FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Črnomelj '82. ABHO 24.06.11 23:34
gde ste bre----
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Črnomelj '82. ABHO 25.06.11 17:05
Evo gluvarimo
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
alexandar Kapetan I klase
Naslov komentara: Re 30.06.11 11:38
boga mi generale nadao sam se da ce vec neko da se javi ili iz moje klase ili ostali ali vidim mrka kapa ne gubimo nadu ne kosta nas ovo nista a mozda ne bi bilo lose da das uzbunu da vidimo odakle ce izaci ostali
Gledao sam ovu sliku pa sam se sjetio dvije stvari.!
Prva stvar "Šinjel". Ne znam da li sam ti rekao ja nikada u godinu dana koliko sam proveo u JNA nisam nosio šinjel. Granične jedinice JNA nisu nosili šinjel zato smo svi nosili vjetrovke. A razlog je bio taj da ljudi koji se kreću u graničnom pojasu kako u nas tako i u Austrijskom teritoriju vide kako smo mi uredna i moderna vojska. Ja sam šinjel zadužio dok sam bio u Mariboru - u kasarni "Tone Tomšič" - V.P. 8164/20-3 - godina 1988, ali tada je došlo ljeto tako da ga nisam ni obukao. Kad sam dobio prekomandu i išao na karaulu "Ceršak" V.P. 5457 - Mariborski granični odsjek, odmah smo razdužili šinjele. Sjećam se kada je došla zima došao je na našu karauli iz Maribora jedan brico da nas ošiša i on je došao u šinjelu. Mi smo se svi oko njega skupili i pipali smo ga nismo se mogli načuditi kako izgleda u tom šinjelu. To je za nas bilo nešto novo.
Druga stvar "oprtači". Mislim da je to naj gluplja stvar do koje je JNA držala. Ti oprtači nisu služili ničemu. Ako si ti opasač dobro stegnio oprtači ti nisu bili potrebni. Samo su klapali i bili su kao ukras. I u ovome ratu sam imao prilike vidjeti da ih nije nitko nosio, nisu bili potrebni a JNA je držala do njih ko pijan plota. Bože žali kože, truda i novaca.!
Naslov komentara: Re 09.01.12 22:31
Slazem se Splite...ali.... SINJEL....zavisilo je i od toga u kom rodu se sluzila JNA a naravno i od toga u koje vreme se sluzila vojska.Mi smo zaduzili sinjele i mogu ti reci vrlo prakticna stvar Kao prvo ...toplo...a kao drugo ,obuka je bila u tim "radnom" uniformama, i bilo je slucajeva da se bukvalno iskaljas po blatu i vodi, i do ujutro to je suvo, a onako osuseno vrlo lako se cisti ribacom cetkom...Jedino je ruzno izgledao taj sinjel....vidis kao "robijasi" UPRTACI...pa iskreno,mozda se i moglo bez njih ,ali tako je nalagao PS, odnosno to je bio sastavni deo opreme...imao je svrhu...
E sad cuj ovu zanimljivost kada smo kod odela....Dosao sam u vojsku, i u Crnomelju je tada bio mozda jedan vod vojnika, ne vise. Tu je pre 05.10.82.bila neka tehnicka odnosno inzenjerijska jedinica koja je prebacena pa se formirao ovaj ABHO bataljon.Zaduzili smo "radnu" uniformu a ova nova za izlazak sa vetrovkama........nismo imali jer je nije bilo u magacinima Jednog dana smo svi regruti , isli u krojacku radionicu i tu su nam UZELI MERU za nove uniforme.....svakom po meri.....Tek dva dana pred polaganje zakletve je stigao kamion i doneo uniforme.Imali smo cast da ih prvi obucemo
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Naslov komentara: SLOVENIJA :: crnomelj 82 ABHO 03.02.12 19:53
General potpukovnik Aleksandar Obradović.
Pa druže Aleksandar ne mogu da vjerujem ponovno su te unaprijedili ali sad u čin general potpukovnika.!! Pa čestitke najboljem pripadniku ABHO jedinice - Črnomelj - 1982.!! Mislim da će admirali i generali ponovno uvesti degradacije ili izmisliti neke nove činove.! Baš me zanima.!! Baš.!
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: crnomelj 82 ABHO 07.02.12 11:36
General potpukovnik Aleksandar Obradović.!!
Pa ovom prilikom da te izvjestim general potpukovniće Aleksandar Obradović o slovenskom policajcu TOMAŽ G. koji je tražio za ženinog oca (punca) MILAN KRANJC (na slici pod brojen 2) prijatelja sa kojim je bio skupa u JNA a zvao se je Željko Marin (na slici pod brojem 1).!? U ovom događaju ti si general potpukovniće bio onaj koji je pokupio glavne zasluge.!! Da tebe nije bilo njih dvojica se ni nakon 40 godina nikada ne bi našli.!! Krenulo je tako što je Tomaž G. imao želju da pronađe Željka Marina. On je pokušao preko telefonskog imenika ali nije išlo, nije ga pronašao. Pokušao je preko interneta u svim mogučim kombinacijama, opet ništa.! Zatim je pokušao preko Hrvatske granične policije (na granici sa Slovenijom) ali ni oni mu ga nisu uspjeli pronaći.!! Zatim je na internetu pronašao Forum bivših pripadnika nekadašnje JNA i stavio je u rubriku "SVRHA FORUMA I PRAVILA - služenje u skopskem petrovcu" podatke koje je imao za Željka Marina koji glasi ovako.
Citat :
"Javljam vam se iz Slovenije, trebam jednu pomoč, pa sam se okrenuo na vas, ukoliko bi mi mogli i naravno željeli pomoči.
Ženin otac u trečem mesecu iduče godine slavi 60-ti rođendan, pa bih ga željeli iznenaditi s posetom jednog njemu vrlo dragog čoveka, koga bi pozvali na njegov rođendan.
Ta osoba je ŽELJKO MARIN, koji bi trebao živjeti u Splitu. Ima oko 60 godina, po zanimanju je avtomehaničar, poznat je po tome, što je vrlo visok, preko 2 metra.
Sa ženinim ocem služili su vojsku u Skopskom Petrovcu oko 1970 godine. Od tada se nisu videli, znači od toga je prošlo 40 godina.
Više podataka nemam, nadam se, da če to nekoliko podataka biti dovoljno, iako znam, da je Split veliki grad.
Od vas bi želio da mi javite, dali ta osoba postoji i njegov telefonski broj.
Nadam se, da čete mi moči pomoči.
Puno hvala!"
A onda si ti pročitao taj tekst, te si mu rekao:
Citat :
"Dobro nam dosao Tomaž. Na pravom si mestu , a tvoju stvar vidim kao resenu. Javi se ili preko PP ili postom vojniku granicaru,na nekoj njegovoj temi u slucaju da ne vidi ovaj post. On ce ti to sigurno odraditi. Pozz MANU PROPRIA"
Tako su svi glavni podaci došli do mene.! Ja sam otišao na adresu i utvrdio da to nije Željko Marin koju je tražio Tomaž G..!? Tu je bio kraj potrage za Željko Marin, više se nije dalo ništa učiniti. I onda mi je jedne noći palo na pamet da je prošlo 40 godina i da je Milan Kranjc vjerojatno nešto zaboravio.! Tako je i bilo Milan Kranjc je zaboravio njegovo prezime. U Hrvatskoj postoji ime i prezime Željko ali postoji i ime i prezime Marin.!? Tek sad vidiš koliko je to mogučnosti i kombinacija.!! I onda sam otkrio da se prava osoba zove ŽELJKO MARINOV, i ne živi u Splitu već u Stobreču kod Splita. Otišao sam u Stobreč i utvrdio da je to Željko Marinov prijatelj od pazi sad ovo "desetara Milana Kranjca".! Vidio sam da i on ima iste slike koje mi je poslao slovenski policajac Tomaž G. :
Zatim mi se slovenski policajac obrača putem e mail poruke:
Citat :
"Zdravo, prijatelju! Cenzura:----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Kad dođemo u Split, sigurno čemo pozvati i tebe, da se vidimo, upoznamo i tako dalje. Možda dođe nekad šansa, da ti uzvratim za to, što si mi učinio uslugu. Zasad ti se puno zahvaljujem na apomoči. Mi (ja in još jedno 2-3 druga) planiramo da dođemo u Split oko 15.02., tada bi se našli sa tobom i naravno sa našim traženim Marinom. Lep pozdrav u Split, Tomaž Cenzura:--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------"
Uglavnom nakon 40 godina će se dva prijatelja naći skupa.!!!
Opet ćeš reći general potpukovniće nije to moja zasluga, ali ti si ta glavna karika koja je okončala ovan slučaj.!! Ja sam samo dočelao loptu i snažno je udario i zabio gol iz povoljne situacije.!!!
Kako će se dogovoriti Tomaž i Željko oko posjete Milanu u Sloveniji još ne znam, sad je lopta kod Tomaža i Željka i oni nastavljaju igrati utakmicu.! Ja sam sada samo gledaoc sa tribina stadiona.!!!
