FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Poreč,danas ujutro.Pustoš,nigdje šetača a kamoli kupača ,par Čehinja ali nisu za prezentaciju
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 29.03.13 2:03
milutins (citat):
Zainteresovalo me ovo o otocima Veliki i Mali Drvenik, nikada nisam cuo za njih. Bilo mi je jako interesantno kada sam pre 3-4 godine saznao da je Mali Losinj veci od Velikog Losinja. Da nije i ovdje isti slucaj. To o Losinju mi ispricao jedan ovdje sa Otoka Susak.
Mali Lošinj i Veli Lošinj su mjesta na otoku Lošinju. Mali Lošinj je grad (9000 st.), najveće naseljeno mjesto na svim jadranskim otocima, i puno je veći od Velog Lošinja.
Veliki (Veli) Drvenik i Mali Drvenik su otoci u trogirskom arhipelagu, a imaju i istoimena mjesta koja se na njima tako zovu.
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 29.03.13 12:11
Max Blitz (citat):
milutins (citat):
Zainteresovalo me ovo o otocima Veliki i Mali Drvenik, nikada nisam cuo za njih. Bilo mi je jako interesantno kada sam pre 3-4 godine saznao da je Mali Losinj veci od Velikog Losinja. Da nije i ovdje isti slucaj. To o Losinju mi ispricao jedan ovdje sa Otoka Susak.
Mali Lošinj i Veli Lošinj su mjesta na otoku Lošinju. Mali Lošinj je grad (9000 st.), najveće naseljeno mjesto na svim jadranskim otocima, i puno je veći od Velog Lošinja.
Veliki (Veli) Drvenik i Mali Drvenik su otoci u trogirskom arhipelagu, a imaju i istoimena mjesta koja se na njima tako zovu.
S time da je nekada davno bilo obratno. Ali kako Veli Lošinj nije imao mogućnost daljnjeg širenja,bolji položaj luke i još štošta na kraju je veli postao manji
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 29.03.13 14:46
Max što onaj most na web kameri Trogira spaja? Nisam nikad bio u Trogiru
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 29.03.13 15:03
purger (citat):
Max što onaj most na web kameri Trogira spaja? Nisam nikad bio u Trogiru
Pogledaj ostale panoramske slike Trogira, i usporedi. Onaj most spaja Trogir (odnosno otočić) sa otokom Čiovom. Ima i mali kameni most koji spaja taj otočić sa kopnom. Otočić je pod zaštitom UNESCO-a. Grad Trogir se nalazi na kopnenom dijelu, otočiću i otoku Čiovu (kao jedna cjelina).
purger Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 29.03.13 15:13
To sam htio čuti ali nisam znao da je to baš taj most koji spaja Čiovo sa kopnom.
purger Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 29.03.13 15:16
Znači ovo ljevo gdje je drvored palmi i sad je privezana jedna jedrilica to je Čiovo?
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 29.03.13 15:24
purger (citat):
Znači ovo ljevo gdje je drvored palmi i sad je privezana jedna jedrilica to je Čiovo?
Ne, obratno je, Čiovo je nasuprot toga. Čiovo se ne vidi baš dobro s ove kamere. Na slici s kamere nama lijevo je sjever, desno je jug, Čiovo je južno.
Govorim napamet trenutno jer ne mogu pogledat na kameri. Ako misliš na drvored palmi s kule Kamerlengo.
purger Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 29.03.13 15:32
Ok kužim.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 29.03.13 15:44
Evo da bude jasnije. Ovaj srednji dio grada je otočić. Most za Čiovo je pokretni, ali već duže vrijeme nije u toj funkciji. Brodovi idu okolo. Kamera koja gleda na rivu je na kuli. U planu je izgradnja još jednog mosta od pravca Divulja (bivša JRM baza) prema Čiovu. Divulje su prema Kaštelima, odnosno Splitu. Vidi se i aerodromska pista malo podalje. Ispod piste su Divulje.
purger Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 29.03.13 15:49
Nisam to nikad baš gledao niti polazio za time jer nikad nisam bio u Trogiru. Znam samo da sam čuo za buku aviona a sad i vidim zašto i kuda lete.
purger Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 29.03.13 15:51
A kakva je ovo ljivada na početku otočića to je neki stadion? Kako se zove otočić?
