FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories

HomeEventsRegistracijaLogin

Karaule JNA - Slovenija

Go down 
+89
mijatovic
Željko vuk
Tramvaj
Zoran I
Cveto
vlada malinoa
bolecole
eci
motofrik
pinz
PORUCNIK
ivan01
kleever
kruner
Crni Lenart
posavljak
Rizzo
mupe
Ljube
jozl52
vinko1967
Kursula
puc(f)lek
Vladimirs
SveJug
Žalostna Sova
KizaS
Lala Basaid
SiniZkk
vukela
miran cvilak
miro81
pinz710m
Brkakougar
Dragan 968
vuk sa kapunara
djurap
Mirko Stojanovic
G.Brijanje
milovan skoro
zeljoni
Gringo
Dina
Krusevac
Vrhovlje
halo 92
Dani Viktor
Veroljub Stanojevic
ivangrad
grašarević
Dime Todorovski
Dino-Priboj
Gandalf
bosanac 1
hadžija1968
sabit berisha
mirko bratuš
milutins
Surogat
zastavnik
vojc
Sonjak
Magacioner_Brezovnik88/89
pedja71
BL-TZ
Pero™
semsudin
miler
duci64
Colonelo54
mahi
Stazio
Miroslav 90\91
Miroslav 72
Max Blitz
warpaint
Mikoyan
boyan64
vladimir
Kemo Specijalac
Jovisa Veljovic
šepa
titinudbas
Vojnik Graničar
alexandar
ZAGORAC
Kaplar M
purger
Nik
93 posters
Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 9, 10, 11  Next
AutorPoruka
Dina
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 1
ČLAN OD: : 2014-09-20

Karaule JNA - Slovenija - Page 6 Empty
KomentarNaslov komentara: Generacija 84/85 zapovijednik Karaule Zdravko Stanic..    Karaule JNA - Slovenija - Page 6 Icon_minitime20.09.14 13:17

Nik (citat):
Karaula Nova vas granicni odsek Sežana

[You must be registered and logged in to see this image.]

Karaula Koprivna granicni odsek Dravograd

Na vrh Go down
Gringo
Kapetan
Kapetan
Gringo

BROJ POSTOVA: : 3705
ČLAN OD: : 2011-09-29

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 6 Icon_minitime20.09.14 18:51

affraid

Desetar
Desetar

BROJ POSTOVA: : 280
ČLAN OD: : 2014-08-22
M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 6 Icon_minitime22.09.14 22:07

Moje "kopanje" po nazivima karaula za vreme 81. godine se nastavlja uspešno. Otkrio sam da se karaula "Duh" zvala "Đuro Đaković"( to mi je već poznato), zatim da sam stalno pisao karula "Hektorović", a ustvari trebalo je "Nikola Hećimović" za karaulu "Veliki Boč", kako je znaju generacije u drugoj polovini osamdesetih. Ostalo mi je da otkrijem još ime jedne karaule. Na Vikipediji stoji da je karaula "Gaj" imala ime "Jožica Flander"  i da je komandir bio vodnik Rangelov. Nije mi poznato ni jedno od ta dva imena, a Rangelov je 81. bio komandir karaule "Špičnik".
Dakle moj spisak za sada izgleda ovako: Gornja Radgona, Kerenčić, Slatki Vrh, Ceršak, Šentilj, Špičnik, (Gaj-Jožica Flander), Hećimović, Đaković, Šarh, Kveder, Kapunar, Brezovnik.
Na vrh Go down
Kemo Specijalac
GENERAL POTPUKOVNIK u rezervnom sastavu
Kemo Specijalac

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
BROJ POSTOVA: : 1139
ČLAN OD: : 2012-03-03
M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 6 Icon_minitime11.11.14 23:48

Juce sam bio u poseti Sloveniji.
Put do moje privatne destinacije vodio me je jako blizu karaule na italijanskoj granici u mestu Sempeter, GO Nova Gorica.

Posto u JNA nisam bio granicar, resio sam da budem bar 15 min u karauli i oko nje, tj da zamislim granicnu sluzbu na ovom delu bivse jugoslovensko-italijanske granice.
Neobicno je za skoro sve karaule na ovom delu granice to, sto se nalaze u okviru naseljenog mesta, kao i svaka druga kuca u ulici...slicno karauli Krvavi Potok, GO Sezana, i ovde je karaula u okruzenju drugih stambenih i poslovnih objekata, stotinak metara od bivseg granicnog prelaza.

