FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
jos nesto slika karaule i pozara ima na ovom linku: [You must be registered and logged in to see this link.]
Kursula Gušter
BROJ POSTOVA: : 6 ČLAN OD: : 2011-10-23
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija Thu May 12, 2016 10:14 pm
Lala Basaid (citat):
Kursula moj ćale je bio na Karaulu JEZERSKO od maja 1958 do septembra 1959 jer je septembra 1957 bio u PIROT na obuku a maja 1958 otisao na Karaulu JEZERSKO gr. ocek RADOVLJICA imam i slike iz tih vremena.
On je mogao biti na karauli koja se nalazi kod graničnog prelaza jezersko.Ja sam bio karaula pored, koja se snjom graničila. Ova moja je bila nova i otvorena krajem 90-te godine.Sastajali smo se sa njima na spojevima,ali nisam isao na tu karaulu.... Pozdrav !!!!
Veroljub Stanojevic Gušter
BROJ POSTOVA: : 12 ČLAN OD: : 2014-04-29 obrenovac
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija Mon May 16, 2016 10:17 pm
Bravo Dragane Todorovicu na secanju sve je tako. Ja sam od septembra do kraja decembra bio kurir i radio u kantini. Uskoro cu postaviti svoju fotografiju pa me se mozda setis apostavi i ti tvoju. Pozdrav
vinko1967 Gušter
BROJ POSTOVA: : 19 ČLAN OD: : 2016-05-08 Pazin
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija Sun May 29, 2016 4:44 pm
Poštovani graničari, Evo čitam sve na forumu o karaulama jer sam i ja trebao biti na jednoj ali put me odveo u Mostar na aerodrom Rodoč. Mogu kazati da vam pomalo i zavidim . A moja "ljubav" prema karaulama je počela krajem 70-tih. Naime tada sam sa ondašnjim Društvom naša djeca svako ljeto boravio dva tjedna u Sloveniji koja mi je i danas u srcu i svake godine sam u Trbovlju na ljetovanju. Odlazili smo većinom u Kranjsku Goru a jedne godine i u Velike Bloke. E sad nadam se da vam ne spamam temu jer je pitanje vezano za karaule. 1979. su nas odveli na jednu karaulu da vidimo kako žive i rade vojska na granici. Tada je negdje snimljena i ova fotografija. Možda netko od vas koji ste bili graničari znate gdje je snimljena.
PV BROJ POSTOVA: : 788 ČLAN OD: : 2016-09-07 DOB : 72 kočevje
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija Tue Oct 11, 2016 7:56 am
vinko
en tak šerman sem videl na BLOKAH v kasarni leta 84 ko sem bil v rezervi na vajah...
ah ne ne, to ni šerman, to je samohodka oprosti
Ljube Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2016-10-23
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija Sun Oct 23, 2016 5:07 pm
Bio sam generacija 86!87 u Postojni,i prekomandu u Radovljici kasarna se zvala Anton Dezman Toncek,onda sam otisao na karauli Ratece Planica na Tromedji Italije,Austrije i Bivse YUG.Ne secam se naziv karaule voleo bi neko da mi posalje neke slike te karaule.Pozdrav zahvalan
boyan64 Džomba
BROJ POSTOVA: : 126 ČLAN OD: : 2012-09-27 DOB : 60 Slovenija
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija Sun Oct 23, 2016 5:28 pm
A misliš Slatna? To je suproptno od Rateč uz šumski put prema skakaonici od gornje strane? Tu sam išao biciklom prije 14 dana.
Ljube Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2016-10-23
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija Sun Oct 23, 2016 5:33 pm
boyan64 (citat):
A misliš Slatna? To je suproptno od Rateč uz šumski put prema skakaonici od gornje strane? Tu sam išao biciklom prije 14 dana.
Ja sam 64 godiste isto,iz Titela sam Vojvodina...Drago mi je ako zivis blizu Ratece planice,to se penje uz brdo do karaule iza ledja mi ostaje skakaonica ,penjem se gore do tromedje,voleo bi da obidjem to mesto celu Radovljicu Hvala na odgovoru
boyan64 Džomba
BROJ POSTOVA: : 126 ČLAN OD: : 2012-09-27 DOB : 60 Slovenija
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija Mon Oct 24, 2016 6:51 am
Živim u Kranju ali sam veoma često oko Kranjske gore, Rateč, Planice, Vršiča. I na tromeji sam bio sa biciklom. Sada je tamo super. Nema granice , prođeš biciklom preko granice biciklističkim putem. Vjerovatno si bio u onoj karauli koje je na istom brdu ko tromeja.