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 29.03.13 16:02
purger (citat):
A kakva je ovo ljivada na početku otočića to je neki stadion? Kako se zove otočić?
Otočić nema posebno ime, dio grada gdje žive ljudi tamo se zove Pasike. Dobro pitanje za 'stadion'. Da, to je nogometno igralište HNK 'Trogir'. Bili su jedne godine u drugoj HNL, pa su onda utakmice igrali na Poljudu, nisu ovdje imali uvjete za drugu ligu. Ovo igralište je jedinstveno u svijetu. Ne samo zato jer je ovako blizu mora, pa lopta često upada. (Postoji i čamčić kojim onda netko zadužen za to ide po loptu za vrijeme utakmica ili treninga. ) Nalazi se u jednoj FIFA-inoj monografiji, jer se nalazi okruženo sa tri spomenika kulture nulte kategorije. Osim kule Kamerlengo (veće), nasuprot je i kula sv. Marka, a zapadno, uz igralište se nalazi Marmontov spomenik (da, francuski maršal). Sa četvrte strane su tribine.
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 29.03.13 16:08
kula Kamerlengo, jel dobila ime po nekome ili to nešto znaći na domačem jeziku?
purger Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 29.03.13 16:09
Gledajuči ovako ovu sliku možda to nekada i nije bio otočić?!? Možda je umjetno prokopan taj kanal? Jednostavno ne mogu vjerovat da taj otočić nema ime pa sam možda i pomislio da je umjetno prokopan kanal vidiš kako je poprilično ravan?
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 29.03.13 16:18
Kamerlengo je kardinal ili komornik svetog Kardinalskog zbora koji u Katoličkoj Crkvi vrši službu rizničara tog zbora. Također je zadužen za konklave, izbor novog pape.
Tvrđava, odnosno kaštel Kamerlengo je građena početkom 15.st., a služila je za smještaj mletačke vojne posade.
Eh, da na onom igralištu sam igrao nogomet u NK 'Trogir', negdje do 14-te godine. Kanal je umjetno prokopan u srednjem vijeku. U Trogiru je 1271. otvorena prva ljekarna u Europi.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 29.03.13 16:22
purger (citat):
Jednostavno ne mogu vjerovat da taj otočić nema ime pa sam možda i pomislio da je umjetno prokopan kanal vidiš kako je poprilično ravan?
Nema posebno ime. Zove se - Trogir. Kad kažeš nekom da ideš tamo, kažeš idem u Pasike.
purger Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 29.03.13 16:25
Vidiš stvarno nisam nigdje pročitao! Odmah mi je bilo čudno kako otočić nema ime svaka hrid obično ima ime,onda još taj kanal tako pravocrtni izgled. A kanal je predpostavljam imao ulogu neke karantene možda zbog kuge.
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 29.03.13 16:26
Max Blitz (citat):
Kanal je umjetno prokopan u srednjem vijeku.
JA sam mislio da nasuli zemlju domaći kako bi povećali kvadraturu particela,pa su samo ostavili prolaz da kaići mogu prolazit
purger Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 29.03.13 16:27
Sigurno si igrao beka?Ruku bi dao u vatru!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 29.03.13 16:30
purger (citat):
A kanal je predpostavljam imao ulogu neke karantene možda zbog kuge.
Da, tako nešto. Grad je bio potpuno opasan zidinama. Sa vanjske strane zidina je bila kućica, odnosno karantena u kojoj su svi pridošlice morali provesti neko vrijeme, dok se nije vidjelo boluju li od nečega opasnog u to doba. U toj kućici je poslije dugo bila ribarnica, do prije koju godinu. Sad je suvenirnica. Ribarnica je preseljena na kopneni dio blizu tržnice, gdje joj je zapravo i mjesto.
