FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
OVO JE BILO VRIJEME OVOG VIKENDA !!! A podudarilo se je sa DATUMOM PRIMOPREDAJAJE OBJEKTA (*ponedjeljak) - pa se mora sve zavrsiti...
STO ZNACI...DRUGIM RIJECIMA :
"DRUGOVI INZINJERCI" !!! AKCIJA !!!
stari FAZAN Vodnik I klase
BROJ POSTOVA: : 556 ČLAN OD: : 2013-12-11 JUZNA AUSTRALIA, ADELAIDE
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 03.02.14 4:41
Pero !!! HVALA NA FOTO IZVJESTAJU IZ SLOVENIJE !!! !!! !!!
Bas sam sa uzitkom pregledo te slike sto si postovao !!!
ZIMA !!! LEDENICE, SNIJEG, HLADNOCE, PUTEVI IZMEDJU ZATRPANIH BOROVA I JELKI, OBORENO DRVECE, ELEKTRICNI KABLOVI POKIDANI, "GASILNICI" se pokusavaju organizovati i probiti put do lokalne BIRTIJE ! A stara ULICNA SVETILJKA okovana ledom bori se sa istim problemom KAO I ONIH DAVNIH 60-ih. u mojoj ulici. Sada zimi je to led, vjetar i snijeg, ... a kasnije u proljece dolaze nestasna djeca sa prackama ! Neki lokalni Robin Hudovi i buduci "ODLICNI STRELCI" na njihovim prvim ulicnim treninzima.
PERO !!! to tvoje VREMENSKO STANJE je skoro NEZAMISLIVO !!!... Te slike su Za mene Kao neka FataMorgana !!!
Oko mene je !!! !!! u hladu 40 Celzijusa !!! Ti "nasi" novinarski/meteoroloski i izvjestaji OVDJE su !!! "TEMPERAture u hladu"... (*kao da nas narod radi U hladu !!!) DAKLE Na cesti, gradilistu, vocnjacima i farmama, a i ispred kuca, dakle cim izadjes VAN IZ OBJEKATA Temperature su 50Celzijusa i ko zna koliko jos vise.
...jednostavno RECENO .... VRUCINA IZBIJA IZ ZEMLJISTA - BETONA - ASFALTA i osjecas se kao da si PILE KOJE ULAZI U RERNU ... ... NA TERAPIJU TOPLINOM !!! TAKO JE VEC DANIMA....
Tek je jutros dosao neki povjetarac i malo spustio temperature.... a pogodio se i SLOBODAN DAN ...pa mozes mislit MILINEeeee !!! / SRETNO TAMO SA TIM LOPATAMA I DJEVOJCICAMA !!!
stari FAZAN: komentar modifikovan dana: 03.02.14 15:07; prepravljeno ukupno 1 puta
Stazio Major
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 03.02.14 10:06
Ipak ti zavidim na tih "40 u hladu", da mi je samo dva dana pravog ljeta.
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 03.02.14 10:38
Stazio (citat):
Strpi, sad ce leto (i onda cemo da ceznemo za ovim sada).
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
Stazio Major
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 03.02.14 14:04
SveJug (citat):
Stazio (citat):
Strpi, sad ce leto (i onda cemo da ceznemo za ovim sada).
Nikada nisam čeznuo za "zimskom idilom".
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 03.02.14 18:20
SveJug, evo nesto za tebe.
Ti otisao za boljim zivotom u Svedsku, Svedjani otisli u Iowu, ko ce ljudima ugoditi.
Ovo sam slikao prosle sedmice. Mali gradic u drzavi Iowa. Ima i muzej al'je bio zatvoren u vrijeme kad sam ja prolazio. A sta im znaci onaj slamnati muflon, veze nemam. Mozda znas ti??
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1335 ČLAN OD: : 2013-01-08 DOB : 61 Zagreb
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 03.02.14 18:22
To je mravojed....
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 03.02.14 18:24
Gay mravojed Pera to su oni tebi stavili pred kuću?
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 03.02.14 18:33
Aj' ne lupajte, otkud Svedjanima mravojed? A da je malo sumnjiv sa onim ruzicastim pantljikama...sto jest, jest. Zato mu se nisam ni primicao.
