FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
_________________ Čovjek je gospodar svih onih riječi koje nikada nije izgovorio, kao i rob svega onoga što mu je izmaklo!
semsudin Podporučnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 1435 ČLAN OD: : 2013-03-11 DOB : 57 GRABOVAC, VELIKA KLADUSA
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 16.09.14 0:09
Gringo da li ljudi iz tvog kraja uz uzgoj grožđa i proizvodnje vina bave se i sa poljoprivredom tj sijanjem žitarica i ostalih poljoprivrednih kultura.Na slici vidimo najviše zemljišta zasađen vinovom lozom i da li se može od pravljenja i prodaje vina solidno živjeti.
Četni evidentičar Podporučnik
BROJ POSTOVA: : 1310 ČLAN OD: : 2014-01-18 DOB : 55 Tu i Tamo
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 16.09.14 0:18
Siva Čaplja. Njena življenjska doba je od 20 do 25 let.
_________________ Audaces fortuna iuvat
Gringo Kapetan
BROJ POSTOVA: : 3705 ČLAN OD: : 2011-09-29
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 16.09.14 18:15
semsudin (citat):
Gringo da li ljudi iz tvog kraja uz uzgoj grožđa i proizvodnje vina bave se i sa poljoprivredom tj sijanjem žitarica i ostalih poljoprivrednih kultura.Na slici vidimo najviše zemljišta zasađen vinovom lozom i da li se može od pravljenja i prodaje vina solidno živjeti.
Ma bavimo se poljoprivredom ali za osobne potrebe isto tako imamo i vinograde to ti je takav kraj gdje se skoro ništa ne komercijalizira svu zemlju koji posjedujemo je u manjim količinama i raštrkana je okolo po bregima znači rijetko tko ima 2 hektara zemlje u komadu i to još obradive to je nemoguće, to je mala Županija koja je isprešarana brežuljcima šumama potocima i jezerima na bregovima uglavnom imamo vinograde i šume a veliki dio se više i ne obrađuje nekada smo svi živjeli gore na bergima ali smo kasnije melioracijom preselili u nizine i tamo sagradili kuće tako da još ima naselje više ali je glavnina ipak preselia nize uz prometnice ili rijeke....a u ravnicama ima nešto obradivih površina što oranica i nešto vrtova velika dvorišta i okučnice uglavnom! Naselja su oko većih gradova skoro spojena s drugim i tako smo raštrkani razvučeni po cijeloj Županiji...... Vina pravimo za osobne potrebe i kaj pravi ljudi to spijemo s prijateljima i obiteljima na raznim događanjima tijekom godine, tipa radova na polju gradnje sijanja, svinjokolje, imendana, rođendana vjenčanja, rastava, sprovoda ............u Zagorju sve je fešta.....takvi smo ljudi ! Ljudi uglavnom rade u raznim firmama ili bolnicama ustanovama....državnim službama.....a i Zagreb nam je blizu, pa je to dnevna migracija!!! U zagorju malo se ljudi bavi Profesionalno vinogradarstvom vinarstvom mada i novije vrijem ima i toga jer je klima pogodna kao i zemlja ali i teren zbog nadmorske visine!!! Naravno da ima i poljoprivredne proizvodnje te uzgoja stoke i razne živine tipa purana, teladi stoke svinja pilića i sl, uglavnom ! Svega pomalo ali i svi mi imamo pomalo svega za sebe tako i ja imam kojekakve živine u dvorištu i donedavno sam imao i stoke naravno,pa veliki vrt i dvorište vinograd kljet...i tako onako malo usput da imaš tp raditi a i nikad nije loše imati koju šunku jaje sir mlijeko povrče......!! Imam tu drugih slika ali sve se to ljepše gleda s bregova!!!!
_________________ Čovjek je gospodar svih onih riječi koje nikada nije izgovorio, kao i rob svega onoga što mu je izmaklo!
Gringo Kapetan
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 16.09.14 18:18
Gringo Kapetan
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 16.09.14 18:22
Eto Šemso moj,.........tako ti to Zagorje izgleda!!!
semsudin Podporučnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 1435 ČLAN OD: : 2013-03-11 DOB : 57 GRABOVAC, VELIKA KLADUSA
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 16.09.14 20:41
Pa Gringo na priloženom može se reći da ste iskoristili zemlju do maximuma.Ono što nije za oranicu ide za vinovu lozu kojoj odgovara takva klima.Kod mene su ljudi okrenuli se onome što može donijeti novac a to je sadnja neke američke sorte oraha koji je duplo veći od običnog oraha kojeg svi poznajemo.Da bi došao do takvih sadnica uslov je bio da moraš zasijati jedan dunum (1000 kvadrata)U trećoj godini već počinje rađati.Cijena jedne sadnice je bila 14 eura.
dojran Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1335 ČLAN OD: : 2013-01-08 DOB : 61 Zagreb
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 16.09.14 21:24
semsudin (citat):
Pa Gringo na priloženom može se reći da ste iskoristili zemlju do maximuma.Ono što nije za oranicu ide za vinovu lozu kojoj odgovara takva klima.Kod mene su ljudi okrenuli se onome što može donijeti novac a to je sadnja neke američke sorte oraha koji je duplo veći od običnog oraha kojeg svi poznajemo.Da bi došao do takvih sadnica uslov je bio da moraš zasijati jedan dunum (1000 kvadrata)U trećoj godini već počinje rađati.Cijena jedne sadnice je bila 14 eura.
Jesi li siguran da je baš Američki?Na našim prostorima najbolje rezultate daje Bugarski "Šejnovo" s oprašivačem "Drjanovski",kojih mora biti 10%.
semsudin Podporučnik
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 16.09.14 21:39
dojran (citat):
Jesi li siguran da je baš Američki?Na našim prostorima najbolje rezultate daje Bugarski "Šejnovo" s oprašivačem "Drjanovski",kojih mora biti 10%.
Ja osobno nemam takav orah zasađen ali imam prijatelje koji su to zasadili i kažu mi da je iz Kalifornije cijepljeni orah tj.ima na sadnici prikačeno na papiru ispisano ime i porijeklo.To je nešto u smislu donacije US AID Bosni a distribuirano općinama koje su aplicirale tako nekako.Imao sam u ruci takav orah i možeš ga sa jednom rukom pod prstima razbiti.
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 16.09.14 21:50
semsudin (citat):
dojran (citat):
Ja osobno nemam takav orah zasađen ali imam prijatelje koji su to zasadili i kažu mi da je iz Kalifornije cijepljeni orah tj.ima na sadnici prikačeno na papiru ispisano ime i porijeklo.To je nešto u smislu donacije US AID Bosni a distribuirano općinama koje su aplicirale tako nekako.Imao sam u ruci takav orah i možeš ga sa jednom rukom pod prstima razbiti.
Ima li GMO sertifikat?
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 17.09.14 0:39
Gringo (citat):
Svega pomalo ali i svi mi imamo pomalo svega za sebe tako i ja imam kojekakve živine u dvorištu i donedavno sam imao i stoke naravno,pa veliki vrt i dvorište vinograd kljet...i tako onako malo usput da imaš tp raditi a i nikad nije loše imati koju šunku jaje sir mlijeko povrče......!!
SVE moram kupit u dućanu ili na tržnici!
Doma imam vodu iz pipe.
Gringo Kapetan
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 17.09.14 17:44
Max Blitz (citat):
Gringo (citat):
Svega pomalo ali i svi mi imamo pomalo svega za sebe tako i ja imam kojekakve živine u dvorištu i donedavno sam imao i stoke naravno,pa veliki vrt i dvorište vinograd kljet...i tako onako malo usput da imaš tp raditi a i nikad nije loše imati koju šunku jaje sir mlijeko povrče......!!
SVE moram kupit u dućanu ili na tržnici!
Doma imam vodu iz pipe.
Ja imam i vodu iz cisterne privatne,...bakteriološki ispravnu i vrlo kvalitetnu mada koristim i vodovod!!!! ali to ima puno domaćinstva u Zagorju, vina i vode!!!!
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 17.09.14 17:50
Moje selo je placalo izgradnju tri vodovoda... A ja ne mogu da se sjetim kad sam posljednji put natocio i popio casu vode s pipe
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Gringo Kapetan
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 17.09.14 17:54
semsudin (citat):
Zemlje je u Zagorju uvijek bilo malo, ne zato što je to tako malo već zato što je Zagorje gotovo pa skoro naseljeno, gusto,...i ima dosta stanovnika, baš zato smo morali tijekom i poslije WW2 migrirati Velikim dijelom u Slavoniju, Baranju a naravno i Zagreb i okolicu, neki su preselili čak i dalje .....to je bio dio poslijeratne politike
Kod nas ima puno oraha onih altoktonih i imaju dobar prinos rastu skoro divlje i ne tretiraju se pa je plod možda malo manji ali jednako sočan.....ma imamo šljiva jabuka kruški marelica, voća ka alata na Ruskoj zastavi.......ima svega, fala Bogu a najljepšu pitomu okolinu i prirodu!!!!
Gringo Kapetan
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 17.09.14 17:55
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 18.09.14 20:59
Pa nismo mi krivi ponekad ni susjedni brijeg ne raspoznavanjem točno samo ako je slikan iz drugaćijeg kuta kroz koji svakodnevno gledaš.....tako smo lijepi, jednostavno......
sasa staza Podporučnik
Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 1231 ČLAN OD: : 2013-02-06 Svuda po malo
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 18.09.14 22:53
Meni se licno vise svidja ova teta sto sto nosi ovo grozdje nego ona dvojica koja mlataraju sa kosama...
mirko bratuš Kapetan
NA VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 3737 ČLAN OD: : 2012-04-15 DOB : 77
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 19.09.14 17:53
[You must be registered and logged in to see this image.] Prvič sem videl mavrico nad glavo in še to,"narobe" obrnjeno.
Četni evidentičar Podporučnik
BROJ POSTOVA: : 1310 ČLAN OD: : 2014-01-18 DOB : 55 Tu i Tamo
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (drugi dio teme) 19.09.14 17:58
mirko bratuš (citat):
Prvič sem videl mavrico nad glavo in še to,"narobe" obrnjeno.
Danes je itak vse na glavo obrnjeno - narobe svet.