Što sam igrao..... - svašta nešto.
purger Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 29.03.13 16:34
Bio si britak bek! Lopta je prolazila ali igrač sigurno NE! Priznaj lijo
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 30.03.13 2:34
Max Blitz (citat):
purger (citat):
A kanal je predpostavljam imao ulogu neke karantene možda zbog kuge.
Grad je bio potpuno opasan zidinama. Sa vanjske strane zidina je bila kućica, odnosno karantena u kojoj su svi pridošlice morali provesti neko vrijeme, dok se nije vidjelo boluju li od nečega opasnog u to doba. U toj kućici je poslije dugo bila ribarnica, do prije koju godinu. Sad je suvenirnica.
To je ta 'kućica'. Služila je i kao prenoćište onima koji iz bilo kojeg razloga nisu na vrijeme ušli unutar gradskih zidina (u sigurnost) prije noćnog zatvaranja gradskih vrata, koja su isto na slici.
Max Blitz: komentar modifikovan dana: 12.04.14 23:33; prepravljeno ukupno 3 puta
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 30.03.13 2:57
Postavio sam neke slike švedske prirode na temu 'Iseljenici', a mogu bit i ovdje:
SveJug (citat):
Bravo Max, dobra serija! Malo info za ostalu raju? Mozda bi trebalo prebaciti u folder "Priroda u mom kraju" da nebi bilo kritike?
Öresundsbron, most koji spaja Svedsku i Dansku. Jedan deo je most a drugi deo tunel. Na donjem delu ide voz a gornjem kola u dve trake. Danas se lako i brzo stize do Kopenhagena (ranije je bio trajeg koji je plovio 45 min), pogotovo kada imamo BroBizz. Cip ili kako vi to zovete, koji se zalepi na sofersajbnu i automatski ocitava prelaz, pa racun kad stigne (ca 15 EU u jedan pravac).
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 30.03.13 16:12
15 eura za 45 minuta plovidbe za auto nije preskupo, još k tome s odnosom na standard. Pogledaj malo cijene kod nas, to je otprilike relcija Spit-Supetar, cijene su astronomske.
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 30.03.13 16:56
lacoš (citat):
[You must be registered and logged in to see this link.] 15 eura za 45 minuta plovidbe za auto nije preskupo,još ktome s odnosom na standard.Pogledaj malo cijene kod nas,to je otprilike relcija Spit-Supetar ,cijene su astronomske.
Mozda sam se pogresno izrazio, cena voznje kolima preko mosta Kopenhagen-Malmö u jedan pravac kosta 179 Skr (danasnji kurs 20Eu). Pre izgradnje mosta plovilo se brodom ca 45 min a koliko je kostalo to neznam.
Stazio Major
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 30.03.13 21:47
Davno sam putovao feribotom "Stena line" na toj relaciji, meni je izgledalo mnogo duže nego 45 minuta.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 30.03.13 21:55
Stazio (citat):
Davno sam putovao feribotom "Stena line" na toj relaciji, meni je izgledalo mnogo duže nego 45 minuta.
Taj feribot je najvjerojatnije izgradilo brodogradilište 'Brodotrogir' 70-tih. Da, da, nekad smo takve brodove izrađivali Šveđanima.
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 30.03.13 21:59
Max Blitz (citat):
Stazio (citat):
Taj feribot je najvjerojatnije izgradilo brodogradilište 'Brodotrogir' 70-tih. Da, da, nekad smo takve brodove izrađivali Šveđanima.
Max i to od Švedskog čelika
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 30.03.13 23:16
Stazio (citat):
Stazio, mislis na liniju Limhamn (Svedska) - Dragör (Danska)? Ona je prestala da trafikira 1 Jula 2000 kada je most pusten u saobracaj.
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 30.03.13 23:21
Max Blitz (citat):
Stazio (citat):
Jeste, par brodova na nekim od ukinutim linijama su gradjene u SFRJ. Nesmemo zaboraviti da je i Svedska imala velike (i danas ih jos ima za vojnu namenu) brodogradnje kao naprimer: Kokums, Arendalsvarvet, i nesecam se imena u Landskruni. Ti isti su i zaposljavali veliki broj naseg zivlja koji je emigriralo u Svedsku.
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 30.03.13 23:27
Davno je bilo, ukrcao sam se u Malmeu a gdje smo se u Danskoj iskrcali nisam siguran.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 30.03.13 23:40
SveJug (citat):
Stazio (citat):
Stazio, mislis na liniju Limhamn (Svedska) - Dragör (Danska)? Ona je prestala da trafikira 1 Jula 2000 kada je most pusten u saobracaj.
Između ostalih, ovi brodovi su izgrađeni u trogirskom brodogradilištu za švedski Stena Line:
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 30.03.13 23:47
Upravo takvim. Sjećam se priče da su Skandinavci voljeli da na njima putuju kružne weekend ture jer je navodno alkohol bio tax free na brodu.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 30.03.13 23:53
Stazio (citat):
Upravo takvim. Sjećam se priče da su Skandinavci voljeli da na njima putuju kružne weekend ture jer je navodno alkohol bio tax free na brodu.
Pa, ne znam kako sad Malmoanci preživljavaju bez trajekta za Kopenhagen. Direktno s posla u petak se išlo na brod i odmah udri po alkoholu, tako da bi se uredili za izlaz već na brodu. Povratak isto direktno na posao u ponedjeljak.
Jesam te dobro shvatio SveJug da nema više tih trajekata?
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 31.03.13 0:40
Max Blitz (citat):
Između ostalih, ovi brodovi su izgrađeni u trogirskom brodogradilištu......
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 31.03.13 8:54
Max Blitz (citat):
Stazio (citat):
Pa, ne znam kako sad Malmoanci preživljavaju bez trajekta za Kopenhagen. Direktno s posla u petak se išlo na brod i odmah udri po alkoholu, tako da bi se uredili za izlaz već na brodu. Povratak isto direktno na posao u ponedjeljak.
Jesam te dobro shvatio SveJug da nema više tih trajekata?
Trajekt izmedju Svedske i Danske ide jedino izmedju Helsingborg-Helsingör. A oni koje ti spominjes Max to je linija Malmö - Travemünde (Nemacka) oni i dalje idu. Inace se otvorile nove linije prema Poljskoj.
Posto je danas praznik i to su mi jedan deo familije sa unucadima a ostali stizu u toku dana, slabo imam vremena. Javicu vam se kasnije sa jos info.
Jos jednom setan Uskrs i sve najlese zelim iz hladne Svedske gde je jutros ziva spala na -9.
dojran Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1335 ČLAN OD: : 2013-01-08 DOB : 61 Zagreb
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 31.03.13 11:04
+5.....obilna kiša
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 31.03.13 14:29
Farma pilića,pliva.Ako ovako nastavi ovo vrijeme trebat ćr prijeći na uzgoj pataka (Pera bit će robe za tebe )
Stazio Major
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 31.03.13 14:37
Kod mene je +14 i prljava saharska kiša (material stigao direktno iz Afrike).
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 31.03.13 14:39
Lacos, salji Fedexom, kupujem sve!
Pusti sad poplave, zar ne djeljas sunku i udaras po jajima? (nema slikovitijeg jezika od naseg )
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 31.03.13 14:46
pera84 (citat):
Lacos, salji Fedexom, kupujem sve!
Pusti sad poplave, zar ne djeljas sunku i udaras po jajima? ( nema slikovitijeg jezika od naseg )
Šunku smo obavili po PSu. Ma ulovio sam malo vremena,trenutno je prestala snježna mećava da odem malo pogledat situaciju.Što se tiće transporta fedex bi bio preskup,bilo bi bolje brodom. Radi se o 12 objekata sa po 12000 komada pilića.
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 31.03.13 14:57