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 03.02.14 18:38
pera (citat):
Zato mu se nisam ni primicao
I dobro da nisi! Ja mislim da je to klasični primjer trojanskog konja!
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 03.02.14 18:54
pera84 (citat):
Ti otisao za boljim zivotom u Svedsku, Svedjani otisli u Iowu, ko ce ljudima ugoditi.
Ovo sam slikao prosle sedmice. Mali gradic u drzavi Iowa. Ima i muzej al'je bio zatvoren u vrijeme kad sam ja prolazio. A sta im znaci onaj slamnati muflon, veze nemam. Mozda znas ti??
Svedska je nekada bila siromasna zemlja gde je narod gladovao. Krajem 1800-ih pa do 1920-ih je iz Svedske emigrilaro 1,3 miliona stonovnika. Veci deo otislo za Illinois, Iowa, Minnesota och Wisconsin. Nikada, nikada Svedska to nije mogla prezaliti i zaboraviti pa stime i velika humanitarnost prema emigrantima.
Nista cudno da se imena gradova krste po imenima iz domovine (to ste vi najverovatnije i primetili) kao na primer Stockholm, Ronneby Gävle.
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 03.02.14 19:05
pera84 (citat):
A ovo je JARAC . Jarac je simbolicna figura za Bozic jos iz vremena pre Hriscanstva. Po mitologiji su dva jarca vukli kola sa kojima se bog THOR vozio. Normalna pojava je da se uz bozicnu jelku postavi i ovakav jarac osd slame. U grad GÄVLE je 1966 god naprav jarac od slame koji je bio 13 metera visok, 7 metara dugacak i imao je 3 tone.
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2042 ČLAN OD: : 2012-10-29 LJ, nekad SFRJ
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 03.02.14 23:18
Starifazan, raduje me da sam ti ulepšao dan, i povratio neka sečanja na hladnu mladost.
Sad kad sam se uveče vozio sam baš uživao. Svetla uličnih lampi što se lome u kristalima leda, sneg dole, skoro ništa ljudi na ulicama... izgledalo je kao u bajki. Fenomenalno!
Ali ne završavaju se sve bajke lepo. Ako se odmisli primorski deo i veče gradove skoro 50% Slovenije je bilo bez struje. Nerki dalekovodi su polomljeni, lokalni kablovi pocepani, nekde zbog toga nemaju vode, na mnogim mestima ni mobilni telefoni ne rade,mnogi putevi su zakrčeni, mnoge šume potpuno uništene, mnogi su odrezani od sveta.... ljudima treba hrana, grijanje, medicinska pomoč... Mnoge fabrike ne rade, škole i vrtiči su zatvoreni. Vatrogasci i profesionalni i volunterski, civilna zaštita i vojska, čistači snega, elektro privreda...rade skoro 24 sata na dan.
Pero™: komentar modifikovan dana: 03.02.14 23:22; prepravljeno ukupno 1 puta
bojnik Poručnik
PV BROJ POSTOVA: : 2745 ČLAN OD: : 2012-11-13 DOB : 59 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 03.02.14 23:21
Pero™ (citat):
Starifazan, raduje me da sam ti ulepšao dan, i povratio neka sečanja na hladnu mladost.
Sad kad sam se uveče vozio sam baš uživao. Svetla uličnih lampi što se lome u kristalima leda, sneg dole, skoro ništa ljudi na ulicama... izgledalo je kao u bajki. Fenomenalno!
Ali ne završavaju se sve bajke lepo. Ako se odmisli primorski deo i veče gradove skoro 50% Slovenije je bilo bez struje. Nerki dalekovodi su polomljeni, lokalni kablovi pocepani, nekde zbog toga nemaju vode, na mnogim mestima ni mobilni telefoni ne rade,mnogi putevi su zakrčeni, mnoge šume potpuno uništene, mnogi su odrezani od sveta.... ljudima treba hrana, grijanje, medicinska pomoč... Mnoge fabrike ne rade, škole i vrtiči su zatvoreni. Vatrogasci i profesionalni i volunterski, civilna zaštita i vojska, čistači snega, elektro privreda...rade skoro 24 sata na dan.
Prijatelju ista stvar i kod nas u Gorskome Kotaru, neka službe brzo uklone kvarove da narod može biti siguran.
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 04.02.14 0:16
evo PERO I ovdje se Boga-mi trese !!! VJETRA je poceo nocas da luduje !!! Valjda su te silne vrucine kreirale neke ogromne STRUJANJA MASA UGRIJANOG VAZDUHA I to sad nosi sve pred sobom. / Bas se vracam sa puta u SKOLU-gdje sam ostavio djecu. Saobracaj je isao PUZEVIM KORAKOM- kad tek kasnije vidimo- na raskrsnici policajac regulise... brojni SEMAFORI su redom iskljuceni-valjda je pala mreza ... Putem poruseno masa drveca I velikih grana teskih stotine kila srucile se na ograde I trotoare. Strasno opasno....a trotoarima idu djeca iz lokalnih ulica u skolu. Cudi me su ih roditelji pustili da se tako setaju... bAs ih gledam iz auta...I mislim... Pa kako ce tako ispod tih krosnji...ZAR NE VIDE OKO SEBE STA SE DESAVA...??? !!! a ONI ONAKO MLADI NASMIJANI U BIJELIM KMOSULJAMA I ZEZAJU SE OKO CURICA... HEHE Bas kao I mi onomad... najlonsku kesu sa papucama u ruke PA UDRI NAPRIJED !!! ... ZA NISTA NE MARIS NA SVIJETU !!! Ne
Eeeeeeeeeee koje su to ZIME ONDA BILEEEEE !!! I taj MRAVOJED bi se smrzo, ako bi samo tako stopir'o pored puta !!!
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4603 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 04.02.14 1:05
Zarko sunce u zemlji kengura Ugrejalo kad mu vreme nije.
ps-ma kud takve vrucine i to pocetkom februara .Kod mene danas novi sneg,negdje oko 8 incha-ukupno ove zime palo oko 37 incha-ludilo
pozdrav down under
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 04.02.14 1:29
StariFazanu, i ja imam pozitivna sečanja na mladost. Voleo sam zime, ali jednog dana sam došao na karaulu, preživeo tamo zimu, načistio sam se snega... sad ga mrzim, i ne samo zbog toga nego i iz drugih razloga.
Evo još malo slika kako izgleda u Sloveniji ovih dana:
Onaj vojnički 6x6 je tamo da vozi hranu u jedan manji grad, put kamijonom bi bio isuviše opasan zbog grana i drveča što padaju na cestu.
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 04.02.14 1:33
Pero !!! sicer vas je opalilo ... gadno !!! / SLIKE SU STVARNO SNIMLJENE FENOMENALNO !!! Vrlo cudna kombinacija LEDA I SNIJEGA i cini mi se i VJETAR MORTA DA JE TU BIO... ILI je samo tezina snijega... ali STETE su zaista gadne !!!
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 04.02.14 1:38
Milutins sad vidim i ti si NA STRAZI !!! sAMO DA NE PUSIS...pa da nas neprijatelj ne snimi !!! / HE HE DOWN UNDER PRZI ko na ROSTILJU !!!
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 04.02.14 1:42
Ovde u Ljubljani i nije loše, ima nekoliko polomljenih grana, nekoliko grana na pola ulice, ali može da se zaobiđe, ulice uredno očiščene, pločnici ovako-onako, struje ima, itd. Skoro klasična zima. Ni temperature nisu niske nekde malo ispod 0 C.
Ali žao mi za ljude što ne prolaze tako dobro. Po vestima se vidi i stvari što nisu na internetu, recimo da prave intervju sa starijim ljudima što su na ugroženijim područjima, pa svi kažu da se čega takvog ne sečaju, ili da je 40% škola u Sloveniji zatvorenih
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 04.02.14 1:50
stari FAZAN (citat):
Pero !!! sicer vas je opalilo ... gadno !!! / SLIKE SU STVARNO SNIMLJENE FENOMENALNO !!! Vrlo cudna kombinacija LEDA I SNIJEGA i cini mi se i VJETAR MORTA DA JE TU BIO... ILI je samo tezina snijega... ali STETE su zaista gadne !!!
