FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
BROJ POSTOVA: : 46 ČLAN OD: : 2016-10-26 DOB : 55 Doboj
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.11.16 10:49
alexandar (citat):
Kada vec spomenuste placanja i veru , nesto se mislim.....
Koliko li je "grosa" uzeo Sv. jovan Krstitelj za Isusovo krstenje ....? Boze me oprosti .
Bog i novac su gospodari koji su u suprotnosti .
То крштење није било као ово данас, а и сам Св. Јован Каже да није ни потребно, али му Христос вели да треба испунити сваку правду. И ко зна да се нису после почастили и даровали, јер се каже на крају да није све што се десило записано у Јеванђељима, него један мали дио, јер иначе ни у сав свијет не би могле стати написане књиге. У Дерлима апостолским има да су новокрштени све што су имали доносили и стављали под ноге апостолима, а данас стављају на музику, јело и пиће. Је ли гријех што су лозничке цркве 15 пута опљачкане ?
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4616 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.11.16 10:55
Nebojsa jedno pitanje za tebe ukoliko prisustvujes svetim liturgijama. Kako je sada u nasem kraju,da li su tokom liturgije carske dveri stalno otvorene ili ne? Ili su stalno otvorene samo kada je aehijerejska liturgija i na praznik Vaskrsenja?
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
gerard ford Podporučnik
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 1636 ČLAN OD: : 2014-03-12 Jaska
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.11.16 12:14
Nisam upoznat da bi neki katolički svećenik barem u mojoj sredini tražio naknadu za neki od sakramenata ,a to što ljudi osjećaju da bi trebali pripomoći jer svećenici osim zraka i vode imaju još puno egzistencijalnih potreba , no to nikako nije pod obvezu.Ako si neki od njih sebi uzme pravo naplate duhovnih stvari to je njegov grijeh ili sramota.Uostalom posljedice jabuke iz Edena su vidljive i kod njih bez obzira što u sebi nose tu posvećenu dimenziju ,tako da za ljude koji razumiju što je grijeh to i nije neka novost.Isus je bio Bog pa se dogodila izdaja ne samo Jude nego i čitavog niza krivih prijedloga kroz Evanđelje i to upravo od ljudi koje je on sam birao te opće bježanije poslije posljednje večere.Što je bio sv.Pavao prije puta za Damask?
NebojsaB Gušter
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.11.16 12:21
Углавном су отворене, нико ту не прави проблем, народу су још прије 15 година подијељене књижице у којима се налазе Литургија, све о крсној слави и спомињању умрлих тј.читуља. Дјеца имају вјеронауку, људи држе оно што су држали вијековима, мало се мијења оно што је практичније се узима. Нпр. прије се ишло у пратњу пјешке а гробље је далеко, а кад је умрла баба од М.Крекића, његов отац је рекао:Ккрените 50 метара пјешке и онда сви у кола, моја матер се довољно намучила, нема потребе да се мучите ви за њу, јер је било лоше вријеме , а гробље далеко. После су сви слиједили његов примјер, као и у многим другим стварима.
Било би фино кад би се могло без пара, али док смо у овом свијету То и овај примјер показује [You must be registered and logged in to see this link.]
Форд рмк свештеници имају плату, стан и пензионерски дом, док православни нема плату, има породицу и мора да се исели из црквеног стана кад оде у пензију или инвалиду.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.11.16 12:26
Max Blitz (citat):
Gorica 660 (citat):
... да човјек је тај који доноси те и такве Законе у име Бога ! Је ли има неке контрадикторности у мојем тексту или се све уклапа онако како од почетка пишем и тврдим !?
??? U sekularnim društvima, gdje su vjerske zajednice odvojene od države, zakoni se donose u ime čovjeka, a ne Boga.
Sve interpretacije u drugom smjeru su proizvoljne, bez pravne težine.
U nekim državama gdje postoji vjerski porez, ako si se prijavio kao vjernik (ne znam točan postupak), iz plaće ti se izdvaja postotak i šalje tvojoj vjerskoj zajednici. Bio bih prvi da je tako ovdje (u RH). Inače se iz državnog proračuna izdvaja za vjerske zajednice, po meni prema nejasnim i netransparentnim kriterijima. Plus milodari, dobrovoljni prilozi, itd...
U državama gdje su vjernici apsolutna većina kao što je slučaj u RH tako to se svodi na isto,jer vjernici daju za ono što smatraju svojim.Ako netko želi drugačije ili mu to ne odgovara postoji Referendum kao uhodana praksa i legitimna provjera volje građana.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.11.16 12:35
NebojsaB (citat):
Углавном су отворене, нико ту не прави проблем, народу су још прије 15 година подијељене књижице у којима се налазе Литургија, све о крсној слави и спомињању умрлих тј.читуља. Дјеца имају вјеронауку, људи држе оно што су држали вијековима, мало се мијења оно што је практичније се узима. Нпр. прије се ишло у пратњу пјешке а гробље је далеко, а кад је умрла баба од М.Крекића, његов отац је рекао:Ккрените 50 метара пјешке и онда сви у кола, моја матер се довољно намучила, нема потребе да се мучите ви за њу, јер је било лоше вријеме , а гробље далеко. После су сви слиједили његов примјер, као и у многим другим стварима.
Било би фино кад би се могло без пара, али док смо у овом свијету То и овај примјер показује [You must be registered and logged in to see this link.]
Форд рмк свештеници имају плату, стан и пензионерски дом, док православни нема плату, има породицу и мора да се исели из црквеног стана кад оде у пензију или инвалиду.
To u RKC imaju svjetovni svećenici dok redovnici koji predstavljaju više od polovice ukupne svećeničke populacije (mnogi Franjevački i drugi redovi) nemaju ama baš ništa i to je slično monaštvu(doduše ne tako isposnički strogo) kao u PC.No to je stvar Države i njenog odnosa prema svojim duhovnim vrijednostima.
NebojsaB Gušter
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.11.16 12:40
Како ја знам фрањевци имају жупе које опслужујунпр. Плехан и народ им се лијепо одужи.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.11.16 12:43
gerard ford (citat):
U državama gdje su vjernici apsolutna većina kao što je slučaj u RH...
Upisao sam se i ja na zadnjem popisu stanovništva kao katolik, iz kulturno-povijesnih razloga i jer smatram da je tako još potrebno i u općem interesu. I jer nisam ni antikrist ni anarhist ni neki 'divljak'. A kakav sam ja vjernik, napisao sam u više postova. Pa ti vidi kakve su te statistike. Popis stanovništva je inače jedna vrlo ozbiljna stvar, svaki dan i svuda 'lupaj gluposti' (ako ti je takva volja) tko si i što si, osim kad je popis stanovništva, onda se ne zezaj, to je moj stav.
A malo više transparentnosti i revizije određenih točki Vatikanskih ugovora, ne bi škodilo.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.11.16 13:21
NebojsaB (citat):
Како ја знам фрањевци имају жупе које опслужујунпр. Плехан и народ им се лијепо одужи.
Redovnici uglavnom žive u samostanima i samo sljedom nekih povijesnih okolnosti uglavnom u Bosni i Humu opsluživaju župe.Dođu i odu bez ikakve vlastite imovine a žive onako kako živi narod,dakle preživljavaju.
gerard ford: komentar modifikovan dana: 29.11.16 13:24; prepravljeno ukupno 1 puta
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.11.16 13:23
Max Blitz (citat):
gerard ford (citat):
U državama gdje su vjernici apsolutna većina kao što je slučaj u RH...
Upisao sam se i ja na zadnjem popisu stanovništva kao katolik, iz kulturno-povijesnih razloga i jer smatram da je tako još potrebno i u općem interesu. I jer nisam ni antikrist ni anarhist ni neki 'divljak'. A kakav sam ja vjernik, napisao sam u više postova. Pa ti vidi kakve su te statistike. Popis stanovništva je inače jedna vrlo ozbiljna stvar, svaki dan i svuda 'lupaj gluposti' (ako ti je takva volja) tko si i što si, osim kad je popis stanovništva, onda se ne zezaj, to je moj stav.
A malo više transparentnosti i revizije određenih točki Vatikanskih ugovora, ne bi škodilo.
Slažem se.transparentnost je uvijek prilog svjedočenju i plodnija je mislim duhovno siromašna nego bogata crkva.
NebojsaB Gušter
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.11.16 13:33
Био сам тад сасвим мали кад су рмк вјерници скупили паре и купили у ТАС'у Голфа свом жупнику, док су комунисти у селу градили попа јер вози Фићу старог 5 година.
alexandar Kapetan I klase
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.11.16 23:17
milutins (citat):
alexandar (citat):
Koliko li je "grosa" uzeo Sv. jovan Krstitelj za Isusovo krstenje ....? Boze me oprosti .
Ustavom SPC strogo je zabranjeno vjerskim sluzbenicima naplata krstenja. To je "uvod u religiju,prva sveta tajna koja se prima.
Zabranjeno je da obavljanje verskog obreda uslovljavaju cenom , ili da od vernika zahtevaju novac. Primiti prilog je dozvoljeno. Postoji preporucena ili uobicajena cena koju vernici kao prilog daju za obrede i NIJE uslov za izvrsnje obreda. Moze se dati i manje i vise ili cak nista....... Crkva odnosno svaki hram jedino propise taksu za krstenje ,vencanje.......za one koji ne pripadaju toj parohiji. I pored te jedine propisane takse , ako vernik nije u mogucnosti opet ne mora platiti ni jedan obred.