A posto sam specijalac samo u nadimku na forumu...trebalo mi je dobrih 20ak min da je pronadjem, jer sam lokaciju i adresu zaboravio u Beogradu Smile ; nasao sam je pitajuci jednog mladjeg mestana, na basic indijanskom slovenackom jeziku...dok sam je nasao, pao je mrak, tako da danas imate slike Karaula Sempeter by night Smile .

U njoj danas jedno preduzece za trgovinu staklenom ambalazom ima svoju maloprodaju. Ljubaznoscu mladjeg trgovca, jedinog strazara danas na karauli Sempeter (koji je, btw, bio odusevljen time sta ja trazim i zasto slikam, i ima simpatije prema beogradskom nocnom zivotu), imam ove slike. Jos me je i prekoreo sto sam dosao nocu, obecavsi da posalje slike slikane na dnevnom svetlu koje ce napraviti ovih dana.

U njoj danas vise nema granicara...posedeo sam malo unutra i obisao skoro sve dostupne prostorije, koje nisu bile interesantne za slikanje jer unutra nema tragova boravka granicara.

Posto nije bilo nikog da me zaustavi, krenuo sam u osvajanje granicne linije i uspesno je osvojio, bez da su me granicari primetili, zaustavili, i priveli u karaulu Smile

Doduse, bio sam adekvatno uniformisan i maskiran Smile

Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 8112
ČLAN OD: : 2011-09-05
DOB : 54
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 6 Icon_minitime12.11.14 2:12

Kemo Specijalac (citat):
Juce sam bio u poseti Sloveniji.
Put do moje privatne destinacije vodio me je jako blizu karaule na italijanskoj granici u mestu Sempeter, GO Nova Gorica.
Posto u JNA nisam bio granicar, resio sam da budem bar 15 min u karauli i oko nje, tj da zamislim granicnu sluzbu na ovom delu bivse jugoslovensko-italijanske granice.
Neobicno je za skoro sve karaule na ovom delu granice to, sto se nalaze u okviru naseljenog mesta, kao i svaka druga kuca u ulici...slicno karauli Krvavi Potok, GO Sezana, i ovde je karaula u okruzenju drugih stambenih i poslovnih objekata, stotinak metara od bivseg granicnog prelaza.
A posto sam specijalac samo u nadimku na forumu...trebalo mi je dobrih 20ak min da je pronadjem, jer sam lokaciju i adresu zaboravio u Beogradu Smile ; nasao sam je pitajuci jednog mladjeg mestana, na basic indijanskom slovenackom jeziku...dok sam je nasao, pao je mrak, tako da danas imate slike Karaula Sempeter by night Smile .
U njoj danas jedno preduzece za trgovinu staklenom ambalazom ima svoju maloprodaju.
Ljubaznoscu mladjeg trgovca, jedinog strazara danas na karauli Sempeter (koji je, btw, bio odusevljen time sta ja trazim i zasto slikam, i ima simpatije prema beogradskom nocnom zivotu), imam ove slike.
Jos me je i prekoreo sto sam dosao nocu, obecavsi da posalje slike slikane na dnevnom svetlu koje ce napraviti ovih dana.
U njoj danas vise nema granicara...posedeo sam malo unutra i obisao skoro sve dostupne prostorije, koje nisu bile interesantne za slikanje jer unutra nema tragova boravka granicara.
Posto nije bilo nikog da me zaustavi, krenuo sam u osvajanje granicne linije i uspesno je osvojio, bez da su me granicari primetili, zaustavili, i priveli u karaulu Smile
Doduse, bio sam adekvatno uniformisan i maskiran Smile  
Bravo Specijalac.
Da te nema trebalo bi te izmisliti.
Baš me zanima hoće li trgovac poslati suncem obasjanu karaulu.
Naj kasnije dobro si ga uspio vrbovati da te pusti u karaulu da je razgledaš.
Nekidan je moj dopisnik iz Šentilja uspio nagovoriti privatnika da ga pusti u karaulu "Ceršak" da napravi par slika pod svjetlom baterijske lampe.
Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
zeljoni
Džomba
Džomba
zeljoni

BROJ POSTOVA: : 180
ČLAN OD: : 2014-11-12
DOB : 56
M(j)esto Novi Sad

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 6 Icon_minitime13.11.14 15:55

Pročitao sam celu temu i nigde nisam video sliku karaule Šentilj . Na njoj smo proveli skoro mesec dana menjajući vojnike koji su na redovnom odsustvu. Inače dužnost Graničnog voda je bila da poznaje do u najsitnije detalje sve reone svih karaula koje su pripadale 66 graničnom odseku Maribor. Za osam meseci provedenih u graničnom vodu tri puta smo onako u kompletu obišli svih 166 km za tri dana . A svake nedelje smo imali vežbe  na reonima od neke karaule. Na Šentilju su graničari imali najviše "posla". Naime u to vreme se švercovalo dosta kafe i sličnih artikala a sam prelaz Šentilj se nalazio ispod karaule sa velikim čistinama , kako bih se što lakše kontrolisao sam prelaz. Mogu reći da nije bilo dana a da ne bude intervencije .I to onda podigne adrenalin , ko šta dohvati trči i hvata te jadne ljude po tim livadama , hehe samo kad se setim.
Na vrh Go down
Kemo Specijalac
Kemo Specijalac

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 6 Icon_minitime13.11.14 19:49

Bile su neke slike karaule Sentilj na temi o njoj:

[You must be registered and logged in to see this link.]

Zbog problema sa ImageShack su otisle u vecna lovista.
Na vrh Go down
šepa
Mladji Vodnik
Mladji Vodnik
šepa

BROJ POSTOVA: : 384
ČLAN OD: : 2012-04-27
M(j)esto ZENICA

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 6 Icon_minitime13.11.14 22:29

zeljoni (citat):
Pročitao sam celu temu i nigde nisam video sliku karaule Šentilj . Na njoj smo proveli skoro mesec dana menjajući vojnike koji su na redovnom odsustvu. Inače dužnost Graničnog voda je bila da poznaje do u najsitnije detalje sve reone svih karaula koje su pripadale 66 graničnom odseku Maribor. Za osam meseci provedenih u graničnom vodu tri puta smo onako u kompletu obišli svih 166 km za tri dana . A svake nedelje smo imali vežbe  na reonima od neke karaule. Na Šentilju su graničari imali najviše "posla". Naime u to vreme se švercovalo dosta kafe i sličnih artikala a sam prelaz Šentilj se nalazio ispod karaule sa velikim čistinama , kako bih se što lakše kontrolisao sam prelaz. Mogu reći da nije bilo dana a da ne bude intervencije .I to onda podigne adrenalin , ko šta dohvati trči i hvata te jadne ljude po tim livadama , hehe samo kad se setim.
Na Facebook-u imaš grupu JNA Maribor Šentilj sa dosta fotografija vojnika i karaule kao i prelaza ali generacija 1988/89 takođe i jedan član ovog foruma je tamo, zapravo momci iz moje generacije
Na vrh Go down
zeljoni
Džomba
Džomba
zeljoni

M(j)esto Novi Sad

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 6 Icon_minitime13.11.14 22:46

Hvala
Na vrh Go down
milovan skoro
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 2
ČLAN OD: : 2014-05-17

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 6 Icon_minitime22.11.14 9:52

da li neko ima sliku karaule BELCA ,karaula broj 47, okrug radovljica,inače sam bio graničar na njoj od 13 decembra 1985 do skidanja,15 septembra 1986,bio vodič pasa,vučjak LORD...mislim da je drugi pas bio HEJ,isto vučjak.Tereni Blekovo i Crni Vrh,ufff,kad se samo sjetim...oko 14 km do njih.Pozdrav,za sad
Na vrh Go down
Kemo Specijalac
Kemo Specijalac

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 6 Icon_minitime23.11.14 23:47

Za sada sam pronasao na internetu samo ovu sliku necega sto je davno trebala biti tvoja karaula Belca.

Na vrh Go down
Kemo Specijalac
Kemo Specijalac

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 6 Icon_minitime24.11.14 0:01

Karaula Jelendol, GO Radovljica...

nazalost, izgorela pre mesec dana u pozaru Sad

izvor: Gorenjski glas

jos nesto slika karaule i pozara ima na ovom linku: [You must be registered and logged in to see this link.]
Na vrh Go down
G.Brijanje
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 1
ČLAN OD: : 2014-11-30

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 6 Icon_minitime30.11.14 20:43

Laughing zanima me dali ima slika od karaule br 32 strojna?? Smile Smile
Na vrh Go down
Kemo Specijalac
Kemo Specijalac

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 6 Icon_minitime20.12.14 2:17

G.Brijanje (citat):
Laughing zanima me dali ima slika od karaule br 32 strojna?? Smile Smile

Drug Nik je na 8. strani ove teme postavio nekoliko slika karaule Strojna i okoline:

Nik (citat):
Karaula Strojna granicni odsek Dravograd

Evo jos jedne slike karaule

Patrolna staza karaule Strojna i granicni kamenovi

Strazarska kucica

Sportsko igraliste na karauli Strojna

Od mene jedna slika iz kasnijeg perioda, tokom renoviranja :

Nakon 91 u njoj je bila osnovna skola, sad se upotrebljava u razne svrhe za potrebe seoske zajednice Strojna.
Na vrh Go down
Kemo Specijalac
Kemo Specijalac

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 6 Icon_minitime20.12.14 2:26

Posto su moje dve slike karaule Solkan, GO Nova Gorica, otisle u vecna lovista zaslugom Imageshack, postavljam ih ponovo:

Bife "karaula"...pored je dom penzionera, i teren za voznju rolera
Na vrh Go down
Nik
Razvodnik
Razvodnik
Nik

BROJ POSTOVA: : 225
ČLAN OD: : 2012-01-12

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 6 Icon_minitime08.01.15 18:32

Karaula Čepinci-granicni odsek Murska Sobota

Nik: komentar modifikovan dana: 30.09.16 14:36; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
Nik
Razvodnik
Razvodnik
Nik

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 6 Icon_minitime08.01.15 18:55

Karaula Lendavske Gorice-granicni odsek Murska Sobota

Nik: komentar modifikovan dana: 30.09.16 14:48; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
Nik
Razvodnik
Razvodnik
Nik

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 6 Icon_minitime08.01.15 19:09

Karaula Sotina-granicni odsek Murska Sobota

Nik: komentar modifikovan dana: 30.09.16 14:53; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
Nik
Razvodnik
Razvodnik
Nik

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 6 Icon_minitime13.01.15 13:38

Karaula Ljubelj-granicni odsek Radovljica

Nik: komentar modifikovan dana: 30.09.16 14:57; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
Nik
Razvodnik
Razvodnik
Nik

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 6 Icon_minitime13.01.15 13:43

Karaula Krvavi Potok-granicni odsek Sežana

Nik: komentar modifikovan dana: 30.09.16 14:58; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
zeljoni
Džomba
Džomba
zeljoni

M(j)esto Novi Sad

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 6 Icon_minitime13.01.15 17:34

Nik (citat):
Karaula Čepinci-granicni odsek Murska Sobota

Baš je tužno gledati ove fotografije , nekada je sve bilo pokošeno ofarbano puno mladosti , o mladosti ...
Na vrh Go down
Nik
Razvodnik
Razvodnik
Nik

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 6 Icon_minitime14.01.15 1:54

Karaula Zgornje Konjišče-granicni odsek Maribor

Nik: komentar modifikovan dana: 30.09.16 15:01; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
zeljoni
Džomba
Džomba
zeljoni

M(j)esto Novi Sad

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 6 Icon_minitime14.01.15 21:17

Uh pa ovde sam bio par puta , nešto se baš nemogu da setim kako je ranije izgledala. Ustvari najbolje mi je ostala u sećanju karaula Šentilj I Đuro Đaković i ona karaula u Gornjoj Radgoni ako se nevaram
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 6 Icon_minitime14.01.15 21:51

zeljoni (citat):
Uh pa ovde sam bio par puta , nešto se baš nemogu da setim kako je ranije izgledala.
Ustvari najbolje mi je ostala u sećanju karaula Šentilj I Đuro  Đaković i ona karaula u Gornjoj Radgoni  ako se nevaram
Zeljoni.
Po čemu si zapamtio baš te tri karaule.
Po izgledu, udobnosti, neudobnosti, poziciji, radu, neradu .....!?
Na vrh Go down
zeljoni
Džomba
Džomba
zeljoni

M(j)esto Novi Sad

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 6 Icon_minitime15.01.15 19:38

Na Šentilju sam proveo najviše vremena u "akciji" hehe . Tu su mi nekako najlepše uspomene , bilo je tu i ružnih stvari ali su slike izbledele a ono lepo ostade. Pogled na sam granični prelaz , kada smo išli prema tvom reonu morali smo preći preko samog graničnog prelaza . Zategnuti , uglancani sa lepim psom , blicevi sevaju . Par puta smo bili zamoljeni da se slikamo iako je to bilo zabranjeno. Jednom prilikom prolazimo mi kad iz autobusa neko povika : frrrrrr fazani , gušteri , bio je to naš kolega iz starije generacije , krenuo čovek u arbajt u Austriju . Uzmi , uzmi cigare , čokolade , znam da nesmete, ali ja sam džomba. A karaula Đaković me asocira na lepa druženja , na spavanja u štali , na igranje odbojke. Na njoj sam proveo desetak dana .Radgonu pamtim samo po onoj toplini , oni su se grejali na centralno , koje su dobijali iz Palome. Spavali smo na podu na onim podmetačima i nikada mi nije bilo toplije hehe.
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: S l o v e n i j a   Karaule JNA - Slovenija - Page 6 Icon_minitime15.01.15 20:10

zeljoni (citat):
Na Šentilju sam proveo najviše vremena u "akciji" hehe .
Tu su mi nekako najlepše uspomene , bilo je tu i ružnih stvari ali su slike izbledele a ono lepo ostade.
Pogled na sam granični prelaz , kada smo išli prema tvom reonu morali smo preći preko samog graničnog prelaza .
Zategnuti , uglancani sa lepim psom , blicevi sevaju .
Par puta smo bili zamoljeni da se slikamo iako je to bilo zabranjeno.
Jednom prilikom prolazimo mi kad iz autobusa neko povika : frrrrrr fazani , gušteri , bio je to naš kolega iz starije generacije , krenuo čovek u arbajt u Austriju .
Uzmi , uzmi cigare , čokolade , znam da nesmete, ali ja sam džomba.
A karaula Đaković me asocira na lepa druženja , na spavanja u štali , na igranje odbojke.
Na njoj sam proveo desetak dana .Radgonu pamtim samo po onoj toplini , oni su se grejali na centralno , koje su dobijali iz Palome.
Spavali smo na podu na onim podmetačima i nikada mi nije bilo toplije hehe.
Znam da ste morali proći proz onu kolonu vozila na graničnom prijelazu "Šentilj" da bi došli na zasjedno mjesto "Bunker - Ježevi" koje je bilo uz zasjedno mjesto "Rupa" područje odgovornosti karaule "Ceršak".
Ali nisam znao da vam je komandir karaule "Šentilj" Rade Vojinović zabranio da se slikajete sa ljudima na graničnom prijelazu "Šentilj".!?
Na vrh Go down
Nik
Razvodnik
Razvodnik
Nik

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 6 Icon_minitime16.01.15 1:25

Karaula Breginj-granicni odsek Tolmin

Nik: komentar modifikovan dana: 30.09.16 15:06; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
zeljoni
Džomba
Džomba
zeljoni

M(j)esto Novi Sad

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 6 Icon_minitime17.01.15 14:56

Vojnik Graničar (citat):
zeljoni (citat):
Na Šentilju sam proveo najviše vremena u "akciji" hehe .
Tu su mi nekako najlepše uspomene , bilo je tu i ružnih stvari ali su slike izbledele a ono lepo ostade.
Pogled na sam granični prelaz , kada smo išli prema tvom reonu morali smo preći preko samog graničnog prelaza .
Zategnuti , uglancani sa lepim psom , blicevi sevaju .
Par puta smo bili zamoljeni da se slikamo iako je to bilo zabranjeno.
Jednom prilikom prolazimo mi kad iz autobusa neko povika : frrrrrr fazani , gušteri , bio je to naš kolega iz starije generacije , krenuo čovek u arbajt u Austriju .
Uzmi , uzmi cigare , čokolade , znam da nesmete, ali ja sam džomba.
A karaula Đaković me asocira na lepa druženja , na spavanja u štali , na igranje odbojke.
Na njoj sam proveo desetak dana .Radgonu pamtim samo po onoj toplini , oni su se grejali na centralno , koje su dobijali iz Palome.
Spavali smo na podu na onim podmetačima i nikada mi nije bilo toplije hehe.
Znam da ste morali proći proz onu kolonu vozila na graničnom prijelazu "Šentilj" da bi došli na zasjedno mjesto "Bunker - Ježevi" koje je bilo uz zasjedno mjesto "Rupa" područje odgovornosti karaule "Ceršak".
Ali nisam znao da vam je komandir karaule "Šentilj" Rade Vojinović zabranio da se slikajete sa ljudima na graničnom prijelazu "Šentilj".!?
Ma zabranio nam onaj naš Slađo , ali naši ljudi oduvek vole vojsku pa još kad se nađu na putu za inosranstvo , a mi visoki , lepi ko upisani , ko se ne bi slikao sa takvom vojskom
Na vrh Go down
Kemo Specijalac
Kemo Specijalac

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 6 Icon_minitime30.01.15 8:34

jos jedna fotografija karaule Brje pri Komnu, GO Sezana:

Na vrh Go down
šepa
Mladji Vodnik
Mladji Vodnik
šepa

M(j)esto ZENICA

KomentarNaslov komentara: ŠPIČNIK   Karaule JNA - Slovenija - Page 6 Icon_minitime30.01.15 12:27

KOLIKO VIDIM MNOGE FOTOGRAFIJE SU NESTALE, PA EVO NEKOLIKO FOTOGRAFIJA KARAULE ŠPIČNIK DANAS
Na vrh Go down
Mirko Stojanovic
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 19
ČLAN OD: : 2014-07-19
DOB : 67
M(j)esto Velika Plana sr Srbija

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 6 Icon_minitime02.02.15 16:54

Pozdrav svim granicarima bivse JNA. Zovem se Mirko Stojanovic iz Bgd,Na karauli Jozica Flander bio od 05.06.1978 do 26.03. 1979 god.Komandir karaule bio Branko Lazarevski,a kom granicnog odseka Zivota Rendulic.Komanda kao i granicni i pozadinski vod bili u kasarni Vojvoda Misic.
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: S l o v e n i j a   Karaule JNA - Slovenija - Page 6 Icon_minitime02.02.15 19:03

Mirko Stojanovic (citat):

Pozdrav svim granicarima bivse JNA.
Zovem se Mirko Stojanovic iz Bgd, Na karauli Jozica Flander bio od 05.06.1978 do 26.03. 1979 god.
Komandir karaule bio Branko Lazarevski, a kom granicnog odseka Zivota Rendulic.
Komanda kao i granicni i pozadinski vod bili u kasarni Vojvoda Misic.
Mirko.
Daj mi nešto objasni u vezi tvoga odlaska iz kasarne "Tone Tomšič" u karaulu "JOZICA FLANDER".!?
U kojem je graničnom odsjeku bila ta karaula, je li ona u međuvremenu promjenila ime.!?

Evo popisa karaula iz moga vremena tj. 1988 - 1989 godina u graničnom odsjeku Maribor.

• Gornja Radgona,
• Zgornje Konjišče,
• Sladki Vrh,
• Ceršak,
• Šentilj,
• Špičnik,
• Gaj,
• Veliki Boč,
• Duh,
• Brezovnik,
• Kapunar,
• Brezni Vrh,
• Kapla.
Na vrh Go down
halo 92
Desetar
Desetar

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 6 Icon_minitime02.02.15 19:23

Vojnik Graničar (citat):

Zovem se Mirko Stojanovic iz Bgd, Na karauli Jozica Flander bio od 05.06.1978 do 26.03. 1979 god.
Mirko.
Daj mi nešto objasni u vezi tvoga odlaska iz kasarne "Tone Tomšič" u karaulu "JOZICA FLANDER".!?
U kojem je graničnom odsjeku bila ta karaula, je li ona u međuvremenu promjenila ime.!?

Evo popisa karaula iz moga vremena tj. 1988 - 1989 godina u graničnom odsjeku Maribor.

• Gornja Radgona,
• Zgornje Konjišče,
• Sladki Vrh,
• Ceršak,
• Šentilj,
• Špičnik,
• Gaj,
• Veliki Boč,
• Duh,
• Brezovnik,
• Kapunar,
• Brezni Vrh,
• Kapla.

Po onome što sam ja otkrio, redosled karaula gledajući na karti s leva na desno bi trebalo da bude sledeći: Gornja Radgona, Kerenčić, Slatki Vrh, Ceršak, Šentilj, Špičnik, (Gaj-Jožica Flander), Hećimović, Đaković, Šarh, Kveder, Kapunar, Brezovnik.
Dakle i meni ostaje zagonetka samo za karaulu Jožica Flander, za koju sam pronašao i naziv Gaj, mada mi ni jedan ni drugi naziv nisu ostali u sećanju. Molio bih Mirka ako se seća i ostalih naziva karaula da ih napiše.
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Pukovnik
Pukovnik
Vojnik Graničar

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 6 Icon_minitime02.02.15 19:44

halo 92 (citat):

Po onome što sam ja otkrio, redosled karaula gledajući na karti s leva na desno bi trebalo da bude sledeći: Gornja Radgona, Kerenčić, Slatki Vrh, Ceršak, Šentilj, Špičnik, (Gaj-Jožica Flander), Hećimović, Đaković, Šarh, Kveder, Kapunar, Brezovnik.
Dakle i meni ostaje zagonetka samo za karaulu Jožica Flander, za koju sam pronašao i naziv Gaj, mada mi ni jedan ni drugi naziv nisu ostali u sećanju.
Molio bih Mirka ako se seća i ostalih naziva karaula da ih napiše.
Halo 92.
Da nisi malo falio.!
Jesi mislio sa desna na lijevo.!?
Ne može nikako karaula "Šentilj" biti s desne strane karaule "Ceršak" može biti jedino sa lijeve strane.!
Na vrh Go down
Kemo Specijalac
Kemo Specijalac

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 6 Icon_minitime02.02.15 20:06

Kad se vec toliko puta spomenuo Djuro Djakovic, evo i slike te karaule:

Po prethodnom spisku, to je karaula Duh (najblize mesto se zove Sveti Duh na Ostrem Vrhu)

Na vrh Go down
Kemo Specijalac
Kemo Specijalac

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 6 Icon_minitime02.02.15 20:47

i da sravnimo ove spiskove karaula:

• Gornja Radgona,
• Zgornje Konjišče = Kerenčić
• Sladki Vrh,
• Ceršak,
• Šentilj,
• Špičnik,
• Gaj = Jožica Flander
• Veliki Boč =  Nikola Hećimović
• Duh = Djuro Djakovic
• Kapla = Kveder ?
• Brezni Vrh = Alfonz Šarh
• Kapunar,
• Brezovnik

Levo su nazivi sa kojima smo mi do sada baratali, i koji poticu sa wikipedie. Nazivi su prema najblizem mestu.
Desno su zvanicni nazivi karaula po secanju clana Halo92.
Trudio sam se da ih poredjam po redosledu mesta
Na vrh Go down
halo 92
Desetar
Desetar

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 6 Icon_minitime02.02.15 21:43

Vojnik Graničar (citat):
halo 92 (citat):

Dakle i meni ostaje zagonetka samo za karaulu Jožica Flander, za koju sam pronašao i naziv Gaj, mada mi ni jedan ni drugi naziv nisu ostali u sećanju.
Molio bih Mirka ako se seća i ostalih naziva karaula da ih napiše.
Halo 92.
Da nisi malo falio.!
Jesi mislio sa desna na lijevo.!?
Ne može nikako karaula "Šentilj" biti s desne strane karaule "Ceršak" može biti jedino sa lijeve strane.!

Moja greška, u pravu si.
Na vrh Go down
halo 92
Desetar
Desetar

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 6 Icon_minitime02.02.15 21:53

Kemo Specijalac (citat):
i da sravnimo ove spiskove karaula:

• Gornja Radgona,
• Zgornje Konjišče = Kerenčić
• Sladki Vrh,
• Ceršak,
• Šentilj,
• Špičnik,
• Gaj = Jožica Flander
• Veliki Boč =  Nikola Hećimović
• Duh = Djuro Djakovic
• Kapla = Kveder ?
• Brezni Vrh = Alfonz Šarh
• Kapunar,
• Brezovnik

Levo su nazivi sa kojima smo mi do sada baratali, i koji poticu sa wikipedie. Nazivi su prema najblizem mestu.
Desno su zvanicni nazivi karaula po secanju clana Halo92.
Trudio sam se da ih poredjam po redosledu mesta

(Ovaj znak pitanja pored "Kveder" je "Dušan".)
Iskreno se nadam da se Mirko Stojanović seća naziva ostalih karaula i da će potvrditi ove "moje" nazive, jer je po vremenu služenja vojnog roka najbliži meni, razlika je dve godine od njegovog skidanja do moje prekomande u GO. Tu moju nadu temeljim i na imenu komandanta GO, Života Rendulić, kojeg sam se setio kada ga je on napisao u svom postu.
Na vrh Go down
šepa
Mladji Vodnik
Mladji Vodnik
šepa

M(j)esto ZENICA

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 6 Icon_minitime03.02.15 11:19

Vojnik Graničar (citat):

Mirko.

• Gornja Radgona,
• Zgornje Konjišče,
• Sladki Vrh,
• Ceršak,
• Šentilj,
• Špičnik,
• Gaj,
• Veliki Boč,
• Duh,
• Brezovnik,
• Kapunar,
• Brezni Vrh,
• Kapla.
Zar to nije bio naziv karaule Gaj, lijevo od Špičnika, kod graničnog prelaza Jurij, ispravi me ako griješim ali ovaj sam naziv čuo mnogo puta.
Na vrh Go down
Mirko Stojanovic
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 6 Icon_minitime03.02.15 16:28

Jozica Flander,a kasnije Gaj.Upocetku je imene gaj bunio pa sam otisao na gugle maps i utvrdio da su je nazvali po ulici gaj,
Na vrh Go down
Mirko Stojanovic
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 6 Icon_minitime03.02.15 16:35

Upravu si mi smo obezbedjivali prelaz Jurij do kamena 369,to je bio desni reon,a levi do N.HACIMOVICA,zadnjeg kamena nemogu da se setim
Na vrh Go down
Mirko Stojanovic
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 6 Icon_minitime03.02.15 19:10

Ostale karaule secam se G.Radgone,Sladki vrh,za Cersak ni sam siguran,Sentilj, Spicnik,Kapunar,za ostale nisam siguran.Ime Gaj mozda je karaula dobila kasnije i po mestu Gaj nad Mariborom koje se nalazi par kilometara iznad karaule.
Na vrh Go down
Kemo Specijalac
Kemo Specijalac

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 6 Icon_minitime04.02.15 1:42

Karaula Krvavi potok, jos jedna slika, ovaj put iz oglasa za prodaju iste:

Sazna se usput puno korisnih stvari, izmedju ostalog da je sagradjena 1950 i da je povrsine 263 m2...
Na vrh Go down
halo 92
Desetar
Desetar

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 6 Icon_minitime04.02.15 8:14

Upravu si mi smo obezbedjivali prelaz Jurij do kamena 369,to je bio desni reon,a levi do N.HACIMOVICA,zadnjeg kamena nemogu da se setim

Mirko, već sam napisao da si ti najbliži meni po služenju vojnog roka u GO Maribor, da li ti nešto znače imena starešina kapetan I kl. Vukelić ( 1981 je bio zamenik komandanta GO), kapetan I kl.Vuksanović (zamenik komandanta GO za političko delovanje ili teko nešto), stariji vodnik Perhoč (komandir odeljenja veze), zastavnik Ikl. Adamović (oficir za bezbednost), pošto su to bile starešine u komandi GO kada sam ja bio tamo?
Na vrh Go down
Mirko Stojanovic
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 6 Icon_minitime04.02.15 9:28

Proslo je dosta vremena tako da imena se ne secam.Rendulu sam zapamtio zato sto je cesto isao u kontrolu.Ni imena komandira ostalih karaula se ne seca,cini mi se da ih nisam ni  video sem komandira N.Hacimovica zato sto je cesto dolazio kod mog zastavnika Lazarevskog,inace je bio pod ugovorom.Za Kemu,secam se karaule Kveder,ali tacno gde je bila nije mi poznato.
Na vrh Go down
Mirko Stojanovic
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 6 Icon_minitime04.02.15 17:49

Mito Spasevski vodnik prve klase bio kom.pozadinskog voda.Vukelic komadant kasarne,a Adamovic kom.garnizona.Takvu sam informaciju dobio od drugara koji je bio u pozadinskom vodu
Na vrh Go down
grašarević
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 9
ČLAN OD: : 2013-11-24

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 6 Icon_minitime04.02.15 20:31

drug ono ti nije karaula zirovnica...
Na vrh Go down
Kemo Specijalac
Kemo Specijalac

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 6 Icon_minitime04.02.15 20:49

grašarević (citat):
drug ono ti nije karaula zirovnica...

ne znam na koju sliku mislis...dileme oko slike zirovnice smo razjasnili na temi o njoj...

ovo sigurno jeste Zirovnica:

Na vrh Go down
halo 92
Desetar
Desetar

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 6 Icon_minitime04.02.15 20:55

Mito Spasevski vodnik prve klase bio kom.pozadinskog voda.Vukelic komadant kasarne,a Adamovic kom.garnizona.Takvu sam informaciju dobio od drugara koji je bio u pozadinskom vodu

Pošto ste vi bili u drugoj kasarni očigledno je bio i drugačiji raspored starešina.
Na vrh Go down
djurap
Gušter
Gušter
djurap

BROJ POSTOVA: : 44
ČLAN OD: : 2015-02-12

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 6 Icon_minitime12.02.15 14:53

Poz svima. juce do kasno prelistah svih 20 strana ove teme i ne nadjoh nista za moju karaulu.
ima li neko neke slike  karaule   7.5 Serazin Robert mesto Veliki Dol.pripadala je granicnom odseku Sezana
ili da je bio tamo . ja sam bio od januara  do kraja septembra 87 bilo bi mi drago ako je neko bio tamo da razmenimo utiske.
u moje vreme komandir je bio Slovenac Lutman Zdenko  lik koga pamtim PO SVEMU LOSEM.
svako dobro Djuro
Na vrh Go down
Sponsored content

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 6 Icon_minitime

Na vrh Go down

Karaule JNA - Slovenija
Na vrh 
Stranica 6/11Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 9, 10, 11  Next
 Similar topics
-
» Karaula 'Kapunar' - granični odsek Maribor
» Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor
» Karaula "ŠPIČNIK" VP 5457, granični odsjek Maribor sept. 1988.-1989.
» Karaula 'Sladki Vrh'
» Črnomelj '82. ABHO