu svoju ne činite pred ljudima da vas oni vide; inače plate nemate od oca svojega koji je na nebesima.
Matej 6,2 Kad dakle daješ milostinju, ne trubi pred sobom, kao što čine licemjeri po zbornicama i po ulicama da ih hvale ljudi. Zaisto vam kažem: primili su platu svoju.
Matej 6,3 A ti kad činiš milostinju, da ne zna ljevaka tvoja šta čini desnica tvoja.
Matej 6,4 Tako da bude milostinja tvoja tajna; i otac tvoj koji vidi tajno, platiće tebi javno.
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 1636 ČLAN OD: : 2014-03-12 Jaska
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Sun Nov 20, 2016 11:51 pm
Gorica 660 (citat):
Razumijem, SPS je u Srbiji bio pravni nasljednik SK ali i za vrijeme komunizma/socijalizma su ljudi de znali vjenčavati crkveno i pored toga što su bili članovi SK-a, ići na Bajrame familiji i sl., nije to bilo baš tako čvrsto i žestoko, naravno govorim o mojoj sredini u kojoj sam živio u tom periodu a i danas živim. ....... P.S.: Mislim da nisam jedini koji ima ovakva i slična iskustva....
Možda u velikim gradovima ali u malim sredinama crkve su uglavnom radile takve stvari u fušu i trećoj smjeni.Tamo javno nisu išli prosvjetni radnici,milicija, vojska i drugi službenici državne uprave.Posao se gubio zbog toga.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Sun Nov 20, 2016 11:54 pm
VBČ to stoji ali kako onda uopće svjedočiti pred ljudima što je svakako dužnost vjerskih službenika ?
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Sun Nov 20, 2016 11:59 pm
gerard ford (citat):
VBČ to stoji ali kako onda uopće svjedočiti pred ljudima što je svakako dužnost vjerskih službenika ?
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Mon Nov 21, 2016 8:08 am
Da, to su dve odvojene strane. Vera je jedno, a činjenje pa to rastrubiti na sva zvona je sasvim nešto drugo.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Mon Nov 21, 2016 9:25 am
Moj prijatelj koji je bio milicioner od 1987 godine je normalno išao roditeljima i prijateljima na Bajrame, na Uskrse i Božiće takođe išao prijateljima, nije to samo on činio nego i svi ostali, moja mati kao prosvjetni radnik je kod kuće obilježavala Bajram u krugu porodice bez problema, radne kolege takođe dolazile. Doduše, riječ je o 80-tim godinama kada je bar kod nas u BiH bilo prilično liberalno što se tih i sličnih stvari tiče. .................
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Mon Nov 21, 2016 9:51 am
Krajem 1980 tih godina, sve je popustilo, pa i komunisti, odjednom počeli gotiviti popa, crkvu i nije bilo više skrivanja slava, božića i sličnog... Ranije sam više puta pisao. Na razmaku od 100 metara, srpska i katolička crkva. U srpskoj prazno, stidljivo da ne kažem nema žive duše, u katoličkoj popunjeno. I to dovoljno govori ko je više pažnje veri pridavao.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Mon Nov 21, 2016 11:12 am
VBČ (citat):
gerard ford (citat):
Svjedočiti vjeru ili osobnu pravednost?
Pošto je gore bilo riječi o crkvenoj osobi kako god da je to mu je u opisu posla,čovjek jednostavno daje dobar primjer i ništa drugo a ljudima su potrebni upravo pozitivni primjeri jer nam je crnilo često puta svakodnevnica. Ovo su isto ljudi reprezentativni primjerci.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Mon Nov 21, 2016 11:17 am
Sloba1 (citat):
Ne znam da li sam vam to ranije rekao, možda jesam a možda nisam. Naime, već duže vreme, kada bus u Petrovaradinu prolazi kraj hrama, ima lica koja se toga časa u sedećem položaju prekrste. Nije opšta pojava ali jedno do dvoje to učini. To nisam ranije viđao, tako da mi malo neobično. Ja sam mislio, da se to radi unutar hrama, a ne u vozilu u pokretu... Kakva su vaša iskustva ?
To je lijepo za vidjeti .Imamo puno razloga da nam svaki trenutak života bude molitva.
