FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Ček' da vdim u kalendar kad je prva prigoda da jednog cijelog pospremim u kućnu pećnicu...
Pero™ Poručnik
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2042 ČLAN OD: : 2012-10-29 LJ, nekad SFRJ
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) Fri Sep 12, 2014 12:29 am
Max, pa zar se kod vas među običnim (malo boljim) mesarima ne dobije polovine i četvrtine odojka? Inače postoji ovde u LJ još nekoliko mesara što znaju i imaju meso baš za žar.
Kod nas se dobiju pored drugog več uležani T-bone u nekim supermarketima.
Nabavio sam si novi žar s poklopcem, sličan okruglom Weberu.... Žao mi je što je ovakvo nikakvo leto (bilo) pa sam jedva dva puta uroštiljao nešto.
Ali nije loše ni u kučnoj radionosti. Kod žene svake nove godine pečemo u rerni/štednjaku ''komadič'' odojčeta. mmmmm nije loše.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) Fri Sep 12, 2014 12:38 am
Pero™ (citat):
Max, pa zar se kod vas među običnim (malo boljim) mesarima ne dobije polovine i četvrtine odojka? Inače postoji ovde u LJ još nekoliko mesara što znaju i imaju meso baš za žar.
Malo sam perverzan, pa volim ovako male jer se meso topi u ustima. Ajde, može i malo veći. Meso velike svinje izbjegavam ako nisu suhomesnati proizvodi, već davno. Suho mi je i krto nekako.
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) Fri Sep 12, 2014 1:31 am
Max Blitz (citat):
Pero™ (citat):
Malo sam perverzan, pa volim ovako male jer se meso topi u ustima. Ajde, može i malo veći. Meso velike svinje izbjegavam ako nisu suhomesnati proizvodi, već davno. Suho mi je i krto nekako.
EEEE volim i ja, ali ne treba preterivati. Malo mesa mora imati, a naročito KORICU.
Najmanje što sam jeo bilo je nekih 15 kg. Ravno pravo mekanog korice.
Pečena svinja, zašto da ne, naravno, ne prevelika...
Inače ovde se kod običnih mesra (po naružbei dobiju četvrtine od prasiča od nekih 20 kila. E a naravno može se dobiti i svinjsko meso, rebra, vrat butovi, itd od šta ja znam kšta još. Odprilik ko od gojenje svinje, ne one iz kučne ''radionosti'' pa ju ugojiš pa se posle prave čvarci.
E sad moram da prestanem, inače ču postati gladan i napašču frižider. malo je kasno za to.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) Fri Sep 12, 2014 1:39 am
Pero™ (citat):
E sad moram da prestanem, inače ču postati gladan i napašču frižider. malo je kasno za to.
Ja navalim oko 2 ujutro.
Uh, još pola sata, malo ću se strpit još.
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) Fri Sep 12, 2014 2:00 am
Max još 2 minuta.
I ja volim noču da pojedem koju sitnicu, ali ipak gubim na vrednosti (težini) još nekih 5-6 kilograma pa ču biti OK.
Ma kde se žuri, ne treba za jedan mesec, može za dva
BEOGRAD Podporučnik
PV Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 1648 ČLAN OD: : 2013-03-15 Scottsdale
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) Fri Sep 12, 2014 3:29 am
_________________ Bata Nidža, zvani Đole, u slobodno vreme iskusni politički radnik
Stazio Major
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) Sat Sep 13, 2014 12:30 am
pera84 (citat):
... Coca-Cola se (po direktivama CIA-e) pravila po drugacijoj recepturi za komunisticke zemlje. ...
(Sa druge teme) Možeš se zezati ali meni coca-cola više nema isti ukus kao nekada, a ona u PET ambalaži postala je ista kao one neuspješne kopije rađene u SFRJ i poslije.
ZAGORAC Kapetan
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 3592 ČLAN OD: : 2012-02-13 DOB : 60
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) Sat Sep 13, 2014 12:31 am
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 3592 ČLAN OD: : 2012-02-13 DOB : 60
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) Sat Sep 13, 2014 12:32 am
Max Blitz (citat):
ZAGORAC (citat):
100% zagorsko!
Je li postoji neka (u narodu, neslužbena) priča kako su i kad dospjeli iz Amerike?
Da ne kopam sad....
Nemam pojma,to je sad naše!
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) Sat Sep 13, 2014 12:42 am
Gringo dali znaš kako se zove ova žuta bučka/tikvica? Mi nemamo takvih ovde, a možda bi me zanimalo da probam. Nema jih ni u trgovinama, ali što da ne probam.
BROJ POSTOVA: : 1310 ČLAN OD: : 2014-01-18 DOB : 55 Tu i Tamo
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) Sat Sep 13, 2014 12:49 am
Pero™ (citat):
Gringo dali znaš kako se zove ova žuta bučka/tikvica? Mi nemamo takvih ovde, a možda bi me zanimalo da probam. Nema jih ni u trgovinama, ali što da ne probam.
Ove zelene su za žene i neke ljude, a one žute bundovače su više za ekonomiju.
Ima takvih žutih moj komšija, pa mi jih nudio, pa šta ču sa njima, kad ne gojim svinje.
Tako, da Pero ima toga i kod nas. Samo ti pridi in ti jih bom zrihtal.
_________________ Audaces fortuna iuvat
East&West Poručnik
Prva Petol(j)etka PV BROJ POSTOVA: : 2558 ČLAN OD: : 2012-11-06 DOB : 68 BG
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) Sat Sep 13, 2014 12:50 am
[quote="Pero™"]Gringo dali znaš kako se zove ova žuta bučka/tikvica? Mi nemamo takvih ovde, a možda bi me zanimalo da probam. Nema jih ni u trgovinama, ali što da ne probam.
Kod nas se dobiju i goje zelene, kao ove:
Pero, ne me basat. Bučnica ili bundevara se pravi od ovakvih bučki, bundeva [You must be registered and logged in to see this image.]
_________________ Bata Nidža, zvani Đole, u slobodno vreme iskusni politički radnik
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) Sat Sep 13, 2014 12:58 am
Mislim da nisi u pravu. Ja mislim da je to takva sorta, ima jih stotinjak sorti. Neke su žute, neke su zelene. Ono što ja gajim u vrtu, nikad ne postanu žute. Teško je reči po veličini lista, ali moje su konkretno velike, recimo da imaju največe oko 1,5 do 2 kg, pa skoro ništa semenki unutra.
ALI, ako ne konzumirate bučku/tikvicu brzo, semenke če i dalje rasti iako je odsečena.
Ako jih ne spremim odma ja jih nasečem na kockice, pa stavim u zamrzivač, sa malo paradajza i začina odlično idu kao prilog.
ercov54 Kapetan
Medalja za VZ Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 3740 ČLAN OD: : 2013-12-01
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) Sat Sep 13, 2014 1:05 am
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) Sat Sep 13, 2014 1:35 am
East&West (citat):
Pero™ (citat):
Kod nas se dobiju i goje zelene, kao ove:
Pero, ne me basat. Bučnica ili bundevara se pravi od ovakvih bučki, bundeva
Ne me basat...
Bata Nidža, vidi ti postao pravi slovenac...''basat''
Znaš da svaki kraj i okraj ima svoje specifike u vidu hrane. Ja za bučnicu nisam nikad čuo. Da naravno, godinama se izmešaju i kuvarske navike. Čevap/kebab nije naš, segedin/sekelji nije naš, gulaš nije naš, pizza nije naša, itd... ali sve to prihvatamo.
Bučka/tikvica ima stotinjak vrsta. Mnoge su okarakterizirane kao dobra hrana, a druge samo kao hrana za sirotinju ili za svinje. Zanima me kakav je okus različitih vrsti. Ove velike okrugle bi se mogle nači u trgovinama oko hallowena, ali dali so ukusne ili samo za dekoraciju pred vratima. Više me zanima nešto što če mi neko potvrditi da se isplati posaditi i kasnije pojesti.
Još jedna ''sirotinjska'' hrana je leča, neznam ako ima naziv na SH/HS. Meni je ukusna još pogotovu ko se stavi neka kobasica ili dimlena slanina. Sa svima sa kojima sam pričao o tome se imali negativan odnos do te hrane jer je kao za sirotinje, a pasulj pa nije pa ga svi jedu? Onima kojima sam dao da probaju, sviđalo jim se.
Prva Petol(j)etka PV BROJ POSTOVA: : 2558 ČLAN OD: : 2012-11-06 DOB : 68 BG
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) Sat Sep 13, 2014 1:52 am
Pero leća ili sočivo svojevremeno je predviđeno recepturama kao deo-prilog vojničkog obroka, međutim vojnici nisu radi jeli, takođe teško se nabavljalo u SFRJ, jer su poljoprivrednici retko sadili, nešto malo u Makedoniji. bog toga nije zaživelo.
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) Sat Sep 13, 2014 2:07 am
E&W, hvala sad sam se setio da se leči kaže sočivo.
I ja pravim slično receptu JNA, ali ponekad dodam i pečurke (smrznuti šampinjoni), mnogo puta nemastnu slaninu poprženu, suva rebarca i slično. Zaprške stavljam vrlo reko u jela. Ovde ne, ovde stavim i malo paradajza iz tube. Ovo sočivo je za mene kao napola supa, čorbasto jelo ili kao jelo na kašiku. Ne trudim se da ga zgustim. Sa jednim jelom sam ubio i potrebu za supom.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) Sat Sep 13, 2014 3:48 am
Stazio (citat):
pera84 (citat):
... Coca-Cola se (po direktivama CIA-e) pravila po drugacijoj recepturi za komunisticke zemlje. ...
Možeš se zezati ali meni coca-cola više nema isti ukus kao nekada, a ona u PET ambalaži postala je ista kao one neuspješne kopije rađene u SFRJ i poslije.
Nisam je volio pit ni kao dijete ni sad, ni pravu colu, ni pepsi, ni nikakve kopije. (Ni moja kćer je ne voli, ne sviđa joj se.) Ipak, popio sam je dosta u životu. U bambusu, samo tako, (crno vino + cola). Jedno vrijeme piće broj jedan, pa na listi dugo ništa, i onda recimo pivo. Žestica skoro da nije bila na listi.
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) Sat Sep 13, 2014 9:52 am
Gringo (citat):
Bučnica sa sirom....kaj se to kod tebe ne dela!!!
Sa sirom ne.Kod mene ili čista(samo buča-tikva) ili sa makom.
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
tomerc Razvodnik
BROJ POSTOVA: : 227 ČLAN OD: : 2014-01-09
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) Sat Sep 13, 2014 12:01 pm
Postoje razne vrste bundeva i tikvi (kod nas se pravi razlika iako sve pripadaju tikvama). Neke su za stoku, druge za preradu, trece za ljudsku ishranu. Ove za ljudsku ishranu se koriste kako za slana tako i za slatka jela. Tikvice (Zucchini) su podvrsta koja postala popularna za sirenjem italijanske kuhinje, a kod nas se najcesce koriste za punjenje i pohovanje. Slatke bundeve imaju vise secera i od nje se pravi pita bundevara. Moze da se dodata kao zacin i muskatna tikva. Cesto se prave slane pite gdje se pomijesa bundeva sa sirom (kao na slici ranije), ali moze da se bundeva ispece sa zacinima i posluzi kao prilog. Nakon Harija Potera postao je popularan sok od bundeve Bundeva na wikipediji
bundeva u narodnoj medicini
Bundevara 1
Bundevara 2
Bucnica sa sirom Tikvice
_________________ Potpis editiran od strane administracije (ovo nije mjesto za romane!)
Gringo Kapetan
BROJ POSTOVA: : 3705 ČLAN OD: : 2011-09-29
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) Sat Sep 13, 2014 3:56 pm
Ma mi koristimo one velike tvz stočne za ishranu svinja ali i za pravljenje bučnice ili umaka od buča i moram priznati da su one najbolje jer su kvalitetne i mesnate i vrlo ukusne jedino za pohanje koristimo tikvice, jer su meke i malene...no one idu na početku sezone dok ove traju cijelo ljeto do jeseni!!!!!
_________________ Čovjek je gospodar svih onih riječi koje nikada nije izgovorio, kao i rob svega onoga što mu je izmaklo!
Gringo Kapetan
BROJ POSTOVA: : 3705 ČLAN OD: : 2011-09-29
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (treći dio teme) Sat Sep 13, 2014 3:57 pm