FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re 12.05.13 22:07
Iako je vreme bilo ruzno.......pozeleo sam da zabacim udicu.. Od kise Drina je pomutila pa sam morao da nadjem "otoku" i evo par fotografija od predvece!!!
Tu smo.... LOKACIJA- reka Drina-"otoka", od kuce do ciljanog mesta, biciklom za 11min. TEMPERATURA- niska VREME- kisa , pa stane , pa kisa...... satorsko krilo JNA -MAJKA... VRSTA RIBOLOVA- skroz konvencionalno po onoj cika Jove-Zmaja.."uz'o decak jedan stap, jednu muvu i kanap...." ULOV- losije od ocekivanog... SUBJ.OSECAJ- hmmm.....ne bih dao ovakav jedan dan za 100 na ..."samo za ljubitelje prave hrane...."
pelister1 Džomba
BROJ POSTOVA: : 101 ČLAN OD: : 2011-08-02
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 13.05.13 7:27
Citat :
Tu smo.... LOKACIJA- reka Drina-"otoka", od kuce do ciljanog mesta, biciklom za 11min.
Samo toliko ? Blago tebi ...
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 13.05.13 18:09
Otoka?To bi bilo nešto kao rukavac ili kanal od Drine? Malo je mutno ali čini mi se za soma ideala!Sviđa mi se mjesto!
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 13.05.13 20:08
aleksandar obradovic (citat):
Iako je vreme bilo ruzno.......pozeleo sam da zabacim udicu.. Od kise Drina je pomutila pa sam morao da nadjem "otoku" i evo par fotografija od predvece!!!
Naslov komentara: Re 14.05.13 22:42
purger (citat):
Otoka?To bi bilo nešto kao rukavac ili kanal od Drine? Malo je mutno ali čini mi se za soma ideala!Sviđa mi se mjesto!
Ribolovac ume da oceni dobro mesto..... Da u pitanju je bas kanal! Ali specifican. Naime, pre vise od pola veka je iskopan da bi dovodio drinsku vodu do fabricke crpne stanice.Vec dugo nema ni fabrike a crpna stanica je ruinirana i ugasena, tako da je kanal idealno mesto za ribolov, posebno u zimskom i prolecnom periodu kada je visi vodostaj.Leti je voda plitka, najvise do 1m. i nema ribolova ."Kanal" nema izlaz na drugu stranu i bas zato je specifican.....iskopan je bocno u normali sa drinskim tokom , i voda koja tece, stvara odredjenu struju samo po sredini kanala, a ta se struja dolazeci do podzide bivse crpne stanice odbija i uz obalu stvara kontra tok. Vrlo specificno i neobicno. Obe struje su vrlo , vrlo blage i voda se sporo krece. Duzina kanala je oko 400m. a dubina na ulazu 1-2m i na samom kraju oko 8 i vise metara. Nema soma Purgeru, ali je izuzetno staniste za sitnu belu ribu , klena ,bocova, stuku....... i posebno sarana koji su posebno "mudri" ali vrlo krupni.
alexandar Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 15.05.13 0:06
SveJug (citat):
.............. Kada sam ja tu prosao letos nije bas bilo pogodno za pecane (ako je isti most)
Nije isti most Sve Jug, ali su vrlo blizu! Evo opisa....... Vidim da si ovu fotografiju slikao sa mosta na Drini i to tacno kada si bio skoro na sredini, a most je malogranicni prelaz "Sepak"...iz Bosne u Srbiju! Slikao si ka severu, 'niz tok' Drine, za vreme nadolaska vode, a sve u kisne dane jer je i vodostaj leti jos nizi od ovoga.Fotografija pokazuje siri rejon 'plaze' , koja se proteze i uzvodno odnosno ispod mosta i vislje u duzini od nekih 200metara. I dobro si rekao, u tom delu nema nekih posebnih mesta za ribolov sve dok ne stigne "zimska voda " , tako da si napravio dobru procenu Kretao si se iz Bosne u Srbiju, znaci ka istoku, i presavsi most, izasao si na put sa koga sam ja slikao Gucevo, krecuci se uzvodno odnosno ka jugu! Bio sam na mostu preko jednog potoka koji se nalazi nekih 150metara od ovog mosta uzvodno! Krecuci se jos oko 250metara putem uzvodno, nailazim na sledeci most ispod koga je kanal na kome sam napravio one prethodne fotografije.!