Sloba1 Podpukovnik
PM VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 6767 ČLAN OD: : 2014-12-21 DOB : 61 Petrovaradin
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.11.16 23:29
Ne znam kako je sada u crkvama, ali iskustva od 1990 tih godina su jako loša. Govorim za područje Srema u Vojvodini. Kod krštenja pop je imao "spisak" koji mora da se ispoštuje ka njemu ili crkvi. U to doba dosta sveta je napustilo crkve i okrenulo se manastirima, te sam i Ja moje prvo dete krstio u manastiru. Tamo kad smo otišli, nije ništa bilo pod moranje. Monah reče: Koliko date. I to je sva priča bila. Lepo su nas dočekali i sve je bilo korektno. Reč je o manastiru Grgeteg a monah je bio Dositej, ako me pamćenje služi tj. starešina manastira u to doba. Sad ne znam kako je u crkvama i da li je isto kao u manastirima. Ako je isto, onda je u redu.
Gorica 660 Zastavnik I klase
PV BROJ POSTOVA: : 989 ČLAN OD: : 2016-06-20 DOB : 53 Brčko dc, BiH
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.11.16 23:38
O kakvom je konkretno "spisku" i " obavezama" riječ bila Slobo ? .............
_________________ "Bolje hrabro pobjeći sa fronta nego kukavički poginuti !" [You must be registered and logged in to see this image.]
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15071 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.11.16 23:39
Sloba1 (citat):
Ne znam kako je sada u crkvama, ali iskustva od 1990 tih godina su jako loša. Govorim za područje Srema u Vojvodini. Kod krštenja pop je imao "spisak" koji mora da se ispoštuje ka njemu ili crkvi. U to doba dosta sveta je napustilo crkve i okrenulo se manastirima, te sam i Ja moje prvo dete krstio u manastiru. Tamo kad smo otišli, nije ništa bilo pod moranje. Monah reče: Koliko date. I to je sva priča bila. Lepo su nas dočekali i sve je bilo korektno. Reč je o manastiru Grgeteg a monah je bio Dositej, ako me pamćenje služi tj. starešina manastira u to doba. Sad ne znam kako je u crkvama i da li je isto kao u manastirima. Ako je isto, onda je u redu.
Meni je osobno gore kad mi se kaže: "koliko daš" nego kad dobijem tarifu pa znam koliko treba dati. Ono kad je na slobodnoj bazi nikad ne znam koliko je dosta.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.11.16 23:44
Da se kojim slučajem ne bi prebacila tarifa VBČ :-) !? Ovako kad kaže cifru...čist račun, duga ljubav :-) .................
_________________ "Bolje hrabro pobjeći sa fronta nego kukavički poginuti !" [You must be registered and logged in to see this image.]
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.11.16 23:45
VBČ (citat):
Meni je osobno gore kad mi se kaže: "koliko daš" nego kad dobijem tarifu pa znam koliko treba dati.
Koliko se sjećam, za vjenčanje i za krštenje djeteta sam dao po 200 kuna, ali nije bila obaveza. Tj. za vjenčanje sam dao ja, a za krštenje žena, a pitala me za ovo prvo da joj dam, pa će kao ona sve dalje dogovarat, jer je ona to sve organizirala, ja sam samo došao.
alexandar Kapetan I klase
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.11.16 23:46
NebojsaB (citat):
alexandar (citat):
То крштење није било као ово данас, а и сам Св. Јован Каже да није ни потребно, али му Христос вели да треба испунити сваку правду. И ко зна да се нису после почастили и даровали, јер се каже на крају да није све што се десило записано у Јеванђељима, него један мали дио, јер иначе ни у сав свијет не би могле стати написане књиге. У Дерлима апостолским има да су новокрштени све што су имали доносили и стављали под ноге апостолима, а данас стављају на музику, јело и пиће. Је ли гријех што су лозничке цркве 15 пута опљачкане ?
Da. Naravno da je greh. I Boziji i zemaljski. Za onoga kome su strane takve duhovne i moralne osobine i dela ......
Evo jos jedne zanimljive cinjenice.... Danas SPC i vernici slave Praznik Sv. Apostola i jevandjeliste Mateja. U to rimsko vreme bio je vrlo bogat covek. Sluzio je kao carinik ili skupljac poreza. Kada ga je Isus pozvao da mu bude ucenik , ostavio je sve bogatstvo i posao sa njim.
