FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories

HomeEventsRegistracijaLogin

Prvi susreti sa televizorom

Go down 
+18
Sloba1
SveJug
pera84
gerard ford
milutins
bojnik
Pera-Sopot
VBČ
miro81
semsudin
zokika
BEOGRAD
zeljoni
East&West
013gonzo
mirko bratuš
pukovnik
PORUCNIK
22 posters
Idi na stranicu : 1, 2, 3  Next
AutorPoruka
PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 10461
ČLAN OD: : 2014-08-01
DOB : 62
M(j)esto Bijelo Polje

Prvi susreti sa televizorom Empty
KomentarNaslov komentara: Prvi susreti sa televizorom   Prvi susreti sa televizorom Icon_minitime02.03.15 18:48

Sjeca li se neko ovoga (mislim na prvi dio filma) i kakva su nam iskustva?

PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom   Prvi susreti sa televizorom Icon_minitime02.03.15 19:45

Vecina vas je iz urbanih sredina, ali u moje selo je struja dosla tek 1965 ili 1966. godine.

pukovnik
Poručnik
Poručnik
pukovnik

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima orden za VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2090
ČLAN OD: : 2012-02-29

KomentarNaslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom   Prvi susreti sa televizorom Icon_minitime02.03.15 19:48

I te kako se sjećam. Cijeli kvart je išao gledati televiziju 1958. godine u salu Sekcije za vuču vlakova. Sjedilo se na drvenim klupama a viđeniji ljudi su sjedili na stolcima kako se ne bi gurali. Tada sam prvi put gledao partizanski film "Zastava" [You must be registered and logged in to see this link.] Dnevnik u 20,00 sati je bilo pod obvezno (kao i u JNA) a prvi televizor je stari kupio 1961. godine marke Nikola Tesla. Kad su ga složili i ukljućili bio je prijenos Konferencije nesvrstanih iz Beograda a za govornicom je bio tadašnji prvi Predsjednik nezavisne Republike Cipar arhiepiskop Makarios III. Prestalo se ići u veliku salu ali je zato pola ulice sad visilo kod mene u kući i gledalo tada popularnu tv seriju "Stoljetna eskadra" 1962.godine, pa 1963. godine "Seljačka buna" i 1964. godine "Čuvaj se senjske ruke". Bila su to lijepa vremena mog djetinjstva. Very Happy

Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom   Prvi susreti sa televizorom Icon_minitime02.03.15 19:59

pukovnik (citat):
I te kako se sjećam. Cijeli kvart je išao gledati televiziju 1958. godine u salu Sekcije za vuču vlakova. Sjedilo se na drvenim klupama a viđeniji ljudi su sjedili na stolcima kako se ne bi gurali. Tada sam prvi put gledao partizanski film "Zastava" [You must be registered and logged in to see this link.] Dnevnik u 20,00 sati je bilo pod obvezno (kao i u JNA) a prvi televizor je stari kupio 1961. godine marke Nikola Tesla. Kad su ga složili i ukljućili bio je prijenos Konferencije nesvrstanih iz Beograda a za govornicom je bio tadašnji prvi Predsjednik nezavisne Republike Cipar arhiepiskop Makarios III. Prestalo se ići u veliku salu ali je zato pola ulice sad visilo kod mene u kući i gledalo tada popularnu tv seriju "Stoljetna eskadra" 1962.godine, pa 1963. godine "Seljačka buna" i 1964. godine "Čuvaj se senjske ruke". Bila su to lijepa vremena mog djetinjstva. Very Happy

Moj druze, koliko ste napredniji od nas...  Prije nego sto sam se rodio, vi ste imali televizor.
Ja sam prvi prenos neke utakmice gledao 1968, kod komsije. I ono, snimano iz pticje perspektive, dodavanje lopte, meni je izgledalo kao da je dodaje uvis. Gledao sam dvodimenzionalno. Stalno sam cekao da lopta padne na dno ekrana.

mirko bratuš
Kapetan
Kapetan

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 3737
ČLAN OD: : 2012-04-15
DOB : 77

KomentarNaslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom   Prvi susreti sa televizorom Icon_minitime02.03.15 20:04

1954.leta sem prvič videl škatlo TV sprejemnika ko sva šla z mamo obiskat ata ,ki je bil v rezervi.
Kaj naj bi to bilo,se mi ni sanjalo.Da ne govorim,kakšno čudo je bilo,ko smo prvič videli sliko v tej 
škatli.Kot je rekel PORUČNIK,lepi časi so bili.

Popravljam-pukovnik
Na vrh Go down
013gonzo
Podporučnik
Podporučnik
013gonzo

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1958
ČLAN OD: : 2014-08-16
DOB : 73
M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom   Prvi susreti sa televizorom Icon_minitime02.03.15 20:55

Kada sam se doselio 59'te godine u zgradu gde i sada stanujem, u prizemlju je bila mala sala
mesne zajednice u koju se u zimu 59'60'ta uselila čarobna kutija TV i tada se išlo da gleda 
serija Servisna stanica sa Čkaljom i Mijom. 61' komšija iznad nas je kupio tv i tada sam kod njega
išao da gledam Na slovo sa Mićom i Aćimom, a i kod druga iz razreda u susednu ulicu.
Tek krajem 65' je moj otac kupio crno beli TV sa obaveznim stabilizatorom i filterom U BOJI...

Those where the days my friends ... bounce

East&West
Poručnik
Poručnik
East&West

Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2558
ČLAN OD: : 2012-11-06
DOB : 68
M(j)esto BG

KomentarNaslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom   Prvi susreti sa televizorom Icon_minitime02.03.15 21:54

013gonzo (citat):
Kada sam se doselio 59'te godine u zgradu gde i sada stanujem, u prizemlju je bila mala sala
mesne zajednice u koju se u zimu 59'60'ta uselila čarobna kutija TV i tada se išlo da gleda -
serija Servisna stanica sa Čkaljom i Mijom. 61' komšija iznad nas je kupio tv i tada sam kod njega
išao da gledam Na slovo sa Mićom i Aćimom, a i kod druga iz razreda u susednu ulicu.
Tek krajem 65' je moj otac kupio crno beli TV sa obaveznim stabilizatorom i filterom U BOJI...

Pa druškane moj, moja vukoprčevina nije mnogo kasnila za prestonicom. Moj stari je sa još dvojicom meštana  putovao državnim GAZ-om "čak"  u Beograd da se kupi TV aparat za klub mesne zajednice. Inače u našu kuću se uselio iste godine kada je u Nišu proizveden

[You must be registered and logged in to see this image.]

Podporučnik
Podporučnik
013gonzo

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom   Prvi susreti sa televizorom Icon_minitime02.03.15 21:57

East&West (citat):
013gonzo (citat):
mesne zajednice u koju se u zimu 59'60'ta uselila čarobna kutija TV i tada se išlo da gleda -

Pa druškane moj, moja vukoprčevina nije mnogo kasnila za prestonicom. Moj stari je sa još dvojicom meštana  putovao državnim GAZ-om "čak"  u Beograd da se kupi TV aparat za klub mesne zajednice. Inače u našu kuću se uselio iste godine kada je u Nišu proizveden

ovo ti je kasniji model / noviji zato što ima UGRAĐEN prijemnik za UHF tj drugi kanal. bounce

PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom   Prvi susreti sa televizorom Icon_minitime02.03.15 22:42

013gonzo (citat):
ovo ti je kasniji model / noviji zato što ima UGRAĐEN prijemnik za UHF tj drugi kanal. bounce

I, bre, ovdje sve urbanci i burzuji... Nase selo nije moglo da skupi lovu za televizor koji bi bio zajednicki u sali Doma S(ocijalisticke)O(mladine).
Sve utakmice, boks meceve i slicne predstave u svaako doba dana i noci, gledalo se kod nekog od rijetkih komsija koji su imali taj aparat, i to sjedeci jedan drugom u krilo.

pukovnik
Poručnik
Poručnik
pukovnik

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom   Prvi susreti sa televizorom Icon_minitime02.03.15 23:20

Početkom 1972. godine stari je kupio tv u boji Gorenje a 1975. godine sam prvi video rekorder JVC platio 1200 DM. Very Happy

KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24246
ČLAN OD: : 2012-10-30

KomentarNaslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom   Prvi susreti sa televizorom Icon_minitime02.03.15 23:47

Pričali su mi starci da sam i ja gledao kod kuće na TV prijenos spuštanja na Mjesec 1969., mada se ne sjećam toga... Very Happy
Na vrh Go down
PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom   Prvi susreti sa televizorom Icon_minitime02.03.15 23:56

Digresija od naslova, ali je vrijedno, jer ni tada nismo imali televizor u kuci...

PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom   Prvi susreti sa televizorom Icon_minitime03.03.15 0:01

Max Blitz (citat):
Pričali su mi starci da sam i ja gledao kod kuće na TV prijenos spuštanja na Mjesec 1969., mada se ne sjećam toga... Very Happy

Te godine smo se uselili u kucu buduceg iseljenika u Tursku, od koga smo kupili istu, a on je imao televizor.
Imao sam oko 6,5 godina i nekako sam osjecao da se dogadja nesto vazno.
Sjecam se osjecaja zaljena sto pokojna mama ne moze sve to da gleda, nego je svako malo isla u kuhinju da pripazi na rucak, koji je spremala...

zeljoni
Džomba
Džomba
zeljoni

BROJ POSTOVA: : 180
ČLAN OD: : 2014-11-12
DOB : 56
M(j)esto Novi Sad

KomentarNaslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom   Prvi susreti sa televizorom Icon_minitime03.03.15 18:46

U selu u kom su moji roditelji službovali kao učitelji nije bilo struje do 1975 . Tako da sam rastao bez tehničkih dostignuća tog vremena. Kada sam napunio pet godina mama je dobila premeštaj bliže Bajinoj Bašti gde sam se prvi put susreo sa tv ekranom . Bože mili koliko smo bili srećni sa onim crtaćima u sedam i petnaest.
Na vrh Go down
pukovnik
Poručnik
Poručnik
pukovnik

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom   Prvi susreti sa televizorom Icon_minitime03.03.15 19:23

zeljoni (citat):
U selu u kom su moji roditelji službovali kao učitelji nije bilo struje do 1975 . Tako da sam rastao bez tehničkih dostignuća tog vremena. Kada sam napunio pet godina mama je dobila premeštaj bliže Bajinoj Bašti gde sam se prvi put susreo sa tv ekranom . Bože mili koliko smo bili srećni sa onim crtaćima u sedam i petnaest.

Nisam siguran ali mislim da se emisija zvala " Laku noć djeco". Very Happy

Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom   Prvi susreti sa televizorom Icon_minitime03.03.15 20:29

pukovnik (citat):
zeljoni (citat):

Nisam siguran ali mislim da se emisija zvala " Laku noć djeco". Very Happy

"Laku noc, djeco" je bila mnoooogo kasnije, U vrijeme zeljonijevog djetinjstva su bili crtaci svake veceri u 19;15h.
U vrijeme mog djetinjstva su bili dva puta sedmicno, srijedom i petkom (ako se ne varam) i to u popodnevnim satima.  Mozda, cak, jednom, pa ko ga vidi - vidio je.

013gonzo
Podporučnik
Podporučnik
013gonzo

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom   Prvi susreti sa televizorom Icon_minitime03.03.15 20:51

malkice sam stariji i redosled koji ja pamtim je bio radnim danom 7:15 crtani film, 7:25 reklame, 7:30 Dnevnik
a dva puta nedeljno u popodnevnim satima su se smenjivali Na slovo Na slovo i Diznilend, a jednom 
nedeljno je išla Ekspedicija od pola sata sa čuvenim Range Roverima.
Slično njoj je posle Milan Kovačević napravio seriju putopisa po Jugoslaviji pod imenom Karavan.

BEOGRAD
Podporučnik
Podporučnik
BEOGRAD

Prim(j)eran Vojnik PV
Pravna Služba Pravna Služba
BROJ POSTOVA: : 1648
ČLAN OD: : 2013-03-15
M(j)esto Scottsdale

KomentarNaslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom   Prvi susreti sa televizorom Icon_minitime03.03.15 23:40

Petak je bila strana serija, a nedeljom domaca. Secam se da skoro do pocetka osamdesetih, nedeljom zimi, TV skoro da nije mogao da se gleda. Kada svi ukljuce rerne i grejalice, ode napon, a sa njim i slika.
Na vrh Go down
PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom   Prvi susreti sa televizorom Icon_minitime04.03.15 0:23

BEOGRAD (citat):
Petak je bila strana serija, a nedeljom domaca. Secam se da skoro do pocetka osamdesetih, nedeljom zimi, TV skoro da nije mogao da se gleda. Kada svi ukljuce rerne i grejalice, ode napon, a sa njim i slika.

Zato su, sedaamdesetih, postojali stabilizatori Smile

BEOGRAD
Podporučnik
Podporučnik
BEOGRAD

Prim(j)eran Vojnik PV
Pravna Služba Pravna Služba
BROJ POSTOVA: : 1648
ČLAN OD: : 2013-03-15
M(j)esto Scottsdale

KomentarNaslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom   Prvi susreti sa televizorom Icon_minitime04.03.15 0:31

PORUCNIK (citat):
Zato su, sedaamdesetih, postojali stabilizatori Smile

Imali smo mi i tu budzu pored televizora ali nije pomagala. Bila stara zgrada, u kojoj je instalacija bila losa, a povrh toga TV lampas koji je morao da se zagreje. Very Happy
Na vrh Go down
PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom   Prvi susreti sa televizorom Icon_minitime04.03.15 0:46

BEOGRAD (citat):
Imali smo mi i tu budzu pored televizora ali nije pomagala. Bila stara zgrada, u kojoj je instalacija bila losa, a povrh toga TV lampas koji je morao da se zagreje. Very Happy

Coce, kad imas lampas, ne treba ti grijalica Smile
Zaista ne znam da su ti 'stabilizatori' ista uticali na rad televizora. Svaki i najkraci pad napona se registrovao na ekranu. Mislim da je samo trosio struju i grijao prostoriju.

Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom   Prvi susreti sa televizorom Icon_minitime04.03.15 0:47

Moji su imali ovakav:

Na vrh Go down
PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom   Prvi susreti sa televizorom Icon_minitime04.03.15 0:48

Max Blitz (citat):
Moji su imali ovakav:

I nas je bio slican, samo je boja bila plava. Ne znam je li isti proizvodjac.

Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom   Prvi susreti sa televizorom Icon_minitime04.03.15 0:57

Ovaj Graetz Kornnet F37 iz 1957. se prodavao na njuškalu za 200 eura.

Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom   Prvi susreti sa televizorom Icon_minitime04.03.15 1:03

Ovaj RIZ 221 je imao jedan program.

[You must be registered and logged in to see this link.]

Na vrh Go down
PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom   Prvi susreti sa televizorom Icon_minitime04.03.15 1:09

Nas prvi je bio "Biser elektronik" (mislim da se tako zvao). Imao je ravno, zatamnjeno staklo ispred uobicajenog ekrana. Ako se ne varam, proizveden je bio u "Iskri".
Imao je dva antenska prikljucka, za normalnu "riblja kost" aantenu za prvi i "mrezastu" za drugi program.

Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom   Prvi susreti sa televizorom Icon_minitime04.03.15 1:10

Prvi RIZ-ov TV 101 iz 1956.

Na vrh Go down
013gonzo
Podporučnik
Podporučnik
013gonzo

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom   Prvi susreti sa televizorom Icon_minitime04.03.15 6:39

PORUCNIK (citat):
BEOGRAD (citat):

Coce, kad imas lampas, ne treba ti grijalica Smile
Zaista ne znam da su ti 'stabilizatori' ista uticali na rad televizora. Svaki i najkraci pad napona se registrovao na ekranu. Mislim da je samo trosio struju i grijao prostoriju.

Već sam pitao ali izgleda da niko od stručnjaka za visoku struju nije zainteresovan da odgovori "šta je stabilizovao stabilizator?".
Kada bi komšinica uključila mikser ili fen za kosu svi u zgradi na toj fazi bi imali smetnje na tv-u. Produžnim gajtanom i priključivanjem
televizora na šuko u kuhinji za vreme važnih prenosa utakmica moj otac je to sprečavao.

PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom   Prvi susreti sa televizorom Icon_minitime04.03.15 7:29

013gonzo (citat):
Već sam pitao ali izgleda da niko od stručnjaka za visoku struju nije zainteresovan da odgovori "šta je stabilizovao stabilizator?".
Kada bi komšinica uključila mikser ili fen za kosu svi u zgradi na toj fazi bi imali smetnje na tv-u. Produžnim gajtanom i priključivanjem
televizora na šuko u kuhinji za vreme važnih prenosa utakmica moj otac je to sprečavao.

Zvanicno objasnjenje, prijatelju, bilo je da on akumuliraa elektricnu energi i da u slucaju pada napona ili nestanka struje, nadomjestice manjak, a to spasava prijemnik od crkavanja nekih lampica u njemu...
Praksa je drugi "par opanci"...

013gonzo
Podporučnik
Podporučnik
013gonzo

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom   Prvi susreti sa televizorom Icon_minitime04.03.15 12:55

PORUCNIK (citat):
Zvanicno objasnjenje, prijatelju, bilo je da on akumuliraa elektricnu energi i da u slucaju pada napona ili nestanka struje, nadomjestice manjak, a to spasava prijemnik od crkavanja nekih lampica u njemu...

Akumulira???? ha ha ha ha  bounce

Da li si i jedan stabilizator otvorio?, Ja jesam i unutra je bio samo veliki trafo sa nekim elektronskim 
delovima tako da nikako nije mogao da akumulira struju. Nema bar u ta tri što sam gledao akumulatorskih 
ćelija.

zeljoni
Džomba
Džomba
zeljoni

BROJ POSTOVA: : 180
ČLAN OD: : 2014-11-12
DOB : 56
M(j)esto Novi Sad

KomentarNaslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom   Prvi susreti sa televizorom Icon_minitime04.03.15 13:53

Možda ovo što ću sad napisati i nema nekog velikog smisla novim generacijama , pogotovo sms i internet generaciji , ali ja se jako ponoism što sam razlikovao na petsto metara janje od jareta , kravu od vola .Ovo zaista sad smešno izgleda ali tadašnji program na tv-eu je bio bar malo edukativan . Što jes jes šta to sad deca ne znaju, pa znaju više od nas ali na jedan drugačiji način . Neprirodan. Kalimero ,Popaj , Tom i Džeri , Patak Dača , Pera detlić ... Živeo sam u selu bez struje , sa mnogo dece , bez tv-a i bez radio aparata , ali sa poselima , ljuljao se na mladim Brezama , brao Divlje maline i kupine , šumske jagode . Sada imam nekoliko stotina tv-kanala , internet , mogu sve da saznam za par trenutaka a ono moje selo više nepostoji , nema ni ljudi ni škole ni đaka ni jareta ni jagnjeta . Izvinite malo me ponelo.
Na vrh Go down
013gonzo
Podporučnik
Podporučnik
013gonzo

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom   Prvi susreti sa televizorom Icon_minitime04.03.15 13:57

zeljoni (citat):
Možda ovo što ću sad napisati i nema nekog velikog smisla novim generacijama , pogotovo sms i internet generaciji , ali ja se jako ponoism što sam razlikovao na petsto metara janje od jareta , kravu od vola .Ovo zaista sad smešno izgleda ali tadašnji program na tv-eu je bio bar malo edukativan . Što jes jes šta to sad deca ne znaju, pa znaju više od nas ali na jedan drugačiji način . Neprirodan. Kalimero ,Popaj , Tom i Džeri , Patak Dača , Pera detlić ... Živeo sam u selu bez struje , sa mnogo dece , bez tv-a i bez radio aparata , ali sa poselima , ljuljao se na mladim Brezama , brao Divlje maline i kupine , šumske jagode . Sada imam nekoliko stotina tv-kanala , internet , mogu sve da saznam za par trenutaka a ono moje selo više nepostoji , nema ni ljudi ni škole ni đaka ni jareta ni jagnjeta . Izvinite malo me ponelo.

Što bi rekli s'juga a ne s'ladu:  bounce 

A kude 'e u tome prvi susret s's televizor? he he he

zokika
Stariji Vodnik
Stariji Vodnik

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 607
ČLAN OD: : 2013-10-10
DOB : 67
M(j)esto SG - SLO

KomentarNaslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom   Prvi susreti sa televizorom Icon_minitime04.03.15 14:52

013gonzo (citat):
PORUCNIK (citat):

Akumulira???? ha ha ha ha  bounce

Da li si i jedan stabilizator otvorio?, Ja jesam i unutra je bio samo veliki trafo sa nekim elektronskim 
delovima tako da nikako nije mogao da akumulira struju. Nema bar u ta tri što sam gledao akumulatorskih 
ćelija.

013gonzo, tako je.
Pa i sam naziv "stabilizator" priča o tome šta je radio. Stabilizovao napon - posekao vrhove napona i sa time ga držao na određenoj razini 220V. Kad je nestalo struje nije imao šta da stabilizuje. Sečam se tih vremena. Na istoj liniji za strujo je jedan seljak imao pilanu. Kad ju je uključio na žarulji se primetilo kako pila radi - treperenje žarulje. E, to "treperenje" je stabilizator korigovao.
Taj uređaj (stabilizator) ni u kom slučaju ne može da se usporedi sa današnjim UPS uređajima, koji imaju baterije i preko njih mogu da "drže" napon na aparatu još nekoliko minuta, zavisno od kapaciteta baterija.

Na vrh Go down
semsudin
Podporučnik
Podporučnik
semsudin

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1435
ČLAN OD: : 2013-03-11
DOB : 57
M(j)esto GRABOVAC, VELIKA KLADUSA

KomentarNaslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom   Prvi susreti sa televizorom Icon_minitime04.03.15 22:11

Prvi susret sa televizorom mi je bio 1975 crno-bijeli marke PHILIPS koji je bio manji 37 ekran i imao ručku na vrhu za nošenje a donio ga otac iz Njemačke.A dvije godine prije imao ga je komšija takođe gastarbajter iz Njemačke kod koga smo kolektivno išli gledati kad je nešto jako interesantno bilo za pogledati kao npr sport ili neki dobar film.Mogu reći da je to takva tišina bila u kući tog komšije a soba krcata kao šibica i svi sjedimo na podu osim gazde koji je na stolici.Zašto su kasno stigli televizori u moj kraj razlog je kasna elektrifikacija 70-a godina sela dok je u gradu bilo struje puno prije i televizora ali kod imućniji ljudi.
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom   Prvi susreti sa televizorom Icon_minitime08.03.15 17:29

Na vrh Go down
013gonzo
Podporučnik
Podporučnik
013gonzo

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom   Prvi susreti sa televizorom Icon_minitime08.03.15 18:22

Nije baš prvi susret ali nisam mogao da odolim da ne podelim ove fotke sa forumašima  bounce

rr 865 iy 1960 i neke

Priključak za "daljinski" ma šta to značilo

miro81
Džomba
Džomba

BROJ POSTOVA: : 136
ČLAN OD: : 2015-01-08
DOB : 63
M(j)esto Ljubljana

KomentarNaslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom   Prvi susreti sa televizorom Icon_minitime15.04.15 20:42

013gonzo (citat):
Nije baš prvi susret ali nisam mogao da odolim da ne podelim ove fotke sa forumašima  bounce

rr 865 iy 1960 i neke

Priključak za "daljinski" ma šta to značilo

Znaci,da si imao preko kabla u rukama kutico na kojoj su bili vertikalno(u dubinu)stavljeni  "kotacici"za glasnocu,ton,svetlost i kontrast,pa i za uklop i izklop. Upravljac je dobijo struju iz TV,posto nije bijo kao danas na batarije!
Sjecam se i ja sletanja na mjesec-imao sam osam godina. flower

Na vrh Go down
http://miroslav.korosec@gmail.com
miro81
Džomba
Džomba

BROJ POSTOVA: : 136
ČLAN OD: : 2015-01-08
DOB : 63
M(j)esto Ljubljana

KomentarNaslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom   Prvi susreti sa televizorom Icon_minitime15.04.15 20:47

Ops,zaboravio i ono sa stabilizatorom. Bio je vrlo dobrodosao ako nisi htio da ti posle par "pomika"struje crkne TV!:-)
Na vrh Go down
http://miroslav.korosec@gmail.com
VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP
Forumska Spomenica 2009 FS
Jubilarna Medalja 7 g. JM
BROJ POSTOVA: : 15057
ČLAN OD: : 2009-05-01

KomentarNaslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom   Prvi susreti sa televizorom Icon_minitime15.04.15 22:52

Ja sam odrastao uz TV, tako da je to bio dio normale. Inače ne gledam TV. Stoji u stanu, ni sam ne znam zašto. Upaljen zadnji put prije nekih godinu dana.
Na vrh Go down
https://jna-sfrj.forumbo.net
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom   Prvi susreti sa televizorom Icon_minitime15.04.15 22:57

Ja sam ovisnik o TV dnevniku. What a Face

Neću trčat doma na njega, ali ako sam doma obavezno gledam....

Kao da mi fali nešto ako nisam čuo sve dnevne vijesti.

Na vrh Go down
Pera-Sopot
Razvodnik
Razvodnik
Pera-Sopot

BROJ POSTOVA: : 244
ČLAN OD: : 2013-12-12
DOB : 65
M(j)esto Sopot Srbija

KomentarNaslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom   Prvi susreti sa televizorom Icon_minitime16.04.15 8:55

Morao sam da konsultujem roditelje,slabo se sećam,bio sam mali.
Moji su kupili prvi televizor marke Orion-mađarske proizvodnje 1959 godine, kada sam se ja rodio.
Taj televizor je još kod mene,volim te stare stvari da skupljam.Slikaću ga i postaviti sliku,mislim da je još uvek ispravan,bar je bio kada sam ga pre jedno 20-tak godina pustio da radi.Imam i stabilizator koji je išao uz njega.
Pitam oca, koliko si ga platio,kaže oko 100000 ondašnjih dinara,kažem odakle ti tolike pare,kolika ti je bila plata,kaže 7000 dinara.Morao je da ide u komitet i miliciju da se pravda odakle mu pare.Bio je poslovođa ali mu nisu isplaćivali tu platu nego manju i onda su mu isplatili razliku 104000 dinara.Elektro distribucija je uvek bila dobro plaćena!!!!Televizor je kupljen u Beogradu preko puta Doma Sindikata.
Kaže da je tada program trajao oko 1 sata i nije bio svaki dan.Sećam se kao dete gužve u kući,ceo komšiluk se okupi da gleda TV.

KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom   Prvi susreti sa televizorom Icon_minitime13.06.15 1:54

Na vrh Go down
PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom   Prvi susreti sa televizorom Icon_minitime13.06.15 7:09

Pera-Sopot (citat):
Morao sam da konsultujem roditelje,slabo se sećam,bio sam mali.
Moji su kupili prvi televizor marke Orion-mađarske proizvodnje 1959 godine, kada sam se ja rodio.
Taj televizor je još kod mene,volim te stare stvari da skupljam.Slikaću ga i postaviti sliku,mislim da je još uvek ispravan,bar je bio kada sam ga pre jedno 20-tak godina pustio da radi.Imam i stabilizator koji je išao uz njega.
Pitam oca, koliko si ga platio,kaže oko 100000 ondašnjih dinara,kažem odakle ti tolike pare,kolika ti je bila plata,kaže 7000 dinara.Morao je da ide u komitet i miliciju da se pravda odakle mu pare.Bio je poslovođa ali mu nisu isplaćivali tu platu nego manju i onda su mu isplatili razliku 104000 dinara.Elektro distribucija je uvek bila dobro plaćena!!!!Televizor je kupljen u Beogradu preko puta Doma Sindikata.
Kaže da je tada program trajao oko 1 sata i nije bio svaki dan.Sećam se kao dete gužve u kući,ceo komšiluk se okupi da gleda TV.
To je bilo kao cijena prvih mobilnih telefona, preko 1000 DM, a prosjecna plata oko 70 DM.
Mnoooogo kasnije je vrtilo, kao neki slogan: "milion televizora, u svakom domu - radio".

Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom   Prvi susreti sa televizorom Icon_minitime21.09.15 20:46

Jacuzzi i plazma TV nekad...

Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom   Prvi susreti sa televizorom Icon_minitime05.10.15 4:55

RIZ automatik 1967.

Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom   Prvi susreti sa televizorom Icon_minitime11.10.15 2:04

Na vrh Go down
zokika
Stariji Vodnik
Stariji Vodnik

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 607
ČLAN OD: : 2013-10-10
DOB : 67
M(j)esto SG - SLO

KomentarNaslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom   Prvi susreti sa televizorom Icon_minitime11.10.15 11:37

To mi je poznato...  pola osam, počinje dnevnik
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom   Prvi susreti sa televizorom Icon_minitime12.10.15 1:59

Na vrh Go down
PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom   Prvi susreti sa televizorom Icon_minitime12.10.15 2:20

zokika (citat):
To mi je poznato...  pola osam, počinje dnevnik
I zvucna pozadina, kao muzika do posljednjih pet sekundi kad pocinje tip-tip-tip-tip-tip, pa opet muzika uz okretanje globusa...

013gonzo
Podporučnik
Podporučnik
013gonzo

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom   Prvi susreti sa televizorom Icon_minitime12.10.15 21:07

A pre toga crtani film i reklame od samo 5 (pet) minuta da ne poveruješ  bounce

Sponsored content

KomentarNaslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom   Prvi susreti sa televizorom Icon_minitime

Na vrh Go down

Prvi susreti sa televizorom
Na vrh 
Stranica 1/3Idi na stranicu : 1, 2, 3  Next
 Similar topics
-
» Kadetnica '91, prvi bataljon, prva ceta, prvi vod, prvo.
» Informatika i elektronika na Balkanu
» Prvi domaći satelit
» GJORČE PETROV SKOPJE VP 3615 KLASA JUL 1991.
» Karaula Drenak 82/83 (prvi dio teme)