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 15.05.13 20:15
Nije isti most Sve Jug, ali su vrlo blizu! Evo opisa....... Vidim da si ovu fotografiju slikao sa mosta na Drini i to tacno kada si bio skoro na sredini, a most je malogranicni prelaz "Sepak"...iz Bosne u Srbiju! Slikao si ka severu, 'niz tok' Drine, za vreme nadolaska vode, a sve u kisne dane jer je i vodostaj leti jos nizi od ovoga.Fotografija pokazuje siri rejon 'plaze' , koja se proteze i uzvodno odnosno ispod mosta i vislje u duzini od nekih 200metara. I dobro si rekao, u tom delu nema nekih posebnih mesta za ribolov sve dok ne stigne "zimska voda " , tako da si napravio dobru procenu Kretao si se iz Bosne u Srbiju, znaci ka istoku, i presavsi most, izasao si na put sa koga sam ja slikao Gucevo, krecuci se uzvodno odnosno ka jugu! Bio sam na mostu preko jednog potoka koji se nalazi nekih 150metara od ovog mosta uzvodno! Krecuci se jos oko 250metara putem uzvodno, nailazim na sledeci most ispod koga je kanal na kome sam napravio one prethodne fotografije.!
Svaka ti cast za opis bas tako je i bilo. Evo i slike "nizvodno" to jest u drugi pravac, malo mutna ali tesko voziti i slikati. Interesantno bilo posle voziti pravcu Sabac i videti te silne prodavce voca i povrca uz put.
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 15.05.13 23:50
SveJug (citat):
Svaka ti cast za opis bas tako je i bilo. Evo i slike "nizvodno" to jest u drugi pravac, malo mutna ali tesko voziti i slikati. Interesantno bilo posle voziti pravcu Sabac i videti te silne prodavce voca i povrca uz put.
Mala ispravka........ta slika je "uzvodno" ka jugu! Ovo sto se vidi po duzini u vodi kao neko rastinje je u stvari sprud, a tacno po sredini cetvrtastog oblika u vodi, su sipovi od starog drvenog mosta koji i dan danas stoje u vodi!!!
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 19.05.13 16:47
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 19.05.13 22:54
Čini mi se visok vodostaj? Za ulov te neću pitat jer ni sam ne volim pokazivat osim u nekim iznimnim situacijama ako je nešto ekstremno. Brza voda?
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
Naslov komentara: Re 19.05.13 23:01
Da u pravu si......visi vodostaj i voda jos uvek nije bistra kako treba, sto je uz jak vetar uzrokovalo relativno los ulov. Voda jeste brza, na matici, ali pri obali u uvalicama miruje i ima kontra tok, te je onda na mestu gde se "sastaju vode: dobro zabaciti i pokusati! Ovde ima i stena, i izuzetno je dobro u letnje dane za male vode, i sparne veceri, "dubinski" dobiti soma...
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4603 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 19.05.13 23:54
Ko bi rekao da je Drina ovoliko siroka i pitoma.Gdje je Trsic.A i Klupci?Da li su pored Drine?
Naslov komentara: Re 20.05.13 0:10
E Milutine da ti nju vidis "celu".... Ovde se vidi ada koja deli tok na jedan deo koji ide "srpskom stranom"( to se vidi na slici) , a drugi deo toka ide "bosanskom stranom" , i on se ne vidi , a jos je siri i goropadniji na ovom mestu. To su jos visoke , zimske vode! Verovali ili ne, leti, na jednom mestu nizvodno, postoji "put" kada je nizak vodostaj, skoro da se moze pregaziti!!!!! Samo na jednom delu gde je dubina do grudi, zbog jake matice voda vas ponese i mora se isplivati!
PS- naravno bice slika...
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 20.05.13 0:29
milutins (citat):
........Gdje je Trsic.A i Klupci?Da li su pored Drine?
PS-Klupci su na Valjevskom putu, severoistocno , predgradje grada, a na njih se istocno nadovezuje Trsic...Nekih 5-6 km! Naravno blizu ali nisu na Drini. Kao i Loznica, do Drine je najvise nekih 3.5km zapadno!
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4603 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 20.05.13 2:57
Za sada sve ide po planu,biće nešto tekućine ako se ne umiješa viša sila.
Nema sta,za sada odradjeno domacinski.Rezidba,poorano,cini mi se da je i lastar privezan uz oovaj tanji kolac.Ima jos dosta posla do prve tekucine-za sada jako obecavajuce. Nadam se da ce biti vrhunsko vino.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 20.05.13 5:18
milutins (citat):
........Gdje je Trsic.A i Klupci?Da li su pored Drine?