Pa nije toliko čudna kombinacija, dešava se često, ali ne u tako velikom opsegu.
Prvo je padao sneg, pa se malo otoplilo u delu atmosfere sa oblacima, pa je počela kiša, a uz zemlju je bilo još uvek ispod nule, pa je ta kiša smrzavala. Naravno pod težinom leda, počele su da se lome drveča i elektrovodi. Pošto je to skoro na području cele slovenije, nema dosta stručnih ljudi da srede situaciju. Svaki amaterski rad može biti ugrožavanje sebe i drugih.
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 04.02.14 2:01
naravno... OVI NASI backyarderi BI TO SREDILI...da bi iskre sevale na sve strane !!! / hehehe / "Drzite se hrabro... jer ,,, Konjica nije na pomolu..." sjecas se one linije iz "LEPA SELA LEPO GORE" ... hehe Stanje kao I kod nas ... Nema konja,,, pa sve moramo sami !!!
Sad jos gdje je porodica jaka I tradicionalnija ...pa vecina zivi BLIZU JEDNI DRUGIH tu se moze I pomoci starima I komsijama I svojima...A GDJE JE matrix ZAVLADAO... PA SU SE SVI RAZBEZALI ZA PARAMA I KARIJERAMA...TU CE OVIMA STRAIJIMA BITI TESKO... JER VIDIM STETE SU VECE PA TU TREBA VREMANA DA SISTEM SVE SREDI....
A u medjuvremanu I 1 dan sam je ogroman.
stari FAZAN: komentar modifikovan dana: 04.02.14 6:11; prepravljeno ukupno 1 puta
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 04.02.14 2:10
i ovo... sta su nasli kod ove zene na selu... hehe...ludnica !!!
a ovo plavo je Rijeka Murry )(cita se Mari-naglaseno I kratko "A")... e tu smo nedavno imali dobar ULOV !!! (*DETALJI O ULOVU RIBA I GLJIVA SU POD TE 2 TEME)
POZDRAV
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 07.02.14 13:33
Pero je kod tebe popustilo... ??? ili si negdje zamrznut pa se nemozes javiti ??? / OVDJE I DALJE VRUCE !!!
Pero™ Poručnik
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 08.02.14 1:29
Fazanu, hvala za brigu. Dobro sam, ovde u Ljubljani nije bilo nekih velikih problema, iako ako se pogledaju detalji nije ni bilo lako. Kod žene je srušilo trešnju pedeset i više godinu staru, srečom nije pala na kuču ni na ogradu suseda.
Srečom se otoplilo bez kiše. Inače bi bilo puno poplava.
Inače ima puno pomoči sa postavljanjem agregata, manji su iz slovenije, veči što su sposobni napajati celo selo, su iz slovenačke vojske, i drugih članica Nato, barem neka korist od njih, bugarska, češka, itd su poslali agregate, verovatno i drugi, ali nisam slušao vesti.
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 08.02.14 2:45
DAKLE...Pera !!! POPRAVLJA SE STANJE POLAKO... kod Vas !!! / Zao mi je sto nisu ONA NASA STARA VRMENA.. pa da si MI pomazemo medjusobno... PISALE BI NOVINE DANAS NA UDARNOJ STRANI: OPET SU NARODI I NARODNOSTI NASE DOMOVINE POKAZALI SOLIDARNOT NA DJELU...Djaci, Radnici Studenti, JNA/JLA (*sad za naprednu INTELIGENCIJU NISMA BAS SIGURAN...) (*e..jebi ga... ode ja u ONA... VREMENA... HEHE...) ovako... (*Okrenula tEHNO-Mafija sve naopako... pa su si Neki daleki NARODI blizi nego svoji... ali... sta ja tu mogu...a i ti... TAKO JE BILO ZACRTANO NEGDEJ DRUGDEJ... (*NEGDJE GORE VISOKO ...) / A BAS SAM VOLIO ICI NA skijanje KOD TEBE ... Na "GOLTE" a ... I NA DRUGA manje zvucna MJESTA...
Eeeeeeeeee koje su to lepa vremena bilaaaaaaaaaaaaaaa... Pa onaj plavi cvijet za GOLTA...sto je bio znacka skijalista Pamtim ga i sada... . STAZA... DIVNA... HOTEL NA VRHU ... ZICARA TE DIGE GORE...PA JURIS KO METAK NIZ BRDO... a sad... bojim se da bi bilo puknutih dijelova na sve strane...
hehe
ajd Pera budi mi zdrav i ziv i lep pozdrav !!!
stari FAZAN: komentar modifikovan dana: 08.02.14 4:52; prepravljeno ukupno 1 puta
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4603 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 08.02.14 3:58
Ej down under. Kako si vjesto i lezerno povezao Mekusje sa Skopjem,te ribice i pecurke koje nicu kao prva travka uz prag rodne kuce posle zime.Preneo to virtuozno u Juznu Australiju, zamirisa vojvodjanska bukovacha u tom pregrejanom loncu dole. A kod mene ovdje umotani u zimske ponjave,noc duga i bela,prozori zaledjeni.....A stari Fazan Down Under vadi neke gljive iz trosnog panja,sanja neku igru,neko vrijeme koje je proslo bez stida,pored kompa shara linije po horizontu-iscrtava SVOJE NITI U DALEKOM PROSTRANSTVU gdje neke babe prave ljutu drogu. I sve to ga podseca na selo/grad,kao gnezdo davno ostavljeno.
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 08.02.14 4:12
Eeeeeeeeee... Milutine... POZDRAV !!! kod tebe zaledjena prozorska stakle...inje, mraz, ledenice na krovu... a ovdje 40 I JOS PREKO... Pa zar to nije dovoljno da se iskristalisu najdublja SJECANJA podgrijana tim mojim temperaturama pa rashladjena tvojim SIBIRSKIM LEDOM !!! / bas tako nekako se to sve zamrsilo u mojim sjecanjima... IGROM SUDBINE... Pa sam ja to pokusavao da ODMRSIM i uredno SLOZIM... AL' ONO NE IDE ... BAS !!! aaaa onda nakon duzeg vremena okrenuo sam naopako PA jos stisnuo tu kamaru strune, najlona, konopaca i mreza MOJIH SJECANJA, pa sve u jedan DAZAK ... da mi se nadje kad zatreba...
i EVO ISPADE DOBRA PRILIKA.
pozdrav
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 08.02.14 4:41
IDE,IDE to kod tebe,onako fino.Ma vec vidim goluba visokoletaca kako izlazi iz novosagradjenog gnezda I leta ka Skopju...............,onda se vrne na SJEVER ka onim planinama snjeznim,rashirio krila iznad carskog grada. Juri ka suncu,zaobilazi sneg i kishu,ko vrane shto zaobilaze strashila kod josh nezrelog zita U NEKOJ ZEMLJI ................. Ne pita on za put,da li je isti na nashem ili necijem tudjem nebu....... A DOLE NA ZEMLJI LJUDI PALE MOTORE U OVO ZIMSKO VREME TEKU PRIPREME ZA PROLETNJU SJETVU KANABISA NA POLJIMA CRVENOG MAKA NESME SLAVUJ DA POMOLI REP SVET OCITO (NI)JE SLEP
stari FAZAN hvala za inspiraciju,doradicu ja ovo,dodati malo djakonija i pustiti na elektronski milje a prije toga ubacim je u moju zavicajnu torbu
milutins: komentar modifikovan dana: 08.02.14 5:22; prepravljeno ukupno 4 puta
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 08.02.14 4:44
Naslov komentara: Re: Priroda u mome kraju (prvi dio teme) 12.02.14 9:16
40 Celzijusa u hladu ali na cesti ......to je 50 a tek koja sparina... DISEM NA SKRGE !!! Prolazio danas kroz Vinorodni dio grada dole 40 km na jugu... GROZDJE JE CRNO...ZRELO... BEREBA je u toku...a sve drugo ej ZUTO ...KAO Makedonija... toga ZUTILA TRAVE I PRIRODE LJETI TAMO - sam 100% siguran da se sjecas.
australija vinska kalifornija na jugu ADELAIDE zvana McLaren: