FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
VZ PV BROJ POSTOVA: : 553 ČLAN OD: : 2013-04-08 DOB : 62 Derventa, Republika Srpska, BiH
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 03.10.17 15:19
Ljube napiši nam malo više podataka. S kojim kolegama si bio ko su bile starešine Opiši neke događaje Možda se neko i prepozna...
motofrik Gušter
BROJ POSTOVA: : 21 ČLAN OD: : 2017-11-18
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 22.11.17 14:49
posavljak (citat):
Kada su u pitanju lokacije karaula meni se najviše svidja karaula Bistrički jarek zato što je smještena pored rječice.
To je nad Muto...? Večkrat grem s kolesom na avstrijsko stran -na Soboth... Naslednjič fotografiram in nalepim sliko. Pernice se je reklo? [You must be registered and logged in to see this link.] Na sliki je bivši maloobmejni prehod Pernice, zapuščen. Karavla je malo nižje dol, blizu ribogojnice....
bosanac 1 Gušter
BROJ POSTOVA: : 15 ČLAN OD: : 2011-10-03 TUZLA
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 01.12.17 22:06
Kemo Specijalac GENERAL POTPUKOVNIK u rezervnom sastavu
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 1139 ČLAN OD: : 2012-03-03 Beograd
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 02.12.17 6:43
Maltene isti kadar kao od pre 30 godina Jesi li to posetio svoju karaulu, ili se slucajno podesila ista pozicija?
Vidim na slici da je karaula totalno devastirana, odneli su sa nje sve sto nije prikovano, cak su i dalekovod iza nje ukrali
bosanac 1 Gušter
BROJ POSTOVA: : 15 ČLAN OD: : 2011-10-03 TUZLA
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 02.12.17 9:48
Sliku oštećenog objekta sam našao na netu a po snimku google earth to je jedini objekat koji egzistira od cijele karaule. Objekat sa spavaonicama i osmatračnicom je srušen. Na snimku vidim i tragove sportskog terena. Imam namjeru uskoro posjetiti to mjesto. Inače bio sam od prolječća do septembra 1999 komandir ove karaule jer dotadašnji komandir stariji vodnik Aleksoviski Saša dobio prekomandu a nisu mogli pronaći mu zamjenu jer je već tada, kako su mi govorili u komandi, podoficir mogao odbiti prekomandu ako nema uslova za život, a na ovoj karauli je Saša i živio jer nije imao porodicu. Komisija iz komande koja je preuzimala karaulu po mom razduženju ponudila mi da ostanem po ugovoru, a kapetan Roganović me ubijedio da idem svoj kući. Ne znam šta se sa karaule dogodilo u naredne dvije godine koliko je još postojala.
pinz Gušter
BROJ POSTOVA: : 4 ČLAN OD: : 2015-02-16
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 03.12.17 21:35
Čestitam za staru sliku na BST izpred karaule Klariči. Godina je pogrešna ... Ona druga slika je najverovatnije moja izpred par godina, stanje je tako.
Zoran I Poručnik
NA VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 2843 ČLAN OD: : 2015-01-02 Izola
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 02.01.18 21:31
KARAULA PLAVJE
Koprska občina je v načrtu razvojnih programov za obdobje 2018-2021 vendarle razkrila, kakšne namene ima z nekdanjo stražnico oziroma karavlo Plavje, ki jo je leta 2015 kupila od ministrstva za obrambo. Tam bi uredila bivalno enoto za osebe z demenco.
[You must be registered and logged in to see this image.] Nekdanja karavla Plavje zgrajena leta 1950 bo na novo enota za osebe z demenco
[You must be registered and logged in to see this image.] Na karauli se skriva pod novim še star napis: "Mi smo Titovi branitelji"!
Zoran I: komentar modifikovan dana: 07.01.18 13:48; prepravljeno ukupno 1 puta
eci Gušter
BROJ POSTOVA: : 27 ČLAN OD: : 2016-01-06
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 06.01.18 10:59
Poštovani drugovi graničari, Mislim da nabrojim karaule u graničnom odseku Murska Sobota i komandire i komandanta od 1971 do 1979 godine pošto sam jajedan medju njima: Komandant odseka:P.pukovnik Jovan Bjedov Zamjenik Kap.I,kl Pešič Veljko,političar Hvala Mirko Nakon Bjedova dolazi Kikl Korošec Adolf zamjenik kap. Jašari. Komandiri karaula:Gor.Radgona Perštrovič Dragutin.Petanjci Dišič Zarko,Korovci Golubovič Milomir,Fikšinci Nikolič. Sotina Krstič Najdan., Kuzma Fliher Franc.Trtkova Rojnič Ecio(ja),Čepinci Čuruvija Jovo, Hodoš Djurov Stojan, Poslije je došlo do reorganizacije i promjene komandira,Tako da je Krstič otišao sa Sotineu Kuzmu,Fluher sa Kuzme u Kungotu ja sa Trtkove u Sotinu ako koga zanima mogu još nabrojiti i dati podataka, Od mojih graničara puno se ih sječam i zelim im sve najbolje.Eci,
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 09.01.18 7:18
eci (citat):
Poštovani drugovi graničari, Mislim da nabrojim karaule u graničnom odseku Murska Sobota i komandire i komandanta od 1971 do 1979 godine pošto sam jajedan medju njima: Komandant odseka:P.pukovnik Jovan Bjedov Zamjenik Kap.I,kl Pešič Veljko,političar Hvala Mirko Nakon Bjedova dolazi Kikl Korošec Adolf zamjenik kap. Jašari. Komandiri karaula: Gor.Radgona Perštrovič Dragutin. Petanjci Dišič Zarko, Korovci Golubovič Milomir,Fikšinci Nikolič. Sotina Krstič Najdan., Kuzma Fliher Franc. Trtkova Rojnič Ecio(ja), Čepinci Čuruvija Jovo, Hodoš Djurov Stojan, Poslije je došlo do reorganizacije i promjene komandira,Tako da je Krstič otišao sa Sotineu Kuzmu,Fluher sa Kuzme u Kungotu ja sa Trtkove u Sotinu ako koga zanima mogu još nabrojiti i dati podataka, Od mojih graničara puno se ih sječam i zelim im sve najbolje. Eci,
Eci. Slobodno napišti sve što znaš. Tko zna hoćemo li više imati prilike doći do takvih podataka.
eci Gušter
BROJ POSTOVA: : 27 ČLAN OD: : 2016-01-06
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 09.01.18 11:12
Ljepi pozdrav,sada sam gledao slike sa karaule Kuzma i pročitao puno komentara oko bunde koja je visila u mojoj kancelariji,to je vozačka bunda meni je Zast Petrovič iz komande odseka da da je nosim po velikoj hladnoči mislim da je to bilo 1974 god Na karauli smo imali šest strazarskih bundi koje su koristili strazari kod karaule, ponekad su vojnici na zasjednim mjestima nosili bunde posebno kod medjunarodno prelaza Kuzma i kod GK 110 gdje je cesta Rogaševci Austrija jednim djelom prelazila kroz Austriju. Napisati ču još podataka Pozdrav svim graničarima .
Zoran I Poručnik
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 22.06.18 14:33
KARAULA V MIHELAH
Od stražnice do glampinga
Novi lastnik nekdanje vojaške stražnice v neposredni bližini vasi Brje pri Komnu je na občino vložil prošnjo za spremembo namembnosti zemljišča iz kmetijske in gozdne rabe v območje, namenjeno površinam za turizem. Na njih bi rad uredil prostor za glamurozno kampiranje ali glamping, je zapisano v obrazložitvi ...
BRJE PRI KOMNU > “Zaenkrat čakamo na spremembo občinskega prostorskega načrta, potem pa bomo videli, kako naprej,” je pojasnil Goran Živec,... [You must be registered and logged in to see this link.]
[You must be registered and logged in to see this image.] Novi lastnik stražnice pri Brjah bi rad spremenil namembnost zemljišča okoli nje
bolecole Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2013-10-25
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 15.07.18 2:03
Pozdrav!! Ona slika sa karaulom gde piše Liviške ravni je greška, to je karaula Livek. Znam pošto sam bio na njoj , a Liviške ravni je bila susedna karaula.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 15.08.18 8:11
Svim pripadnicima Graničnih jedinica JNA , sretan 15.08.2018 dan graničara JNA.
