FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 24.12.12 18:49
Hvala na odgovoru Nik!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 24.12.12 21:38
Nik (citat):
Piranski zaliv-Savudrijska vala ili Savudrijski rt - jos uvek rasprava i oko naziva a karaula je mozda iz tog perioda a mozda je nastala i tokom 90' ih.
Ne može biti Savudrijska vala ili Savudrijski rt. Vala i rt nije isto. Rt je rt (izbočina kopna u more), a vala je uvala (ako je mala) ili zaljev ako je veći. Zaljev je dio mora. U Jugoslaviji se zvao Piranski zaljev, koji je svojom veličinom svakako zaljev, ne vala ili uvala. Zaljevi se uglavnom nazivaju prema najvećem gradu koji se nalazi na njegovim obalama ili u neposrednoj blizini. Tako sam mišljenja da bi zaljev trebao ostati Piranskim, bez obzira kojom crtom prolazila granica na kopnu i moru. Radi se dakako samo o imenu, odnosno nazivu. U Hr se želi zaljev nazvati Savudrijska vala, a ja iskreno ne znam da se tako nazivao i prije, vjerojatno su ga mještani Savudrije tako zvali. U međunarodnom pomorskom pravu crta razgraničenja uvijek prolazi sredinom zaljeva u sličnim slučajevima, osim ako međunarodni sud ili arbitraža ne odredi drugačije.
Miroslav 72 Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2013-01-19
Naslov komentara: Pozz za sve !! 19.01.13 17:45
Postovanje svima !! Ja sam sluzijo u kasarni u Celju Decenbar 90\91 Pozadinska ceta ,3 vod , posle na karauli Savinjski Partizan !!
Miroslav 90\91 Gušter
BROJ POSTOVA: : 39 ČLAN OD: : 2013-01-19 DOB : 52 Negotin
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 19.01.13 18:01
Miroslav 9091: komentar modifikovan dana: 19.01.13 19:03; prepravljeno ukupno 1 puta
Miroslav 90\91 Gušter
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 19.01.13 18:10
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 20.01.13 20:11
Miroslave, živio i dobro došao na forum! Preporučujem ti da u naslov komentara ne upisuješ ništa, jer to na ovom forumu nije baš vidljivo, pa ispadne da nisi ništa napisao. Naslov teme sve govori. Upiši poruke u prostor za post, to ti je najbolje, svi će odmah vidjeti što želiš ispričati!
Miroslav 90\91 Gušter
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 20.01.13 20:35
Izvinjavam se !! ako sam nesto naopako, nov sam na forumu i ne snalazim se bas najbolje pozz
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 20.01.13 20:42
Miroslav 90\91 (citat):
Izvinjavam se !! ako sam nesto naopako, nov sam na forumu i ne snalazim se bas najbolje pozz
Sve OK, ovako je već bolje! Vidi se lijepo što si napisao! Uključi se slobodno i na ostale teme koje te zanimaju. Ima ih jako puno, teško je baš sve. Ima i općih, pričamo i o kuhanju, brodovima, sportu.... Kreni sam s nekom zanimljivom pričom, forumaši će te već nešto pitati. Postavi i ti nekome konkretno pitanje, kako god želiš!
Miroslav 90\91 Gušter
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 29.01.13 22:41
Postovanje !! moze mi neko naci karaulu Libelice ??
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 29.01.13 23:26
Miroslav 9091 (citat):
Postovanje !! moze mi neko naci karaulu Libelice ??
Nije baš neka karta, ali se ovdje vidi gdje je mjesto Libeliče. Imaš još slika te karaule na ovoj temi na prethodnim stranicama...
Za ovu karaulu "KRVAVI POTOK" sam čuo još 1988 godine od komandira moje karaule "CERŠAK" , zastavnika I klase Spasković Radoje. Pričao nam je da na granici sa Italijom postoji karaula koja se zove "KRVAVI POTOK" a da je komandir te karaule također neki ( mislim) zastavnik koji se zove "DANE DRAKULIĆ" te da su također na karauli imali (RAZVODNIKA ili DESETARA) kojem je prezime bilo "VJEŠTICA" ili tako nešto. Uglavnom od karaule strava i užas u svakom pogledu.!!! Žao mi je što još ne znam podataka o toj karauli, nisam sve zapisao kad nam je Spasković Radoje pričao.!!!
Citat :
JOVISA VELJOVIĆ - BEOGRAD...!!!
Za ovu karaulu je u moje vreme kruzila prica da je komandir bio neki Drakulic !!!!
Evo Jovisa (ili Joviša) Veljović, je potvrdio moje navode koje sam naveo na ovim stranicama o Karauli "Krvavi Potok" i njenom komandiru "Dane Drakulić"...!!!
karaula "Krvavi potok" se nalayila u sastavu granicnog odseka Kozina, a ne Sezana. Tacno je das je u jednom vremenu njen komandir bio porucnik Drakula Dane i da su imali desetara Vjesticu.
Nik Razvodnik
BROJ POSTOVA: : 225 ČLAN OD: : 2012-01-12
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 18.03.13 12:13
Nik: komentar modifikovan dana: 30.09.16 13:22; prepravljeno ukupno 1 puta
miler Desetar
PV BROJ POSTOVA: : 252 ČLAN OD: : 2012-03-06 DOB : 59 Pirot
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 28.03.13 8:28
Da li postoji slika karaule PODVELKA granični odsek DRAVOGRAD, moj otac je 1962godine bio na toj karauli. Posle toliko godina sigurno bi mu bilo drago videti karaulu ponovo jer je tamo proveo 13meseci.
Nik Razvodnik
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 28.03.13 15:14
miler (citat):
Da li postoji slika karaule PODVELKA granični odsek DRAVOGRAD, moj otac je 1962godine bio na toj karauli. Posle toliko godina sigurno bi mu bilo drago videti karaulu ponovo jer je tamo proveo 13meseci.
Jesi li siguran da je to granicni odsek Dravograd? Mozda je to nekad bilo 1962. god,jer PODVELKA se nalazi izmedju Dravograda i Maribora i to je sigurno Mraiborski granicni odsek po poslednjem rasporedu,i ne postoji karaula sa tim imenom.
Evo spiska svih karaula tog granicnog odseka sa rednim brojem karaule:
Nik: komentar modifikovan dana: 30.09.16 13:26; prepravljeno ukupno 1 puta
miler Desetar
PV BROJ POSTOVA: : 252 ČLAN OD: : 2012-03-06 DOB : 59 Pirot
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 29.03.13 13:32
Pozdrav Nik, u pravu si, ja sam napravio grešku, moj otac je posle obuke u Delnicama i Mariboru došao na karaulu Brezni vrh koja se nalazila u blizini mesta Podvelka.Pošto su imali izuzetno dobru saradnju sa meštanima Podvelke a jedan od meštana je u svojoj staji čuvao konja koji je pripadao vojsci, oni su svakoga dana išli u Podvelku. Na osnovu toga sam ja ukapirao da je to naziv karaule ali sam očito pograšio. U svakom slučaju hvala na pojašnjenju.
Nik Razvodnik
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 29.03.13 19:15
@ miler Hteo sam da prijatno iznenadimo tvog oca ali.....veruj mi bas sam se potrudio grdno vreme izgubio ali nisam mogao da nadjem fotografiju karaule Brezni vrh. Ipak je 1962.god. bila davnooooo... da sam i pronasao sigurno to nije ista karaula jer su gradjene nove. Za utehu tvom ocu evo snimka opstine Podvelka pa mozda nesto i prepozna mada se sve to jako puno izmenilo.
Ima jos snimaka susednih rejona i karaula-Kapla,Remsnik,Brezni vrh........pa pogledajte zajedno da ih ne stavljam sve ovde.
mahi Gušter
BROJ POSTOVA: : 68 ČLAN OD: : 2013-03-07 DOB : 64
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 01.04.13 13:26
POZDRAV KARAVLO LIVEK PREDALI OBCINI KOBARID DANA 15.03.2013 MISLIM DA CE NAPRAVIT NEKO STANICO ZA PLANINARE I OVE SA BICIKLINEMA OVOGA PROLJECA IDEM DA JO POSETIM JOS JEDAN PUT DA SEDIM NEGDE U NJENO HLADOVINO DA SE SJETIM SVIH ONIH DRUGOVA KOJI SMO OVDE PREZIVJELI GODINO DANA ONIH KOJI SU PREZIVELI OVO BALKANSKO MORIJO I ONIH KOJI VISE NISU MECU NAMA
Nik Razvodnik
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 06.04.13 0:37
Nik: komentar modifikovan dana: 30.09.16 13:47; prepravljeno ukupno 1 puta
semsudin Podporučnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 1435 ČLAN OD: : 2013-03-11 DOB : 57 GRABOVAC, VELIKA KLADUSA
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 17.04.13 15:11
Pozdrav za sve bivse granicare JNA.Posto su granicari sa sobom imali pse u sluzbi interesuje me u kojoj su se kasarni konkretno Slovenija podrucje obucavali kerovi.Sluzeci vojni rok u Sentvid LJubljana isli smo na gadjanje u Vizmarje i sjecam se da je tu bilo puno vucijaka u kucicama pored kojih smo prosli.Bilo je i vojnika koji su se brinuli za njih.Dali su ti kerovi bili od granicnih jedinica ili od vojne policije.Ja sam bio odusevljen kad sam ih vidio.
