FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4602 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 24.12.13 23:20
Alex,jeste da je van teme ali ima veze sa rijekama.Poprilicno sam zaboravio zavicajnu geografiju,narocito sireg zavicaja. Na osnovu tvojih ribolovackih fotosa(to sam znao i bez toga)rijeka Drina je u tvom kraju,ne bash da ide kroz centar Loznice,malo je van grada. Pitanje je(mrzi me da guglam). Koja bjeshe rjecica u samoj Loznici,sjecam se da je vrlo kratkog imena?Nikako da se sjetim.
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
alexandar Kapetan I klase
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Priroda u mome kraju 24.12.13 23:34
Kroz grad protice reka Štira ! Nastaje od izvorisnih krakova sa okolnih brda i padina. Duzina sa glavnim potokom i glavnim izvorisnim krakom je oko 15 km. Povrsina sliva nema ni 50km² a prosecan protok na uscu u Drinu je oko 0.5m³/s. Cista je i kanalisana u gradu i sire , i Boga mi neverovatno ali ima ribe i to posebno krupnog klena u okapinama i rupama u obali.Cesto odem i tu malo pa pecam na onaj starinski nacin
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4602 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 25.12.13 0:20
Fine slike flexi-Sumadija u punoj ljepoti(valjda je Sumadija). Strah me hvata kad skontam koliko sam zaboravio zavicajne geografije. Ivanjica,jel to predeo oko Guce-trubaci,svadbarski kupus,sljiva pozegaca..... I ono legendarno pitanje.Koliko ima "odprilike"do Ivanjice?
dinosaurus Kapetan I klase
BROJ POSTOVA: : 4064 ČLAN OD: : 2013-10-10 Beograd
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 25.12.13 0:41
Šljiva požegača....vidiš da pamtiš ipak,blizu je...Požega,Arilje,Ivanjica...
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 25.12.13 0:44
Nisi mi odgovorio na pitanje. Koliko ima "odprilike"do Ivanjice?
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 25.12.13 0:45
Odakle..
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 25.12.13 0:50
hehe-pa od Prilike do Ivanjice. Prilika je ime sela kod Ivanjice
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 25.12.13 0:52
milutins (citat):
A JA DA POMOGNEM ZEMLJAKU...
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 25.12.13 0:56
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 25.12.13 1:01
Slabo stojim sa poljoprivredom.....+ ti je za prethodni post,moraću da prodam foru...nisam je čuo do sada....hehe
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 25.12.13 1:20
Hvala za plus.Ja sam ti moj dinosauruse cistokrvni seljak,sa jakim pedigreom. Rodjen i odrastao na selu-valjda sam zato ovako sirov-kako me nazva moj prijatelj(jedan od admina). To sam shvatio kao compliment. #besh nalickanog seljaka
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 25.12.13 1:45
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 25.12.13 3:25
milutins (citat):
Dinosaurus, ovo je isto kao i pitanje: dje je Budva?
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 25.12.13 4:59
Nakon godisnjeg odmora u Polineziji ova moja omladina je imala(nagrada za diploma)mini evropsku turu.5 dana Pariza,nedelju dana mala setnja mojim zavicajnim sokacima u BiH,,kratak izlet na Zlatibor i Sokobanju kod burazora,5-6 dana u BG, zatim pravac Budva,"Avala"resort u starom gradu. Sa njima je bila jedna amerikanka.Svi su odusevljeni Budvom,nocnim zivotom. Mlada amerikanka reche da se nista u svijetu nemoze porediti sa Budvom.Vrhunska usluga,predivna priroda. Ja se nisam toliko "odusevio"kada su stigli racuni-omladina "provlacila"kartice. Resort cijene sam znao,oko $400 na noc. Ali restoranske cijene -zaboravih naziv,moracu da ih priupitam-vecera za 4 osobe sa par flasha vina $300 eura.
Sto se tice cijena na Havajima(ostrvo Maui)jako pristupacne,uz cinjenicu da nisam placao troskove smjestaja u resort(time share)i dorucka. -rentanje automobile najjevtinije do sada bilo gdje$178 nedelju dana nova Altima v6 -solidan restoran,vecera za 4 osobe,riba,vino,kafa,desert oko $150 -gorivo je oko $5/gallon Najveci problem je daljina,11,5 sati leta i skup avionski prevoz. Nigdje nisam jeo bolju prasetinu(i to u aerodromskom restoranu cekajuci let za Maui) nego u Honolulu. Kad mi vrijeme dozvoli i pobijedim hronicnu ljenost ubacicu slike-cak sam uslikao i "rajski cvet",boja mu je kao u sarenike jabuke. Nova Godina rezervisana je u indijanskom kazinu u Conecticat"Mohegan Sun"-ako me ne oderu na Black Jack vjerovatno cu biti raspolozen za neke snimke.
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 25.12.13 11:34
Citat :
Nigdje nisam jeo bolju prasetinu(i to u aerodromskom restoranu cekajuci let za Maui) nego u Honolulu
I baš ti bila želja prasetina
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
Stazio Major
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 25.12.13 12:54
pera84 (citat):
milutins (citat):
Perice, Perice
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 25.12.13 13:00
pera84 (citat):
milutins (citat):
Moram priznati da me zeznu Milutin....za malo da mu objasnim i kojim putem je kraće...ali dobio je + a ja se više nebavim geografijom
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 25.12.13 13:10
Budva stara fora
flexi Stariji Vodnik
BROJ POSTOVA: : 669 ČLAN OD: : 2013-02-05 Aleksinac
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 25.12.13 20:17
milutins (citat):
Fine slike flexi-Sumadija u punoj ljepoti(valjda je Sumadija). Strah me hvata kad skontam koliko sam zaboravio zavicajne geografije. Ivanjica,jel to predeo oko Guce-trubaci,svadbarski kupus,sljiva pozegaca..... I ono legendarno pitanje.Koliko ima "odprilike"do Ivanjice?
da Ivanjica je 50 kilometara od Guče a selo Prilike ispred Ivanjice poznato je i po zemaljskoj satelitskoj stanici jedinoj u bivšoj SFRJ srusenoj u Nato bombardovanju obnovljene su video sam ih letos ovo je tekst od pre nekoliko godina sto prilažem .
Satelitska stanica u Prilikama kod Ivanjice uskoro ce, posle 5 godina, opet proraditi. Aprila 1999. godine ova nasa jedina satelitska stanica, koja je odrzavala telekomunikacione veze sa celim svetom (preko 3 zemaljske stanice koje su nosile imena „Jugoslavija” 1, 2 i 3) u 2 navrata je bombardovana i skoro potpuno unistena. Obnovu, valjalo je obaviti u vise faza. Prva na redu za revitalizaciju bila je zemaljska stanica „Jugoslavija 2” (veza preko satelita sa Severnom i Juznom Amerikom). Pevitalizaciju zemaljske stanice YU-2 poceli su decembra 2001. godine, na osnovu ugovora sa italijanskom kompanijom „Telespazio”. Zbog lose pripreme i neprofesionalnog odnosa, izvodjac je februara 2002. godine napustio objekat i ostavio ga neobezbedjenog, sa mnogo nedostataka. Potom, posle visemesecnih pregovaranja, postignuta je saglasnost o stanju objekta i nacinu sanacije. Izvrseni su korektivni radova, a u decembru 2003. godine uspesno su obavljeni i testovi provere, pa je dobijen sertifikat za rad u sistemu INTELSAT, sa novim kodom JGS-04A. Stanica je, telekomunikaciono ispravna. Ipak, jos se nisu stekli uslovi za njen siguran rad, jer je bilo propusta nacinjenih tokom montaze, pa nije obezbedjen normalan rad mikrotalasne opreme. Oprema je, dakle, ugradjena, ali su nastali odredjeni problemi. Posto isporucilac nije pokazao nameru da izvrsi zamenu, predlozeno je da „Telekom Srbija” ugovori zamenu opreme, ali na racun kompanije „Telespazio”. 28. jula 2004. godine postignuta je saglasnost o visini sredstava za zamenu opreme. Time su se, konacno stekli svi uslovi da zemaljska stanica JGS-04A u roku od 2-3 meseca bude u potpuno operativnom stanju. Nezvanicno, nekadasnja zemaljska stanica „Jugoslavija 3” nije predvidjena za obnovu posto su postojece veze sa evropskim drzavama, za koje je ona bila namenjena, uspostavljene polaganjem optickog kabla. Sto se tice stanice „Jugoslavija 1” (veza preko satelita sa Dalekim istokom, Australijom i Novim Zelandom) nadlezni treba, na osnovu ekonomske opravdanosti, tek da procene da li ce se obnavljati.
bojnik: komentar modifikovan dana: 28.12.13 22:42; prepravljeno ukupno 1 puta
flexi Stariji Vodnik
BROJ POSTOVA: : 669 ČLAN OD: : 2013-02-05 Aleksinac
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 26.12.13 23:48
ha ha ha nasmeja me bojnik ha ha ha pa da mozda ko zna , a i znak si obojio . Na prolece ili leto idem malo tamo u zavičaj od oca i majke pa cu videti da li me traže
bojnik Poručnik
PV BROJ POSTOVA: : 2745 ČLAN OD: : 2012-11-13 DOB : 59 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 27.12.13 8:46
Poštovanje kolega, prvo što sam uoćio na slici su kuće na brdu, kao pravi slavonac/ravničar sam si odmah rekao kao je vjerovatno zahebano ići svaki dan gore/dolje, a onda onaj dvojac policajaca, kao da gledam ove svoje, notez u ruke i samo da je kažnjavati raju, a znak je bio trenutna inspiracija
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur. – Šta god se kaže na latinskom, zvuči mudro.
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 29.12.13 0:23
milutins (citat):
Nakon godisnjeg odmora u Polineziji ova moja omladina je imala(nagrada za diploma)mini evropsku turu.5 dana Pariza,nedelju dana mala setnja mojim zavicajnim sokacima u BiH,,kratak izlet na Zlatibor i Sokobanju kod burazora,5-6 dana u BG, zatim pravac Budva,"Avala"resort u starom gradu. Sa njima je bila jedna amerikanka.Svi su odusevljeni Budvom,nocnim zivotom.
Da nisu mozda letela sa Jat airways 12 Jula na relaciji Bg-Tivat? Dobile kartu u zadnji minut. Imao sam cast da im nesto malo pomognem.
East&West Poručnik
Prva Petol(j)etka PV BROJ POSTOVA: : 2558 ČLAN OD: : 2012-11-06 DOB : 68 BG
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 30.12.13 12:49
Stara panorama Sremske Mitrovice. Ova slika bi mogla i u inžinjeriju, jer se na krivini reke Save vidi pontonski most koji je u trenutku fotografisanja bio otvoren radi prolaska broda.
I evo njegovog naslednika, sadašnjeg pešačkog mosta:
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 2369 ČLAN OD: : 2011-04-23 Dalmacija i šire - PROM-3
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 07.01.14 19:24
Stazio,kod mene je 19 C i odoh na rivu ali mislim da ćemo ovo platiti ako ne u drugom onda u trećem mjesecu,jbga ni poštene jedne bure nije bilo,ajd uživajte odoh ja
_________________ RIJEČI KOJE NISU POPRAČENE DJELIMA,BEZNAČAJNE SU.. CHE ...... [You must be registered and logged in to see this image.]
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 07.01.14 19:40
Matrix (citat):
Stazio,kod mene je 19 C i odoh na rivu ali mislim da ćemo ovo platiti ako ne u drugom onda u trećem mjesecu,jbga ni poštene jedne bure nije bilo,ajd uživajte odoh ja
I ja to mislim, zima mora uraditi svoje, sada ili kasnije.
BEOGRAD Podporučnik
PV Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 1648 ČLAN OD: : 2013-03-15 Scottsdale
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 07.01.14 20:20
Vas dvojica jos malo pa na kupanje.
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 07.01.14 20:28
BEOGRADe, kakva je situacija kod vas u NY? Ovdje imamo informacije da vam je zima kao na Sjevernom polu, skoro do Floride.
mirko bratuš Kapetan
NA VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 3737 ČLAN OD: : 2012-04-15 DOB : 77
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 07.01.14 20:43
@Stazio Imam pitanje za tebe.Je li znaš šta je imala vojska u Trpanj-u?Pitam zbog toga,jer je svake godine u ljetu otišao jedan šofer iz ABHA-oja iz Ćapljine sa cisternom za vodu.Neznam jel je dostavljivao vodu civilom ili vojski.Lep pozdrav
BEOGRAD Podporučnik
PV Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 1648 ČLAN OD: : 2013-03-15 Scottsdale
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 07.01.14 20:48
Stazio Juce padala kisa a danas -11.
Cak je i u severnom delu Floride jutros bilo mraza. Nije neuobicajeno da se desi u tom delu, ali skoro nikada u Majamiju. Problem kod njih je sto nemaju opremu za zimu, tako da i dva dana mraza izazove opstu katastrofu. Zadnjih nekoliko godina zime su bile prilicno blage, pa su mediji od ovog talasa napravili dogadjaj.
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 07.01.14 20:57
Pozdrav Mirko, U vrijeme kada sam ja služio na Korčuli ('86) u Trpnju nije bilo vojske ni vojnih objekata (bar ne aktivnih). Ako se dobro sjećam Pelješac i Korčula su dobili vodovod početkom osamdesetih pa je moguće da je vojska davala ispomoć u snabdijevanju lokalnog stanovništva vodom prije izgradnje vodovoda. Išao sam povremeno službeno tamo jer je Trpanj bio trajektna luka povezana sa Pločama.
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 07.01.14 23:59
Ne znam da li je tačno ali sam čuo danas da najavljuju još veće minuse...
dojran Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1335 ČLAN OD: : 2013-01-08 DOB : 61 Zagreb
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 08.01.14 5:46
Da,kod nas -1
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 08.01.14 16:40
pera84 (citat):
Bozic u St Luoisu, -22!
Perice ko da si doma(Bosna),ima li brda da se može sanjkat ,ili se samo klizeš
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 08.01.14 16:47
Brda ima. A sad, kakva je tu ljepota, to je relativno. Za djecu, raj. Za one koji do posla voze po 40-50-60 kilometara ili su po prirodi posla stalno na tockovima...
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 08.01.14 22:59
Da se malo opustite morskim pejzažima poslije zimskih guma