FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
PV BROJ POSTOVA: : 2745 ČLAN OD: : 2012-11-13 DOB : 59 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 21.09.14 19:26
Jesu li vam hoteli bar popunjeni (Bela Rada, Dominus), imate li seoskog turizma?
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur. – Šta god se kaže na latinskom, zvuči mudro.
Gringo Kapetan
BROJ POSTOVA: : 3705 ČLAN OD: : 2011-09-29
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 21.09.14 19:33
Pa daj seoski turizam slabo živi i u Zagorju gdje skoro svaki brijeg ima neki sadržaj i to kvalitetni s doista raznolikom ponudom....nema para nažalost!!!!
_________________ Čovjek je gospodar svih onih riječi koje nikada nije izgovorio, kao i rob svega onoga što mu je izmaklo!
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 21.09.14 19:38
bojnik (citat):
Jesu li vam hoteli bar popunjeni (Bela Rada, Dominus), imate li seoskog turizma?
Nekad je hotel "Sandzak" (preimenovan u "Bijela rada") bio ponos sjevera republike. Mislim da sad znacajan dio kapaciteta koriste studenti iz okolnih opstina, kao studentski dom. Hotela i motela ima prilican broj, ne znam ih ni nabrojati. Seoski turizam je neiskoriscena mogucnost, mada ima pomaka. Ide se puzevskim (da ne kazem 'crnogorskim') korakom. U mom selu, tj na granici 'atara', odrzava se godinama jedna od najjacih likovnih kolonija "Stari most". Nego, navracas li ti u ove krajeve, da popijemo pice u nekom 'ambijentalnom' objektu?
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
bojnik Poručnik
PV BROJ POSTOVA: : 2745 ČLAN OD: : 2012-11-13 DOB : 59 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 21.09.14 19:53
PORUCNIK (citat):
bojnik (citat):
Nekad je hotel "Sandzak" (preimenovan u "Bijela rada") bio ponos sjevera republike. Mislim da sad znacajan dio kapaciteta koriste studenti iz okolnih opstina, kao studentski dom. Hotela i motela ima prilican broj, ne znam ih ni nabrojati. Seoski turizam je neiskoriscena mogucnost, mada ima pomaka. Ide se puzevskim (da ne kazem 'crnogorskim') korakom. U mom selu, tj na granici 'atara', odrzava se godinama jedna od najjacih likovnih kolonija "Stari most". Nego, navracas li ti u ove krajeve, da popijemo pice u nekom 'ambijentalnom' objektu?
Trebao bi jednom obići Čikor-planinu, zadnji puta sam u CG bio 1970 i neke kod manastira Morače. No zanimalo bi me i da obiđem likovnu koloniju to me zanima.
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur. – Šta god se kaže na latinskom, zvuči mudro.
Gringo Kapetan
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 21.09.14 20:01
Da nisi bio na nekoj radnoj akciji tamo na pruzi Beograd Bar...možda?????
_________________ Čovjek je gospodar svih onih riječi koje nikada nije izgovorio, kao i rob svega onoga što mu je izmaklo!
bojnik Poručnik
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 21.09.14 20:04
Ne nego smo bili prvo u Kragujevcu kod brata na svečanoj obavezi, pa preko CG na more uz usputna stajanja, pošto volimo prirodu.
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 21.09.14 20:08
Dozvolite da 'nalijepim' jednu svoju biljesku sa FB
PROBUDJENA NADA
22. rujan 2010 u 12:26 Neki dan sam malo setao pored Bistrice. Blazenstvo, koje osjecam kad tuda setam, kvarila je tuga kad naidjem na gomile smeca. Korijenje stabala na obali ne zapljuskuju talasi, nego plasticne flase.
Neko preduzimljiv je napravio neku baraku, par stolova pri samoj obali i toci pice kod Kamenitog mosta. Sjeo sam za stol oko kojeg ambijentalno kamenje sluzi umjesto stolica. Slusao sam sum vode, posmatrao brzake i vir, prackanje ribica i suprotnu obalu okicenu raznobojnim plasticnim flasama. Inace, nasuprot stola za kojim sam sjedio, na drugoj obali je kuca u kojoj se godinama odrzava medjunarodna likovna kolonija "Stari most". Dok sam ispijao pivo, tamo su dosli neki ljudi sa kosacicom. S njima su bili i dva djecacica.Dok su stariji radili, djecaci su se spustili do rijeke. Malo su stajali i posmatrali vodu. Pomislio sam da ce poceti da bacaju kamencice u rijeku.
Medjutim, jedan se ispeo uz obalu i vratio se sa nekim poduzim suvarkom, a drugi se sagnuo, dohvatio flasu koja je plutala i izlio vodu iz nje. Praznu flasu je izbaacio na obalu.
"Kakvu li su igru izmislili" - pomislio sam.
Probudili su moju radoznalost i poceo sam pazljivije da pratim sta rade.Jedan je onim suvarkom privlacio flase, a drugi ih praznio i izbacivao na obalu. Bas me je zanimalo kakva bi to mogla da bude igra sa plasticnim flasama.
Oni su bili zadubljeni u svoj posao i povadili su sve flase koje su mogli dohvatiti.Kad vise nije bilo flasa na dohvat grane, stali su i malo posmatrali one flase do kojih nisu imali pristup. Onda su se ispeli uz obalu. Na gomili su imali 10-15 tih izvadjenih flasa.
[You must be registered and logged in to see this image.]Djecaci u neobicnoj igri
."Sta li ce sad s njima?" - pitao sam se i dalje. Iz kuce su donijeli kesu za smece i flase potrpali u nju. Dakle, nije to bila igra.
Uz obalu je ostalo stotinjak takvih flasa. Znaju oni da nisu bas puno postigli, ali dali su svoj skromni doprinos, nejakim rukama i velikom svijescu, za ocuvanje okoline.Pokazali su mnogo vise od zrelosti, kojom se "dicimo" mi, stariji.
Ne znam da li je to samo domace vaspitanje i ono nauceno u skoli. Osjetio sam ushicenje, radost sto jos uvijek imamo od koga da ucimo.
Za susjednim stolom je sjedilo drustvo. Niko od njih nije primijettio djecake. Nasmijesio sam se komentaru, koji su rekli konobaru, kad mi je donosio pice:
- Sto nosis i pepeljaru? - On uvijek trazi pepeljaru - objasnio im je.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Gringo Kapetan
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 21.09.14 20:08
Prugom??? jer radna akcija je tamo bila 1975 ak se ne varam i tad si bio mali dejčeć kaj i ja pa nisi mogel biti ali poznavo sam mnoge koji su bili tamo u Omladinskom naselju Jabuka to je bilo negdje oko Prijepolja i Priboja na Limu trasa pruge koju su Zagorci radili!!!!
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 21.09.14 20:13
bojnik (citat):
Trebao bi jednom obići Čikor-planinu, zadnji puta sam u CG bio 1970 i neke kod manastira Morače. No zanimalo bi me i da obiđem likovnu koloniju to me zanima.
Kolonija je aktivna, mislim, pocetkom juna. To je na oko 800m od moje kuce, pa navrati. Obici cemo zajedno ucesnike. To je, inace, medjunarodna kolonija.
bojnik Poručnik
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 21.09.14 21:05
Gringo (citat):
Prugom??? jer radna akcija je tamo bila 1975 ak se ne varam i tad si bio mali dejčeć kaj i ja pa nisi mogel biti ali poznavo sam mnoge koji su bili tamo u Omladinskom naselju Jabuka to je bilo negdje oko Prijepolja i Priboja na Limu trasa pruge koju su Zagorci radili!!!!
Stari moj, išli smo svojim autom, na gepeku šator za 5 osoba + kamp oprema, u prtljažniku ostalo, i mjesec dana hajlajf, na omladinske akcije nisam nikada išao, a ni kasnije kada sam odrastao.
Gringo Kapetan
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 21.09.14 21:07
A tak znači......
bojnik Poručnik
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 21.09.14 21:08
poručniće vezano za tvoje pisanje u kojemu spominješ boce/flaše, danas kada idem prirodom (o tome pisao na ovome Forumu), rijetko naiđem na PVC ili staklene boce, kod nas u hrvatskoj se za prazne dobiva 0,50 lipa po kom, pa raja više nebaca okolo, ali zato se nađu razne školjke auta, guma i ostaloga, no ima se broj Ministarstva zaštite okoliša, pa se prijavi, a mogu se i koordinate ostaviti, dođe ekipa i ukloni divlja odlagališta.
Gringo Kapetan
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 21.09.14 21:12
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 21.09.14 21:46
bojnik (citat):
poručniće vezano za tvoje pisanje u kojemu spominješ boce/flaše, danas kada idem prirodom (o tome pisao na ovome Forumu), rijetko naiđem na PVC ili staklene boce, kod nas u hrvatskoj se za prazne dobiva 0,50 lipa po kom, pa raja više nebaca okolo, ali zato se nađu razne školjke auta, guma i ostaloga, no ima se broj Ministarstva zaštite okoliša, pa se prijavi, a mogu se i koordinate ostaviti, dođe ekipa i ukloni divlja odlagališta.
Cuo sam (i uvjerio se) o plasticnim bocama - zaista ih nema u Hrvatskoj. 80% smeca koje napravim su upravo te boce. Tamo bih mjesecno ustedio, u prosjeku 3000 lipa. Inace, odvoz smeca placam jos 1,93 eura... bem ti ekonomiju
ZAGORAC Kapetan
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 3592 ČLAN OD: : 2012-02-13 DOB : 60
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 22.09.14 7:11
013gonzo Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1958 ČLAN OD: : 2014-08-16 DOB : 73 Beograd
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 22.09.14 8:34
Ne znam da li ovo ima veze sa temom, ali 60'tih godina mi je otac doneo odštampano pravilo. tada me nije baš zanimalo pa sam ga zaturio (bacio), a sada ga prenosim kako sam ga našao na internetu.
Kućni red u Rauchovoj Lugarnici
Medvednica-Sljeme 1960.godine
Če te baba maltretira Ali doma nemaš mira Da izbegneš teškom križu Sim v ovu dojdi hižu.
Ovdi ni kak v Eksplanadi, Tu ne moraš bit v paradi. Naj se sramit niš ne laži, Kaj god imaš samo maži.
V toj hiži ni birtija Tu ne spada proščarija To je dom za prirodnjake, A ne gajba za divljake
_________________ Ceterum censeo Carthaginem esse delendam Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 22.09.14 16:55
U velebitsku jamu Mamet uletio je pilot balona Ivan Trifonov...
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 22.09.14 17:02
013gonzo (citat):
Ne znam da li ovo ima veze sa temom, ali 60'tih godina mi je otac doneo odštampano pravilo. tada me nije baš zanimalo pa sam ga zaturio (bacio), a sada ga prenosim kako sam ga našao na internetu.
Kućni red u Rauchovoj Lugarnici
Medvednica-Sljeme 1960.godine
Če te baba maltretira Ali doma nemaš mira Da izbegneš teškom križu Sim v ovu dojdi hižu.
Ovdi ni kak v Eksplanadi, Tu ne moraš bit v paradi. Naj se sramit niš ne laži, Kaj god imaš samo maži.
V toj hiži ni birtija Tu ne spada proščarija To je dom za prirodnjake, A ne gajba za divljake
A svaka i čast kao i ocu...doista zaslužuješ !!!! [You must be registered and logged in to see this image.]
Gringo Kapetan
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 22.09.14 17:04
Nisam ni ja video okrenutu, ali nekoliko puta sam vido duplu (bez pomoči akohola )
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 22.09.14 22:49
BEOGRAD (citat):
Max Blitz (citat):
Skoro... u mom kraju...
Da pogadjam. Mesec iznad Jaruna?
Pardon, u mom zavičaju.
alexandar Kapetan I klase
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 22.09.14 23:26
Bio sam ponosan na cinjenicu da zivim u kraju koji se moze pohvaliti svim ekoloskim aspektima , medjutim poslednje poplave u maju , a pogotovo neodgovornost i nemar nadleznih su stvorili stanje koje se vec sada moze porediti i nazvati EKOLOSKOM KATASTROFOM !!!
Sa ovog potoka , odnosno recice Zeravije koja protice kroz Trsic se slobodno u gornjem toku mogla piti voda !!! To je na nekih 5-6 km od centra grada , ali hoce li i dalje moci tako ???!!!
Grad Loznica je , sa blizom okolinom , po vodnim resursima , medju prvima u Srbiji a i u sirem regionu. Raznovrsnost vodnih resursa u povrsinskim vodotokovima je znajna i cine ih : Drina, Jadar, Lešnica, Štira i Žeravija , uz obilje izvora i potoka , gde prednjaci najsnazniji izvor kod manastira Tronosa , i koji ima izdasnost od preko 5 litara u sekundi u svakom vremenu. Izvor je i prirodni i kulturno istorijski spomenik , kaptiran u 10 "lulica" sa kristalno cistom vodom !
I....kao sto rekoh na pocetku , desio se veliki problem . Ljudi su vec ogorceni , iako jos uvek ne znaju svi ozbiljnost situacije!!! Najmocniji mediji , televizija , jos uvek ne javljaju nista , osim da "ima problema ...." i bla , bla , bla
Otvorite link , procitajte i sve ce vam biti jasno
Sednica gradskog veca je zavrsena , sta ce biti , videcemo , ali .......
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 22.09.14 23:48
Ako je ovo tačno jalovište se mora hitno sanirati inače će poslijedice biti trajne.
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 23.09.14 0:01
Stazio ....ovo je neverovatno!!!!!. Moze se proveriti i u stampi i na netu. Ljudi su od maja , od prvih poplava , alarmirali nadlezne , a evo sada je kraj septembra.
Evo malo pre sam slusao na TV BN (Bijeljina) , tu su objavili vest i komentar inzinjera koji je vrsio merenja
Kontaminacija dela terena je vec neminovna , a samim tim u lancu i vodotokovi , priobalje , zemljiste , usevi ......sve !!!
Za mene koji izuzetno volim prirodu , ovo je sok , kao i za sve druge . Videcemo ........
Stazio Major
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 23.09.14 0:08
Katastrofe (u ovom slučaju poplave) i štete se dešavaju ali toliki ljudski nemar da se to prioritetno ne rješava ... užas.
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 23.09.14 0:13
Uzas nad uzasima
Da je stvar alarmantna , evo clanka o aktivnostima i apelu od pre MESEC I PO DANA !!!! I opet nista .........
Zvuci tacnije nego moj prevod. I ko kaze da samo ja (od aktivnih) pricam Madjarski.
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 24.09.14 11:25
Znači kad idem u Mađarsku da povedem Batu Nidžu?
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 24.09.14 11:27
East&West (citat):
Poznati liturgijski pozdrav:
"Slava Bogu na visini i na zemlji mir ljudima dobre volje." ili
„Слава Богу на висини, и на земљи мир, међу људима добра воља“
Vidi se da je kolega svake nedelje u crkvi
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
East&West Poručnik
Prva Petol(j)etka PV BROJ POSTOVA: : 2558 ČLAN OD: : 2012-11-06 DOB : 68 BG
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 24.09.14 11:52
lacoš (citat):
East&West (citat):
Poznati liturgijski pozdrav:
"Slava Bogu na visini i na zemlji mir ljudima dobre volje." ili
„Слава Богу на висини, и на земљи мир, међу људима добра воља“
Vidi se da je kolega svake nedelje u crkvi
Pred vratima stari moj, unutra su sekretari komiteta, biznismeni....... od njih mi obični komunisti i iskusni društveno politički radnici jedva do vrata stignemo
_________________ Bata Nidža, zvani Đole, u slobodno vreme iskusni politički radnik
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 24.09.14 16:13
East&West (citat):
Pred vratima stari moj, unutra su sekretari komiteta, biznismeni....... od njih mi obični komunisti i iskusni društveno politički radnici jedva do vrata stignemo
I nekad su sekretari komiteta,komunisti i drugi iskusni društveno politički radnici stajali ispred vrata.Tada sa notesom u koji su upisivali one koji su ušli .Sada ti isti sjede odmah do oltara i pjevaju u crkvenom zboru. Po ovome što napisah ja mislim da vi Bata Nidžo nebiste smjeli nositi epitet iskusni politički radnik. Svi iskusni su ušli a vi još uvijek pred vratima . Ili se možda čeka još jedno preobračenje
Gringo Kapetan
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 24.09.14 16:25
Ajme ta ti vrijedi sto pluseva a ne jedan ....... To je istina do bola..... A sad odmah buš dobil i minus bez brige....istina...je voda duboka stari moj. u njoj su se mnogi već utopili a neki se već dave.....pomalo!!!
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 24.09.14 16:40
Citat :
Po ovome što napisah ja mislim da vi Bata Nidžo nebiste smjeli nositi epitet iskusni politički radnik. Svi iskusni su ušli a vi još uvijek pred vratima [You must be registered and logged in to see this image.] .
Naprotiv!
Iskusni nikad ne trce prvi. Puste diletante a oni posmatraju i analiziraju. Jebaji ga, nikad se ne zna....
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme)