FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 14.10.16 9:51
milutins (citat):
Stupanje u bilo kakvu polnu vezu sa maloletnim osobama( ispod 18 g), cak i uz njihov pristanak je barem ovdje tesko krivicno djelo prvog stepena. Zatvorska kazna je obavezna, ovisnosti od okolnosti. Poslanik bi u USA za stupanje u seksualnu vezu sa Ajsom u danasnjim okolnostima dobio dozivotnu robiju
Kolika je kazna za zakopavanje zive djece u pijesak?
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Gorica 660 Zastavnik I klase
PV BROJ POSTOVA: : 989 ČLAN OD: : 2016-06-20 DOB : 53 Brčko dc, BiH
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 14.10.16 16:59
milutins (citat):
Stupanje u bilo kakvu polnu vezu sa maloletnim osobama( ispod 18 g), cak i uz njihov pristanak je barem ovdje tesko krivicno djelo prvog stepena. Zatvorska kazna je obavezna, ovisnosti od okolnosti. Poslanik bi u USA za stupanje u seksualnu vezu sa Ajsom u danasnjim okolnostima dobio dozivotnu robiju
U nekoliko navrata je lijepo i kristalno jasno objašnjeno na koji način i kako se stupalo u brak/brakove u kontekstu tog vremena prije više od 1600 godine a ne u današnje vrijeme i ne po današnjim USA zakonima. Da bismo općenito mogli nešto komentarisati, hvaliti ili kritikovati prvo trebamo to gradivo/štivo pročitati i detaljno proučiti.
Ko je od nas ovdje pročitao i proučio kompletan šerijetski zakon ??
U šerijetskom zakonu lijepo stoji da muškarac može imati samo onoliko zakonskih žena koliko može u potpunosti u svakom životnom segmentu izdržavati što je veoma lako utvrditi na osnovu njegovog imovinskog stanja gdje naravno postoje i postojale su norme za broj žena, ne može i nije mogao niko uzeti sebi harem žena a ima tamo neke 2 ili 3 ovce (govorim o vremenu početka Islama). Šta je bolje, da muškarac zakonski skrbi o 2,3, ili 4 žene, da ih u svakom pogledu izdržava i da su osigurane u svakom egzistencijalnom pogledu ili da te iste žene ne budu osigurane pa da budu primorane da se bave prostitucijom i ostalim nemoralnim stvarima kako bi sebi osigurale egstitenciju. Kada se detaljno prouči šerijetski zakon vidi se da je rađen za dobro čovjeka (može neko ovo shvatiti na ovakav ili onakav način) ali je to zaista tako, dalje, u šerijetskom zakonu muškarac prilikom ženidbe mora svakoj ženi osigurati tzv. mehr odnosno određenu količinu novca koju žena odredi koju joj mora ispatiti u slučaju rastave kako bi ona imala osigaranu egstitenciju određeno vrijeme dok se ponovno ne snađe u životu, da li da se ponovno uda, pronađe posao isl.
O kakvom USA demokratskom zakonu govorimo, je li to zakon koji je do juče bio u sastavu države koji su dovodili ljude drugačije boje kože da im budu robovi, koji su pravili toalete za bijelce i "obojene", koji i dan danas nose slobodno oružje za pojasom i svakoga dana se međusobno ubijaju bez ikakvog razloga, koji i dan danas ubijaju nenaoružane i nevine crnce po ulicama ( i to ni manje ni više pripadnici organa reda i mira ih ubijaju), koji siluju i sexualno zlostavljaju djecu od 3, 4, 5 godina pa se onda na sudu vade da su psihički bolesni odnosno ludi, koji masovno kradu od igle do lokomotive provaljujući u tuđe kuće i imanja itd itd.
U Arapskim zemljama gdje odnosno onim zemljama gdje je na snazi šerijetski zakon nema krađe niti silovanja !! Zašto ? Zato rođak ako nešto ukradeš ode ruka odmah pa se ti dobro razmisli šta ćeš, kako ćeš i koliko ćeš ?
Kadas ljudi idu recimo na podnevnu molitvu, kompletan pazar/pijaca/tržnica ostaje sva otključana sa svom robom na policama i kada se ti isti trgovci vrate nazad nakon nekih pola sata sve je na svojem mjestu kako je i bilo prije odlaska.
Dovoljno ili ?
_________________ "Bolje hrabro pobjeći sa fronta nego kukavički poginuti !" [You must be registered and logged in to see this image.]
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 14.10.16 22:14
Halo? Ovo je 'primjenjivo' na prastara vremena prije tisuću-dvije godina, a ne u današnje vrijeme. Za ženu se valjda pretpostavlja da završi škole i da se zaposli kao i svi drugi, a ako joj je slobodna volja da se kao punoljetna osoba bavi stalno ili povremeno i prostitucijom, što se to koga tiče? Još i ako je država stvari uredila da je to posao kao i svaki drugi (staž, mirovinsko, zdravstveno, doprinosi), tek onda nema priče. Ne smije bit prisile, bijelog roblja, i sl. I u Bibliji ima opisa nemilih grozota i raznih zastarjelih gluposti, pa ne znam tko ih primjenjuje u praksi danas osim što se povremeno pojavi koja luda sekta.
Treba odvojiti kriminal, nezakonito, loše, sve što je van zakona od onoga što je i kako je zakonski regulirano.
Sad slučajno idem malo o ovim temama po netu i nađem članak gdje se 12-godišnjakinja ne može rastat od nekog starca u nekoj muslimanskoj zemlji, službeno pred sudom, jer... odustao sam od čitanja jer mi se smučilo...
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4601 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 14.10.16 23:40
Kod nas na parohiji svestenik pored redovnog svestenickog rada duzan je da se brine i o opravci.Malo sam mu pomagao i usput " nabacio" "pope ti si sada najblizi Bogu od svih nas na parohij[You must be registered and logged in to see this image.]i
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
gerard ford Podporučnik
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 1636 ČLAN OD: : 2014-03-12 Jaska
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 15.10.16 0:12
Došlo je vrijeme da se sve stavlja pod upitnik .Društvo u kojem mi živimo je pretjerano sexualizirano i uopće ne može razumjeti odnose muško ,žensko onako kako to tumači stara izvorna vjerska literatura ili kako stoji u prirodi čovjeka .Ako je Poslanik oženio tu curicu Ajšu to automatski ne znači da su i odmah apsolvirali brak?Tko zna kada su oni to učinili ako ne piše u Kuranu? .Zbog čega bi netko tko je spoznao Apsolutnu istinu bio navezan na ovozemaljske postulate tjelesnosti?Vjera,pogotovo posvećenim ljudima daje neke druge spoznaje širine ili slobodu od stvarnosti koju drugi ljudi žive.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 15.10.16 13:02
Najnovije iz prve ruke: (Nije najnovije prema drugim primjerima, jer se svede na slično u datim okolnostima.)
1. Neću puno ponavljat vlastitu situaciju, ali ukratko, rastavljen, kćer 3. raz. o.š., imam termine kad sam s njom od kojih je među ostalima i svaki drugi vikend od pet. do pon. ujutro, kad je sa mnom u kontinuitetu. 2. Kćer ide na vjeronauk u školi, ali (znao sam da će to bit) od trećeg razreda imaju i vjeronauk u crkvi i to nedjeljom (neki i subotom i nedjeljom), cijelu godinu jer se kao pripremaju za prvu pričest krajem školske godine. 3. Sve to do sad nisam sprječavao, ali sad mi je dragocjeno vrijeme s kćeri u koliziji s tim vjeronaukom, pa praktički gubimo dobar dio nedjelje (inače se roditelji bune i pitaju kad bi to oni mogili bit na miru s djecom ako nisu barem vikendi). 4. Časnu sestru koja vodi taj crkveni vjeronauk, sam kratko obavijestio o stanju i rekao da kćer neće moć ić svaku nedjelju u crkvu jer imamo i druge sadržaje (za nadoknadit), budući da se ne viđamo svaki dan, na što je ona hladno odgovorila da bi bilo važnije da ide na vjeronauk, a ako ne bude redovita da se neće moć pričestit. 5. Na to sam ja rekao - onda dobro, neće se pričestit kad je tako strogo. 6. Rezime je da će moja kćer išla redovito ili manje ipak moći obavit tu pričest, ali je interesantno kako u startu pokušavaju te crkvene obaveze nedjeljom nametnuti kao najvažnije. Baš po sistemu ako prođe - prođe. Ako pružiš opravdano, pa i neopravdano neki "otpor", onda je kako je Pera84 rekao - "daj što daš". 7. Bivša žena je isto kao pokušala reć mi da bi trebala bit redovita na nedjeljnom vjeronauku, ali dobro zna da je civilno rješenje od suda gdje pišu moji termini jače (fala bogu da je tako), pa nije puno inzstirala, a i zna da ne bih puno o tome razglabao. 8. Kćer ide na sve to onako polurado, nije natjerana, ali ni njoj ne odgovara svaka nedjelja u crkvi, nije bila oduševljena, više će joj pasat ovako (kako je i bilo). Naravno da sam pitao za mišljenje najprije nju. 9. Eto jedan primjer iz sekularne države.
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 15.10.16 23:45
Citat :
da je civilno rješenje od suda jače (fala bogu da je tako)
Hvala Bogu za sekularnu drzavu!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 15.10.16 23:58
pera84 (citat):
Hvala Bogu za sekularnu drzavu!
Naravno, pa nisam ja antikrist ni anarhist, samo se ponekad pitam što bi bilo da je Crkvi dat zaista stvarnu zakonodavnu i izvršnu svjetovnu vlast, ono za ozbiljno, da uređuje po svome, donosi zakone i kažnjava i sve što bi išlo uz to.... Ovako je stvar postavljena tako da vjersko možemo skrojit po svojoj mjeri, što je dobro. A zaozbiljno ti u stvari Crkva 'ne može ništa'. Dok je u drugim dijelovima svijeta gdje je ona druga vjera na stvarnoj vlasti drugačije, tu je ogromna razlika.
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4601 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 16.10.16 2:55
U slucaju spora nije rijetko da drzavno zakonodavstvo ispostuje crkvene zakone.Vrlo rijetko se desi da civilno zakonodavstvo donese odluku koja je suprotna crkvenim zakonima i normama- drugim rijecima ukoliko se u nekim slucajevima povrijedi zakon, sud ce uzeti u obzir da je ta osoba djelovala u skladu sa crkvenim zakonima/pravilima/ ustavom i sl, te donijeti oslobadjajucu presudu.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 16.10.16 3:06
milutins (citat):
U slucaju spora nije rijetko da drzavno zakonodavstvo ispostuje crkvene zakone.Vrlo rijetko se desi da civilno zakonodavstvo donese odluku koja je suprotna crkvenim zakonima i normama- drugim rijecima ukoliko se u nekim slucajevima povrijedi zakon, sud ce uzeti u obzir da je ta osoba djelovala u skladu sa crkvenim zakonima/pravilima/ ustavom i sl, te donijeti oslobadjajucu presudu.
Nije mi poznat takav slučaj u ovdašnjoj praksi i ne znam na što bi se odnosilo, vjerojatno se tiče specifičnosti SAD. Protiv osobne slobode, povrede života i tijela nikako ne može bit. A za ovo što sam ja navodio, nije moguće da mi sud naredi da u svojim teminima moram odvojiti dio vremena djeteta za nedjeljni vjeronauk. Vrijeme na školskoj nastavi za vrijeme radnog tjedna je nešto drugo, to ne bih smio sprječavati i ometati, ali recimo učiteljica može/smije povremeno dat koji dan slobodnog (pogotovo kad su u pitanju manja djeca), pa će opravdat izostanak, ako se tako dogovorimo, ali se ne smije prečesto 'zloupotrebljavati'. Što se školskog vjeronauka kao nastave tiče, kad se taj izborni predmet odabre, onda je obavezno pohađanje, ali se nakon svake školske godine, može od njega odustati za sljedeću. Iako u praksi neka djeca odustanu od vjeronauka i usred školske godine, dalje ne idu, pa 'nikom ništa', inače bi značilo što? Da padnu taj razred? Možda teoretski, ali se to ne događa.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 16.10.16 3:35
Da, ovdje u SAD. Znam nekoliko slucajeva u SPC kada civilno zakonodavstvo nije moglo nista. U nekim slucajevima u pitanju je poslednja zelja umiruceg, ovjeren testament koji se kosio sa civilnim zakonima. Odluka pokojnika, tj njegova poslednja zelja morala se ispostovat, bez obzira sto je bila protivna lokalnom gradskom i zakonu americke federalne drzave Ohio. Jednostavno zakon je isti za sve i tu su naslednici briljantno dobili presudu, zahvaljujuci cinjenici da je poslednju zelju jednog visokopozicioniranog politicara lokalna gradska i drzavna vlast Ohio ispostovala a takodje je bila u suprotnosti sa navedenim zakonima. Radi se o sahrani i pravo na izbor lokacije, tj grobnog mjesta.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 16.10.16 13:13
milutins (citat):
Znam nekoliko slucajeva u SPC kada civilno zakonodavstvo nije moglo nista. U nekim slucajevima u pitanju je poslednja zelja umiruceg, ovjeren testament koji se kosio sa civilnim zakonima.
Imovinsko-pravni sporovi gdje je predmet materijalno su nešto drugo, tu Crkva može pred sudom biti strana u postupku. (Češće je druga strana u sporu sama država ili pravna osoba, rijetko ili rjeđe građanin.) Država se ne miješa u sporove duhovne naravi, a Crkva tu nikoga ne može ni na što prisiliti, odnosno može u svjetovnom smislu neformalno pokušati pa pojedinac sam ocjenjuje koliko mu je važno pokoriti se ili ne. Ali posljedice po slobodu i zdravlje pri tome ne smije imati.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 16.10.16 18:46
Opet slava, ovaj put KSS[You must be registered and logged in to see this image.]
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 16.10.16 21:17
Lično (jedno od) vozilo ef. Muamera Zukorlića doskorašnjeg glavnog Muftije Mešihata Islamske zajednice u Republici Srbiji i sadašnjeg zastupnika u Parlamentu R. Srbije :
[You must be registered and logged in to see this image.] ..................
_________________ "Bolje hrabro pobjeći sa fronta nego kukavički poginuti !" [You must be registered and logged in to see this image.]
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 16.10.16 21:45
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 16.10.16 23:40
Gorica 660 (citat):
Lično (jedno od) vozilo ef. Muamera Zukorlića doskorašnjeg glavnog Muftije Mešihata Islamske zajednice u Republici Srbiji i sadašnjeg zastupnika u Parlamentu R. Srbije :
Ipak malo čudno privlačenje pažnje, pogotovo s ovim tablicama i natpisima na drugoj slici (ako nije za neku prigodu). Iako kod manjina u načelu važi pravilo tzv. pozitivne diskriminacije, pa je bolje 'ne dirati ih', kod nas bi ga rastezali po novinama i portalima. Dobio bi negativan publicitet, pa bi ga glavni muftija ili već neki šef malo primirio, ali vidim da je on u ovom slučaju (bio) glavni.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 18.10.16 18:58
Patrijarh srpski Irinej 13.10.2016. posjetio je nadbiskupa od Canterburyja. Ovaj posjet je potvrda dobrih i prijateljskih odnosa između Crkve Engleske i Srpske pravoslavne Crkve kao i dobrih odnosa između te dvije države...
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 18.10.16 19:36
Ekumenski susreti u duhu produbljenja dobrih odnosa dviju sestrinskih kršćanskih crkava i nastavka suradnje.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 19.10.16 16:28
Sve mi se nekako čini da ova vijest spada na ovu temu.... Prije nekoliko dana u brčanskoj bolnici porodila se 13-godišnja djevojčica, saznaje brčanski portal Otisak.ba. Ova informacija potvrđena je od više izvora. Nezvanično saznaju da je djevojčica bila u nezakonito sklopljenom braku. Stručni savjetnik šefa Policije za poslove informisanja u Brčkom, Halid Emkić, u telefonskom razgovoru rekao je da ne može davati izjave o ovom slučaju, jer se radi o maloljetnoj osobi. Slučaj je prijavljen i ispituje ga Policija Brčko distrikta.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 19.10.16 17:29
Da, Romkinja- moja zemljakinja iz MD
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 19.10.16 17:43
milutins (citat):
Da, Romkinja...
Koliko se površno može naići na kakav članak, zakon im gleda kroz prste glede dosta toga (jbg, upada pod običaje nac. manjine), ali kad pretjeraju nađu se i oni pred sudom, pojavi se takva vijest. Ne bih se čudio da je ovdje i otac djeteta istih godina ili malo stariji. Ipak za sklapanje braka pred matičarem jednako vrijede svi propisi za sve.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 19.10.16 20:35
Max Blitz (citat):
Sve mi se nekako čini da ova vijest spada na ovu temu.... Prije nekoliko dana u brčanskoj bolnici porodila se 13-godišnja djevojčica, saznaje brčanski portal Otisak.ba. Ova informacija potvrđena je od više izvora. Nezvanično saznaju da je djevojčica bila u nezakonito sklopljenom braku. Stručni savjetnik šefa Policije za poslove informisanja u Brčkom, Halid Emkić, u telefonskom razgovoru rekao je da ne može davati izjave o ovom slučaju, jer se radi o maloljetnoj osobi. Slučaj je prijavljen i ispituje ga Policija Brčko distrikta.
Ova vijest dolazi iz mog rodnog grada i gdje ja živim tako da imam potrebu da komentarišem s obzirom da znam o kome je riječ, Romi ne samo ovdje nego i u ostalim mjestima kao i u drugim državama stupaju u spolne odnose sa nekih 12-13 godina (posebno djevojčice) i rađaju djecu po njih nekoliko koja i ne prohoda kako treba a već završi na ulici obučena za svima nama dobro poznati "posao".
Ne samo ja nego i masa nas ovdje je doživjela bar jednom u životu da mu priđe Romkinja djevojčurak sa djetetom u naramku i da traži da joj se da milostinja/sadaka.
............
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 19.10.16 20:45
Max Blitz (citat):
Gorica 660 (citat):
Ipak malo čudno privlačenje pažnje, pogotovo s ovim tablicama i natpisima na drugoj slici (ako nije za neku prigodu). Iako kod manjina u načelu važi pravilo tzv. pozitivne diskriminacije, pa je bolje 'ne dirati ih', kod nas bi ga rastezali po novinama i portalima. Dobio bi negativan publicitet, pa bi ga glavni muftija ili već neki šef malo primirio, ali vidim da je on u ovom slučaju (bio) glavni.
Vozila su obilježena ovako stalno i kreću se u koloni (da se zna ko ide), klasično k*****e za moj pojam a vjerujem i za sve ostale, nije to samo ovdje slučaj, ima toga svugdje :
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 19.10.16 20:52
Gorica 660 (citat):
Romi ne samo ovdje nego i u ostalim mjestima kao i u drugim državama stupaju u spolne odnose sa nekih 12-13 godina (posebno djevojčice) i rađaju djecu po njih nekoliko koja i ne prohoda kako treba a već završi na ulici obučena za svima nama dobro poznati "posao".
Ne trebamo na ovo nezainteresirano slijegati ramenina i pripisivati sve folkloru. Ili dobar dio. Moj dojam je da ih nema po ulicama u Zagrebu kako prosjače, bome nisam dugo vidio. Je li ih policija tjera ili se nešto mijenja, ne znam. Kakva je statistika njihovih "brakova" u Hr, također ne znam, ali pojavi se pokoji slučaj u novinama kao izvještaj sa suda. Uglavnom, nisu sasvim prepušteni sami sebi i da baš nitko ne vodi nikakvog računa; kako čujem dosta je romske djece i po domovima za nezbrinutu djecu ili bivaju oduzeti zbog neodgovarajućih uvjeta stanovanja, ali u takvim slučajevima se djeca 'od bilo koga' smještaju u dom, zašto ne bi i njihova. Folklor su glazba i narodne nošnje, a ne baš svi stilovi života.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 19.10.16 20:59
Max Blitz (citat):
Gorica 660 (citat):
Romi ne samo ovdje nego i u ostalim mjestima kao i u drugim državama stupaju u spolne odnose sa nekih 12-13 godina (posebno djevojčice) i rađaju djecu po njih nekoliko koja i ne prohoda kako treba a već završi na ulici obučena za svima nama dobro poznati "posao".
Ne trebamo na ovo nezainteresirano slijegati ramenina i pripisivati sve folkloru. Ili dobar dio. Moj dojam je da ih nema po ulicama u Zagrebu kako prosjače, bome nisam dugo vidio. Je li ih policija tjera ili se nešto mijenja, ne znam. Kakva je statistika njihovih "brakova" u Hr, također ne znam, ali pojavi se pokoji slučaj u novinama kao izvještaj sa suda. Uglavnom, nisu sasvim prepušteni sami sebi i da baš nitko ne vodi nikakvog računa; kako čujem dosta je romske djece i po domovima za nezbrinutu djecu ili bivaju oduzeti zbog neodgovarajućih uvjeta stanovanja, ali u takvim slučajevima se djeca 'od bilo koga' smještaju u dom, zašto ne bi i njihova. Folklor su glazba i narodne nošnje, a ne baš svi stilovi života.
Nije sve u prosjačenju, možda ih zaista nema po ulicama Zagreba da prosjače ali prije nekih godinu-dvije lično sam na tv-u gledao emisiju (da li Provjereno Nove tv ili sl.) koja je prikazala Romsko naselje u samom predgrađu Zagreba koje je u pravom smislu riječi čista zaraza, niti vode, niti kanalizije drugim riječima katastrofa kao i na drugim mjestima.
Što se tiče pasivnosti, da čujem, šta možemo učiniti ti, ja ili ovdje ostali ako doslovno država i cijela zajednica ne poduzima ništa ili gotovo ništa !? .........
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 19.10.16 21:06
Gorica 660 (citat):
Nije sve u prosjačenju, možda ih zaista nema po ulicama Zagreba da prosjače ali prije nekih godinu-dvije lično sam na tv-u gledao emisiju (da li Provjereno Nove tv ili sl.) koja je prikazala Romsko naselje u samom predgrađu Zagreba koje je u pravom smislu riječi čista zaraza, niti vode, niti kanalizije drugim riječima katastrofa kao i na drugim mjestima.
A čuj, ja ne mogu / ne smijem okupit 50 ili 100 ljudi pa da na ničijoj ili nečijoj zemlji sklepamo naselje, pa onda čekamo da nam netko osigura infrastrukturu i sve prateće.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 19.10.16 21:13
Gorica 660 (citat):
Vozila su obilježena ovako stalno i kreću se u koloni (da se zna ko ide), klasično k*****e za moj pojam a vjerujem i za sve ostale, nije to samo ovdje slučaj, ima toga svugdje :
Nisam nikad vidio vidno obilježena (bijesna) vozila od bilo koje vjerske zajednice i da se kreću u koloni. (Dolazak Pape ne računam, to je specifično.)
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 20.10.16 17:30
Poziv na Svečanost polaganja kamena temeljca za Islamski kulturni centar u Sisku...
Već više od 20 godina sanjamo najljepši san ispunjen vjerničkim osjećajima brige i potrebe za očuvanje identiteta mladih i novih generacija. Najljepši san kojeg sanjamo, misli s kojima se budimo, generacijska potreba i želja muslimana u Sisku zove se džamija i Islamski kulturni centar. Osjećamo se počašćenim i sretnim što nas je Uzvišeni Allah, dž.š., odabrao da budemo svjedoci i nositelji najvećeg hajr-djela od kada živimo na ovim prostorima. Zahvaljujemo Allahu dž.š. što je došao i taj trenutak kada ćemo započeti našu najljepšu priču kroz početak izgradnje Islamskog kulturnog centra u Sisku. Pozivamo Vas da podijelite s nama radost i uveličate svojim dolaskom Svečanost polaganja kamena temeljca za Islamski kulturni centar Sisak: 12. studeni/novembar 2016. u 11:00h Bujrum i dobro došli! Islamski kulturni centar Sisak: - Netto površina objekta: 2.349,70 m², brutto površina objekta: 2.626,00 m² - Džamija (molitveni prostor), mekteb, omladinski klub, dvorana, restoran, knjižnica sa čitaonicom, uredske prostorije, stanovi za imame i sobe za goste, tehnički i skladišni prostor Medžlis Islamske zajednice Sisak Petrinjska 64, 44010 Sisak
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 21.10.16 15:36
Povodom 500. obljetnice reformacije, u Karlovcu će biti održano svečano bogoslužje i predavanje o protestantizmu u Hrvatskoj. Predavanje će održati dr.sc. Jasmin Milić, biskup Protestantske reformirane Crkve i dekan Protestantskog teološkog učilišta. Ovim svečanim bogoslužjem službeno se otvara Godina reformacije...
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 21.10.16 15:43
Ovo bi moglo biti jako interesantno. Prisustvovati Protestantskoj Liturgiji je zaista ugodan dogadjaj. Meni se protestanti izuzetno dopadaju- naravno ako zanemarimo njihov, zna cesto biti, poprilicno agresivan nastup u smislu konvertiti, sirenja i pokusaja pridobijanja novih sledbenika- barem ovdje. Takodje i u finansijskom smislu su malo preterali, 10% od plate. Govorim striktno ovdje kod mene lokalno.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 21.10.16 15:49
milutins (citat):
Ovo bi moglo biti jako interesantno. Prisustvovati Protestantskoj Liturgiji je zaista ugodan dogadjaj.
Dopisujem se povremeno s protestantskim velečasnim A. Pehlićem iz Karlovca, mlađi čovjek. Teme su razne, pa i heavy metal glazba. Vjerojatno ću otići na ovo, naravno kao zainteresirani građanin, kojeg zanima mnogo toga, ne dolaze u obzir neke konverzije, i sl...
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 21.10.16 15:50
U susret 500. obljetnice Reformacije, u izdanju Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH, iz tiska je izlašla prva protestantska pjesmarica na hrvatskom jeziku iz 1874. Pretisak se može naručiti putem e-mail adrese...., a predgovor pretiska napisao je biskup dr.sc. Jasmin Milić.
Predgovor pretiska bogoljubnih pjesama: Pjesmarica Bogoljubne piesme iz 1874. godine prvo je poznato izdanje crkvene pjesmarice za hrvatske reformirane vjernike. Pjesmaricu je priredio tordinački reformirani župnik Aleksa Kulifay (1837.-1912.) pod nazivom 'Bogoljubne Piesme koje se Nediljom i prigodom različitih svetkovinah pievaju'. O priređivaču stoji: Iz različitih duhovnih knjigah sabrao i složio A. Kulifay, svećenik. Na porabu Sljedbenikah Helvetske vieroizpoviesti. Tiskana je u Budimpešti u tiskari Vikora Hornyánskoga.... Više u linku:
Aleksa Kulifay, reformirani župnik tordinački od 1862. do 1912.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 21.10.16 21:45
Max Blitz (citat):
Gorica 660 (citat):
A čuj, ja ne mogu / ne smijem okupit 50 ili 100 ljudi pa da na ničijoj ili nečijoj zemlji sklepamo naselje, pa onda čekamo da nam netko osigura infrastrukturu i sve prateće.
Tako je, naravno da pojedinac/pojedinci ne mogu ništa sve do onog trenutka se kompletna politika prema toj nacionalnoj manjini općenito ne promijeni, do tada ostaje sve kao i do sada...folklor kako si već napisao. ...........
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 21.10.16 21:47
Max Blitz (citat):
Gorica 660 (citat):
Nisam nikad vidio vidno obilježena (bijesna) vozila od bilo koje vjerske zajednice i da se kreću u koloni. (Dolazak Pape ne računam, to je specifično.)
Budeš itekako vidio ako kojom prilikom odeš na Sandžak u Novi Pazar .................
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 21.10.16 22:02
Gorica 660 (citat):
Tako je, naravno da pojedinac/pojedinci ne mogu ništa sve do onog trenutka se kompletna politika prema toj nacionalnoj manjini općenito ne promijeni, do tada ostaje sve kao i do sada...folklor kako si već napisao.
Država radi koliko može, i zakoni su dobri i jednaki za sve.
Imaš možda primjer neke zemlje u svijetu, prvenstveno Europi, gdje je 'sve riješeno' s njima, gdje nema problema i gdje 'svuda nisu isti', tj. oni u međusobnim odnosima unutar zajednice i prema van?
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 21.10.16 22:18
Gorica 660 (citat):
Budeš itekako vidio ako kojom prilikom odeš na Sandžak u Novi Pazar.
Možda bi to bila prevelika egzotika za mene, ja sam nježan momak.
Ali mogu pogledat neki dokumentarac na TV....
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 22.10.16 19:06
Prosvjed "Raskid!4", koji je održan u subotu na zagrebačkom Strossmayerovom trgu, organizirali su Pokret za sekularnu Hrvatsku, Inicijativa "Nisam Vjernik", udruga "Protagora" i “LiberOs”, a njihovi predstavnici su istaknuli kako je neophodno poslati jasnu i glasnu poruku vlasti da građani Hrvatske žele biti punopravni građani, a ne potlačena masa o kojoj političari i hijerarhija Katoličke crkve odlučuju daleko od očiju javnosti, donoseći odluke protivne njenim interesima. Poručili su da je došlo vrijeme za raskidanje "štetnih ugovora sa Svetom stolicom" koji, ističu, godišnje uzimaju više od milijarde kuna i preskupo koštaju hrvatske građane. Većina hrvatskih građana, tvrde, pretvorena je u građane drugog reda, političari i hijerarhija Katoličke crkve odlučuju o njima sklapanjem tajnih sporazuma protivno interesima većine. Zbog Vatikanskih ugovora nismo svi jednaki pred zakonom jer omogućuju kleru privilegiran položaj pred hrvatskim sudovima i u javnim institucijama te sustavnu diskriminaciju skupina koje katolička hijerarhija inače diskriminira - žena i LGBT-osoba, te svih nekatolika, čija djeca satove vjeronauka provode po školskim hodnicima. Republika Hrvatska je sekularna država u kojoj svi građani imaju ista prava i obveze, a religijske institucije moraju poštivati zakone, istaknuto je na prosvjedu. "Ne želimo nastavak netransparentnog financiranja crkvenih institucija sredstvima iz državnog proračuna i novcem svih građana! Ne želimo obrazovanje u službi religijske indoktrinacije! Ne želimo diskriminaciju građana utemeljenu na njihovim svjetonazorima", "Svi mi, građani i građanke RH, volimo svoju zemlju i želimo živjeti u socijalno i ekonomski pravednijem i bogatijem društvu u kojem će posebno biti zaštićen, kao pretpostavka demokracije, i svjetonazorski pluralizam", samo su neke od poruka izrečenih na prosvjedu...
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15044 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 24.10.16 22:09
Max Blitz (citat):
'Bogoljubne Piesme koje se Nediljom i prigodom različitih svetkovinah pievaju'. O priređivaču stoji: Iz različitih duhovnih knjigah sabrao i složio A. Kulifay, svećenik. Na porabu Sljedbenikah Helvetske vieroizpoviesti. Tiskana je u Budimpešti u tiskari Vikora Hornyánskoga....[/i] Više u linku:
To su bila dobra vremena kad je i pravopis nešto valjao i vrijedio. Gore se lijepo vidi da je muklim h označavana množina imenicah ženskoga roda. Eh ljepote.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 25.10.16 2:32
"Idealna žena je nepismena": Pavuna na HRT-u mahao Biblijom...
Fizičar Davor Pavuna je u HRT-ovoj emisiji Pozitivno, posebnom izdanju te emisije religijskog programa, pola sata iznosio svoje stavove o društvu. Od ranije je poznat po svojim u najmanju ruku kontroverznim stavovima, a jučer je pred gledateljima javnog servisa to dodatno potvrdio. Pavuna je, među ostalim, govorio o komunistima, umjetnoj oplodnji, liberalizmu i sličnim strahovima hrvatskih konzervativaca. ... Na kraju je govorio i o idealnoj, takozvanoj kompletnoj ženi. Tako ispada da je idealna žena po Pavuni - nepismena. "Svi znaju što su kompletne žene, Tesla je pričao o kompletnoj ženi. To je bila njegova majka. Bila je nepismena, a znala je Bibliju napamet i citirala je poeziju na sedam jezika. To su žene koje nama opet trebaju", rekao je Pavuna...
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 25.10.16 12:35
U subotu, 22.10.2016., u Protestantskoj reformiranoj crkvi Dobroga Pastira u Osijeku održana je svečana sv. Misa koju je predovdio mons. dr. sc. Leonardo Beg, biskup Starokatoličkog generalnog vikarijata sv. Metoda. Tom je prilikom biskup Leonardo zaredio za prezbitera Borivoja Subotića a za đakona Iliju Subotića (oca i sina), iz Iriga (Vojvodina. R. Srbija). Novozaređeni službenici djelovat će na obnovi Starokatoličke Crkve te duhovno skrbiti za starokatolike u R. Srbiji. Biskup Beg se zahvalio domaćinu, biskupu Protestantske reformirane kršćanske Crkve, dr. sc. Jasminu Miliću na bratkoj ljubavi i ekumenskoj gesti iskazanoj u ustupanju sakralnog prostora u Osijeku a za potrebe ovog svečanog čina. Prije sv. mise na kojoj su zaređeni novi duhovni službenici, mons. dr. Leonardo Beg predstavio je svoju knjigu 'Izliječenje depresije i anksioznosti vjerom osim ljekova'. Starokatolička crkva u svijetu ima interkomuniju s Anglikanskim crkvama te pojedinim Evangeličkim (luteranskim) Crkvama. Ekumenski je otvorena i nastala je također na principima reforme (obnove) Crkve u 19. stoljeću (nakon I. Vatikanskog koncila).
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 25.10.16 15:07
Vatikan objavio smjernice za kremiranje: Napokon se zna što katolici smiju, a što ne smiju...
Katolici ne smiju prosipati pepeo pokojnika ili urnu držati kod kuće, objavio je danas Vatikan u novim smjernicama za kremiranje. Objava naputka uslijedila je budući da kremiranje postaje sve češće u mnogim kršćanskim zemljama jer je jeftinije i za zaštitu okoliša prihvatljivije od tradicionalnog ukopa. Katolička Crkva dopušta kremiranje od 1963., iako i dalje preferira tradicionalnu sahranu pokojnika. "Može se pretpostaviti da će u bliskoj budućnosti kremiranje biti standardna praksa u mnogim zemljama", rekao je njemački kardinal Gerhard Müller , prefekt Kongregacije za nauk vjere. U SAD-u je postotak kremiranja s 26.2% početkom stoljeća porastao na 48.6% posto prošle godine. U Njemačkoj iznosi čak 55%. Vatikan je, citirajući Kanonsko pravo, objavio da kremiranje nije zabranjeno "osim ako nije izabrano zbog razloga suprotnih kršćanskoj doktrini", ali pepeo "mora počivati na svetom mjestu, poput groblja, crkve ili u svetištu". Vatikan prije 1963. nije dopuštao kremiranje jer se to smatralo poganskom praksom koje negira uskrsnuće.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 26.10.16 1:30
Sveštenik Arsenije Jovanović snimio đavola koji vrišti dok ga prže jevanđeljem... Sveštenik SPC Arsenije Jovanović pustio je vernicima koji su se okupili u Ostrogu snimak na kom se mogu čuti vrisci žene tokom isterivanja đavola. U video snimku tvrdi da to nije njen vrisak, nego vrisak đavola koji gori zbog čitanja jevanđelja. – Ovako vrišti čovečanstvo pod dejstvom zla! Ali u isto vreme ovo je jedan predivan vrisak, jer ovo ne vrišti ona, ovo su vrisci đavola koji je u njoj, jer on gori od jevanđelja – kaže Jovanović. Ovim snimkom Jovandić je, kako je preneo Dejli Mejl, hteo da istakne da su u Srpskoj pravoslavnoj crkvi isterivanje đavola ne vrši tako često. Sveštenika Slađana Mijaljevića ne iznenađuje to što nema dovoljno sveštenika koji mogu isterati đavola, jer je to težak posao. – Egzorcizam može trajati i do sat vremena i moraju da ga izvode stariji sveštenici u manastririma koji su daleko od gradova, gde može biti izveden u potpunoj čistoći. Duhovna osoba, koja izvodi egzorcizam, mora biti veoma snažna. Većina sveštenika ne želi da to preuzme na sebe, iako ljudi traže pomoć – rekao je Mijaljević. Istakao je i da će oni nad kojima se vrši isterivanje đavola biti nasilni, da će vrištati, pa čak početi i da pričaju na stranim jezicima. – Nakon izlaska đavola iz osobe, ona se ničega ne seća. Jedan čovek koji je bio u posedu đavola 12 godina mogao je da se seti samo pet meseci iz tog perioda nakon što je đavo isteran iz njega – rekao je Mijaljević za Dejli Mejl.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 27.10.16 2:24
Max Blitz (citat):
Gorica 660 (citat):
Tako je, naravno da pojedinac/pojedinci ne mogu ništa sve do onog trenutka se kompletna politika prema toj nacionalnoj manjini općenito ne promijeni, do tada ostaje sve kao i do sada...folklor kako si već napisao.
Država radi koliko može, i zakoni su dobri i jednaki za sve.
Imaš možda primjer neke zemlje u svijetu, prvenstveno Europi, gdje je 'sve riješeno' s njima, gdje nema problema i gdje 'svuda nisu isti', tj. oni u međusobnim odnosima unutar zajednice i prema van?
U njihovoj "matici" Rumuniji off course .........
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 27.10.16 23:33
Od 1932 Sv Petka je zavestanje/ prekada u porodici. Pokojna baba( oceva majka) nije imala brata i udajom je da se ne ugasi slavska svijeca slavila u novom domu. Ovo je kod oca, gosti upravo stizu[You must be registered and logged in to see this image.]
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 28.10.16 0:14
Holywin kontra Halloweena Mladi će se protiv vještica i vampira u varaždinskoj Katedrali boriti pjesmom i misnim slavljem...
Molitveno slavljeničko bdijenje poznatije kao Holywin (Svetost pobjeđuje) i ove godine bit će održano u Varaždinskoj biskupiji i to u Varaždinu u organizaciji Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije te u Koprivnici u organizaciji koprivničke Franjevačke mladeži. Bdijenja će biti u noći uoči svetkovine Svih Svetih, u ponedjeljak 31. listopada. Pod geslom "Veselo kročim stazom života!", u varaždinskoj Katedrali, s početkom u 21h, slavljenički program animirat će ujedinjeni zbor mladih, sastavljen od članova više od 15-tak župa Varaždinske biskupije, nakon čega slijedi sv. misa uz prigodnu katehezu povjerenika za mlade, vlč. Tihomira Koseca. Bdijenje će završiti poklonom Gospodinu u Presvetom oltarskom sakramentu. U Koprivnici, pak, Holywin će biti u župi sv. Antuna Padovanskog. Bdijenje će započeti u 18.30h svetom misom, nakon koje slijedi klanjanje, a onda i prigodni program kojeg, već tradicionalno, priprema koprivnička Frama. Osim u Varaždinskoj biskupiji, Holywin će se održati u brojnim crkvama diljem Hrvatske i svijeta kao odgovor Halloweenu, koji se ubraja među najpopularnije i najkomercijaliziranije praznike globalnih razmjera, ne samo u SAD-u, nego u cijelom svijetu i nameće se kao ozbiljan rival katoličkoj svetkovini Sviju svetih i Dušnom danu. Prvi put je Holywin u Hrvatskoj održan 2003. godine.
P.S. Moja kćer i ja jedva čekamo Halloween, to nam je najdraži dan za zahebanciju.... Sviđa nam se kad se magijske i okultne stvari predstavljaju bezazlenima, a posebno zbijanje šala s vjerovanjima u zagrobni život u kontekstu živih mrtvaca, zombija, mumija i kostura koji hodaju, itd....
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.10.16 0:04
31. listopada je važan datum za ezoterizam koji se bavi proučavanjem zakonitosti vidljivih i nevidljivih svjetova tj žele čovjeka dovesti do metafizičke spoznaje. «Vraća se Veliki Sabba četiri puta godišnje… Samhain (=keltski knez mrtvih i knez tame) Halloween koji je možda najdraže slavlj... najmagičniji je dan u čitavoj godini, nova godina svega ezoteričnoga svijeta». A svijetokultnoga definira ga sljedećim riječima: «To je najvažnije slavlje sljedbenika sotone». Tako je datum jedne važne svetkovine u kršćanskoj kulturi ušao i u kalendar okultizma. Dakle pažljivo stim jep posljedice za duhovno zdravlje čovjeka mogu biti pogubne.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.10.16 0:21
gerard ford (citat):
A svijetokultnoga definira ga sljedećim riječima: «To je najvažnije slavlje sljedbenika sotone».
Zaboravih napomenut da je i tzv. sotona predmet zahebancije, mi za razliku od kršćana ne vjerujemo u njega. Tj. ne vjerujemo da postoji na način kako se predstavlja.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.10.16 0:27
Max Blitz (citat):
gerard ford (citat):
A svijetokultnoga definira ga sljedećim riječima: «To je najvažnije slavlje sljedbenika sotone».
Zaboravih napomenut da je i tzv. sotona predmet zahebancije, mi za razliku od kršćana ne vjerujemo u njega. Tj. ne vjerujemo da postoji na način kako se predstavlja.
To je onda na žalost njegova pobjeda,nadam se ipak privremena .
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.10.16 0:35
Trebaš ti Gerarde doć na jedan dobar Halloween party da vidiš kao sređeni komadi tamo dolaze.
Pa ako je i g. Sotona imao prste u tome, nije mu za zamjerit.