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Mon Nov 21, 2016 11:27 am
U opisu posla je da pomaže vernicima ali ne i da vuče tv ekipe, kamere, da se slika javno i publikuje. To nije sigurno u opisu i popisu posla.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Mon Nov 21, 2016 11:35 am
Sloba1 (citat):
U opisu posla je da pomaže vernicima ali ne i da vuče tv ekipe, kamere, da se slika javno i publikuje. To nije sigurno u opisu i popisu posla.
Majka Tereza Albanska svetica nije tražila kamere ali se one uvjek bile prisutne.Kažu da se dobar glas čuje daleko a Isus kaže nešto u stilu ako vi budete šutjeli kamenje će vrištati.
NebojsaB Gušter
BROJ POSTOVA: : 46 ČLAN OD: : 2016-10-26 DOB : 55 Doboj
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Mon Nov 21, 2016 11:52 am
Ко се мене одрекне пред људима, одрећи ћу се и ја њега пред Оцем небеским. А колико је слободе било у СФРЈ најбоље свједочи примјер проте Саве Јовића, који је као свештеник у Обудовцу 1980 осуђен на 6 година робије у Зеници, због писма које је као ученик богословије написоа свом другу из основне школе, а које нигдје није објављено. Кога више занима имају романи Анђели звериње куће, као и документи Страдање СПЦ у Југославији. А ово кад се неко прекрсти у превозу је као поздрављање у покрету у ЈНА
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Mon Nov 21, 2016 12:50 pm
Sloba1 (citat):
Tada sam bio komunista, posle se raspalo i mene zovu u komitet, da vratim dokumentaciju, zapisnike i lik mi u sred komiteta kaže: Uzmi ove pristupnice, potpiši i nosi u firmu, sada nismo više komunisti, sada smo SPS. Ja odneo u fabriku, kad ono, od 34 partijca, samo 13 potpisalo. Pitam u čemu je problem i kažu mi kolege: Nije to više isto, sada ćemo mi birati u koju ćemo partiju ići ili nećemo nigde biti ? Gorica, tako je bilo.
To se cjeni.Naj gori su ovi likovi koji sada skrivaju svoji prošlost i idu u drugu krajnost a publicitet i pogodnosti koje im nose politički sustavi debelo koriste i od njih žive a stara dokumentacija nestala ili izgorjela u požaru .
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Mon Nov 21, 2016 12:55 pm
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-29
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Mon Nov 21, 2016 5:12 pm
Adventski je vijenac krug ili prsten od zimzelenog granja s četiri svijeće. Postavlja se na stol u vrijeme došašća kao simbol iščekivanja Božića. Svake nedjelje u došašću pali se po jedna svijeća. Ideja adventskog vijenca izvorno je nastala u vrijeme došašća. Prvi adventski vijenac na svijetu pojavio se 1838. u domu za siromašnu djecu "Das Rauhe Haus" ("Trošna kuća") u Hamburgu. Mladi evangelički pastor i odgojitelj Johann Hinrich Wichern (1808. – 1881.) okupio je 1838. siročad s ulice te im u jednoj staroj i trošnoj kući ponudio novi dom. Svake je godine za vrijeme došašća sa svojim štićenicima organizirao trenutke molitve. U svome dnevniku zabilježio je da se u došašću 1838., želeći pronaći način da svojim štićenicima došašće učini što ljepšim, dosjetio da od prvog dana prosinca svakim danom za vrijeme molitve upale jednu svijeću. Wichern je stavljao svijeće na veliki drveni vijenac koji bi na Božić zasjao poput velikog svjetlosnog kruga s 24 svijeće: 20 malih crvenih svijeća za dane u tjednu i četiri velike bijele svijeće za nedjelje došašća. Svake godine u došašću izvodili su ovaj kratak obred. Kako se za vrijeme molitve na vijenac stavljala i palila po jedna svijeća, taj se trenutak počeo nazivati “pobožnost sa svijećama”. Oko 1851. Wichernovi su štićenici drveni vijenac počeli ukrašavati zimzelenim grančicama, a s vremenom se umjesto drvenog počeo plesti vijenac od zimzelenog granja. Taj se običaj proširio po evangeličkim obiteljima u Njemačkoj, a zatim u susjedne i prekooceanske zemlje. Krajem 19. stoljeća prešlo se na četiri svijeće za četiri nedjelje došašća. Nakon Prvog svjetskog rata i katolici su počeli raditi adventske vijence. Prvi se pojavio 1925. u katoličkoj crkvi u Kölnu, a potom 1930. u Münchenu. Oko 1935. u crkvama su se blagoslivljali adventski vijenci koji su se nosili kućama. Adventski vijenac čine dva temeljna simbola - krug i svijeće, odnosno svjetlo. Krug ili prsten bez početka i kraja shvaća se kao simbol vječnosti i vjernosti. Adventski vijenac tumači se kao znak Božje vjernosti zadanim obećanjima. Ponekad se adventski krug tumači kao krug zemaljski s četiri strane svijeta. Vijenac je u antičko vrijeme predstavljao znak pobjede i u kršćanstvu je postao znak po Kristu dobivenoga spasenja. Zimzeleno granje upućuje na život koji ne prestaje, na život vječni. Ove grane podsjećaju i na Isusov ulazak u Jeruzalem, kada ga je narod pozdravljao. I danas ambrozijanska liturgija u adventu predlaže čitanje Isusova svečana ulaska u Jeruzalem. Svjetlo svijeća označava dolazeće svjetlo Isusa. Adventske svijeće, izvorno crvene i bijele boje, upućuju na Isusovu žrtvu i pobjedu. Prema dugoj tradiciji na vijenac su se stavljale tri ljubičaste svijeće, znak pokore i obraćenja kao pripreme Isusova dolaska, i jedna ružičasta koja se palila kao izraz radosti zbog Isusova rođenja. Prema jednoj tradiciji prva svijeća nazvana je prorokova svijeća, druga betlehemska, treća pastirska, a posljednja svijeća anđela. Postupno paljenje svijeća znak je približavanja Božića.
Danas adventski vijenac možemo kupiti u bilo kojoj prodavaonici mješovite robe, što je odraz sve snažnije komercijalizacije Božića. Prema tradicionalnim kršćanskim običajima trebali bi ga sami napraviti. Vijenac se plete od grančica lovora koje označavaju pobjedu,od grančica cedra koje simboliziraju snagu, te od lišća božikovine koje podsjeća na vijenac od trnja kojeg je Isus nosio kada su ga vodili na križ. U njega dodaju i grančice ružmarina, biljke koja je čuvala Djevicu Mariju, tijekom njenog bijega u Egipat na koji se uputila sa Josipom i tek rođenim Isusom.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Mon Nov 21, 2016 5:14 pm
NebojsaB : "Ко се мене одрекне пред људима, одрећи ћу се и ја њега пред Оцем небеским. А колико је слободе било у СФРЈ најбоље свједочи примјер проте Саве Јовића, који је као свештеник у Обудовцу 1980 осуђен на 6 година робије у Зеници, због писма које је као ученик богословије написоа свом другу из основне школе, а које нигдје није објављено. Кога више занима имају романи Анђели звериње куће, као и документи Страдање СПЦ у Југославији. А ово кад се неко прекрсти у превозу је као поздрављање у покрету у ЈНА [You must be registered and logged in to see this image.]" ..............
Небојша земо, Обудовац је од мене неких 10-так км, у БиХ за вријеме СФРЈ је државна безбједност имала сигурно најтежи задатак од свих ДБ-а осталих Рпублика зато што је као што сви знамо била мах мултиетничка или боље речено Југославија у малом и морала је по тадашњим стандардима и нормама да дјелује против тзв. национализма. Мали милион примјера има како у БиХ тако и у осталим ех Републикама гдје су вјерски службеници што оправдано што неоправдано завршавали иза решетака.
Ајде напиши укратко шта је он то написао у том писму свом пријатељу па заглавио робију у Зеници.... ................
