FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.10.16 2:13
Religiozni ljudi slabije razumiju svijet oko sebe... Religiozni ljudi i svi oni koji vjeruju u natprirodne pojave imaju slabije razumijevanje funkcioniranja svijeta, ustanovili su finski istraživači. Znanstvenici su ispitali 258 dobrovoljaca o njihovim religioznim uvjerenjima, kao i misle li da "postoji svemoćni, sveznajući, dobrohotni Bog" te ih podvrgli nizu testova, piše Independent. Otkrili su da vjernici slabije rješavaju jednostavne probleme iz fizike, poput mentalne rotacije predmeta, ali i da imaju manje općeg znanja u odnosu na ostale ispitanike... Recimo, više vjernika u istraživanju se složilo s frazama kao što su "kamenje osjeća hladnoću" i "cvijeće može razmišljati". Marjaana Lindeman i Annika Svedholm-Häkkinen, voditeljice studije, kažu da su kod ispitanika koji su religiozni ili vjeruju u paranormalne pojave, primijetili slabije intuitivne fizikalne, mehaničke i mentalne sposobnosti. "Osim toga, imaju slabije ocjene iz matematike i fizike u školi, kao i slabije znanje o fizičkim i biološkim pojavama", kažu znanstvenice sa Sveučilišta u Helsinkiju. Također kažu da njihovi nalazi sugeriraju da nedostatak razumijevanja o fizičkom svijetu kod religioznih ljudi znači da oni primjenjuju vlastite, ljudske osobine na cijeli svemir, "što rezultirala i vjerovanjem u demone, bogove i druge nadnaravne pojave". Ova zbunjenost između mentalnih i fizičkih osobina se također "prepoznaje među ljudima drevnih vremena i malom djecom", dodale su. Otkrile su i da će u Boga ili paranormalno više vjerovati žene, koje su sklonije temeljiti svoje djelovanje na instinktu, a ne na analitičkom razmišljanju. Međutim, religiozni su također i sretniji i zadovoljniji su u životu od nevjernika te ih se općenito smatra velikodušnijima i pouzdanijima.
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 1636 ČLAN OD: : 2014-03-12 Jaska
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.10.16 11:22
Ih te eskimske ankete.Pauna,Par sve su to fizičari i matematičari ,pa veliki umovi kao Tesla. Nekoliko ih i sam poznajem i svi su vjernici ako to nešto znači. Ne mislim da ovakve stvari kao slavljenje ,,Noći vještica,, imaju veze sa tim.Tu se često radi o nepoznavanju tih duhovnih sfera i okultnih stvari povezanih sa njima. Kažem radi se o prilično opasnim praksama koje mogu ostavite posljedice na osobu.
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15057 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.10.16 11:54
Što nije uspio komunizam, uspio je kapitalizam:
SEKULARNA NACIJA: Nisu uspjeli naći nikog mlađeg od 25 tko misli da je Bog stvorio Zemlju
Island je vjerojatno najsekularnija država na svijetu. Prema rezultatima najnovijeg istraživanja javnog mnijenja, manje od polovine Islanđana kaže za sebe da su religiozni, a više od 40 posto mladih kažu da su ateisti.
BROJ POSTOVA: : 46 ČLAN OD: : 2016-10-26 DOB : 55 Doboj
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.10.16 12:02
Па ти си онда још већи вјерници, јер је веће чудо да је све настало случајно, ни из чега, него да има Творца. И ја сам имао гомилу смећа у подруму, неких каблова, стари ТВ, касетофон, кад уђем прије неки дан да средим, а оно се склопио комп сам од себе и како видите ради. Није ваљда да неко не вјерује у то.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.10.16 13:11
Iskreno religiozni ljudi nisu generalno loši, ali osim što su ipak u načelu stariji i manje obrazovani (ne isključivo), u odnosu s njima barem meni, nedostaje kompleksnost i dubina odnosa. Nerijetko su im stvari postavljene crno-bijelo, pa je teže ući u analitički razgovor o nekoj temi, a i sam izbor tema je reduciran. U principu mi je ugodnije razgovarati sa školovanim visokoobrazovanim teologom o bilo čemu, nego s običnim/prosječnim (bogobojaznim) vjernikom. Kod visokoobrazovanih ljudi, pogotovo na položajima, a koji se deklariraju i velikim vjernicima (laicima) prisutna je doza licemjerstva koja mi se ne sviđa. (Jedno govori, drugo radi, treće misli.)
