FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories

HomeEventsRegistracijaLogin

VJERA I VJERSKE LITURGIJE

Go down 
+17
vladimir
strela
puc(f)lek
Brkakougar
mirko bratuš
Zayron
paradajz
Sloba1
NebojsaB
pera84
PORUCNIK
semsudin
Gorica 660
milutins
alexandar
gerard ford
Max Blitz
21 posters
Idi na stranicu : Previous  1 ... 9 ... 14, 15, 16 ... 20  Next
AutorPoruka
milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Forumska Spomenica 2009 FS
Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 4602
ČLAN OD: : 2009-08-19
DOB : 63

VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 15 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 15 Icon_minitimeMon Jul 10, 2017 2:43 pm

Katekumen za njih?
Znaci li to da nisi krsten uopste?
A sveta tajna pricesca?Posmatrajuci sa mog aspekta nemozes primiti Svetu Tajnu Pricesca?Ili sam ja nesto pobrkao.

KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP
Jubilarna Medalja 7 g. JM
BROJ POSTOVA: : 15047
ČLAN OD: : 2009-05-01

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 15 Icon_minitimeMon Jul 10, 2017 3:00 pm

Sve je točno!  clown

Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24246
ČLAN OD: : 2012-10-29

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 15 Icon_minitimeMon Jul 10, 2017 3:21 pm

milutins (citat):
Znaci li to da nisi krsten uopste?
A sveta tajna pricesca? Posmatrajuci sa mog aspekta nemozes primiti Svetu Tajnu Pricesca?Ili sam ja nesto pobrkao.
VBČ (citat):
Sve je točno!  clown

Zapravo dobar, ispravan pristup vjeri, iako bi tim sistemom dugoročno vjere izumrle. Smile
Mislio sam da si izvornio katolik i da su te krstili kao i "sve" kako se to već radi (ali nebitno), ali da imaš usput i šire interese i da voliš postavljati pitanja i tražiti odgovore, što je poželjno.

Ovako si ipak službeno još - nigdje, ili opet ne znam dovoljno.

Na vrh Go down
milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 15 Icon_minitimeMon Jul 10, 2017 3:24 pm

[size=37]Pokusavam da  povezujem.Sjetih se necega,veoma bitnog u vezi jednog mog izuzetno dobrog prijatelja iz starog kraja,dugogodisnjeg gastosa.Cesto poslovno dolazi na istocnu obalu .To su veoma prijatni trenuci,zaista sam sretan kada ga mogu ugostiti.Preko 35 godina radi u Minhenu, ozenjen je (po rodjenju)katolkinjom iz jednog malog grada na granici R Hrvatske i R Srbije.Grad je cuven po "zooloskom "pivu,tamo su napravili kucu gdje planiraju provoditi skore penzionerske dane.Ona pripada takodje asirskoj crkvi,kada su jesenas bili kod mene u posjeti saznao sam za to.[/size]
[size=37]Jednostavno posle liturgije u crkvi dotakli smo se tih vjerskih tema u crkvenoj sali.[/size]

KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 15 Icon_minitimeMon Jul 10, 2017 3:25 pm

Max Blitz (citat):
Zapravo dobar, ispravan pristup vjeri, iako bi tim sistemom dugoročno vjere izumrle. Smile
Mislio sam da si izvornio katolik i da su te krstili kao i "sve" kako se to već radi (ali nebitno), ali da imaš usput i šire interese i da voliš postavljati pitanja i tražiti odgovore, što je poželjno.

Ovako si ipak službeno još - nigdje, ili opet ne znam dovoljno.

Tu sam u predsoblju. Fale mi sakramenti, kao i tebi neki. No, baš nas briga   clown

VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 15 Icon_minitimeMon Jul 10, 2017 3:27 pm

milutins (citat):
[size=37]Pokusavam da  povezujem.Sjetih se necega,veoma bitnog u vezi jednog mog izuzetno dobrog prijatelja iz starog kraja,dugogodisnjeg gastosa.Cesto poslovno dolazi na istocnu obalu .To su veoma prijatni trenuci,zaista sam sretan kada ga mogu ugostiti.Preko 35 godina radi u Minhenu, ozenjen je (po rodjenju)katolkinjom iz jednog malog grada na granici R Hrvatske i R Srbije.Grad je cuven po "zooloskom "pivu,tamo su napravili kucu gdje planiraju provoditi skore penzionerske dane.Ona pripada takodje asirskoj crkvi,kada su jesenas bili kod mene u posjeti saznao sam za to.[/size]
[size=37]Jednostavno posle liturgije u crkvi dotakli smo se tih vjerskih tema u crkvenoj sali.[/size]

Znači da je ona konvertirala u Asirsku Crkvu?

milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 15 Icon_minitimeMon Jul 10, 2017 3:30 pm

Da

Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 15 Icon_minitimeMon Jul 10, 2017 3:44 pm

Max konvertiranje u multi kulturnim sredinama je cesta i potpuno normalna pojava.Niko to ne osudjuje niti pridaje nekakvu vaznost, dramatizuje i sl.
Kod mene u crkvi ima toga dosta,snajke, zetovi, blize bigomolja nekome i td.
Tamo se to dramatizuje, osudjuje, ljudi se zbog toga stavljaju na stub srama (Kusturica, Brena, Petrovici).
Ako je dobrovoljno to je ok.
Uostalom, religija je individualna i samo individualna stvar svakog od nas.

KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 15 Icon_minitimeMon Jul 10, 2017 3:48 pm

VBČ (citat):
Tu sam u predsoblju. Fale mi sakramenti, kao i tebi neki. No, baš nas briga 

Imam dva: krštenje i vjenčanje.
Drugo što je još možda trebalo između sam preskočio.

I na tome će ostati.

Imam jednu prijteljicu koja se bavi magijom i ritualima njoj znanima, a bila je neko vrijeme u Hare Krišna hramu u Belgiji.  Smile Inače krštena kao katolkinja.
Nema zapreke da o bilo čemu u vezi toga pričamo, no ostat će tematika za ubit vrijeme. Prestar sam ja za neke tu veće promjene. Laughing

Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 15 Icon_minitimeMon Jul 10, 2017 4:03 pm

milutins (citat):
Max konvertiranje u multi kulturnim sredinama je cesta i potpuno normalna pojava.Niko to ne osudjuje niti pridaje nekakvu vaznost, dramatizuje i sl.

Milutine meni su vjerske teme na nivou zanimljivosti skoro kao prilozi o Trumpu, znatiželjan sam, neću se ni sa kim rugati, ali ću osuditi isključivosti, nasilje s tim u vezi, netrpeljivosti, obaveze pod svaku cijenu, "moranja", i sl.
Ali shvaćam važnost kao dijela opće kulture, identificiranja, itd., rekoh već...
U tom smislu mislim da mi ne bi bilo moguće koliko god se potrudio recimo postat 10%-tni budist, hinduist... predaleko i prestrano mi je to. Ne mogu sasvim 'pobjeći' od katoličanstva kad sam živio, živim i živjet ću u takvim sredinama, ne mislim se teatralno odricati (zašto bi), ali ću kritizirati ako tako ocijenim tj. reći po koju na tu temu, a prihvatiti onoliko ili onaj dio koji meni odgovara.

Na vrh Go down
VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 15 Icon_minitimeMon Jul 10, 2017 9:44 pm

milutins (citat):
A samo Hristovo rodjenje ?Kakav je stav prema Bogomajki,djevici Mariji ? Ovo mislim po pitanju greha gdje je jedna od kljucnih dogmatskih razlika izmedju istocnog i zapadnog krila Hriscanstva .

Na ovo pitanje je Nestorije u svojoj propovjedi iz 429 godine, u kojoj odbacuje naziv bogorodica za Mariju, dao odgovor:

Ima li Bog majku? Nije Marija rodila Boga, jer što je od tijela - tijelo je. Nije stvorenje rodilo onoga koji nije stvoren, već je ona rodila čovjeka,
koji je bio orudje Božanstva. Duh Sveti nije (u Mariji) stvorio Riječ Božju, jer ono što je iz nje rodjeno od Duha Svetog je, već je on božanskome Logosu sagradio hram u kojemu će stanovati. Hram je od djevice. Niukom slučaju nije utjelovljeni Bog umrao, već je on onoga u kome je bio utjelovjen uskrisio.

Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 15 Icon_minitimeTue Jul 11, 2017 12:05 am

VBČ (citat):
Ovo je već malo obimnija gradja i mnogima nije jasno. Možda da na posebnoj temi to tematiziramo?

Zašto ne...

Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 15 Icon_minitimeWed Jul 12, 2017 3:19 am

Vijest od 11. srpnja 1910. - Obitelj Stefanini ponosno je zakoračila u crkvu (u Puli), danas je krštenje njihove prinove. No, kada je otac Francesco izgovorio ime svoga sina velečasni Anton Janko je ustuknuo i rekao: Molim? Ponovite!
Otac je ponovio: Giordano Bruno.
To je toliko rasrdilo don Janka pa je odbio krstiti djete.
Izvor: fb K.u.K. Pula

[You must be registered and logged in to see this image.]

Na vrh Go down
milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 15 Icon_minitimeWed Jul 12, 2017 3:43 am

Interesantno ovo Stefanini. Imam dosta komsija i poznanika Italijana, vecinom juznjaka. Interesantno kod juznjaka, skoro pa je pravilo da ukoliko im se prezime zavrsava sa "o"da su u pitanju juznjaci.Sa "i"su gotovo uvijek sa sjevera.

KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 15 Icon_minitimeWed Jul 12, 2017 11:43 am

Smiju li kršćanke nositi bikini na plaži?

[You must be registered and logged in to see this link.]

VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 15 Icon_minitimeThu Jul 20, 2017 10:57 am

Euharistija u grkokatolika

Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 15 Icon_minitimeSat Jul 22, 2017 12:46 am

Kako vjernici mogu gasiti požare?

"Vjernici nisu nemoćni u takvim nevoljama, imaju što učiniti – bilo da su u domovima ili u crkvama na zajedničkim molitvama.
Rukle sklopljene i uzdignute – to je sudjelovanje na terenu, to znači biti na prvoj liniji kroz molitvu, imati u svojim mislima i srcu ljude i njihove živote. To su gasitelji iz pozadine koji imaju jaku i snažnu vodu kojom zajedno s vatrogascima spašavaju ljudske živote i domove", poručuje splitsko-makarski nadbiskup.

Na vrh Go down
milutins
Kapetan I klase
Kapetan I klase

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 15 Icon_minitimeSat Jul 22, 2017 1:11 am

Covjek je 100 % u pravu.Dzaba bi bio sav trud vatrogasaca ako nije uz Boziju pomoc. Nasi stari su govorili, bilo sta da rade ili planiraju uraditi "uz Boziju pomoc ".

KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 15 Icon_minitimeWed Jul 26, 2017 5:07 pm

Danas sam pročitao da postoji - uvjetno krštenje.

Kada se ne može dokazati da je netko kršten (jer nema dokumenata), a sam se ne sjeća krštenja (beba ili malo dijete), tada župnik mora postupiti na način da uvjetno pokrsti osobu riječima: "AKO NISI KRŠTEN, ja te krstim u ime Oca i Sina, i Duha Svetoga".

Uvjetno krštenje odrasle osoba:

Na vrh Go down
VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 15 Icon_minitimeWed Jul 26, 2017 5:11 pm

Max Blitz (citat):
Danas sam pročitao da postoji - uvjetno krštenje.

Kada se ne može dokazati da je netko kršten (jer nema dokumenata), a sam se ne sjeća krštenja (beba ili malo dijete), tada župnik mora postupiti na način da uvjetno pokrsti osobu riječima: "AKO NISI KRŠTEN, ja te krstim u ime Oca i Sina, i Duha Svetoga".

Da, postoji i to krštenje. Ali to nije sve.
Postoji i samokrštenje, krštenje voljom, krštenje krvlju...

Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 15 Icon_minitimeThu Jul 27, 2017 6:54 pm

Max Blitz (citat):
U Berlinu otvorena prva liberalna džamija, muškarci i žene molitvu obavljaju rame uz rame

Seyran Ates, advokatica, spisateljica i aktivistkinja za prava žena, otvorila je u petak u Berlinu džamiju koja propovijeda vjerske slobode i jednakosti.

Idila nije dugo potrajala...
Pretučena zbog otvaranja liberalne džamije u Berlinu: "Na internetu su upute za moje ubojstvo"

Seyran Ates je pod policijskom zaštitom 24 sata dnevno nakon brojnih napada i prijetnji smrću zbog otvaranja liberalne džamije u Berlinu, javlja Deutsche Welle.
Odvjetnica i aktivistica za ljudska prava turskog porijekla otvorila je u lipnju liberalnu džamiju u kojoj su dobrodošli svi vjernici bez obzira na spolnu orijentaciju, nošenje burke i nikaba je zabranjeno, a vode ju žene imami.
Ates od otvaranja džamije neprekidno prima prijetnje smrću, osobito putem društvenih medija.
"Tri dana nakon otvaranja na ulici su me napala trojica muškaraca. Od tada je opasno da sama izlazim u javnost. Nakon toga sam primila i telefonski poziv u kojem mi je glas rekao da ću uskoro umrijeti", izjavila je Ates te dodala: "Vidite i sami, na društvenim medijima su stotine opisa načina na koji bih trebala umrijeti".

Na vrh Go down
VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 15 Icon_minitimeThu Jul 27, 2017 7:37 pm

Neće se moć ugušit ovo što je započeto. Liberalni muslimani trebaju svaku potporu i društva i države.

VBČ: komentar modifikovan dana: Thu Jul 27, 2017 8:11 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
https://jna-sfrj.forumbo.net
vladimir
Pukovnik
Pukovnik

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 8057
ČLAN OD: : 2011-01-25

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 15 Icon_minitimeThu Jul 27, 2017 7:51 pm

libelarna dzamija sta je to?
Na vrh Go down
VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 15 Icon_minitimeThu Jul 27, 2017 7:58 pm

vladimir (citat):
libelarna dzamija sta je to?

Džamija u kojoj žene predvode molitvu, žene se ne pokrivaju, mješovito žene i muškarci se mole.
Dobrodošli su gay muškarci i žene.

Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 15 Icon_minitimeThu Jul 27, 2017 8:09 pm

VBČ (citat):
Neće se moć ugušit ovo što je započeto. Liberalni muslimani trebaju svaku potporu i društva i države.

Po nekim analizama s kojima bih se ja složio, islamu jednostavno treba još vremena!
Ipak je to mlada religija, mlađa od nekih drugih.
'Kaska' za npr. kršćanstvom 500-600 godina.
A sjetimo se tj. ne možemo se sjetiti   Very Happy već pročitati kakvo je kršćanstvo bilo prije 500 godina, s paljenjem heretika, vještica, itd.
Možda neće trebati 500 godina, ali budući da je čovjeku u njegovom životu puno i 50 godina, nemoguće je sve promjene popratiti.
Na vrh Go down
vladimir
Pukovnik
Pukovnik

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 15 Icon_minitimeThu Jul 27, 2017 8:11 pm

nisam znao da se u dzamijama muskarci zene mole odvojeno ili gresim. zbog cega zene nemogu predvoditi molitvu?
Na vrh Go down
VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 15 Icon_minitimeThu Jul 27, 2017 8:12 pm

vladimir (citat):
nisam znao da se u dzamijama muskarci zene mole odvojeno ili gresim. zbog cega zene nemogu predvoditi molitvu?

Zbog čega ne mogu ni u crkvi katoličkoj ili pravoslavnoj? clown

Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 15 Icon_minitimeThu Jul 27, 2017 8:25 pm

VBČ (citat):

Volio bih još poživjet samo da vidim neku svećenicu lezbijku kako vodi misu u zagrebačkoj katerdali. Laughing Twisted Evil

Na vrh Go down
VBČ
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
VBČ

Veteran Foruma SP

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 15 Icon_minitimeThu Jul 27, 2017 8:30 pm

Max Blitz (citat):
VBČ (citat):

Volio bih još poživjet samo da vidim neku svećenicu lezbijku kako vodi misu u zagrebačkoj katerdali. Laughing Twisted Evil

Toliko dugo živjeti nećeš clown

vladimir
Pukovnik
Pukovnik

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 15 Icon_minitimeThu Jul 27, 2017 8:50 pm

vidi uopste nisam o tome razmisljo. to je zenama zabranjeno iz nekog razloga ili ne.
Na vrh Go down
PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 10461
ČLAN OD: : 2014-08-01
DOB : 62
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 15 Icon_minitimeFri Jul 28, 2017 2:52 pm

Max Blitz (citat):
VBČ (citat):

Po nekim analizama s kojima bih se ja složio, islamu jednostavno treba još vremena!
Ipak je to mlada religija, mlađa od nekih drugih.
'Kaska' za npr. kršćanstvom 500-600 godina.
A sjetimo se tj. ne možemo se sjetiti   Very Happy već pročitati kakvo je kršćanstvo bilo prije 500 godina, s paljenjem heretika, vještica, itd.
Možda neće trebati 500 godina, ali budući da je čovjeku u njegovom životu puno i 50 godina, nemoguće je sve promjene popratiti.
Islam ne "kaska" za hrišćanstvom.Islam slijedi izvornu Hristovu nauku. 
Ne postoje "liberalni" muslimani. Postoji propis kojeg se treba držati. Žena može predvoditi molitvu samo ako ne postoji vjernik koji je sposoban za to.

PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 15 Icon_minitimeFri Jul 28, 2017 2:59 pm

vladimir (citat):
U islamu je muškarac ispred žene. I ne miješaju se.
U džamijama ima neka, kao terasa (zaboravio sam kako se zove taj dio) u zadnjem dijelu, na kojoj je mjesto molitvi za žene. Žene mogu klanjati i u istom dijelu gdje i muškarci, ali ne miješano, nego iza njih.
Homoseksualnost nije predviđena, ili se smatra bolešću, ne znam. Svejedno, mjesto na molitvi zauzimaju prema polu, a ne prema seksualnoj orijentaciji.

Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 15 Icon_minitimeFri Jul 28, 2017 4:10 pm

PORUCNIK (citat):
Ne postoje "liberalni" muslimani. Postoji propis kojeg se treba držati. Žena može predvoditi molitvu samo ako ne postoji vjernik koji je sposoban za to.

Pokušaj, znam da može biti teško, zamisliti razvoj, evoluciju, kako god, islama u sljedećih 100, 200, 500 godina.
Kršćani su nekada vodili i križarske ratove, doslovno mačem i sabljom, ubijali krivovjerne, ono doslovno, brutalno, sad se to ipak ne radi. Točno je i da se u današnjim ratovima iskažu međuvjerske tenzije, kao dodatni 'motiv' no kršćani ipak ne progone svoje 'krivovjerce' u svako doba.
Možeš osnovati svoju kršćansku sljedbu za koju ćeš tvrditi da je najispravnija, skoro kako god ti padne napamet,
Ili se priključiti nekoj postojećoj denominaciji iz zaista široke palete, voditi osobni smjerni život ili ne, itd.
Bitno je poštivanje svjetovnih zakona, ostalo je slobodna volja.
To nedostaje islamu, prvenstveno sekularna država, ondje gdje su u značajnoj većini (rijedak primjer je Turska)... ići će u tom smjeru, sporo i mukotrpno, ali će ići, nema druge.
Što se tiče slučaja liberalne džamije u Berlinu, mora se postići nivo suživota i tolerancije da ona smije i može postojati i nazivati se kako god. Netko drugi pak, može to jednostavo proglasiti neislamom i dalje nastaviti gledati svoja posla.

Na vrh Go down
PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 15 Icon_minitimeFri Jul 28, 2017 6:56 pm

Max Blitz (citat):
PORUCNIK (citat):

Pokušaj, znam da može biti teško, zamisliti razvoj, evoluciju, kako god, islama u sljedećih 100, 200, 500 godina.
Kršćani su nekada vodili i križarske ratove, doslovno mačem i sabljom, ubijali krivovjerne, ono doslovno, brutalno, sad se to ipak ne radi. Točno je i da se u današnjim ratovima iskažu međuvjerske tenzije, kao dodatni 'motiv' no kršćani ipak ne progone svoje 'krivovjerce' u svako doba.
Možeš osnovati svoju kršćansku sljedbu za koju ćeš tvrditi da je najispravnija, skoro kako god ti padne napamet,
Ili se priključiti nekoj postojećoj denominaciji iz zaista široke palete, voditi osobni smjerni život ili ne, itd.
Bitno je poštivanje svjetovnih zakona, ostalo je slobodna volja.
To nedostaje islamu, prvenstveno sekularna država, ondje gdje su u značajnoj većini (rijedak primjer je Turska)... ići će u tom smjeru, sporo i mukotrpno, ali će ići, nema druge.
Što se tiče slučaja liberalne džamije u Berlinu, mora se postići nivo suživota i tolerancije da ona smije i može postojati i nazivati se kako god. Netko drugi pak, može to jednostavo proglasiti neislamom i dalje nastaviti gledati svoja posla.

Ne znam kolika evolucija može biti. Časni Kur'an je posljednja objava, uputa ljudima prije ponovnog dolaska Ise a.s. (Isusa Hrista).
Krstaški ratovi nisu buki u ime vjere, kao što ni terorističke akcije nemaju veze s religijskom naukom, iako se to radilo u ime vjere.
Ne progoni ni islam ni vjernike drugih vjera, ni ateiste. Doslovno, u Kur'anu piše: "U vjeri nema prinude".
Islamu ne nedostaje ništa, nemoj povezivati postupke vjernika s objavom.

Zašto misliš da islamu nedostaje sekularna država ili sekularnost? 
Protivljenje vjernika "liberalnoj" džamiji je, vjerovatno, što je predstavljaju kao islamski objekat, a krši principe neke osnovne stvari.

Moje mišljenje je da svako bira način na koji će se moliti Bogu, ili mu služiti i da li će Mu se molioti uopšte. Džaba je mnogima molitva i na najispravniji način, ako su mu misli i djela  u iščašenju. No Bog dragi zna svačije misli i djela i milostiv je. Pravedno će nagraditi svakog.

Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 15 Icon_minitimeFri Jul 28, 2017 7:24 pm

PORUCNIK (citat):
Protivljenje vjernika "liberalnoj" džamiji je, vjerovatno, što je predstavljaju kao islamski objekat, a krši principe neke osnovne stvari.

Sekularna država je nužnost da bi osigurala pa i elementarna prava svakog svog građanina.
Osim toga svjetovni zakoni suvremene civilizacije ne slijede vjerske zakone, bilo koji/čiji vjerski zakoni se mogu odnositi samo na pripadnike te vjerske zajednice u njihovo 'slobodno vrijeme', a ne na sve građane/državljane neke zemlje.
I Jehovini svjedoci sebe nazivaju kršćanima, a sve druge i kršćane i ostale nazivaju samo - druge religije.
Također i neki kršćani njih ne smatraju uopće kršćanima. Pa se ne progone i ubijaju međusobno.
Ne vjerujem da ova džamija u Berilnu ima pretenzija na cijeli islam, već želi samo svoj mali kutak.
A općenito, tko se ne misli ponašati civilizirano i po najvišim demokratskim standardima nema što raditi u dijelu svijeta gdje je to norma. Inače se multikulturalnost ne može razvijati uz višestrano uvažavanje.

Na vrh Go down
PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 15 Icon_minitimeFri Jul 28, 2017 7:44 pm

Max Blitz (citat):
PORUCNIK (citat):

Sekularna država je nužnost da bi osigurala pa i elementarna prava svakog svog građanina.
Osim toga svjetovni zakoni suvremene civilizacije ne slijede vjerske zakone, bilo koji/čiji vjerski zakoni se mogu odnositi samo na pripadnike te vjerske zajednice u njihovo 'slobodno vrijeme', a ne na sve građane/državljane neke zemlje.
I Jehovini svjedoci sebe nazivaju kršćanima, a sve druge i kršćane i ostale nazivaju samo - druge religije.
Također i neki kršćani njih ne smatraju uopće kršćanima. Pa se ne progone i ubijaju međusobno.
Ne vjerujem da ova džamija u Berilnu ima pretenzija na cijeli islam, već želi samo svoj mali kutak.
A općenito, tko se ne misli ponašati civilizirano i po najvišim demokratskim standardima nema što raditi u dijelu svijeta gdje je to norma. Inače se multikulturalnost ne može razvijati uz višestrano uvažavanje.

Ti si malo pomiješao lonce.
Muhamed a.s. je bio i državnik i vjerski poglavar (kao Božji Roslanik). U njegovoj državi su hrišćani i Jevreji uživali posebnu zaštitu. Bili su pod zaštitom večinskih vjernika i poštovani su kao narodi knjige, tj. kao oni kojima je poslana objava, koju i muslimani slijede. Nije bilo policije, nije bilo kriminala u smislu da im treba zaštita policije.
Progon zbog vjere nije stvar objave, ali su bulu progonjeni mnogi Poslanici, od Mojsija do Isusa i Muhameda, Bog im dao mir!
Zašto vežeš necivilizovano ponašanje sa islamom?
I zašto se multikulturalnost ne može razvijati uz višestrano uvažavanje? Pa to je njegova suština.

Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 15 Icon_minitimeFri Jul 28, 2017 7:49 pm

Kako je u Saudijskoj Arabiji s pravima inovjeraca?
Zašto ISIL nije anatemiziran kao neislamski?
I sad zamisli još sličnih pitanja...

Islam nije civiliziran po pravima i položaju recimo žena.
Nije ni kršćanstvo tu barem deklarativno bajkovito, ali žene mogu i smiju sve to da se grubo izrazim odjebati.

Na vrh Go down
PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 15 Icon_minitimeFri Jul 28, 2017 7:59 pm

Max Blitz (citat):
Kako je u Saudijskoj Arabiji s pravima inovjeraca?
Zašto ISIL nije anatemiziran kao neislamski?
I sad zamisli još sličnih pitanja...

Islam nije civiliziran po pravima i položaju recimo žena.
Nije ni kršćanstvo tu barem deklarativno bajkovito, ali žene mogu i smiju sve to da se grubo izrazim odjebati.

Saudijska Arabija je država, a ne religija. A je li islam izrodio ISIL, ili sekularna država SAD i zapadne države? Gdje si vidio da ga islam podržava. U BiH? u CG ili u HR?
Koja prava su uskraćena ženi? Da čini preljubu, jer je to stvar njenog seksualnog izbora? 
Ili su muškarcu uskraćena neka prava u sekularnoj državi?
Je li dozvoljen razvod u katoličkoj vjeri? U islamu jeste. Znaju se pravila. Ako se brak shvati kao ugovor, ugovor se mora poštovati.

Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 15 Icon_minitimeFri Jul 28, 2017 8:09 pm

PORUCNIK (citat):
Koja prava su uskraćena ženi? Da čini preljubu, jer je to stvar njenog seksualnog izbora? 

Naravno da mora imati pravo na preljub, i žena i muškarac. To spada u elementarna ljudska prava. Kod nas se pri razvodima uopće ne dozvoljava iznošenje prljavog rublja na tu temu u stilu trač rubrika, ako nije nešto osobito značajno što je moglo uzrokovati neki drugi prekršaj ili kazneno djelo.

PORUCNIK (citat):
Je li dozvoljen razvod u katoličkoj vjeri? U islamu jeste. Znaju se pravila. Ako se brak shvati kao ugovor, ugovor se mora poštovati.

Razvod nije dozvoljen u katoličkoj vjeri već postoji mogućnost poništenje braka pod nekim posebnim okolnostima, ali se može jednostavno građanski rastati, crkva tu ne može ništa. Ugovor među živim ljudima što se tiče emocionalnih odnosa koji su itekako promjenjivi po ljudskoj prirodi ne može imati isti status kao kod kupoprodajnih ugovora stvari.

Na vrh Go down
PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 15 Icon_minitimeFri Jul 28, 2017 8:22 pm

Max Blitz (citat):
PORUCNIK (citat):

Naravno da mora imati pravo na preljub. To spada u elementarna ljudska prava. Kod nas se pri razvodima uopće ne dozvoljava iznošenje prljavog rublja na tu temu u stilu trač rubrika, ako nije nešto osobito značajno što je moglo uzrokovati neki drugi prekršaj ili kazneno djelo.

PORUCNIK (citat):

Razvod nije dozvoljen u katoličkoj vjeri već postoji mogućnost poništenje braka pod nekim posebnim okolnostima, ali se može jednostavno građanski rastati, crkva tu ne može ništa. Ugovor među živim ljudima što se tiče emocionalnih odnosa koji su itekako promjenjivi po ljudskoj prirodi ne može imati isti status kao kod kupoprodajnih ugovora stvari.

Ako nije osoba zrela za brak, ne trreba da ulazi u bračnu zajednicu. Ako ulazi u bračnu zajednicu, onda se mora odreći tog "prava".
I u građanskom pravu stoji da su DUŽNI jedno drugom biti vjerni, poštovati jedno drugo, pomagati jedno drugo u zdravlju i bolesti. To je "malo" u suprotnosti sa pravom na preljub, kao elementarnom pravu žene na preljubu. Ako nije zadovoljna, može da se razvede.

Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 15 Icon_minitimeFri Jul 28, 2017 8:39 pm

PORUCNIK (citat):
Ako nije osoba zrela za brak, ne trreba da ulazi u bračnu zajednicu.

Opet bi mogli na Ajšine godine, njene želje i potrebe (djeteta), pa sve iz početka, ima već ta rasprava.

PORUCNIK (citat):
Ako ulazi u bračnu zajednicu, onda se mora odreći tog "prava".

Nije moguće trajno zahtijevati od svih živih ljudi.

PORUCNIK (citat):
I u građanskom pravu stoji da su DUŽNI jedno drugom biti vjerni, poštovati jedno drugo, pomagati jedno drugo u zdravlju i bolesti.

'Pomaganje' jest regulirano zakonima, kasnijim alimentacijama, odštetama, podjelom imovine....
Nevjera kao takva nije ni na koji način kažnjiva i pored poziva na vjernost, to je samo deklarativno, nema težinu za prekršajnu ni kaznenu odgovornost.

Na vrh Go down
PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 15 Icon_minitimeFri Jul 28, 2017 8:51 pm

Max Blitz (citat):
Opet bi mogli na Ajšine godine, njene želje i potrebe (djeteta), pa sve iz početka, ima već ta rasprava.

PORUCNIK (citat):
Ako ulazi u bračnu zajednicu, onda se mora odreći tog "prava".

Nije moguće trajno zahtijevati od svih živih ljudi.

PORUCNIK (citat):
I u građanskom pravu stoji da su DUŽNI jedno drugom biti vjerni, poštovati jedno drugo, pomagati jedno drugo u zdravlju i bolesti.

'Pomaganje' jest regulirano zakonima, kasnijim alimentacijama, odštetama, podjelom imovine....
Nevjera kao takva nije ni na koji način kažnjiva i pored poziva na vjernost, to je samo deklarativno, nema težinu za prekršajnu ni kaznenu odgovornost.

Ajša nije konzumirala brak do svoje zrelosti, a mogla se i razvesti, ako joj ne odgovara.

Kod moralnih ljudi i vjernika se vjernost podrazumijeva, a ne zahtijeva. 

Koliko manje bi bilo porodičnog nasilja i ubistava iz ljubomore da ima?

Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 15 Icon_minitimeFri Jul 28, 2017 9:01 pm

PORUCNIK (citat):
Koliko manje bi bilo porodičnog nasilja i ubistava iz ljubomore da ima?

Tu je često uzrok valjda zaostali pećinski neandertalski gen kod onih koji ne shvaćaju kad im se lijepo kaže: Eh dragi našla sam boljeg, ljepšeg i pametnijeg, ćao....  Laughing
Ima i obratno, žene isto mogu neuračuljive kod takvog scenarija.

Btw, pokušavam sebe zamislit da sam živio u takvom društvu/državi koja bi me prisilila ostati u braku.  What a Face  What a Face
I neravnopravni smo po ovim pitanjima, jer nemaš takva osobna iskustva, pa samo teoretiziraš, s nekim rastavljenim mogu dalje, na nekoj drugoj temi.

Na vrh Go down
PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 15 Icon_minitimeFri Jul 28, 2017 9:43 pm

Ne teoritiziram, nego  iznosim svoje tumačenje objave. Istina, ne držim se striktno još uvijek, ali razumijem.

Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 15 Icon_minitimeFri Jul 28, 2017 10:54 pm

PORUCNIK (citat):
Ne teoritiziram, nego  iznosim svoje tumačenje objave. Istina, ne držim se striktno još uvijek, ali razumijem.

Generalno nismo na istim valnim duljinama jer religiju shvaćam (odnosno želim je staviti na takvo mjesto) kao slobodnu aktivnost, sport, dobrovoljno vatrogasno društvo, pjevački zbor, ribolovno društvo, filateliju, numizmatiku... znači da se čovjek može slobodno s tim baviti, ali da druge pusti na miru koga to ne zanima.
I nikako stavljati vjerske zakone kao obavezne za sve na državnoj razini, u suprotnom bih mogao biti doslovno militantan.

Na vrh Go down
PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 15 Icon_minitimeSat Jul 29, 2017 12:07 am

Max Blitz (citat):
PORUCNIK (citat):

Generalno nismo na istim valnim duljinama jer religiju shvaćam (odnosno želim je staviti na takvo mjesto) kao slobodnu aktivnost, sport, dobrovoljno vatrogasno društvo, pjevački zbor, ribolovno društvo, filateliju, numizmatiku... znači da se čovjek može slobodno s tim baviti, ali da druge pusti na miru koga to ne zanima.
I nikako stavljati vjerske zakone kao obavezne za sve na državnoj razini, u suprotnom bih mogao biti doslovno militantan.

Shvatam tvoj stav: religija kao začin života. 
Ni ja nisam za miješanje religije sa državom, ali to je stvar građana te države. "Prisilna religija" nije religija.

Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 15 Icon_minitimeSat Jul 29, 2017 12:18 am

Kod kršćana, barem ovih brojnijih i poznatijih, može biti površan i djelomičan odnos ljudi i vjere.
I ne mora zaokupljati sve segmente života čovjeka.
Je li to i dalje kršćanstvo, ja ne znam, kažu da je.
Odlutala ovca se uvijek može vratiti u stado, može i povremeno navraćati, pa opet otići ali nitko neće za njom slati pse da je silom vraćaju.
Nekad je bilo drugačije, sad je tako. To shvaćam kao 'evoluciju' vjere. Nema natrag.

Na vrh Go down
PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 15 Icon_minitimeSat Jul 29, 2017 12:48 am

Max Blitz (citat):
Kod kršćana, barem ovih brojnijih i poznatijih, može biti površan i djelomičan odnos ljudi i vjere.
I ne mora zaokupljati sve segmente života čovjeka.
Je li to i dalje kršćanstvo, ja ne znam, kažu da je.
Odlutala ovca se uvijek može vratiti u stado, može i povremeno navraćati, pa opet otići ali nitko neće za njom slati pse da je silom vraćaju.
Nekad je bilo drugačije, sad je tako. To shvaćam kao 'evoluciju' vjere. Nema natrag.

Bogu se može vratiti ili obratiti svako svesno biće, ne trebaju mu ljudi dati dopuštenje za to, bilo koju titulu da imaju.

Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 15 Icon_minitimeSat Jul 29, 2017 6:58 am

PORUCNIK (citat):

Ovo mi je promaklo, ne znam kako bih komentirao.
Znači postupci muslimana nisu u skladu s Kuranom?
Vjerojatno misliš na ovaj fundamentalizam kojeg je primjera bezbroj, i to manjeg, većeg i ekstremnog.
Pa onda je onako kako sam rekao, neka evoluiraju i ponašaju se kako treba.
Kako piše u spisima, (a ne znam što piše).
Oni sad vode "križarske" ratove koje su kršćani vodili davno.

Obično ne mogu pročitati do kraja neke ispovijesti žena i djevojaka i općenito priče o postupanju sa ženama, ali i malim djevojčicama po Africi, Pakistanu, Jemenu, Afganistanu, a brutalni su i po bivšim srednjoazijskim sovjetskim republikama, to je za ne vjerovat koliko je mučno. Da je dio istina, užas. Nisu to izdvojeni slučajevi nego pravilo. Kako je moguće da se toliko iskrivilo nešto što je napisano dobro?

Na vrh Go down
PORUCNIK
Pukovnik
Pukovnik

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 15 Icon_minitimeSat Jul 29, 2017 9:20 am

Max Blitz (citat):
PORUCNIK (citat):

Ovo mi je promaklo, ne znam kako bih komentirao.
Znači postupci muslimana nisu u skladu s Kuranom?
Vjerojatno misliš na ovaj fundamentalizam kojeg je primjera bezbroj, i to manjeg, većeg i ekstremnog.
Pa onda je onako kako sam rekao, neka evoluiraju i ponašaju se kako treba.
Kako piše u spisima, (a ne znam što piše).
Oni sad vode "križarske" ratove koje su kršćani vodili davno.

Obično ne mogu pročitati do kraja neke ispovijesti žena i djevojaka i općenito priče o postupanju sa ženama, ali i malim djevojčicama po Africi, Pakistanu, Jemenu, Afganistanu, a brutalni su i po bivšim srednjoazijskim sovjetskim republikama, to je za ne vjerovat koliko je mučno. Da je dio istina, užas. Nisu to izdvojeni slučajevi nego pravilo. Kako je moguće da se toliko iskrivilo nešto što je napisano dobro?

Svaki je čovkek griješan, pa i vjernik. Čak su i Božji Poslanici imali grešaka, jer su i oni ljudi. Isa a.s. je vjeru učvršćivao ljubavlju, preporučivao okretanje drugog obraza kao odgovor na šamar, ljubav prema neprijatelju, molio Boga da oprosti ljudima koji ga vode na gubilište, ali je i on, takav, pun ljubavi za sve živo, u jednom trenutku pokazao bijes prevrćući stolove i bičujući trgovce u sinagogi. 

Nisam rekao da postupci muslimana nisu u skladu sa Kur'anom, nego ako hoćeš da upoznaš religiju - uči Knjigu. Na nekoj od tema, možda "konvertiti", sam objašnjavao moj povratak religiji. Učio sam prvo Kur'an, jer sam ga imao u kući, ali mi je bio nejasan, jer su usput pominjani događaji iz Biblije. Onda sam nabavio Bibliju.

Dakle, ne gledaj šta rade vjernici, nego šta im je upućeno da rade!

U šta misliš da treba da evoluiraju vjernici? U Satanizam? U čemu se ponašaju kako ne treba?
Pisao si o skupu Jehovinih svjedoka u Zagrebu. U šta oni treba da evoluiraju, na primjer? Šta nije u redu u njihovom ponašanju?

ISIL i Al Kaida se ne mogu porediti sa krstašima, osim po brutalnosti. Cilj krstaša je bio pljačka i oni su se organizovali i išli u druge zemlje radi toga, a isilovci i ladenovci su se organizovali radi odbrane. Organizovala i obučavala ih je CIA, bili su dobri momci, a onda, kad je američkoj administraciji zatrebalo, proglašeni su za teroriste, kako bi imali opravdanje pred svojom javnošću za pokretanje državnog terorizma.
Krstaši su, da bi regrutovali "borce" za svoju stvar, išli pod parolom "za spas Hristovog groba", a ovi "u ime Allaha". To su jake parole i silno motivišuće za mlade idealiste, da ih tako nazovem. Možda jače od "komunističke" za vrijeme revolucija: za pobjedu radničke klase i klasne slobode, ili nacističke: za cistotu arijevske rase.

To što ti vjeruješ samo svemu što pročitaš u zapadnoj štampi, tu nema pomoći. A ta štampa je ciljana. Zato piše crno-bijelo.

Sponsored content

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   VJERA I VJERSKE LITURGIJE - Page 15 Icon_minitime

Na vrh Go down

VJERA I VJERSKE LITURGIJE
Na vrh 
Stranica 15/20Idi na stranicu : Previous  1 ... 9 ... 14, 15, 16 ... 20  Next
 Similar topics
-
» VJERA I VJERSKE LITURGIJE
» Vjera i JNA
» Vjera i financije
» Vjerske usluge
» Primjer vjerske tolerancije