NebojsaB Gušter
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Mon Nov 21, 2016 10:56 pm
мораш прочитати књигу Укратко два друга из основне школе су отишла на даље школовање , један у богословију, други у трговачку школу. И онда тај будући трговац бива примљен у СКЈ па се у писму хвали будућем попу, а овај му пише да партија није добра за србе , јер их тјера да се одричу својих коријена, док друге форсира. После је свако отишао на свој посао, али је трговац постао пословођа и у попису му нађу мањак и он изгуби посао. У разочарењу почне да пише писма разним функционерима у СРБиХ )Самосталној радњи Бранка и Хамдије) и онда неко од њих каже дебеовцима да мало провјере ко је тај лик. Они у својој ревности направе генерални претрес његове куће и нађу писмо од прије пар година. Ухапсе свештеника и осуде по чувеном 133. члану КЗ. У то доба је робијао и свештеник Неђо Јањић због пјевања српских пјесама на крштењу свог дјетета, а на основу свједочења доушника који је слушао под прозором. Пјевачи су добили различите казне, па је неко питао судију да није судили по слуху или јачини пјевања. Не поновило се, али се мора знати шта се дешавало, јер ти доушници и батинаши још живе међу нама. У БиХ је било око 3000 доушника ДБ, плус оних који су ишли да тужакају из убјеђења.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Mon Nov 21, 2016 11:19 pm
Земо Небојша, свако од нас апсолутно има право на став, мишљење и убијеђење па тако и ти а и ја, већ сам горе написао да је мој покојни отац био 100% комуниста, члан СК СР БиХ, дугогодишњи директор у једној РО (не бих желио да ово изгледа као нека врста хвалисања) и као такав је на сахрани свога оца се сасвим нормално крстио као и сви остали вјерници, ишао својим родитељима и фамилији на све вјерске празнике, могу слободно рећи да није био једини такав у средини у којој смо живјели а и дан данас живимо, по мени сваки вјерски службеник нема шта да пуни мозак људима је ли ово или оно добро за њих у том контексту који си горе навео као разлог робијања тог свештеника. Свако уплитање вјере у политику у било ком систему никада није ништа добро донијело што смо и имали прилику видјети 90-тих година када су свештеници, свећеници, ефендије и слични њима то чинили па нам добро запаприли. Ево данас имаш систем такав када се "све може" па када кажеш нешто што не паше Бања Лучком и Сарајевском Бранку и Хамдији завршиш 100 горе него да одеш на робију. Мислим да ти и твоји суграђани врло добро сте то осјетили на својој кожи, другим ријечима, практицирајмо вјеру на најбоњи могући начин, скрушено, тихо и за себе молећи Свевишњег за свако добро и на овом и на будућем свијету не трујући ни пријатеље, ни познанике нити било кога трећег шта је добро за њега/њих а шта није.
Толико од моје маленкости ..........
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Mon Nov 21, 2016 11:44 pm
Što je zapravo sotonizam? Predstavlja li on vjerovanje u iskonsko zlo? Tko su ljudi koji sebe nazivaju sotonistima? Kršćani će biti složni u definiciji sotone kao oca laži i prijevare. U njemu će svaki kršćanin vidjeti iskonsko zlo i izvor svih zala ovoga svijeta. Na njegove štovatelje kršćani gledaju kao na zavedene osobe, upravo onako kako i sotonisti doživljavaju kršćane. Možemo li poistovjećivati sotonizam sa štovanjem zla, kad je svakome jasno da je hipotetsko štovanje zla protivno čovjekovom nagonu za životom, pa time i njemu samome? U što onda sotonisti zapravo vjeruju? Mediji nas doslovce bombardiraju stereotipima, nastalima u hollywoodskim studijima, koji su oblikovali naše viđenje i doživljaj štovatelja sotone. Kršćanski stavovi prema sotonistima i sotonizmu svima su više nego jasni. No što o sebi i svojemu vjerovanju kažu sami sotonisti? Kako bih dobio odgovore iz prve ruke, odlučio sam pitanja postaviti mladoj sotonističkoj svećenici iz Osijeka, poznatoj pod imenom Namaria. Ona je studentica osječkog sveučilišta koja svojim ponašanjem i izgledom ne odudara od svojih kolega. Sotonizmom se bavi već 12 godina. Voditeljica je sotonističke organizacije "Temple Of Pride" i među osnivačima je svjetskog sotonističkog pokreta "Joy of Satan" ("Radost Sotone") u Hrvatskoj.
Premda sotonisti kažu da je kod nas sotonizam još uvijek u povojima, ovo vjerovanje uzima sve više poklonika u Hrvatskoj. Suočeni s krizom Katoličke crkve i uopće kršćanstva, moramo se zapitati, stremi li suvremeni čovjek više sotonizmu nego kršćanstvu, a da toga ni sam nije svjestan? Koliko je vaše poimanje svijeta i Boga sotonističko, a koliko kršćansko? Prosudite sami.
1. Kako biste nam predstavili sotonizam? U što zapravo sotonisti vjeruju i što štuju? .... opširnije u linku:
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Wed Nov 23, 2016 12:12 am
Ima štovatelja zla u svakoj konfesiji, nije samo kriza i dvojenje obuzelo katolike/kršćane. ...............
The author of this message was banned from the forum - See the message
paradajz Džomba
BROJ POSTOVA: : 107 ČLAN OD: : 2014-02-23
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Wed Nov 23, 2016 12:38 am
Sotonizam nije pravilno shvacen.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Wed Nov 23, 2016 12:41 am
Kako misliš da nije pravilno shvaćen !? Pojasni molim te... ..............
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4606 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Wed Nov 23, 2016 12:46 am
Kolega je stari,dugogodisnji spamer sa mnostvo nick-ova.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Wed Nov 23, 2016 12:47 am
Prostije rečeno, zehebava nas :-) !? ...........
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Wed Nov 23, 2016 12:49 am
Gorica 660 (citat):
Ima štovatelja zla u svakoj konfesiji, nije samo kriza i dvojenje obuzelo katolike/kršćane. ...............
Otvor link koji sam stavio, tu je jedan od pogleda, nije to samo tako rečeno - "zlo". Zlo može bit i relativan pojam.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Wed Nov 23, 2016 12:53 am
Gorica 660 (citat):
Prostije rečeno, zehebava nas :-) !? ...........
da
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Wed Nov 23, 2016 12:55 am
Nije problem otvorim ga nego jedna druga stvar ima, ovdje se govori o zlu u kontekstu sotonizma pa me zanima kako se zlo može tumačiti kao nešto relativno odnosno bilo kako drugačije nego što u stvari jeste zlo !? Samo bez igre riječi... ..........
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Wed Nov 23, 2016 1:06 am
Gorica 660 (citat):
Nije problem otvorim ga nego jedna druga stvar ima, ovdje se govori o zlu u kontekstu sotonizma pa me zanima kako se zlo može tumačiti kao nešto relativno odnosno bilo kako drugačije nego što u stvari jeste zlo !?
Što je ovdje zlo, odnosno Zlo, s velikim Z? Može prema tvom mišljenju bit lošeg i pogrešnog, a je li to Zlo? Iz teksta:
Ovo su stavovi 'Joy of Satan' organizacije koje smo preuzeli i mi sotonisti u Hrvatskoj: 1. Mi ne podržavamo niti potičemo žrtvovanja živih bića u bilo kojem obliku. 2. Mi ne gledamo na Sotonu/Lucifera kao židovsko/kršćanski ili islamski koncept zla. 3. Mi vjerujemo da je Sotona/Lucifer isti Bog kao i Sumeranski Enki/Ea i egipatski Ptah. 4. Mi nismo Laveyani sotonisti jer ne dijelimo njegovo ateističko stajalište. 5. Mi nismo Luciferijani, jer vjerujemo da je Lucifer i Sotona isti Bog. 6. Mi ne zlostavljamo Drevne Bogove (Demone) raznim načinima invokacije i evokacije kao sto su upotreba dvometarskog kruga i Jahvinog/Jehovog imena. 7. Mi smo protiv današnjih programa koji se predstavljaju kao religije da bi kontrolirali svijet; Kršćanstvo, Islam i Židovstvo. 8. Mi živimo u skladu sa zakonima prirode i ne prihvaćamo takozvani “kršćanski moral”, koji je isprao umove ogromnog dijela današnje populacije. 9. Mi se bavimo magijom, živimo magiju i dišemo magiju. Nemamo određenu vrstu magije kojom se bavimo, jer je to individualna odluka. 10. Mi štujemo individualnost i pomažemo pronalasku istog. 11. Mi nismo sekta i ograđujemo se od bilo kakve vrste sektaških struktura i vjerovanja. 12. Mi nismo politički korektni.
i
14. Je li sotonizam kult Zla ili što? Sotonizam nadilazi Biblijski koncept dobra i zla. Odavno je utvrđeno da je taj koncept samo kulturalna razlika. Ono što se u jednoj kulturi smatra dobrim, u drugoj kulturi se smatra pogrešnim. Sotonizam to nadilazi.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Thu Nov 24, 2016 12:28 pm
Na sinodi Aleksandrijske i Sveafričke patrijaršije 17. studenog 2016. izglasano je obnavljanje reda đakonesa. Patrijarh Teodor II (Eastern Orthodox Patriarch of Alexandria and all Africa, na slici) odlučio je sazvati odbor biskupa kako bi red što prije zaživio i započeo s djelovanjem. Iako će se mnogima učiniti revolucionarnom, ova odluka nije izazvala potres u pravoslavnim crkvama. Naime, red đakonesa aktivno je u crkvi djelovao do 9. stoljeća a od tada u crkvi postoji tek u teoriji. Budući da djelovanje reda nije nikada bilo zabranjeno, ovaj korak Aleksandrijske patrijaršije nije donio teološke promjene. Ipak, važno je naglasiti kako neki pravoslavni teolozi smatraju da đakonese nisu u istome redu kao i đakoni. Đakonese su dio manjega reda i uvedene su u službu hirotesijom, dok su đakoni uvedeni hirotonijom. O obnovi reda đakonesa razmatra se i u drugim pravoslavnim crkvama.
U nekim protestantskim crkvama kao što je Reformirana episkopalna Crkva (u Hrvatskoj Protestantska reformirana kršćanska Crkva - PRKC) red đakonesa je zadržan. Obred postavljanja đakonese je rukopolaganje ali ne i ređenje, to znači da đakonese nisu u svećeničkom redu.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Thu Nov 24, 2016 1:18 pm
Ти си неки суботар ? Протестант: Православни се обраћају својим свештеницима са „оче“! Исус Христос то забрањује (Мт. 23,9). Православац: Христос је увек учио смирењу, па и овом приликом када нас је подсетио да је наш једини прави Отац на небу. Али данас чак и екстремни евангелистички фундаменталисти (крајњи протестанти) не устежу се да се својим земаљским оцима обраћају са „оче“. Исус Христос очигледно није говорио о садашњој римокатоличкој и православној пракси, јер реч „отац“ у његово време није била црквена титула. Апостол Павле, кога је Исус Христос лично изабрао да објави Његово Јеванђеље, није се стидео да себи припише титулу „отац“. Он каже: „Јер ако имате и хиљаду учитеља у Христу, немате много отаца; јер вас у Христу Исусу ја родих јеванђељем“ (I Kor. 4,15). Православна Црква је задржала овај обичај у погледу оних који су наши „духовни оци“, као што је Апостол Павле био за Коринћане. Апостол Павле се такође није устезао да мушке родитеље у Ефесу ословљава речју „оцеви“ (Еф. 6,4). Тако и Свето Писмо и хришћанско Предање сведоче да речи Исусове у поменутом случају немају буквално значење. А ако би имале, онда такође и титуле „пречасни“, „пастор“, „доктор“, које користе протестанти једнако би биле неприхватљиве за хришћане на основу исте Христове изјаве. Међутим, ако Христове речи размотримо у њиховом контексту, видећемо да је Христос овде учио људе да избегавају разметљивост и да теже смрењу (ср. Мт. 23, 5-7 и 11-12).
