FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.09.16 21:18
Max Blitz (citat):
RH iz državnog proračuna daje vrlo značajna sredstva za RKC u Hrvatskoj prema ugovoru sa Svetom Stolicom, ali financira isto iz proračuna i druge priznate/registrirane vjerske zajednice.
Članci su iz 2014., ali to je otprilike to...
Katoličkoj crkvi u posljednjih 10 godina iz državnog proračuna isplaćeno je šest milijardi kuna. Sve ostale vjerske zajednice poput srpske pravoslavne, židovske i islamske, adventističke,... dobile su ukupno 202.8 milijuna kuna u 10 godina.
Ovo je podatak koji je prvi put dostupan javnosti nakon što je Vlada odgovorila na zastupničko pitanje u Saboru. Vlada je detaljno i transparentno odgovorila koliko je od 2003. do kraja 2013. sredstava izdvojeno za sve vjerske zajednice, posebice za Katoličku crkvu, sa svih stavki proračuna.
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15044 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.09.16 22:46
Meni je bezveze kad država financira vjerske zajednice, koje ionako imaju brojne povlastice.
Mi ovdje imamo i crkveni porez, nešto što u sekularnoj državi ne bi trebalo biti. Država ovdje služi kao utjerivač harača (priznatih) vjerskih zajednica.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.09.16 23:10
VBČ (citat):
Mi ovdje imamo i crkveni porez, nešto što u sekularnoj državi ne bi trebalo biti. Država ovdje služi kao utjerivač harača (priznatih) vjerskih zajednica.
Pa, dobro, država može obavljat tu vrst servisa, uz svoju proviziju ili ne, kako izglasaju u parlamentu.
Tim načinom se onda propisan novac koji vjernik mora izdvajati, (u smislu da ne može bit: malo bi davao, malo ne bi davao, nego ako je vjernik, mora davati), dostavlja njegovoj vjerskoj zajednici i to je ok. A najvažnije je da je u bogatoj zemlji to lakše ostvarivo. U slučaju Hr, sve ide svima iz državne kase, onako 'odoka' ili kako se dogovore. I još ispada plus milodari i plus povremeni cjenici koji se pojave, tu stvar ne štima. Međutim ima smisla i formulacija koja se često navodi kako je 'Katolička crkva značajna za opću kulturu i povijest RH', ili tako nekako. Njemačka je ipak pola-pola plus značajne manjine, tj. sve brojke su velike..
I ovdje su neke konkretne brojke koliko je izdvajano za više vjerskih zajednica u 2008.
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15044 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.09.16 23:23
Max Blitz (citat):
Pa, dobro, država može obavljat tu vrst servisa, uz svoju proviziju ili ne, kako izglasaju u parlamentu.
Ne znam što bi država odradjivala taj "servis" za vjerske zajednice. Državni službenici se financiraju od naših poreza i trebaju biti na usluzi gradjanima a ne vjerskim zajednicama.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.09.16 23:36
Prije se partijska članarina članova SK izdvajala iz plaća zaposlenih i iz mirovina, nisi je mogao ne platit. (Na obračunskoj listi je pisalo koliko je uzeto za to.) Možda studenti ili nezaposleni nisu uredno plaćali, ali su oni bili u priličnoj manjini.
gerard ford Podporučnik
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 1636 ČLAN OD: : 2014-03-12 Jaska
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 30.09.16 9:10
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 30.09.16 22:47
VBČ (citat):
Max Blitz (citat):
Ne znam što bi država odradjivala taj "servis" za vjerske zajednice. Državni službenici se financiraju od naših poreza i trebaju biti na usluzi gradjanima a ne vjerskim zajednicama.
Ali i clanovi verskih zajednica su gradjani !
Ali se slazem da drzava ne treba da obavlja servisne usluge ni za koga. Ovo sto je Max postavio , oko obaveze clanarine , me zaista cudi. Moze biti da je samo "stih proba" , cisto da se vernici malo vise trgnu za dzep.
Inace , hteli mi to priznati ili ne, svet se nalazi u fazi u kojoj se verske zajednice i te kako finansiraju od drzava u kojima postoje. Naravno radi postizanja raznih drugih ciljeva i interesa , a manje radi sirenja verske ljubavi.
alexandar Kapetan I klase
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 30.09.16 23:03
milutins (citat):
... Privilegije. ...... 2.Zagarantovano grobno mjesto( bez naknade). ........
Ovo je verovatno jer je Crkva vlasnik zemljista gde je groblje.
Inace u Srbiji , a ni u Hrvatskoj i u ostalim BR , koliko znam , nije takav slucaj. Crkva nema nikakve veze sa grobnim mestima odnosno grobljima , osim ako se radi o sahranama u crkvenim portama u slucaju crkvenih velikodostojnika , ili u mauzolejima crkava i sl.
To je nadleznost posebnih sluzbi .
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 01.10.16 17:48
Bernardica Juretić sama je bivša časna sestra, a sad udana žena i ministrica socijalne politike i mladih u bivšoj Vladi RH, možda bude opet.... (uzmite u obzir da je ipak News Bar filtrirao izjave... )
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 02.10.16 3:59
Stručnjaci iz Katoličke crkve: Treba nam više egzorcista, stanje je alarmantno!
Stručnjaci iz Katoličke crkve u Italiji i SAD-u upozoravaju da u svijetu jako nedostaje egzorcista. Potrebno ih je, navodi La Stampa, više no ikad jer se sve više ljudi bavi sotonizmom. - Nedostatak egzorcista je ozbiljan problem. Svećenici se suočavaju s rastućim brojem obuzetih ljudi - izjavio je za La Stampu Valter Cascioli, psiholog i znanstveni savjetnik u Međunarodnom udruženju egzorcista, organizaciji koju je priznao Vatikan. - U zabrinjavajućem je porastu broj ljudi koji sudjeluju u okultnim i sotonskim praksama, koje dovode do ozbiljnih tjelesnih, psiholoških i duhovnih oštećenja - kazao je Cascioli.
Upitan tko je najviše u opasnosti, Cascioli je odgovorio da su najugroženiji mladi, jer su putem interneta najviše izloženi rizičnim utjecajima. Vraga iz djece i mladih, smatra on, treba izbacivati ponajprije znanjem. Stoga poziva na interdisciplinarni pristup u kojem znanost surađuje s religijom, a psiholozi s egzorcistima i demonolozima. - Opasno je podcjenjivati pojavu koja je uzrokovana izravnim djelovanjem đavla, ali i padom vjere i moralnih vrijednosti - upozorio je. Također, apelira na fakultete i na znanost da počnu obrazovati ljude po pitanju demonskih opsjednuća. – Za sada ne postoji obrazovanje o tom problemu na fakultetima, a neophodan nam je interdisciplinarni pristup u kojem znanost surađuje s religijom, a psihijatri rade zajedno sa demonolozima i egzorcistima – navodi.
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4601 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 03.10.16 19:31
Dobre vijesti iz NYC za nas u dijaspori. Juce, tj u nedelju oktobra 2,novopostavljeni Vladika Istocno Americke Eparhije Irinej( odlukom Sv SSPC stigao iz Australije) osvjestao pocetak radova na renoviranju pozarom nastradale crkve Sv Save.Tom prilikom je odrzan veliki banket i narodno veselje, na kraju se Vladika obratio vjernicima i zahvalio na novcanim donacijama. Valja istaci da je procjena stete od strane nezavisne komisije u iznosu od $13,2 M u potpunosti isplacena od osiguranja. Krece se sa obnovom, vanjski zidovi ostaju, grad NYC ce finansijski takodje pomoci obnovu- hram je istorijski spomenik grada. Nadamo se da ce ova ljepotica u srcu NYC ponovo zasijati punim sjajem i biti zvezda vodilja za nas na istocnoj obali.
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 03.10.16 23:58
Riječki derviši obilježili su početak 1438. Hidžretske (lunarne) nove godine koja je nastupila u subotu 1. listopada sa zalaskom sunca (18.35 sati). Hidžretska nova godina se računa od Hidžre, preseljenja vjerovjesnika Muhameda i prvih muslimana iz Meke u Medinu, što se dogodilo 622. godine prema gregorijanskom kalendaru. Jedanaest dana je kraća nego godina prema sunčevom kalendaru, što čini da se datum Hidžretske nove godine razlikuje svake godine.
Islamski centar s džamijom na području Gornjeg Zameta u Rijeci, otvoren 2013., prema idejnom rješenju pokojnog akademskog kipara Dušana Džamonje i projektu arhitekata zagrebačkog ADB-a Branka Vučinovića i Darka Vlahovića
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4601 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 04.10.16 1:07
alexandar (citat):
milutins (citat):
... Privilegije. ...... 2.Zagarantovano grobno mjesto( bez naknade). ........
Ovo je verovatno jer je Crkva vlasnik zemljista gde je groblje.
Inace u Srbiji , a ni u Hrvatskoj i u ostalim BR , koliko znam , nije takav slucaj. Crkva nema nikakve veze sa grobnim mestima odnosno grobljima , osim ako se radi o sahranama u crkvenim portama u slucaju crkvenih velikodostojnika , ili u mauzolejima crkava i sl.
To je nadleznost posebnih sluzbi .
Upravo tako. Crkva je vlasnik groblja.Ukopavanje, prevoz pokojnika do groblja i ostalo u vezi sahrane su troskovi koje pokriva porodica preminulog.Odrzavanje groblja je u nadleznosti crkve i to se placa posebno $25 godisnje.Samo grobno mjesto je $2 000 za one koji nisu clanovi CSO. Pravo na sahranu i kupovinu grobnog mjesta imaju svi koji su teritorijalno u Istocno Americkoj Eparhiji, kao i osobe nepravoslavne vjeroispovijesti/ snajke, zetovi i sl.To je nas amandman, nase crkve i nema veze sa eparhijom.Naravno da u slucaju gasenja parohije sva imovina prelazi u vlasnistvo eparhije. Trenutno imamo oko 3000 grobnih mjesta/ parcela sa mogucnoscu prosirivanja- manje vise u " nedogled".
Gorica 660 Zastavnik I klase
PV BROJ POSTOVA: : 989 ČLAN OD: : 2016-06-20 DOB : 53 Brčko dc, BiH
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 04.10.16 11:38
milutins : "Ja sam 100 % ubijedjen da je Gunja u BiH.Mislim okolina Bijeljine ili Brckog? Veliko selo naseljeno pretezno sa pripadnicima muslimanske vjeroispovijesti.Osim ako nema dvije Gunje." ...........
Na desnoj obali rijeke Save je Brčko (BiH) a na lijevoj strani je Gunja (RH), dva mjesta povezana mostom naravno a Gunja je inače bila vezana po svakom pogledu za Brčko za vrijeme SFRJ, stanovništvo dolazilo kupovati, išli u školu itd. jer je Županja kojoj administrativno je Gunja pripadala udaljena nekih 20-25 km dok je Brčko odmah tu čim pređeš most. Dosta muslimana ima ali ne znam omjer odnosno koga ima više s obzirom da ima naravno i dosta katolika u Gunji. ...............
_________________ "Bolje hrabro pobjeći sa fronta nego kukavički poginuti !" [You must be registered and logged in to see this image.]
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 04.10.16 11:42
Max Blitz : "Bernardica Juretić sama je bivša časna sestra, a sad udana žena i ministrica socijalne politike i mladih u bivšoj Vladi RH, možda bude opet.... (uzmite u obzir da je ipak News Bar filtrirao izjave... [You must be registered and logged in to see this image.] )" ..............
Ako sam u pravu to bi bila ona ministrica koja je prije izvjesnog vremena sočno poručila da li novinarima ili određenom krugu ljudi da "crknu" !?
Mislim da je zabilježena poruka i kamerama.... .............
_________________ "Bolje hrabro pobjeći sa fronta nego kukavički poginuti !" [You must be registered and logged in to see this image.]
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 04.10.16 13:33
Gorica 660 (citat):
Ako sam u pravu to bi bila ona ministrica koja je prije izvjesnog vremena sočno poručila da li novinarima ili određenom krugu ljudi da "crknu" !? Mislim da je zabilježena poruka i kamerama....
Povremena politička nekorektnost izjava dođe kao dekor i folklor, ima toga svuda u višestranačkom demokratskom svijetu. Ako i nije formalno kažnjivo ili su oni koji pretjeraju zaštićeni imunitetom od progona (jer iako nema delikta mišljenja i verbalnog delikta, vrijeđanje nije dozvoljeno), mogu 'platit' na izborima... Svjedoci smo raznih opcija takvih razvoja događaja. U prijevodu - 'dogovorili' su se u Saboru da nema skidanja imuniteta nikome zbog izjava, a kako rekoh, presuđuje narod kad je u prilici... ili taj padne u nemilost stranačkih šefova... ... Kafanskog i kočijaškog riječnika političara ipak nema puno, ranije je kako mi se čini bilo više 'takvih' koji su razbijali dosadnu monotoniju uvijek 'ozbiljnog'.
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 1435 ČLAN OD: : 2013-03-11 DOB : 57 GRABOVAC, VELIKA KLADUSA
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 04.10.16 14:04
Gorica 660 (citat):
milutins : "Ja sam 100 % ubijedjen da je Gunja u BiH.Mislim okolina Bijeljine ili Brckog? Veliko selo naseljeno pretezno sa pripadnicima muslimanske vjeroispovijesti.Osim ako nema dvije Gunje." ...........
Na desnoj obali rijeke Save je Brčko (BiH) a na lijevoj strani je Gunja (RH), dva mjesta povezana mostom naravno a Gunja je inače bila vezana po svakom pogledu za Brčko za vrijeme SFRJ, stanovništvo dolazilo kupovati, išli u školu itd. jer je Županja kojoj administrativno je Gunja pripadala udaljena nekih 20-25 km dok je Brčko odmah tu čim pređeš most. Dosta muslimana ima ali ne znam omjer odnosno koga ima više s obzirom da ima naravno i dosta katolika u Gunji. ...............
Prva poslijeratna džamija u Hrvatskoj je 1969 godine napravljena u Gunji.Izbjeglice iz istočne Bosne su u drugom svjetskom ratu doselile se u to mjesto i ostali do današnjih dana.Doduše ima tamo građana koji su porijeklom iz Velike Kladuše i stigli su tamo u 60-im godinama vjerovatno u potrazi za poslom(ima ih na obje strane rijeke Save tj.Gunja i Brčko).
Doktor Živago voli ovaj upis
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 04.10.16 14:08
Ma ja sam pobrkao Gunju sa Janjom. U Janji sam bio nekada davno, mislim da je Janja jedno od najvecih sela u BiH?
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 04.10.16 15:19
Max Blitz (citat):
.... bilo 'takvih' koji su razbijali dosadnu monotoniju uvijek 'ozbiljnog'.
I ne samo političara... bome nije nama dosadno u izboru internetskog štiva....
