FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15057 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 02.02.17 18:45
Max Blitz (citat):
VBČ (citat):
Koliko znam nemaju oni predestinacije, već ju imaju kalvinisti.
Kod ovog Washera na wiki stoji: Washer's sermons tend to have an evangelistic focus on the gospel and the doctrine of the assurance of salvation and predestination...
Dobro, na tome mu je fokus, no ovisi zastupa li tu doktrinu ili ju pobija.
Predestinaciju osobno odbacujem kao nebiblijsku nauku.
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4608 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 02.02.17 19:00
VBČ (citat):
milutins (citat):
Stara teorija,u pravoslavlju poznata kao "filiokve".Mi u pravoslavnom simvolu vere ispovedamo da Duh Sveti,od Oca ishodi,sto se zasniva na samim Spasiteljevim recima koje su u Sv Pismu u Sv Jevandjelju po Jovana. Rimokatolici tvrde (pogresno)da Sveti Duh ishodi od Oca "I SINA", cime se Sveti Duh stavlja u nizi polozaj prema Trojstvu,time se razbija trojstvo. I to sve zbog papskog primata. Moglo bi se o ovome dosta napisati. window.post_1486057026900_4 = function(win,msg){ win.postMessage(msg,"*"); }window.post_1486057029442_13 = function(win,msg){ win.postMessage(msg,"*"); }
Takodjer zastupam mišljenje da Duh ishodi samo od Oca.
Da se razumemo. Tako je bilo do 1054. Tada nastupaju "izmene i dopune" pa cak i krivotvorenje Sv Pisma, kulminiralo je papskog anatemom iste te godine u crkvi Sv Sofije u Carigradu. Interesantno je da je anatema formalno skinuta 1965.Naravno ovo je bio samo akt visoke crkvene politike i diplomatije,nekakvo formalno,pravno pomirenje.
Anatema= prokletstvo
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
gerard ford Podporučnik
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 1636 ČLAN OD: : 2014-03-12 Jaska
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 02.02.17 19:23
VBČ (citat):
milutins (citat):
Stara teorija,u pravoslavlju poznata kao "filiokve".Mi u pravoslavnom simvolu vere ispovedamo da Duh Sveti,od Oca ishodi,sto se zasniva na samim Spasiteljevim recima koje su u Sv Pismu u Sv Jevandjelju po Jovana. Rimokatolici tvrde (pogresno)da Sveti Duh ishodi od Oca "I SINA", cime se Sveti Duh stavlja u nizi polozaj prema Trojstvu,time se razbija trojstvo. I to sve zbog papskog primata. Moglo bi se o ovome dosta napisati. window.post_1486057026900_4 = function(win,msg){ win.postMessage(msg,"*"); }window.post_1486057029442_13 = function(win,msg){ win.postMessage(msg,"*"); }
Takodjer zastupam mišljenje da Duh ishodi samo od Oca.
Sve je tu nejasno i neobjašnjivo prem da krščani to jedinstvo u Trojstvu prihvaćaju kao istinu. Sam pojam o tri božanske osobe a jednome bogu je ono totalna pomutnja.. Mi u to vjerujemo ali nam nije jasno,jednako kao što još puno toga nemožemo shvatit kao Pretvorbu isl. Ovo što vi govorite ulazi u taj krug misterija,a čini mi se da bi moglo biti samo stvar prevoda sa jeli grčkog origanala?
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 02.02.17 19:34
gerard ford (citat):
Sve je tu nejasno i neobjašnjivo prem da krščani to jedinstvo u Trojstvu prihvaćaju kao istinu. Sam pojam o tri božanske osobe a jednome bogu je ono totalna pomutnja.. Mi u to vjerujemo ali nam nije jasno,jednako kao što još puno toga nemožemo shvatit kao Pretvorbu isl. Ovo što vi govorite ulazi u taj krug misterija,a čini mi se da bi moglo biti samo stvar prevoda sa jeli grčkog origanala?
Naravno da je totalna pomutnja. U primjeru recimo gdje se kaze da Krist sjedi s desna Bogu. Ako je Bog (Otac i Sin i Duh Sveti) onda ispada da Krist nekako sjedi Trojici s desna. Ili sam sebi s desna ili da su pak dva Krista, a to ne može biti.
VBČ: komentar modifikovan dana: 02.02.17 19:37; prepravljeno ukupno 1 puta
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4608 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 02.02.17 19:37
Procitaj govor Biskupa Josipa Juraja Strosmajera na saboru u Vatikanu 1870. Mnoge stvari ce ti se pojasniti.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 02.02.17 23:33
Časna sestra Lucia Caram dobila je brojne prijetnje smrću jer je javno izjavila kako je Marija vrlo vjerojatno spavala s Josipom, te da nije bila djevica, prenosi britanski Guardian. Dominikanska redovnica u Španjolskoj nedavno je podignula pravu buru u svijetu nakon što je u nedjelju na španjolskoj televiziji govorila o vjeri i seksu. "Mislim da je Marija bila zaljubljena u Josipa, i da su bili normalan par, a voditi ljubav je normalna stvar. Teško je povjerovati, i još teže to upiti. Završili smo s pravilima koje smo izmislili bez da smo se probili do prave poruke". Smatra kako je seksualnost dar od Boga i osnovni dio svake osobe te način samoizražavanja. Nadodala je kako se ovdje radi o nečemu s čime Crkva već neko vrijeme ima problema te je to Crkva "pomela pod tepih"... Časna sestra Lucia vrlo je popularna u Španjosloj, a samo na Twitteru je prati preko 183.000 sljedbenika.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 03.02.17 6:42
Sveto Pismo upućuje na to da su Marija i Josip konzumirali brak nakon rodjenja Isusa. Protestanti to prihvataju bez problema. Tradicionalne Crkve odbacuju jer su davno prihvatile dogmu o Mariji kao uvijek djevici. Prema ovoj dogmi je Marija bila djevica prije rodjenja Isusa, ali na čudesan način i ostala djevicom nakon poroda.
PV BROJ POSTOVA: : 989 ČLAN OD: : 2016-06-20 DOB : 53 Brčko dc, BiH
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 03.02.17 11:33
Što Biblija doista uči?
[size=32]Istina o Ocu, Sinu i svetom duhu[/size] LJUDI koji vjeruju u učenje o Trojstvu kažu da se Bog sastoji od tri osobe — Oca, Sina i svetog duha. Navodno su sve one jednake, svemoguće su i bez početka. Dakle, prema učenju o Trojstvu, Otac je Bog, Sin je Bog i sveti duh je Bog, ali ipak postoji samo jedan Bog. Mnogi koji vjeruju u Trojstvo priznaju da ga ne mogu objasniti. Pa ipak, možda misle da Biblija uči takvo što. Vrijedno je zapaziti da se riječ “Trojstvo” uopće ne pojavljuje u Bibliji. ................. Izvor : Biblijska učenja
_________________ "Bolje hrabro pobjeći sa fronta nego kukavički poginuti !" [You must be registered and logged in to see this image.]
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 03.02.17 12:31
VBČ (citat):
Sveto Pismo upućuje na to da su Marija i Josip konzumirali brak nakon rodjenja Isusa. Protestanti to prihvataju bez problema. Tradicionalne Crkve odbacuju jer su davno prihvatile dogmu o Mariji kao uvijek djevici. Prema ovoj dogmi je Marija bila djevica prije rodjenja Isusa, ali na čudesan način i ostala djevicom nakon poroda.
Gdje se to u Svetom Pismu čita?
Lk 1,26-38 U šestome mjesecu posla Bog anđela Gabriela u galilejski grad imenom Nazaret k djevici zaručenoj s mužem koji se zvao Josip iz doma Davidova; a djevica se zvala Marija. Anđeo uđe k njoj i reče: "Zdravo, milosti puna! Gospodin s tobom!" Na tu se riječ ona smete i stade razmišljati kakav bi to bio pozdrav. No anđeo joj reče: "Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga. Evo, začet ćeš i roditi sina i nadjenut ćeš mu ime Isus.On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega. Njemu će Gospodin Bog dati prijestolje Davida, oca njegova, i kraljevat će nad domom Jakovljevim uvijeke i njegovu kraljevstvu neće biti kraja." Nato će Marija anđelu: "Kako će to biti kad ja muža ne poznajem?" Anđeo joj odgovori: "Duh Sveti sići će na te i sila će te Svevišnjega osjeniti. Zato će to čedo i biti sveto, Sin Božji. A evo tvoje rođakinje Elizabete: i ona u starosti svojoj zače sina. I njoj, nerotkinjom prozvanoj, ovo je već šesti mjesec. Ta Bogu ništa nije nemoguće!" Nato Marija reče: "Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!" I anđeo otiđe od nje.
VPČ
..I ti , i svi mi smo začeti na isti način,doduše sa malom razlikom u tehnologiji pristupa rađanju koja je išla preko naših roditelja kojom se kao ljudi vrlo često razmećemo ili je zloupotrebljavamo ,no ona nije naša nego nam je darovana! Mi nismo gospodari života a ni smrti!Svaki čin života je Božje djelo,čak vrijedi i za amebu a kako nebi vrijedilo za razumsko biće nazvano čovjekom sa imenom i prezimenom u neponovljivosti svake ljudske jedinke u ljudskoj povijesti.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 03.02.17 13:05
Gérard Ford jedno pitanje. Kako tumacis ovo javljanje svakog drugog u mjesecu u Medjugorju? Da li to ima uporiste u Svetom Pismu? Ako ima gdje? Ako nema zasto se ne radi na tome da se ovo ne uvede u Sv Pismo kao izmjena i dopuna.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 03.02.17 13:31
milutins (citat):
Gérard Ford jedno pitanje. Kako tumacis ovo javljanje svakog drugog u mjesecu u Medjugorju? Da li to ima uporiste u Svetom Pismu? Ako ima gdje?
Objave je po kršćanskom nauku završila Ivanovim Otkrivenjem,no navještenje inzvarednih stvari i nakon tog vremena je prepuna Biblija.
Tko je žena o kojoj prorokuje Ivan u Otkrivenju? "Žena odjevena suncem, mjesec joj pod nogama, a na glavi vijenac od dvanaest zvijezda."
Zbog čega Majka nebi vodila svoju djecu ka svome Sinu i na način inzvanrednih ukazanja?
,,Učini te sve što vam kaže kaže u Kani,,!Marija u Međugorju razmišlja i govori ono što bi kazala svaka majka.
U Međugorju govori Kristova majka i poziva ljude na obraćenje i mir.U njezinim porukama poziv na mir se posebno mogao isčitati prije devedesetih,a ponovo se takve poruke inteziviraju i danas. Osim Međugorja puno je krvavih suza na njenim ikonama u Rusiji,a u ostalom krajem 19-og st. ukazala se i siromašnim ljudima u jednom selu (Đunis) u Srbiji. Koliko je pravoslavaca uopće čulo za poruke iz Đunisa?
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 03.02.17 15:51
gerard ford (citat):
Matej 1,24 Josip ustade od sna i učini, kao što mu je bio zapovjedio anđeo Gospodnji. On uze k sebi ženu svoju. Matej 1,25 Ali je ne spoznade, dok ne rodi sina svojega, prvorođenca. I dade mu ime Isus.
Spoznati/poznati u Sv.Pismu ima značenje seksualnoga odnosa:
Postanak 4,1 Adam spoznade Evu, ženu svoju, a ona zatrudnje i rodi Kaina, pa reče: "Dobih čovjeka s pomoću Gospoda."
Dakle Josip nije spoznao Mariju prije rodjenja Isusa, već tek poslije.
Osim toga Sv.Pismo jasno spominje Isusovu braću, od kojih je jedan bi i apostol.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 03.02.17 17:13
VBČ (citat):
gerard ford (citat):
Matej 1,24 Josip ustade od sna i učini, kao što mu je bio zapovjedio anđeo Gospodnji. On uze k sebi ženu svoju. Matej 1,25 Ali je ne spoznade, dok ne rodi sina svojega, prvorođenca. I dade mu ime Isus.
Postanak 4,1 Adam spoznade Evu, ženu svoju, a ona zatrudnje i rodi Kaina, pa reče: "Dobih čovjeka s pomoću Gospoda."
Osim toga Sv.Pismo jasno spominje Isusovu braću, od kojih je jedan bi i apostol.
Marijino djevičanstvo priznaju katolici i pravoslavni i muslimani po Kuranu.- Pojam ,,brat,, u židovskoj vjeri jednak je onome po kojem pravoslavni vjernici bratom nazivaju rođaka u drugom koljenu..
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 03.02.17 18:09
Bome sam dosta naučio na ovoj temi, bolje reći informirao se, ne bi mi se dalo na drugačiji način. I još me rasprava potakne da uguglam nešto, otvorim koji link...
Interesantno da može i ovako i onako, kako kome više paše nešto protumačit, ali nije to loše, zašto ne.
Gorica 660 Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 04.02.17 10:46
gerard ford (citat):
VBČ (citat):
gerard ford (citat):
Marijino djevičanstvo priznaju katolici i pravoslavni i muslimani po Kuranu.- Pojam ,,brat,, u židovskoj vjeri jednak je onome po kojem pravoslavni vjernici bratom nazivaju rođaka u drugom koljenu..
(Kur’an 3: 45-51) „I kada anđeli rekoše: “Merjema (Marija), Bog te obveseljava onim koji je Reč Njegova, čije je ime Mesija, Isa (Isus), sin Merjemin, ugledan i na ovome i na budućem svetu i jedan od Bogu bliskih! On će govoriti ljudima i u kolevci, i kao odrastao, i on je jedan od dobrih!“ Ona reče: „Gospodaru moj, kako ću ja imati dete kada me nikad muškarac nije dodirnuo?!“ „Eto, tako“, reče, „Bog stvara šta On hoće. Kada nešto odredi, On samo kaže: „Budi!“ i to biva. On će ga poučiti Knjizi i mudrosti, i Tevratu (Starom Zavetu) i Indžilu (Jevanđelju). I poslaće ga kao poslanika sinovima Jakovovim: „Donio sam vam znak od Gospodara vašeg: oblikovaću vam od ilovače nešto poput price, i u nju ću duvnuti, pa će, Božijom dozvolom, ptica biti; isceliću slepog i gubavog od rođenja, i oživljavaću mrtve dozvolom Božijom; i kazivaću vam šta jedete i šta u domovima vašim pohranjujete. U svemu tome ima dokaza za vas, ako vernici budete. Potvrđujući tako istinitost Tevrata, objavljenog pre mene, i dopuštajući nešto što vam je bilo zabranjeno, ja vam donosim dokaz od Gospodara vašega. Pa Boga se bojte, a meni pokorni budite! Bog je doista i moj i vaš Gospodar i Njega samo obožavajte. To je Pravi put!“
...............
_________________ "Bolje hrabro pobjeći sa fronta nego kukavički poginuti !" [You must be registered and logged in to see this image.]
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 05.02.17 17:45
1. Svaki čovjek ima skrivenih sposobnosti za stalno osobno duhovno usavršavanje. Da bi tim putem ispravno krenuo treba za svoj cilj postaviti, ne svoje vlastito duhovno bogatstvo, već što veći osobni DOPRINOS duhovnom razvoju OSTALIH LJUDI (čovječanstva). 2. Razvijajte u sebi “devocijsko“ raspoloženje: budite skromni i razvijajte u sebi osjećaj dubokog, iskrenog poštovanja prema ISTINI, prema PRIRODI i prema SVEMIRU. Budite beskompromisan borac protiv svih vrsta laži, obmana, dogmi i predrasuda. 3. Uzdržavajte se od KRITIZIRANJA, osuđivanja drugih ljudi i ogovaranja. U svemu tražite i obraćajte pažnju samo na ono što je pozitivno, plemenito i lijepo. Borite se i ne dozvoljavajte da se u vama razvijaju bilo kakve negativne emocije. 4. MEDITIRAJTE svakodnevno makar i samo po 5 minuta. To će znatno doprinjeti postizanju vašeg unutarnjeg mira i psihičke stabilnosti. Olakšat će vam provođenje svih drugih aktivnosti kako u svakodnevnom životu tako i posebno na putu vašeg duhovnog napretka. 5. Smireno i bez predrasuda, više srcem i dušom nego umom, PROMATRAJTE PRIRODU i trudite se da što potpunije razumijete, shvatite i osjetite suštinska zbivanja u njoj.. 6. Budite svjesni toga da za jedan korak napretka na putu vašeg duhovnog razvoja, morate načiniti tri koraka na putu usavršavanja vlastite ličnosti. Zato se trudite da u svoj svakodnevni život unesete što više vrlina (skromnost, blagost, strpljivost, istinoljubivost, hrabrost, istrajnost, odlučnost, dobronamjernost…) a da iz njega potpuno istisnete negativne osobine (sebičnost, grubost, brzopletost, lažljivost, kolebljivost, plašljivost, nerazumnost, oholost…) i negativne emocije (mržnju, bijes, strah, zavist…). 7. Trudite se da u svakodnevnom životu budete smireni, dostojanstveni, hrabri i odlučni. Svim opasnostima i nevoljama gledajte mirno u oči, a probleme i teškoće rješavajte odmah, bez oklijevanja! 8. Trudite se da vaš život bude skladan. Ostvarujte harmonične odnose s ljudima oko sebe i živite u skladu sa zakonitostima i ritmovima prirode. 9. Razvijajte u sebi osjećaj vaše skromne pripadnosti ljudskom rodu, prirodi i svemiru. Pobudite u sebi osjećaj ZAHVALNOSTI prema njima, prema životu i Stvoritelju. 10. Povremeno zastanite i izvršite REVIZIJU svega što vam se događalo u proteklom periodu. Provjerite ispravnost svojih postupaka, životnih stavova, ciljeva i sadržaja vašeg života.
*Rudolf Steiner (Donji Kraljevec, 25. veljače 1861. - Dornach, Švicarska, 30. ožujka 1925.), austrijski filozof, odgajatelj, pisac, ezoterik, i glavni utemeljitelj antropozofije. Steinerova namjera je konkretno opažanje duha i duhovnog u materiji, te opažanje djelovanja nematerijalnih sila na fizički svijet, kao i uspostavljanje određenih zakonitosti koje se potom mogu i praktično primjeniti. Steiner je antropozofiju kao ozbiljnu suvremenu duhovnu disciplinu u potpunosti htio razlikovati i odvojiti od spiritizma, magije i srodnih postupaka. Osnovni oblik u kojem je htio iznijeti svoju spoznaju je ideja. Svoje duhovne doživljaje i opažanja nadnaravnog htio je izraziti u jasno razumljivim pojmovima... [You must be registered and logged in to see this link.]
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 06.02.17 21:34
gerard ford (citat):
milutins (citat):
Gérard Ford jedno pitanje. Kako tumacis ovo javljanje svakog drugog u mjesecu u Medjugorju? Da li to ima uporiste u Svetom Pismu? Ako ima gdje?
Objave je po kršćanskom nauku završila Ivanovim Otkrivenjem,no navještenje inzvarednih stvari i nakon tog vremena je prepuna Biblija.
Tko je žena o kojoj prorokuje Ivan u Otkrivenju? "Žena odjevena suncem, mjesec joj pod nogama, a na glavi vijenac od dvanaest zvijezda."
Zbog čega Majka nebi vodila svoju djecu ka svome Sinu i na način inzvanrednih ukazanja?
,,Učini te sve što vam kaže kaže u Kani,,!Marija u Međugorju razmišlja i govori ono što bi kazala svaka majka.
U Međugorju govori Kristova majka i poziva ljude na obraćenje i mir.U njezinim porukama poziv na mir se posebno mogao isčitati prije devedesetih,a ponovo se takve poruke inteziviraju i danas. Osim Međugorja puno je krvavih suza na njenim ikonama u Rusiji,a u ostalom krajem 19-og st. ukazala se i siromašnim ljudima u jednom selu (Đunis) u Srbiji. Koliko je pravoslavaca uopće čulo za poruke iz Đunisa?
O ovome je već bilo riječi, ali hajdemo ponoviti još jednom. Žena iz Otkrovenja je Crkva Božja koja će biti progonjena u posljednim danima. Crkva se predstavlja ženom, jer je Krist ženik.
Marija nije majka ničija doli samo Isusova (i ovisno o tumačenju: braće mu). Pismo je nigdje ne deklarira kao majku vjernika. Samo je jedan posrednik izmedju Boga i ljudi, Isus Krist. Sve dogme o Mariji su plod crkvene tradicije, odluka crkvenih sabora ili proglasa Pape, ni jedna nema uporišta u Pismu.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 06.02.17 22:46
VBČ (citat):
gerard ford (citat):
milutins (citat):
O ovome je već bilo riječi, ali hajdemo ponoviti još jednom. Žena iz Otkrovenja je Crkva Božja koja će biti progonjena u posljednim danima. Crkva se predstavlja ženom, jer je Krist ženik.
Marija nije majka ničija doli samo Isusova (i ovisno o tumačenju: braće mu). Pismo je nigdje ne deklarira kao majku vjernika. Samo je jedan posrednik izmedju Boga i ljudi, Isus Krist. Sve dogme o Mariji su plod crkvene tradicije, odluka crkvenih sabora ili proglasa Pape, ni jedna nema uporišta u Pismu.
Naveo sam samo jedan pasus iz Otkrivenje,no pratimo nastavak
Otkrivenje 12 - 1 I znamenje veliko pokaza se na nebu: Žena odjevena suncem, mjesec joj pod nogama, a na glavi vijenac od dvanaest zvijezda. 2 Trudna viče u porođajnim bolima i mukama rađanja. 3 I pokaza se drugo znamenje na nebu: gle, Zmaj velik, ognjen, sa sedam glava i deset rogova; na glavama mu sedam kruna, 4 a rep mu povlači trećinu zvijezda nebeskih - i obori ih na zemlju. Zmaj stade pred Ženu koja imaše roditi da joj, čim rodi, proždre Dijete. 5 I ona porodi sina, muškića, koji će vladati svim narodima palicom gvozdenom. I Dijete njeno bi uzeto k Bogu i prijestolju njegovu. 6 A Žena pobježe u pustinju gdje joj Bog pripravi sklonište da se ondje hrani tisuću dvjesta i šezdeset dana.
Što dalje vidimo iz citata? - Žena je trudna. - Žena rađa muško dijete. - Sin će vladati svim narodima. - Sotona želi ubiti to dijete.
Tek dakle u zadnjoj knjizi Biblije, proročkom Otkrivenju Ivanovom, saznajemo kako je Bog zapravo okrunio Mariju. Veliku čast je Marija dobila kod Boga. Katolici diljem svijeta tako imaju u molitvi krunice upravo te riječi:
"Koji je tebe, Djevice, na nebu okrunio." i tako priznaju počast Mariji kao onoj objavljenoj u Otkrivenju
Krunica je čudesna molitva sposobna uz iskreno srce koje je moli promijeniti svijet.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 07.02.17 1:17
Masovno akrobatsko krštenje djece u Katedrali Svetog Trojstva u Tbilisiju, Gruzija:
Gruzijski patrijarh Ilija II je inače došao na ideju kako će povećeti natalitet u zemlji tako što je obećao da će osobno krstiti svako treće dijete u obitelji. I krenuo u realizaciju obećanja...
