FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Danas ujutro pogledam kroz prozor hotela i sjetim se gosn.Mirka.Gosn Mirko Sv.Ilija čeka,a može se i preko na otok,vrijeme je prekrasno-ajmo u planine.
mirko bratuš Kapetan
NA VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 3737 ČLAN OD: : 2012-04-15 DOB : 77
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 24.10.13 20:50
@lacoš radujem se,da me se sečaš.Vrlo rado bi išao sa tobom,al mi je daleko.Kod nas je kiša I dane provedem kraj kompjutera.Kad se naučim stavljati slike,poslat ču koju iz naših planina.Puno pozdrava u Makarsku.
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Naslov komentara: Kamenolom u Srinjinama. 26.10.13 18:55
Kamenolom u Srinjinama je otvoren davne 1960 godine. Tada je bilo rezultat : Čovjek protiv Prirode 1-0. Danas je kamenolom zatvoren. Koji je danas rezultat.!? Bio sam nedavno na dnu tog kamenoloma. Kao da sam na nekome pustom planetu na kojem su sama kamenja i u visini plavo nebo. Možda postavim koju sliku sa samog dna kamenoloma.!
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Pijetao iz Gornje Podstrane. 28.10.13 0:29
Kada sam podsjetio Gornju Podstranu u daljini čujem kako pijetao kukuriče. I tko bi mogao odoliti da ga ne vidi. Tako sam i njega posjetio i slikao. Godinama nisam vidio ovu životinju uživo. Kada sam mu se približio podigao je perje oko vrata i ono prkosno šeta uz vrata kaveza kao da mi prijeti.
Stanko1 Podporučnik
JM JM PV BROJ POSTOVA: : 1905 ČLAN OD: : 2013-02-24 DOB : 75 Zagreb
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 28.10.13 6:45
Vojnik Graničar (citat):
Kada sam podsjetio Gornju Podstranu u daljini čujem kako pijetao kukuriče... Kada sam mu se približio podigao je perje oko vrata i ono prkosno šeta uz vrata kaveza kao da mi prijeti.
Ovaj kočoperni ljepotan podsjeća me na neke anegdote iz davnijih vremena, pa ih prenosim:
- Moji baka i deda držali su u Ivanić Gradu, između ostalog, pernatu živinu. Pijevac obavezno. Jedan od njih je bio poseban - ne samo povelik nego i agresivan. Kad bi deda pred njega stavio metlu taj je skakao metar u zrak, mahao krilima i kreštao kao da je ugledao sâmom Nečastivog. Deda je objasnio zašto se tako ponaša: - Jednom je otišel u kvar pa sam ga stukel metlom. - A životinja pamti…
- Jednog dana osamdesetih, početkom srpnja/jula (upravo je bilo vrijeme žetve pšenice), stigli mi na godišnji u Sombor. Punica/tašta vodi me po dvorištu i pokazuje vrt, voćke, domaće životinje. Stignemo mi do peradi, kad tamo pijevac - lijep i velik. Gledam ja njega, gleda on mene, pa ja krenem s pričom punici: - Iste takve imali su i moji baka i deda u Ivaniću. Obično bi završio u loncu za vrijeme žetve, pojeli bi ga žeteoci. - A punica: - Zete, hoćeš u subotu ili nedjelju? - Tko, ja? Ma nisam tako mislio (vraga nisam, odmah mi narasle zazubice ). - Ne da je bio ukusan… Poslije je punica svakog ljeta spremala pijevca za gozbu.
