FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 31.05.13 14:29
12.01.2013 Morski pas dug četiri metra i težak više od 500 kilograma ulovljen je u četvrtak na ulasku u Boku Kotorsku. Morskog psa su ulovili braća Lakičević, Davor, Dragan, Vasko i Jovica te njihov otac Mihailo . Riječ je o morskom psu glavonji.
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 31.05.13 14:33
lacoš (citat):
12.01.2013 Morski pas dug četiri metra i težak više od 500 kilograma ulovljen je u četvrtak na ulasku u Boku Kotorsku. Morskog psa su ulovili braća Lakičević, Davor, Dragan, Vasko i Jovica te njihov otac Mihailo . Riječ je o morskom psu glavonji.
Palma i Smokva. Ili Smokva i Palma. Ili oboje skupa. Ili jedno na drugome. Kako god okrenete palma je čudna biljka koja dozvoljava da iz nje raste sve i svašta tako i ova Smokva. Snimljeno u centru grad.
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 04.06.13 12:41
Graničar što je kod palme otrovno?
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Naslov komentara: Priroda u mome kraju - Palma i Smokva 04.06.13 20:02
Ne znam. To me baš nije nikada interesiralo. Nikada me nitko nije ovdje upozorio da od ovih palmi ima nešto što je otrovno. Na ovoj slici se vide ove žućkasto-narančaste bobice ili kako netko zna kazati plodovi. Da li to valja jesti, ne znam. Nikada nikoga nisam vidio da to jede, pa nikada ni ja to nisam pokušao jesti. Ali jednom me je u potkoljenicu ubola ona bodlja što se nalazi ispod onih bobica a uz deblo palme. Jako su čvrste i jako oštre. Ishod toga uboda je................... evo me još sam živ. Od grane te palme smo se vješali. Nevjerojatno je kako je grana palme čvrsta. Tj. savitljiva, nema šanse da je netko otkine i nema tog teškog čovjeka koji će se objesi o njene grane da će ta grana puknuti.
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 04.06.13 20:06
Baš to sam čuo da je navodno taj ubod opasan pa sam mislio da znaš nešto o tome. Ali kako kažeš još si živ
Stazio Major
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 04.06.13 21:32
To je jedna vrsta datule, mislim da je zovu kanarska (po Kanarskim ostrvima). U našim krajevima plod ne može dostići punu zrelost pa zato nije jestiv (ali sam gledao poljske miševe - puhove kako ih jedu kada požute). Palmina bodlja nije baš bezopasna, mjesto uboda se skoro uvijek inficira, bolno je i dugo traje zarastanje a ako se odlomi vrh bodlje treba se obavezno javiti doktoru.
pukovnik Poručnik
orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2090 ČLAN OD: : 2012-02-29
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 04.06.13 21:52
purger (citat):
Baš to sam čuo da je navodno taj ubod opasan pa sam mislio da znaš nešto o tome. Ali kako kažeš još si živ
Ova mi je ispred apartmana i već je dosta narasla. Kad god ju orezujem obvezno se izbodem. Prvo se javi crvenilo na mjestu uboda i krene krv a zatim i natekne. Da boli, boli ali i za par dana prođe. Ništa tako strašno.
_________________ Semper Fidelis
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 04.06.13 22:10
pukovnik (citat):
... Ova mi je ispred apartmana i već je dosta narasla. Kad god ju orezujem obvezno se izbodem. Prvo se javi crvenilo na mjestu uboda i krene krv a zatim i natekne. Da boli, boli ali i za par dana prođe. Ništa tako strašno.
Još je mala, kada poraste više će da boli.
pukovnik Poručnik
orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2090 ČLAN OD: : 2012-02-29
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 04.06.13 22:32
Stazio (citat):
pukovnik (citat):
... Ova mi je ispred apartmana i već je dosta narasla. Kad god ju orezujem obvezno se izbodem. Prvo se javi crvenilo na mjestu uboda i krene krv a zatim i natekne. Da boli, boli ali i za par dana prođe. Ništa tako strašno.
Još je mala, kada poraste više će da boli.
O za četiri godine je dobrano prerasla zid.
_________________ Semper Fidelis
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 04.06.13 23:15
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 2369 ČLAN OD: : 2011-04-23 Dalmacija i šire - PROM-3
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 05.06.13 0:29
pukovnik (citat):
Ova mi je ispred apartmana i već je dosta narasla. Kad god ju orezujem obvezno se izbodem. Prvo se javi crvenilo na mjestu uboda i krene krv a zatim i natekne. Da boli, boli ali i za par dana prođe. Ništa tako strašno.
Kaže moj susjed kad ga ubode pauk (riba): Nije da me boli ka što me boli ali boli ka da me boli
_________________ RIJEČI KOJE NISU POPRAČENE DJELIMA,BEZNAČAJNE SU.. CHE ...... [You must be registered and logged in to see this image.]
Kemo Specijalac GENERAL POTPUKOVNIK u rezervnom sastavu
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 1139 ČLAN OD: : 2012-03-03 Beograd
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 05.06.13 1:47
Ne znam. To me baš nije nikada interesiralo. Nikada me nitko nije ovdje upozorio da od ovih palmi ima nešto što je otrovno. Na ovoj slici se vide ove žućkasto-narančaste bobice ili kako netko zna kazati plodovi. Da li to valja jesti, ne znam. Nikada nikoga nisam vidio da to jede, pa nikada ni ja to nisam pokušao jesti. Ali jednom me je u potkoljenicu ubola ona bodlja što se nalazi ispod onih bobica a uz deblo palme. Jako su čvrste i jako oštre. Ishod toga uboda je................... evo me još sam živ. Od grane te palme smo se vješali. Nevjerojatno je kako je grana palme čvrsta. Tj. savitljiva, nema šanse da je netko otkine i nema tog teškog čovjeka koji će se objesi o njene grane da će ta grana puknuti.
Ali, ljudi, da znate sto boli kad po mraku upadnete u rupu gde je nekad bila posadjena palma...joooj...
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 05.06.13 2:28
Vojnik Graničar (citat):
Da li to valja jesti, ne znam. Nikada nikoga nisam vidio da to jede, pa nikada ni ja to nisam pokušao jesti.
Nevjerojatno je kako je grana palme čvrsta. Tj. savitljiva, nema šanse da je netko otkine i nema tog teškog čovjeka koji će se objesi o njene grane da će ta grana puknuti.
Normalno da smo kao klinci pokušavali jest te nezrele datulje, nije otrovno nego trpko i neukusno.
Može se otkinut grana palme ako se jako potegne u stranu, baš pukne pri samom spoju s deblom. Od toga smo radili indijansku opremu, koplja i lukove. A lišće je bilo za ukras.
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 07.06.13 7:45
Priroda i mom kraju. Veliki brod za krstarenje sa turistima koji napadaju grad, ne spada u prirodu. Ali sve drugo se može smatrati priroda. I zanimljiva pozicija za slikati "Prirodu u mom kraju".
purger Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 07.06.13 12:31
Baš prava graničarska ko da si na zadatku.
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 07.06.13 18:33
Jel se slike gologuzih Cehinja racunaju u "prirodu"???
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 07.06.13 19:01
Računaju samo ako ih Matrix postavi.
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 07.06.13 19:30
A, sad sam skont'o. Kad ih Matrix okine, mislim uslika, onda je to kao dio "paket aranzmana"
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 09.06.13 18:33
Matrix (citat):
Lacoš,jesi li tu popio kavu?
Popio sam,ali kolu.
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Naslov komentara: Priroda u mome kraju - Jedrenjak 09.06.13 20:33
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 13.06.13 12:16
Lijepe slike SveJug, samo je vrijeme kao da je jesen a ne jun.
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 13.06.13 12:38
Stazio (citat):
Lijepe slike SveJug, samo je vrijeme kao da je jesen a ne jun.
Nase temperature su, nazalost, oko 20 step sto ja za vas rano prolece ili kasna jesen. (Slikano i dosta kasno sa mozda malo svetlosti).
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 14.06.13 7:42
Najnoviji clan familije, majka je prosetala da je predstavi i da joj pokaze teren.[You must be registered and logged in to see this image.] Ovo je slikano sinoc dosta kasno .
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 26.06.13 20:51
FORTE MARE
(morska tvrđava) je građena u periodu izmedu 14.-17. vijeka, restaurirana 1833. godine, a od 1952. godine adaptirana je u ljetnji bioskop, kasnije i u diskoteku. Inače, tvrđava je građena na čvrstim stijenama, nad samim šetalištem, a u zidinama postoje vrata - prolaz od morske obale do vrha tvrđave.