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 07.02.17 12:31
I jedan 'katolički' Isus u Vijetnamu, završen 1993. [You must be registered and logged in to see this link.] Na obje skulpture, barem meni, je primjetan lokalni utjecaj tj. ono kako lokalni stanovnici doživljavaju, čak i što 'žele' vidjet.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 13.02.17 17:01
Ja cu ove godine zasaditi krompir ,kolega pucflek je imao u 2016 fantastican rod. Samo da pronadjem odgovarajuce sjeme/vrstu. Ove godine definitivno prosirujem povrtlarstvo, ideja je proizvesti svo potrebno povrce za ishranu. Videcemo sta ce biti??
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 14.02.17 4:35
Sveti Valentin (lat. Valentinius; Terni, oko 175. - Rim, oko 269.), liječnik, svećenik i mučenik iz 3. stoljeća. Njegov se spomendan od 15. stoljeća obilježava 14. veljače, a poznat je i kao blagdan zaljubljenih - Valentinovo.
Riznica katedrale Svetog Tripuna u Kotoru čuva relikvij Svetog Valentina koji potiče iz 16. stoljeća...
"Relikvija Svetog Valnetina je od nekuda došla u Kotor i napravljen je relikvijar, koji prema stilskoj analizi pripada kotorskom zlatarstvu 16. stoljeća. Izrađen je od pozlaćenog srebra. Križ u kojem je relikvij Svetog Valentina nekada se nosio, postavljao se na vrh sprave u kojoj se polažu srebrni relikvijari antropomorfni u obliku ruku i nogu koje nosi Bokeljska mornarica u procesiji za dan Svetog Tripuna" – kazao nam je don Anton Belan... Međutim, nije poznato kako je u 16. stoljeću relikvij Svetog Valentina došao u Kotor, kao i mnogi drugi u to vrijeme.
BROJ POSTOVA: : 68 ČLAN OD: : 2016-09-20 DOB : 61 Czech Republic
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 16.02.17 13:58
1. Sveti Valentin je svetac/svetitelj koji se svetim/mučenikom za vjeru smatra i u pravoslavnoj Crkvi. [You must be registered and logged in to see this link.]
2. Običaj vezan za proslavu sv. Valentina kao zaštitnika zaljubljenih potiče ne iz Amerike već iz Engleske tj. Češke. Smisao proslave se nalazio u tome da u doba kada su se sasvim normalno i standardno zaključivali ugovoreni i politički motivirani brakovi medju plemstvom engleski princ Richard II se oženio 22. 01. 1383. sa češkom princezom Anom Češkom, kćerkom najvećeg i najpoznatijeg češkog kralja Karla IV (to je taj što je izgradio onaj most, podigao katedralu, univerzitet i dvorac u Pragu) ali je potom medju njima nakon svadbe propukla i prava zaljubljenost tj. iskrena ljubav (kao medju Romeom i Julijom) koja je bila opisana u djelu Parlement of Foules, najvećeg engleskog srednjovjekovnog književnika, pjesnika i političara Geoffreye Chaucera koji je na dvoru Richarda II bio u diplomatskoj službi.
Queen Anne of Bohemia (1366-1394)
Medieval Queens of England: Anne of Bohemia
Što se tiče podrijetla/porijekla relikvija svetog Valentina u katedrali sv. Tripuna u Kotoru, najvjerojatnije potiču iz Praga. Iz Praga na dalmatinsku obalu i do Boke Kotorske su ih u 14. ili 15. stoljeću mogli donijeti hrvatski benediktinci glagoljaši iz benediktinske opatije Ćokovac na otoku/ostrvu Pašman kod Zadra. [You must be registered and logged in to see this link.]
21.11.1347. car i kralj Karlo IV. u Pragu je osnovao benediktinski samostan Na Slovanech ili Emaus, posvećen Majci Božjoj, svetom Jeronimu i slavenskim patronima i u njega doveo hrvatske benediktince glagoljaše iz samostana/manastira tj. benediktinske opatije Ćokovac na ostrvu /otoku Pašmanu kod Zadra.
Međutim, nije poznato kako je u 16. stoljeću relikvij Svetog Valentina došao u Kotor, kao i mnogi drugi u to vrijeme.
O komercijalizaciji Svetog Valentina don Anton Belan kaže:
„Kult Svetog Valentina meni nije poznat da je postojao u vrijeme Mletačke Republike. Ni u zadnje vrijeme nije postojao tako jaki kult ali sama prisutnost relikvijara govori da je bio u upotrebi na ovim prostorima, kada, gdje i u koje vrijeme nije nam poznato.
St Valentine's Day – 14 February Picture shows an illustration of a Valentine's Day heart
On St Valentine's Day, people send greetings cards - sometimes anonymously - to those that they love. It is thought the date was originally selected by Pope Gelasius I in 496 AD to honour a number of early Christian martyrs named Saint Valentine.
However, its roots as a celebration of love and affection seem to lie in 1382, when Geoffrey Chaucer wrote a poem to honour the first anniversary of the engagement of King Richard II of England to Anne of Bohemia.
Common Valentine's Day gifts include chocolates and flowers, while symbols associated with the occasion include hearts and the figure of Cupid, the Roman god of desire. [You must be registered and logged in to see this link.]
3. Način kako Dan svetog Valentina slave neki ljudi u nekim zemljama može biti pogrešan (komercijalizacija, profanacija), ništa manje to ne mjenja aposlutno ništa na stvari da se na taj dan slavi svetac/svetitelj i mučenik iz ranog hrišćanskog/kršćanskog perioda/doba a od 14. stoljeća/vijeka pa sve do danas se zajedno s njim takodjer slavi i iskrena ljubav medju hrišćanskim/kršcanskim supružnicima tj. zaručnicima kojih je sv. Valentin postao patronom, zaštitnikom.
A ovo su moći/mošti/relikvije (lopatična kost, scapula) svetog Valentina koje se čuvaju u kapitulnoj bazilici sv. Petra i Pavla na pražskom Vyšehradu, Njih je takodjer u 14. stoljeću/vijeku do Praga donio češki kralj Karlo IV, otac te iste Anne of Bohemia koja se udala za princa Richarda II:
VIDEO: [You must be registered and logged in to see this link.] Članak [You must be registered and logged in to see this link.] Hodočašće zaručnika k sv. Valentinu, mučeniku i patronu zaručnika na Višehradu, kapitulna bazilika sv. Petra i Pavla: [You must be registered and logged in to see this link.]
Zayron: komentar modifikovan dana: 17.02.17 15:32; prepravljeno ukupno 2 puta
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 17.02.17 13:19
Upoznajte vjerske raznolikosti grada - Besplatno razgledavanje vjerskih znamenitosti u Rijeci na Međunarodni dan turističkih vodiča...
Povodom Međunarodnog dana turističkih vodiča, Udruga turističkih vodiča Kvarnera i ove će godine svoj dan obilježiti besplatnim razgledima, kako bi građanima predstavili sebe i svoj rad te ih bolje upoznali sa znamenitostima Rijeke. Tom prilikom, u nedjelju 19. veljače, organizirani su posjeti Islamskom centru, pravoslavnoj crkvi sv. Nikole i katedrali sv. Vida. Turistički vodiči i predstavnici vjerskih zajednica, građanima će ispričati priče o povijesti i sadašnjosti triju vjerskih zajednica te ih upoznati s njihovim običajima, bogoslužjima, svetkovinama i drugim bitnim aspektima vjere i načina života. Svi zainteresirani građani događaju se mogu pridružiti u nedjelju, 19. veljače u 9.30 sati ispred Islamskog centra Rijeka (Ul. Ante Mandića 50), 11.30 sati ispred pravoslavne crkve sv. Nikole (Ul. Ignacija Henckea) te u 12.15 sati ispred katedrale sv. Vida (Ul. Grivica 11). ...
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 18.02.17 11:12
Niko sebe nije mogao izabrati da se rodi na ovom svijetu. Svakom je život gurnut u ruke.Neznamo tko smo. Svaki od nas je orginal. Šta je život? Zašto ja moram živjeti? Zašto moram umrijeti? Kamo se ide sa smrću? Da upitate malo dijete u trbuhu da li znaš da postoji tvoja majka? Reklo bi ne. Znaš li da postoji svijet izvan ovog? Ne , nikad to nisam vidio. Ako upitate ljude da li znaju da postoji Bog koji te je stvorio? Znaš li da smrću nije kraj? Oni će reći: to nisam vidio . Mi smo u utrobi majke osluškivali ima li neki glas s one strane. Od trenutka začeća dijete već kuži , doživljava i osjeća hoće li me majka voljeti ili ne .Da li sam željeno dijete ili ne. Dijete osjeća svaki pokret svojih roditelja. Najteže traume kod odraslih ljudi su u trenutku začeća i nakon toga. Ako prve tri godine nakon rođenja dijete nije imalo ljubavi. Čovjek i njegova bolest je daleko dublja nego li mi mislimo.Svaka negativna riječ razara vas. Svaka odluka za zlo, negativnost, mržnju, ogovaranje razara čovjekov organizam. Neurolog Amenje napisao knjiguLiječenje hardvera duše u kojoj kaže da se mozak pored lijekovima može liječiti pozitivnim riječima. Jores kaže da 60 – 70 % somatskih bolesti nastaje od duhovnih uzroka. Kad bi liječili duhovno područje mi bi imali 70 % manje bolesti. Čovjek je prvenstveno duhovno biće. Čovjek je prvenstveno duh.Kad kažem duh , onda ne mislim da je čovjek prvenstveno religiozno biće nego duhovno biće. Religioznost je samo jedan segment duhovne dimenzije. Duh je čovjekova vrhunska sposobnost. Bit duha je sloboda. Duh je slobodan od prostora i vremena.Duh nije ovdje niti ondje. Nema gdje ga nema. Kao duhovno biće vi ste istovremeno svugdje sad i u prošlosti i u budućnosti. Kao psihofizičko biće vi ste samo to.Čovjek je zato što ima duha razapet između vječnosti i vremenosti. Zato što čovjek psihofizički živi u toj ograničenosti vremena i prostora zato zapravo pati , jer on ima neizmjerne čežnje. Čovjek sluti. Čovjek od trenutka začeća zna da postoji Bog i komunicira s Bogom i zna što je dobro a što zlo.
T.Ivančić
puc(f)lek Mladji Vodnik
PV BROJ POSTOVA: : 323 ČLAN OD: : 2016-02-29
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 18.02.17 13:54
Max Blitz (citat):
Bome sam dosta naučio na ovoj temi, bolje reći informirao se...interesantno da može i ovako i onako, kako kome više paše nešto protumačit, ali nije to loše, zašto ne.
Potpuno se slažem - 100 %. Kao klinac sam primio sakramente, a onda se preokrenuo u ateista. Blize mi je Darwin.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 18.02.17 13:58
puc(f)lek (citat):
Potpuno se slažem - 100 %. Kao klinac sam primio sakramente, a onda se preokrenuo u ateista. Blize mi je Darwin.
Katolička crkva ne isključuje teoriju evolucije, baš ne više 'militantno'. Kreacionizam je bliži nekim protestantskim sljedbama koj Bibliju tumače doslovno kako piše.
puc(f)lek Mladji Vodnik
PV BROJ POSTOVA: : 323 ČLAN OD: : 2016-02-29
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 18.02.17 14:43
Max Blitz (citat):
Katolička crkva ne isključuje teoriju evolucije, baš ne više 'militantno'.
Imas pravo. Teoretski crkva ne iskljucuju evoluciju ali nikad je nece prihvatiti. No, isto vazi i za drugu stranu.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 18.02.17 19:14
Na današnji dan, 18. veljače 1546. u Eislebenu, pokrajina Saska-Anhalt umro je teološki i vjerski reformator, začetnik protestantske reformacije Martin Luther. U studenome 1510., zbog poslova svog augustinskog katoličkog reda, posjetio je Rim gdje je obnašao dužnosti uobičajene za svećenika-gosta i bio šokiran raskošnim i razuzdanim životom rimskog svećenstva. Godine 1511. postao je profesor biblijske egzegeze u Wittenbergu. Iako još uvijek nesiguran u vlastiti spas Luther je postao aktivni propovjednik, učitelj i administrator. Negdje u vrijeme proučavanja Novog Zavjeta u pripremama za svoja predavanja počeo je vjerovati kako kršćani nisu spašeni zahvaljujući vlastitim naporima već Božjom milošću, koju oni prihvaćaju u vjeri ("Da, milošću ste spašeni - po vjeri. To ne dolazi od vas; to je dar Božji" Ef 2.8 ). 31. listopada 1517. na vrata crkve u Wittenbergu izvjesio na javnu raspravu svojih 95 teza o indulgencijama, dogmama i uređenju crkve. Povod za to bio je dolazak dominikanca Tetzela, papinog opunomoćenika za prodavanje oprosta. Tetzel je tada naime, u papino ime prodavao oproštajnice od prošlih i budućih grijeha, bez potrebe vjere i pokajanja, a oproštenje se moglo kupiti ne samo za žive, već i za mrtve koji navodno borave u čistilištu. Rasprava o oprostu brzo se pretvorila u napad na papinstvo, a zatim i na čitavu tradicionalnu crkvenu organizaciju...
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 18.02.17 21:27
O savjesti Čovjek je moralno biće, on je u svom bitku usmjeren na dobro. Savjest je moralno osjetilo čovjeka koje zajedno sa slobodom i spoznajom vodi dobru bića. Drugi vatkanski sabor kaže: „U dubini savjesti čovjek otkriva zakon koji on sam sebi ne daje ali kojemu se mora pokoravati. Taj glas što ga uvijek poziva da ljubi i čini dobro a izbjegava zlo, kad zatreba, jasno odzvanja u intimnosti našeg srca: čini ovo, a izbjegavaj ono. Čovjek ima u srcu zakon što mu ga je Bog upisao. U pokoravanju tom zakonu je čovjekovo dostojanstvo i po tom zakonu će mu se suditi.“ Sveopće je uvjerenje svih naroda da čovjek u savjesti zamjećuje Božji glas. Nije go dobra volja čovjeka, niti neko dobro koje čovjeka izvana poziva, nego glas Nekoga u čovjekovoj nutrini, u njegovu duhu. Čovjek savjest ne može izbjeći. Ona ga hvali kad je učinio dobr, a ne da mu mira i počinka kada čini zlo. Savjest je čovjekovo duhovno osjetilo. T.Ivančić
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 18.02.17 22:45
VBČ (citat):
Ahmedije su mesijanski i misionarski pokret nastao u nekadašnjoj Idiji unutar muslimanske zajednice. Moglo bi se reći i reformatorski pokret. Prema njihovome učenju, budući da je mesija došao, prestale su neke odredbe šerijata kao naprimjer porez za nemuslimane. Džihad je u potpunosti poprimio oblik borbe perom i rječju.
Istina je, da ostatak ili velika većina islamskog svijeta smatra ahmedije za sektu i otpadnike, ali isto tako i ahmedije smatraju sve ostale muslimane otpadnicima i nipošto ne obavljaju molitvu s njima.
Odaju dojam otvorenih i ljubaznih osoba, no takvi su svi misionarski pokreti. Počev od jehovinih svjedoka preko mormona svi su fini i divni u cilju vrbovanja u svoju zajednicu.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 18.02.17 23:47
Ovo je njihov samoportret. Uglavnom sve štima. Posebice je točno da se ističu obrazovanjem i visokim pozicijama u društvu. Imaju i nobelovca iz svojih redova. Žene i muškarci nisu baš posve jednaki, ali nisu ni u kršćanstvu. Uglavnom zanimljiva religijska zajednica.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 20.02.17 0:54
Tako to rade Romi u Slovačkoj:
Lenka i Milan Krveľovci, bračni par iz slovačkog grada Michalovca, postali su gotovo tema tjedna u lokalnim medijima jer su prije nekoliko dana na proslavu krštenja trećeg djeteta potrošili 30 tisuća eura. Mali Marcelko između ostalog je dobio na poklon dudu na zlatnom lancu, odijelo od 52 cm vrijedno šest tisuća kuna, a gotovo da nije bilo uzvanika koji u kolica nije ubacio najmanje 100 eura...
BROJ POSTOVA: : 68 ČLAN OD: : 2016-09-20 DOB : 61 Czech Republic
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 23.02.17 21:06
Goticka glagolica pražského typu (obd. Karla IV, XIV staletí - klášter Emauzy, Na Slovanech) Text je Otče náš (církevněslovanský - Zografský kodex). Gotička glagoljica pražskoga tipa (razdoblje Karla IV, XIV stoljeće - samostan Emauzy, Na Slovanech) Tekst je Oče naš (crkvenoslavenski - Zografski kodex)
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 24.02.17 14:55
Papa Franjo ponovno je kritizirao neke članove vlastite Crkve, sugerirajući da je bolje biti ateist nego jedan od “mnogih” katolika koji kako je rekao žive licemjernim dvostrukim životom. Neki od tih ljudi također bi trebali reći moj život nije kršćanski, ne plaćam zaposlenicima primjerene plaće, iskorištavam ljude, vodim nezakonite poslove, perem novac, (vodim) dvostruki život, rekao je Papa. Ima puno katolika koji se tako ponašaju i izazivaju skandale. Koliko puta smo čuli da ljudi kažu ‘ako je takva osoba katolik, bolje je biti ateist, rekao je papa Franjo, prenosi Hina. Od svog izbora 2013, Franjo je često govorio katolicima, i svećenicima i laicima, da prakticiraju ono što im vjera propovijeda. Manje od dva mjeseca nakon izbora, Franjo je rekao da bi kršćani trebali vidjeti ateiste kao dobre ljude ako čine dobre stvari. Dnevnik.ba
Gorica 660 Zastavnik I klase
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 24.02.17 17:23
Max Blitz (citat):
Tako to rade Romi u Slovačkoj:
Lenka i Milan Krveľovci, bračni par iz slovačkog grada Michalovca, postali su gotovo tema tjedna u lokalnim medijima jer su prije nekoliko dana na proslavu krštenja trećeg djeteta potrošili 30 tisuća eura. Mali Marcelko između ostalog je dobio na poklon dudu na zlatnom lancu, odijelo od 52 cm vrijedno šest tisuća kuna, a gotovo da nije bilo uzvanika koji u kolica nije ubacio najmanje 100 eura...
Ne jede meso onaj koji ima, nego onaj koji je naučio .............
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 26.02.17 22:24
Danas su Vaskrsne Poklade-pocetak posta. Ove godine Vaskrs pada na isti dan pravoslavcima i katolicima. Za nas mirjane, po molbi Episkopa Irineja, vladike Istocno Americkog ,velike promjene u nacinu posta sto se tice ishrane.Prvu i zadnju nedelju postimo na vodi,kao sto je bilo i do sada. Promjene su da tokom celog posta ne jedemo ribu osim na praznike Cveti i Blagovesti. Umesto ribe mozemo koristiti sve vrste morskih plodove. Svestenstvo ima takodje molitvene promjene. Od ponedeljka do cetvrtka sluze kanon Sv Andreje Kritskog sa velikim povecerjem.
alexandar Kapetan I klase
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 26.02.17 22:42
Smisao posta je duhovni! Telesni post je pomoc u savladavanju zlocestivih dela , misli , zelja , gordosti , lazi i svake ljudske pohote.....
Verujem da je Sv. vladika prvenstveno to akcentirao danas na Pokladama .
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 26.02.17 22:55
Upravo tako. Ja sam i naglasio promjene u rezimu ishrane. Njegovo preosvestenstvo je u svojoj propovijedi stavio akcenat na prastanje, post i pricesce.
alexandar Kapetan I klase
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 26.02.17 23:31
puc(f)lek (citat):
Max Blitz (citat):
Katolička crkva ne isključuje teoriju evolucije, baš ne više 'militantno'.
Imas pravo. Teoretski crkva ne iskljucuju evoluciju ali nikad je nece prihvatiti. No, isto vazi i za drugu stranu.
Srpska Pravoslavna Crkva , evoluciju gleda bukvalno kao teoriju . I prihvatljiva je u svim tackama gde se ne suprotstavlja veri.
Teoriju evolucije je stvorio u ono vreme bezbozan covek , i nije cudo sto teorija daje pretpostavke na pitanja "kako" , ali ne i na pitanje "ko".!
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 27.02.17 20:56
VBČ (citat):
gerard ford (citat):
Jesu,i ne samo ta,ima ih još.
Po čemu su suprotna nauku Crkve? Šta je to u ovim privatnim objavama suprotno crkvenome nauku?
Joj oprosti, rekao si da nisu suprostavljena,slažem se samo sam krivo razumio.
gerard ford: komentar modifikovan dana: 27.02.17 20:58; prepravljeno ukupno 1 puta
NebojsaB Gušter
BROJ POSTOVA: : 46 ČLAN OD: : 2016-10-26 DOB : 55 Doboj
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 01.03.17 12:47
Само сам свратио да видим шта и има и драго ми је да видим овде старог знанца Зајрона кога овом приликом поздрављам. Што се поста тиче не треба мирјанима натурати монашки пост. Проблем је што је током вијекова ропства нестао парохијски, а остао само монашки Типик. Тешко је оном ко ради издржати тримирје тј. да не једе ништа прва 3 дана поста, затим ако се пости на води једе се једном дневно, а ту су и обавезна свакодневна богослужења на којима запослен човјек не може учествовати. Углавном овде у Мачви се пости да се првих 5 дана пости на води, после се једе уље и риба све до Страсне седмице кад се пости опет на води са изузетком В.Четвртка кад је на уљу. Најједноставнији Типик је у Српској. Кад је пост све је посно, кад је мрс све је мрсно Нека је свима на здравље и спасење, да у здрављу дочекамо Васкрс.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 01.03.17 13:13
Ovo su sve stvari koje prate post! No post od hrane ne može se ničim nadomjestiti. Nažalost su prvo protestanti odustali od posta, pa sad i katolici. Ne dijelim takav stav o postu.
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 01.03.17 14:58
VBČ (citat):
Nažalost su prvo protestanti odustali od posta, pa sad i katolici. Ne dijelim takav stav o postu.
Kad sam bio mali i malo veći, mislio sam da su post dani kad se jede riba, prvenstveno bakalar na više načina, to jest sve osim mesa, ali prvenstveno riba, iz 'iskustva' kuhinje moje bake tih dana. (Inače nam riba nije bila rijetka na jelovniku, pa je bio naglasak na bakalaru.)
Nije mi bilo savim jasno o čemu se radi glede posta, a nije ni danas.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE 01.03.17 15:09
Max Blitz (citat):
VBČ (citat):
Nažalost su prvo protestanti odustali od posta, pa sad i katolici. Ne dijelim takav stav o postu.
Kad sam bio mali i malo veći, mislio sam da su post dani kad se jede riba, prvenstveno bakalar na više načina, to jest sve osim mesa, ali prvenstveno riba, iz 'iskustva' kuhinje moje bake tih dana. (Inače nam riba nije bila rijetka na jelovniku, pa je bio naglasak na bakalaru.)
Nije mi bilo savim jasno o čemu se radi glede posta, a nije ni danas.
Post je jedna preozbiljna tema. Nažalost se u izvornome obliku održao još kod pravoslavnih i orijentalnih kršćana.