- Naj-zakon mi je priča iz pošte u Novom Zagrebu, a ispričao mi je kolega koji je tamo radio. I to se zbilo osamdesetih. Šefa pošte dostavljači su zvali Kriger (po onom Krigeru iz ''Otpisanih''), a ne treba objašnjavati zašto. Tome je bilo draže uhvatiti poštara u prekršaju nego meni skupljati modele željeznice. Jednog popodneva ostane on u pošti da uvreba kakvog prijestupnika. Dođe kod obračunskih radnika i pita jesu li se svi poštari vratili. - Svi osim Kolmana. Aha! Eto mu žrtve. Taj Kolman je inače bio problematičan tip, a čuo sam kasnije da se objesio. Prolazi vrijeme, nema Kolmana, pojavio se kad je već pao mrak. Pijan k'o čizma. Kriger već u svojem uredu pripremio pisaći stroj i uvukao papir da obavi saslušanje. Dođe Kolman k njemu i započnu pitanja: gdje si do sada, gdje si bio, što si radio…? I onda naredba: - Daj torbu! - Ne dam! - Šta, šta? - Ne dam torbu! Otme Kriger njemu torbu i krene je otvarati, a Kolman vikne: - Najte šefe, bu vas kokotiček! - Šta? - Bu vas kokotiček! Otvori šef torbu i iz nje iskoči pijevac.
Nego, da ne ostane samo na tekstu evo i nekoliko slikovnih priloga iz mog Zagreba.
Potok Vrapčak, bizamski štakor (Ondatra zobenicus), 2012.:
Dvorac Trakoščan,snimljeno jučer ujutro na proputovanju za Rogašku Slatinu. Na povratku kasno popodne još uvijek sve puno posjetilaca iz RH i Slovenije. Prekrasno vrijeme naprosto mami ljubitelje prirode.
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 29.10.13 7:49
Nevreme koje je zahvatilo gradove: Malmö. Landskrona, Helsingborg, Halmstad, Göteborg (zapadni deo svedske) izazvanom velikom olujom i vetrovima do 40m/s.
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 05.11.13 7:39
Bolje Vilin konjić nego BBB
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 05.11.13 9:17
Neznam da li znate ali po Vilin konjicu rađene su prve ideje helikoptera
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 05.11.13 9:23
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 08.11.13 13:40
Eto danas sam čuo da je to kukac koji jedini na svijetu može letit unazad! ha!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 08.11.13 14:53
A znate li da bumbar prema teoretskim fizikalnim proračunima u odnosu na veličinu, težinu, krila i broj zamaha u sekundi, ne bi smio (mogao) letjet. (Dobro, možda samo neke vrste, ima ih preko 200.)
Snimljeno ujutro na putu od mjesta Žrnovnica prema mjestu Srinjine. Kad sam, vidio da sunce izlazi iza brda i ovo stablo bora, morao sam to slikati da vam pokažem "Prirodu u mom kraju".!!!
Vojnik Graničar: komentar modifikovan dana: 11.11.13 12:54; prepravljeno ukupno 1 puta
mare69 Gušter
BROJ POSTOVA: : 25 ČLAN OD: : 2013-10-09 DOB : 55 Novo mesto
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 10.11.13 22:54
Kada smo kod mjeseca listopada (koji je prošao) i padanja lišća. Palma je biljka kojoj u listopadu ne pada lišće. Da su sve kasarne u vrijeme JNA bile zasađene palmama nitko sretniji pod JNA vojnika. Onako nikada očistiti krug kasarne - karaule, uvijek i na svakom koraku lišće. Slikano na splitskoj rivi (centar grada) prije nekoliko dana.
semsudin Podporučnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 1435 ČLAN OD: : 2013-03-11 DOB : 57 GRABOVAC, VELIKA KLADUSA
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 11.11.13 7:11
Gledao sam na tv kad su veliki cikloni tj.udari jakih vjetrova da se te palme dosta dobro drže po pitanju lomenja.Uvijaju se ali izdržavaju.Više drugo drveće strada.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Najstarija palma u Splitu. 11.11.13 11:21
semsudin (citat):
Gledao sam na tv kad su veliki cikloni tj. udari jakih vjetrova da se te palme dosta dobro drže po pitanju lomenja.Uvijaju se ali izdržavaju. Više drugo drveće strada.
Kada smo kod palmi evo još jedne slike starih palmi iz centra grada.
Uglavnim i palme znaju biti i stare i opasne za ljude.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 11.11.13 13:21
semsudin (citat):
Gledao sam na tv kad su veliki cikloni tj.udari jakih vjetrova da se te palme dosta dobro drže po pitanju lomenja.Uvijaju se ali izdržavaju. Više drugo drveće strada.
Znate li da palme nisu drveće? Već drvolike biljke jednosupnice. Palma je razvojno bliža banani nego drvetu.
purger Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 11.11.13 13:37
Kao što je piva bliže (ustvari je ) prehrambenom proizvodu!
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Palme u Splitu. 15.11.13 15:39
semsudin (citat):
Gledao sam na tv kad su veliki cikloni tj. udari jakih vjetrova da se te palme dosta dobro drže po pitanju lomenja. Uvijaju se ali izdržavaju. Više drugo drveće strada.
Palme su čudne biljke. Sve normalne biljke na svijetu su u korijenu sa godinama sve deblje a kod palme je obrnuto ona je deblja u krošnji a u korijenju tanja. Što je starija to je opasnija. Evo slike jedne palme i ja ispod nje, snimljeno kod talijanskog i engleskog konzulata.! Da ovdje dođe jadan ciklon bilo bi svašta.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Palac Grgura Ninskog. 15.11.13 16:04
purger (citat):
Zanimljiv nadvoj ko zna jel armiran? (povezan nečim) Jel palac u opticaju? znam da je bio na restauraciji, jel gotov taj posao sa Grgurom?
Palac Grgura Ninskog je atrakcija samo za turuste, ovo što kaže internet ovdje. Kažu ljudi da su za vrijeme II Svjetskog rata talijanska vojska od njega htjeli napraviti metke.
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 23.11.13 12:33
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 23.11.13 23:38
SveJug (citat):
Na 100 km od mene je jedan muzej sa podmornicama i jos nisam bio da vidim, .
Znam tacno o cemu govoris. Proveo sam jedan dio zivota na pola sata od manastira Mileseva, a nisam nikad nasao vremena da odem i pogledam cuvenu fresku "Belog Andjela". Sad mi zao. Ljudi prevale pola svijeta da nesto vide, a oni kojima je to na dohvat ruke "nemaju vremena"
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 28.11.13 13:05
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 06.12.13 13:54
Slušam ujutro na radiju da je zatvoren most između Danske i Švedske.Jel to normalno,ili se zatvara samo zbog takovih ekstremnih uvjeta?
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 06.12.13 14:26
lacoš (citat):
Slušam ujutro na radiju da je zatvoren most između Danske i Švedske.Jel to normalno,ili se zatvara samo zbog takovih ekstremnih uvjeta?
Most za automobile zna biti zatvoren cesce ali kada se zatvori i za voz onda znaj da je ozbiljno. Ovo nevreme je malo veceg karaktera.
Na gornje dve slike je trajekt koji ide izmedju Svedske i Danske.
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 06.12.13 14:31
Bio je jučer na našem središnjem dnevniku video koji je poslao kapetan jednog broda koji se našao u sjevernom moru.Izgledalo je zastrašujuče,pramac broda non stop je bio pod vodom od udara valova.
semsudin Podporučnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 1435 ČLAN OD: : 2013-03-11 DOB : 57 GRABOVAC, VELIKA KLADUSA
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 06.12.13 21:12
Taj vjetar koji puše 280km na sat prošao je kroz Poljsku i napravio haos na elektro vodovima kao i krovovima kuća.Avio i ostali saobraćaj je paralisan i po prognozama ide dalje u pravcu Češke i Slovačke donoseći sa sobom iste probleme.
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 08.12.13 14:53
Posle nevremena dodje i hladnjoca sa snegom. Prvi za ovaj deo godine.
Jako lepa fotografija jer obuhvata ceo masiv , i prikazuje ga sa severozapadne strane. Slika je sa brda koja se severno i severoistocno (iza) spustaju u dolinu reke Jadar , a severoistocno-dalje nastavljaju ka padinama planine Cer. Lanac Guceva, koji se vidi je dugacak nekih 10km . i prostire se pravcem severozapad-jugoistok, a sa zapada i severozapada ga zatvara u poluluku Drina.
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme)