FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 1636 ČLAN OD: : 2014-03-12 Jaska
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 21.01.17 15:40
VBČ (citat):
gerard ford (citat):
Celibat je sasvim slobodan izbor ljudi koji se odluče za taj poziv.
Nije uopće slobodan već obvezatan za ljude koji se odluče za taj poziv.
Ne prakticira ga nijedna od Crkava izuzev katoličke. Doduše, neke Crkve poput pravoslavnih i orijentalnih imaju celibat za redovnike i biskupe, ali ne za prezbitere.
Sukladno Pismu evangeličke Crkve nemaju celibata uopće.
Ljudi koji se odluče za svećenstvo znaju da ono uključuje između mnogih odricanja i celibat i kao takvog ga prihvaćaju potpuno svjesno.Oni svećenici Zapadne crkve koji ne žele cilibat mogu preči u grko katoličku zajednicu što je u svoje vrijeme napravio pokojni don Živko Kustić i sve ok.Zanimljivo kako o celibatu više pričaju svi ostali, a najmanje svećenici i redovnici kojih se to tiče... Svima drugima je to veći problem nego onima koji ga žive!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 21.01.17 15:52
gerard ford (citat):
Zanimljivo kako o celibatu više pričaju svi ostali, a najmanje svećenici i redovnici kojih se to tiče...
A bit će da je kakva 'vojna tajna' u maniri JNA....
Srećom mi ostali možemo pričat koliko nas volja.
Hebomepas Gerarde, rijetko čega se bojim ali ti me baš onako plašiš, ne shvati doslovno, ali nije ni sasvim šala.
Gorica 660 Zastavnik I klase
PV BROJ POSTOVA: : 989 ČLAN OD: : 2016-06-20 DOB : 53 Brčko dc, BiH
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 21.01.17 16:39
Ne pričaju možda zato što se ne pridržavaju celibata :-), naravno ne svi ali možda jedan zavidan broj njih zasigurno da...
I onda kako neko napisa gore, gura se pod tepih sve ono što je direktna posljedica toga. ........................
_________________ "Bolje hrabro pobjeći sa fronta nego kukavički poginuti !" [You must be registered and logged in to see this image.]
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 21.01.17 16:42
Gorica 660 (citat):
Ne pričaju možda zato što se ne pridržavaju celibata...
A što je 'najbolje', zabranjena je i masturbacija....
Volio bih vidjet tu statistiku koliko ih se i kako toga pak drži.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 21.01.17 18:55
Da budem iskren nisam znao da je i taj čin zabranjen celibatom odnsno da spada u njega, ako je tako moje skromno mišljenje je da je celiban zaista nemoguće ispoštovati. Ma koliko bila kod čovjeka velika, iskonska i neprikosnovena želja da se drži celibata jednostavno nemoguće je se boriti protiv fizioloških i prirodnih potreba. ..........
_________________ "Bolje hrabro pobjeći sa fronta nego kukavički poginuti !" [You must be registered and logged in to see this image.]
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 21.01.17 19:56
Gorica 660 (citat):
Da budem iskren nisam znao da je i taj čin zabranjen celibatom odnsno da spada u njega...
Ne znam gdje spada, ali Katolička crkva masturbaciju zabranjuje svim ljudima (tj. svojim vjernicima), dozvoljeni su, tj. obvezujući seksualni odnosi isključivo u braku sklopljenom u crkvi, ali bez metoda kontracepcije i to je to. Na sreću za prekršitelje ovih odredbi ipak nema ozbiljnih sankcija u današnje vrijeme, može se dobit koji ukor i nešto za pokoru, ako bi se onaj kojeg bi mučila savjest ispovjedio po tim pitanjima.
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 21.01.17 22:58
Nisam imao prilike nekog ucenog da pitam, ali me zanima kako je papa Bordzija imao Cezarea i Lukreciju? bio ozenjen?
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 21.01.17 23:15
PORUCNIK (citat):
... kako je papa Bordzija imao Cezarea i Lukreciju?
Rodrigo de Borgia - papa Aleksandar VI (1492.- 1503.), ambiciozan i častohlepan bogataš (vinogradar) koji je shvatio moć crkve i kupio oba crkvena naslova: kardinala i pape. Od papinstva je napravio unosan posao za sebe i obitelj. Njegovo ime je zauvijek zapamćeno kao ime razvratnika i čovjeka koji se od ničega ne suspreže - prava suprotnost od onoga što bi njegov položaj trebao manifestirati. Prodaja oprosta koju je uveo papa Lav X. bila je njegov glavni izvor zarade. Imao je devetero izvanbračne djece.
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 21.01.17 23:27
Max Blitz (citat):
PORUCNIK (citat):
Rodrigo de Borgia - papa Aleksandar VI (1492.- 1503.), ambiciozan i častohlepan bogataš (vinogradar) koji je shvatio moć crkve i kupio oba crkvena naslova: kardinala i pape. Od papinstva je napravio unosan posao za sebe i obitelj. Njegovo ime je zauvijek zapamćeno kao ime razvratnika i čovjeka koji se od ničega ne suspreže - prava suprotnost od onoga što bi njegov položaj trebao manifestirati. Prodaja oprosta koju je uveo papa Lav X. bila je njegov glavni izvor zarade. Imao je devetero izvanbračne djece.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 22.01.17 8:17
VBČ : "Baš je fino ovako bez zvučnika..." .............................. Slažem se, nema ništa ljepše od masturbacije :-)
Brkakougar Podporučnik
PV BROJ POSTOVA: : 1557 ČLAN OD: : 2015-01-15
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 22.01.17 11:38
Celibat.... veoma je zanimljivo tumacenje te reci i naravno kako ko tumaci tu rec i ko je se sve pridrzava tesko je reci. Mnogo sto sta je napisano i uredjeno propisima, ali na zalost nemoguce je i pridrzavanje istih, osim lepe price i zelje koja treba da ostavi utisak da je to tako, napisane su i deset Bozijih zapovesti pa otprilike tri se mozda ne prekrse u toku zivota obicnog coveka, a popovi su tu izuzetak oni ne prekrse oko dve, ali opravdavaju to kako oni se stalno mole za oprost grehova pa valjda tu i grese.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 22.01.17 12:39
CELIBAT Celibat (od latinske riječi coelibatus za "samca" ili "neženju") ili, rjeđe, bezbračnost, je izraz koji se koristi za stanje osobe koja nije u braku, usprkos toga što je dovoljno zrela i ima fizičke, materijalne i druge uvjete za njegovo sklapanje. U širem smislu se, pogotovo nakon seksualne revolucije, odnosi i na uzdržavanje od bilo kakvih seksualnih odnosa. U svom tradicionalnom smislu celibat, pak, označava uzdržavanje od braka iz religijskih razloga, a koje je posebno karakteristično za svećenike i redovnike. Celibat se prakticira u budizmu i hinduizmu, a kod kršćana je najpoznatiji obavezni celibat svećenika Rimokatoličke Crkve; kod pravoslavaca je ograničen za episkope i monahe, dok ga je protestantska Reformacija uglavnom odbacila. Islam, pak odbacuje celibat.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 22.01.17 12:40
Max Blitz (citat):
gerard ford (citat):
Zanimljivo kako o celibatu više pričaju svi ostali, a najmanje svećenici i redovnici kojih se to tiče...
A bit će da je kakva 'vojna tajna' u maniri JNA....
Srećom mi ostali možemo pričat koliko nas volja.
Hebomepas Gerarde, rijetko čega se bojim ali ti me baš onako plašiš, ne shvati doslovno, ali nije ni sasvim šala.
Neboj se nego ,,obratite se i vjeruj te Evanđelju,,!
Vrijedi za sve,Papu,popove,patrijarhe i čitav ljudski rod.Radosna vijest je u ovom slučaju univerzalna poruka i nije nužno vezana na kršćanstvo.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 22.01.17 12:44
PORUCNIK (citat):
Max Blitz (citat):
PORUCNIK (citat):
Nekako mi zvuci kao da je pojedinac sebi podredio instituciju...
Kršćanstvo je u startu religija za odbaciti ako ništa drugo samo zbog činjenice što su Isusa ubili i izdali upravo njegovi.No nije tako,postoje mnoge milosti proizišle iz činjenice muke i uskrsnuća i protivno ljudskoj logici ono je stil života ili smisao mnogih ljudi.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 22.01.17 12:48
Max Blitz (citat):
Gorica 660 (citat):
Da budem iskren nisam znao da je i taj čin zabranjen celibatom odnsno da spada u njega...
Ne znam gdje spada, ali Katolička crkva masturbaciju zabranjuje svim ljudima (tj. svojim vjernicima), dozvoljeni su, tj. obvezujući seksualni odnosi isključivo u braku sklopljenom u crkvi, ali bez metoda kontracepcije i to je to. Na sreću za prekršitelje ovih odredbi ipak nema ozbiljnih sankcija u današnje vrijeme, može se dobit koji ukor i nešto za pokoru, ako bi se onaj kojeg bi mučila savjest ispovjedio po tim pitanjima.
Nije ti katolička crkva svezala ruku nego je samo dala smjernice i masu pozitivnih primjera kroz historiju koji su vrlo lagano pobijedili nagone u sebi i pri tom ostali ljudi. No svatko se češe tamo gdje ga svrbi,to je očito.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 22.01.17 12:53
Max Blitz (citat):
VBČ (citat):
gerard ford (citat):
Celibat je sasvim slobodan izbor ljudi koji se odluče za taj poziv.
Nije uopće slobodan već obvezatan za ljude koji se odluče za taj poziv.
Celibat je vrlo krupna i ozbiljna odluka da bi je mladi čovjek mogao čvrsto i nepokolebljivo donijeti za cijeli život. Skoro pa nemoguće, odnosno u manjini slučajeva.
Zato se kasniji razvoji 'događaja' i trpaju pod tepih.
Osim toga medicina će reći da nepražnjenje (ni na koji način) određenih organa kod muškaraca vodi u bolesti i pa i smrt. Također, celibat kod žena, nerađanje i dr. dovodi do povećenog rizika malignih oboljenja reproduktivnih organa, i bilo bi vrlo zanimljivo vidjeti kakvu medicinsku statistiku kod časnih sestara u tom smislu, koja bi nažalost bila stopirana ako bi netko i htio provesti. Uz sve ovo treba dodati i psihološki aspekt. Ne idu ove stvari prirodno baš tako kako su zamišljene od ljudi.
Jesi li ikada pročitao o tome da postoje ljudi koji duhovnom snagom i kroz razne discipline mogu pobijediti tjelesne nagone.Imaš ih u hinduizmu,budizmu,islamu ali na tvoju žalost i u kršćanstvu? Nisu svi kao ..!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 22.01.17 12:58
gerard ford (citat):
Jesi li ikada pročitao o tome da postoje ljudi koji duhovnom snagom i kroz razne discipline mogu pobijediti tjelesne nagone. Imaš ih u hinduizmu,budizmu,islamu ali na tvoju žalost i u kršćanstvu? Nisu svi kao ..!
Naravno, jesam, ali su mi takvi životni stilovi teško spojivi s modernim zaposlenim čovjekom, čak ne ni tzv. 'modernim', nego onim koji ima brojne svakodnevne obaveze, hobije, obitelj i druge zanimacije. To je egzotika za pojedince bez velikih drugih obaveza.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 22.01.17 13:20
Max Blitz (citat):
gerard ford (citat):
Jesi li ikada pročitao o tome da postoje ljudi koji duhovnom snagom i kroz razne discipline mogu pobijediti tjelesne nagone. Imaš ih u hinduizmu,budizmu,islamu ali na tvoju žalost i u kršćanstvu? Nisu svi kao ..!
Naravno, jesam, ali su mi takvi životni stilovi teško spojivi s modernim zaposlenim čovjekom, čak ne ni tzv. 'modernim', nego onim koji ima brojne svakodnevne obaveze. To je egzotika za pojedince.