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija Sun Mar 12, 2017 6:32 pm
Evo mene Matajur dopust 2016 karavla Livek PATROLA VELIKA STRANA
mupe Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2017-03-06
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija Sun Mar 12, 2017 7:16 pm
Imal neko iz Lipice?
Zoran I Poručnik
NA VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 2838 ČLAN OD: : 2015-01-02 Izola
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija Wed Apr 12, 2017 11:55 am
VOJAŠNICA KOZINA
Stavbo nekdanje vojašnice na Kozini bodo poleti porušili. Občina je za rušenje že zagotovila dovoljenje in denar. Na njenem mestu bodo zgradili dom starejših občanov, ki ga občina že dolga leta obljublja domačinom. To je ena treh večjih naložb občine s pomočjo 600.000 evrov dolgoročnega posojila, ki so ga občinski svetniki potrdili na zadnji seji.
Občina je 14.000 kvadratnih metrov zemljišča ob Rodiški cesti kupila pred 12 leti. Poleti bodo stavbe, v katerih je bila nekoč vojašnica, porušili, prihodnje leto naj bi se začela gradnja doma starejših občanov, ki so ga poimenovali Bori. V njem bo prostora za 87 oskrbovancev.
S tem denarjem bodo začeli gradnjo doma za starejše občane, energetsko sanirali šolo in pomagali mladim pri reševanju ... [You must be registered and logged in to see this link.]
[You must be registered and logged in to see this image.] Nekdanja vojašnica ob Rodiški cesti
Zoran I Poručnik
NA VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 2838 ČLAN OD: : 2015-01-02 Izola
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija Wed Apr 12, 2017 12:05 pm
STRAŽNICO V MIHELAH PRODALI, V VRPOLJU ŠE NE...
Nekdanja stražnica v Mihelah je dobila novega lastnika. Kupil jo je zasebnik iz Ankarana. Stražnico v Vrhpoljah, ki več kot deset let prazna propada, pa bo ministrstvo za obrambo spet uvrstilo na javno dražbo.
Stražnico v Mihelah je na javni dražbi pred slabima dvema tednoma kupila fizična oseba iz Ankarana. Kdo je in kaj z ... [You must be registered and logged in to see this link.]
[You must be registered and logged in to see this image.] Nekdanjo stražnico pod vasjo Mihele je novi lastnik kupil za 29.000 €
Rizzo Gušter
BROJ POSTOVA: : 11 ČLAN OD: : 2017-04-21
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija Fri Apr 21, 2017 9:26 am
Zoran I (citat):
VOJAŠNICA KOZINA
[You must be registered and logged in to see this image.] Nekdanja vojašnica ob Rodiški cesti
Lijepi pozdrav svima! Slučajno sam naišao na ovaj forum tražeći nešto o karauli Krvavi Potok. U ovoj vojarni u Kozini bilo je smješteno zapovjedništvo, pokrivalo je granicu od Krvavog Potoka pa sve do mora. Sad se više ne sjećam jeli to Škofje ili neka druga karaula. U ovu vojarnu došao sam 01/1981.god. iz Pule i raspoređen na karaulu Krvavi Potok do 09/81.
Rizzo: komentar modifikovan dana: Mon Apr 24, 2017 12:23 pm; prepravljeno ukupno 3 puta
Rizzo Gušter
BROJ POSTOVA: : 11 ČLAN OD: : 2017-04-21
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija Fri Apr 21, 2017 9:31 am
Zapovjednik karaule 1981 god. bio je potporučnik Dane Drakula a dobio je i promaknuće u čin poručnika tokom godine.
posavljak Vodnik I klase
VZ PV BROJ POSTOVA: : 553 ČLAN OD: : 2013-04-08 DOB : 62 Derventa, Republika Srpska, BiH
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija Mon Apr 24, 2017 1:33 pm
Šteta što se ova tema prekide .....moglo je biti zanimljivo...nestade nam KK......da ga ne opomenuše bezbednjaci....družba je družba a služba je služba....ha ..ha ..ha
posavljak Vodnik I klase
VZ PV BROJ POSTOVA: : 553 ČLAN OD: : 2013-04-08 DOB : 62 Derventa, Republika Srpska, BiH
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija Mon Apr 24, 2017 1:36 pm
Malo šale...stvarno je super.
mirko bratuš Kapetan
NA VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 3737 ČLAN OD: : 2012-04-15 DOB : 77
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija Wed Apr 26, 2017 4:00 pm
[You must be registered and logged in to see this image.] Zanimivo bi bilo vedeti,kje je danes ta človek.Star nekje okoli 55 let.Slikano v bližini Javorniškega Rovta,granični odsek Radovljica.Ga poiščemo (tražimo)?
Crni Lenart Gušter
BROJ POSTOVA: : 7 ČLAN OD: : 2017-05-03 DOB : 60 Beograd
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija Wed May 03, 2017 12:16 pm
Žao mi je što nigde (ovde ali i na netu, bar koliko vidim) nema slike karaule Lenart (35) koju neki još zovu i Reht Pozdrav svima, ovde sam gugi
kruner Gušter
BROJ POSTOVA: : 4 ČLAN OD: : 2017-05-31
Naslov komentara: Ko zna nešto da mi kaže u ovoj karauli? Thu Jun 01, 2017 12:21 pm
Kemo Specijalac (citat):
jos neke fotografije karaule Mihele / Nasirec, GO Sežana:
Pismom su se u emisiju Colpo Grosso javili Toni, Nino, Bobi, Alan, Johnny, Dino i Danijel. Služili su u početku 1991.
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4602 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija Sun Jun 18, 2017 6:51 pm
Jel' ima nesto o karauli France Preseren,jedan moj skolski drug je tu bio KK negdje do 1988?Nisam primetio na forumu neku sliku,da li ima stogod o toj karauli ?Mislim da je karaula iznad Jesenica,te da joj je rejon bio tromedja.E sad koji je GO zaista nisam siguran ??
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
kruner Gušter
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija Thu Jun 29, 2017 1:45 pm
Pozdravljeni Vojnici,
Ja sad živim kod karavle u Mihelah ( Venčkov Mlin) i tražim vse moguče info veze sa ovom karaulom. Ako mi neko može pomoč?
Hvala
kruner Gušter
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija Thu Jun 29, 2017 2:00 pm
Zoran I (citat):
STRAŽNICO V MIHELAH PRODALI, V VRPOLJU ŠE NE...
Nekdanja stražnica v Mihelah je dobila novega lastnika. Kupil jo je zasebnik iz Ankarana. Stražnico v Vrhpoljah, ki več kot deset let prazna propada, pa bo ministrstvo za obrambo spet uvrstilo na javno dražbo.
Stražnico v Mihelah je na javni dražbi pred slabima dvema tednoma kupila fizična oseba iz Ankarana. Kdo je in kaj z ... [You must be registered and logged in to see this link.]
[You must be registered and logged in to see this image.] Nekdanjo stražnico pod vasjo Mihele je novi lastnik kupil za 29.000 €
Pozdravljeni Vojnici,
Ja sad živim kod karavle u Mihelah ( Venčkov Mlin) i tražim vse moguče info veze sa ovom karaulom. Ako mi neko može pomoč?
Hvala
ivan01 Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2017-09-23
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija Sat Sep 23, 2017 10:26 am
Pozdravljeni, tražim informacije i fotografije karaule u Brjah pri Komnu. Živim u Sloveniji i radim kao arhitekt. Moj klient je kupijo karaulu u Brjah pri Komnu i trenutno radimo na renoviranju zgrade. Zgrada je trenutno u dobrom stanju (jedina u regoinu koja je ohranjena). U fazi renoviranja želimo, da se priča o zgradi ne izgubi, želeli bi doći do arhivskih fotografija i možda čak i priča života ovde. Svaka informacija bi bila dobrodošla.
Hvala i pozdrav svima
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija Sat Sep 23, 2017 1:08 pm
Dobrodošao, ivan01!
Nadamo se da ćeš naći dosta toga šta te interesuje, a možeš i ti podijeliti s nama nešto šta si čuo o toj karauli. Uživaj na forumu!
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
pinz Gušter
BROJ POSTOVA: : 4 ČLAN OD: : 2015-02-16
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija Sun Sep 24, 2017 7:30 pm
Čestitam za nakup karavle Brje pri Komnu. Ne vem, kako so jo prodali, saj ni bilo objavljene nobene dražbe iz strani MORS-a ... Za to karavlo. Tudi ne vem kako imate gradbeno dovoljenje ... Kot vidim niste iz Krasa, pa tudi graničar niste bil, par stvari vem o tej karavli, ni pa kaj dosti, saj je precej časa pred osamosvojitvijo bila prazna.