mahi Gušter
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 17.04.13 20:36
semsudin (citat):
Pozdrav za sve bivse granicare JNA.Posto su granicari sa sobom imali pse u sluzbi interesuje me u kojoj su se kasarni konkretno Slovenija podrucje obucavali kerovi.Sluzeci vojni rok u Sentvid LJubljana isli smo na gadjanje u Vizmarje i sjecam se da je tu bilo puno vucijaka u kucicama pored kojih smo prosli.Bilo je i vojnika koji su se brinuli za njih.Dali su ti kerovi bili od granicnih jedinica ili od vojne policije.Ja sam bio odusevljen kad sam ih vidio.
DA IMAS PRAVO OBUKU SLUZBENIH PASA VRSILO SE U SENDVIDU PRI LJUBLANI ZA SVE KARAVLE U SLOVENIJI ALI BILI SU OVDE I PSI OD VOJNE POLICIJE JA SAM DUZIO PSA OD KARAVLE LIVEK IME MU JE BILO HET OBUKU SMA IMALA 20 DANA U SENTVIDU JOS D ANAS IMAM NJGOVO FOTOGRAFIJO I AKO JE PROSLO VEC PREKO 30 GODINA JA SE GA SJECAM KAO DA JE BILO JUCE I ZATO KAZU DA JE PAS NAJBOLJI COVEKOV DRUG
semsudin Podporučnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 1435 ČLAN OD: : 2013-03-11 DOB : 57 GRABOVAC, VELIKA KLADUSA
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 17.04.13 22:31
Druze hvala na informaciji iz prve ruke.Nisam znao da ti psi iz Vizmarja su popunjavali sve karaule u devetoj armijskoj oblasti.Uz pametna i dresirana vucjaka zivot na granici i nije bio dosadan.Ja imam dresirana vucjaka i i znam da on gledajuci u covjeka cita ti misli sa lica.
mahi Gušter
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 18.04.13 22:59
PA NEMA NA CEMU KADA NAUCIM KAKO STAVITI SLIKO NA FORUM VEDECES MOG HETA (PASA)
Pero™ Poručnik
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2042 ČLAN OD: : 2012-10-29 LJ, nekad SFRJ
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 19.04.13 0:23
mahi (citat):
PA NEMA NA CEMU KADA NAUCIM KAKO STAVITI SLIKO NA FORUM VEDECES MOG HETA (PASA)
Zdravo Mahi, ako imaš probleme sa upotrebom ovog foruma, kontakiraj me privatnim porukama , može i na slovenačkom. Ovde je ovo kao zvanični jezik, pa da i ja tako pišem, iako mi nije prvi jezik.
Idi na stranu shrani.si pa tamo stavi slike pa češ nači i link za sliku za druge forume.
Inače bio sam i ja graničar i neko vreme sam dužio psa. Nezaboravno iskustvo!!!
Nik Razvodnik
Naslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija 21.04.13 11:25
Nik: komentar modifikovan dana: 30.09.16 13:59; prepravljeno ukupno 1 puta
BL-TZ Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2013-05-12
Naslov komentara: karaula Miren, N.Gorica, 1982/83 12.05.13 1:36
Deo vojnog roka proveo na karauli Miren, izmedju Trsta i Gorice. Zastavnik Janjanin Vlado. Vojnici: Shme Bruno, RacSabo Atila, kuvar Kukic, Secam se i kerova: Dor i Ajdi. Sliku karaule mogu videti samo na GoogleEarth. Bili smo uz plantazu krusaka. Pozdrav i za komsije uz karaulu. Pozdrav za drustvo.