PS-Klupci su na Valjevskom putu, severoistocno , predgradje grada, a na njih se istocno nadovezuje Trsic...Nekih 5-6 km! Naravno blizu ali nisu na Drini. Kao i Loznica, do Drine je najvise nekih 3.5km zapadno!
Generale svaka cast za poznavanje geografije,primetio sam odavno da si veoma precizan po tom pitanju.Vidi se da ti je Jovan Cvijic zemljak
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 20.05.13 7:36
Jako fin vinograd,sve pohvale domacinu za obradu.Malo sam posmatrao zemljiste,nikako da skontam koji tip.Nije crnica,niti smonica.Izgleda mi lagano za obradu.Pretpostavljam da je u blizini rijeke,da su u pitanju rijecni nanosi(aluvijalno zemljiste). Nemam nikakvo iskustvo u vinogradarstvu,na selu sam se bavio intenzivnim ratarstvom. Kako vi vinogradari rjesavate problem preterane eksploatacije zemljista,s obzirom na cinjenicu da nemate plodored,tj niste u mogucnosti mijenjati poljoprivredne kulture,kako obogacujes zemljiste,zaoravas li stajnjak I sl. Tvoje licno iskustvo.
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 23.05.13 14:58
Evo Milutine da probam odgovorit na pitanja.Što se tiće tipa zemlje,to ti je mješavina lapora i ilovice.Za sada se dobro obrađuje jer je,kako bi vi rekli,izriljana je bagerom do dubine 80 cm.Što se rijeke tiće i nanosa,nemoguće,jer je na višoj nadmorskoj visini od rijeke cca 40 m.Što se tiće eksploatacije,treba redovito gnojit,svake godine umjetnim,i svake cca pete stajskim radi lakše obrade i rahlosti.
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
semsudin Podporučnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 1435 ČLAN OD: : 2013-03-11 DOB : 57 GRABOVAC, VELIKA KLADUSA
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 23.05.13 19:24
Jedno pitanje za ljude koji se bave pravljenjem vina od grozdja.Da li ide secer ili ne.Netko kaze treba malo dodati a netko da ne treba.
dojran Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1335 ČLAN OD: : 2013-01-08 DOB : 61 Zagreb
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 23.05.13 20:54
semsudin (citat):
Jedno pitanje za ljude koji se bave pravljenjem vina od grozdja.Da li ide secer ili ne.Netko kaze treba malo dodati a netko da ne treba.
Je...jeee,čuo ja da se i od grožđa može vino napraviti .Ako ne radiš od grožđa moraš ga dodati jaaaako puno.
dojran Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1335 ČLAN OD: : 2013-01-08 DOB : 61 Zagreb
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 23.05.13 20:58
Inače sve pohvale za vinograd!!!!!!!
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 23.05.13 23:33
lacoš (citat):
Evo Milutine da probam odgovorit na pitanja.Što se tiće tipa zemlje,to ti je mješavina lapora i ilovice.Za sada se dobro obrađuje jer je,kako bi vi rekli,izriljana je bagerom do dubine 80 cm.Što se rijeke tiće i nanosa,nemoguće,jer je na višoj nadmorskoj visini od rijeke cca 40 m.Što se tiće eksploatacije,treba redovito gnojit,svake godine umjetnim,i svake cca pete stajskim radi lakše obrade i rahlosti.
Dobro si ti to uradio sa bagerom,tzv rigolovanje zemljista.Kod tebe je vrsta smonice-tzv dolomitna smonica(vertisol). Da,u pitanju je laporac koji uvijek sadrzi 25-30%gline. Sta je u stvari bager uradio(osim lakse obrade)?Napravio je rastresito tlo,omogucava da voda prolazi,sprecava kalcifikaciju(kristalizaciju soli na povrsini-narocito ako je visok nivo podzemnih voda).NPK normalno u ovisnosti od kulture,kod tebe je loza,nisam siguran koji odnos. Stajnjak obavezno u jesenjem oranju,moze se zaorati i slama,da trune i obogacuje zemljiste. Dobra je to zemlja,specijalno za vocarstvo i vinogradarstvo posto humus usled pedoturbacije nije na povrsini,ima gline da zadrzava vlagu a i sam korijen vinove loze ide duboko u tlo u potrazi za hranom i vodom(i do 10 metara)
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 23.05.13 23:41
milutins (citat):
........Pretpostavljam da je u blizini rijeke,da su u pitanju rijecni nanosi(aluvijalno zemljiste). Nemam nikakvo iskustvo u vinogradarstvu,na selu sam se bavio intenzivnim ratarstvom......
Ovde si prevideo Milutine.... Jesi li gledao seriju "Salas u malom ritu..."? Kada se onaj Sicer setio kada je trazio partizanske baze...."aha pa vinogradi su na suvom ?!!!"
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 23.05.13 23:46
Jesam-priznajem.Posto je na slici vrlo dobro obradjeno zemljiste,izgleda poprilicno rastresito,ucinilo mi se da su nanosi(sedimenti). Lacos je izgleda iskusan vinogradar,bagerom(rigolovanjem)"ubacio"je humus nisko,gdje i treba korijenu loze,takodje je razbio glinu i omogucio bolji protok vode. Pogresno je misljenje da vinovoj lozi ne treba voda,treba i te kako ali ne na povrsini-narocito u period nalijevanja(formiranja grozda) ps-imao je on dosta posla posle bagera-dosta ciscenja,bager je izbacio na povrsinu staro korijenje,"suva drva" I td
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 23.05.13 23:55
Najlakse je ovim "poljoprivrednicima"primorcima sto love ribu."Zaoraju"malo veslima,bace mrezu i uberu plodove. Neznam ciji su stihovi(mozda Gundulic) More nam je duga oranica Brod i vesla ralo i volovi Uvijek ori,uzorat ne mozesh.
Da razrijesimo dileme oko gornjih stihova-eto ovu pricu sam procitao prije nekih 35-40 godina,zapamtio par stihova(jako mi se svidjelo)-zahvaljujuci Google ponovo je procitao-rekoh da je podelim sa vama
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 24.05.13 2:32
Ne bih da kvarim ovako fin topic,pogotovo ovaj fini vinograd,evo jedne interesantne price koju sam cuo od svog cimera crnogorca prije 30 i kusur godina,jako mi se dopada(valjda sam je zato i zapamtio). Moguce je da cu pogresiti oko nekih tipicnih crnogorskih izraza,pokusacu je napisati iz sjecanja onako kako mi je cimer ispricao u Banjaluckoj ulici u Sarajevu,davne 1982. Poenta price je vrlo jednostavna-pokazati da su nasi stari bez puno skole,interneta i ostalih "blagodeti"danasnjice bili mudriji i pametniji od nas
Kralj Nikola sa svoja dva perjanika krenu u setnju po Njegusu.Naidje na starijeg coveka koji sam obradjuje njivu. "Sto si zadocnio"upita ga Kralj. Nijesam,nego nije bilo vajde,odgovori mu seljak. A sto nisi promijenio opet ce Kralj Nikola. Jesam,zarana je,odgovori mu seljak. Kad je tako,poslacu ti dva siljezeta pa ih oderi rece Kralj i nastavi put. Gospodaru,sta vi ono pricaste sa seljakom,nista nijesmo razumjeli upitase ga perjanici po povratku na dvor. Idite kod seljaka pa ga pitajte,ako vam ne kaze,nemojte mi se vracati na dvor-otpusteni ste. Pokusajte odgonetnuti razgovor i kraj ove price.Ako vam to ne uspije,tu je Stazio,ili cu ja sam da je zavrsim
janeztrdi Vodnik I klase
BROJ POSTOVA: : 547 ČLAN OD: : 2012-12-29 DOB : 55 Ljubljana
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 24.05.13 8:48
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 25.05.13 15:52
milutins (citat):
Jesam-priznajem.Posto je na slici vrlo dobro obradjeno zemljiste,izgleda poprilicno rastresito,ucinilo mi se da su nanosi(sedimenti). Lacos je izgleda iskusan vinogradar,bagerom(rigolovanjem)"ubacio"je humus nisko,gdje i treba korijenu loze,takodje je razbio glinu i omogucio bolji protok vode. Pogresno je misljenje da vinovoj lozi ne treba voda,treba i te kako ali ne na povrsini-narocito u period nalijevanja(formiranja grozda) ps-imao je on dosta posla posle bagera-dosta ciscenja,bager je izbacio na povrsinu staro korijenje,"suva drva" I td
Rušenje objekata je u toku, tu bi se trebala praviti marina.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 25.05.13 23:56
Probaj slikat ako možeš, gdje su stajali ranije remorkeri i dizalica, kao i onaj bazen na južnom dijelu...
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 26.05.13 1:46
lacoš (citat):
milutins (citat):