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.11.16 23:46
Bila je tarifa, plus košulje za popa i još nešto je bilo. Kum kada mi je to rekao, onda smo odustali i otišli u manastir, gde starešina reče: Koliko date. Nije tarifiro, znači slobodna naša volja.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.11.16 23:48
Sloba1 (citat):
Bila je tarifa, plus košulje za popa i još nešto je bilo. Kum kada mi je to rekao, onda smo odustali i otišli u manastir, gde starešina reče: Koliko date. Nije tarifiro, znači slobodna naša volja.
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.11.16 23:49
Citat :
Meni je osobno gore kad mi se kaže: "koliko daš" nego kad dobijem tarifu pa znam koliko treba dati.
Zna to pop! Pa da se gresna dusa ne misli (i posle ne gori) moj pastir bi na upitni pogled svoje ovcice dodao "....a obicno daju $$$"
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 29.11.16 23:50
I opet dođosmo na isto, brdo navoda i citata o apsolutno neobaveznom plaćanju a kada dođeš u crkvu ii pitaš koliko košta kao da si u nekoj trgovini ili daješ proizvoljno koliko smatraš da je u redu za tu "uslugu" !
I onda kad dođeš kući opališ po popu i njevovom 10-tom koljenu kako je bezobrazan i što uzima novac ! ..............
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 30.11.16 0:02
Košulja civilna iz radnje Kao kad ideš kod nekoga pa poneseš darove, ono tipa, 200 gr kafe, flaša pića, marama za priju ili baku, te obavezne u to doba pakovanje kocki šećera, mislim da je to firma iz Osijeka radila, lep bio šećer u kockama, onako pune i tvrde kocke, sećam se. U Sremu tih ratnih godina time su se rukovodili: Šta imam ja tamo da plaćam, kad mogu otići u manastir gde mi neće reći tarifu, već moja slobodna volja... Ovo je bilo u Sremu tih 1990 tih godina, mada nešto i pop lokalni nije bio omiljen, govorim za pravoslavnu crkvu, bio je mnogo alav i materijalom se rukovodio, i onda svi hrlili u manastire. Posle smrti toga popa, došao je jedan mladi pop iz Dalmacije na službu i sve se promenilo, tako da sam drugo dete krstio u crkvi u matičnom mestu življenja ali to je već bila 1995 godina, znači 5 godina kasnije dosta se promenilo. Mladog popa su zavoleli meštani. Malo sam odužio sa pričom, pa se pretvorila u prozno delo
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4616 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 30.11.16 0:19
Neke crkve imaju trebovnik,odnosno cjenovnik za svete tajne a neke za to se baziraju na dobrovoljnom prilogu-osim za sv tajnu krstenja,tj ulaska u crkvu. SPC u potpunosti ima saborni karakter i strogo je zabranjeno naplacivanje krstenja. Kod mene u parohiji svestenik nema nikakav kontakt sa novcem.On se dogovara sa vernicima,zakazuje svete tajne,potpuni je duhovni vodja. Finansijski deo je na upravnom odboru izabranom na godisnjoj skupstini. Tom odboru je izglasano povjerenje i ima odresene ruke za kompletan finansijski deo,ukljucujuci i eparhijski razrez. 'Head of Treasury" u mojoj parohiji je pod bondom,tj mjenicom garantuje da ce se budget odobren na skupstini u potpunosti ostvariti i da parohija nece biti finansijski ugrozena. Kod mene u crkvi strogo je zabranjeno svesteniku da uzima novac od parohijana u prostorijama crkve,ukoliko dobije dobrovoljni prilog van crkve(sahrane,sveta vodica i sl)taj novac ide njemu.Takav imamo ugovor.
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 30.11.16 0:33
Ovo je zanimljivo, da sveštenik nema dodira s novcem. Onda ako On ne sme da primi novac pod okriljem hrama, lice koje to želi da 'da, može da ostavi kao prilog. Ja mislim da to niko ne može zabraniti.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 30.11.16 0:37
Pre godisnje skupstine svim clanovima CSO se posalju pozivnice i predlozeni budget koji se opet na skupstini moze revidirati prije usvajanja,tj glasanja. Izglasani budget se salje u eparhiju koja ga odobrava,vraca nama.Eparhija takodje (vladika) odobrava crkvenu upravu.Na praznik Sv Save crkvena uprava za vrijeme molitve polaze zakletv u ispred oltara i to je zavrsni cin.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 30.11.16 0:38
Rekao bih da je općenito drugačije organizirano s novcem i crkvom po manjim izoliranim zajednicama, gdje se manje-više svi znaju i 'kako tko diše'. Tu zapravo postoji obaveza davanja dobrovoljnih priloga i ne direktno svećeniku u ruku, a najvažnije u priči je da se radi o mahom imućnim ljudima.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 30.11.16 0:42
Sloba1 (citat):
Ovo je zanimljivo, da sveštenik nema dodira s novcem. Onda ako On ne sme da primi novac pod okriljem hrama, lice koje to želi da 'da, može da ostavi kao prilog. Ja mislim da to niko ne može zabraniti.
Prilog je duzan da prijavi crkvenoj upravi i da ga preda u blagajnu. Posle svake liturgije ili bilo kakvog desavanja u crkvi head of treasury pridje svesteniku i upita ga da li je bilo priloga. Znaci i dobrovoljni prilog dobijen u crkvi ide u crkvenu blagajnu a ne svesteniku. Ponavljam to je sve precizirano i dogovoreno sa svestenikom prilikom njegovog postavljanja(od strane vladike)na parohiju.
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 30.11.16 0:47
To mi se sviđa što je uređeno sistemski i da se znaju prihvaćena pravila. Novac ide na jedno mesto i to je najbolje tako.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 30.11.16 1:00
Jedna crkva,jedna uprava na celu sa svestenikom,jedna blagajna.
Odgovor max blitzu u vezi crkvenih odbora. Vec sam pisao ko su i kako se bira uprava/starateljstvo CSO. Najvazniji uslovi su. 1,redovno prisustvo sv liturgijama, 2.post i pricesce. 3.da prima svestenika u kucu(osvecenje vodice) 4.da slavi krsnu slavu. 5,da je krsten i crkveno vjencan.
Sto se tice finansijskog stanja,pozeljno je imati par imucnijih u upravi,oni svojim prilozima potpomazu crkveni budget,to je kod nas u parohiji nepisano pravilo.Svaki koji udje u upravu zna da se od njega ocekuiju i neki prilozi. Svaki hobi je skup,pa tako i u upravi
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 30.11.16 14:14
Temu o donacijama i porezu koja je na ovoj temi prešla u off sam razdvojio i prebacio na posebno mjesto.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 30.11.16 21:01
Max Blitz (citat):
U susret 500. obljetnice Reformacije, u izdanju Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH, iz tiska je izlašla prva protestantska pjesmarica na hrvatskom jeziku iz 1874. Pretisak se može naručiti putem e-mail adrese...., a predgovor pretiska napisao je biskup dr.sc. Jasmin Milić. Pjesmarica Bogoljubne piesme iz 1874. godine prvo je poznato izdanje crkvene pjesmarice za hrvatske reformirane vjernike. Pjesmaricu je priredio tordinački reformirani župnik Aleksa Kulifay (1837.-1912.) pod nazivom 'Bogoljubne Piesme koje se Nediljom i prigodom različitih svetkovinah pievaju'...
Nakon pretiska pjesmarice 'Bogoljubne piesme', koju je za potrebe Hrvata reformirane vjeroispovijesti priredio tordinački župnik Aleksa Kulifay (1837.-1912.), objavljen je i pretisak katekizma 'Nauk Krstjanski, na porabu Sljedbenikah Helvetske Vjeroizpoviesti' kojega je također za tisak priredio župnik Kulifay. Katekizam je tiskan u Pešti 1871., a zapravo je prijevod katekizma biskupa Mihálya Polgára, koji je objavljen 1843. godine u Pešti pod naslovom Rövid útmutatás a keresztény vallás előadására (Kratke upute za predstavljanje kršćanske vjere). Ovo je izdanje značajno jer se radi o prvom protestanstkom vjeronaučnom udžbeniku na hrvatskom jeziku. Koristio se u redovitoj nastavi vjeronauka u tordinačkoj reformiranoj konfesionalnoj školi krajem 19. stoljeća i vjerojatno početkom 20. stoljeća. 'Nauk Krstjanski' podjeljen je na tri glavna dijela: Prvi dio: Poviest vjerozakona Drugi dio: Kršćanski vjeronauk Treći dio: Nauk kršćanske ćudorednosti Na kraju se nalaze molitve prije i poslije pričesti.
Na 80. stranica ovaj udžbenik kroz pitanja i odgovore upuće djecu i mlade na najvažnija pitanja kršćanskog vjerovanja, biblijske i kršćanske povijesti, kršćanske prakse i sl. Pretisak 'Nauka Krstjanskog' tiskan je u susret 500. obljetnici reformacije (1517.-2017.) u izdanju Kršćanskog centra 'Dobroga Pastira' (Protestantske reformirane župe u Osijeku). Ovaj je pretisak izrađen prema primjerku koji se nalazi u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Zahvaljujemo istoj što nam je odobrila pretisak ovoga izdanja te nam time omogućila sačuvati od zaborava vrijedan trud župnika Kulufaya na duhovnoj obnovi tordinačkih odnosno hrvatskih reformiranih vjernika.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 30.11.16 21:23
VBČ (citat):
Uh ovo je predobro. Kako se može nabavit?
Za narudžbe pretiska pjesmarice 'Bogoljubne piesme' bila je navedena e-mail edresa: [You must be registered and logged in to see this link.]. Radi se istom pokretaču izdavanja i ovog pretiska.
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 04.12.16 18:12
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 04.12.16 20:17
Grad na istoku Francuske morai će ukloniti kip Majke božje sa svog trga budući da je na snazi zabrana isticanja religijskih simbola u javnosti. Sud je naredio vlastima u Publieru da uklone kip koji je u park postavljen još 2011. godine. Grad sada ima tri mjeseca da ukloni kip. Ako to ne učine svaki dan će plaćati kaznu od po sto eura. Presuda je donesena 24. studenog. Gradonačelnik Gaston Lacroix kazao je da će "pronaći novi dom" kipu i to na privatnom posjedu.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 04.12.16 21:51
Ništa me ne čudi jer je Francuska odavno ostala bez svoga duhovnog identiteta uostalom kao i mnoge zemlje iz EU.Alternativa koja im se prirodno nameće nije uopće tolerantna.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 04.12.16 21:53
Zoran Golubović, brat vladike timočkog Ilariona, obavio osveštenje diskoteke "Dorijan Grej" u Zaječaru. Verski analitičar Draško Đenović smatra... – Noćni klub svakako nije bogougodno mesto i predstavlja nešto što nema veze s hrišćanstvom. Ovo je, takođe, i dokaz da para vrti gde burgija neće.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 04.12.16 22:02
Nista lose u tome sto su osvestali nocni klub.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 04.12.16 22:06
Ako blagoslov ne izvjetri bit će manje zla nego bez njega
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 04.12.16 22:31
milutins (citat):
Nista lose u tome sto su osvestali nocni klub.
Kao netko tko je proveo pola dosadašnjeg života po noćnim klubovima (možde ne kao što je konkretno navedni, ali nebitno), dijelim mišljenje.
Neće škodit , tu dolaze obični svakodnevni ljudi koji se barem djelomično ili u cijelosti deklariraju vjernicima, primaju crkvene sakramente i dr. ...
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 04.12.16 22:46
U religiji nema puno filozofiranja-ili si vjernik ili nisi.Hocu reci prihvatas sve,ukljucujuci i crkvenu dogmatiku. Ko vjeruje vjeruje.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 04.12.16 23:02
milutins (citat):
U religiji nema puno filozofiranja-ili si vjernik ili nisi.Hocu reci prihvatas sve,ukljucujuci i crkvenu dogmatiku. Ko vjeruje vjeruje.
Ako su još tema noćni klubovi, tamo se ponaša "malo" drugačije od uputa s oltara. Ali svejedno, tamo rado idu i vjernici i oni više-manje 'drugi'. Svi su zajedno.
Ili griješim nešto?
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 04.12.16 23:34
Milutins spomenu Crkvenu dogmatiku, svašta se nešto pronađe po pitanju dogmi i što je logično ali i dosta toga što nimalo nije logično... ...........
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 06.12.16 11:13
6. prosinca obilježava se dan sv. Nikole u spomen na sveca koji je na taj dan 343. g. umro iscrpljen pokorom i poslovima. Sv. Nikola bio je biskup u gradu Miri (danas Demre u Turskoj), a poznat je kao zaštitnik djece, pomoraca, djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, ribara, zatvorenika, trgovaca i putnika. Sveti Nikola danas je najpoznatiji po skrivenom darivanju, osobito djece. Ta tradicija vuče korijene iz legende o propalom bogatašu i njegove tri kćeri. Prema predaji u blizini roditeljske kuće sv. Nikole živio je bogat čovjek koji je izgubivši carsku službu ostao bez cijelog imetka. Imao je tri kćeri koje se nisu mogle udati jer otac nije imao za miraz. Nesretni otac odlučio je zaraditi tako da kćeri osudi na prostituciju. Sv. Nikola je tijekom noći potajno stavio u njihovu kuću tri vrećice zlatnika (po jednoj verziji kroz prozor, po drugoj kroz dimnjak). To im je omogućilo udaju, a sv. Nikolu se i danas prepoznaje kao darivatelja. Sveti Nikola rodio se 15. ožujka 270. u gradu Patari u Maloj Aziji, na području koje su nekada naseljavali Grci, a koje danas pripada Turskoj. Kao biskup bio je jedan od sudionika Prvog nicejskog koncila, prvog ekumenskog koncila u povijesti održanog 325. godine u gradu Niceji (danas Iznik jugozapadno od Istanbula). Preminuo je u gradu Miri, gdje je isprva bio i sahranjen. U 11. stoljeću tijelo mu je preneseno u talijanski grad Bari, gdje se njegove relilvije i danas nalaze u Bazilici sv. Nikole. Bari je zbog svečevih posmrtnih ostataka postao hodočasničkim mjestom katolika, pravoslavnih kršćana i protestanata, a taj grad zato nazivaju i Gradom sv. Nikole.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 07.12.16 16:50
Članak o pretkršćanskoj mitologiji Južnih Slavena.... O slavenskoj mitologiji nažalost postoji jako malo podataka koji su najčešće nedovoljni. Najstariji pisani podatak koji govori o vjeri Južnih Slavena je djelo bizantskog pisca Prokopija (550. g. "De Bello Gothico") koji govori da su Slaveni poštovali jednog boga-gromovnika Peruna, gospodara svijeta kojem su prinosili žrtve. Stariji znanstvenici su kao glavni izvor o mitologiji smatrali narodnu poeziju i folklor. No, postoji nekoliko knjiga koje govore o nekolicini slavenskih plemena i njihovim bogovima. U kronikama Thietmara od Merseburga s početka 11. stoljeća se opisuje hram u gradu Radagastu gdje se štovao bog Svarožić. Drugi važan dokument je napisan u 12. stoljeću, Chronica Slavorum, koju je napisao njemački svećenik Helmond. On spominje Črnoboga i Svantevida, najvažnijeg boga... Južni Slaveni su na Balkan donijeli brojna vjerovanja iz svoje domovine iza Karpata koja su se izmješala sa vjerovanjima i običajima starobalkanskih naroda. Poznato je da su stari Slaveni, kao i Kelti njegovali kult prema drveću i biljkama, te su modelirali i ukrašavali drveće rezbarijama.... Osnovu slavenske mitologije prije svega čine animistička vjerovanja i magija, vjerovanje u demone i duhove, kult prema mrtvima, precima i kultno poštovanje bogova. Kod drevnih Slavena, od najranijih vremena važan kult je bio posvećen duhovima predaka. Dolaskom kršćanstva stari poganski praznici su i dalje egzistirali, samo pod novim imenina, a kultovi prema bogovima su promjenjeni u svece (Mokoš – Sv. Petka, Stribog – Sv. Vlaho, Perun – Sv. Ilija). Tendencija kršćanske crkve je bila da eliminira prije svega velike bogove, tako da su manje važna bića ostavljena, kao što su duhovi...
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 09.12.16 2:44
Predavanje u Zagrebu u organizaciji islamske zajednice Ahmadija muslimanski džamat Hrvatska, u Kulturno informativnom centru (KIC), Preradovićeva 5, 15.12.2016. [You must be registered and logged in to see this link.]
Ahmadije inače smatraju za islamsku sektu ('otpadnike') koja je npr. u Pakistanu progonjena, a kako i zašto, ja ne znam.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 09.12.16 17:42
Ahmedije su mesijanski i misionarski pokret nastao u nekadašnjoj Idiji unutar muslimanske zajednice. Moglo bi se reći i reformatorski pokret. Prema njihovome učenju, budući da je mesija došao, prestale su neke odredbe šerijata kao naprimjer porez za nemuslimane. Džihad je u potpunosti poprimio oblik borbe perom i rječju.
Istina je, da ostatak ili velika većina islamskog svijeta smatra ahmedije za sektu i otpadnike, ali isto tako i ahmedije smatraju sve ostale muslimane otpadnicima i nipošto ne obavljaju molitvu s njima.
Odaju dojam otvorenih i ljubaznih osoba, no takvi su svi misionarski pokreti. Počev od jehovinih svjedoka preko mormona svi su fini i divni u cilju vrbovanja u svoju zajednicu.
Ipak ono što ahmedije čini specifičnima i olakšava im integraciju u Zapadna društva je činjenica da kod njih je država i religija razdvojena, ne samo deklarativno već i teološki. U Njemačkoj su priznata vjerska zajednica koja ima ugovor s državom, prva od svih islamskih struja. Takodjer treba naglasiti i da je islamski terorizam apsolutno nespojiv s teologijom ove zajednice.
Spram kršćana su jako otvoreni, i neće gubiti puno vremena da prijedju vas ubjedjivati da Isus nije umro na križu već u Indiji. Ovo teološko učenje ih drastično razlikuje od kršćana, ali i od muslimana, jer drugi muslimani pak vjeruju da Isus nije tjelesno umro, već da je uzdignut na nebo od kud će opet doći.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 09.12.16 19:42
Članak u prilog razumijevanja protestantizma u Hrvatskoj...
– Protestantizam u Hrvatskoj nije od jučer. Ne radi se o nekakvoj američkoj, uvezenoj sekti ni o „novoj vjeri“, već je prisutan od vremena protestantske reformacije, dakle od 16. stoljeća. Ponosan sam da sam kao biskup ujedno i upravitelj najstarije hrvatske protestantske župe u Tordincima gdje je još 1551. godine održana prva protestantska sinoda ovih prostora. U ovome slavonskom mjestu žive Hrvati protestanti već šesto stoljeće – kaže dr. Jasmin Milić, biskup Protestantske reformirane kršćanske crkve u Hrvatskoj iz Tordinaca, navodeći kako se nedaleko od njegova mjesta, na baranjskoj strani, u Kneževim Vinogradima, još uvijek nalazi crkva u kojoj je održana slavna sinoda 1576. godine na kojoj su usvojeni tzv. Kanoni iz Kneževih Vinograda, a u baranjskom mjestu Zmajevac u 16. stoljeću djelovalo je i teološko učilište na kojem su se pripremali protestantski svećenici koji su služili na ovim prostorima. – Nažalost, danas protestantske župe, tordinačka, kneževovinogradska, zmajevačka i ona u Lugu, djeluju u tri različite protestantske denominacije; Tordinci unutar Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH (Reformirana crkva episkopalnog ustrojstva), Kneževi Vinogradi i Zmajevac unutar Reformatske kršćanske crkve Mađara u Hrvatskoj, a Lug unutar Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Hrvatskoj (Reformirane crkve sinodalno-prezbiterijalnog ustrojstva i etnički većinske mađarske župe). Reformirane crkve u narodu su poznate i kao kalvinske, po reformatoru Jeanu Calvinu. Još je jedna crkva na ovim prostorima tradicionalna protestantska crkva, Evangelička ili u narodu poznata kao Luteranska crkva po reformatoru Martinu Lutheru. Evangelici su također u 16. stoljeću značajno djelovali na današnjem hrvatskom prostoru iako, nažalost, ni jedna evangelička župa ne djeluje kontinuirano od 16. stoljeća. Najznačajniji evangelik ovih prostora svakako je Matija Vlačić Ilirik koji je u 16. stoljeću značajno obilježio reformacijsku misao, posebice hermeneutiku – navodi Milić, objašnjavajući kako dvije tradicionalne protestantske konfesije (Reformirana i Evangelička) djeluju u četiri denominacije u Hrvatskoj te da, osim tradicionalnih protestantskih crkava, djeluju i brojne tzv. crkve reformacijske baštine. Protestantske crkve odlučile su se na zajedničku proslavu 500. obljetnice reformacije u Hrvatskoj, što neki smatraju čak simboličkim početkom rada na njihovu zajedništvu i približavanju, što je biskupu iz Tordinaca dr. Miliću osobito na srcu...
Evangelička crkvena općina s crkvom u Gundulićevoj ulici u Zagrebu. Podizanje je inicirao je grof Ernest Schlippenbach 1879., a svečano je posvećena krajem ožujka 1884.
Kako prepoznati crkve reformacijske baštine? 1. Sveto pismo na prvom mjestu: Bibliju drže jedinim autoritetom po pitanju vjere i ćudoređa i ona je uvijek na prvom mjestu. 2. Božja milost je jedino spasenje: Sredstvo spasenja je Božja milost, dar koji se prihvaća vjerom, koja se poznaje po djelima. 3. Uzor u Prvoj crkvi: U vjerovanju i djelovanju vjernika uzor se traži u tzv. Prvoj crkvi, tj. Crkvi iz djela apostolskih. 4. Zajednica svetih: Nanovorođeni kršćani, kršteni u odrasloj dobi nakon priznanja grijeha i ispovijedi vjere u Krista. 5. Neovisnost i samostalnost: Svaka mjesna crkva ima puninu crkvenosti jer se u njoj naviješta vjera Božja. 6. Nema hijerarhije: Umjesto crkvene hijerarhije naglasak se stavlja na "svećenstvo svih vjernika". 7. Kršćanstvo je učeništvo: Nasljedovanje Isusa Krista uključuje evengelizaciju, etiku i socijalno djelovanje. 8. Motivacija u ljubavi: Uče i vjeruju kako jedina motivacija kršćanskog života treba biti agape - ljubav. 9. Jedinstvo u Kristu: Bez obzira na strukturalne razlike, uvijek se naglašava duhovno jedinstvo u Kristu. 10. Pouzdanje u Duha Svetog: Otvorenost za istinu pod vodstvom Duha Svetog.