Vojnik Graničar: komentar modifikovan dana: 07.02.12 22:52; prepravljeno ukupno 1 puta
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Črnomelj '82. ABHO 07.02.12 13:36
Ma kakav Sherlock Holmes,ma kakva Agatha Christi Graničar i i Aco su -evi
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
Naslov komentara: Re 07.02.12 16:16
Objasnjenje celog dogadjaja i pohvala na moj racun,od strane Vojnika granicara je zaista u stilu primernog vojnika A kakav bi ja bio "general" kada moj odgovor ne bi bio u stilu "general-podpukovnika" ...sala mala Ja sam procitao komentar koji je tomaz napisao i mislio sam da ce biti najbolje da ga uputim na Vojnika granicara, obzirom da je iz Splita.Na neki nacin sam samo" posredovao", jer Split ume nekada da se malo "ulenji" pa ne cita sve komentare Posle smo Vojnik granicar i ja razmenili pp i ja sam tu potrosio 5-6 minuta vremena a Split sigurno 5-6 dana Neka clanovi Foruma prosude koliko se ko istinski zauzeo.Verujem da je ovakvih slucajeva i bilo, i da ce ih biti,a na kraju jedna recenica koja mi je davno ostala u secanju....to je deo nekog citata ili pesme, nisam siguran.....
i andjeli vole da saznaju,.... zasto ljudi vole da su .....ljudi
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Crnomelj 82 ABHO 21.02.12 10:22
General potpukovnik Aleksandra Obradovića.!!
Kakve su to stranice "Crnomelj 82 ABHO" na kojima ljudima nisi objasnio ni pokazao tvoje oružje tvoje mladosti sa kojim si proveo 6 mjeseci svoga života.!! Pa kad ti nećeš evo onda sam se ja potrudio general potpukovniće.!! Deder da se podsjetiš i da ne zaboraviš u slučaju da bude vježba "Ništa nas ne smije iznenaditi" hoću da budeš spreman.!!!
Naslov komentara: Re 23.02.12 18:25
Covece gde nadje sliku..... ....ovo je kasarna "Bela Krajina" u Crnomelju.....Zadnji put sam je video u septembru 1983.kada sam se skidao....Ufff....vidim da je bila i zbirni centar Svakako drago mi je da je vidim Sabane od mene+
Nik Razvodnik
BROJ POSTOVA: : 225 ČLAN OD: : 2012-01-12
Naslov komentara: Re: Črnomelj '82. ABHO 23.02.12 19:04
A sto ti Generale nisi rekao da zelis da vidis slike
Ne znam kako ces da reagujes na ove-nije kasarna bas sacuvana!
Naslov komentara: Re 23.02.12 20:43
A zasto ti NIK, nisi rekao da imas slike Stavi jos neku ako imas "izvor".....ili podatke sta je sada sa kasarnom.Po ovome sto vidim, nista se nije promenilo, osim sto je instalirano parno grejanje.Mi smo lozili peci...Svakako drago mi je da vidim sve ove slike.....jadno izgleda ali setimo se lepoga, pre........ 30 godina Za danas sam se ispucao + sutra...
Nik Razvodnik
BROJ POSTOVA: : 225 ČLAN OD: : 2012-01-12
Naslov komentara: Re: Črnomelj '82. ABHO 23.02.12 20:57
aleksandar obradovic (citat):
A zasto ti NIK, nisi rekao da imas slike Stavi jos neku ako imas "izvor".....ili podatke sta je sada sa kasarnom.Po ovome sto vidim, nista se nije promenilo, osim sto je instalirano parno grejanje.Mi smo lozili peci...Svakako drago mi je da vidim sve ove slike.....jadno izgleda ali setimo se lepoga, pre........ 30 godina Za danas sam se ispucao + sutra...
Ja ti poslah PP pa ti odluci..........
Vojnik Graničar Pukovnik
Pa dobro General potpukovniće kakve su ovo preinake... Na prvu ruku sam pomislio da nije neka greška, da program foruma nije poludio, kad ono........ General potpukovnik u novome ruhu.... Kako si donio odluku o napuštanju znaka "ABHO" i od jednom se vinio visoko u visine u svakom pogledu.!!!
Naslov komentara: Re 02.05.12 12:04
Odgovor u "svastari"...ne kvari temu Spliteeee....
brod Gušter
BROJ POSTOVA: : 7 ČLAN OD: : 2016-11-17
Naslov komentara: Re: Črnomelj '82. ABHO 17.11.16 23:43
kasarna BELA KRAJINA --- CRNOMELJ . 88-89 MART----ABHO----POZZZ
brod Gušter
BROJ POSTOVA: : 7 ČLAN OD: : 2016-11-17
Naslov komentara: Re: Črnomelj '82. ABHO 18.11.16 0:41
alexandar (citat):
Covece gde nadje sliku..... ....ovo je kasarna "Bela Krajina" u Crnomelju.....Zadnji put sam je video u septembru 1983.kada sam se skidao....Ufff....vidim da je bila i zbirni centar Svakako drago mi je da je vidim Sabane od mene+
KASARNA BELA KRAJINA CRNOMELJ 88-89 MART POZZZ
sorban Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2018-04-30 DOB : 64
Naslov komentara: Re: Črnomelj '82. ABHO 27.11.18 18:49