FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
BROJ POSTOVA: : 1310 ČLAN OD: : 2014-01-18 DOB : 55 Tu i Tamo
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 12.07.14 1:04
pera84 (citat):
lacoš (citat):
Nobelovu nagradu za glupost ili ludost .Ja sam naručio za sebe ljuti sos iz USA,Mad Dog 357 se zove,jačine 357000 skolvila.Dovoljno je da vrh čačkalice umočiš u sos i umočiš u tanjir i več teku suze.Ljutina je strahovita i ne preporuča se onima koji ne vole i jedu ljuto.Od ljutine se može pasti u šokili čak umrijeti,nije šala.
Redovno posjecujem jednu takvu prodavnicu u kojoj se snabdijevam zacinima. Citav jedan zid je samo polica sa ljutim sosovima. Ne mogu se tacno sjetiti preko koliko skolvila ali gazda ima formular koji moras ispuniti i potpisati (uz foto-kopiju licne karte) i kojim se skida svaka odgovornost s njega kao prodavca. S tim stvarima se nije zajebavati i podmetati nekome kao "salu". Gledao sam momcine od 100+ kg kako klece na koljenima ili gube svijest od jednog zalogaja necega sto je "pospricano" kojekakvim budalastinama. Inace, sosovi ne prave probleme kod "izlaza" ali sirove/preradjene papricice da.
I ja volim povremeno ljuto, pa sam dobio na poklon Trees cant Dance sos od Habanero i Naga čilija. Neznam koliko mu skolvila, jer mi nije poznato šta su to skolvili i kako izražavaju ljutost, ali sam opet nešto novo saznao na forumu. No taj sos ljut je nekako tako kako kaže lacoš za Mad Doga 357. Na bociči piše; Heat level: Extreme!!
I pera84 je sasvim upravo što se tiče problema kod izlaza sa sirovimi i prerađenimi papričicama, ali mogu reči iz prve ruke, da se te probleme kod izlaza može izbječi redovitom konzumacijom večih količina ljutih feferona. Treči ili najkasnije četvrti dan neče biti više nikakvih problema kod izlaza. Provereno.
Ispred 7 godina pojavili su mi se jaki bolovi u sklepovima koljena i glježna - sasvim sami od sebe kao grom iz jasnoga. Nikako diagnosticirati, šta bi bilo, a ja bez naklofena nisam mogao hodati. Po svima pretragama i više od mesec dana diagnosticiran mi je reaktivni artritis i uz naklofen lječio sam ga hrpom nesteroidnih antirevmatika. Prošli su skoro tri meseci jakih bolova (kad je noču naklofen popustio , a da jih nisam imao pokraj kreveta - do WC-a sam puzao - doslovice).
Jednom mi dođe u posjetu moj stariji prijatelj i kad mu kažem diagnozu on meni kaže; baci sve tablete to su ti jako štetne i jedi najljutije feferone, po 20 i više komada na dan i mnogo peršina. Veli mi, da je njegov rođak tako izlječio kroničku revmu i tako je on meni donjeo prvo turo feferona. Bilo je nešto teškoča izlazom prvi i drgi dan, ali treči več ništa i istotako treči dan kompletno svi simptomi i bolovi su nestali. Iz preventive i straha da se bolovi ne pojave ponovo ja sam jih jeo 14 dana, kao posladak u ekstremnim količinama. I nekako mi to došlo u naviko.
Kad je moj drugi prijatelj radi dobrog jela (janjetine i prasetine) dobio putiko dao sam mu tu isto preporuko. I kod njega je istotako funkcioniralo.
Pogrešno je misliti, da se gubi ukus hrane, ako se konzumira jako ljuto. Nikako ili samo iz početka nekoliko i treba znati da je najbolje jesti same feferone kao sladicu. A bilo je i kod mene na taj račun dosta zanimljivih situacija.
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 12.07.14 2:22
Četni evidentičar (citat):
Ispred 7 godina pojavili su mi se jaki bolovi u sklepovima koljena i glježna - sasvim sami od sebe kao grom iz jasnoga. Jednom mi dođe u posjetu moj stariji prijatelj i kad mu kažem diagnozu on meni kaže; baci sve tablete to su ti jako štetne i jedi najljutije feferone, po 20 i više komada na dan i mnogo peršina.
Ako pomaže kod takvih stvari, probao bih. Mene leđa i kičma znaju stegnit da se ne mogu pomaknut.
Ali... znači zbogom divni okusi hrane. Kad god sam jeo ljuto imao sam samo pečenje usta i jezika i totalnu neosjetljivost na okus.
Četni evidentičar Podporučnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 12.07.14 14:38
Max Blitz (citat):
Ispred 7 godina pojavili su mi se jaki bolovi u sklepovima koljena i glježna - sasvim sami od sebe kao grom iz jasnoga. Jednom mi dođe u posjetu moj stariji prijatelj i kad mu kažem diagnozu on meni kaže; baci sve tablete to su ti jako štetne i jedi najljutije feferone, po 20 i više komada na dan i mnogo peršina.
Ako pomaže kod takvih stvari, probao bih. Mene leđa i kičma znaju stegnit da se ne mogu pomaknut.
Ali... znači zbogom divni okusi hrane. Kad god sam jeo ljuto imao sam samo pečenje usta i jezika i totalnu neosjetljivost na okus.
Za leđa i kičmu nebi znao reči, čak i ne vjerujem kako je tu uz oštečenja i ozljede uglavnom uzrok degenerativnog značaja. Ali za artritis, neke vrste reume i putiko (protin - izlaganje kristala sečne kiseline u sklepove) svakako.
I divni okus hrane nikako se ne gubi naglasio sam več to. Možda čak suprotno jer se receptori za ukus mogu čak intenzivirati kako se lujtinom uklanjaju štetne bakterije i brbončice steku bolju kondiciju. Ali tek nakon određenog vremena, to je treninga, koji je potreban za postepeni napredak. I sve u granicama prihvatljivog - ne ekstremizirati kao Stanko jer je to mnogo štetno.
U početku ja sam to rešio tako, da sam feferone mazao same, posle jela kao posladak. Sve ljute feferone, koji se dobiju u običajnim prehrabmenim trgovinama (Mercator, Hofer, Spar...), mogu jih jesti same kao da su slatki. A sada i uz jelo mogu konzumirati jače ljute paprike i sosove, u mnogo večim količinama, koje su prosječno prihvatljive i ukus jela se mi još intenzivira. Ali naravno ne kod svake hrane.
_________________ Audaces fortuna iuvat
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 12.07.14 15:09
I divni okus hrane nikako se ne gubi naglasio sam več to. Možda čak suprotno jer se receptori za ukus mogu čak intenzivirati kako se lujtinom uklanjaju štetne bakterije i brbončice steku bolju kondiciju.
Prijatelj Slavonac mi također kaže da razlikuje okuse hrane iako je ljuta, ali da to treba trenirat od malena.
Četni evidentičar Podporučnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 12.07.14 15:12
Max Blitz (citat):
I divni okus hrane nikako se ne gubi naglasio sam več to. Možda čak suprotno jer se receptori za ukus mogu čak intenzivirati kako se lujtinom uklanjaju štetne bakterije i brbončice steku bolju kondiciju.
Prijatelj Slavonac mi također kaže da razlikuje okuse hrane iako je ljuta, ali da to treba trenirat od malena.
Nikad nije kasno ili bolje kasno no nikad.
Samo polako, polako, kako se ne može prehitevati po desnom.
_________________ Audaces fortuna iuvat
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 15.07.14 6:55
Ukusi su različiti, lako je sa mesinom...a ovo su posebne špecije, jesi li ikad probao?
Vidi Max-ovu reakciju...
_________________ Koliko god bila varljiva, nada služi barem tome da nas ugodnim putem vodi do kraja života.
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 01.08.14 13:47
Mikula 67 (citat):
Ukusi su različiti, lako je sa mesinom...a ovo su posebne špecije, jesi li ikad probao?
Probao sam fileke,špekfileke,tripice,vampe,škembiće,škembečorbu i od svega toga,ništa.Sve je ostalo u tanjuru nakon prve žlice. To je jedina hrana koju stvarno nemogu jesti.
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 01.08.14 13:49
Mikula 67 (citat):
Vidi Max-ovu reakciju...
U Hr postoje fun klubovi ljubitelja tripica/škembića.
To je posebno jelo, ili voliš, ili ne podnosiš. Treba i znat skuhat.
Sličan primjer je bakalar.
Mikula 67 Podporučnik
VZ VZ JM JM PV Tehnička Služba BROJ POSTOVA: : 1546 ČLAN OD: : 2013-12-22 DOB : 57 Šabac
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 01.08.14 14:00
Max Blitz (citat):
Mikula 67 (citat):
Vidi Max-ovu reakciju...
U Hr postoje fun klubovi ljubitelja tripica/škembića.
To je posebno jelo, ili voliš, ili ne podnosiš. Treba i znat skuhat.
Boga mi Max dobrano sam oznojio, počeo sam sa kuvanjem u pola 9 a završio oko pola 4 popodne, kad je bilo završeno u selu se naglo podigla populacija stanovništva uz ljute papričice isprazni se oranija za sat vremena... jedu i plaču...
_________________ Koliko god bila varljiva, nada služi barem tome da nas ugodnim putem vodi do kraja života.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 01.08.14 14:02
Mikula 67 (citat):
...uz ljute papričice
E, vidiš kako to ide, moja reakcija na ovo je
Mikula 67 Podporučnik
VZ VZ JM JM PV Tehnička Služba BROJ POSTOVA: : 1546 ČLAN OD: : 2013-12-22 DOB : 57 Šabac
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 01.08.14 14:06
Mikula dao sam ti plus za ovaj žar. Zaslužio bi još deset, ali ne mogu.
Imam jednog poznanika star 20 i nešto godina, pa na sličan način vrhunski ispeče meso. Rupa u zemlji, dve cigle i rešetka pa vrhunski izpadne. Imam jo jednog oko 50 godina, zidan kamin, pa jedva ispeče pile da je jestivo.
A vidim da si kukuruz stavio daleko od škembiča. Pravilno!
Mikula 67 Podporučnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 02.08.14 1:05
Pero™ (citat):
Mikula dao sam ti plus za ovaj žar. Zaslužio bi još deset, ali ne mogu.
Imam jednog poznanika star 20 i nešto godina, pa na sličan način vrhunski ispeče meso. Rupa u zemlji, dve cigle i rešetka pa vrhunski izpadne. Imam jo jednog oko 50 godina, zidan kamin, pa jedva ispeče pile da je jestivo.
A vidim da si kukuruz stavio daleko od škembiča. Pravilno!
E moj Pero da si mogao još i da prisustvuješ degustaciji....
Mister Havana Vodnik
BROJ POSTOVA: : 446 ČLAN OD: : 2014-07-11
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 02.08.14 1:19
Stazio (citat):
Da se vratimo na Leskovački.
Ispravna odluka Stazio. Ko ga jednom proba, večno ga drži t'ga za jug.
Najomiljenije prevozno sredstvo južne pruge, nadaleko čuveni Leskovački voz.
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2042 ČLAN OD: : 2012-10-29 LJ, nekad SFRJ
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 02.08.14 1:28
Mikula, ko zna, možda ču jednog dana i doči na degustaciju. Škembiče sam jednom jeo kao dete pa sam jih ispovračao, ali voleo bi da jih jednom probam prave, skuvane na dobar način... A za roštilj nema problema, to je uvek išlo....
dinosaurus Kapetan I klase
BROJ POSTOVA: : 4064 ČLAN OD: : 2013-10-10 Beograd
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 02.08.14 1:31
Mister Havana (citat):
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 02.08.14 1:36
Pero™ (citat):
Mikula, ko zna, možda ču jednog dana i doči na degustaciju. Škembiče sam jednom jeo kao dete pa sam jih ispovračao, ali voleo bi da jih jednom probam prave, skuvane na dobar način... A za roštilj nema problema, to je uvek išlo....
Za škembiće je vrlo važno da budu dobro očišćeni. Tu ne treba brzati, jer svašta se može naći tamo. A treba ih dobro i kuvati. Postoji i varijanta, takođe vrhunska, sa pohovanjem. Njam, njam!
Mister Havana Vodnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 02.08.14 1:37
dinosaurus (citat):
Mister Havana (citat):
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 02.08.14 1:39
Pero™ (citat):
Mikula, ko zna, možda ču jednog dana i doči na degustaciju. Škembiče sam jednom jeo kao dete pa sam jih ispovračao...
Izgleda da to ipak nije za djecu ili treba ponudit kasnije. Nisam sasvim pametan.
Moja kćer (6 g.) jede skoro sve, i one 'stvari' što djeca inače neće, nije (bezrazložno) gadljiva, onako kad je nešto čudne boje ili oblika i tako to...
Ali..., ne sviđaju joj se tripice (ni bakalar, iako voli ribu i sve dugo iz mora).
Moguće da ostanu od neke hrane posljedice iz djetinjstva, pa ne forsiram. Ja sam se kao mali ispovraćao od artičoka, pa ih sad ne volim, pojest ću ako baš moram, ali ipak ni nisu česta hrana.
Mister Havana Vodnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 02.08.14 1:40
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 02.08.14 1:42
Pero™ (citat):
Za roštilj nesumnjam a za ove tvoje škembiće mora da su bila neka kafanska varijanta, te ni ja nejedem jer znam kako ih spremaju Što se tiče mojih priprema traje dva dana, dobro čišćenje pa ostavim da prenoći uz dodatak sirćeta i belog luka, kuvam ih minimalno 7-8 sati uz dodatak koje nogice i ostalih špecija, kad se ohlade mogu da budu i pihtije
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 02.08.14 1:48
Mikula 67 (citat):
...a za ove tvoje škembiće mora da su bila neka kafanska varijanta, te ni ja nejedem jer znam kako ih spremaju Što se tiče mojih priprema traje dva dana, dobro čišćenje pa ostavim da prenoći uz dodatak sirćeta i belog luka, kuvam ih minimalno 7-8 sati uz dodatak koje nogice i ostalih špecija, kad se ohlade mogu da budu i pihtije
Kako ih spremaju?? Imam tu dva lokala gdje mi se baš sviđaju kako spreme, pa pojedem koji put kad mi se baš jedu. (Ili kod nekoga doma tko je već spremio, pa me zvao. ) Jer doma spremat ovako kako ti, nemam iskreno volje (ni znanja). Ni uvjeta za ovu dvorišnu kotao varijantu.
Mikula 67 Podporučnik
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 02.08.14 2:06
Max Blitz (citat):
Kako ih spremaju?? Imam tu dva lokala gdje mi se baš sviđaju kako spreme, pa pojedem koji put kad mi se baš jedu. (Ili kod nekoga doma tko je već spremio, pa me zvao. ) Jer doma spremat ovako kako ti, nemam iskreno volje (ni znanja). Ni uvjeta za ovu dvorišnu kotao varijantu.
Misleći pod kafanske, naprave ih dosta ređe pa nekad zbog količine ubacuju sve i svašta a da zaguste koriste krompir i brašno, i tako ima svega pa im to dosta pokvari ukus.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 02.08.14 2:10
Mikula 67 (citat):
Misleći pod kafanske, naprave ih dosta ređe pa nekad zbog količine ubacuju sve i svašta a da zaguste koriste krompir i brašno, i tako ima svega pa im to dosta pokvari ukus.
Ok. Ima njih na puno mjesta al' sam (malo tražeći, malo po preporuci), našao dva mjesta gdje su, kažem, za moj ukus kakve bi trebale bit, sasvim ok.
guster danijel Mladji Vodnik
BROJ POSTOVA: : 372 ČLAN OD: : 2014-04-06 DOB : 54 kostolac
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 03.08.14 9:53
A Mikula ti si brate doktoriro specijalitete sa mesom.Ovo ti je vrh vrhova rostilj i skembicipa onda jedan dobar zamagljeni liitarski ili polalitarsko.Ko da ti ovo odoli.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 03.08.14 15:41
BROJ POSTOVA: : 372 ČLAN OD: : 2014-04-06 DOB : 54 kostolac
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 04.08.14 7:29
Max Blitz (citat):
dinosaurus (citat):
Ma jeste,sad je pivo krivac....smanji malo obroke
Iskarikirao sam, ali sam napisao kako pivo i jelo zajedno djeluje na mene. Nije mi baš dobro, osjetim se težak.
Ili pizza i pivo , a to je kao uobičajeno.
Pizza i vino, puno bolje.
Mene pivo vec od drugog svo naduje i oecam se tezak a i glava pocinje da me cepa.Bolje mi leze crno vino ali pa od njega mi skoci pritisak i sav crvenim a pod oci mi modro.Najbolje jogurt sa picom i pitom sa mesom.
Gringo Kapetan
BROJ POSTOVA: : 3705 ČLAN OD: : 2011-09-29
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 04.08.14 15:58
A tako ti je to u životu, dok samo mogao jesti tada baš i nije bilo svega, sad kad imam, sad ne smijem.......!!
_________________ Čovjek je gospodar svih onih riječi koje nikada nije izgovorio, kao i rob svega onoga što mu je izmaklo!
Pero™ Poručnik
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2042 ČLAN OD: : 2012-10-29 LJ, nekad SFRJ
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 04.08.14 18:32
Beograde, dali možeš napisati šta je ovo na slici, Pohovano pile još nađem, ali šta je uz to?
Gringo Kapetan
BROJ POSTOVA: : 3705 ČLAN OD: : 2011-09-29
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme) 04.08.14 21:18
Gljive i tijesto a možda i malo blitve ili poriluka!!!
_________________ Čovjek je gospodar svih onih riječi koje nikada nije izgovorio, kao i rob svega onoga što mu je izmaklo!
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Samo za ljubitelje prave hrane (drugi dio teme)