Zoran I Poručnik
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 21.08.18 18:03
VOJAŠNICA KOZINA
Vojašnici na Kozini so šteti dnevi
Na nekdanjo vojašnico na Kozini zadnjih nekaj dni sije sonce. Posekali so namreč gost borov gozd okoli nje, kar je prvi korak k rušenju že dolgo propadajočih stavb. Kdaj bi namesto njih lahko zgradili že prav tako dolgo pričakovani dom starejših občanov, pa še ni znano.
Okoli vojašnice na Kozini se je - končno - nekaj začelo premikati. V preteklih dneh so posekali borov gozd okoli stavb, ki jih bodo ... [You must be registered and logged in to see this link.]
[You must be registered and logged in to see this image.] Vojašnica na Kozini
DOM STAREJŠIH BORI
Dom starejših Bori na Kozini, ki že leta čaka na denar, se je zdaj postavil v vrsto zanj na pristojnem ministrstvu. Občinski svet je namreč sprejel dokument, ki predvideva, da bosta denar za dom zagotovila občina in ministrstvo. In z njim se potegujejo za državni denar.
Namesto nekdanje vojašnice na Kozini naj bi zrasel tak dom za starejše, so si zamisli v idejni zasnovi Biroja 42. Občinski svetniki pa so predlagali, naj ga zgradijo tako, da ga bi bilo nekoč mogoče še povečati. [You must be registered and logged in to see this link.]
[You must be registered and logged in to see this image.] Načrt za Dom starejših Bori
vlada malinoa Gušter
BROJ POSTOVA: : 11 ČLAN OD: : 2015-09-26 DOB : 56 Beograd
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 17.12.18 21:08
16.karaula GO Maribor Zgornje Konjisce-Kerencic januar/septembar 88.Slike su od maja 2018.Emocije,secanja,tuga zbog sadasnjeg stanja,labudovi kao da su oni iz 88.[You must be registered and logged in to see this image.][url=https://servimg.com/view/2001008
[You must be registered and logged in to see this image.][url=https://servimg.com/view/2001008
vlada malinoa Gušter
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 17.12.18 21:37
[You must be registered and logged in to see this image.] [url=https://servimg.com/view/2001008
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 18.12.18 10:54
vlada malinoa (citat):
16. karaula GO Maribor, Zgornje Konjisce-Kerencic januar/septembar 88. Slike su od maja 2018.Emocije,secanja,tuga zbog sadasnjeg stanja,labudovi kao da su oni iz 88.
Vlada jedno lagano pitanje. Možeš li se sjetiti nekoga od graničara koji su bili klasa 5 mjesec 1988 godina, a da su došli na tvoju karaulu iz kasarne "Tone Tomšić" iz Maribora.!?
Evo jedna slika sa moje karaule. Ako se ne varam mislim da među ovima ima i netko od tvoje klase iz Celja.
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 19.12.18 0:19
Uh davno je bilo.U kontaktu sam sa Safetom Zecirovicem iz Pazara.Slucajno sam ga nasao na FB,bio je prijatelj cerke od naseg komandira karaule.Desetar Karabeg Enver iz mostara,odmah smo se nasli.Sa njim nemam kontakt a voleo bi.Obojica sjajni momci i dobri drugari.Bila su dva siptara,ali im se ne secam imena,secam se da su obojica izgledali kao klinci od 13 14 godina.Moram da nadjem blokcic iz vojske na kome imam upisana imena.Imam i nekoliko slika bas sa karaule.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 19.12.18 16:49
vlada malinoa (citat):
Uh davno je bilo. U kontaktu sam sa Safetom Zecirovicem iz Pazara. Slucajno sam ga nasao na FB,bio je prijatelj cerke od naseg komandira karaule. Desetar Karabeg Enver iz mostara,odmah smo se nasli. Sa njim nemam kontakt a voleo bi. Obojica sjajni momci i dobri drugari. Bila su dva siptara,ali im se ne secam imena,secam se da su obojica izgledali kao klinci od 13 14 godina. Moram da nadjem blokcic iz vojske na kome imam upisana imena. Imam i nekoliko slika bas sa karaule.
Hajde postavi te slike. Možda i ja vidim nekoga poznatoga iz moje generacije.
vlada malinoa Gušter
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 19.12.18 17:49
Moram prvo da ih nadjem,a i ne danas,jer je Sveti Nikola pa moram ici kod prijatelja na slavu
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 20.12.18 11:52
vlada malinoa (citat):
Moram prvo da ih nadjem, a i ne danas, jer je Sveti Nikola pa moram ici kod prijatelja na slavu
Nema problema kad uhvatiš vremena nije hitno.
Cveto Gušter
BROJ POSTOVA: : 4 ČLAN OD: : 2018-12-22 DOB : 56 Jesenice
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 22.12.18 12:59
Nik (citat):
Jovisa Veljovic (citat):
Imao sam prilike da budem i na jednoj i drugoj - rekao bih da ovo nije slika Zirovnice
Tako kaze google! Ponovo sam proverio. Evo jos slika
Žirovnica – Dom pri izviru Završnice na zgornji Smokuški planini oziroma nekdanja stražnica JLA, ki je v lasti ministrstva za obrambo, je Planinsko društvo Žirovnica (PD) z najemno pogodbo prevzelo v upravljanje leta 1996.
Dom pri izviru Završnice (1425 m) je nekdanja karavla. Ali ima v Završnici isto stara karavla (oko 630 m - primetio sam foto, izpred zgrade stoji kamion - to je to). To su dve različite zgrade. Zgrada u Završnici je napuštena, neko je to kupio, samo sad propada. Ona gore kod izvora, one je planinski dom in lepo se održava kao što se vidi na foto.
Da li je kome poznata karavla Karavanških kurirjev - Javorniški Rovt, danas Centar šolskih in obšolskih dejavnosti Trilobit?
mirko bratuš Kapetan
NA VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 3737 ČLAN OD: : 2012-04-15 DOB : 77
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 26.12.18 21:17
[You must be registered and logged in to see this image.] Karavla Vogrinka na Livku (pod Ježo)
mirko bratuš Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 27.12.18 21:44
[You must be registered and logged in to see this image.] Mogoče se pa kdo še spominja te ploščadi.(Vogrinka)
mirko bratuš Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 19.01.19 21:49
[You must be registered and logged in to see this image.] Stražarski stolp na Županovem vrhu,Kras.(odsek Sežana)
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 19.01.19 22:41
Jesu li ono puškarnice na osmatračnici.!? Ima li ta osmatračnica više neke svrhe.!?
mirko bratuš Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 20.01.19 7:14
Vojnik Graničar (citat):
Jesu li ono puškarnice na osmatračnici.!? Ima li ta osmatračnica više neke svrhe.!?
Se bo javil kakšen graničar in nam bo iz prve roke povedal njene namene.
mirko bratuš Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 20.01.19 7:18
[You must be registered and logged in to see this image.] Ta bi nam povedal iz prve roke. Mogoče je še živ.Imeti bi moral okoli 75 let.
KizaS Gušter
BROJ POSTOVA: : 15 ČLAN OD: : 2015-09-18 Batajnica
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 21.01.19 15:27
Mislim da je ova osmatracnica pripadala karauli 8-5,Nova Vas.Zadatak je bio da se pored granicnog pojasa osmatraju odredjene lokacije u Monfalkoneu, kao sto su policijska stanica i slicno.Medjutim,vojska je uvek imala druge prioritete kao sto su plaza,odredjene terase,uopste zenski svet.Nisam bio nikad tamo,sve ovo sam cuo od drugara koji su sluzili na toj karauli.
mirko bratuš Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 21.01.19 17:40
[You must be registered and logged in to see this image.] Še pogled proti Tržiču (Monfalcone-ju).Za občudovanje ženskih oblin s tega stolpa se mi zdi malo verjetno. Je pa vojaška domišljija neizmerna.
KizaS Gušter
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 22.01.19 23:09
Postojao je neki artiljerijski dvogled na toj osmatracnici,a kakve su njegove mogucnosti to vec ne znam.Ja sam bio na susednoj karauli koja se nalazila na putu od Opatjeg Sela ka Mirenu,i mi smo imali obican sa kojim mogao daleko da dobacis.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 22.01.19 23:22
mirko bratuš (citat):
Ta bi nam povedal iz prve roke. Mogoče je še živ. Imeti bi moral okoli 75 let.
Tko zna gdje je sada Radomir. On je vjerojatno na ovaj potpis i zaboravio.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 22.01.19 23:37
KizaS (citat):
Postojao je neki artiljerijski dvogled na toj osmatracnici,a kakve su njegove mogucnosti to vec ne znam. Ja sam bio na susednoj karauli koja se nalazila na putu od Opatjeg Sela ka Mirenu, i mi smo imali običan sa kojim mogao daleko da dobaciš.
KizaS. U mojoj karauli je bio jedan taj kako ti kažeš "artiljerijski dvogled" ali ga nikada nismo koristili.
Ne zato što nismo htjeli već zato što je bio nezgrapan za iskorištenje, star, velik, nepraktičan a i JNA ga nije pravilom službe propisala da ga koristimo. I mi smo u karauli koristili te obične dvoglede. Evo slika tog nezgrapnog dvogleda.
KizaS Gušter
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 23.01.19 8:26
Kad je u pitanju taj vojnicki voajerizam,meni ne bi bilo tesko da ga nosim .Koliko je,i da li je uopste taj dvogled bolji od obicnog?
mirko bratuš Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 23.01.19 10:08
KizaS (citat):
Kad je u pitanju taj vojnicki voajerizam,meni ne bi bilo tesko da ga nosim .Koliko je,i da li je uopste taj dvogled bolji od obicnog?
Ti bi gledal naga dekleta,sovražnik (neprijatelj) pa izza hrbta (leđa).
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 23.01.19 11:19
KizaS (citat):
Kad je u pitanju taj vojnicki voajerizam, meni ne bi bilo tesko da ga nosim .Koliko je,i da li je uopste taj dvogled bolji od obicnog?
Da se razumijemo. Nosio bi ga i ja da sam morao i da smo ga dužili. Ali nije bio propisan pravilom službe JNA da ga koristimo tj. sama JNA ga je izbacila iz upotrebe. Vjerojatno se netko nakon dugo godina dosjetio da je taj uređaj postao zastarjela tehnika i nepraktičan pred modernim dalekozorima.
U karauli smo osim običnog dalekozora imali na raspolaganju i najmoderniji dvogled i to ovakav (noćni pasivni dalekozor pn 8x80 zrak).
Ali bio je jedan veliki problem. Nikada ga nismo koristili, bar moja generacija. Kazali su nam da je bio pokvaren. Dok sam ja bio u karauli niti ga je itko nosio na popravak niti je tko dolazio da ga popravi. Toliko o odgovornosti komandira karaule prema tehnici koju smo imali na raspolaganju. I sad kad sve to vidiš što je bolje onaj prastari ili ovakva moderna tehnika naravno da je ispravna.
jozl52 Stariji vodnik I klase
PV BROJ POSTOVA: : 788 ČLAN OD: : 2016-09-07 DOB : 72 kočevje
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 23.01.19 12:00
graničar: glej ta jeba od spodaj navzgor ali obratno me je, ko sem bil v vojski jebla u glavo, kako so starešine vse jemali na lahko, sem delal pred jla v firmi, se je pokvaril stroj, manjša napaka je morala biti popravljena v eni uri...!!!, grrrr, to u jla, ma lako čemo..., zato je bila takšna kot je bila...
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 23.01.19 13:11
jozl52 (citat):
graničar: glej ta jeba od spodaj navzgor ali obratno me je, ko sem bil v vojski jebla u glavo, kako so starešine vse jemali na lahko, sem delal pred jla v firmi, se je pokvaril stroj, manjša napaka je morala biti popravljena v eni uri...!!!, grrrr, to u jla, ma lako čemo..., zato je bila takšna kot je bila...
Ne mora značiti da je svugdje bili isto. Možda su negdje stvarno držali do reda, ispravnosti tehnike, itd... Ali kod mene je bilo baš kao si ti rekao (lako ćemo). IC dvogled je stajao čitavi moj vojni rok neispravan, baš šteta a toliko bi nam pomogao u radu jer smo radili u šumi i noću.
jozl52 Stariji vodnik I klase
PV BROJ POSTOVA: : 788 ČLAN OD: : 2016-09-07 DOB : 72 kočevje
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 23.01.19 14:12
brat je malo mlajši od mene, je bil tankist v mariboru, ma samo malo več od polovice t55 je bilo sposobnih za fajt..., vse drugo je bilo bolj bogo..., to je bilo tam okoli leta 85..., dobro jaz sem bil bolničar..., onaj "jebeni" na "prijavnici", ima li pokvarkjive robe, a u paketu krmak???, "hiper" pokvarljiva roba, pa dobro, pa vi čete se svi trovati u vodu..., ajde stari reži,... ima li alkohola , ajde stari jedna dvije su za tebe, ajde..., pa šta češšš...., to je bilo to...
a drugi dan zjutraj pride dežurni kapetan šarčević, živa jeba k mani na prijavnico, : novaće jel ima kod tebe šata, da se pere zube, ja skoro,da padnem u nesvjest, ja, druže kapetane pa znate da nema, a on: jel stvarno nema ili nema samo za mene, ja: dr. kapetane stvarno nema, usral sam se, šarac je bil "najzahebaniji" pešadiski oficir v kasarni, ja bil je prava oficircina, ampak jebi..., šrirokih ramena, uskih bokova, tvrdog koraka, ma ko vajterp..., pravi pešadinac...
da bi pa ti imel ta IC na nočnih obhodih, pa imel bi nagradnih, da bi te pekla glava..., nebi vedel kam z njimi...
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 23.01.19 15:56
jozl52 (citat):
brat je malo mlajši od mene, je bil tankist v mariboru, ma samo malo več od polovice t55 je bilo sposobnih za fajt..., vse drugo je bilo bolj bogo..., to je bilo tam okoli leta 85..., dobro jaz sem bil bolničar..., onaj "jebeni" na "prijavnici", ima li pokvarkjive robe, a u paketu krmak???, "hiper" pokvarljiva roba, pa dobro, pa vi čete se svi trovati u vodu..., ajde stari reži,... ima li alkohola , ajde stari jedna dvije su za tebe, ajde..., pa šta češšš...., to je bilo to...
a drugi dan zjutraj pride dežurni kapetan šarčević, živa jeba k mani na prijavnico, : novaće jel ima kod tebe šata, da se pere zube, ja skoro,da padnem u nesvjest, ja, druže kapetane pa znate da nema, a on: jel stvarno nema ili nema samo za mene, ja: dr. kapetane stvarno nema, usral sam se, šarac je bil "najzahebaniji" pešadiski oficir v kasarni, ja bil je prava oficircina, ampak jebi..., šrirokih ramena, uskih bokova, tvrdog koraka, ma ko vajterp..., pravi pešadinac...
Da bi pa ti imel ta IC na nočnih obhodih, pa imel bi nagradnih, da bi te pekla glava..., nebi vedel kam z njimi...
Dobio sam ja od komandira karaule 7 dana nagradnoga i to bez IC-a dvogleda. Uhvatio (zarobio) sam 14 rumunja, 2 albanca i jednog srbina. Sasvim dovoljno. Nitko od moje klase 1988/1989 nije uspio da ih više uhvati.
Zoran I Poručnik
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 18.10.19 14:38
»DRUŠTVO KOMENSKI KRAS 91«
VAS OB PRAZNIKU »DAN SUVERENOSTI« VABI NA 5. TRADICIONALNI POHOD PO POTEH GRANIČARSKE STEZE OD KARAVLE KLARIČI DO KARAVLE GORJANSKO
1.KDAJ: Nedelja 20. 10. 2019; 2.ŠTART: 08.30 karavla Klariči, parkiranje zagotovljeno; 3.TRASA: karavla Klariči; Grofova jama; kaverna Moritz; karavla Mavhinje; koča Kraških Gadov pri Mejnem prehodu Gorjansko. 4.OPREMA: Pohodna obutev in oprema primerna za kraški teren in vreme; obvezen kos opreme: SVETILKA. 5.Dolžina poti: 12 KM (4,30 ure s postanki) 6.ZAHTEVNOST: Srednje lahka pohodniška pot. Pohod bo izpeljan v vsakem vremenu. Za hrano in pijačo; pred, med in po pohodu preskrbljeno. Participacija na osebo 10,00€. Ker pohodniška pot ni krožna, bo za voznike organiziran prevoz od cilja na Start pohoda. Vsak pohodnik se pohoda udeleži na lastno odgovornost. PRIJAVA: Vašo prijavo pričakujemo najkasneje do PETKA 18.10.2019 na E-mail društva: [You must be registered and logged in to see this link.] ; ali na GSM: 041 331 954.
* Po emailu sem dobil vabilo za Tradicionalni pohod Po Poteh Graničarske steze in ga tu objavil v spomin vsem tistim, ki ste služili JLA v teh krajih, da je še danes spomin še kako živ!
[You must be registered and logged in to see this image.] Trasa pohoda po poteh Graničarske steze od Karavle Klariči do Karavle Gorjansko
Zoran I Poručnik
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 29.08.20 22:31
KARAULA TERČA POD PECO
Opuščena stražnica Terča sprva že prodana na dražbi, a je kupec od nakupa kasneje odstopil, Zdrauženje šoferjev in avtomehanikov Ravne skupaj z Občino Črna za ureditev lastništva in obuditev dejavnosti.
Potem ko se je zdelo, da je državi oziroma ministrstvu za obrambo (MORS) kot lastniku po treh letih poskusov končno uspelo prodati opuščeno stražnico Terčo pod Peco, je zasebni kupec Urban Oprešnik, Velenjčan, ki je nekdanjo karavlo želel uporabiti v zasebni namen, od nakupa po že plačani kupnini odstopil. Oprešnik svoje odločitve, zakaj je namero po nakupu po že vplačanih slabih petih tisočakih are opustil, ne želi pojasnjevati. "Stražnica bo predmet prodaje na eni od naslednjih javnih dražb. Predhodno bo potrebna obnova cenitve glede na to, da je že potekel zakonsko določeni rok dvanajstih mesecev za veljavnost cenitve," še pojasnjujejo na MORS. To bo že tretja cenitev, prvo je leta 2013 opravilo podjetje Dodoma, ko so jo s ceno 53 tisoč evrov neuspešno prodajali prvič. Lani so stavbo, za katero je od leta 1995 skrbelo Združenje šoferjev in avtomehanikov (ZŠAM) Ravne, prodajali za slabih 48 tisočakov.
Po vojni izropana in uničena
Društvo ZŠAM je karavlo v Podpeci po slovenski osamosvojitveni vojni prejelo v izropanem in uničenem stanju, neznanci so odnesli celo radiatorje ter razbili vsa okna in peč. Po besedah predsednika društva Mateja Slemenška so člani s skupno močjo dom uredili, da ga je bilo mogoče spet uporabljati. S tem, ko so zamenjali kritino, so ga rešili pred propadom, saj bi se v nasprotnem primeru zrušil oziroma sesedel. Tudi danes objekt potrebuje novo fasado, nova okna oziroma temeljito prenovo, kar je po njegovih predvidevanjih tudi "pregnalo" edinega kupca. ZŠAM je bil tako skoraj dve desetletji najemnik stražnice, ko mu ministrstvo pogodbe več ni podaljšalo. Ne glede na to, da jo je imel v brezplačnem najemu, v njem upajo, da jim bo država povrnila del vlaganj v objekt. Načelno so se o tem dogovorili že pred leti, tako naj bi imeli ob prodaji predkupno pravico, ob nakupu pa njihov vložek, ki bi se nato upošteval pri ceni, tudi ocenili. Po njihovi oceni bi jim morali priznati najmanj 20 tisočakov. Pri prodaji se to ni upoštevalo, društvu pa se tudi pri naslednji dražbi ne obeta nič dobrega, saj mu njihovega prispevka ne želijo priznati, denarja za nakup brez upoštevanja vlaganj pa nimajo. Financirajo se namreč izključno od prostovoljnih prispevkov, v vsakem primeru bi za nakup morali vzeti kredit.
Možnost za ureditev počitniškega doma
Ena izmed najugodnejših rešitev za vse bi bilo sodelovanje ZŠAM Ravne z občino Črna. Na tak način bi Terčo za svoje potrebe lahko uporabljala tudi širša skupnost, kot na primer šolarji oziroma gasilci. Ti bi lahko prostor uporabili za svoja srečanja in piknike, če bi uredili še prenočišča, bi bivša karavla z znano poslikavo maršala Tita lahko postala počitniški dom. Slemenšek meni, da bi bila primerna tudi za šole v naravi in tabornike, saj je obdana s čudovito naravo, na parceli pa je igrišče. Karavla je preveč pomembna za javnost, zato se Slemenšku zdi škoda, da bi jo nekdo uporabil za zasebni vikend oziroma v druge zasebne namene. Romana Lesjak, županja občine Črna, pravi, da bodo z MORS skušali doseči dogovor. Terčo bi si namreč želeli pridobiti izključno brezplačno, torej opraviti brezplačen prenos. "Trenutno zanjo nimamo denarja, zato je ne bi kupovali, v občini imajo prednost obnove še druge stavbe, kot na primer hotel," pove. Z MORS, kjer jim je ta praksa že znana, saj so v preteklosti na občine prenesli že kar nekaj bivših karavel, odgovarjajo, da lahko občina sproži postopek za pridobitev nekdanje karavle preko ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, skladno z zakonodajo s področja regionalnega razvoja. [You must be registered and logged in to see this link.]
[You must be registered and logged in to see this image.] Karaula Terča pod Peco
Zoran I: komentar modifikovan dana: 30.08.20 13:36; prepravljeno ukupno 1 puta
Zoran I Poručnik
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 30.08.20 13:35
KARAULA V TOPLI POD PECO
V slovenskem delu Pece v kraju Topla, leži visoko pod goro v čudoviti naravi, še danes lepo ohranjena karaula, katerih spremljajoči objekti se še vedno uporabljajo za kakšne fešte, jubileje in za praznovanje rojstnih dni...bil je lep izlet v čudoviti naravi in spoznavanju lepot naše dežele...
[You must be registered and logged in to see this image.] Še danes lepo ohranjena karaula pod Peco
Tramvaj Gušter
BROJ POSTOVA: : 7 ČLAN OD: : 2020-11-30
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 30.11.20 9:56
purger (citat):
Ovo što ja vidim izgleda fantastično! Zna li neko zna da li su te karaule građene od samog početka da budu karaule ilii im je prvotno bila namjera nešto drugo?
"Karaula Duh granicni odsek Maribor" Ova slika je potpuno nepravilna jer je prikazana slika karaule "Nikola Hećimović" na Velikem Boču (Sada CŠOS Škorpijon). Pre dve do 3 godine je zgrada karaule Nikola Hećimović potpuno porušena i na novo izgrađena zgrada po istoj građevinskoj dokumentaciji ali bez osmatračnice koja se nalazila nad hodnikom između dela za spavanje i trpezarije).
Prilažem sliku lokacije karaule "Đuro Đaković" na (danas) Svetem Duhu na Ostrem Vrhu (pre toga Duh na Ostrem Vrhu). Tu karaulu kao i karaulu Nikola hežimović je izgradio mariborski Konstruktor 1976. godine a stara karaula (montažna) je bila napuštena i kasnije porušena. [You must be registered and logged in to see this image.]
Colonelo54 Gušter
BROJ POSTOVA: : 46 ČLAN OD: : 2013-03-14
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 06.12.20 21:55
Dugo godina komandir karaule Terča je bio starijii vodnik Ante Burica. Zna li neko šta se sa njime dešava?
_________________ Otvaraj se SMB kapijo da izadje ko je odsluzio
Zoran I voli ovaj upis
Zoran I Poručnik
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 13.12.20 18:29
ZELENICA
Na današnji dan leta 1962 je snežni plaz na Zelenici zasul skupino graničarjev. Dve skupini vojakov in dva oficirja so po obilnem sneženju utirali novo gaz na poti Ljubelj–Zelenica. Na delu, ki prečka južno pobočje pod steno Spodnjega Plota, so se srečali, prav takrat pa se je sprožil plaz večjih razsežnosti in jih zasul. Dvagraničarja sta umrla.
Zoran I: komentar modifikovan dana: 13.12.20 21:44; prepravljeno ukupno 2 puta
mirko bratuš Kapetan
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 13.12.20 19:20
[You must be registered and logged in to see this image.] A veš,Zoran,da imam sliko spominske plošče te nesreče.
Zoran I voli ovaj upis
Željko vuk Gušter
BROJ POSTOVA: : 10 ČLAN OD: : 2020-12-22 Rijeka
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 22.12.20 20:22
Pozdrav svima Ima li netko da je služio april 83 / april 84 u Bohinjskoj beloj ( Raspopović Savo ) a poslje na karauli Log pod mangartom Milomir Mandić