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4608 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.10.16 14:22
Iduce subote, tj 5 Novembra je veliki Svetosavski bal u NYC gdje ce biti prezentovani planovi za obnovu pozarom unustene crkve Sv Save, bicu prisutan. Iz pouzdanih izvora saznao sam da je u pitanju veliki projekat, gradice se najveca crkva u dijaspori uopste, bice tu i Eparhijski centar/ sjediste Istocno Americke Eparhije, svojevrsni centar dijaspore. Bitno je istaci da se vjerski zivot u NYC i pored gubitka crkve odvija normalno- protestanti su nam besplatnu ustupili crkvu do izgradnje nove.
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.10.16 17:17
Max Blitz (citat):
Iskreno religiozni ljudi nisu generalno loši, ali osim što su ipak u načelu stariji i manje obrazovani (ne isključivo), u odnosu s njima barem meni, nedostaje kompleksnost i dubina odnosa. Nerijetko su im stvari postavljene crno-bijelo, pa je teže ući u analitički razgovor o nekoj temi, a i sam izbor tema je reduciran. U principu mi je ugodnije razgovarati sa školovanim visokoobrazovanim teologom o bilo čemu, nego s običnim/prosječnim (bogobojaznim) vjernikom. Kod visokoobrazovanih ljudi, pogotovo na položajima, a koji se deklariraju i velikim vjernicima (laicima) prisutna je doza licemjerstva koja mi se ne sviđa. (Jedno govori, drugo radi, treće misli.)
Max ,,svaka tikva nađe čepinu,,!
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4608 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 30.10.16 17:25
Slava naseg KUD a Drina" Kazuj strina gde je Drina"- osvestenje kolaca [You must be registered and logged in to see this image.]
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 30.10.16 23:36
17. godinu zaredom održava se Tjedan Izraela, kulturna manifestacija u organizaciji Židovske općine Zagreb, na kojoj imate priliku upoznati izraelsku i židovsku tradiciju i kulturu. Kroz prezentiranje različitih programa, od glazbenih, kazališnih, izložbenih i drugih, možete se upoznati s najrazličitijim aspektima židovske tradicije i ponekim od najeminentnijih svjetskih umjetnika.
Program Tjedna Izraela 2016. - Subota, 29.10. - Koncert židovske klasične i tradicijske glazbe uz Josipu Lisac (Velika dvorana Hrvatskog glazbenog zavoda, Gundulićeva 6, 20.00 sati) - Ponedjeljak, 31.10. - Otvorenje izložbe Eugen Viktor Feller u javnom i kulturnom životu Donje Stubice i Zagreba (Klub Židovske općine Zagreb, Palmotićeva 16, 19.00 sati) - Četvrtak, 3.11. - Mjuzikl Las Coplas de Yosef Ha-Tsadik (Mala dvorana Hrvatskog glazbenog zavoda, 20.00 sati) - Subota, 5.11. – Telepatija uživo & Roy Zaltsman (Velika dvorana Hrvatskog glazbenog zavoda, 20.00 sati)
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 31.10.16 14:35
Tisuće kršćana slavilo je ovih dana na ulicama grada Erbila nakon što je u utorak, 18. listopada, iračka vojska uz pomoć kurdistanskih postrojbi oslobodila grad Qaraqosh u kojem je do 2014. živjela gotovo četvrtina iračkih kršćana. Više od 50 000 stanovnika napustilo je taj grad nakon što je kontrolu nad njim preuzeo ISIL te pobjeglo u susjedni Erbil. Kako javlja AsiaNews, ljudi su se okupljali na ulicama, plešući, pjevajući tradicionalne pjesme, a služene su i svete mise Bogu na zahvalu. Oslobođenje Qaraqosha dio je veće operacije oslobođenja Mosula, jednog od najvećih uporišta ISIL-a na sjeveru Iraka. Video donosi agencija Askanews.
Pogledajte radost iračkih kršćana nakon što je njihov grad Qaraqosh oslobođen iz ruku ISIL-a
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 31.10.16 23:38
Večeras neki kršćani svjesno ili nesvjesno slave kult sotone. [You must be registered and logged in to see this link.]
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 02.11.16 19:27
Dan mrtvih jedna je od najvećih proslava u Meksiku. To je dan kada se Meksikanci sjećaju svojih najmilijih koji više nisu među njima. No, ono što je za nas neobično i što ovo slavlje čini jedinstvenim, jest upravo to što je to - slavlje. Na Dan mrtvih, Meksikanci slave život i smrt, pri čemu za njih smrt podrazumijeva jarke boje i svjetlost popraćene veseljem i plesom. Obitelji tada postavljaju oltare u svojim kućama, posvećene njihovim precima. Na oltarima se nalazi mnoštvo svijeća, ukrasa, slatkiša i kruha, a sve to u obliku lubanja. Ali to nije sve. Na oltare stavljaju omiljena jela i pića njihovih predaka jer vjeruju da se na današnji dan duše njihovih mrtvih vraćaju među njih. Osim toga, neki organiziraju svirače kako bi svirali pjesme koje su njihovi preci voljeli. Slavlje koje se organizira u pojedinim gradovima i u meksičkim obiteljima djeluje kao karnevalski običaj. No, ova tradicija zapravo je mješavina običaja koji su se odvijali prije dolaska Španjolaca na američko tlo, katoličke religije i mestizo umjetnosti...
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 04.11.16 1:38
Tisuću zatvorenika, među njima i osuđenici na doživotni zatvor, sudjelovat će u posebnom događaju u Vatikanu ovoga vikenda, zajedno s 3000 članova obitelji i zatvorskim osobljem. Zatvorenici iz 12 zemalja će se u subotu moći ispovjediti i proći kroz 'Sveta vrata' na Bazilici sv. Petra, u Svetoj godini milosrđa kada katolici mogu zatražiti oprost za svoje grijehe. U nedjelju će nazočiti misi koju će predvoditi Papa Franjo koji se redovito sastaje sa zatvorenicima kako u Italiji tako i na svojim putovanjima van zemlje, ali je ovo prvi put da će toliki broj zatočenika biti primljeno u Vatikanu. Očekuje se da će osuđenici doći iz Britanije, Italije, Latvije, Madagaskara, Malezije, Meksika, Nizozemske, Španjolske, SAD-a, Južne Afrike, Švedske i Portugala. Dok su neki na uvjetnoj slobodi drugi su u kućnom pritvoru ili služe kazne doživotnog zatvora i bit će u pratnji zatvorskih čuvara, rekao je Vatikan. Na misi će čuti povijest četiri čovjeka, među kojima i zatvorenika koji se preobratio i koji će govoriti zajedno s bratom čovjeka kojega je ubio, a ovaj je naučio kako oprostiti. Sljedećeg vikenda Papa će održati sličan skup za 'društveno marginalizirane' i beskućnike. To će biti posljednji prije završetka Svete godine. 'Sveta vrata' na crkvama diljem svijeta zatvaraju se 13. studenoga i Papa će službeno proglasiti završetak Svete godine milosrđa 20. studenoga.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 05.11.16 0:31
TAJNA ISUSOVOG GROBA Otvoren je nakon 500 godina, hoće li to dovesti do velikog pomirenja?
Iako je Sveti Grob najvažnije kršćansko svetište, ono nije ulilo trajan mir u duše kršćanskih svećenika. Česte tučnjave među njima, najčešće Armenaca i pravoslavnih, a tek nešto rjeđe ali još žešće između pravoslavnih i franjevaca, skandalizirali su i kršćane i muslimane. Još je Saladin 1182 zadužio muslimansku obitelj Gudaja da, kao neutralna, jedina drži ključe jedinog ulaza, na koji nema pravo niti jedna od bratski posvađenih bratskih crkava, a od XVIII stoljeća su turske vlasti zadužile obitelj Nusajba da im pomaže. Tučnjave s čupanjem brada i vučenjem po podovima uzrujale su Turke, pa je sultan Abdulmedžid I izdao 1852 ferman (na Zapadu poznat kao Status quo) koji je 1878 potvrdio i Berlinski kongres, a nastavio se primjenjivati i pod britanskim mandatom i pod izraelskom upravom, te je na snazi faktički i danas.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 05.11.16 16:29
Veceras od 19 do 23 pm je u NYC na 583 Park av je Fundraising Gala vece posvecena obnovi u pozaru 1 maja na najveci hriscanski praznik Vaskrsenje Hristovo, katedrale Sv Save. Crkva Sv Save u Chelsea dijelu Menhetna vise od 70 godina bila je mjesto duhovnosti Srba, ne samo Njujorka nego i srpske dijaspore u USA uopste. Bila je i vazno mjesto okuoljanja iseljenika koji su istom zakoracili na americko tlo.Sama gradjevina je historijski Landmark grada Njujorka u njegovom najelitnijem dijelu Wall Streetu.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 05.11.16 16:32
Pozivnica/ rezervacija[You must be registered and logged in to see this image.]
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 06.11.16 3:43
Centar za građansku hrabrost objavio je na svojoj Facebook stranici naputak Nikole Majcena, župnika iz Volodera, koji je letkom pozvao svoje župljane da kada im pozli ne zovu liječnika - već svećenika.
Radi se o letku koji je svećenik objavio još prije tri godine, ali se ovih dana opet masovno share-a po društvenim mrežama. "Ljudi brzo trče k liječnicima, a oni ne mogu spasiti čovjeka", primjećuje župnik, uz napomenu bjelodanog podatka da "najviše ljudi umire po bolnicama". Najopasnije je, po njemu, da čovjek umre bez sakramenata. Zato predlaže da, ako čovjeku pozli - njegovi bližnji najprije nazovu svećenika. "Ako je Božji plan da čovjek preživi, stići će i do liječnika", poručio je Majcen prije tri godine. Upitali smo kakve je rezultate dao taj njegov poziv. "Ljudi su me više pozivali nego prije. Nije onako kako bih želio, ali dvije trećine ljudi koji su umrli bez sakramenta, pretvorile su se u jednu", kazao nam je. "Ali to ne znači da nisu išli liječniku, ja sam čekao liječnika, ali i on je čekao mene. Htio sam reći vjernicima da ne zaborave zvati svećenike", kazao nam je. Na pitanje shvaća li zbog čega je njegova izjava protumačena kao problematična - naime, brza reakcija na stanje koje ugrožava život čovjeka, može biti presudna za njegovo preživljavanje - odgovara: "Ja to sve znam, ali tvrdim i da ako je Božji plan da čovjek preživi, stići će i do liječnika. Liječnik nije gospodar života i smrti i zato se događa da ljudi umiru u bolnicama, gdje su i liječnici i aparati i lijekovi. Ja nisam protiv liječnika, koje je isto dao Bog, ali treba misliti", kazao nam je župnik Majcen. Na pitanje kako doživljava komentare da na ovaj način efikasno smanjuje liste čekanja u bolnicama, s obzirom na veću smrtnost bolesnika, kaže: "To su za mene najobičnije gluposti".
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 06.11.16 4:37
Kako sam shvatio ovo sto pise (nisam isao na link), trebalo bi da covjek niti se lijeci, niti cuva, jer ce biti po "Bozjoj volji". Moje laicko misljenje je da covjek nije shvatio ni vjeru, ni njenu sustinu. Dzaba mu titula! Ne zelim da moj komentar bude shvacen pogresno. Naravno, znam da ce biti po bozjoj volji, ali nek bude i to da li ce platiti nekom vjerskom sluzbeniku da dodje, koji mu ne moze pomoci, ili lijecniku koji, mozda moze, po bozjoj volji.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 06.11.16 6:02
Gala vece St Sava NYC[You must be registered and logged in to see this image.]
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 06.11.16 6:04
Milutin & Vlade, sutra cu napisati par vaznih detalja u vezi obnove crkve[You must be registered and logged in to see this image.]
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 06.11.16 6:46
Au, Milutne! Znao sam da si velik covjek, ali si i visok A Vlade je moj komsija, rodjen na 60km niz Lim od mene
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 06.11.16 13:16
Novi katalog 2017. Najopsežnija prezentacija Mahayana budizma na hrvatskom jeziku u izdanju Budističkog centra Kailash... Budistički centar Kailash je član Nove Kadampa tradicije – Međunarodnog Kadampa budističkog udruženja koje je utemeljio Geshe Kelsang Gyatso, a djeluje na području cijele Hrvatske. Centar je posvećen ostvarenju svjetskog mira time što svakome daje priliku da razvije trajan mentalni mir kroz meditaciju i relevantne prakse. Na vama je da uzmete što i koliko želite od ponuđenog. Program u Kailash centru nudi znanstvene metode za unaprjeđenje naše ljudske prirode i kvaliteta kroz razvoj našeg mentalnog kapaciteta te je prilagođen svim razinama interesa – od početnika do naprednih praktičara. Također je i otvoren za svakoga - mlade, stare, zaposlene, umirovljene, obitelji, neovisno o porijeklu i vjerskoj pripadnosti ili nepripadnosti. Nije potrebno biti budist da biste sudjelovali!
Više na stranici i raspored predavanja: [You must be registered and logged in to see this link.]
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 07.11.16 16:00
Donatorsko Vece u NYC bio je svojevrstan skup srpske dijaspore u USA.Osim visokih crkvenih zvanicnika SPC bili su prisutni i prestavnici Ruske, Grcke, Antiohijske, Protestantske i Ameicke pravoslavne crkve, sekretar britanskog dvora kao i prestolonaslednik Aleksandar Karadjordjevic. Zaista je odradjen izuzetan marketing, zvijezda veceri je bila gospodja Rebecca Mcdonald( rodjena u Srbiji kao Ubavka Mitic) vlasnik i CEO Just Energy, najbogatija zena Canade i jedna od uticajnijih poslovnih figura u sektoru energije .Gospodja Rebecca je poznati filantrop ovdje. Pored njih bilo je dosta bankara, profesora univerziteta ....... Izlozen je detaljan plan obnove, vremenski rokovi i sl Projektovani troskovi su oko $70M, gala vece je obezbijedilo oko 30 % sredstava. Bez obzira na musku sujetu ipak su zene dale pecat ovom skupu. Pored Rebecce istakao bih govor gospodje Radmile Milentijevic, penzionisanog profesora NYCU, pisca i bivseg ministra( mislim u vladi Milana Panica).Kao i uvijek do sada gospodja Milentijevic je visokom donacijom potvrdila privrzenost svojim korenima i svom narodu. Potresan je bio govor gospodje Zorke Milic, dr knjizevnosti i jedne od "ikona" crkve Sv Save na Menhetnu.Gospodja Zorka je parohijan pomenute crkve od 1942 godine, ima 86 godina, rodjena je u USA, njen deda je dosao ovdje 1895 e godine.Porijeklom su sa Cetinja. Osim tog finansijskog efekta bitno je istaci i enormnu energiju i odlucnost dijaspore da istraje u ovom projektu.
Gorica 660 Zastavnik I klase
PV BROJ POSTOVA: : 989 ČLAN OD: : 2016-06-20 DOB : 53 Brčko dc, BiH
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 08.11.16 1:31
PORUCNIK (citat):
Kako sam shvatio ovo sto pise (nisam isao na link), trebalo bi da covjek niti se lijeci, niti cuva, jer ce biti po "Bozjoj volji". Moje laicko misljenje je da covjek nije shvatio ni vjeru, ni njenu sustinu. Dzaba mu titula! Ne zelim da moj komentar bude shvacen pogresno. Naravno, znam da ce biti po bozjoj volji, ali nek bude i to da li ce platiti nekom vjerskom sluzbeniku da dodje, koji mu ne moze pomoci, ili lijecniku koji, mozda moze, po bozjoj volji.
Nisam siguran ali mislim da u svakoj vjeri stoji i podržava se stav da se sve dešava po Božijoj volji pa tako i to da ako je Bog odlučio nekoga pozvati sebi onda nema te ovozemaljske sile i nauke koja to može spriječiti... ..........
_________________ "Bolje hrabro pobjeći sa fronta nego kukavički poginuti !" [You must be registered and logged in to see this image.]
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 08.11.16 1:36
Zaboravio sam napisati da tu ne računam ove silne "magove" koji "liječe" preko telefonskih poziva u noćnim televizijskim terminima koje definitvno po kratkom postupku bez kompromisa treba staviti u ......
_________________ "Bolje hrabro pobjeći sa fronta nego kukavički poginuti !" [You must be registered and logged in to see this image.]
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 08.11.16 12:25
Blackburn, pokrajina Lancashire, Engleska....
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 09.11.16 20:49
Da se dobro osjećaju prizivam na njih blagoslov Oca,Sina i Duha svetoga.Neznam zbog ćega ih Britanska policija ne blagoslovi krštenom vodom iz helikoptera da im je lakše podnijeti nove uvjete u tuđoj zemlji a i sparinu? Ljudi se pate.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 10.11.16 13:21
Stanovnici jednog sela u Indiji obožavaju dječaka (6) jer smatraju da je reinkarnacija Hindu Boga. Ovaj dječak zbog zdravstvenih problema ima veliko čelo i kose oči. Pranšu je rođen sa medicinskom manom i nije u stanju da se kreće. Ali to nije ono najčudnije. Mještani vjeruju da je on sveto dijete i reinkarnacija boga Ganeša. Ganeša je imao glavu slona, bio je Bog dobre sreće i obezbjeđivao je uspjeh. Malenom dječaku se svi klanjaju, a on se sreće sa mještanima svakog četvrtka. Njegov otac ističe da zaista vjeruje da je njegov sin Bog. – Obožavam ga i slavim kao i ostali stanovnici. Ima tijelo kao Bog Ganeša – rekao je otac. Ističe da je video sličnost sa Bogom odmah pošto se njegov sin rodio...
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 11.11.16 1:13
"Pranšu je rođen sa medicinskom manom i nije u stanju da se kreće." ...........
Meni na gornjoj slici djeluje da korača odnosno da se može kretati.... ...........
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 11.11.16 22:59
U organizaciji studentske udruge DUHOS (Duhovnost osječkih studenata) iz Osijeka, na Poljoprivrednom fakultetu osječkog Sveučilišta 9. studenog 2016. održana je tribina pod nazivom Protestantska duhovnost. Tribinu je moderirao pater Arkadiusz Krasicki, studentki kapelan. Glavni su govornici bili doc.dr.sc. Grgo Grbešić s KBF-a u Đakovu te doc. dr.sc. Krešimir Šimić profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Tribina je održana u okviru 500-e obljetnice Reformacije. Biskup Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH, dr.sc. Jasmin Milić, uključivši se u raspravu ukazao je na problem nerazumijevanja što Protestantizam doista jest te na razlike između Protestantskih Crkava i tzv. Crkava reformacijske baštine. Naime, u izlaganju se zapravo više referiralo na stav pojedinih Crkava reformacijske baštine o npr. sakramentima, tumačenju Biblije i sl. a ne na stav Protestantskih Crkava. Protestantske Crkve su one koje su nastale u 16. stoljeću, Evangelička, Reformirana i Anglikanska, dok one koje nastaju kasnije (Baptističke, Pentekostne i druge) nemaju onaj protestantski identitet kojega imaju Crkve koje su nastale u Reformaciji...
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 13.11.16 15:43
VBČ (citat):
Vidite ove merdevine? Deluju obično, ali zbog njih DANAS može da izbije VERSKI RAT U JERUSALIMU (FOTO)
Znakovit članak, puno toga govori. Pokazao sam sliku i ispričao kćeri (9 god) o čemu se radi, prilično detaljno, obzirom na dob, ali shvatila je.
Složila je facu i omahnula rukom, smiješno joj je kako se ne mogu dogovoriti 'čije su ljestve' i da tako moraju ostati. Priča na nivou vrtića, čak ne ni osnovne škole. Zapravo je najpametnije maknut se od svega toga.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 13.11.16 16:38
Max Blitz (citat):
VBČ (citat):
Vidite ove merdevine? Deluju obično, ali zbog njih DANAS može da izbije VERSKI RAT U JERUSALIMU (FOTO)
Znakovit članak, puno toga govori. Pokazao sam sliku i ispričao kćeri (9 god) o čemu se radi, prilično detaljno, obzirom na dob, ali shvatila je.
Složila je facu i omahnula rukom, smiješno joj je kako se ne mogu dogovoriti 'čije su ljestve' i da tako moraju ostati. Priča na nivou vrtića, čak ne ni osnovne škole. Zapravo je najpametnije maknut se od svega toga.
Ovdje nije pitanje čije su ljestve, jer su one u biti ničije. Stvar je u tome da se ne smiju dirati, čak je i jedan Papa donosio odluke u vezi tih ljestava, pa sad ni katolički svećenici ne smiju ništa donosit mimo odluka pape.
Je li cijela priča na nivou vrtića, ne znam, jedino znam i mislim da je tužno da bar u moderno vrijeme ključ crkve moraju čuvati neutralni muslimani, a da mir moraju zavoditi židovski policajci. No, ne kaže se zalud da nema mržnje do bratske mržnje, iako mržnji na tome mjestu nema - mjesta.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 13.11.16 16:53
VBČ (citat):
Ovdje nije pitanje čije su ljestve, jer su one u biti ničije.
Bilo bi najbolje da se nađu nasljednici tog majstora koji je ostavio ljestve i da ih oni jednostavno odnesu.
(Mada mi je čudno da obično nazaštićeno tanko drvo može toliko vremena odolijevat vremenu i atmosferskim prilikama.)
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 13.11.16 17:02
Max Blitz (citat):
VBČ (citat):
Ovdje nije pitanje čije su ljestve, jer su one u biti ničije.
Bilo bi najbolje da se nađu nasljednici tog majstora koji je ostavio ljestve i da ih oni jednostavno odnesu.
(Mada mi je čudno da obično drvo može toliko vremena odolijevat vremenu i atmosferskim prilikama.)
Pa ne smiju ni nasljednici majstora ih nositi. Ustvari po jednoj drugoj priči te ljestve su nekoć služile nekim redovnicima (koptskim, etiopskim ili već kojima) da se kroz prozor penju kad bi vrata crkve bila zaključana.
Nije mi jasno da do danas sukobljene strane nisu bile u stanju organizirat neki gremij koji bi se brinuo u zajedničkim prostorima.
A što se materijala tiče, ne treba zaboraviti da drvo može biti jako dugovječno, osobito što se ovdje radi o cedrovini, još ako nije direkno izložena padalinama (a prema slici izgleda da nije), te ako je klima suha što vjerojatno u Jeruzalemu jeste, i sobzirom da se ljestve ne rabe, onda ne treba čudit da su te ljestve preživjele stoljeća.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 13.11.16 17:17
VBČ (citat):
Jedna od tuča pravoslavnih i armenskih svećenika...
Kad bi takve tuče bile samo među njima, i ne bi se 'prelijevale' na milijune drugih ljudi, nek' se tuku svaki dan, onako čim više. Ali da ih nitko ne gleda i ne obraća pažnju.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 13.11.16 17:28
Ni u Crkvi Rodjenja Kristovog nije baš najbolje. I ovdje se metlama mlate pravoslavni i armenski svećenici/redovnici. Naravno mir zavode palestinski policajci.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 20.11.16 23:38
Ne može niko ni kao jedinka ni kao pripadnik neke vjerske skupine biti imun na bilo kakvu vrstu bolesti ili alergije pa čak i ako žive u jednoj vrsti izolaciji kao isti ti Amiši, mogu se izolovati od ljudi i cijelokupnog današnjeg životnog režima ali moraju disati isti zrak kao i mi i samim tim su podložni svom onečišćenju kao i drugi. To što piju mlijeko direktno ispod ne pomaže mnogo jer krava pase travu koju je zalila kiša iz istog onog oblaka koji je možda prelazio preko Čerbila i sličnih lokacija. ..........
Sloba1 Podpukovnik
PM VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 6767 ČLAN OD: : 2014-12-21 DOB : 61 Petrovaradin
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 20.11.16 23:48
Ne znam da li sam vam to ranije rekao, možda jesam a možda nisam. Naime, već duže vreme, kada bus u Petrovaradinu prolazi kraj hrama, ima lica koja se toga časa u sedećem položaju prekrste. Nije opšta pojava ali jedno do dvoje to učini. To nisam ranije viđao, tako da mi malo neobično. Ja sam mislio, da se to radi unutar hrama, a ne u vozilu u pokretu... Kakva su vaša iskustva ?
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 20.11.16 23:52
Da budem iskren što se tiče pravoslavne vjere nemam nekih velikih iskustava ali non stop sam imao priliku viđati a i dan danas viđam da kad god katolički vjernik prođe pored tzv. kapelice koje se nalaze na raznim raskrsnicama, cestama i sličnim mjestima obavezno se prekrsti/prekrste. ..........
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 20.11.16 23:55
Nije hram jedino mjesto molitve.Obicaj je da se vjernici krste kada cuju zvona sa crkvenog tornja.Takodje kada nailazi kolona sa sprovodom ili kao sto si naveo kada se prolazi pokraj vjerskog objekta. Logicno je da ukoliko smo u sjedecem polozaju,vozimo automobile i sl da se prekrstimo u sjedecem polozaju.
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 20.11.16 23:58
Ovde se mladi đaci prekrste u busu, na svoje oči gledam, valjda ih u školi uče. Ali po meni bi logično bilo da uđu unutar hrama. Ima li ovde neko, da je verski obučen pa da mi to malo pojasni, jer to nije bio čest slučaj u ranijim vremenima... Mislim to krštenje u pokretu iz javnog prevoza ?
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 21.11.16 0:01
Znači to kad vidim ubuduće, da prihvatim kao normalnu pojavu i ne gledam ih sa dozom čuđenja...
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 21.11.16 0:02
Bio sam komunista, pa se teško prilagođavam, na novonastale okolnosti.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 21.11.16 0:06
Vjera je na koncu unutarnja stvar. Stoga volim protestantsku skromnost po tome pitanju. Oni nikada neće u javnosti i izvanjski ispoljavati svoju vjeru, držeći se Kristove zapovjedi da kad hoće tko da se moli, neka se zatvori u sobu, a ne da izvanjski to pokazuje kako su farizeji radili da ih svijet vidi.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 21.11.16 0:06
Mislim da se i pravoslavci i krišćani također krste kada se nešto desi što je ravno nekoj vrsti vrsti dešavanja koje nije u skladu "normalnih" pojava, čuđenja i tsl. .........
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 21.11.16 0:10
Izvinjavam se, pogrešno sam se izrazio kada sam napisao pravoslavci i krišćani, mislio sam na pravoslavce i katolike.
P.S. : Slobo, jesi bio komunista ili si bio i ostao komunista ? ..........