FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories

HomeEventsRegistracijaLogin

Primjer vjerske tolerancije

Go down 
+24
Dario
Doktor Živago
Engels
VBČ
jozl52
Sloba1
Brkakougar
mirko bratuš
pera84
dinosaurus
semsudin
PORUCNIK
gerard ford
Max Blitz
Četni evidentičar
Matrix
SveJug
purger
East&West
vladimir
bojnik
Stazio
milutins
Marduk
28 posters
Idi na stranicu : 1, 2, 3, 4, 5  Next
AutorPoruka
Marduk
Mladji Vodnik
Mladji Vodnik
Marduk

Veteran Foruma Spomenica Prvoborca
Forumska Spomenica 2009 FS
BROJ POSTOVA: : 311
ČLAN OD: : 2009-05-01
M(j)esto Njemacka

Primjer vjerske tolerancije Empty
KomentarNaslov komentara: Primjer vjerske tolerancije   Primjer vjerske tolerancije Icon_minitime06.12.12 19:06

[You must be registered and logged in to see this image.]

Papa Benedikt XVI je nedavno pri susretu s kurdskim ministrom za odnose s vjerskim zajednicama izrazio svoje zadovoljstvo mirnom koegzistencijom
u autonomnoj regiji Kurdistan. Rekao je da je sretan da kršćani zajedno s drugim vjerskim zajednicama mogu mirno živjeti. Nadalje je naglasio
da se nada da čitava šira regija može profitirati od primjera Kurda. Na prijedlog Kaldejsko-Katoličke Nadbiskupije u Kurdistanu, papa je primio
visoku kurdsku delegaciju u Vatikanu, koja se sastojala od ministara za odnose s vjerskim zajednicama, te ministra za odnose s
kršćanskim i jezidskim zajednicama. Autonomna Regija Kurdistan nakon pada režima Sadama Huseina predstavlja centralno pribježište za
vjerske i etničke manjine, koje u Kurdistanu uživaju zaštitu. Manjine u Kurdistanu imaju čak zasebnog ministra pri vladi Kurdistana.

Iako i sami proganjani, osporavani i potlačeni, Kurdi su nakon što su se domogli slobode pružili svima ono što sami nisu imali - slobodu u dostojanstvu.

Dario voli ovaj upis

Na vrh Go down
milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 4601
ČLAN OD: : 2009-08-19
DOB : 63

KomentarNaslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije   Primjer vjerske tolerancije Icon_minitime05.03.13 2:32

Tolerantnost je jako bitan faktor,ne samo u religiji nego uopste u zivotu.Posao kojim se bavim zahtijeva ogromnu tolerantnost(radim sa ljudima koji dolaze iz razlicitih sredina,kultura,obrazovnog nivoa, etc.)
Svoju religiju volim,ostale postujem isto kao svoju.Ove godine na krsnoj Slavi imao sam pravoslavnog i protestantskog svestenika,obojica su mi veliki prijatelji.Kum mi je katolik iz Istre,takodje stari emigrant kai i ja,ozejen sam iz svoje konfesije,nisam i ateista,i njih postujem takodje,njihov izbor.Sa kumom redovno prisustvujem  katolickoj misi  za vrijeme njegovih blagdana.
Mogao bih da zivim jos milion godina ali nikada ne bih shvatio vjersko-gradjanski rat u SFRJ.Pretpostavljam da je jedan od razloga taj sto sam taj prostor napustio mnogo prije nego sto je dole pocela vjerska netrepeljivost koja je izazvala sve ono sto se dole desavalo.
Znam,mnogi od vas okrivljuju "Zapad"za sve lose sto se dogodilo,nema od toga nista,mi smo glavni krivci,htjeli mi to priznati ili ne.
O sebi imamo visoko misljenje,skloni smo pocenjivanju drugih,"glupi ameri"........
Branko Copic je rekao sve u jednoj recenici:"Znam ja nas j#bo ti nas".

dragan57 and Dario vole ovaj upis

Na vrh Go down
Stazio
Major
Major
Stazio

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
BROJ POSTOVA: : 5085
ČLAN OD: : 2012-11-24
DOB : 57
M(j)esto HN

KomentarNaslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije   Primjer vjerske tolerancije Icon_minitime05.03.13 11:05

Lijep tekst milutins, imaš plus. cheers
Na vrh Go down
bojnik
Poručnik
Poručnik
bojnik

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2745
ČLAN OD: : 2012-11-13
DOB : 59
M(j)esto Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice

KomentarNaslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije   Primjer vjerske tolerancije Icon_minitime05.03.13 12:27

Milutins je napisao:
Mogao bih da zivim jos milion godina ali nikada ne bih shvatio vjersko-gradjanski rat u SFRJ.Pretpostavljam da je jedan od razloga taj sto sam taj prostor napustio mnogo prije nego sto je dole pocela vjerska netrepeljivost koja je izazvala sve ono sto se dole desavalo.
Znam,mnogi od vas okrivljuju "Zapad"za sve lose sto se dogodilo,nema od toga nista,mi smo glavni krivci,htjeli mi to priznati ili ne.
O sebi imamo visoko misljenje,skloni smo pocenjivanju drugih,"glupi ameri"........

Moj komentar:
vjersko-građanski rat, mis smo glavni krivci - htio ti lili ne nemogu se s tobom složiti u definiciji sukoba u ex-Yu, kao i u uzročno-posljedičnoj vezi izbijanja istih, ukoliko bi komentirao dalje, ponovno bi admin i dežurni/požarni navalili, pa eto ti vraga, mani se prijatelju te teme, kao što i sam veliš nisi bio tu pa neznaš, JA ZNAM, a to što znam nebi ti se svidjelo.

Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije   Primjer vjerske tolerancije Icon_minitime05.03.13 15:08

bojnik (citat):
Milutins je napisao:

Moj komentar:
vjersko-građanski rat, mis smo glavni krivci - htio ti lili ne nemogu se s tobom složiti u definiciji sukoba u ex-Yu, kao i u uzročno-posljedičnoj vezi izbijanja istih, ukoliko bi komentirao dalje, ponovno bi admin i dežurni/požarni navalili, pa eto ti vraga, mani se prijatelju te teme, kao što i sam veliš nisi bio tu pa neznaš, JA ZNAM, a to što znam nebi ti se svidjelo.
Prijatelju ja sam samo istakao svoje misljenje bez namjere da se upustam u nekakve politicke diskusije-istorija ce reci vise o tome.Sukob je upravo po definiciji bio vjersko-gradjanskog karaktera.1991 nismo napadnuti izvana,samim tim je gradjanski rat.Svjedoci smo da je imao ogromno vjersko obiljezje(rusenje vjerskih objekata,protjerivanje stanovnistva po vjerskoj pripadnosti i sl).Eto moje misljenje je da sukoba nebi bilo da na vlast nisu dosli nacionalisti,politicki poltroni , ekonomske neznalice,bivsi robijasi,kompletan sljam.Takvi su postali idoli,nacionalni heroji.
Rezultat toga je ocekivan,dobili smo banana drzave,marionete.Oni koji su sve zapoceli zavrsili su posao,obogatili se-a narod-narodu je istekao rok trajanja onog momenta kada su "ocevi nacije"postigli svoje ciljeve.
Nisam jugonostalgicar,volim uredjen sistem,jos manje sam nacionalista-kada sam kretao na zapad postao sam svjestan da mi djeca idu u skolu sa svim drugim narodima i vjerskim koncesijama,ne vidim nista lose da mi unucad budu bilo koje narodnosti ili vjerske pripadnosti.

Dario voli ovaj upis

Na vrh Go down
bojnik
Poručnik
Poručnik
bojnik

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije   Primjer vjerske tolerancije Icon_minitime05.03.13 16:31

kao što si naveo po klasifikaciji "novih" političara, takve su iste imali i "stari" političari, prvi među jednakima, bravar, pritvorenik, dezerter, robijaš, teorist, ratni zločinac, bogataš. Svi oko njega više manje isti, država nije nastala na volji baš svih naroda tako da ti definicija za vjersko-građanski rat otpada izvršena je unutarnja agresija. Ja volim svoju državu i nisam okrenut prema tkz. demokratskim državama Zapada, zna se dobro koje su tamo vjerske slobode a da o nacionalizmu i ostalim netrpeljivostima nepričamo. Kreni od Austrije, Njemačke pa nadalje sve laž za lažima, a o Americi da nepričamo. Ne nasjedaj na propagandu iz svoje matične zemlje, zna se tko je kriv i zašto. Svaka daljnja polemika s tobom je gotova, savjet okreni se na temu o JNA bez politiziranja, po meni je to najpametnije, ostaj zdravo i na zapadu, doma je najljepše. lol!

Doktor Živago voli ovaj upis

Na vrh Go down
vladimir
Pukovnik
Pukovnik

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Medalja za Vojne Zasluge VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 8051
ČLAN OD: : 2011-01-25

KomentarNaslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije   Primjer vjerske tolerancije Icon_minitime05.03.13 16:49

milutins
imas + od mene.
Na vrh Go down
milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije   Primjer vjerske tolerancije Icon_minitime05.03.13 17:48

Bojnik,uz duzno postovanje prema Tebi mislim da nisi razumeo o cemu sam pisa.Naveo sam da zivim milion godina ne bih mogao da shvatim sta se desilo u SFRJ.
Kako smo od mirnog i obrazovanog naroda postali ljudozderi,bas kao u onoj knjizi Zila Verna gdje jedemo i unistavamo jedni druge?
Sto se tice demokratije i vjerskih sloboda o tome mozemo razglabati ceo bogovetni dan i da se ne slozimo ama bas ni u cemu.Za mene je demokratija prevashodno postovanje manjine,uvazavanje svacijih vjerskih opredelenja,postovanje zivota u svakoj formi,kao i postovanje osoba kojima majka priroda nije bila naklonjena,invalida isl.
Znaci drzava je tu da to sve fino izorganizuje a ne da favorizira elitu.
Vidim da dobro poznajes zapad,pretpostavljam da si ziveo u njemu,samo covjek od iskustva moze da da takvu etiketu kao sto si Ti naveo.
Ja sam ziveo 25 godina u SFRJ,tamo sam se skolovao,ozenio,imaqo svoje idole koje i dan danas cijenim-Dzoni Stulic,Jura Stublic,Jasenko Houra,RM Tocak,Zana Nimani....
U novije vrijeme Djokovic,Mario Ancic,Dr Ivo Karlovic.
Problem je tamo kod vas u toj balkanskoj ujdurmi-vama su danas idoli Kerum,Palma,Baja MK,Thompson,razei Gotovine i sl-olos obican.
Jednostavno receno desila vam se kolektivna amnezija,totalno su vam isprali mozak.

Doktor Živago ne voli ovaj upis

Na vrh Go down
East&West
Poručnik
Poručnik
East&West

Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2558
ČLAN OD: : 2012-11-06
DOB : 68
M(j)esto BG

KomentarNaslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije   Primjer vjerske tolerancije Icon_minitime05.03.13 18:05

Da Milutine

Robovi smo istorije, mi na Balkanu na osobito opasan način. Neko danas 70-godišnjak živeo je dosad u četiri države, a da se nikada nije maknuo iz svoga sela. Mnogo se tu nakupilo istorije u vrlo kratkom vremenu. Pogotovu što je svaka od tih država bila na svoj način krvava, i narodi i plemena živo neguju trajno podsećanje na krvavu prošlost. Svaki ima svoje sećanje, po kojem su jedni uvek žrtva drugih. Onda se samo čeka zgoda i prilika da se tim drugima, susedima, vrati milo za drago. Vlada opsednutost prošlošću. Zaista, previše istorije za tako mali prostor!

Isključivost u mišljenju i ponašanju, robovanje predrasudama, tvrdoglavost i netolerantnost, na ovim prostorima doprinosili su da ljudi ostanu bez krova nad glavom, a Boga mi i bez glave, samo zato što su pripadali jednoj klasi ili etničkoj grupi i samo zato što se jedan deo pripadnika te grupe, po shvatanju one druge grupe, neprihvatljivo ponašao!?

Na vrh Go down
purger
Kapetan I klase
Kapetan I klase
purger

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) Orden NA
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Jubilarna Medalja 10 godina JM
BROJ POSTOVA: : 4400
ČLAN OD: : 2009-11-15
M(j)esto ZAGREB

KomentarNaslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije   Primjer vjerske tolerancije Icon_minitime05.03.13 19:19

Sa primjerom vjerske tolerancije došli smo na ........

Kapetan I klase
Kapetan I klase
SveJug

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 4341
ČLAN OD: : 2012-12-16
M(j)esto Svedska

KomentarNaslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije   Primjer vjerske tolerancije Icon_minitime05.03.13 19:27

milutins (citat):
Tolerantnost je jako bitan faktor,ne samo u religiji nego uopste u zivotu.
Svoju religiju volim,ostale postujem isto kao svoju.Branko Copic je rekao sve u jednoj recenici:"Znam ja nas j#bo ti nas".

Svaka ti cast , kao da si mene opisao (zivim u mesovitom braku, kcerke su mi isto tako udate, krsteni kum mi je pravoslavac) i od mene imas +.

Pozdrav iz Svedske
Na vrh Go down
milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije   Primjer vjerske tolerancije Icon_minitime05.03.13 20:17

Sve Jug pozdrav na sjever stare dobre Evrope sa istocne obale USA,moje druge,meni drage domovine.Da se razumemo-mene jedino interesuje kako su moji drugovi sa fudbala,faxa,iz vojske, postali od divnih ljudi koje sam ostavio 1986-e godine postali neljudi,monstrumi,totalno se preobrazili za nepunih 5 godina,tj 1991-e godine.
Evo ti tri primjera pa pokusaj mi odgovoriti.

SLUCAJ#1"
Moj drug Ivo,svrseni agronom kod kojeg sam isao na ispracaj brata u vojsku i iskoristio momenat da zajedno sa njim prisustvujem duhovnoj misi u franjevackom samostanu u Kraljevoj Sutjesci(opstina Kakanj,nekada glavni grad srednjovjekovne Bosne)-kako je on postao od mirnog covjeka,pjesnika koji je tugovao za patnjom IRA ratnika"Margaret crkla dabogda dok sva Irska nije pala u krvi")-kako je postao vjerski fanatik.

Slucaj #2
Moj komsija i dalji  rodjak Djordje u toku rata,negdje 1992 puca iz RB na kucu rodjene sestre udate katoliku u momentu kada su mu u kuci dva sestrica.

Slucaj#Moja rodjaka(Bog da joj dusu prosti)koja je bila udata za komsiju muslimana dozivljava tragicnu sudbinu,ubija je u 9-om mjesecu trudnoci djever,kojega sam poznavao i druzio se sa njim.
To mene interesuje a ne price o unutarnjoj agresiji,vjekovnoj teritoriji,Zvonimiru,Trpimiru,Bogumilima i sl.

Na vrh Go down
East&West
Poručnik
Poručnik
East&West

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto BG

KomentarNaslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije   Primjer vjerske tolerancije Icon_minitime05.03.13 20:27

No Milutine, nemoj više sa primerima. Sva tri slučaja su stravična i za žaljenje.
Na vrh Go down
bojnik
Poručnik
Poručnik
bojnik

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije   Primjer vjerske tolerancije Icon_minitime05.03.13 20:54

Evo za kraj diskusije koja nevodi nikamo, zakopajmo sjekire i prekinimo s time (makar ja zapoćeo), na našim prostorima je to već kao neki folklor i tradicija, malo sam možda po viđenju drugih pretjerao, ali kada izgubiš rodbinu, prijatelje, dom onda se igra na prvu, shvatite to kako hoćete, ali ja iz svog dvorišta nisam išao susjedu, nego je komšija došao kod mene. Eto, gotovo, kraj, a nisam ni sumnjao Vladimire da nećeš doći na diskusiju, vjećno požarni, sve po zaslugama. Kolega E&W idemo mi na vojna pitanja, da vidimo neke nove teme, što ima novo na Forumu. pozdrav svima, pa i u USA i Švedsku, ali doma je najljepše, nigdje takvo more, zelene livade i šume i konji neosedlani (tko nekako ide pjesma). Pozdrav iz Slavonije (još uvijek ima suhomesnatih proizvoda).

Na vrh Go down
East&West
Poručnik
Poručnik
East&West

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto BG

KomentarNaslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije   Primjer vjerske tolerancije Icon_minitime05.03.13 21:02

[You must be registered and logged in to see this link.]

Kako to rade Slavonci u Sremu!
Na vrh Go down
Matrix
Poručnik
Poručnik
Matrix

BROJ POSTOVA: : 2369
ČLAN OD: : 2011-04-23
M(j)esto Dalmacija i šire - PROM-3

KomentarNaslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije   Primjer vjerske tolerancije Icon_minitime05.03.13 21:49

Ajd jedan primjer da malo uvedemo veselog tona kao E&W.Grad Bihać-vjerovatno svi znadete što se dešavalo '90tih tamo.Pravi Bosanski lonac ali ipak u svom tom metežu ostale su čitave i đamija i katolička i pravoslavna crkva a imao sam prilike vidjeti svu trojicu zajedno u šetnji mostom.Tad sam se zagledao ali sam brzo odustao jer sam vidio da im se ostali građani u prolazu kulturno jave i da im je to normalno.

milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije   Primjer vjerske tolerancije Icon_minitime05.03.13 22:46

Dogovoreno bojnik,nema frke,nema ljutnje,nisam ni ja imao lose namjere.Ovi diskutanti su u pravu,ima daleko ljepsih tema.
Zakljucak-budimo tolerantni,smirimo loptu,ako idemo na prvu obicno zavrsi u autu.

Na vrh Go down
milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije   Primjer vjerske tolerancije Icon_minitime06.03.13 0:06

Moderatore moze li malo reklame,stize ljeto sezona godisnjih odmora-dajemo specijalan popust ukoliko ste za pansione saznali preko ovog foruma-moguca svaka vrsta kooperativnosti.
Elitni turizm .
Na vrh Go down
Stazio
Major
Major
Stazio

BROJ POSTOVA: : 5085
ČLAN OD: : 2012-11-24
M(j)esto HN

KomentarNaslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije   Primjer vjerske tolerancije Icon_minitime06.03.13 0:12

milutins (citat):
Moderatore moze li malo reklame,stize ljeto sezona godisnjih odmora-dajemo specijalan popust ukoliko ste za pansione saznali preko ovog foruma-moguca svaka vrsta kooperativnosti.
Elitni turizm .
Nećemo komercijalizaciju foruma. Laughing
Na vrh Go down
milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije   Primjer vjerske tolerancije Icon_minitime06.03.13 0:28

UPS,ja vec stavio negdje u forum" zanimanja"-pise da su reklame dozvoljene-ziveo i naravno uzbrdo brz bio
Na vrh Go down
purger
Kapetan I klase
Kapetan I klase
purger

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) Orden NA
BROJ POSTOVA: : 4400
ČLAN OD: : 2009-11-15
M(j)esto ZAGREB

KomentarNaslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije   Primjer vjerske tolerancije Icon_minitime06.03.13 9:14

E&W i bojnik imate plus oboje od mene.
Izuzetno mi je drago da ste sami shvatili.

Poručnik
Poručnik
bojnik

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije   Primjer vjerske tolerancije Icon_minitime06.03.13 10:17

Prijatelju, ja nemam problema s time, rekao sam da se ostavljam takvih komentara a poradi ostalih 95% (a možda i više) korisnika Foruma.
Prije dvije godine na moru naiđem ili naletih na bivšeg oficira JNA i kasnije VS (u mirovini kao ja iliti penziji kao on), igrom slućaja čovjeku bila potrebna pomoć na putu, stao auto, BG registracija. Ja sam imao vrem,ena pa ga fino prikaćim za svoju limuzinu i odvezem do prvog automehaničara, bio s njime cijelo vrijeme (za svaki slućaj) sjeli popili hladno pivo, djeca sok, i malo po malo, prokužim ja po ponašanju (a nemožemo se sakriti) da je baja vojno lice (oboje u mirovini iliti penziji), pa priča krene lagano, razmjena mišljenja, bez svađe kako dolikuje, pohvalili jedan drugoga,još se i nasmijali. kada je auto bio gotov (fala Bogu mali kvar) riješim da mu majstor neuzme puno novaca (malo sam reklamirao majstoru jednu iskaznicu), čovjek uz puno zahvale ode dalje. Eto, živa istina ako će tko vjerovati, no poanta je slijedeća, možemo sjesti, pričati i šaliti se, no kada dođe vrijeme (nedaj bože ponovno) da se bude čovjek i muško, hebiga treba se uraditi ono što vojna služba nalaže da se uradi.
Mogao sam tada proći sa pola gasa pored njega autom, nasmijati se, opsovati i otići svojim putem, ali jebiga takav sam kakav sam, žao mi bilo one dječice, a i ako mu se štogod dogodi loše opet se šalje jdna loša poruka o Hrvatskoj, ljudima i turizmu.
E sada definitivno zaključujem temu, Vladimire znam da ćeš i dalje obnašati dužnost požarnog uredno i na ponos i diku dežurnih na Forumu, mani se politike prihvati se zajebancije. Very Happy

dragan57 and Doktor Živago vole ovaj upis

Na vrh Go down
milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije   Primjer vjerske tolerancije Icon_minitime06.03.13 15:56

Jako fina prica bojnik.
Meni se desilo nesto slicno u Igalu gdje sam bio na letovanju,94-e,ili 95-e,neznam tacno koja je bila.One godine kada je pala RSK,ili kada je oslobodjena RH,zavisi sa kojeg ugla se posmatra.Upoznao sam mladica,sasvim slucajno u jednoj basti kafane na setalistu "5 Danica".Basta je bila vrlo blizu nove faze "Sima Milosevic,poslednja basta uz more,more posle nekih 100-ak metara pjescane plaze pravi krivinu u lijevo prema Mamuli.
Momak je bio u kolicima,ratni invalid,gazda kafane ga je hteo izbaciti vani sa baste,bila je velika guzva,skupili se turisti da uzivo prate nekakav kosarkaski susret,bilo je prvenstvo,svetsko ili evropsko.
Ja sam ga uzeo za svoj sto,narucio mu pice i hranu.
Poslije toga smo se nalazili svako jutro posle njegovih terapija u Simi Milosevicu,najcesce smo odsjetali u finom ambijentu malog centra "Crnogorka",on mi jednom prilikom rece da se to prije rata zvalo"Dubrovcanka"i da je tu znao odsjedati sa roditeljima.
Izuzetno fin i pristojan momak,na zalost sa nesrecom koja ga je zadesila,ni krivog ni duznog.
Zadnje veceri naseg druzenja(on je sutradan odlazio)rece mi"Moram da ti nesto priznam ja sam pripadnik hrvatske vojske,bilo bi mi jako tesko da ti ovo ne kazem.
Rekao sam mu,jos si mi drazi sada kada si tako iskren,malo sam ga finansijski pomogao-svako je otisao svojim putem
PS-rehabilitaciju mu je isposlovao ujak(brat od majke),Srbin,preko svojih veza.

dragan57 voli ovaj upis

Na vrh Go down
bojnik
Poručnik
Poručnik
bojnik

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije   Primjer vjerske tolerancije Icon_minitime06.03.13 21:36

Ima takvih priča prijatelju jako puno, rijetko se slušaju. Ja se sjetim svoje porodice, prijatelja doma, života prije, nema, ko rukom izbrisano, ali idemo dalje, sutra je novi dan. Pit i to je Amerika, kako kaže Johnny Štulić. lol!

Na vrh Go down
milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije   Primjer vjerske tolerancije Icon_minitime07.03.13 20:02

evo kako su ameri tolerantni po pitanju religije,ne smeta im sto je novi Papa jevrej,niti sto je tinejdzer,imaju visoko misljenje o njegovoj bivsoj  supruzi koja je izuzetno duhovita isl....
Na vrh Go down
Četni evidentičar
Podporučnik
Podporučnik
Četni evidentičar

BROJ POSTOVA: : 1310
ČLAN OD: : 2014-01-18
DOB : 55
M(j)esto Tu i Tamo

KomentarNaslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije   Primjer vjerske tolerancije Icon_minitime18.10.14 22:19

milutins (citat):

evo kako su ameri tolerantni po pitanju religije,ne smeta im sto je novi Papa jevrej,niti sto je tinejdzer,imaju visoko misljenje o njegovoj bivsoj  supruzi koja je izuzetno duhovita isl....

Šala, jako dobra šala.  Shocked

Tolerantni su, što je Pantelija židov, a bacaju bombe na na muslimane. Tolerancija na visokoj razini.  Rolling Eyes

KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24246
ČLAN OD: : 2012-10-30

KomentarNaslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije   Primjer vjerske tolerancije Icon_minitime21.10.14 16:05

Četni evidentičar (citat):
Tolerancija na visokoj razini...
Smile

Na vrh Go down
Četni evidentičar
Podporučnik
Podporučnik
Četni evidentičar

M(j)esto Tu i Tamo

KomentarNaslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije   Primjer vjerske tolerancije Icon_minitime21.10.14 17:03

Max Blitz (citat):
Četni evidentičar (citat):
Tolerancija na visokoj razini...
Smile

Tu se možda ipak, više nego o toleranciji, radilo o ponudi, koje se nije moglo izbječi. "I'm gonna make him an offer he can't refuse."

Ili možda snaga čini šibkima one, koji je namaju. "Power wears out of those who do not have it." 

Ili se je papa samo htjeo ispovedati drugu Titu. Hmm, ko bi to znao.

Podporučnik
Podporučnik
Četni evidentičar

M(j)esto Tu i Tamo

KomentarNaslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije   Primjer vjerske tolerancije Icon_minitime06.11.14 16:28

Hm, dali je i to primer verske tolerancije? Čini mi se više iskvarena podlost do amena i još dalje. 

KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije   Primjer vjerske tolerancije Icon_minitime06.11.14 22:21

E, ovo mi je baš za ovu temu:   Smile

Dečki iz Ureda za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije odlučili su pomoći mladim katolicima u osvajanju djevojaka, pa su na YouTube-u objavili nove ideje za upucavanje, umjesto onih otrcanih.

Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije   Primjer vjerske tolerancije Icon_minitime03.02.15 13:16

Ovog mjeseca će na Islandu početi izgradnja hrama posvećenog nordijskim bogovima, prvog nakon 1.000 godina!
Islanđani imaju sve moje simpatije zbog toga.
Da nije hladno, Island je jedno vrlo ugodno mjesto za život po drugim stvarima.  Smile

Dario voli ovaj upis

Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije   Primjer vjerske tolerancije Icon_minitime07.08.15 19:50

Kongres Jehovinih svjedoka u Zagrebu.... u tri dana, bit će ih 15.000.

S gotovo 300 autobusnih linija stižu iz svih dijelova Europe, a njih tisuću doletjelo je iz Australije, SAD-a, Portorika... Mnogi dolaze i direktno na međunarodni kongres Jehovinih svjedoka, koji danas 7.08.2015. počinje u Areni Zagreb, a trajat će do nedjelje.

Gotovo sve raspoložive krevete u zagrebačkim hotelima, hostelima, privatnom smještaju pa čak i studentskim domovima okupirali su ovih dana Jehovini svjedoci, njih čak 15 tisuća koliko ih je stiglo u Zagreb na njihov najveći ovogodišnji međunarodni kongres.

Pripreme za kongres Jehovinih svjedoka

Na vrh Go down
gerard ford
Podporučnik
Podporučnik

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1636
ČLAN OD: : 2014-03-12
M(j)esto Jaska

KomentarNaslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije   Primjer vjerske tolerancije Icon_minitime08.08.15 12:05

Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije   Primjer vjerske tolerancije Icon_minitime09.08.15 11:10

Max Blitz (citat):
Kongres Jehovinih svjedoka u Zagrebu.... u tri dana, bit će ih 15.000.

Masovno krštenje...

Na vrh Go down
PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 10461
ČLAN OD: : 2014-08-01
DOB : 62
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije   Primjer vjerske tolerancije Icon_minitime09.08.15 11:20

Imao sam nekoliko prijatnih druzenja sa pripadnicima Jehovinih svjedoka. Poklonili su mi, cak, i Sveto pismo Starog i Novog zavjeta.

Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije   Primjer vjerske tolerancije Icon_minitime09.08.15 12:35

PORUCNIK (citat):
Imao sam nekoliko prijatnih druzenja sa pripadnicima Jehovinih svjedoka. Poklonili su mi, cak, i Sveto pismo Starog i Novog zavjeta.

Pa, znaš da meni nekad fali s njima se malo nadmudrivat, sad ih treba tražit, koliko sam pročitao ne smiju ić više po kućama (neželjeno, tj. nenajavljeno), a na ulici mogu stajat negdje da ne ometaju prolaz i započet razgovor ako im netko zainteresiran priđe.
(Drže u ruci publikacije 'Stražarska kula' i 'Probudite se!', pa se lako prepoznaju.)

Ipak, bio mi je prije 10-tak dana na vratima dečko iz Hare Krišne, i za njih bi trebalo isto važit.
Na vrh Go down
PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 10461
ČLAN OD: : 2014-08-01
DOB : 62
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije   Primjer vjerske tolerancije Icon_minitime09.08.15 14:34

Max Blitz (citat):
PORUCNIK (citat):

Pa, znaš da meni nekad fali s njima se malo nadmudrivat, sad ih treba tražit, koliko sam pročitao ne smiju ić više po kućama (neželjeno, tj. nenajavljeno), a na ulici mogu stajat negdje da ne ometaju prolaz i započet razgovor ako im netko zainteresiran priđe.
(Drže u ruci publikacije 'Stražarska kula' i 'Probudite se!', pa se lako prepoznaju.)

Ipak, bio mi je prije 10-tak dana na vratima dečko iz Hare Krišne, i za njih bi trebalo isto važit.
Ti Krisnini sljedbenici su me i potakli na razmisljanje i moj povratak religiji, ali to je za onu temu o promjeni vjere zatvor

East&West
Poručnik
Poručnik
East&West

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto BG

KomentarNaslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije   Primjer vjerske tolerancije Icon_minitime09.08.15 14:44

Mi ovde postavljamo, divimo se i na određen način propagiramo primere verske tolerancije. I sam sam postavio jedan lepi primer, ali draže bi mi bilo da je ovo što ističemo normalna pojava, a da eventualno ističemo, kritikujemo i osuđujemo primere verske netolerancije.

Jeste vic, ali za prst na čelo:

Pitao hodža popa:

— Može li se ikad desiti da u jedan dan dođu Bajram i Božić?
— Moglo bi, ali nećemo ja i ti.

KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije   Primjer vjerske tolerancije Icon_minitime09.08.15 14:54

PORUCNIK (citat):
Ti Krisnini sljedbenici su me i potakli na razmisljanje....

Kad na ulici naiđemo moja kćer (8 ) i ja na njih, obično na Trgu bana J.J., moramo ih zastat poslušat, njoj su zanimljivi kako su obučeni i kako 'pjevaju'. Smile

A najsimpatičniji "bog" joj je - Buda. Very Happy

I uličnim sviračima/zabavljačima (bilo kojim) obavezno mora dat koju kunu. Smile
Na vrh Go down
East&West
Poručnik
Poručnik
East&West

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto BG

KomentarNaslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije   Primjer vjerske tolerancije Icon_minitime09.08.15 15:51

Max Blitz (citat):

I uličnim sviračima/zabavljačima (bilo kojim) obavezno mora dat koju kunu. Smile

Normalno, dame se rađaju damom se ne postaje ! [You must be registered and logged in to see this image.]

Podporučnik
Podporučnik

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Jaska

KomentarNaslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije   Primjer vjerske tolerancije Icon_minitime09.08.15 22:44

Jehovi svjedoci su mi iritantni svojim nametljivim pristupom .
Prepun ih je Zagreb i doslovno ljude vuku za rukav da bi im prenijeli poruku.
Svakako zaslužuju prostor kao i drugi.
Na vrh Go down
East&West
Poručnik
Poručnik
East&West

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto BG

KomentarNaslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije   Primjer vjerske tolerancije Icon_minitime09.08.15 22:59

gerard ford (citat):

Oni mene za rukav, ja njih za ruku pa u dvorište, pa na klupu, pa napojim ladnom vodom i kafom ponudim.
Navikli da ih oteraju kao da su okuženi i sami se iznenade takvim prijemom, pa se zbune kao zeko pred kiselim kupusom. A još kad kažem da sam bivše vojno lice, komunjara i yugonostalgičar, po difoltu antihrist, tek tada im ništa nije jasno. Onih deset metara do kapije obazirući se levo i desno idu u rikverc i pokajnički se izvinjavaju na smetnji.

A nemaju razloga Wink

Podporučnik
Podporučnik
semsudin

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1435
ČLAN OD: : 2013-03-11
M(j)esto GRABOVAC, VELIKA KLADUSA

KomentarNaslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije   Primjer vjerske tolerancije Icon_minitime09.08.15 23:20

Primjer za pohvaliti dolazi iz mjesta Ustibar kod Rudog na granici Bih i Srbije gdje u obnovi starog mekteba učestuju i komšije srpske nacionalnosti.Ima takvih primjera još gdje recimo musliman iz Bugojna na svojoj zemlji vlastitim sredstvima počinje izgradnju katoličke crkve koju će pokloniti svojim komšijama katolicima.
Na vrh Go down
gerard ford
Podporučnik
Podporučnik

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Jaska

KomentarNaslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije   Primjer vjerske tolerancije Icon_minitime09.08.15 23:30

East&West (citat):
gerard ford (citat):

Oni mene za rukav, ja njih za ruku pa u dvorište, pa na klupu, pa napojim ladnom vodom i kafom ponudim.
Navikli da ih oteraju kao da su okuženi i sami se iznenade takvim prijemom, pa  se zbune kao zeko pred kiselim kupusom. A još kad kažem da sam bivše vojno lice, komunjara i yugonostalgičar, po difoltu antihrist,  tek tada im ništa nije jasno. Onih deset metara do kapije obazirući se levo i desno idu u rikverc i pokajnički se izvinjavaju  na smetnji.

A nemaju razloga Wink
..jesi,pustiš ih u dvorište pa odvežeš kera Smile .
Šalim se naravno,nego sve razumijem ali  ne vjerujem ti to da si ,,antiHrist,,?
Šta bi bio taj pojam?
Na vrh Go down
East&West
Poručnik
Poručnik
East&West

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto BG

KomentarNaslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije   Primjer vjerske tolerancije Icon_minitime09.08.15 23:40

gerard ford (citat):

Šta bi bio taj pojam?

Moj forde, tamo gde ti živiš i ovde gde ja živim kako drugačije nazivaju biša vojna lica (JNA), bivše članove SKJ i one koji još uvek poštuju našu bivšu zajednicu. AntiHrist mu još dođe kao blaži oblik u moru epiteta i nadimaka. Smile

Podporučnik
Podporučnik

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Jaska

KomentarNaslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije   Primjer vjerske tolerancije Icon_minitime09.08.15 23:59

East&West (citat):
gerard ford (citat):

Šta bi bio taj pojam?

Moj forde, tamo gde ti živiš i ovde gde ja živim kako drugačije nazivaju biša vojna lica (JNA), bivše članove SKJ i one koji još uvek poštuju našu bivšu zajednicu. AntiHrist mu još dođe kao blaži oblik u moru epiteta i nadimaka. Smile

Puno ih je pa kada bi ih redovito tako nazivali  prestala bi bilo kakva komunikacija između ljudi.
Zaboravilo se,a više nije ni važno jer je prošlo dosta vremena i prešle  su preko ljudi  i sada prolaze  nove ideologije.
U svojim postovima ponekad sam prilično kritičan prema oficirima bivše vojske,ali moram priznati da  osobno ne pamtim niti jednog anti Krista među njima prem da ih je većina govorila da su ateisti.O vjeri se UGLAVNOM  govorilo onoliko koliko se moralo po PS,no nisam smatrao da je to uvijek i njihovo osobno mišljenje.
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije   Primjer vjerske tolerancije Icon_minitime10.08.15 17:45

gerard ford (citat):

Ovo je (zlo)namjerno napuhano.
Ne (samo) od tebe nego inače...
Nisu baš tako nametljivi, ili barem nisu svi ili nisu više.

Ne znam koja se to vjera može pohvaliti da se njeni sljedbenici zaista ovako i ponašaju:

"....Okupilo ih se u zagrebačkoj Areni 15.000, tako obazrivih da se u općoj gužvi ni jedanput nismo uspjeli ni s kim sudariti."  Very Happy

Osim toga, mene oduševljava što su uvijek iznimno čisti i uredni, lijepo, tj, klasično odjeveni (iako nije moj stil Smile ), muškarci obavezno svježe obrijani.....
Jasno je i da na taj način žele ostaviti dodatni dojam, no svejedno zašto....

Na vrh Go down
VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP
Jubilarna Medalja 7 g. JM
BROJ POSTOVA: : 15044
ČLAN OD: : 2009-05-01

KomentarNaslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije   Primjer vjerske tolerancije Icon_minitime10.08.15 19:12

Max Blitz (citat):

Ne znam koja se to vjera može pohvaliti da se njeni sljedbenici zaista ovako i ponašaju:

"....Okupilo ih se u zagrebačkoj Areni 15.000, tako obazrivih da se u općoj gužvi ni jedanput nismo uspjeli ni s kim sudariti."  Very Happy

Osim toga, mene oduševljava što su uvijek iznimno čisti i uredni, lijepo, tj, klasično odjeveni (iako nije moj stil Smile ), muškarci obavezno svježe obrijani.....

Nije u pitanju obazrivost već indoktriniranost i strah od Vodećeg Tijela koje propisuje svaki segment života i ponašanja.
Slično režimu Sjeverne Koreje, Vodeće Tijelo je stvorilo poslušne zombije.
U zadnje vrijeme se, doduše, pokušavaju prikazati u normalnijem svjetlu, ali i to je taktika Vodećeg Tijela.
I nadalje ova vjerska zajednica ostaje totalitarna skupina za pranje mozga.
Na vrh Go down
https://jna-sfrj.forumbo.net
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije   Primjer vjerske tolerancije Icon_minitime10.08.15 23:29

VBČ (citat):
I nadalje ova vjerska zajednica ostaje totalitarna skupina za pranje mozga.

Sve ok.
I jasno.

No, ipak su mi simpatični jer ne urliču uz janjetinu i ne oduzimaju se od alkohola. Smile

Moj izbor bi bilo nešto treće...  Very Happy
Na vrh Go down
gerard ford
Podporučnik
Podporučnik

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Jaska

KomentarNaslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije   Primjer vjerske tolerancije Icon_minitime10.08.15 23:48

Max Blitz (citat):
gerard ford (citat):

Ovo je (zlo)namjerno napuhano.
Ne (samo) od tebe nego inače...
Nisu baš tako nametljivi, ili barem nisu svi ili nisu više.

..ma daj Laughing

.uzasno su nametljivi i na taj način privlače marginalni broj sljedbenika.
Poznajem neke od njih,njihovu obiteljsku  prošlost i  duhovno nasljeđe koje ih je tamo dovelo te na osnovu te činjenice donosim zaključke.
Na vrh Go down
Sponsored content

KomentarNaslov komentara: Re: Primjer vjerske tolerancije   Primjer vjerske tolerancije Icon_minitime

Na vrh Go down

Primjer vjerske tolerancije
Na vrh 
Stranica 1/5Idi na stranicu : 1, 2, 3, 4, 5  Next
 Similar topics
-
» Vjerske usluge
» VJERA I VJERSKE LITURGIJE
» VJERA I VJERSKE LITURGIJE