FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories

HomeEventsRegistracijaLogin

Karaule JNA - Slovenija

Go down 
+89
mijatovic
Željko vuk
Tramvaj
Zoran I
Cveto
vlada malinoa
bolecole
eci
motofrik
pinz
PORUCNIK
ivan01
kleever
kruner
Crni Lenart
posavljak
Rizzo
mupe
Ljube
jozl52
vinko1967
Kursula
puc(f)lek
Vladimirs
SveJug
Žalostna Sova
KizaS
Lala Basaid
SiniZkk
vukela
miran cvilak
miro81
pinz710m
Brkakougar
Dragan 968
vuk sa kapunara
djurap
Mirko Stojanovic
G.Brijanje
milovan skoro
zeljoni
Gringo
Dina
Krusevac
Vrhovlje
halo 92
Dani Viktor
Veroljub Stanojevic
ivangrad
grašarević
Dime Todorovski
Dino-Priboj
Gandalf
bosanac 1
hadžija1968
sabit berisha
mirko bratuš
milutins
Surogat
zastavnik
vojc
Sonjak
Magacioner_Brezovnik88/89
pedja71
BL-TZ
Pero™
semsudin
miler
duci64
Colonelo54
mahi
Stazio
Miroslav 90\91
Miroslav 72
Max Blitz
warpaint
Mikoyan
boyan64
vladimir
Kemo Specijalac
Jovisa Veljovic
šepa
titinudbas
Vojnik Graničar
alexandar
ZAGORAC
Kaplar M
purger
Nik
93 posters
Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9, 10, 11  Next
AutorPoruka
Kemo Specijalac
GENERAL POTPUKOVNIK u rezervnom sastavu
Kemo Specijalac

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
BROJ POSTOVA: : 1139
ČLAN OD: : 2012-03-03
M(j)esto Beograd

Karaule JNA - Slovenija - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 5 Icon_minitimeTue 25 Mar 2014 - 3:29

Max Blitz (citat):
Nije ista kućica što su stavili Nik i Kemo...  Smile

Nije...

Karaula na Nikovoj slici je Vrhpolje, prva sledeca istocno od Krvavog potoka:

[You must be registered and logged in to see this image.]

nema tog ugla na Google, ali sam uspeo da uhvatim ovu polusrusenu ogradu:

a parce asfalta na pocetku ove porusene ograde je zapravo bivsi teren za kosarku; vidi se i ovaj put koji se racva:

i na kraju, slika karaule TONE TOMSIC Vrhpolje koju sam vec objavio u ovoj temi:

Na vrh Go down
grašarević
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 9
ČLAN OD: : 2013-11-24

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 5 Icon_minitimeFri 28 Mar 2014 - 0:00

karaula zirovnica..danasnji izgled.

Na vrh Go down
Kemo Specijalac
Kemo Specijalac

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 5 Icon_minitimeSun 6 Apr 2014 - 23:30

Zahvaljujuci prijateljima koji zive "na licu mesta", dosao sam do fotografije ove karaule. Karaula je lako dostupna, ali ju je tesko pronaci.

Karaula Pristava - Rafut, Rozna Dolina, GO Nova Gorica

Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24246
ČLAN OD: : 2012-10-30

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 5 Icon_minitimeFri 25 Apr 2014 - 22:45

Sa FB:

Na vrh Go down
Pero™
Poručnik
Poručnik
Pero™

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2042
ČLAN OD: : 2012-10-29
M(j)esto LJ, nekad SFRJ

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 5 Icon_minitimeFri 25 Apr 2014 - 23:48

Max Blitz (citat):
Sa FB:

Probaču da prevedem:

TRADICIONALNI SUSRETI: O uspešnoj saradnji organa granične milicije, carine, graničara i ostalih stanovnika u Pomurju (deo Slovenije uz reku Muru) na različitim područjima smo več više puta pisali. Ovog puta bi hteli posebno poudariti/naglasiti sportski susret pripadnika JNA sa karaule Kuzma i Sotin sa organima milicije graničnog prelaza Kuzma. U mesecu maju (peti mesec)su izveli takmičernje u pucanju sa vazdušnom puškom, odbojci, malom fudbalu i šahu. Pobedili su vojnici i osvojili pehar. Drugi susret je bio pre nedavno u čast dana graničara. Ovog puta su se izkazali milicajci i carinici. Na slici sudinici poslednjeg susreta.
Tekst: M Kopič, foto Š Ružič
1. Maj 1978

Na vrh Go down
ivangrad
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 2
ČLAN OD: : 2014-04-29

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 5 Icon_minitimeTue 29 Apr 2014 - 20:44

ima li neko sa karaule kosenjak klasa 87-88 .i dali se zna sta je sa istom bilo . pozdrav za sve granicare
Na vrh Go down
Veroljub Stanojevic
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 12
M(j)esto obrenovac

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 5 Icon_minitimeTue 29 Apr 2014 - 20:53

Zovem se Veroljub Stanojević iz Obrenovca.Iz Tolmina sam dosao Radovljicu u komandu graničnog odseka granični vod u aprilu 1988g i ostao do 31 12 1988g.Komadant graničnog odseka je bio puk. Josip Jauk.Bio sam njegov kurir os septembra tačnije od dana graničara pa sve do skidanja.Takodje u tom periodu sam radio i u kantini. Drzali smo 110 km granice od tromedje pa sve do karaule jezersko uključujuci i nju . Ukupno je bilo 10 karaula.Mnogih se sećam i bili smo na njima.Isli smo i u patrole.Prelepi predeli.Takodje sam bio i na pomenutoj karauli LJUBELJ iŽIROVNICA koju pominjeJoviša Veljović kojeg pokušavam da se setim jer mi se čini da smo bili zajedno posebno ta epizoda sa čajem. Ovom prilikom ga pozivam ako me se seća da mi se javi kao i sve ostale iz tog vremena.Bilo bi mi puno drago a i ja ću se njima javiti. Mi smo u to vreme bili najviše angažovani na izgradnji nove karaule Rateče Planica. Na toj karauli prilikom Dana graničara mi je dodeljena ZNAČKA PRIMERNOG VOJNIKA na koju sam kako vreme prolazi sve više ponosan.Značku mi je dodelio General Višnjić.Posle toga sam io kurir komadanta  i kantina. Ipak je prošlo prilično vremena slabo se sećam imena a više likova i dogadjaja. Mogu samo reći da je bilo i lepih ali i teških trenutaka ali često se sećam vojničkih dana i sigurno ću ponovo doći da obidjem sve te prelepe predele Još jednom veliki pozdrav svima koji me se možda sećaju ali i ostalima iz moje generacije !

Na vrh Go down
ivangrad
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 2

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 5 Icon_minitimeTue 29 Apr 2014 - 21:02

Nik (citat):
Karaula Kosenjak granicni odsek Dravograd

moja karaula samo sredjena za turiste

Na vrh Go down
Pero™
Poručnik
Poručnik
Pero™

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto LJ, nekad SFRJ

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 5 Icon_minitimeTue 29 Apr 2014 - 21:29

Ivangrad, dobrodošao na forum. Služio sam malo pre tebe, ali sam imao jednog od najboljih drugova iz tadašnjega Ivangrada.

Veroljube, dobrodošlica i tebi. Ja nisam dobio značku primernog vojnika, ali vestno čuvam graničarsku značku.

Pozdrav iz Slovenije od graničara sa bugarske granice.

Pero
Na vrh Go down
šepa
Mladji Vodnik
Mladji Vodnik
šepa

BROJ POSTOVA: : 384
ČLAN OD: : 2012-04-27
DOB : 54
M(j)esto ZENICA

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 5 Icon_minitimeTue 29 Apr 2014 - 21:30

ivangrad (citat):
ima li neko sa karaule kosenjak klasa 87-88 .i dali se zna sta je sa istom bilo . pozdrav za sve granicare

Evo je ista kao što je bila 1988. kad si zadnji put bio tamo, heheheh. Dobro došao na forum
Na vrh Go down
Kemo Specijalac
Kemo Specijalac

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 5 Icon_minitimeTue 29 Apr 2014 - 23:38

ivangrad (citat):
moja karaula samo sredjena za turiste

Pozdrav, Ivangrad...

koliko vidim, bio si na karauli Kosenjak 87/88.

Ako si bio u vreme dana granicara, avgusta 88, pomogao bi mi da resim jednu vrlo delikatnu dilemu...
Na vrh Go down
Kemo Specijalac
Kemo Specijalac

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 5 Icon_minitimeTue 29 Apr 2014 - 23:41

Veroljub Stanojevic (citat):
Zovem se Veroljub Stanojević iz Obrenovca.Iz Tolmina sam dosao Radovljicu u komandu graničnog odseka granični vod u aprilu 1988g i ostao do 31 12 1988g.Komadant graničnog odseka je bio puk. Josip Jauk.Bio sam njegov kurir os septembra tačnije od dana graničara pa sve do skidanja.Takodje u tom periodu sam radio i u kantini. Drzali smo 110 km granice od tromedje pa sve do karaule jezersko uključujuci i nju . Ukupno je bilo 10 karaula.Mnogih se sećam i bili smo na njima.Isli smo i u patrole.Prelepi predeli.Takodje sam bio i na pomenutoj karauli LJUBELJ iŽIROVNICA koju pominjeJoviša Veljović kojeg pokušavam da se setim jer mi se čini da smo bili zajedno posebno ta epizoda sa čajem. Ovom prilikom ga pozivam ako me se seća da mi se javi kao i sve ostale iz tog vremena.Bilo bi mi puno drago a i ja ću se njima javiti. Mi smo u to vreme bili najviše angažovani na izgradnji nove karaule Rateče Planica. Na toj karauli prilikom Dana graničara mi je dodeljena ZNAČKA PRIMERNOG VOJNIKA na koju sam kako vreme prolazi sve više ponosan.Značku mi je dodelio General Višnjić.Posle toga sam io kurir komadanta  i kantina. Ipak je prošlo prilično vremena slabo se sećam imena a više likova i dogadjaja. Mogu samo reći da je bilo i lepih ali i teških trenutaka ali često se sećam vojničkih dana i sigurno ću ponovo doći da obidjem sve te prelepe predele Još jednom veliki pozdrav svima koji me se možda sećaju ali i ostalima iz moje generacije !

Pozdrav, Veroljub...

sa Jovisom Veljovicem sam cesto u kontaktu (zajedno smo nekada studirali i u zadnje vreme se mi sa generacije vidjamo vrlo cesto), pa cu mu preneti ovaj tvoj post, posto on slabo prati ovaj forum.  
mislim da je on bio moja generacija JNA, septembar 87/88

Na vrh Go down
Veroljub Stanojevic
Gušter
Gušter

M(j)esto obrenovac

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 5 Icon_minitimeTue 29 Apr 2014 - 23:54

Karaula Tromeja se 1988 zvala Edvard Kardelj.On je često dolazio u ovaj rejon da se takmiči u branju gljiva sa jednim pukovnikom a mi smo tada obezbedjivali teren.Posle takmičenja došao bi kod nas na karaulu i družio se sa nama
Na vrh Go down
Pero™
Poručnik
Poručnik
Pero™

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto LJ, nekad SFRJ

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 5 Icon_minitimeWed 30 Apr 2014 - 0:20

Veroljube, hvala da si podelio to sa nama. Nisam znao da je i Kardelj skupljao gljive/pečurke. Staneta Dolanca su kasnije zvali ''veliki gobar'' (veliki skupljač gljiva/pečurki). Inače Dolanc je živeo (dok je bio još u Ljubljani) blizu mene pa sam ga nekoliko puta sreo u trgovini.

A i lepo je bilo da je Kardelj proveo neko vreme sa običnim vojnicima. Mogao je da se pravi neku elitu. Dali vam je ponekiput doneo nešto u poklon?
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 5 Icon_minitimeWed 30 Apr 2014 - 0:26

Pero™ (citat):
Veroljube, hvala da si podelio to sa nama. Nisam znao da je i Kardelj skupljao gljive/pečurke.
A i lepo je bilo da je Kardelj proveo neko vreme sa običnim vojnicima. Mogao je da se pravi neku elitu. Dali vam je ponekiput doneo nešto u poklon?

Nije Kardelj mogao skupljat gljive 1988.  Smile 

Veroljub je valjda mislio na ovog generala koji mu je uručio značku.
Na vrh Go down
Pero™
Poručnik
Poručnik
Pero™

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto LJ, nekad SFRJ

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 5 Icon_minitimeWed 30 Apr 2014 - 0:40

Kako nije mogao, čupao bi jih odozdo  Twisted Evil 

U pravu si, malo je čudno napisao, ne vidi/čita se tačno koje godine je dolazio, ili ko je dolazio. Malo sam promašio datum, a morao bi da znam, sa osnovnom školom smo otišli na povorku sahrane Kardelja, a i poslednji odlazak Tita iz LJ.

Branko Prelog ne voli ovaj upis

Na vrh Go down
boyan64
Džomba
Džomba

BROJ POSTOVA: : 126
ČLAN OD: : 2012-09-27
DOB : 60
M(j)esto Slovenija

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 5 Icon_minitimeWed 30 Apr 2014 - 11:28

Dolanc je često tamo brao gobe (gljive). Imao je vikendicu u Gozd-Martuljku. Kaže mi kolegica koja je iz Kr. Gore, kad je bila mlađa, pa su sa kolegicama išle po gobe u okolinu Tromeje , da su jih nekad znali zaustaviti vojnici, da nema prolaza jer Dolanc bere gljive. Baš me zanima koliko je on šetao po onim brežuljcima sa onakvom postavom. Tražili su vjerovatno vojnici.

Slika iz Tromeje proti dolini pod Poncami

Slika prema Tromeji

Na vrh Go down
Jovisa Veljovic
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 3
ČLAN OD: : 2012-02-20
DOB : 56
M(j)esto Beograd/Priboj

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 5 Icon_minitimeWed 30 Apr 2014 - 16:59

Kemo Specijalac (citat):
Veroljub Stanojevic (citat):
Zovem se Veroljub Stanojević iz Obrenovca.Iz Tolmina sam dosao Radovljicu u komandu graničnog odseka granični vod u aprilu 1988g i ostao do 31 12 1988g.Komadant graničnog odseka je bio puk. Josip Jauk.Bio sam njegov kurir os septembra tačnije od dana graničara pa sve do skidanja.Takodje u tom periodu sam radio i u kantini. Drzali smo 110 km granice od tromedje pa sve do karaule jezersko uključujuci i nju . Ukupno je bilo 10 karaula.Mnogih se sećam i bili smo na njima.Isli smo i u patrole.Prelepi predeli.Takodje sam bio i na pomenutoj karauli LJUBELJ iŽIROVNICA koju pominjeJoviša Veljović kojeg pokušavam da se setim jer mi se čini da smo bili zajedno posebno ta epizoda sa čajem. Ovom prilikom ga pozivam ako me se seća da mi se javi kao i sve ostale iz tog vremena.Bilo bi mi puno drago a i ja ću se njima javiti. Mi smo u to vreme bili najviše angažovani na izgradnji nove karaule Rateče Planica. Na toj karauli prilikom Dana graničara mi je dodeljena ZNAČKA PRIMERNOG VOJNIKA na koju sam kako vreme prolazi sve više ponosan.Značku mi je dodelio General Višnjić.Posle toga sam io kurir komadanta  i kantina. Ipak je prošlo prilično vremena slabo se sećam imena a više likova i dogadjaja. Mogu samo reći da je bilo i lepih ali i teških trenutaka ali često se sećam vojničkih dana i sigurno ću ponovo doći da obidjem sve te prelepe predele Još jednom veliki pozdrav svima koji me se možda sećaju ali i ostalima iz moje generacije!

Pozdrav, Veroljub...

sa Jovisom Veljovicem sam cesto u kontaktu (zajedno smo nekada studirali i u zadnje vreme se mi sa generacije vidjamo vrlo cesto), pa cu mu preneti ovaj tvoj post, posto on slabo prati ovaj forum.  
mislim da je on bio moja generacija JNA, septembar 87/88

Veroljube, ja sam bio cata u komandi, septembarska 87/88. Eric Sinisa je bio kurir maj.Jauka, ja se tebe ne secam takodje. Ti mora da si dosao kasnije u gr.vod. ~Skinuo~ sam se 05.septembra 88. U kantini je radio ~Puskar~, kako smo ga zvali, i ja se ne secam imena coveka, al mislim da se on skinuo ranije. Proveo sam neke 3 nedelje u Zirovnici, tj. nas 6 ~komandosa~ u potkrovlju, i to je bilo u januaru 88. tako da caj koji se tebi cini poznat si mozda pio sa SV  Mejeskovicem, ako vas je vodio u  patrolu, ali kasnije iste godine. Od ljudi kojima se secam imena iz Radovljice- Vidalina Hrvoje, Milivojevic Zoran, Emra Bekim, Erdeljan Zoran-vozac, Spenser *ne secam se imena, iz Sopota-vozac takodje, Dusan Stopar, moj desetar, Mirko Sirovnik gene moj od prvog dana iz Tolmina, Mahmutbegovic Mevludin, Opacic- vezista... posao mi bio da pratim spiskove, tako da se secam dosta imena. Kemo spec. je moj kolega sa posla, a i imali smo prilike da se druzimo 20 dana na armijskim igrama u Mariboru te 88. Pozdrav

Na vrh Go down
Veroljub Stanojevic
Gušter
Gušter

M(j)esto obrenovac

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 5 Icon_minitimeWed 30 Apr 2014 - 23:10

Izvinjavam se ! Gljive je brao Dolanc a ne Kardelj.Dolanc je dolazio da bere gljive injega smo obezbedjivali. Tada je svracao na karaulu Edvard Kardelj druzio se sa vojnicima i evolucirao uspomene  na Kardelja .Poklone nije nikada donosio.
Na vrh Go down
Veroljub Stanojevic
Gušter
Gušter

M(j)esto obrenovac

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 5 Icon_minitimeThu 1 May 2014 - 0:33

Jovisa,
Ja sam dosao izTolminaposle obuke od3 mes i 20 dana pogledacu tacno u voj knjiz kada je to bilo.U Tolmin sam dosao 15 1 1989.U radovljicu sam dosao sa nekolicinom vojnika neznam tacno koliko.Tu sam zatekao kolko se secam nesto junske klase i uglavnom septembarce.Vi ste vec tada bili po radnim mestima u komandi.Problem je sto nemogu da se setim kakoje to redosledom islo slabo pamtim imena vise likove, Desetar mi je bio septembarac mrsav smedj jako fin momak, Ako se ne varam tu je bio i jedan Nisavic vozac pinca je bio mrsavi decko stalno se smejao i pravio neke fazone cini mi se da se zvao  Zoran i da je bio iz Cacka.Mi smo uglavnom bili na obuci strazi i po karaulama.Onda su poceli radovi na renoviranju karaule slatina i mi smo otisli iz komande da ucestvujemo u tome i ostali smo mesec dana.Karaula je svecano otvorena za dan granicara imam pozivnicu koja se delila za tu svecanost za gradjane pa cu je postaviti.Tada tamo mi je urucena znacka primernog vojnika. E sada kada smo se vratili vi ste se otprilike uskoro skinuli pa smo se u stvari mi malo vidjali ali sigurno se  znamo. Erica iz bgd jako dobro znam uostalom on me predlozio da ga zamenim na mestu kurira sto sam i bio posle njega kod Jauka.Inace jednom posle otprilike god dana sam ga sreo u bgd bio je aktivan policajac i u pol uniformi.Sto se tice kantine  cini mi se da ona neko vreme nije radila ali sam je ja zaduzio kada sam postao kurir i u njoj sam radio popodne mada moze biti da mi je i puskar predao.Usvakom slucaju kantinu su drzali jedan muz i zena slovenci i oni su dovozili robu.Sigurno je to da je posle kurir i radnik u kantini bio jedan covek.Sirovnika znam Slovenac plav voleo da svira gitaru i imao je kod sebe on je cini mi se neko vreme i meni bio desetar.Mnoge koje nabrajas otprilike znam. Erdeljan Zorana odlicno on je bio vozac i kada sam ja bio kurir vozio belog keca zajedno smo odlazili kod Jauka u stan bas smo bili zajedno. Bio je i doktor mladj vodnik dosao iz sro Bilece cini mi se slovenac .Tu je valjda bio i Berenji Caba strasan lik.  Secam se kuvara on nam je posle spremao klopu kad smo pravili sedeljke.Momak iz veze visok pomrsav lep decko ima kosu na razdeljak. NJima sam govorio kada komandant ide na neku karaulu ili kontrola  a oni su javljali rado vezom ! Vodnik je bio cuveni Stefanovic iz nisa  koji je glumio smesnog komandosa poznat po recenici vi mislite da sam ja siso vesla a iako sam nesto siso onda sam siso motorni camci . Pusio 57 stalno se grebao za cigare iz kantine .Jedan Jovic mislim da je septembarac iz bgd jako inteligentan i veseo momak ga prozvao pavijan i tako smo ga posle svi zvali,Bio je jedan Albanac krupnije gradje matorci mu bili u svajcarskoj ok lik.Isto jedan Albanac mrsaviji crna kosa secam ga se stalno je visio gore na ogledalima i sredjivao zulufe.Samnom je dosao Rogelj Branko on je bio zaduzen za hranjenje svinja.Secas  se gore onog strasnog matorog vepra kome niko nije smeo da pridje,jednom je Rogelju kada ga je  hranio otkinuo ceo list na nozi to je bilo strasno.Posle toga vepra je ubio pavijan teatralno iz pistolja -jedva,ali mozda si ti tada kad je to bilo vec otisao. Kazem ti dosta toga se secam  ali ne dovoljno i ne imena . Ako ti nije tesko napisi jos nesto kako bi osvezio secanje. Veliki pozdrav !!!

Na vrh Go down
Dani Viktor
Gušter
Gušter
Dani Viktor

ČLAN OD: : 2014-05-16
DOB : 56
M(j)esto Horgos

KomentarNaslov komentara: Potraznja   Karaule JNA - Slovenija - Page 5 Icon_minitimeFri 16 May 2014 - 17:38

stražar 
Caos..Trazim mladjeg vodnika I klase Bedjanic Stanka..Karaula Fiksinci..Ako neko nesto zna o njemu ili generacije 1988 jan-dec..neka se javi..Puno pozdrava za forum..Dani Viktor..skype(dani_viktor)
Hvala
Na vrh Go down
Kemo Specijalac
Kemo Specijalac

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 5 Icon_minitimeThu 5 Jun 2014 - 2:55

karaula u mestu Vrhovlje pri Kožbani , Goriska Brda, GO Nova Gorica

lokacija: [You must be registered and logged in to see this link.]

slika karaule, ili ono sto je od nje ostalo, tj njene nadgradnje:

danas je na tom mestu ugostiteljski objekt Kamunski Hram (klub); levo je sportski teren, postoji jos jedna zgrada s druge strane terena.

Na vrh Go down
mirko bratuš
Kapetan
Kapetan

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 3737
ČLAN OD: : 2012-04-15
DOB : 77

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 5 Icon_minitimeThu 5 Jun 2014 - 20:26

Pozna kdo to stražarsko mesto?

Na vrh Go down
Kemo Specijalac
Kemo Specijalac

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 5 Icon_minitimeThu 5 Jun 2014 - 21:48

mirko bratuš (citat):

Pozna kdo to stražarsko mesto?

Bunker Socerb?

[You must be registered and logged in to see this link.]

Na vrh Go down
mirko bratuš
Kapetan
Kapetan

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 5 Icon_minitimeThu 5 Jun 2014 - 21:58

Malo slabši posnetek z istega mesta. Very Happy

Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 5 Icon_minitimeFri 6 Jun 2014 - 2:28

Kemo Specijalac (citat):
mirko bratuš (citat):

I pogled na spremnike nafte tvrtke SOIL u industrijskoj zoni Trsta...  Smile

Na vrh Go down
Pero™
Poručnik
Poručnik
Pero™

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto LJ, nekad SFRJ

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 5 Icon_minitimeFri 6 Jun 2014 - 2:42

Max, sa ovih slika slabo vidim a i kad sam prolazio autom nije se videla tačna granica. Meni ovo više izgleda da je na Slovenačkoj strani, skladište Sermin. Možda i grešim.
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 5 Icon_minitimeFri 6 Jun 2014 - 2:56

Pero™ (citat):
Meni ovo više izgleda da je na Slovenačkoj strani, skladište Sermin. Možda i grešim.

Ovo je Sermin, ono je Trst...

Prema karti koju je postavio Kemo, bunker, odnosno mjesto otkud je slikano, je crveni krug.

Na vrh Go down
mirko bratuš
Kapetan
Kapetan

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 5 Icon_minitimeSat 7 Jun 2014 - 19:26

@Max Blitz,bo držalo.

Na vrh Go down
Kemo Specijalac
Kemo Specijalac

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 5 Icon_minitimeThu 3 Jul 2014 - 0:17

jos dve zimske slike karaule Jezersko, GO Radovljica:

pun naziv:  karaula Kokrškega odreda

Na vrh Go down
Kemo Specijalac
Kemo Specijalac

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 5 Icon_minitimeFri 4 Jul 2014 - 20:38

Karaula Hum, GO Nova Gorica

obnovljena je, danas je tu Hiša umetnikov (kuca umetnika, neka vrsta galerije)

slikano iz najbolje moguce pozicije:

Na vrh Go down
Nik
Razvodnik
Razvodnik
Nik

BROJ POSTOVA: : 225
ČLAN OD: : 2012-01-12

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 5 Icon_minitimeTue 8 Jul 2014 - 18:46

Snimak sa nekadasnje karaule Lendava granicni odsek Murska Sobota (Lendavske Gorice)

Mogu da zamislim kako ce se osecati neko ko je ovde proveo vojni rok kad vidi da je karaula  u jako losem stanju. Sad

Na vrh Go down
titinudbas
Gušter
Gušter
titinudbas

BROJ POSTOVA: : 98
ČLAN OD: : 2012-05-01
M(j)esto Bijeljina

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 5 Icon_minitimeThu 17 Jul 2014 - 22:39

Max Blitz (citat):
Kemo Specijalac (citat):
mirko bratuš (citat):

I pogled na spremnike nafte tvrtke SOIL u industrijskoj zoni Trsta...  Smile

alo komsinice

Na vrh Go down
Kemo Specijalac
Kemo Specijalac

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 5 Icon_minitimeWed 30 Jul 2014 - 17:12

Karaula Pordašinci, GO Murska Sobota, madjarska granica

Na vrh Go down
Kemo Specijalac
Kemo Specijalac

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 5 Icon_minitimeWed 30 Jul 2014 - 17:21

karaula Čepinci, GO Murska Sobota, madjarska granica

Na vrh Go down
halo 92
Desetar
Desetar

BROJ POSTOVA: : 280
ČLAN OD: : 2014-08-22
M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 5 Icon_minitimeFri 29 Aug 2014 - 2:53

Odgledao sam i iščitao svih 16 strana na ovoj temi. Iskreno govoreći, čovek ne može da ostane ravnodušan kada se priseti poznatih mesta od pre tridesetak i više godina. Pošto sam bio u komandi GO Maribor, karaule sam obišao odmah posle prekomande, od Gornje Radgone do Brezovnika,  a kasnije sam odlazio sa vozačima kamiona kada su dostavljane potrepštine za vojsku, s vremena na vreme. S obzirom da sam bio na dežurnom telefonu znao sam sve što se događalo u karaulama. Sećam se da je bilo trinaest karaula u GO Maribor, od kojih se sećam deset po tadašnjim imenima. . Dakle, gledajući od GO Murska Sobota išle su karaule ovim redom: Gornja Radgona, Kerenčić, Slatki Vrh, Ceršak, Šentilj, Špičnik, Hektorović (mislim da se baš tako zvala, bila je u sred šume), Dušan Kveder, Kapunar, Brezovnik. Nedostaju još tri. Video sam ovde sliku karaule "Duh", koja mi uopšte nije poznata, odnosno ne pod tim imenom.  Molim sve sa boljim pamćenjem od mene da napišu koje karaule nedostaju sa ovog spiska.
Na vrh Go down
šepa
Mladji Vodnik
Mladji Vodnik
šepa

M(j)esto ZENICA

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 5 Icon_minitimeFri 29 Aug 2014 - 8:48

halo 92 (citat):
Odgledao sam i iščitao svih 16 strana na ovoj temi. Iskreno govoreći, čovek ne može da ostane ravnodušan kada se priseti poznatih mesta od pre tridesetak i više godina. Pošto sam bio u komandi GO Maribor, karaule sam obišao odmah posle prekomande, od Gornje Radgone do Brezovnika,  a kasnije sam odlazio sa vozačima kamiona kada su dostavljane potrepštine za vojsku, s vremena na vreme. S obzirom da sam bio na dežurnom telefonu znao sam sve što se događalo u karaulama. Sećam se da je bilo trinaest karaula u GO Maribor, od kojih se sećam deset po tadašnjim imenima. . Dakle, gledajući od GO Murska Sobota išle su karaule ovim redom: Gornja Radgona, Kerenčić, Slatki Vrh, Ceršak, Šentilj, Špičnik, Hektorović (mislim da se baš tako zvala, bila je u sred šume), Dušan Kveder, Kapunar, Brezovnik. Nedostaju još tri. Video sam ovde sliku karaule "Duh", koja mi uopšte nije poznata, odnosno ne pod tim imenom.  Molim sve sa boljim pamćenjem od mene da napišu koje karaule nedostaju sa ovog spiska.
A ja prvi put čujem ovaj naziv "Hektorović", s obzirom da mi je pored Šentilja to bila susjedna karaula sa druge strane, po spisku to bi trebala biti karaula "Gaj", inače na ovoj karauli je vojnik poginuo nesretnim slučajem par godina prije mog dolaska, o tome je bilo govora (prilikom redovnog brojanja municije ubio ga drug nepažnjom)
Na vrh Go down
Kemo Specijalac
Kemo Specijalac

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 5 Icon_minitimeFri 29 Aug 2014 - 14:18

Evo jos jednom spiska karaula granicnog odseka Maribor:

66. graičnii bataljon - granični odsek Maribor

karaula Gornja Radgona
karaula Zgornje Konjišče
karaula Sladki Vrh
karaula Ceršak
karaula Šentilj
karaula Špičnik
karaula Gaj
karaula Veliki Boč
karaula Duh
karaula Brezovnik
karaula Kapunar
karaula Brezni Vrh
karaula Kapla

a evo spiska iz secanja clana halo 92
Citat :
Gornja Radgona, Kerenčić, Slatki Vrh, Ceršak, Šentilj, Špičnik, Hektorović , Dušan Kveder, Kapunar, Brezovnik

Gornji spisak je iz Wikipedije, i nazivi karaula su prema geografskim mestima gde se nalaze...ako je bilo zvanicnih naziva, nisu navedeni.
Na vrh Go down
Kemo Specijalac
Kemo Specijalac

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 5 Icon_minitimeFri 29 Aug 2014 - 15:25

Moram priznati da sam sa ovim novim spiskom clana halo 92  bacen u novu dilemu oko naziva i polozaja nekih karaula Sad

radi se o karauli iz spiska pod nazivom Dušan Kveder...malo sam pretrazivao net i nasao oglas gde se "Stražnica Dušan Kveder
Podvelka pašnik 3893 m2" prodaje...

Medjutim, mestu Podvelka gravitira karaula Brezni Vrh, za koju smo otkrili da se zvanicno zvala Alfonz Sarh:

Zapadno od karaule Brezni Vrh je karaula Kapunar, ali ona zvanicno pripada opstini Radlje ob Dravi, a ne Podvelki. (eliminacija)

Istocno od karaule Brezni Vrh je karaula Kapla, koja pripada Podvelki ...ta bi mogla biti Bingo Smile

...ostaje nam da se pouzdamo u secanje clana halo 92 koji bi povezao termine Kapla i Dusan Kveder...
Na vrh Go down
halo 92
Desetar
Desetar

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 5 Icon_minitimeFri 29 Aug 2014 - 15:28

Kemo Specijalac (citat):
Evo jos jednom spiska karaula granicnog odseka Maribor:

66. graičnii bataljon - granični odsek Maribor

karaula Gornja Radgona
karaula Zgornje Konjišče
karaula Sladki Vrh
karaula Ceršak
karaula Šentilj
karaula Špičnik
karaula Gaj
karaula Veliki Boč
karaula Duh
karaula Brezovnik
karaula Kapunar
karaula Brezni Vrh
karaula Kapla

a evo spiska iz secanja clana halo 92
Citat :
Gornja Radgona, Kerenčić, Slatki Vrh, Ceršak, Šentilj, Špičnik, Hektorović , Dušan Kveder, Kapunar, Brezovnik

Gornji spisak je iz Wikipedije, i nazivi karaula su prema geografskim mestima gde se nalaze...ako je bilo zvanicnih naziva, nisu navedeni.

Očigledno je da se nazivi karaula razlikuju od vremena kada sam ja završavao vojni rok, a to je jesen 1981. Da li neko zna gde postoji spisak naziva iz tog vremena?
Na vrh Go down
Kemo Specijalac
Kemo Specijalac

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 5 Icon_minitimeFri 29 Aug 2014 - 20:56

Rec je o zvanicnim i nezvanicnim nazivima karaula.

Dosta karaula se zvanicno zvalo po istaknutim partizanima, narodnim herojima, nazivima jedinica NOV i POJ...isto kao i kasarne.

Tesko da cemo naci takav spisak bilo gde, osim u arhivima JNA

Npr, karaula Vic u GO Dravograd se zvanicno zvala "Franc Leskosek Luka" ...ali su je svi zvali samo Vic.

Nezvanicni nazivi su bili po mestima gde su se karaule nalazile: Cersak, Sentilj, Kosenjak...itd
Na vrh Go down
Vrhovlje
Gušter
Gušter

ČLAN OD: : 2014-09-02
M(j)esto Sarajevo

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 5 Icon_minitimeTue 2 Sep 2014 - 1:32

mahi (citat):
semsudin (citat):
Pozdrav za sve bivse granicare JNA.Posto su granicari sa sobom imali pse u sluzbi interesuje me u kojoj su se kasarni konkretno Slovenija podrucje obucavali kerovi.Sluzeci vojni rok u Sentvid LJubljana isli smo na gadjanje u Vizmarje i sjecam se da je tu bilo puno vucijaka u kucicama pored kojih smo prosli.Bilo je i vojnika koji su se brinuli za njih.Dali su ti kerovi bili od granicnih jedinica ili od vojne policije.Ja sam bio odusevljen kad sam ih vidio.

DA  IMAS  PRAVO  OBUKU SLUZBENIH  PASA VRSILO  SE U  SENDVIDU  PRI  LJUBLANI   ZA  SVE  KARAVLE  U  SLOVENIJI   ALI  BILI  SU  OVDE I  PSI  OD  VOJNE  POLICIJE  JA  SAM  DUZIO  PSA  OD  KARAVLE  LIVEK  IME  MU JE  BILO  HET   OBUKU  SMA  IMALA  20  DANA  U  SENTVIDU  JOS  D ANAS  IMAM  NJGOVO  FOTOGRAFIJO  I  AKO  JE  PROSLO VEC  PREKO  30  GODINA  JA  SE  GA  SJECAM  KAO  DA  JE  BILO  JUCE    I  ZATO  KAZU  DA  JE  PAS  NAJBOLJI  COVEKOV  DRUG stražar stražar

Pas na karauli Vrhovlje u Goriškim brdima (Nova Gorica), u mojoj klasi - jan. '83. dopremljen je iz Belog Manastira. Naš kerovođa, takođe je bio poslan u Beli Manastir na obuku, nakon što je došao u prekomandu iz Vipave.
Na vrh Go down
Kemo Specijalac
Kemo Specijalac

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 5 Icon_minitimeTue 2 Sep 2014 - 3:09

Pozdrav clanu Vrhovlje.

Je li ovo bila tvoja karaula?

(neka te slika ne zbunjuje, na mestu nekadasnje gradjevine je nesto sasvim drugo, obrati paznju na link sa lokacijom)

Kemo Specijalac (citat):
karaula u mestu Vrhovlje pri Kožbani , Goriska Brda, GO Nova Gorica

slika karaule, ili ono sto je od nje ostalo, tj njene nadgradnje:

danas je na tom mestu ugostiteljski objekt Kamunski Hram (klub); levo je sportski teren, postoji jos jedna zgrada s druge strane terena.

Na vrh Go down
šepa
Mladji Vodnik
Mladji Vodnik
šepa

M(j)esto ZENICA

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 5 Icon_minitimeTue 2 Sep 2014 - 8:29

Vrhovlje (citat):
mahi (citat):
semsudin (citat):
Pozdrav za sve bivse granicare JNA.Posto su granicari sa sobom imali pse u sluzbi interesuje me u kojoj su se kasarni konkretno Slovenija podrucje obucavali kerovi.Sluzeci vojni rok u Sentvid LJubljana isli smo na gadjanje u Vizmarje i sjecam se da je tu bilo puno vucijaka u kucicama pored kojih smo prosli.Bilo je i vojnika koji su se brinuli za njih.Dali su ti kerovi bili od granicnih jedinica ili od vojne policije.Ja sam bio odusevljen kad sam ih vidio.