<p cla18. СВИ ХРИШЋАНИ СУ СВЕШТЕНИЦИ
Протестант: Библија каже да су сви хришћани свештеници. Зашто Православна Црква за своје пасторе користи реч „свештеници“? Православац: Када су већ сви хришћани свештеници, онда није погрешно и да хришћанске пастире зовемо свештеницима. Званична титула православнох свештеника на грчком језику јесте „презвитер“, што би на српском језику значило „старешина“. Међутим, реч СВЕШТЕНИК је у општој употреби. Православна Црква учи о „царском свештенству“ свих верујућих (ср. I Пет. 2,9), али то не значи да сваки верујући може да врши функцију рукоположеног свештеника. Из Светог Писма јасно се види да је Господ Исус Христос дао Апостолима посебну власт и посебне службе које нису биле дате свим његовим следбеницима (ср. Мт. 16,19 и 18; Јн. 20,22-23). Ова апостолска служба преноси се у Цркви полагањем руку (ср. Дап. 14,23; I Тим. 4,13), и данас се продужава у свештенству Православне Цркве.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Thu Nov 24, 2016 3:58 pm
NebojsaB (citat):
Ти си неки суботар ?
Ne! Zašto bi obdržavao zapovjesti staroga zakona kad smo ih oslobodjeni novim. Subota, kao sjen onoga što je trebalo doći je prikovana na križ i tako se ispunio njen smisao. Tko je još obdržava, sebi je obdržava i neposredno negira puninu Žrtve.
NebojsaB (citat):
СВИ ХРИШЋАНИ СУ СВЕШТЕНИЦИ
Da upravo tako. Nakon što je prinešena Žrtva na križu, ugasila se svagdanja žrtva. Žrtva križa je neponovljiva i sveobuhvatna, prinešena jednom zauvijek. Gdje nema žrtve, nema ni svećenika, a ni hrama.
Kršćani su tako postali svi svećenici (i muževi i žene) kao baštinici nebeske svetinje, da im se ne nadju drugi svećenici, jer svećenici ne potrebuju svećenike.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Thu Nov 24, 2016 6:25 pm
Супер ти је све то, али и ви протестанти имате неке просторије у којима обављате богослужења, у којима неки људи руководе другим људима. Ако погледамо прву Цркву видимо да апостоли воде, да нема анархије. Бирају се ђакони , шаљу мисионари, кажњавају несвесни... Да не дужим већ им опомену и брисање, боље као у ЈНА да не изазивам да ме не саслушава безбједњак
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Thu Nov 24, 2016 7:04 pm
Tako je zemo Nebojša, ovdje pišemo isključivo o vjeri i svemu onome što nas duhovno ispunjava, a ne o... :-) ........
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Thu Nov 24, 2016 7:28 pm
Tako je gorica 660, ovdje pišemo isključivo o vjerskim temama. Ne možemo svi biti istoga mišljenja i ubjedjenja, ipak moramo se uvažavati.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Thu Nov 24, 2016 9:34 pm
I ja sam čuo za izraz "subotari", ali nisam se mnogo udubljivao da proniknem čemu taj naziv i odakle je našao svoje utemljenje. Bio sam komunista, te nisam baš poznavaoc verskih tema... Večeras isto idem busem na posao i slučajno pogledam, kad jedan momak, nema više od 20 g, uze i prekrsti se pri prolasku kraj crkve. Niko to nije uradio sem njega, a On je to uradio onako samo uvereno. Moguće da ih uče sada u školi veronauci pa otud i te pojave koje su ranije bila prava retkost.
<
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Thu Nov 24, 2016 9:39 pm
Subotari ili adventisti su jedna kršćanska denominacija koja vjeruje da smo dužni držati subotu umjesto nedjelje.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Thu Nov 24, 2016 11:39 pm
Slobo druže, uz dužno poštovanje bio si komunista, i ja sam bio takvih ubjeđenja i još mali milion nas je bilo. Bogu se čovjek uvjek može okrenuti, On je milostiv i prašta tako da ako želiš naravno možeš i ti to učiniti, otiđi popu, svećeniku ili kome već hoćeš, posavjetuj se, uzmi malo literature (a i ne moraš pored današnjeg net-a) pa ćeš naći sebe negdje sigurno a ujedno ćeš se vratiti na pravi put naravno uz Božiju dozvolu i određenje. .............
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE Fri Nov 25, 2016 12:36 am
Ovid Dana same u Youngstown,Ohio .U gostima kod rodjaka svestenika.Kuriozitet ove parohije su gasni bunari u vlasnistvu crkve.Parohija bukvalno zivi od prihoda od eksploatacije gasa.