Zanimljiv pojam. ..dakle podrazumjeva se da je obrazovan,zaposlen te ima socijalno i zdravstveno osiguranje i na dohvat ruke sva čuda tehnike u svim sferama života.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 22.01.17 13:24
gerard ford (citat):
Zanimljiv pojam. ..dakle podrazumjeva se da je obrazovan, zaposlen te ima socijalno i zdravstveno osiguranje i na dohvat ruke sva čuda tehnike u svim sferama života.
Da, ako se i šališ. To mi je podrazumijeva, ako nije tako svima, treba za tim težiti. A uvijek pokoji pojedinac ode živjet sam u šumu. Ima u Hr navodno barem 10-15 takvih.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 22.01.17 13:25
Gorica 660 (citat):
Što se tiče masturbacije u Islamu je također strogo zabranjena, samo spolni odnos sa svojom ženom i ništa više od toga... ........
Eto,ljudi koji su to preporučili nisu bili ludi. Vuk i vučica ili mnoge životinje imaju u sebe usađena neka pravila prem da nemaju razum. Čovjek ga ima pa mu je darovana mogućnost izbora ali i jasne smjernice od duhovnih autoriteta.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 22.01.17 13:29
Max Blitz (citat):
gerard ford (citat):
Zanimljiv pojam. ..dakle podrazumjeva se da je obrazovan, zaposlen te ima socijalno i zdravstveno osiguranje i na dohvat ruke sva čuda tehnike u svim sferama života.
Da, ako se i šališ. To mi je podrazumijeva, ako nije tako svima, treba za tim težiti. A uvijek pokoji pojedinac ode živjet sam u šumu. Ima u Hr navodno barem 10-15 takvih.
OK. kako definirati naše predke koji su uglavnom živjeli na način različit od ovoga danas? Težnja za boljim ne znači i odricanje od nekih provjerenih ili univerzalnih vrijednosti nego samo evolucijska duhovna nadogradnja postojeće i već provjerene skale vrednota.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 22.01.17 13:36
gerard ford (citat):
OK. kako definirati naše predke koji su uglavnom živjeli na način različit od ovoga danas?
Pojedine alternativne načine života, na nazovimo ga stari način, i kako ja to shvaćam, je moguće i danas prakticirati. Ali ako imaš malu djecu s potpunim pravom će ti pokucat na vrata socijalna služba, pa ti vidi.
Roditelji moje bake su pretpostavljam bili veliki vjernici, vjerojatno i nepismeni, a otac nije žensku djecu htio dat u školu. Muške četiri razreda. (Bilo je 11 djece.) A moja, ne svojom krivnjom nepismena baka, oštre urođene inteligencije, je sama imala dvoje djece, očito je izvukla neke pouke.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 22.01.17 13:56
Max Blitz (citat):
gerard ford (citat):
OK. kako definirati naše predke koji su uglavnom živjeli na način različit od ovoga danas?
Pojedine alternativne načine života, na nazovimo ga stari način, i kako ja to shvaćam, je moguće i danas prakticirati. Ali ako imaš malu djecu s potpunim pravom će ti pokucat na vrata socijalna služba, pa ti vidi.
Roditelji moje bake su pretpostavljam bili veliki vjernici, vjerojatno i nepismeni, a otac nije žensku djecu htio dat u školu. Muške četiri razreda. (Bilo je 11 djece.) A moja, ne svojom krivnjom nepismena baka, oštre urođene inteligencije, je sama imala dvoje djece, očito je izvukla neke pouke.
Ne trebamo ići baš toliko daleko u prošlost .Danas po Bosni i Hercegovini, Dalmatinskoj Zagori i Lici mnogi ljudi žive sličnim načinom života..iz naše perspektive moglo bih se možda reći siromašno i po malo zaostalo,ali ipak njihova mala djeca u većoj mjeri ili postotku završavaju visoke škole od ovih sa urbanog asfalta tamo negdje iz Novog Zagreba ili slično.Kakve pouke je mogla izvući?
Moja baka u Bosni je rodila četrnaestero djece i sada ima 59 unučadi,od toga je barem dvije trećine njih sa visokom stručnom spremom a troje ih ima prestižne doktorate.Bila je uvijerena vjernica. Svaka čast tvojoj baki,možda je bila biološki ograničena za rađanje ali moja je bila hrabrija i urođeno inteligentnija.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 22.01.17 14:05
gerard ford (citat):
Kakve pouke je mogla izvući?
Htjela je da žive normalno, da se ne otimaju za zadnji zalogaj, ne jedu svi iz iste zdjele i da se ne gužva više njih u jednoj prostoriji. I da ih školuje oboje, više valjda nije mogla, ne znam baš sve kako je bilo. (Muž je umro kad su djeca imala 13 i 7 godina.)
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 22.01.17 14:17
Max Blitz (citat):
gerard ford (citat):
Kakve pouke je mogla izvući?
Htjela je da žive normalno, da se ne otimaju za zadnji zalogaj, ne jedu svi iz iste zdjele i da se ne gužva više njih u jednoj prostoriji. I da ih školuje oboje, više valjda nije mogla, ne znam baš sve kako je bilo. (Muž je umro kad su djeca imala 13 i 7 godina.)
Bakama pokoj duši,glupo je njih petljat u naše priče. Samo sam ti htio reći da ni jedna priče nije jednostrana i nebi trebalo donositi takve zaključke o bilo čemu,niti imati predrasude o vjernicima ili ateistima. To naravno podrazumijeva vlastito mišljenje bez ikakvih predrasuda .
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 22.01.17 18:05
gerard ford (citat):
Bakama pokoj duši, glupo je njih petljat u naše priče.
Ajd' još jedna crtica iz života moje bake. Kako je, kako rekoh, bila nepismena, a vlastita kćer su je kasnije donekle priučila čitanju i pisanju, radila je kao spremačica, i pomoćna radnica u kuhinji, na više mjesta, na kraju i u osnovnoj školi (kao spremačica/čistačica). Prvo radno mjesto joj je bilo još u Kraljevini u mjestu Arbanija na otoku Čiovu, i to u tadašnjem svojevrsnom domu za nezbrinutu djecu kojeg je vodila crkva, odnosno časne sestre. Bila je radnica u kuhinji, a od tada, iako narodski vrlo pobožna žena, nikad nije voljela časne sestre, uvijek bi složila neku facu kad bi koju vidjela... Iako je imala i drugih poslodavaca, one su joj ostale u nekom 'posebnom' pamćenju.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 22.01.17 19:47
Vjerovatno je žena godinama radila u okruženju časnih sestara pa je kao i obično došlo do neke vrste prezasićenja. Da radiš ne znam gdje i pod super uslovima jednog trenutka ti dosadi sve...
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4601 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 24.01.17 18:36
U petak na Jovanjdan kada je president Trump usao u white house upalio sam svece za njegovo i zdravlje prve dame Melanije.
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 24.01.17 18:44
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 24.01.17 21:50
Nelson, Lancashire, Engleska...
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 30.01.17 21:16
Neka nam Bog daruje mir!
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 30.01.17 21:20
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 30.01.17 21:43
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 30.01.17 23:25
Jel' Mel Gipson i dalje nepoželjna osoba u Izraelu zbog ovog filma :-) ? ...............
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 01.02.17 0:21
Sveučilište u Oxfordu će u dogovoru s Vatikanom ove godine dovršiti veliki projekt digitalizacije oko 1.5 milijuna stranica srednjovjekovnih i biblijskih knjiga. Digitalizacija je započela krajem 2013. te obuhvatila kolekcije pohranjene u Bodleiani, knjižnici Sveučilišta u Oxfordu i vatikanskoj Biblioteca Apostolica Vaticana. Među knjigama su razni rukopisi na grčkom i hebrejskom poput Majmonidove Mišne Tore (židovskog vjerskog zakonika iz 12. stoljeća), tiskane knjige iz 15. stoljeća uključujući Gutenbergovu Bibliju iz 1455. itd. Projekt je financirala Zaklada Polonsky s 3.2 milijuna dolara.
Knjige su dostupne na stranici: [You must be registered and logged in to see this link.]
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 02.02.17 17:17
Mislim da su ovo baptisti....
U organizaciji Teološke biblijske akademije[You must be registered and logged in to see this link.] , Paul Washer ( [You must be registered and logged in to see this link.] ) će posjetiti Hrvatsku u razdoblju od 15.-19.02.2017. Za to vrijeme će održati predavanje u Zagrebu, govoriti na konferenciji 'Ima Nade' u Crikvenici, te propovijedati u Čakovcu...
Vjerujemo u tjelesno uskrsnuće raspetog Kristova tijela; tijelo kojke je po Svetim pismima podignuto iz mrtvih bilo je to osobno tijelo od mesa i kostiju. On je uzašao na nebesa i sjedi zdesna Bogu kao vjernikov Veliki svećenik i jedini Zagovornik. (Lk 24,39-40; Rim 1,4; 1 Kor 15; 1 Tim 2,5-6; 3,16; Heb 1,3; 4,14-15; 7,25)
Ispravno citiraju SV.Pismo, za razliku od nekih koji kažu da sjedi "s desna Ocu" što nije točno.
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4601 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 02.02.17 18:18
A sa koje sjedi?
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15046 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 02.02.17 18:22
Poenta nije s koje strane sjedi, jer je posve jasno da sjedi s desna. Poenta je sjedi li s desna Bogu ili Ocu. Pisma kažu: Bogu. Ovim Sv.Pismo jasno ističe Kristovu exteriornost u odnosu na svemogućega Boga.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 02.02.17 18:35
VBČ (citat):
I ja bih rekao da su baptisti. U biti baptisti imaju jedno od najčistijih kršćanskih učenja.
Nejasno mi je kod njih (ako je kod njih) u vezi predestinacije, predodređenja prema Božjoj volji gdje su neki ljudi unaprijed određeni za spasenje, a neki za vječno prokletstvo.
(Može biti teren za manipulacije njihovih vođa.)
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 02.02.17 18:39
Max Blitz (citat):
VBČ (citat):
I ja bih rekao da su baptisti. U biti baptisti imaju jedno od najčistijih kršćanskih učenja.
Nejasno mi je kod njih (ako je kod njih) u vezi predestinacije, predodređenja prema Božjoj volji gdje su neki ljudi unaprijed određeni za spasenje, a neki za vječno prokletstvo.
(Može biti teren za manipulacije njihovih vođa.)
Koliko znam nemaju oni predestinacije, već ju imaju kalvinisti.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 02.02.17 18:41
Stara teorija,u pravoslavlju poznata kao "filiokve".Mi u pravoslavnom simvolu vere ispovedamo da Duh Sveti,od Oca ishodi,sto se zasniva na samim Spasiteljevim recima koje su u Sv Pismu u Sv Jevandjelju po Jovana. Rimokatolici tvrde (pogresno)da Sveti Duh ishodi od Oca "I SINA", cime se Sveti Duh stavlja u nizi polozaj prema Trojstvu,time se razbija trojstvo. I to sve zbog papskog primata. Moglo bi se o ovome dosta napisati. window.post_1486057026900_4 = function(win,msg){ win.postMessage(msg,"*"); }window.post_1486057029442_13 = function(win,msg){ win.postMessage(msg,"*"); }
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 02.02.17 18:43
VBČ (citat):
Koliko znam nemaju oni predestinacije, već ju imaju kalvinisti.
Kod ovog Washera na wiki stoji: Washer's sermons tend to have an evangelistic focus on the gospel and the doctrine of the assurance of salvation and predestination...
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 02.02.17 18:44
milutins (citat):
Stara teorija,u pravoslavlju poznata kao "filiokve".Mi u pravoslavnom simvolu vere ispovedamo da Duh Sveti,od Oca ishodi,sto se zasniva na samim Spasiteljevim recima koje su u Sv Pismu u Sv Jevandjelju po Jovana. Rimokatolici tvrde (pogresno)da Sveti Duh ishodi od Oca "I SINA", cime se Sveti Duh stavlja u nizi polozaj prema Trojstvu,time se razbija trojstvo. I to sve zbog papskog primata. Moglo bi se o ovome dosta napisati. window.post_1486057026900_4 = function(win,msg){ win.postMessage(msg,"*"); }window.post_1486057029442_13 = function(win,msg){ win.postMessage(msg,"*"); }
Takodjer zastupam mišljenje da Duh ishodi samo od Oca.