DA  IMAS  PRAVO  OBUKU SLUZBENIH  PASA VRSILO  SE U  SENDVIDU  PRI  LJUBLANI   ZA  SVE  KARAVLE  U  SLOVENIJI   ALI  BILI  SU  OVDE I  PSI  OD  VOJNE  POLICIJE  JA  SAM  DUZIO  PSA  OD  KARAVLE  LIVEK  IME  MU JE  BILO  HET   OBUKU  SMA  IMALA  20  DANA  U  SENTVIDU  JOS  D ANAS  IMAM  NJGOVO  FOTOGRAFIJO  I  AKO  JE  PROSLO VEC  PREKO  30  GODINA  JA  SE  GA  SJECAM  KAO  DA  JE  BILO  JUCE    I  ZATO  KAZU  DA  JE  PAS  NAJBOLJI  COVEKOV  DRUG stražar stražar

Pas na karauli Vrhovlje u Goriškim brdima (Nova Gorica), u mojoj klasi - jan. '83. dopremljen je iz Belog Manastira. Naš kerovođa, takođe je bio poslan u Beli Manastir na obuku, nakon što je došao u prekomandu iz Vipave.
U Šentvidu sam i ja proveo 20 dana, i tu su psi vođeni na tzv. redresuru, zapravo su ponavljali ono što su nekad naučili. O tome sam pisao na svojoj stranici, bili smo smješteni u kasarni, jedan vojnik je spavao u malom objektu pored boksova za pse zapravo je provodio tamo 24sata. Poslije doručka bi se išlo na aktivnosti u taj dio gdje su bili smješteni psi, za ručak bi se vratili u kasarnu i više se ne bi vračali. Psi su tako hranjeni samo jedanput dnevno. Zastavnik koji nam je tamo bio komandir nam je rekao da se to radi da vojnici ne bi više puta morali pretrčavati neku brzu cestu koja je prolazila između kasarne i tog poligona, jer je navodno jedan vojnik nekad poginuo na cesti
Na vrh Go down
Krusevac
Gušter
Gušter

ČLAN OD: : 2014-08-31

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 5 Icon_minitimeTue 2 Sep 2014 - 22:18

Da se ukljucim I na ovaj forum karaule jna u sloveniji I da pozdravim sve bivse granicare posebno koji su bili granicni odsek Murska sobota I na karauli Lendavske gorice. Ja sam Beocanin Milan iz okoline Krusevca a pre neki dan sam se ukljucio I na forum kasarna Ljubo Sercer Ljubljana gde sam bio od avgusta 85 do januara 86 a na karauli kao vezista od januara 86 do avgusta86. Secam se da je komandir karaule u pocetku bio zastavnik Djukic a posle vodnik Ilic.Desetar mi je u pocetku bio Kovacevic iz Panceva I sa njim sam se video posle vojske bio sam kod njega, a posle njega desetar je bio Tomic iz Smedereva. Od vojnika najbolji drug mi je bio Sender Andjelko iz Mokrog kod Sarajeva I sa njim sam se posle vojske vise puta cuo od ostalih vojnika secam se Denisa Ercega,Farkasa,Tihaka, Kuca, Krasnicija.Video sam na slikama karaulu I stvarno je u losem stanju a skoro sam na guglu video I malo je sredjeno ispred I lepo se sve vidi. Zelim da se puno zahvalim Niku I da ga pohvalim za trud koji je ulozio da postavi slike svih karaula mnogo lepo je uradjeno. Pozdravljam puno I Zagorca, Kemu specijalca, Purgera, Vojnika granicara, Stazia I sve ostale saradnike I ucesnike foruma. Vec neko vreme pratim forum I evo nekako se odvazih da I ja uzmem ucesce. Imali smo mnogo lepo igraliste za kosarku sad ga vise nema a imali smo I divan pogled na dolinu reke Mure I na tromedju izmedju Slovenije, Hrvatske I Madjarske. Voleo bih ako neko zna kako bi mogao da pronadjem vodnika Ilica koji je tada 1986 bio komandir karaule zaboravio sam ime davno je bilo ali lika se odlicno secam prepoznao bi ga na nekoj slici verovatno voleo bih neku informaciju da cujem o njemu ako je moguce.Za pocetak toliko svako dobro svima I puno srece zelim!
Na vrh Go down
Kemo Specijalac
Kemo Specijalac

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 5 Icon_minitimeWed 3 Sep 2014 - 4:05

Pozdrav, Krusevac

posto si, koliko vidim, jedini ovde sa karaule Lendavske Gorice, mogao bi da otvoris zasebnu temu o tvojoj bivsoj karauli...

ima dosta granicara na forumu pa ce se, nadam se, tema brzo prosiriti u diskusijama. A i mi koji nismo bili na granici volimo da saznamo i pitamo dosta toga o zivotu i radu na karaulama za vreme vojnog roka u JNA

mozda ti se posreci pa se javi jos koji saborac i klasic...
Na vrh Go down
halo 92
Desetar
Desetar

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 5 Icon_minitimeThu 4 Sep 2014 - 11:13

Kemo Specijalac (citat):
Moram priznati da sam sa ovim novim spiskom clana halo 92  bacen u novu dilemu oko naziva i polozaja nekih karaula Sad

radi se o karauli iz spiska pod nazivom Dušan Kveder...malo sam pretrazivao net i nasao oglas gde se "Stražnica Dušan Kveder
Podvelka pašnik 3893 m2" prodaje...

Medjutim, mestu Podvelka gravitira karaula Brezni Vrh, za koju smo otkrili da se zvanicno zvala Alfonz Sarh:

Zapadno od karaule Brezni Vrh je karaula Kapunar, ali ona zvanicno pripada opstini Radlje ob Dravi, a ne Podvelki. (eliminacija)

Istocno od karaule Brezni Vrh je karaula Kapla, koja pripada Podvelki ...ta bi mogla biti Bingo Smile

...ostaje nam da se pouzdamo u secanje clana halo 92 koji bi povezao termine Kapla i Dusan Kveder...

Naziv "Brezni  vrh" mi uopšte nije poznat, ali sam se setio imana "Alfonz Šarh". Ja ne znam geografske pojmove sa mesta gde su se karaule nalazile, jer nisam baratao tim podacima radeći na "92" i jedino mogu da se setim zvaničnog naziva. Drago mi je da sam se setio još jedne karaule. Ostale su mi još dve ("iskopaće njih Bili" Very Happy ).
Takođe, jedino se sećam naziva "Dušan Kveder", a naziv "Kapla" mi nije poznat.
U svakodnevnoj komunikaciji na relaciji karaule-92, zatim strešine i vojnici GO Maribor-92, uopšte se nisu koristili izrazi, ili geografski pojmovi, koji nisu zvanično korišćeni. Jesu skraćivani, primera radi "Dušan Kveder" je bio samo "Kveder", "Alfonz Šarh" je bio samo "Šarh", ali neki drugi nazivi nisu korišćeni. Zato meni nisu ostali u sećanju, čak ni kao pojmovi koji se vezuju za neku karaulu.
Gledajući od Gornje Radgone, Šentilj je bio peta karaula po redu, dakle sve ostale karaule su od šentilaj do Brezovnika, koja je bila poslednja karaula do GO Dravograd.
Na vrh Go down
Vrhovlje
Gušter
Gušter

ČLAN OD: : 2014-09-02
M(j)esto Sarajevo

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 5 Icon_minitimeFri 5 Sep 2014 - 0:11

Kemo Specijalac,

Ova kuća definitivno nije moja karaula Vrhovlje. Bila je zidana, bez podruma, bez sprata, bez nadstrešnica, osim male na ulazu. Ulaz u karaulu bio je sa istočne strane, suprotno italijanskoj, a sama karaula imala je dvije spavaonice, vodnikov kabinet, kuhinju s ostavom klub-trpezariju i wc s kupatilima i praonicom. I hodnik sa soškama

Nisam siguran u lokaciju ove kuće sa fotografije. Po mom sjećanju, karaula je bila smještena na osami, iznad krivine puta, a iznad - nekih 500 m bila je jedna kuća u kojoj je živjela porodica, kojoj smo pomagali u prikupljanju sijena. Sada je ovdje više objekata...

Fasada je bila istrošena od vjetra i kiše, malter popucao, i generalno - karaula je loše izgledala. Ali svejedno, volio bih se vratiti makar na 7 dana i sa svojim graničarima makar jednom obići rejon, koji je, usput, bio dug u jednom pravcu 3 km, prema karauli Golo Brdo, čini mi se ili Neblo, zaboravio sam, a s druge strane 12 km, prema susjednoj nadležnosti Garnizona Tolmin.
Na vrh Go down
Pero™
Poručnik
Poručnik
Pero™

Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto LJ, nekad SFRJ

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 5 Icon_minitimeFri 5 Sep 2014 - 1:21

Krusevac (citat):
Da se ukljucim I na ovaj forum karaule jna u sloveniji I da pozdravim sve bivse granicare posebno koji su bili granicni odsek Murska sobota I na karauli Lendavske gorice. Ja sam Beocanin Milan iz okoline Krusevca a pre neki dan sam se ukljucio I na forum kasarna Ljubo Sercer Ljubljana gde sam bio od avgusta 85 do januara 86 a na karauli kao vezista od januara 86 do avgusta86. Secam se da je komandir karaule u pocetku bio zastavnik Djukic a posle vodnik Ilic.Desetar mi je u pocetku bio Kovacevic iz Panceva I sa njim sam se video posle vojske bio sam kod njega, a posle njega desetar je bio Tomic iz Smedereva. Od vojnika najbolji drug mi je bio Sender Andjelko iz Mokrog kod Sarajeva I sa njim sam se posle vojske vise puta cuo od ostalih vojnika secam se Denisa Ercega,Farkasa,Tihaka, Kuca, Krasnicija.Video sam na slikama karaulu I stvarno je u losem stanju a skoro sam na guglu video I malo je sredjeno ispred I lepo se sve vidi. Zelim da se puno zahvalim Niku I da ga pohvalim za trud koji je ulozio da postavi slike svih karaula mnogo lepo je uradjeno. Pozdravljam puno I Zagorca, Kemu specijalca, Purgera, Vojnika granicara, Stazia I sve ostale saradnike I ucesnike foruma. Vec neko vreme pratim forum I evo nekako se odvazih da I ja uzmem ucesce. Imali smo mnogo lepo igraliste za kosarku sad ga vise nema a imali smo I divan pogled na dolinu reke Mure I na tromedju izmedju Slovenije, Hrvatske I Madjarske. Voleo bih ako neko zna kako bi mogao da pronadjem vodnika Ilica koji je tada 1986 bio komandir karaule zaboravio sam ime davno je bilo ali lika se odlicno secam prepoznao bi ga na nekoj slici verovatno voleo bih neku informaciju da cujem o njemu ako je moguce.Za pocetak toliko svako dobro svima I puno srece zelim!

Zdravo Krusevac, dobrodošao na forum od graničara sa bugarse granice. Drago mi je da si uspeo zadržati kontakte (bar) sa nekim od tvojih ''suborca''.

Ti samo napiši o svojim iskustvima, ubacičemo se mi i sa drugh granica i karauli. Videčeš da niko od nas nije proveo služenje na isti način

LP
Pero
Na vrh Go down
Kemo Specijalac
Kemo Specijalac

M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 5 Icon_minitimeFri 5 Sep 2014 - 14:15

Vrhovlje (citat):
Kemo Specijalac,

Ova kuća definitivno nije moja karaula Vrhovlje.

pa i napisao sam u poruci da je zgrada nova....tu se sad nalazi klub (ili sta vec) Kamunski hram...https://www.facebook.com/kamunski.hram

a na vise mesta na netu pise : bivsa straznica, nekdanja karavla, »Kamunski hram« - former military barracks in Vrhovlje pri Kožbani:
kao recimo ovde: [You must be registered and logged in to see this link.]

po tome sam zakljucio da se radi o bivsoj karauli...

Ove godine nisam isao na tu stranu (planirao sam da obidjem ceo GO Nova Gorica); zamolio sam jednog prijatelja koji zivi tamo blizu da se detaljnije raspita.
Na vrh Go down
Sponsored content

KomentarNaslov komentara: Re: Karaule JNA - Slovenija   Karaule JNA - Slovenija - Page 5 Icon_minitime

Na vrh Go down

Karaule JNA - Slovenija
Na vrh 
Stranica 5/11Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9, 10, 11  Next
 Similar topics
-
» Karaula 'Kapunar' - granični odsek Maribor
» Karaula "Jožica Flander"-Gaj G.O.Maribor
» Karaula "ŠPIČNIK" VP 5457, granični odsjek Maribor sept. 1988.-1989.
» Karaula 'Sladki Vrh'
» Črnomelj '82. ABHO