Proteklih tjedana svećenik dr. Ivica Raguž sasvim zasluženo iskusio je diljem medijskog prostora u Hrvatskoj "efekt bacanja govana u ventilator". U dvjema svojim kolumnama u Glasu Koncila uvjeravao je čitatelje da je žena koja traži jednakost s muškarcem neposlušna, da mora shvatiti da je ona "drugotna", a muškarac "prvotan", te da poslušnost žene znači da je ona poslušna, redom, prvo Bogu, potom Crkvi i konačno svom suprugu. Količinu osuda i težinu uvreda koju je Raguž potom pretrpio, čak i Hrvatska ne pamti još odavno. No, kratko nakon što je ovaj dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu u službenom glasilu zagrebačke nadbiskupije šovinistički negirao civilizacijske tekovine modernog svijeta, u hrvatskim internetskom univerzumu pojavio se portal za žene "Žena vrsna", nominalno "prvi hrvatski portal za katoličke žene", a praktično portal za treniranje žena u duhu Ragužovog promicanja starozavjetne podređenosti žene u obitelji i društvu. Nešto od objavljenog na portalu je čak i komično, naprosto blesavo, nešto je pak brutalno. Trenutak koji čitatelju može biti komičan svakako je članak "Što nositi na ljetovanju?" koji, među ostalim, "ženama vrsnim" predlaže niz kupaćih kostima, koji suštinski nisu predaleko od logike o slobodi ženskog tijela koja stoji iza kreacije "burkinija" koji posljednje vrijeme uznemiravaju duhove po zapadnoj Europi. Mladim katolkinjama, dapače Hrvaticama, 21. stoljeća autorica tako predlaže kostime u kakvima bi se na plaži danas osjećale kao u oklopu čak i današnje umirovljenice, i to one potekle izvorno iz nekih od najpasivnijih krajeva u Dinaridima.... Više na:
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 04.10.16 17:56
RTL vijesti.hr 08.06.2016.
"Juretić je naknadno za Večernji objasnila zašto je to rekla. Kazala je kako je tu poruku uputila onima koji će možda biti ljubomorni na njeno srdačno pozdravljanje s ministrom Mosta Davorom Romićem, s kojim je otprije u prijateljskim odnosima." ............
S obzirom da su riječi upućene samo ljubomornim muškarcima (a i ponekoj ženi) na dotičnog ministra onda je...opravdano ! .............
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 04.10.16 20:45
Neka mi neko od poznavatelja Biblije i Kršćanstva protumači ovo iskreno molim s obzirom da zaista prvi put čujem odnosno čitam da Isus poziva na ubistvo/smaknuće....
Luka 19-27 :
Isus reče... "A moje neprijatelje, one koji me ne htjedoše za kralja, dovedite ovamo i smaknite ih pred mojim očima !" ............
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 04.10.16 22:09
Gorica 660 (citat):
Neka mi neko od poznavatelja Biblije i Kršćanstva protumači ovo iskreno molim s obzirom da zaista prvi put čujem odnosno čitam da Isus poziva na ubistvo/smaknuće....
Luka 19-27 :
Isus reče... "A moje neprijatelje, one koji me ne htjedoše za kralja, dovedite ovamo i smaknite ih pred mojim očima !" ............
Evo tu ima nešto o tome. [You must be registered and logged in to see this link.]
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 05.10.16 11:34
Pročitao sam, svojevremeno sam slušao razne izjave kritičara da ih tako nazovem koji smatraju da ni u jednoj vjeri ne treba i ne smije biti neke vrsta straha i bojazni od Svevišnjeg nego da treba biti maximalno opušten u vjerovanju.
Ovaj dole citirani tekst govori da da Kršćanstvo kao i Islam apsolutno preporučuje strahopoštovanje prema Bogu što mi se apsolutno sviđa i podupirem u svakom slučaju..... .................
Citat : ...Citat što ga navodite iz Lukina evanđelja svoje razmišljanje izvodi iz drugoga Psalma (Ps 2, 9): »Vladat ćeš njima palicom gvozdenom, i razbit ih kao sud lončarski«, u kojemu se govori o mesijanskoj drami, o narodima koji se bune protiv Boga i njegova Pomazanika, te se ljude poziva na razumnost: »Opametite se sada, vi kraljevi, urazumite se, suci zemaljski. Služite Jahvi sa strahom, s trepetom se pokorite njemu, da se ne razgnjevi te ne propadnete na putu, kad uskoro plane srdžba njegova« (Ps 2, 10-12)... ............
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 05.10.16 18:10
Gorica 660 (citat):
Pročitao sam, svojevremeno sam slušao razne izjave kritičara da ih tako nazovem koji smatraju da ni u jednoj vjeri ne treba i ne smije biti neke vrsta straha i bojazni od Svevišnjeg nego da treba biti maximalno opušten u vjerovanju.
Ovaj dole citirani tekst govori da da Kršćanstvo kao i Islam apsolutno preporučuje strahopoštovanje prema Bogu što mi se apsolutno sviđa i podupirem u svakom slučaju..... .................
Citat : ...Citat što ga navodite iz Lukina evanđelja svoje razmišljanje izvodi iz drugoga Psalma (Ps 2, 9): »Vladat ćeš njima palicom gvozdenom, i razbit ih kao sud lončarski«, u kojemu se govori o mesijanskoj drami, o narodima koji se bune protiv Boga i njegova Pomazanika, te se ljude poziva na razumnost: »Opametite se sada, vi kraljevi, urazumite se, suci zemaljski. Služite Jahvi sa strahom, s trepetom se pokorite njemu, da se ne razgnjevi te ne propadnete na putu, kad uskoro plane srdžba njegova« (Ps 2, 10-12)... ............
Radi se o staro zavjetnom citatu po kojem je ,,oko za oko zub za zub,,sasvim legitiman postupak.No koliko god nam to bilo teško prihvatiti novozavjetna poruka nas uči drugačije.Teško je praštati pogotovo svojim neprijateljima i onima koji se prodaju pod ono što nikako nisu. Kršćanski pak Bok je Bok milosrđa,jedan od nas ljudi.To se zove ludost križa.Kršćanin se bori između ta dva svijeta,bori se između Jahve i Krista ,jedne osobe i Boga koji se gotovo evolucijski objavio čovjeku.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 06.10.16 13:52
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 07.10.16 20:22
Kod nas u Parohiji je ovih dana praznicka atmosfera.Pripreme za crkvenu slavu zacece Sv Jovana i veliki jubilej, 40 godina parohije.Bilo je prijedloga da se crkvena slava zbog ogromnog interesovanja i problema sa rezervacijama proslavi u velikoj banket sali na crkvenom imanju.UOCSO na celu sa svestenikom je doneo odluku da se crkvene proslave moraju odvijati pod krovom crkve, kao i Sv Liturgije. Gdje celjad nisu bijesna nije ni kuca tijesna. Sada su u toku pripreme- evo par friskih fotosa.[You must be registered and logged in to see this image.]
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 07.10.16 20:24
Novi asfalt- crkveni parking [You must be registered and logged in to see this image.]
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 07.10.16 20:27
Kuhinja, zamjena sporeta, sudopera i sl [You must be registered and logged in to see this image.]
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 08.10.16 11:34
milutins : "Kod nas u Parohiji je ovih dana praznicka atmosfera.Pripreme za crkvenu slavu zacece Sv Jovana i veliki jubilej, 40 godina parohije.Bilo je prijedloga da se crkvena slava zbog ogromnog interesovanja i problema sa rezervacijama proslavi u velikoj banket sali na crkvenom imanju.UOCSO na celu sa svestenikom je doneo odluku da se crkvene proslave moraju odvijati pod krovom crkve, kao i Sv Liturgije. Gdje celjad nisu bijesna nije ni kuca tijesna. Sada su u toku pripreme- evo par friskih fotosa." ............
Gdje se ovo nalazi milutinse ako nije tajna i ako se smiješ naravno locirati s obzirom da ti ne piše na ovataru odakle se javljuvaš !? ...............
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 08.10.16 12:02
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 08.10.16 12:46
Amerika i Engleska bit će zemlja proleterska
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 08.10.16 14:37
Gorica 660 (citat):
Gdje se ovo nalazi milutinse ako nije tajna i ako se smiješ naravno locirati s obzirom da ti ne piše na ovataru odakle se javljuvaš !?
Auuu, pa kako možeš pratit što (kako i zašto) Milutin piše, a još ne znaš od kud se javlja??? I nisi povezao čitajuć njegove postove?? (Serbian Orthodox Parish of St. John the Baptist in Paterson.)
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 08.10.16 17:35
Max Blitz : "Auuu, pa kako možeš pratit što (kako i zašto) Milutin piše, a još ne znaš od kud se javlja??? [You must be registered and logged in to see this image.] I nisi povezao čitajuć njegove postove?? (Serbian Orthodox Parish of St. John the Baptist in Paterson.)" .........
Ufff, dobro je.....već sam pomislio da u okolini Strumice ima neki gradić zvani Paterson ............
Već rekoh ja....nije žvaka za selj ups....Bosanca
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 08.10.16 17:44
I mogu još reći da sam stvarno iznenađen da ovakav patriota kalibra kao što je milutins je mogao otići čak tamo da živi pod tom beskrupuloznom imperijalističkom čizmom
Šmrc šmrc ..............
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 08.10.16 22:20
Kur `anski ajeti :
55-19-20 : "Pustio je dva mora da se dodiruju, između njih je pregrada i oni se ne miješaju."
25-53 : "On je dvije vodene površine jednu pored druge ostavio - jedna je pitka i slatka, druga slana i gorka, a između njih je pregradu i nevidljivu branu postavio."
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 08.10.16 22:54
Gorica 660 (citat):
Kur `anski ajeti :
55-19-20 : "Pustio je dva mora da se dodiruju, između njih je pregrada i oni se ne miješaju."
25-53 : "On je dvije vodene površine jednu pored druge ostavio - jedna je pitka i slatka, druga slana i gorka, a između njih je pregradu i nevidljivu branu postavio."
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 09.10.16 11:12
Ne samo ovo, mnogo stvari je naučno dokazano i potvrđeno, ee sad, na nama je da vjerujemo ili ne vjerujemo. .............
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 09.10.16 11:16
Evanđelje po Ivanu :
"Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati. (16) I ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja da bude s vama zauvijek. 14:15-16
Branitelj – Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh. 14: 26
No kažem vam istinu: bolje je za vas da ja odem: jer ako ne odem, Branitelj neće doći k vama; ako pak odem, poslat ću ga k vama. 8 A kad on dođe, pokazat će svijetu što je grijeh, što li pravednost, a što osuda. 16:7-8
No kada dođe on – Duh Istine – upućivat će vas u svu istinu; jer neće govoriti sam od sebe, nego će govoriti što čuje i navješćivat će vam ono što dolazi. (14) On će mene proslavljati jer će od mojega uzimati i navješćivati vama." 16:13-14 ..............
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 09.10.16 22:29
Veselo, i Otac Djokan Majstorovic nas svestenik voli da zapjeva [You must be registered and logged in to see this image.]
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 09.10.16 22:39
Nasa najmladja folklorna grupa " Opancici" [You must be registered and logged in to see this image.]
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 11.10.16 15:08
Max Blitz (citat):
Zgroženi svećenik o vjenčanjima u Dalmaciji: U crkvu donose rakiju, mladenke dolaze polugole, pijani se dovikuju, a nakon obreda skroz podivljaju...
Osim na vjenčanjima, ima prigovora i na ponašanje ljudi na sprovodima... nekako su uvijek ti događaji imali zajedničku crtu koliko god 'suprotni' bili. Sprovod jest prilika za vidjet nekoga koga se dugo nije vidjelo, a često je to i bliska biološka rodbina. I sam imam neke bratiće i sestrične koje viđam isključivo od sprovoda do sprovoda. I onda kako je opisano u članku, imamo priliku malo porazgovarati na crkvenom dvorištu, u crkvu se skoro i ne ulazi.....
"Na žalost, ne može se reći da su naši sprovodi uvijek i svagdje obilježeni skladnom i ozbiljnom manifestacijom našeg pijeteta prema pokojniku i rodbini, i - ako smo kršćani - pobožnim izrazom naše vjere u besmrtnost”, rekao je za Slobodnu Dalmaciju župnik u Jelsi. "Ima i onih koji na sprovod dolaze kao na modnu pistu, u dekolteima, izrezima, minicama, jarkim bojama, poderanoj garderobi s napadnom šminkom, posve neprimjereno karakteru ovakvog obreda. Sprovodi imaju svoja pravila ponašanja, a ona kažu kako se članovi obitelji oblače u crno. Izuzev djece za kojih se sugerira bijela odjeća", kaže. ...Sudionici sprovoda koji ne ulaze u crkvu u nekim se mjestima, za vrijeme obreda, zadržavaju u crkvenom predvorju (šimatoriju) i često glasnim razgovorom ometaju normalno odvijanje službe Božje. Drugdje se, opet, rasprše kojekuda pa se kao padobranci priključuju sprovodu pri njegovu izlasku iz crkve.
Na prvo čitanje zvuči jako loše, ne znam što je istina, a za opravdanje ovoga se obično navodi otprilike ovako:
Ajšina dob u vrijeme ženidbe s Muhamedom nije precizno utvrđena, ali razni detalji upućuju na to da je riječ o pretjerivanju kada se navodi da je imala 6-9 god. Primjerice, za Ajšu je rečeno da je u vrijeme ženidbe odlično poznavala staru arapsku poeziju i povijest, a to je malo vjerojatno za curicu od 6 ili 9 god. Osim toga, Arapi su, kao i drugi narodi tog doba, bili opsjednuti ženskim djevičanstvom, stoga je umanjivanje njene dobi u hadisima (izvještajima) moglo poslužiti uzdizanju njenog statusa u očima vjernika jer, ipak se radi o Majci vjernika i ugledu Časnog Poslanika. Također, povjesničar Ibn Jarir al-Tabari (838.-923.) navodi kako su djeca Abu Bakra (prvog kalifa, Muhamedovog punca i pratitelja), uključujući kćer Ajšu, rođena prije islama - što znači prije prve kur'anske objave. Muhamedova prva žena, Hatidža, preminula je 10 godina nakon te prve objave i on je tada Abu Bakra zatražio Ajšinu ruku. Prema tome, imala je najmanje 10 godina u vrijeme sklapanja braka, u vrijeme konzumacije najmanje 13, a najvjerojatnije 15 do 18.
I sad, koga ne zanimaju moguća objašnjenja, slabo je obrazovan i zapravo ga ništa puno ne zanima i ne želi ni znat, ulovi se ovoga kako piše i eto.... A i ovo '15 do 18' je baš nategnuto.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 13.10.16 21:24
Aiša, r.a., je hazreti Ebu Bekrova kćerka. Ona je bila jedina supruga koju je Poslanik, a.s, oženio kao djevicu. Sve ostale su ranije bile u braku pa su im muževi umrli ili poginuli. Brak s Aišom Poslaniku nije bio u pomisli jer je ona bila veoma mlada. Međutim, jednom prilikom, nakon Hatidžine smrti, došla je Havla bint Hakim, supruga Osmana ibn Maz'una, i upitala: "Allahov Poslaniče, da li bi se ti oženio?" Poslanik je upitao: "S kojom?" Ona mu je odgovorila: "Želiš li djevojku koja nije bila udavana (bikr), ili želiš ženu koja je ranije bila u braku (sejjib)?" On je pitao: "Ko je djevojka?" Odgovorila je: "Aiša - kćerka tebi najdražeg Allahovog stvorenja (misli na Ebu Bekra)." Nakon toga, pitao je: "A ko je žena koja je bila u braku?" "Sevda bint Zem'a", odgovorila je. Poslanik joj je tada rekao da ide i zaprosi ih za njega. (Prenosi Ahmed u Musnedu) Nakon toga, Poslanik, s.a.v.s., je počeo Aišu sanjati. Aiša u vezi s tim kazuje da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Tri puta si mi se u snu pojavljivala. Nakon toga, melek mi te je kradom doveo u odjeći od svile i rekao mi: 'Ovo ti je supruga.' Kad sam ti otkrio lice i vidio da si to ti, rekao sam: 'Kad je od Allaha, nek' bude tako.'" (Prenose Buharija i Muslim) Navedena predaja jasno govori da je Poslanik, s.a.v.s., Aišu oženio po Objavi, tj. to mu je bilo naređeno. Zbog toga je njena udaja specifična: Poslanik ju je oženio kao djevojčicu, uz pristanak njenog oca Ebu Bekra. To se desilo u ševvalu, jedanaeste godine po Poslanstvu, ili godinu dana nakon ženidbe Sevdom, dakle, dvije godine i pet mjeseci prije Hidžre. S ozirom da Aiša tada nije bila šerijatski punoljetna, ona je ostala u kući svoga oca. Nakon što je postala punoljetna (baliga), došla je u Poslanikovu kuću. To se desilo u ševvalu, sedam mjeseci nakon Hidžre, u Medini, kada je izgrađena Poslanikova džamija. U vezi s Poslanikovom ženidbom hazreti Aišom, koja je u vrijeme udaje bila veoma mlada, neprijatelji islama su tokom povijesti iznosili brojne primjedbe i napade na islam i Poslanika, s.a.v.s. Ti napadi traju sve do današnjih dana, kada smo i mi svjedoci objavljivanja blasfemičnih knjiga i tekstova. U vezi s tim, smatramo bitnim ukazati na sljedeće činjenice: Prvo: Udaju mladih osoba u tom vremenu treba posmatrati u kontekstu tadašnjeg historijskog i kulturnog miljea. Naime, ženidba mladim djevojkama bila je u tom vremenu sasvim uobičajena, tako da se na to niko nije obazirao, pa čak ni Poslanikovi najljući neprijatelji. Poznato je da su Poslanikovi neprijatelji iz reda arapskih idolopoklonika iznosili razne prigovore Poslaniku, s.a.v.s. Oni su se, zapravo, koristili svakom mogućom prilikom da napadnu Poslanika, s.a.v.s., i da mu nešto prigovore. Biografska literatura je puna brojnih prigovora koje su Poslaniku, s.a.v.s., iznosili arapski i drugi neprijatelji. Međutim, nije zabilježeno da mu je neko u tom vremenu prigovorio zbog toga što se oženio djevicom Aišom. To je, za to vrijeme, bila sasvim normalna pojava. To je veoma bitna činjenica koju treba imati u vidu kada se govori o Poslanikovoj ženidbi Aišom, r.a. Dakle, potrebno je uzeti u obzir kulturni i historijski kontekst prilikom razumijevanja tog događaja iz života Allahovog Poslanika, s.a.v.s., koji s današnje tačke gledišta može biti pogrešno i, nažalost, često zlonamjerno protumačen. Drugo: Potrebno je istaći da Aiša, r.a., iako je u vrijeme udaje bila veoma mlada, bila šerijatski punoljetna. Razlog zbog kojeg Aiša, r.a., nije odmah došla u Poslanikovu kuću je to što, po šerijatskim propisima, nije dozvoljeno živjeti bračni život sa ženom koja nije punoljetna (baliga), tj. u koje nije počeo menstrualni proces. Po islamskim propisima punoljetnost muškarca vezuje se za prvu poluciju a punoljetnost žene za prvu menstruaciju. Dakle, Aiša je, prilikom stupanja u bračni život s Poslanikom, bila šerijatski punoljetna.
Treće: Poslanikova ženidba hazreti Aišom kao veoma mladom djevojkom imala je, između ostalog, za cilj da Aiša uz Allahovog Poslanika, s.a.v.s., provede svoje mladalačko doba i da za se to vrijeme odgoji i obrazuje pod ličnim Poslanikovim nadzorom i na taj način stasa u vrsnu učiteljicu i odgajateljicu, koja će kasnije, gotovo pola stoljeća, podučavati i odgajati brojne naraštaje. U relevantnoj historijskoj literaturi se navodi da je Poslanik, s.a.v.s., preselio na ahiret jedanaeste godine po Hidžri a hazreti Aiša je umrla 57. godine po Hidžri. Dakle, ona je nakon Poslanika živjela još skoro pola stoljeća a cijelo to vrijeme bila je aktivno uključena u edukaciji novih naraštaja koji su širili misiju islama. Veliki biograf i historičar Ibn Hadžer el-‘Askalani u svom kapitalnom djelu Takribu-t-Tehzib, u biografiji hazreti Aiše, r.a., kaže da je “ona bila najupućenija žena u području fikha – poznavanja šerijatskopravnih propisa i, općenito, razumijevanja vjere.” [3] Ta činjenica je, također, veoma bitna ukoliko se želi pravilno razumijeti zašto se Poslanik, s.a.v.s., oženio hazreti Aišom tako mladom. Jedan od temeljnih ciljeva Poslanikovog višeženstva bio je obezbjeđivanje kvalitetnih učiteljica koje će podučavati muslimanke propisima islama. Islamsko društvo bilo je u nastanku i Poslanikove, s.a.v.s., supruge imale su veoma važnu ulogu na planu podučavanja ženske populacije islamu. Poslaniku, s.a.v.s., bile su potrebne žene koje uspješno mogu širiti krug pozivanja i poučavanja islamskim propisima među ženama, pogotovo zato što se često radilo o propisima koji se tiču isključivo žena i što muškarac osjeća stid kad o tome treba govoriti ženama. Poznato je da je kultura islamskog porodičnog i bračnog života prožeta brojnim šerijatskim propisima kao što su: intimni odnosi supružnika, propisi o menstruaciji (hajz) i postporođajnom čišćenju (nifas), kupanje bračnih partnera poslije spolnog akta, propisi o čistoći žene itd. Također, poznato je da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., bio osoba sa veoma izraženim stidom. U hadiskim djelima navodi se "da je Poslanikov stid bio veći od stida djevice koja se skriva u svojim odajama". Zato je razumljivo da on nije mogao izravno odgovarati na sva pitanja drugih žena u vezi s bračnim i intimnim odnosima supružnika. Ponekad su njegovi odgovori bili metaforičke naravi, a često su njegove supruge drugim ženama, na izravan način, prenosile šerijatske propise u vezi s porodičnim i bračnim životom. Klasična islamska literatura puna je predaja koje govore o tome. Tako npr. Buharija i Muslim u svojim Sahihima prenose od Aiše, r.a., da je jedna ensarijka pitala Vjerovjesnika, s.a.v.s., o kupanju nakon menstruacije. Upućujući je kako će postupiti, on joj je rekao: "Uzmi komad mošusa i njime se obriši." Ona ga je pitala: "Kako ću se njime obrisati?" On je odgovorio: "Obriši se." Ona je ponovo pitala: "Kako ću se njime obrisati?" On je uzvratio: "Neka je Allah slavljen, obriši se njime." Aiša dalje kazuje: "Ja sam je privukla k sebi i rekla joj: 'Obriši se tako da otkloniš tragove krvi.'" Hadiska literatura puna je sličnih primjera gdje se Poslanikove supruge pojavljuju kao učiteljice i odgajateljice kasnijih islamskih naraštaja. To naročito dolazi do izražaja kada je u pitanju Poslanikova supruga hazreti Aiša, r.a., kojom se Poslanik oženio dok je bila veoma mlada. Zahvaljujući toj činjenici ona je odgojena pod Poslanikovim nadzorom i naučila je propise o vjeri direktno od njega. Nakon Poslanikove smrti živjela je još gotovo pola stoljeća, podučavajući, cijelo to vrijeme, mnoge naraštaje propisima islama. ...............
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 13.10.16 22:32
Sve stoji osim njenih godina za brak, jbg u modernoj zapadnoj civilizaciji, to jednostavno nije i ne smije biti prihvatljivo. Tolerirat se može, što se i radi, ali ne potiče, rani seks između vršnjaka, znači ako su oboje oko cca puberteta, tako negdje 13-14-15 god., onda zakon ne radi probleme.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 13.10.16 22:42
Max Blitz (citat):
Sve stoji osim njenih godina za brak, jbg u modernoj zapadnoj civilizaciji, to jednostavno nije i ne smije biti prihvatljivo. Tolerirat se može, što se i radi, ali ne potiče, rani seks između vršnjaka, znači ako su oboje oko cca puberteta, tako negdje 13-14-15 god., onda zakon ne radi probleme.
Apsolutno se slažem da nije u redu da se danas nešto takvo napravi, iako da ne skrećemo mnogo sa teme i da ne idemo u off siguran sam da mnogi ovdje od nas znaju odnosno da su upoznati sa činjenicom da današnje djevojke/djevojčice od nekih 15/17 god su mnogo toga spremne učiniti za neki tel. bon od cca 10-20 Eura sa čikama od nekih 50 pa i više godina. A da ne govorimo ako još taj čikica ima dosta novca, skupo auto itd itd.
Isti k***c, drugo pakiranje !
O masovnom zlostavljanju 10-13 godišnjaka od strane vjerskih službenika mi se ne da ni pričati.... Svi mi to sve pasivno posmatramo, a tek je XXI vijek ...............
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 13.10.16 23:24
Ključan i neizostavan podatak o kojem jednostavno nema više zbora da ili ne, nego samo može bit da, je svojevoljni pristanak osobe, bila mlada, mlađa, ili malo starija. Za ostalo se mora pobrinut edukacija i zakonska represija prema prekršiteljima. Mlada osoba može dat i pristanak ne znajući u što se upušta, ali ako nema ni toga, jednostavno ne smije bit daljnje priče, ni vjerske, božje ni bilo čije.
Po našem zakonu osoba ispod 14 godina ne može ispravno sama rasuđivati, pa ne važi ni pristanak, osim kako rekoh ako se radi o vršnjacima. U brak može stupit nakon navršene 16. godine uz obradu na CZSS da vide o čemu se radi i formalni pristanak (ali ne i tjeranje na brak) roditelja ili staratelja. Nakon 18. godine osoba sama odgovara za svoje postupke, ali je zakon može blaže tretirati kao mlađu punoljetnu osobu.
Pozivanje na prirodu, evoluciju ili slično u ovom slučaju jednostavno nije dobro. Tu nešto ne štima. Jako mlada (ženska) osoba nažalost može bit reproduktivno sposobna, ali je u tom slučaju trudnoća izuzetno visokorizična i opasna za život majke i djeteta, a da ne govorimo o emocionalnom i uopće umnom sazrijevanju, a pogotovo poslovnoj i radnoj sposobnosti što dolazi dosta kasnije.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 13.10.16 23:57
Stupanje u bilo kakvu polnu vezu sa maloletnim osobama( ispod 18 g), cak i uz njihov pristanak je barem ovdje tesko krivicno djelo prvog stepena. Zatvorska kazna je obavezna, ovisnosti od okolnosti. Poslanik bi u USA za stupanje u seksualnu vezu sa Ajsom u danasnjim okolnostima dobio dozivotnu robiju
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 14.10.16 0:19
Kako je sada kod muslimana ili kolika je vjerski i društveno prihvaćena granica za stupanje ženske osobe u bračnu vezu,naravno mislim na one države koje nisu sekularne?